2024-10-27 105 浏览
食物方面:紅燒牛肉麵:牛肉燉得好林😆麵條口感剛剛好👍🏼湯底辣辣地,好好味😋😋😋撈麵:朋友叫的,佢覺得都唔錯,幾香😆😆😆鹽酥雞:外脆內嫩😆😆😆味粉好惹味,正😋😋😋熱檸檬紅茶:琴日病病地,飲完後個身暖返,個人都精神返😆😆😆但有小小甜服務方面:正常環境方面:唔錯性價比方面:台灣餐廳黎講,會貴小小,但都ok如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友,感謝!😋😋😋😆😆😆
食物方面:

撈麵:朋友叫的,佢覺得都唔錯,幾香😆😆😆

鹽酥雞:外脆內嫩😆😆😆味粉好惹味,正😋😋😋

服務方面:
正常

環境方面:
唔錯

性價比方面:
台灣餐廳黎講,會貴小小,但都ok

2024-10-26
2024-10-18 294 浏览
如果目的係想食吓台灣嘢,E到係可以一試的。叫咗「麻辣牛肉麵(半筋半肉)」,牛腩做到半筋半肉效果,份量都多,麵條軟硬適中,唯獨是麻辣味唔夠重,其實食落唔覺得辣。另外仲叫咗個「蒲燒鰻魚定食」,雖然唔係台灣嘢,但係水準都okay。飲品方面,「鐵觀音拿鐵☕️」同「翡翠檸檬茶」都可以接受。不過佢哋冇套餐,淨係一個麯都差不多$100 ,飲品另計,以lunch嚟講就唔係太抵食。至於服務,佢哋D服務員嘅quality 好standard ,個個都冇乜表情,冇笑容,佢哋唔可以話冇禮貌,但亦完全談不上有禮貌。

2024-10-17
  • 麻辣牛肉麵(半筋半肉)
2024-07-29 815 浏览
豬日魯肉飯便當,好軟滑,好好味紅燒牛肉麵,個湯都好好飲,凍左真係有層膏鹽酥竟然係雞翼但係都好食嘅成餐飯,係個冰比較失望如果個冰都係鐵觀音味冰咁刨出嚟,就更加正啦而家同食雪無乜分別個蛋糕不過不失,如果可以再鬆軟d就唔錯啦
豬日魯肉飯便當,好軟滑,好好味
紅燒牛肉麵,個湯都好好飲,凍左真係有層膏

鹽酥竟然係雞翼
但係都好食嘅

成餐飯,係個冰比較失望
如果個冰都係鐵觀音味冰咁刨出嚟,就更加正啦
而家同食雪無乜分別

個蛋糕不過不失,如果可以再鬆軟d就唔錯啦
2024-06-26 749 浏览
難得到APM午餐當然要去排下春水堂喜出望外竟然只有幾個人排隊十分鐘順利入座我點了麻辣牛根牛肉麵配埋珍珠奶茶👉🏻麻辣牛根牛肉麵牛根牛肉都好多炆得好淋好入味麻辣味適中越食越過隱👅👅👉🏻珍珠奶茶少甜走冰珍珠細細粒QQ煙靭好有咬口茶味好濃最喜愛春水堂珍珠奶茶💜📍春水堂人文茶館 (創紀之城五期(apm)) (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)1樓L1-1號舖

難得到APM午餐

QQ煙靭好有咬口
茶味好濃
最喜愛春水堂珍珠奶茶
💜

📍春水堂人文茶館 (創紀之城五期(apm)) (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)1樓L1-1號舖
珍珠奶茶
珍珠奶茶
2024-05-25 790 浏览
今日做完嘢路過APM,可能未到lunch time;見春水堂唔駛排隊,就入去坐低睇下有咩食。叫左牛骨濃湯牛肉麵同鐵觀音拿鉄。牛骨湯好入味,牛肉大大舊但一啲都唔靱,正😄好味😋。一向是咖啡怪嘅我,今日破例試奶茶,試左鐵觀音拿鉄,有驚喜,好滑又保持到茶味,不過下次可以叫少甜。最後,仲外賣左紅燒牛肉麵同豬手魯肉便當🍱比屋企人。佢哋都讚不絕口👍🏻⋯⋯豬手炆得好入味同冧,老人家食都無問題。紅燒牛肉麵係皇牌,必試
叫左牛骨濃湯牛肉麵同鐵觀音拿鉄。
牛骨湯好入味,牛肉大大舊但一啲都唔靱,正😄好味😋。

豬手炆得好入味同冧,老人家食都無問題。

紅燒牛肉麵係皇牌,必試
鐵觀音拿鉄
牛骨濃湯牛肉麵
2024-05-24
鐵觀音拿鉄
牛骨濃湯牛肉麵
2024-05-02 876 浏览
好幾年無去台灣,經過apm春水堂見裝修靚靚,晚餐時間又唔多人就入去嘆吓先。✨🥢黃金香酥雞$48: 雞件炸得鬆脆,好香口👍🏻✨🥢滷香牛肚$48: 滷肉汁香濃;牛肚洗得乾淨,無騷味,好送飯😁✨🥢滷肉飯$28: 肥肉唔算多,塊醃蘿蔔幫到清一清肥膩感;飯細細碗,過口癮囉✨🍜紅燒牛肉麵$82: 食台菜無紅燒牛肉麵好似有欠缺咁,牛肉有4大件、好淋又入味,一咬就斷,湯頭又夠甜,正😄,如果多兩件蘿蔔就一流喇

黃金香酥雞
✨🥢黃金香酥雞$48: 雞件炸得鬆脆,好香口👍🏻

滷香牛肚

滷肉飯

紅燒牛肉麵
2024-04-24 673 浏览
今日去咗觀塘行街,去咗APM,唔知食咩好,見到春水堂就入去食啦,之前去過坑口分店,未試過呢間,就等我試吓先一行兩人,嗌咗三樣嘢,蕃茄湯半筋半肉麵,肉燥娃娃菜同埋麻辣涼拌牛肚絲推介麻辣涼拌牛肚絲$44 份量都唔少,再加上芫荽同埋蔥好香好好味肉燥娃娃菜 $35 都幾健康肉燥唔會太肥同油 半筋半肉蕃茄牛肉湯麵 $102至於牛肉麵方面,如果要食手工寬面,淨係蕃茄湯半筋半肉牛肉麵先至可以叫,其他牛肉麵都係幼麵,麵味幾香!都好掛湯!牛肉同牛筋嘅份量都足夠!推介!

肉燥娃娃菜 $35 都幾健康肉燥唔會太肥同油

半筋半肉蕃茄牛肉湯麵 $102
蕃茄半筋半肉麵
蕃茄半筋半肉麵
2024-04-12 591 浏览
今日去咗APM嘅春水堂度食飯,因為想飲珍珠奶茶。之前有人講過呢佢嘅珍珠奶啲珍珠特別煙靭。是細粒d, 朋友要黑糖仙草,我就試吓飲朱古力珍珠。要個麻油米粉,因為近來瘦身唔想食太肥。朋友就要咗飯,但飯的餸菜都好豐富。隔籬枱嘅客人佢嘅珍珠好似喺個杯度攞隻根匙羹🥄逐少逐少放落珍珠奶茶度。我以為是這間店的特色,我問侍應時。侍應就唔係太知道不過佢都有心幫我。但係其實我唔係太重視呢樣嘢。仲叫咗個牛筋,不過真係有啲辣,食一條又要飲一啖珍珠奶茶🧋。我去餐廳的時候是星期三,餐廳都有好多客人,8成滿座。 下次想去試他的牛肉麵。
  • 鹽酥雞翼魯肉便當
  • 珍珠奶茶
2024-03-17 506 浏览
食物水準間間分店一樣。只能說apm這間分店服務員態度最差,懶散唔願做,冇帶位,自己揾位自己坐。放低碗飯掉頭即走,企正响我張枱前,叫咗3聲都唔應,之後高舉雙手才有一個帶眼鏡扎馬尾的施施然行埋嚟,問佢攞個匙羹食飯,聽完 完全冇反應,施施咁递個匙羹比你,全程冇對話,冇表情,冇交流。其實已經自己電話落單,都做少樣嘢啦,服務性行業,態度可以寬容啲,比個笑容或者比個反應個客人都唔係好難啫! 應該係最基本啦!
麻辣鴨血鴨胸冬粉
麻辣鴨血鴨胸冬粉
2024-02-23 472 浏览
✨半筋半肉番茄牛肉面✨适合吃不了辣的朋友,蕃茄味都挺浓的。牛筋炖的很软烂,入嘴黏糊糊,面条很劲道吸汁,牛肉也很软烂。✨红豆珍珠奶茶✨很正宗台湾味道的珍珠奶茶🧋
✨红豆珍珠奶茶✨很正宗台湾味道的珍珠奶茶🧋
2024-02-11 536 浏览
點了個功夫麵,上面有少少肉碎,麵嘅份量超細份,少過譚仔1/3,食唔飽,但收我$59碗,我expect比譚仔更大份,食到我頂上胃。黃金香酥雞又細份,又唔算好好味,又收$55,仲以為比酒樓賣嘅金磚豆腐多d tim,數埋都唔夠20粒。再黎叫了杯熱黑糖珍珠鮮奶茶,味道不過不失,甜度適中,但比其他茶飲店嘅份量就細杯,如果加番1/4就差唔多,就對得起$39杯,街外茶飲店都係賣$32-35蚊杯咋麻,又大杯。唔怪之得香港餐飲業做唔起,收得貴夾唔抵食,味道又唔算超特出,類似食物其他餐廳都有,唔推薦黎呢度食。

功夫麵,黃金香酥雞
2023-12-27
2024-01-29 1006 浏览
❤️食過番尋味之台灣篇@春水堂記得很久以前去台灣特地去這間排隊試珍珠奶茶,但不知為甚麼品牌在香港開了分店許久也未去試。一試,發現還純正台式風味,老少咸宜 >V< ======================💯滷水:1) 香牛肚$48(每100g的牛肚約72卡,算是比較健康的內臟類別之一) 乍看滿是褐色醬色,混合香料和各式醬油比例調製出的醬汁,其實各派各有獨特之處。台式的滷水以滷湯為基調,牛肚吸飽醬汁口帶有八角等香料味道,微鹹而鮮甜,下飯一流。2) 魯肉飯$28配滷蛋$12 可能是因為豬肉肥瘦比例不同,滷肉飯有時又稱作「肉燥飯」,而春水堂這一道魯肉飯有切粒的半肥瘦豬肉,也有較瘦的肉碎,有多重口感,再配以醃蘿蔔半顆,解解膩一流。至於滷蛋,因為是鮮蛋煮熟成水煮蛋之後剝殼,再放進滷汁中滷煮數小時而成,入味非常,有點Q彈又不會太多水份。💯金萱香菇雞湯$48帶點茶香的香菇雞湯,個人覺得是進化版的貢丸湯,有香菇的鮮甜,也有雞的油香,而且整盅炖讓食材不會因火喉太猛而失去鮮甜味。💯蒜泥白肉 (忘了價錢$)~ 465卡 經稍微灼燙和冷水的肉片,再淋上由米酒和蒜薑磨成泥的蒜泥,吃的時候是沒有薑
❤️食過番尋味之台灣篇@春水堂

======================
💯滷水:
1) 香牛肚$48
(每100g的牛肚約72卡,算是比較健康的內臟類別之一)
2) 魯肉飯$28配滷蛋$12

💯金萱香菇雞湯$48

💯蒜泥白肉 (忘了價錢$)
~ 465卡
經稍微灼燙和冷水的肉片,再淋上由米酒和蒜薑磨成泥的蒜泥,吃的時候是沒有薑和蒜末那嗆喉的感覺,香氣柔和,爽口多汁。

👏肉燥生菜
沒甚麼特別便不詳細介紹了。

====================
#食在香港 #香港必食 #觀塘美食 #台灣菜
2024-01-26
第二次幫襯依間春水堂,忍唔住留言。先憑印象憶述返第一次體驗,第一次黎果陣眼見堂內大把空位,仍要人喺門口等,直到出現人龍先放人,order左個lunch set便當同野飲,both都值得比8/10。但侍應上菜時細聲到唔知佢up乜,唔知佢想講果碟係咩黎定係叫我地小心睇熱,ok!都無問題,我地識自己分返,但上菜果陣成碟野咁飛住上黎,餐具都差啲跌走,之後想即場話佢時已極速逃離,又認唔到佢樣,所以費事嘈,但成個過程都唔知佢急乜。事隔個月,想話可能個別事件,再幫襯佢第二次。點知同樣眼見堂內大把空位,仍要人喺門口等,直到出現人龍先放人,同樣上菜時又係細細聲唔知佢up乜,confirm左次,先知原來攞漏匙羹,話轉頭攞返比我地,點知轉個彎,唔知佢失左憶定放左工,等左個幾個字仍未出現,咁我地揾第二個幫手啦,點知啲侍應識靈活走位,好難揾人,最後攞個匙羹足足用左2個幾字。唯一進步係無再飛野上枱總結一下,食物係唔錯,但想有個良好體驗睇黎會好難,亦唔怪得依到咁多留言都係針對個服務黎講。可能外賣會有另一返體驗。
第二次幫襯依間春水堂,忍唔住留言。

先憑印象憶述返第一次體驗,
第一次黎果陣眼見堂內大把空位,
仍要人喺門口等,直到出現人龍先放人,
order左個lunch set便當同野飲,
both都值得比8/10。
侍應上菜時細聲到唔知佢up乜,
唔知佢想講果碟係咩黎定係叫我地小心睇熱,
ok!都無問題,我地識自己分返,
但上菜果陣成碟野咁飛住上黎,
餐具都差啲跌走,之後想即場話佢時已極速逃離,
又認唔到佢樣,所以費事嘈,
但成個過程都唔知佢急乜。

事隔個月,想話可能個別事件,再幫襯佢第二次。
點知同樣眼見堂內大把空位,
仍要人喺門口等,直到出現人龍先放人,
最後攞個匙羹足足用左2個幾字。
唯一進步係無再飛野上枱

總結一下,
食物係唔錯,但想有個良好體驗睇黎會好難,
亦唔怪得依到咁多留言都係針對個服務黎講。

可能外賣會有另一返體驗。
2023-12-02 624 浏览
食物一般 。無當年一開張個時咁好味 。服務態度亦都一般 。明白呢個係宜家香港餐飲業嘅服務水平 。但未過用餐時間就趕人走,就真係接受唔到 。12:55pm 開單,1:30pm侍應同我講已經過左用餐時間 ,但由頭到尾都無人同我哋講有限時嘅用餐時間 。我媽媽同收銀嘅女職員反應帶位個時無講到用餐時間 。女職員話用餐時間嘅notice 貼左係當眼位置 。但所謂嘅「當眼位置」,係正常人入呢間餐廳係唔會望到 。到最尾睇返張收據,先發現我哋只係食左30分鐘。上次其實係呢間春水堂遇到無禮貌嘅侍應 。本來想俾多次機會 。但今次真係唔會再有下一次 。

2023-12-02
每次經過都心癢癢的想吃,但又因為排隊龍太太太長而放棄,輪回了幾百萬次...終於!.叫了4度菜、1度甜品、1杯奶茶1️⃣麻辣牛肉面不是好吃不好吃的問題,是$82港幣吃一婉面太幼沒口感,但牛肉很軟但又入味有口感!2️⃣魯肉飯 $28一小碗,味道中規中矩3️⃣麻辣涼拌牛肚絲 $38好味!有驚喜,平常食的都是四州涼拌菜多,但牛肚味道微酸,清甜爽口!4️⃣鹽酥雞粒 $485️⃣珍珠鐵觀音雪糕吐司 $58珍珠 黑糖 巧克力雪糕 是什麼神仙組合😍太好吃了!❤️🧡💛💚.📍地址:⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 23:00📞電話:36194335 (但不能訂位子)🚝交通:港鐵觀塘站 A2 出口, 步行約3分鐘
叫了4度菜、1度甜品、1杯奶茶
1️⃣麻辣牛肉面
2️⃣魯肉飯 $28
一小碗,味道中規中矩
3️⃣麻辣涼拌牛肚絲 $38
4️⃣鹽酥雞粒 $48
5️⃣珍珠鐵觀音雪糕吐司 $58
📍地址:
⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 23:00
📞電話:36194335 (但不能訂位子)
🚝交通:港鐵觀塘站 A2 出口, 步行約3分鐘