之前太子分店,給五星好評,今次九龍城分店,都係給五星好評!瑤柱灌湯餃-足料,瑤柱湯都飲得乾乾淨淨懷舊糯米雞-份量十足,口感一流菜乾豬骨粥-豬骨入味,菜乾味鮮明鹹魚肉餅飯-必食推介,經濟實惠
之前太子分店,給五星好評,今次九龍城分店,都係給五星好評!
瑤柱灌湯餃-足料,瑤柱湯都飲得乾乾淨淨
懷舊糯米雞-份量十足,口感一流
菜乾豬骨粥-豬骨入味,菜乾味鮮明
鹹魚肉餅飯-必食推介,經濟實惠
2024-10-28 132 浏览
這間點心舖的服務態度實在令人失望。一進門,店員的冷漠讓人感覺不受歡迎,點餐時更是一言不發,彷彿在應付差事。即使遇到問題,例如菜品的選擇或過敏反應,他們的回應也顯得敷衍,缺乏耐心和專業。此外,等待上菜的時間過長,卻沒有任何解釋或道歉,讓人感到不被重視。即使點心的味道還算不錯,但這樣的服務態度大大降低了用餐的愉悅感。想要享受美食,卻被不友好的氛圍影響,實在讓人失望。希望他們能重視顧客服務,提升整體用餐體驗,否則恐怕難以吸引回頭客。

2024-06-10 449 浏览
環境清潔,坐位舒服,職員友善有禮貌。最緊要係點心出到黎熱辣辣又好味道,價錢好合理,茶錢每位6蚊,而且全日免收加一。有夜茶。總知係任何時間都有點心食,可飲早茶,午餐,下午茶,晚飯同消夜都得。附近又有數間糖水甜品店,飲完茶再去食甜品,真係人生好享受。已經係第四次黎,每次都盡量食啲唔同既點心,但灌湯餃係必需要食既,湯好飲,料好多,仲有仿魚翅,每人一隻好豐富。無論只係兩個人或一大班朋友,都一樣膚合,而且仲有得電話預訂,真方便。
2024-06-10
2024-05-26 317 浏览
The food was nice and the waitresses were always willing to help when called upon. I would definitely go again in the future.
  • tripe in satay sauce
明星掠水店!味道中下,份量細又mark up,不了✋🏻・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥣 菜干豬骨粥 HK$25・味道:菜干同豬骨份量都幾多,味道主要靠菜干調味,唔淡正常的~・口感:杰身。🍍 奶皇菠蘿包 HK$25・味道:奶皇偏少而且冇奶皇味,菠蘿包正常發揮,不過唔算好甜。・口感:奶皇都唔沙,失望~🦐 星點蝦餃皇 HK$34・味道:味道正常,不過偏散,易爛。・口感:蝦夠大夠彈。🫑 香煎虎皮椒 HK$26・味道:魚肉好多啖啖肉,虎皮椒正常唔青,煎得幾香,唔辣但幾惹味。・口感:啖啖肉幾好食的。💛 鴛鴦燒賣皇 HK$29・味道:普通酒樓燒賣+牛肉球味燒賣XD・口感:冇特別。🐮 香茜牛肉球 HK$23・味道:超重茜,牛肉味都算重。・口感:太淋了~🥕 香煎蘿蔔糕 HK$21・味道:幾香臘腸味,不過太油。・口感:冇特別。🥐 金珠咸水角 HK$22・味道:好細粒,比平時酒樓嘅細3分1。味道正常冇特別。・口感:外皮幾脆入面軟熟的~🍚 北菇棉花雞飯 HK$32・味道:同酒樓差不多,係個量嚟膠睇就偏貴。・口感:飯粒偏硬。🍳 煎蛋牛肉飯 HK$32・味道:牛肉球+蛋,想像到嘅味。係啲料太少,牛肉餅好
明星掠水店!味道中下,份量細又mark up,不了✋🏻

🥣 菜干豬骨粥 HK$25
・口感:杰身。
菜干豬骨粥

🍍 奶皇菠蘿包 HK$25
・口感:奶皇都唔沙,失望~
奶皇菠蘿包

🦐 星點蝦餃皇 HK$34
・味道:味道正常,不過偏散,易爛。
・口感:蝦夠大夠彈。
星點蝦餃皇

🫑 香煎虎皮椒 HK$26
・口感:啖啖肉幾好食的。
香煎虎皮椒

💛 鴛鴦燒賣皇 HK$29
・味道:普通酒樓燒賣+牛肉球味燒賣XD
・口感:冇特別。
鴛鴦燒賣皇

🐮 香茜牛肉球 HK$23
・味道:超重茜,牛肉味都算重。
・口感:太淋了~
香茜牛肉球

🥕 香煎蘿蔔糕 HK$21
・味道:幾香臘腸味,不過太油。
・口感:冇特別。

🥐 金珠咸水角 HK$22
・味道:好細粒,比平時酒樓嘅細3分1。味道正常冇特別。
・口感:外皮幾脆入面軟熟的~
金珠咸水角

🍚 北菇棉花雞飯 HK$32
・味道:同酒樓差不多,係個量嚟膠睇就偏貴。
・口感:飯粒偏硬。
北菇棉花雞飯

🍳 煎蛋牛肉飯 HK$32
・味道:牛肉球+蛋,想像到嘅味。係啲料太少,牛肉餅好薄,唔夠撈飯。
・口感:同上。
煎蛋牛肉飯

🐖 蜜汁叉燒腸 HK$26
・味道:叉燒瘦、削、散,不了。
・口感:皮太厚。

🦐 原隻鮮蝦腸 HK$32
・味道:味道正常但蝦太細粒~
・口感:同上。
原隻鮮蝦腸

🥭 凍香芒布甸 HK$18
・味道:回憶中酒樓布甸嘅味,本波FF太多以為會好食啲,都係收皮算~假芒果味但未去到死甜。
・口感:滑但好少芒果~
凍香芒布甸

🤰性價比:低~
🤰9衝度:不了~
🤰結論:排咗半粒鐘食啲咁嘅嘢,我是但去間酒樓算了-3-

2024-03-03
午餐
香煎虎皮椒
2024-04-04 421 浏览
好耐都無來過宋皇臺,九龍城呢邊啦!今日陪朋友過來處理D野,突然想飲茶,但又唔想去D酒樓,就上網搵下,見到附近有呢間,見到門口裝修都幾靚,比較新式,入面嘅環境都比較舒服,因為過咗食飯時間又唔使等位,所以所以一入去就可以點嘢食啦,入去就點咗星點蝦餃皇,鮮蝦燒賣皇,香脆蝦春卷,香煎蘿蔔糕,蜜汁叉燒腸,全部點心都真材實料,蝦餃燒賣啲蝦都大隻彈牙,香脆鮮蝦卷個餡都做得好好,入邊啲料都好豐富,蝦滑彈牙,香煎蘿蔔糕兩面金黃,蘿蔔清甜,配上個辣醬一流。蝦餃個皮都值得一讚,唔會好似某啲酒樓咁樣,皮一夾就爛,起碼個皮都有個煙韌喺度 。呢間唔錯,下次去宋皇臺都要食返呢間。
星鑽蝦餃皇
香脆蝦春卷
鮮蝦燒賣皇
2024-03-28
星鑽蝦餃皇
香脆蝦春卷
鮮蝦燒賣皇
2023-12-09 562 浏览
去到一間地道點心店,消干隔夜茶氣,真係過癮!🥢🍢先說說鳳爪,皮脆肉嫩,鹹香得嚟唔過分,真系掂!鮮竹卷肉咸香,滑溜溜咬落去,唔係渣一粒,一流。😋 炸兩呢,外皮脆卜卜,內裏居然咁多野,幾時食完嘅?煎堆蠔味得嚟唔膩,入口碌碌,爽口到不得了。再講講蝦餃,透明薄皮包裹住肥美蝦仁,一啖一個正!跟住系燒賣,豬肉鮮嫩,獨特香料味,實在喺發指。叉燒包,外皮甜甜,鬆軟得福,叉燒鹹甜適中,啖啖肉,食嗰陣簡直心情大晒。轉頭飲口茶,又點左個椰香馬拉糕,鬆軟而且滿嗰口椰香,真係消化吓先。最後,提提甜品,番薯西米露滑嫩香甜,締造完美句號。總結落嚟,呢間茶樓簡直係平民美食界既明珠,傳統同創意並重,令人回味無窮。帶埋家人朋友,下次再嚟,一齊分享這份簡單但滿足嘅幸福!🍵💕

2023-12-02 338 浏览
原本區內都少嘅點心 食物質素都還可以 假日lunch等位大概半個鐘 入到位又冇人理你咁一班阿姐一日到黑 淨係識企埋一邊傾計 漏單送錯野乜都有 落完單坐左4 5個字都冇野黎 一問之下原來冇落單 頂 一肚氣 永遠唔再去!!!
今日同事升職請我哋食嘢,同事食過呢間野覺得唔錯就入咗嚟試下,本身都幾期待下,因為同事對食物要求都唔算低,但係冇諗到中曬伏。開初上嚟嘅點心同腸粉都唔算難食,可以算係合格嘅,但係後邊上錯咗一籠點心,我哋落單係牛肉乾蒸,最後上嚟係蝦肉同牛肉雙拼,張單都係寫住牛肉乾蒸,我哋要求換一籠,成件事到呢度都還好,姨姨都幫咗我哋換過一籠,但係呢一籠不得了,等咗差唔多十分鐘咁上下先上到,時間耐就算啦,仲要係中間啲肉未熟,啲皮扯開時候嘅狀態明顯就係唔對路,乾蒸皮都係生嘅,後面叫啲姨姨過嚟睇,睇到係生嘅即刻攞走咗,連影相都冇機會影,後邊又同我哋講其實佢顏色就係紅色嘅,係熟咗嘅,話再上一籠都係咁要我哋退單,到呢度我哋已經心入面全部都係問號❓😅我心諗你哋咁嘅態度好似搞到係我哋有問題咁,啲肉係生定熟我會分唔清?好明顯嗰一舊同其它地方顏色係唔一樣嘅,有乜可能熟嘅肉係生勾勾嘅紅色仲可以睇到白色嘅筋同紋路㗎?其它部份就係黑色嘅就單單嗰一部份係紅色嘅?如果我冇注意到真係食左出左事點算?有冇良心㗎?你敢唔敢拎啲咁嘅嘢俾你仔食?我真係後悔冇影相,如果有影相我一定會吵到妳嘔曬我哋啲錢出嚟,咁嘅態度遲早倒閉,咁樣處理事情真係人生第
我心諗你哋咁嘅態度好似搞到係我哋有問題咁,啲肉係生定熟我會分唔清?好明顯嗰一舊同其它地方顏色係唔一樣嘅,有乜可能熟嘅肉係生勾勾嘅紅色仲可以睇到白色嘅筋同紋路㗎?其它部份就係黑色嘅就單單嗰一部份係紅色嘅?如果我冇注意到真係食左出左事點算?有冇良心㗎?你敢唔敢拎啲咁嘅嘢俾你仔食?我真係後悔冇影相,如果有影相我一定會吵到妳嘔曬我哋啲錢出嚟,咁嘅態度遲早倒閉,咁樣處理事情真係人生第一次見😓
2023-06-23
2023-03-26 659 浏览
點心專門店愈開愈多,但質素好參差呢間九龍城嘅星點心就係差嘅代表。1食物質素燒賣食落口鬆散,味道亦淡盅頭飯,飯身太濕,口感極差,食落啖飯覺得成口油糯米雞,料少,唔夠入味2. 等候時間等食物等太耐,絕對明白所謂即叫即做係會耐啲,但佢張櫈太唔舒服,令到等嘅時間感覺好長,而且,即叫即做我覺得20分鐘應該要出到,但我感覺起碼30分鐘3. 服務態度呢間舖最差就係服務態度,啲員工講野係完全無禮貌可言,對客人呼呼喝喝,唔知以為客人先係打佢工結論: 無下次
點心專門店愈開愈多,但質素好參差
呢間九龍城嘅星點心就係差嘅代表。
1食物質素
燒賣食落口鬆散,味道亦淡
盅頭飯,飯身太濕,口感極差,食落啖飯覺得成口油
糯米雞,料少,唔夠入味

2. 等候時間

3. 服務態度

結論: 無下次
2023-01-14 662 浏览
好少寫評論,第一次來九龍城呢間餐廳,老實講環境裝修唔錯,食物質素都幾好,不過呢度的伙計服務差到令人O晒嘴。叫佢幫忙抹乾淨座椅上的食物殘渣,和張台上的水,佢話你自己冇手點解要佢做,叫佢攞一壺水,佢質問你飲得晒咩⋯⋯真係第一次遇到咁樣服務質素的餐廳,仲要係幾個人圍埋一齊笑你竟然叫佢抹台。話自己唔係做呢D嘢,唔知呢間餐廳老闆會唔會睇openrice,呢種伙計都可以繼續生存落去?如果呢度服務評價有負分揀,我一定俾負5星!
2022-11-23 574 浏览
今日去九龍城分店,D姐姐谷埋一齊喺度傾偈又唔加水,啲嘢食落錯枱又話嚟緊跟都唔幫人跟下,仲叫我哋等吓啦!仲怪人地嗰張枱攞咗嚟食,關人哋小朋友咩事,見放張枱好正常會攞嚟食,服務態度差,三五成群圍住傾偈,茶壺開咗好耐冇水都唔加水
2022-11-20 556 浏览
今天去咗九龍城逛街,見到星點心,不用等位,入去試試。叫咗鮮蝦腸粉,蝦很新鮮彈牙,腸粉口感就一般。乾蒸牛肉一般,over蒸了。同樣,煎釀青椒,也是overdone,不好食。同時一提,服務員木口木面,一點熱情都無。隔離枱要豉油,服務員第一次沒有回答,客人再問,她們就說,枱面有囉!
2022-10-01 519 浏览
外賣點的蔬菜和煎蛋牛肉飯,看樣貌感覺一般般,一定要澆醬油汁,不然味道好淡,澆了汁之後拌在一起會比較香。牛肉像早茶牛肉丸的味道包裝盒一般,收到時發現殼爛了一個角TAT
包裝盒一般,收到時發現殼爛了一個角TAT
外卖送餐
2022-08-30 540 浏览
早起身有咩做?梗係去飲茶啦。呢間點心專門店雖然款式唔太多但係勝在嘢食大件夾抵食!介紹三樣我覺得超好食嘅嘢先!.棉花雞飯 ($2-3x)唔記得幾錢棉花雞肉好滑,白飯唔會太軟太硬,加上冬菇同埋魚肚作為襯托。加埋豉油就真係perfect,令到我想嗌多一個.鳳爪 ($2X)勝在夠大隻,汁甜易入口,三個人食每人1-2隻,加埋其他點心就夠晒啦.鮮竹卷 ($2X)唔會太鹹,好有咬口,食完再想嗌多一件嚟食。.其他蝦餃燒賣嗰啲都好好食,不過就冇影到相。同出面酒樓水準差唔多!
棉花雞飯 ($2-3x)唔記得幾錢
鳳爪 ($2X)
鮮竹卷 ($2X)
唔會太鹹,好有咬口,食完再想嗌多一件嚟食。