2009-01-16 85 浏览
當知道這一所最愛關門後,那種失落從未有過,不只我還有我很多的朋友,因此特為佢寫上結語.第一次去食時,是晚飯,又係同家姐食.比我的感覺是好舒服,好有禮.見到餐牌,八佰多元二人餐,都OK,第一次既師父係最差的那泰婆(後來走了).第三次去食,同朋友二個去食,第一以遇上佢,Circle,我的最愛廚師,那一晚我入了那四人房,感覺真的很好,有自己的空間,自已的廚師,自己的朋友.Circle第一比我感到原來鐵板燒既廚師都可完全可以影響到食物,以前我以為鐵板燒唔應該有這個問題.這裏的鐵板設計有上前後左右抽氣,加上維布,食完都唔會有油煙味.食了這麼多次無論午餐或晚餐食物都一樣新鮮.『沙律』新鮮,一定是即日製,因為一D倒冰水都無『龍蝦』好新鮮,好彈牙『大虎蝦』睇佢拆骨都值回票價,加上蝦頭,一絕『鵝干』好味到唔知點講,入口即溶,從未有過的感覺,午餐只需百三蚊就食到,這才叫平、靚、正『銀鱈魚』,煎得不但香,而且滑而脆『炒飯』,一絕實在太多

『沙律』新鮮,一定是即日製,因為一D倒冰水都無

『龍蝦』好新鮮,好彈牙

『大虎蝦』睇佢拆骨都值回票價,加上蝦頭,一絕

『銀鱈魚』,煎得不但香,而且滑而脆

『炒飯』,一絕

實在太多
2008-12-16 31 浏览
這是月前跟友人到來吃鐵板燒的食評,想不到只差不到兩個月便已結業了,難道又是那海嘯在作怪﹖ 不過.......食評還是要寫的~得知食友對鐵板燒特別感到有興趣,終於今天找到了機會過來跟他試這家新店。店內裝潢簡潔和不錯的空間感,坐在鐵板燒的座位上可以看到街上的環境,感覺實在很好。 友人比自己早到了,也一早想好要那一份套餐,點好了餐之後,我們便忙著拿起相機四處拍照。不到一會,<<沙律>>先行奉上。帶酸而醒胃的沙律,用的是日式蒜味沙律醬汁,而蔬菜亦很新鮮爽脆。然後開始看著港籍師傅開始處理食物,他的技術或許不是頂級,但也處理得頗"乾淨利落",沒有因技術不夠而動作不暢順。單是這個已比很多師傅好了,值得一讚。過了一會,<<銀鱈魚>>便好了。它煎得不但香脆,滑溜口感而帶一點點肉汁,合格~ 接著的<<蝦肉>>煎得有一點過火,不過肉質仍舊彈牙,材料新鮮度搭救才不至失分。高卡的<<鵝肝>>,外層亦煎得有點兒過火,內部尚算細膩甘香,而鵝肝的油香則非常強烈,整體上還不錯呢。高卡路里的食物

高卡路里的食物當然不會只有一種,廚師細心地把這個<<蝦頭>>的口腔挖走了,從而避免會吃到苦味。而蝦頭中的膏,甘香甜美,美味得很。

下一道<<薄燒牛扒>>,習慣上一半要三成,而另一半則是七成。此舉純為吃到不同口感、味道的牛扒而已。七成薄燒很香口。入口鬆化而帶一點點"鑊氣",不錯。而三成的薄燒,柔軟的肉質跟七成的完全是相反的味道。這個富有香而輕的牛肉汁和其淡淡的油甘香,加上滑滑的口感,又有點像在吃生牛肉。就是因為這樣,我才指定兩種不同程度的煮法。

吃過了其個主食材料,接著就是炒飯的環節。一般如沒特別指示,多是以炒飯為主,但是在某些鐵板燒店,是可以要求來個日式炒麵的。而這次,我們還是要回炒飯好了。而材料有煙肉、洋蔥、紅蘿蔔等等,用上了珍珠米口感自然多了一分煙韌。被蛋汁包裹了的米飯,亦滲出了陣陣蛋香。這個炒飯甚有水準,很不錯。

吃過了不少的鐵板燒後,對於這項食品也開始認識多了。而這裡的食材和師傅的功夫,算是中上水平的了,只可惜餐廳要生存下去,缺不是依靠一人就行了。各位食友沒機會到來一試,也實在是可惜之置...
  • 海鮮及牛扒鐵板燒套餐
2008-10-11 11 浏览
尋日我同隔離位同事都無帶飯咁就拉攏埋另一個同事一齊來我揀了SETA一位同事揀了SET B另一位揀了日替我試了SETB的炒豬肉肉汁好Juicy也試了日替的咖喱牛肉咖喱味不濃不淡剛剛好講返我自己沙律用料新鮮魚生也是龍利柳也煎得剛剛好蒸蛋夠滑飯也好吃餐廳仲送每人一杯野飲同埋甜品係雪米糍食完後大家都覺得好滿足埋單唔使加一仲有2張10蚊cupon或許會來每月一聚
尋日我同隔離位同事都無帶飯

日替
一人set A - 正
一人set B - 正
一人set A - 正
第二次獲"開火"兄既邀請, 到一間鄰近我公司的食店午餐, 竟然是吃鐵板燒~!! 中午十二時半, 餐廳只得兩三檯客, 環境清靜舒適, 沒有半點油煙味。午餐有很多選擇, 除了慣常的便當和湯麵類外, 值得一提的是其"日替", 售價 $68 有齊以下食物: 刺身三點 牛肉薄燒 雜錦天婦羅 關東煮 漬物 日式蒸蛋 麵豉湯 白飯 甜品雖然以上的"日替"實在吸引﹐但既然首次光臨這間以 "鐵板燒" 掛帥的餐廳, 我們當然要點 鐵板燒套餐 吧!!我們分別點了 安格斯薄燒牛肉餐 ($118) 及 大蝦鵝肝餐 ($138) 沙律 - 屬新鮮貨式, 醬汁少酸開胃 大蝦 - 師傅顯功價的一道菜, 熟鍊的刀法把蝦腸在瞬間切走, 但橙色的蝦糕仍貼在蝦身上; 鐵板燒後香味濃郁, 加上蝦頭部份蝦膏甚多, 口感豐富。 鵝肝 - 從鐵板燒過程中已把大部份鵝油迫了出來, 上碟時把鵝肝放在一小片多士上吃, 剩完的鵝油精華被多士吸收, 鵝肝表面被燒至香脆, 進食時不會感到油膩。 銀鱈魚 - 被燒至脆口, 非常入味。 安格斯牛肉薄燒 - 兩片牛肉經"開火"兄推介, 要了一件三成熟和一件七成熟; 三成熟的, 能夠品嘗其原有的肉質和味

刺身三點
日式蒸蛋
麵豉湯
白飯
甜品

沙律 - 屬新鮮貨式, 醬汁少酸開胃
銀鱈魚 - 被燒至脆口, 非常入味。
安格斯牛肉薄燒 - 兩片牛肉經"開火"兄推介, 要了一件三成熟和一件七成熟; 三成熟的, 能夠品嘗其原有的肉質和味道, 從而得知牛肉本身的質素; 七成熟的, 可以感受到師傅的功架, 例如肉汁能否被封存等; 兩種不同的煮法, 帶來兩種完全不同的感覺, 增添了該道菜的層次感。
炒飯 - 見到未煮前較濕身的白飯, 心裡有點不安, 後來一路看著師傅的烹調過程, 食物和配料的變化, 直至那個完成品的誕生, 感覺相當有趣。完成後的炒飯非常乾身, 大家不約而同覺得該炒飯屬高水準之作, 吃完那麼多道菜仍堅持把整碗吃完。
炒野菜 - 比較之下, 賣相較遜色, 味道不過不失
麵豉湯 - 一般貨色, 沒甚驚喜
甜品 - 有驚喜, 竟然是自己最喜歡的其中一種甜品 - 焦糖布甸, 店員強調是自家製的, 當然一吃便知店員沒有說謊, 口感軟滑, 焦糖落得恰到好處, 值得推介!!

總括來說, 無論服務﹑環境﹑食物質素均屬於高水平。平日午餐時間﹐以百多元的價錢便能盡享鵝肝﹑大蝦﹑安格斯牛﹐實在非常相宜~
大蝦頭
  • 鐵板燒
  • 大蝦
  • 鵝肝
2008-09-04 3 浏览
上星期同男朋友仔去食飯.去TST唔知食咩好...我個日唔舒服,唔想食熱氣野...但我又行到好TIRED...行行下去左春日樓下,個SALES話新裝修而且我又未TRY過..上到去,又真係幾OK WO...都成7-8點幾,得鐵板燒個邊FULL 哂...但其他都有位...叫左個上壽司併盤,燒銀雪魚,炸天婦羅,照燒曼魚...上壽司併盤 - 好多野都好新鮮,好口岩鐘意食生野的人燒銀雪魚 - 好香,但我男友就話個汁唔入味炸天婦羅 - 唔係病的話我會食多幾件...照燒曼魚 - 好好食,不過就多骨左少少...同場加映師父現場做鐵板燒俾客人食...下次我好返一定要去再try過!!
上星期同男朋友仔去食飯.
去TST唔知食咩好...我個日唔舒服,唔想食熱氣野...
叫左個上壽司併盤,燒銀雪魚,炸天婦羅,照燒曼魚...

壽司併盤 - 好多野都好新鮮,好口岩鐘意食生野的人
燒銀雪魚 - 好香,但我男友就話個汁唔入味
炸天婦羅 - 唔係病的話我會食多幾件...
照燒曼魚 - 好好食,不過就多骨左少少...

同場加映師父現場做鐵板燒俾客人食...
下次我好返一定要去再try過!!
2008-07-23 3 浏览
今時今日香港的日本料理已經多到好似7-11咁,當中有好有壞,好難單憑相片同廣告去分辨,最後還是要親身去試.試過春日既午餐set兩次,兩次都非常滿意.好多時港式日本料理只憑抵食取勝,正宗日本料理又太著重精巧,要一次過滿足晒兩個願望,真係要試試這間.人大左,揀野食要睇氣氛同裝潢,日本料理更加如是.這間春日比想像中的鐵板燒日本料理乾淨同光猛,好似一d油煙味都無,好神奇.

• 午市Set
2008-07-02 14 浏览
意想不到中價的定食午餐可以這麼豐富, 而且質數是很好的。牛柳粒和三文魚頭是眼見師傅即用鐵板燒的, 口味不會太濃烈也不燶但十分香。刺身普普通通但不會是要批評的貨式。前菜, 蒸蛋和湯都不會馬虎。服務也週到, 雖然顯然是比較新的職員。質數好的一間食肆, 會帶朋友仔再到訪。
意想不到中價的定食午餐可以這麼豐富, 而且質數是很好的。
刺身普普通通但不會是要批評的貨式。
前菜, 蒸蛋和湯都不會馬虎。
服務也週到, 雖然顯然是比較新的職員。
質數好的一間食肆, 會帶朋友仔再到訪。
2008-02-12 5 浏览
上星期和朋友說起想食鐵板燒,便登入open rice 看看,無意看到這間鐵板燒,有些評語說到這裡有加拿大產和牛,和大排檔質素的廚師,因為咁大個人也未嘗過這兩樣東西,本著好奇心去嘗試一下!我和三位朋友去到order了兩個二人的餐,發現那個龍蝦餐的龍蝦雖不是很大隻,但食龍蝦肉之餘還可以將龍蝦頭煲湯和煲粥呢????到那個加拿大產和牛,一入口已經知道那是日本牛肉了,(雖然不是食家,但本人食了日本餐也有20幾年了),厚薄適中,還可以加$300元食厚燒牛肉呢?????再說那裡的廚師手藝了得,態度親切,細心,時間和火候都掌握得臨膩盡致,比我如期中好出很多?????最後還送上自家制的甜品~~真是大失我心中所望之餘,卻換來萬分驚喜,是值得推介給朋友的鐵板燒餐廳!!!

2008-01-26 8 浏览
我同朋友6人去咗呢間鐵板燒,龍蝦餐\998蚊,龍蝦細到一口食得完,最多6兩,去完頭已經食唔到也了,銀鱈臭臭D,湯咸到入不到口又凍. 888蚊和牛餐\,薄過紙唧加拿大產和牛得3塊.師父都係大排檔質素,服務態度認真嘛嘛,特別係話事果個女士,包埋頭巾招呼客人,搞笑,日本餐\搞到甘,哈哈哈!!! 我埋單時先發現酒價貴到你唔信.最唔信係薄切魚220蚊一份,哇!!!甘質素唧餐\廳.我下次唔會再上當了.
2008-01-21 9 浏览
上星期天和兩個朋友喺尖沙咀揾嘢食,飲茶飲到悶悶哋,貢吓貢吓去咗呢間鐵板燒。我哋分別點咗大蝦、鵝肝、帶子和牛柳,其實我久唔久都食鐵板燒,但估唔到Lunch D料都咁新鮮咁靚;環境又舒服,最正唔駛同人迫,侍應生話星期一至五會有多D office嘅客,反而weekend就少人。我哋張單都只係三百幾,簡值超低食,絕對好過飲茶,真係值得推介比識食嘅朋友!另外要讚嘅係不單止成間餐\廳嘅人好有禮貌和面帶笑容,就連個洗碗呀姐都四萬咁面口。
2008-01-10 6 浏览
平日lunch time去有差唔多10款既set lunch任你揀我揀左以下一set $68沙律<--冇乜特別三色sashimi (每樣一件,好厚)鐵板銀鱈魚(好細件)<--好味牛肉飯(有onion+冬菇)<--ok好味蒸蛋<--有d淡面豉湯<--冇乜特別總括黎講都ok既~~可以再黎~d service都好ok!但略嫌會比人聽到我講野佢係半圓形既desk,大約坐到15個人聽聞晚餐既時間仲貴~~如果o係附近番工既~可以趁lunch去~~
平日lunch time去

有差唔多10款既set lunch任你揀
我揀左以下一set $68
沙律<--冇乜特別
三色sashimi (每樣一件,好厚)
鐵板銀鱈魚(好細件)<--好味
牛肉飯(有onion+冬菇)<--ok好味
蒸蛋<--有d淡
面豉湯<--冇乜特別

總括黎講都ok既~~可以再黎~
d service都好ok!
但略嫌會比人聽到我講野
佢係半圓形既desk,大約坐到15個人

聽聞晚餐既時間仲貴~~
如果o係附近番工既~可以趁lunch去~~
2007-12-22 2 浏览
早幾日經過openrice介紹~所以就上左去呢間鐵板燒~一入到去環境還算不差~侍應招呼我到鐵板燒前~見到一位女師傅~同距打招呼時~距都唔揪采~我眼見距又細粒~初初仲以為距係賓妹定還是外勞~於是order左d食物~到我去到食呢個鐵板蝦時~點不知~認真出乎意料之外~好難食啊~唉~距真係有姿勢無實際~我之後又點左d和食~點不知出到黎係一d台式既東坡肉~真搞笑~係日本餐廳都有d台式料理~唉~我今次真係好失望啊~我下都唔會再黎架啦~
2007-10-27 17 浏览
和朋友想吃鐵板燒, 於是去了春日, 不錯的選擇.第一次去, 員工介紹什麼$788 套餐(halloween special), 但因友人不舒服, 所以不選擇有魚生的$788 套餐. 員工介紹龍蝦套餐($888), 入面有一隻約一斤的生龍蝦, 2件銀雪魚, 一件大牛肉, 還有沙律, 炒菜, cheesecake, 龍蝦頭用了來做面鼓湯, 還算不錯.師傅是女的, 叫Bonnie. 好有禮貌和笑容, 亦健談, 有點生手, 但整體尚算不錯. 食物方面, 龍蝦鐵板燒的味道很好味, 不過生劏龍蝦實在是太殘忍, 劏後可以放在碟上用布覆蓋. 銀雪魚細咗啲, 但汁的味道很好, 至於切粒的牛肉, 可以不落醬汁,味道亦可. 員工的態度和笑容很好, 可能去的時侯少人, 頗為清靜, 感覺很舒股.2人吃的龍蝦套餐, 分量剛好(本人細食). 但鐵板燒較為油, 有生果或香口膠給食客就較好.
和朋友想吃鐵板燒, 於是去了春日, 不錯的選擇.

2007-09-14 9 浏览
呢度真係好靚呀!!而且比秋田好!好舒服呀!今日舅父請客,所以食得好豪呀!今晚食左: 日本沙律,南瓜湯,大蝦,鱈魚,薄和牛,厚牛柳,龍蝦,多士,炒飯,炒雜菜,龍蝦湯,甜品!!舅父話大蝦比龍蝦正!我覺得差唔多.哈哈!舅父舅母因為我既關係.都鍾意食鐵板呀!仲話下次要再黎呀!我個師傅都係CAROL.我地由秋田跟佢黎到呢度春日就知道GD啦!真係一分錢一分貨呀!!

舅父話大蝦比龍蝦正!我覺得差唔多.哈哈!
舅父舅母因為我既關係.都鍾意食鐵板呀!仲話下次要再黎呀!

真係一分錢一分貨呀!!

2007-09-06 3 浏览
生日正日, 女友話帶我去食好野, 就帶左我黎呢度網上食評話, 呢度新開兩個月到, 野食同服務都一流而且環境唔錯一黎到, 個個面帶笑容, 服務的確ok 地方好企理, 分開幾張獨立的燒烤木台, 仲有3間房我地食左個二人套餐: 沙律, 大蝦, 三文魚, 日本薄牛肉, 炒飯, 炒雜菜,湯, 甜品第一次即燒即食, 感覺唔錯師父carol好nice , 全程同我地有講有笑可能係星期二人流比較少, 所以佢可以有時間去同我地傾計即場睇住佢燒, 有如雜耍般的燒烤技巧令人著迷大蝦, 新鮮多汁, 煎至半生熟的三文魚鮮甜甘美, 牛肉好鬆化, 炒飯炒得好乾身每一道菜, 師父都會向我們作一個簡介產地等同我們分享食經, 煮廚心得最後師父特別做了一個生日壽司蛋糕為我慶祝真心多謝師父的一番心意, 有機會一定要再去
生日正日, 女友話帶我去食好野, 就帶左我黎呢度
網上食評話, 呢度新開兩個月到, 野食同服務都一流
而且環境唔錯

一黎到, 個個面帶笑容, 服務的確ok
地方好企理, 分開幾張獨立的燒烤木台, 仲有3間房

第一次即燒即食, 感覺唔錯
師父carol好nice , 全程同我地有講有笑
可能係星期二人流比較少, 所以佢可以有時間去同我地傾計
即場睇住佢燒, 有如雜耍般的燒烤技巧令人著迷

每一道菜, 師父都會向我們作一個簡介產地等
同我們分享食經, 煮廚心得
最後師父特別做了一個生日壽司蛋糕為我慶祝
真心多謝師父的一番心意, 有機會一定要再去