2023-07-17 64 浏览
📍春禧小館 (牛頭角)夏天特別鐘意飲台式飲品💕。放假試試牛頭角新開嘅台灣餐廳。🔸極品牛盛台灣麵 $128牛肚、牛筋、腱心牛肉、牛腩紅燒牛肉湯嘅味道好濃郁。每一款配料都煮得好入味,連地瓜都變做啡紅色。牛筋質地軟滑。腱心牛肉同牛腩大嚿厚身但好易咬。呢碗嘅份量啱晒兩個人share。🔸塔香三杯雞定食 $78有明顯麻油、醬油香味,甜甜地好啱餸飯。雞肉細細塊,煮得好入味。定食有埋油麥菜、滷水蛋、雪菜。🔸2人行夜市小食 $128有齊多款台灣夜市小食,好值得試。鹽酥雞粒鹹香惹味。宜蘭香蔥餅一咬就爆晒汁。地瓜QQ球口感煙煙韌韌。🔸黑糖珍珠鮮奶 $34明治奶配濃郁黑糖。珍珠軟滑煙韌。🔸蜂蜜檸檬蘆薈 $30味道清甜唔會太酸。飲極都仲有蘆薈,感覺好足料。🔸火龍果椰果黑糖仙草 $48仙草係布甸形狀,口感冇平時食開嘅咁流質。紅火龍果好清甜。呢日冇椰果轉咗蘆薈反而仲正。
📍春禧小館 (牛頭角)
夏天特別鐘意飲台式飲品💕。放假試試牛頭角新開嘅台灣餐廳。

🔸極品牛盛台灣麵 $128
牛肚、牛筋、腱心牛肉、牛腩

🔸塔香三杯雞定食 $78

🔸2人行夜市小食 $128

🔸黑糖珍珠鮮奶 $34
明治奶配濃郁黑糖。珍珠軟滑煙韌。

🔸蜂蜜檸檬蘆薈 $30
味道清甜唔會太酸。飲極都仲有蘆薈,感覺好足料。

🔸火龍果椰果黑糖仙草 $48

2023-07-16 57 浏览
👧🏻😋👅🍽✨新開台灣直送食材餐廳-春禧小館🇭🇰 牛頭角偉業街93號地舖 🇭🇰-🇹🇼 被譽為美食沙漠既牛頭角終於多個新選擇啦😌 入面有好靚花花牆打卡位, 而出面都有好chill既bar枱位🇹🇼 除左常見既台灣飯麵小食之外, 仲有台灣直送手信禮盒同零食-🍜麻辣燙鴨血刀削麵 $72💯個湯底勁正! 麻香鮮甜, 仲好香肉味; 鴨血就唔算話超厚切, 但好滑好入味💯本身QR code落單係standard配米線, 但轉刀削麵/王子麵/台灣麵都唔使加錢, 刀削麵幼身但彈牙好味!-🍱鹽酥雞粒滷肉飯 $58 ✨鹽酥雞即炸新鮮, 因為係雞粒所以會比較乾身, 但配返滷肉肉就岩岩好-🥟宜蘭香蔥餅 5件 $32💯香蔥餅粒粒飽滿, 蔥味唔算太重, 反而肉味濃, 咬開入面爆肉汁!-🍘香炸甜不辣 $32✨大片甜不辣對半切開, 魚肉彈牙, 唔算太油, 淋上辣醬好惹味-🍵紅鑽柚香茉莉綠茶 $38加寒天晶球 $8💯勁爆多柚肉好清新, 茶底好香, 加埋寒天晶球有D野咬又加返少少甜味好正-🍠芝士奶蓋紫薯鮮奶 $38✨用真紫薯打好濃紫薯味! 飲落仲有少少好細既紫薯粒✨芝士奶蓋質地比較輕盈冇咁滯; 同清甜紫薯同香滑鮮奶一齊飲好夾-🍡
👧🏻😋👅🍽✨

芝士奶蓋紫薯鮮奶 $38
✨用真紫薯打好濃紫薯味! 飲落仲有少少好細既紫薯粒

🍡
紫薯九份芋圓 $48
💯見佢D紫薯咁正再叫多左份紫薯芋圓, 用個浴缸裝幾有創意😂
💯芋圓好煙韌, 最驚喜又係有紫薯粒超香甜, 冇筋, 個奶底都好正
麻辣燙鴨血刀削麵
紅鑽柚香茉莉綠茶
2023-07-13 82 浏览
牛頭角新開左間台灣料理餐廳🇹🇼 🌸春禧小館以Tiffany Blue 為主色💠半開放式☺️設有室內及室外座位🪑提供多個細節打卡位📸花花墻🌸霓紅燈牌等🔅食台式料理都可以好chill 🥰🇹🇼🍜紅燒腱心牛肉牛筋麵(純牛骨湯) 純牛骨湯好濃郁😋腱心牛肉🐮厚身又軟腍,入口即化🤤牛筋都好淋🥰小小彈牙😚小朋友都食到✅麵底可揀台灣麵/刀削麵/王子麵/米線🇹🇼🍜滷水牛肚牛腸台灣麵牛肚同牛腸份量好足😮牛肚微辣🌶️牛腸半肥瘦😊冇蘇味🥰台灣麵煙煙韌韌✅好有咬口☺️配埋酸菜🥬成碗麵都昇華左😆有驚喜😍 🇹🇼🐔塔香三杯雞定食好豐富嘅台式便當🍱雞肉好滑加埋九層塔🌿上枱已經聞到好香😌滷水蛋好入味🥚配菜及白飯🍚份量超足夠🥰🇹🇼🍗古早味滷水拼盤豬腸➿牛肚➿牛筋➿腱心牛肉➿滷水雞翼超豐富✔️款款都好入味😋送飯一流🤪🇹🇼🍹招牌藍柑梳打打卡一流嘅飲品💕藍柑檸檬加梳打🧊入邊仲有爆珠〰️酸酸甜甜🥰好適合夏天飲👍🏻🇹🇼🍑白桃烏龍寒天白桃同烏龍茶好夾☺️寒天好Q彈😋推薦推薦🥰🇹🇼🍧紅豆紫薯黑糖仙草🛁浴缸造型甜品實在太可愛🥰真係相機食先📸紅豆大粒又飽滿🫘仙草好滑✔️加埋黑糖漿😋睇得又食得🤩⭐️春禧小館餐廳仲提供各種台灣製造嘅手信可以買🥰台灣麵🍜鳳梨酥🍍三

牛頭角新開左間台灣料理餐廳🇹🇼

🌸春禧小館以Tiffany Blue 為主色💠
半開放式☺️設有室內及室外座位🪑
提供多個細節打卡位📸花花墻🌸霓紅燈牌等🔅
食台式料理都可以好chill 🥰

🇹🇼🍜紅燒腱心牛肉牛筋麵(純牛骨湯)
麵底可揀台灣麵/刀削麵/王子麵/米線

2023-07-09
  • 紅燒腱心牛肉麵
  • 招牌藍柑梳打
2023-07-13 36 浏览
今日要介紹一間好有台灣夜市𝐟𝐞𝐞𝐥嘅餐廳🍴全場台灣夜市風格 好多打卡位!!上星期去搵朋友食𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡發現呢間餐廳朋友話呢間餐廳係新開 平時好多人都要排隊今次試咗午市二人餐~蕃茄湯花枝丸米線🍝湯汁甜鮮好濃郁嘅蕃茄湯底🍅古早味豬手飯✨個豬手滑又軟熟 我個𝐟𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝 係咁讚好味😋食哂一舊都冇留俾我🥹二人餐仲包咗滷水拼盤裡面有炸大豆皮同埋百葉豆腐花干個感覺好似去咗台灣夜市食緊滷味咁🙈非常值得一讚嘅兩杯飲品都夠水準 唔會死甜同埋太甜 ( ˙༥˙ )另外仲有夜市小食拼盤整整九種熱門夜市小食一次過滿足你九個願望💓特別推薦個黑糖花生麻糬!😋😋口感𝐐彈又好有黑糖香味 我勁中意⁽⁽ଘ( ˊᵕˋ )ଓ⁾⁾唔知可唔可以散買呢?好想買啲返屋企食🤣餐廳入邊仲可以買到台灣零食🍪見到啲鳳梨酥同地瓜片 又搞到我想去台灣旅行✈️餐廳裝修都好有心思 有花花牆可以打卡成間餐廳裝修好乾淨 而且仲有露天打卡位🫶🏻不過建議夜晚先去戶外打卡食飯 而家日頭真係好熱🥵ෆ 推薦菜式ෆ 古早味豬手飯蕃茄湯花枝丸米線滷水拼盤夜市小食拼盤ෆ 春禧小館牛頭角偉業街𝟗𝟑號地舖 ෆ #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodie

今日要介紹一間好有台灣夜市𝐟𝐞𝐞𝐥嘅餐廳🍴

全場台灣夜市風格 好多打卡位!!
上星期去搵朋友食𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡發現呢間餐廳

滷水拼盤
夜市小食拼盤

ෆ 春禧小館
牛頭角偉業街𝟗𝟑號地舖 ෆ
#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
最近上班經過偉業街,看到一間新開的台式餐廳,裝潢小清新風格,還有最愛的露天坐位,便決定叫收工去一試!-■ 夜市小食拼盤(2人份)九宮格小食真的太豐富了吧~都是夜市中的最愛,有鹹酥雞也有麻糬,每款一口剛剛好!■ 滋補桃膠鮮奶女生們必飲!上班附近也沒有很多養生飲品,有時候太累也想健康一下吧~桃膠鮮奶有滿滿的膠原蛋白,口痕又想養顏的女士們一定要試!■ 玫瑰泡泡浴這個很浴缸可愛!是芝士奶蓋玫瑰花奶茶,超香濃奶蓋,配上玫瑰花茶,必點!■ 紅燒腱心牛肉刀削麵(純牛骨湯!)牛骨湯濃濃的牛肉味,牛腱心不會軟爛反而Q彈,細筋也不用擔心會咬不動!■ 芋泥肉鬆吐司甜品來了!超厚超爆料!口感綿密,亦能吃到芋頭粒,芋香濃郁,搭配肉鬆甜而不膩~喜歡芋頭的朋友一定要試啦~-餐廳和食物整體來說都是挺用心的~滿滿打卡位,而且食物和台飲種類繁多,相比普遍的台式小店有驚喜,值得一試!
夜市小食拼盤 (2人份)

■ 夜市小食拼盤(2人份)

■ 滋補桃膠鮮奶

玫瑰泡泡浴

■ 玫瑰泡泡浴

紅燒腱心牛肉刀削麵

■ 紅燒腱心牛肉刀削麵(純牛骨湯!)

芋泥肉鬆吐司

■ 芋泥肉鬆吐司

夜市小食拼盤 (2人份)
玫瑰泡泡浴
紅燒腱心牛肉刀削麵
芋泥肉鬆吐司
2023-07-09 39 浏览
位於牛頭角偉業街93號地下,有一間主打台灣美食的餐廳春禧小館餐廳門口有各式各樣的台灣產品,例如王子麵,鳳凰酥等等鳳凰酥2包$18,一盒$92門口位置有一幅花牆,十分靚好適合打卡門外有戶外座位,採用Tiffany blue色系,十分柔和舒適。餐牌上有好多招牌食物同飲品台灣烤腸滷肉飯$48滷肉汁帶一點甜滷肉非常入味台灣烤腸夜市必有非常多汁,大條好足料😋紅燒腱心牛肉麵$72麵底係刀削麵湯底係純牛骨湯用牛骨頭熬湯,把牛骨所含營養物質全部熬出來,腱心牛肉厚身,多汁,肉質嫰,非常好味😋地瓜條$32外皮脆內軟台灣小食必食之一😋紫薯九份芋圓$48有芋圓,紫薯丸,蕃薯丸非常Q彈配上紫薯粒粒味道係紫薯的天然甜味,十分健康飲品芝士奶蓋火龍果茶$38紅肉火龍果製成味道非常清甜😋藍柑梳打$34招牌之一用藍柑檸檬加入梳打水爆珠顏色好靚又夠冰凍因為有爆珠好獨特的口感必點👍
位於牛頭角偉業街93號地下,
有一間主打台灣美食的餐廳春禧小館
餐廳門口有各式各樣的台灣產品,例如王子麵,鳳凰酥等等
鳳凰酥2包$18,一盒$92
門口位置有一幅花牆,十分靚
好適合打卡

餐牌上有好多招牌食物同飲品

台灣烤腸滷肉飯$48
滷肉汁帶一點甜
滷肉非常入味
台灣烤腸
夜市必有
非常多汁,大條好足料😋

紅燒腱心牛肉麵$72
麵底係刀削麵
湯底係純牛骨湯
用牛骨頭熬湯,
把牛骨所含營養物質全部熬出來,
腱心牛肉
厚身,多汁,肉質嫰,非常好味😋

地瓜條$32
外皮脆內軟
台灣小食必食之一😋

紫薯九份芋圓$48
有芋圓,紫薯丸,蕃薯丸非常Q彈
配上紫薯粒粒
味道係紫薯的天然甜味,十分健康

飲品

2023-07-09
招牌藍柑梳打
  • 腱心牛肉麵
2023-06-24 169 浏览
上次食完呢到既鹽酥雞滷肉飯,今日再來試下佢地既冬瓜鴨腿湯飯份量一如既往咁足夠!鴨腿湯熱辣辣咁上檯,湯既味道好好,少少薑味,類似燉湯咁既味道,鴨腿真係好大隻,而且入哂味,仲要已經燉到好軟淋,好易脫骨,加上湯泡飯,話咁易就食哂一碗
上次食完呢到既鹽酥雞滷肉飯,今日再來試下佢地既冬瓜鴨腿湯飯
冬瓜鴨腿湯飯
冬瓜鴨腿湯飯
2023-06-17 84 浏览
經過見到呢邊個裝修好特別就入去試吓,味道都無令人失望鹽酥雞係新鮮炸出嚟,外皮好酥脆,內裡雞肉充滿肉汁。滷肉同出面既唔同,出面既較乾身,呢到既係原粒肉粒,啖啖肉,十分下飯。皆因我係食午餐,所以會跟餐送涼拌小食/菜/甜品,今次我就試左甜品先,係紅豆沙粒粒大紅豆,唔會過甜,好好食!整體黎講成個餐份量都大,對得起價錢,而且店內有好多打卡位,係店內打卡店員仲會比個qr code你,儲qr code兌換野,我覺得性價比好高
經過見到呢邊個裝修好特別就入去試吓,味道都無令人失望
鹽酥雞粒滷肉飯
鹽酥雞粒滷肉飯
2023-06-13 159 浏览
未試過一打開飯盒想爆粗。1155叫外賣等足40mins到1240先有,又唔係平。得2舊肥豬肉同2粒炸到硬晒既排骨,只有白飯最多。連飲品都無。未試過咁差既食店law。唔會再有下次幫襯。
香酥炸豬腩肉定食
2023-06-13
45 分钟 (外卖自取)
2023-06-02 262 浏览
朋友喺附近返工,過來找她食lunch,佢話去呢間新開嘅台灣野試吓,我12:00到咗都冇位,食飯時間真係好多人。我叫左鹽酥雞肉燥飯,雞粒酥脆好味,杯嘢飲好正👍🏻我叫個杯係寒天咖啡加仙草,朋友叫咗花膠湯飯,佢話個湯好濃郁,下次要再嚟試其他嘢😆