2019-01-18 1533 浏览
今晚公司annual dinner係呢度擺左兩圍“萬事吉祥”既全包宴,每圍八千幾蚊,總共十三樣野第一樣嚟嘅就係乳豬,因為有同事遲咗嚟所以我哋都遲咗開席,好彩乳豬都仲係脆卜卜👏 佢呢間較特別有配埋中式包夾住一次齊無咁膩, 啲包都算鬆軟,乳豬唔會太肥太油,唔錯👍跟住有蠔豉髮菜瑤柱, 味道幾好唔太咸,墊底既生菜仲好爽好受歡迎個百花釀蟹鉗就相對麻麻,雖然熱辣辣但係裏面太實唔彈牙,不是我口味。。。魚好大條仲好滑,蒸嘅時間拿捏得啱啱好👍主食有生炒糯米飯同伊麵揀, 其他人已經好飽所以我都試曬兩樣, 糯米飯幾香口,食完都唔覺得濟,伊麵唔會好油膩個紅豆沙反而幾抵讚👏👏因為香陳皮味同埋真係煲成沙沙地但又有少少豆唔會無晒口感, 配芝麻湯圓好香😋整體係唔錯嘅,員工服務都可以, 不過兩圍間房就太迫,可以改善
魚好大條仲好滑,蒸嘅時間拿捏得啱啱好👍
2019-01-17
2018-11-13 2095 浏览
因為屋企人好想黎試一試呢度嘅嘢食,所以假日專登過嚟飲茶。一開始訂咗位,所以黎到唔需要等位,可以直接入去。點左大約十幾款點心同一個炒麵,落單後大約10分鐘嘢食就開始送到。有雪山叉燒包,焗得好好,成個包焗到好脹,食落去就好脆口,裏面嘅叉燒餡好熱。另外有流沙奶黃包,一啖咬落去真係有流沙餡,味道唔錯!!至於燒腩仔同春卷則一般,燒腩仔太多肥膏,肉既部分不太多。另外仲陸續有其他點心,不得不提既係有一個點心拼盤,$42就有齊6-7款唔同既點心,有馬拉糕、菜苗餃甚至蝦餃都有,性價比十分高。能夠係酒店既環境食到如此質素的點心,都算係不過不失喇~~

能夠係酒店既環境食到如此質素的點心,都算係不過不失喇~~
2018-11-11
$80 (早餐)
2018-09-27 1913 浏览
We’ve been to their another branch in Tsim Sha Tsui which now is closed and we had really good impression so would like to try again in Hung Hom. However it turns out that their dim sum menu is limited and you cannot find some very common dim sum. Taste is just ok but not worth visiting again.
2018-03-24 3464 浏览
呢間酒樓環境好優美,可以望到鯉魚門海景紅油抄手啲餃子既餡料好新鮮,但好奇怪係冇紅油嘅!🤣😋😋鮑汁鳳爪雞腳: 全部都做得好林好入味!😋😋雞骨草靈芝老火湯: 大家一定要試既老火湯,足料、夠味、夠火喉,這酒樓對老火湯既質素一向保持穩定!😋😋椒鹽九肚魚: 炸粉做得好酥好輕,一陣風咁,好配合到九肚魚裡面滑騰騰嘅感覺!叉燒以前係幾好食嘅,但今次畀咗瘦义我哋,唔太好! 😋😋燒腩仔就好林,個皮好脆,好好食 ,有近乎入口即溶嘅感覺!萬壽果椰果糖水,而家先知道原來木瓜叫萬壽果!
呢間酒樓環境好優美,可以望到鯉魚門海景

紅油抄手啲餃子既餡料好新鮮,但好奇怪係冇紅油嘅!🤣

😋😋鮑汁鳳爪雞腳: 全部都做得好林好入味!

萬壽果椰果糖水,而家先知道原來木瓜叫萬壽果!
2017-12-30 3099 浏览
景逸軒成個裝飾幾精緻,枱同枱之間都幾多空位,坐得好舒服啲staff都好醒目,值得一讚!飲完午茶最緊要食返個甜品!原個椰皇燉鮮奶一放上枱就聞到好濃椰香味,燉奶蒸得好熱、好滑,值得再食蜜味脆麻花相對比較失色,上枱已經唔太熱,個人覺得太甜,可以少啲糖漿。
景逸軒成個裝飾幾精緻,枱同枱之間都幾多空位,坐得好舒服
啲staff都好醒目,值得一讚!

2017-10-14 6998 浏览
前晚(12-10-2017 Thur)堂妹結婚擺酒,我o地成家都出席,婚宴菜色都不外乎o個啲.1. 良緣乳豬全體呢o度會俾埋粉餅同食,咁就覺得冇咁油,皮脆唔會太鹹,OK.2. 巒翠花姿蚌片蚌片一定唔多,口感o岩o岩好,味道亦正常.3. 芝士軟心百花球顏色炸得o岩o岩好,外面脆,芝士軟心唔多,成個味道都唔過鹹.4. 元貝鮮菇田園蔬有好多草菇,冇草腥味但我竟然食到啲苦味; 元貝撕碎,不過有啲都食到渣.5. 竹笙海皇燴魚翅竹笙多魚翅少,味道過鹹, 魚翅少到我好似食唔到.6.碧綠原隻鮑魚伴金錢鮑魚口感適中,花菇味道唔算好濃.7.蔥油蒸大海斑真係幾大條,冇蒸過火,唔o鞋.8. 醬皇脆皮燒雞顏色亦都靚,肉嫩多汁,亦唔會過鹹.9. 西施錦繡炒飯我o個碗除o左有基本o既蛋外,就只有翠玉瓜粒,好彩飯粒唔太乾硬,味道清淡.食完見到老公o個碗原來有蝦粒.10. 蠔汁珍菌燒伊麵我冇食到.11. 三寶桂圓紅棗茶呢個唔太甜,百合冇苦味,OK.12. 囍宴鴛鴦點係笑口棗同合桃酥,脆口o既笑口棗充滿芝麻香;合桃酥做到鬆脆.每樣餸o既份量都好足.服務:採侍應分菜制,但分得唔係幾勻,不過個個都好有禮.

1. 良緣乳豬全體
良緣乳豬全體

呢o度會俾埋粉餅同食,
良緣乳豬
咁就覺得冇咁油,皮脆唔會太鹹,OK.

2. 巒翠花姿蚌片
巒翠花姿蚌片

蚌片一定唔多,口感o岩o岩好,味道亦正常.

3. 芝士軟心百花球
顏色炸得o岩o岩好,
芝士軟心百花球
外面脆,芝士軟心唔多,
芝士軟心百花球
成個味道都唔過鹹.

4. 元貝鮮菇田園蔬
有好多草菇,
元貝鮮菇田園蔬
冇草腥味但我竟然食到啲苦味; 元貝撕碎,不過有啲都食到渣.

5. 竹笙海皇燴魚翅
竹笙多魚翅少,
竹笙海皇燴魚翅
味道過鹹, 魚翅少到我好似食唔到.

6.碧綠原隻鮑魚伴金錢
碧綠原隻鮑魚伴金錢

鮑魚口感適中,花菇味道唔算好濃.

7.蔥油蒸大海斑
真係幾大條,冇蒸過火,唔o鞋.

8. 醬皇脆皮燒雞
顏色亦都靚,肉嫩多汁,亦唔會過鹹.

9. 西施錦繡炒飯
食完見到老公o個碗原來有蝦粒.

10. 蠔汁珍菌燒伊麵
我冇食到.

11. 三寶桂圓紅棗茶
三寶桂圓紅棗茶

呢個唔太甜,百合冇苦味,OK.

12. 囍宴鴛鴦點
係笑口棗同合桃酥,
上:笑口棗,下:合桃酥
脆口o既笑口棗充滿芝麻香;合桃酥做到鬆脆.

每樣餸o既份量都好足.

服務:
侍應分菜制,但分得唔係幾勻,不過個個都好有禮.
2017-10-12
2017-10-12 3253 浏览
係附近番工 平時就最鐘意過黎呢到飲茶3點半前入座都仲嗌到野食我地通常2點左右入座 唔係貪下午茶 係貪佢其他公司office 同事走晒 清清靜靜食個飯而且雖然佢位於酒店入面 佢價錢相比起其他酒樓係貴dd不過就算埋單計 每個人通常最多都係嗌到200蚊左右唔會太過份但係講起佢好食之選我地最鐘意佢既蝦多士 佢叫蝦窩貼超好食跟住有個雪山叉燒包外面係甜既 入面係叉燒仲有佢既醉雞都好食講真 點嗌任何一樣野都好食同埋佢地d茶葉都貴有番酒店既質數所以呢到係我地最經常黎食既
係附近番工

同埋佢地d茶葉都貴

有番酒店既質數

所以呢到係我地最經常黎食既

2017-07-24 4085 浏览
第一樣上嘅就係生煎鍋貼,但只係微暖,一啲都唔係熱辣辣,有點失望,之後再上餃類點心,其中叫咗蝦餃、燒賣、菜苗餃及粉果算是不錯,雲耳海蜇頭味道幾好,但用個碗嚟裝,份量太細太小家,小籠包及春卷幾好,百花釀魚肚不過不失,而冰燒三層肉、流沙包及牛肉球就好一般。成餐最似樣只有蜂味燒脆鱔,好脆但份量及厚度都薄咗點,上枱時得手掌般大小,好似被人偷了一忽咁!總括嚟計,三個人,平均每人二百餘,以咁嘅價錢,對比算貴咗小小!
2017-07-23
1K
2016-03-31 11266 浏览
和媽媽去看林憶蓮演唱會,來了都會海逸酒店內的景逸軒吃晚飯。第一次透過網上訂位,非常成功及方便,以後我也會多用table map訂位。今晚有人擺婚宴,晚飯區域也佈置得非常浪漫,氣氛充滿着愛。先點了這裏的燒肉,上枱時還是暖的,而且皮十分香脆,美中不足的是豬肉比較鹹了些少。原條竹笙松露上素卷($118),竹笙飽滿爽滑,雜菇粒亦新鮮,味道清新怡人。砂鍋魚湯煮沙巴龍躉($398),整條上,浸在奶白色的魚湯內,魚肉已起骨,切成一片片,非常方便進食。魚湯沒想像中的濃厚,稀稀的,帶有魚香,亦沒下味精。魚肉算嫰滑,都算抵食。最後的原個椰皇燉雙皮奶($38)質素有點強差人意,根本沒有燉成型,還是水流流的。如果下次再睇演唱會,應該會再來,但如果特登來,就不必了!
和媽媽去看林憶蓮演唱會,來了都會海逸酒店內的景逸軒吃晚飯。
今晚有人擺婚宴,晚飯區域也佈置得非常浪漫,氣氛充滿着愛。
魚肉算嫰滑,都算抵食。
如果下次再睇演唱會,應該會再來,但如果特登來,就不必了!

2016-03-26
1K
2015-12-28 7373 浏览
到紅磡區近火車站如要舒適地享受一個中式午餐,最理想是到紅磡海逸酒店的景逸軒了。餐廳座位闊落,裝修美觀, 樓底較高,比一般酒樓優靜. 星期天也接受訂位,侍應生又有禮,更有代客泊車服務, 值得一去。今天我的姪女請我們飲茶, 大家歡聚, 談天說地, 又選了很多點心, 真開心!!首先一讚是餐廳水滾茶靚, 送來兩碟餐前小食: 青肉豆 和 花生, 可以一邊飲, 一邊細嚐.点心首先是傳統的蝦餃,蝦肉大粒又爽口, 夠新鮮, Good!  再有菜苗餃, 爽口.接着是蟹籽燒賣, 肉質新鮮,蟹籽多而賣相好,廚師調味不太鹹,適中.   糯米卷設計及味道不錯, 不軟不硬.  Fine.牛肉腸粉: 特式在長碟的頭尾設有兩條青豆配菜伴碟。 燒煵仔皮脆而不肥.炒蘿蔔糕, 有脆網底, 蘿蔔糕煎得有微脆, 可口. 芝麻餅芝麻很香口.再來傳統的牛肉球,蒸排骨, 珍珠雞,很傳統, 但好味得百吃不厭.此酒樓的食品很注重擺設,盛器除了普通白色不同形狀陶瓷,還選用了玻璃碟,看去更優雅,加添吃的胃口!蛋撻仔酥皮好入口, 蛋很滑,甜味適當.  油菜不太多油,菜夠嫰. 生煎飽,及菠蘿义燒飽, 餡料不錯, 包皮一般品質。煎腸粉,有好味的X

煎腸粉,有好味的XO醬, 配銀芽, 韮黃加有甜醬, 麻油. 芝麻,. ….質優.
紅油抄手醬味濃少辣, 皮面皮柔軟但不太林, 肉多, Nice.  瓦煲臘腸雞飯, 有配青菜, 飯香米靚, 臘腸甜味, 雞肉很滑, 吃來滿意!
酒樓加12%小費,比其他酒樓多2%, 也值得再來.
2015-01-31 6945 浏览
!四位大美人又有茶聚,11:00約咗在凱逸酒店景逸軒好傾到3:00才埋單真係坐到坐番夠本脆網羅漢齋腸~~俾個名吸引,但有幾好食喎!羅漢齋腸底部有脆網,鬆鬆脆脆幾特別。大家都滿意之餘,又叫多一碟添!滬式叉子酥餅~~酥餅嫌佢稍凍咗唔夠酥脆,餡料炒得不錯,味道唔鹹唔淡,哈哈哈!脆皮妙齡乳鴿~~皮香酥肉又夠入味,每人一件啱啱好!正!擔擔麵~~雪嶺叉燒包~~麵身滑湯底好香濃的花生醬,叉燒包餡炒得夠味道之餘,還吃到有少少肉汁,又幾滋味。金盞銀鈎帶子餃~~呢款帶子餃只得三件,所以我放棄分享它!薑汁奶~~冇薑味但滑嘟嘟杏仁茶~~很有杏仁~~香味焗西米布甸~~賣相焗得都靚,甜度也適中。楊枝金露魚~~很有童心的甜品,滑嘟嘟又甜入心,OK嘅!埋單$318開開心心的午茶!
!四位大美人又有茶聚,
11:00約咗在凱逸酒店景逸軒
好傾到3:00才埋單
真係坐到坐番夠本
脆網羅漢齋腸~~
俾個名吸引,但有幾好食喎!
羅漢齋腸底部有脆網,
鬆鬆脆脆幾特別。
大家都滿意之餘,又叫多一碟添!
滬式叉子酥餅~~
酥餅嫌佢稍凍咗唔夠酥脆,
餡料炒得不錯,
味道唔鹹唔淡,哈哈哈!
脆皮妙齡乳鴿~~
皮香酥肉又夠入味,
每人一件啱啱好!正!
擔擔麵~~
雪嶺叉燒包~~
麵身滑湯底好香濃的花生醬,
叉燒包餡炒得夠味道之餘,
還吃到有少少肉汁,又幾滋味。
金盞銀鈎帶子餃~~
呢款帶子餃只得三件,
所以我放棄分享它!
薑汁奶~~
冇薑味但滑嘟嘟
杏仁茶~~
很有杏仁~~香味
焗西米布甸~~
賣相焗得都靚,甜度也適中。
楊枝金露魚~~
很有童心的甜品
滑嘟嘟又甜入心,OK嘅!
埋單$318
開開心心的午茶!
题外话/补充资料: 服務員無笑容無問題,但問題唔笑都放鬆面容好些,咪俾人黑面的感覺,畢竟是酒店不是街坊茶樓。
2015-01-22
2012-11-04 6328 浏览
今晚唔方便影相, 只好趁機會用手提電話快攝幾張... 而家手提電話真係幾方便, 真係影完相都冇人知...酒店內的中菜質數通常一般, 只係吃環境及服務, 今晚亦唔例外...上湯焗龍蝦-- 龍蝦頗新鮮, 肉質爽脆, 可惜上湯不夠清甜, 而且下了太多獻汁, 有點糊, 我很怕這種質感... 伊麵沒什味道, 口感太腍...波羅咕嚕肉-- 咕嚕酸甜適中, 炸醬好像厚了一點, 如再薄一點及脆一點便更好... 芥蘭炒牛肉-- 芥蘭正值當造期, 沒有渣, 不苦澀, 很爽脆, 牛肉肉味不太重, 炒得有點過火, 不夠嫩滑, 明明晚飯套餐係有湯, 唔知點解唔見咗, 當時只顧著傾公事, 自己也忘記了檢查菜是否上齊...價錢不便宜, 味道也一般, 但由於是商務晚餐, 也不可能跑到大排檔或茶餐廳吃吧, 而且大家只顧著傾公事, 都是食而不知其味, 這些錢唯有給酒店餐廳賺了, 可能這個就是酒店中菜質數一般的原因...

上湯焗龍蝦
波羅咕嚕肉
芥蘭炒牛肉

2012-07-09 4827 浏览
週日於景逸軒午膳,散點點心如下:景逸軒水晶蝦餃:皮薄,賣相對辦,蝦肉爽甜,幾好食。懷舊鴛鴦燒賣:一只豬肚燒賣,一只雞肉燒賣,賣相一般,無乜懷舊味道喎!石頭魚餃:外間較為少有款式,魚肉尚算甜味,可以一試。紅油抄手:紅油比其他店辣,個人覺得更吸引,抄手普通。雪山叉燒包:雪山皮脆,叉燒餡料中規中矩。沙律香芒卷:卷身炸得硬,香芒餡料少。脆皮BB鴿:鴿肉不夠多汁美味,過鹹。白灼菜心:四+幾元一碟,唔算大碟,無乜特別。京式擔擔麵:麵質有口感,花生麻醬力度足夠,合小弟口味。楊枝甘露:過甜了!
週日於景逸軒午膳,散點點心如下:

景逸軒水晶蝦餃:皮薄,賣相對辦,蝦肉爽甜,幾好食。
石頭魚餃:外間較為少有款式,魚肉尚算甜味,可以一試。
紅油抄手:紅油比其他店辣,個人覺得更吸引,抄手普通。
雪山叉燒包:雪山皮脆,叉燒餡料中規中矩。
沙律香芒卷:卷身炸得硬,香芒餡料少。
脆皮BB鴿:鴿肉不夠多汁美味,過鹹。
白灼菜心:四+幾元一碟,唔算大碟,無乜特別。
京式擔擔麵:麵質有口感,花生麻醬力度足夠,合小弟口味。
楊枝甘露:過甜了!

[8/7/2012; Sun]
题外话/补充资料: 假日滿$300消費送兩小時泊車;滿$150送一小時
2012-07-08
2011-10-09 3615 浏览
$138 套餐有 6 道菜?! 仲要又鮑魚又燕窩花膠羹又和牛/龍蝦, 究竟咩胡廬賣咩藥呢?抱有懷疑心態, 黎到景逸軒, 係時候揭曉謎底啦.環境唔錯, 冇乜人, 又幾寬敞. 雖然間野似在商場多過似在酒店, 但係可能冇乜客又多職員既關係, 加上有個強勢經理睇實, 服務好周到.先上檯既, 係冰鎮鮑魚.見其他人彈話冇味, 其實唔係蠔油汁蚊既, 又好難好濃味. 基本上鮑魚同魚翅都係食質感多過食味道, 味就係靠汁加落去. 只係隻隻鮑魚賣相唔同, 如果唔係一家人黎, 我睇你隻你睇我隻, 見到差得遠就實唔高興, 覺得唔公平.跟住就係羹, 佢有 3 款, 最抵食應該就係燕窩花膠海皇羹, 但係為左試其他味, 都有叫到其他, 好似呢張相既蟹肉海皇燴花膠羹, 蟹肉都幾足料.到主菜啦, 咁多人, 每人叫一款, 就可以試晒咁多款啦.有堂煎和牛, 有 D 筋, 難鋸同埋有少少韌, 但係佢賣相好好, 有沙律菜伴住, 又有洋蔥圈墊底.有法式煎石斑扒, 個黃色汁幾好食, 都係又有沙律菜伴住, 又有法色焗蕃茄.有金蒜粉絲蟶子皇, 我唔多食海鮮, 屋企人食, 不過佢地冇彈就即係冇問題啦.有芝士波士頓龍蝦配伊麵(半隻), 麵幾

抱有懷疑心態, 黎到景逸軒, 係時候揭曉謎底啦.

先上檯既, 係冰鎮鮑魚.
冰鎮鮑魚, 不過隻隻唔同 Size, 呢隻大 D 靚 D
蟹肉海皇燴花膠羹

到主菜啦, 咁多人, 每人叫一款, 就可以試晒咁多款啦.
金蒜粉絲蟶子皇
芝士波士頓龍蝦配伊麵(半隻)
有芝士波士頓龍蝦配伊麵(半隻), 麵幾好食, 因為有麵應該係咁多個主菜中最飽肚果個
竹笙花野菌浸時蔬(
竹笙花野菌浸時蔬 / 翠塘海鮮豆腐 / 瑤池貴花雞

海鮮豆腐好滑好鮮味, 雞雖然得幾件, 但質素都覺得幾好.
甜品 香芒凍布甸/薑茶湯丸
最後就係甜品, 香芒凍布甸/薑茶湯丸

個薑茶幾堅, 幾辣下, 如果少返 D 薑就唔錯. 香芒凍布甸都幾好.

全個餐份量的的色色, 對於唔大食既屋企人就岩岩好, 我就唔多夠. 野食幾新鮮幾鮮味, 算係補返份量上既不足.

係臨尾可能經理走左, 服務散慢左少少, 侍應當堂冇一開頭咁醒目, 本黎 100 分 跌左落 90 分. 不過都仲係好過香港好多酒樓餐廳既服務水準, 因為市面好多食肆既服務水準, 連 50 分合格都講唔上.
2011-08-15
冰鎮鮑魚, 不過隻隻唔同 Size, 呢隻大 D 靚 D
金蒜粉絲蟶子皇
竹笙花野菌浸時蔬(
甜品 香芒凍布甸/薑茶湯丸
2011-07-06 2742 浏览
四月尾有個團購推出以$138價錢(另收取每位加一服務費$13.8,茶$10,芥$7.5),可以晌都會海逸酒店嘅景逸軒豪嘆、燕窩、花膠、鮑魚、龍蝦餐,原價$468,實在好吸引,有效期仲去到八月尾,所以一次過買4張,等到六月中作為賀姨仔、舅仔生日,我請客豪嘆番一餐!景逸軒實際係漢寶集團管理,因為開晌酒店內,格調比較高雅。 其實個套餐睇落幾好,前後共有6道菜,係一人份逐位上,而且其中由湯、主菜、其中一個熱盤、甜品都有得揀,各人可按喜好自選,雖然要晌訂枱時決定埋要揀咩,但都唔係太大問題。但未講啲餸菜好唔好食之前,先評佢個整體,點解個題目叫「扮西式,流到極」,因為無論晌環境、招呼、上菜流程都未有酒店內嘅餐廳水準,以西餐位上嘅形式更大有一段距離,講真,如果以佢所標嘅正價$468一位(未計茶芥加一),得罪講句,真係有啲搵笨喎。環境 – 因為當晚有兩批人晌度擺酒,整個全海景宴會廳被間開頭尾作婚宴,淨番中間一截可擺約8枱嘅地方同一啲「走廊位」作堂食,感覺好委屈,嚟得依度食,價錢又唔係平,但個場間成咁,有啲得失客。我哋已經好啲,訂枱早6:30pm,去到叫做有得揀,後嚟嘅客真係走廊位都要坐,感覺唔多爽!招呼
!景逸軒實際係漢寶集團管理,因為開晌酒店內,格調比較高雅。

全海景宴會廳被間開中間一截作堂食
「走廊位」
招呼 – 因為大部份枱用咗做酒席,時間尚早又未開席,可能係咁,有啲侍應應該係負責做酒席上菜,依家趁早過嚟幫手,招呼吓堂食嘅客,但似乎生手到極,刀叉點擺又唔知,啲菜上咗未又唔知。有個著黑色套裝嘅女部長或經理,淨係識對住啲侍應黑面
,都無處理好個管理。

上菜 – 一塌糊塗囉!因為我哋係食套餐,有湯有冷盤、主菜、甜品,一個菜接一個菜,應該有一定次序,全部位上。上段提過個女部長(或經理),問咗一句係唔係主菜揀咗煎和牛,就夠膽死連個湯都未上,就問埋我個和牛要幾成熟,即刻煎開隔離枱嗰份,就順便煎埋我嗰份,我同佢講個湯都未嚟喎,佢就照煎
。而其餘嘅主菜,亦係先後次序分開上,好亂。仲有,一道菜未完,又嚟一道菜,因為係一位上,堆到成枱都係嘢。都未夠亂,第五道菜,3個要豆腐,1個要貴花雞,豆腐食晒個雞都仲未到,搵人跟跟又跟跟,佢哋先入廚房追,等咗一陣,見個侍應一捧就係7、8碟雞出嚟,即係廚房儲單先做嘢啦,老派中菜陋習
。你改唔到依啲陋習,就唔好扮西式,6道菜,逐位上啦。徒有西式賣點,完全無做西式服務嘅水準,講多個例子,人哋有水準嘅,問你飲咩湯之餘,仲記低咩個客要咩湯,佢哋仲衰到湯一嚟唔係問邊個飲邊款,而係就咁將4碗湯(共2款)放晌枱中間就算。

套餐內容方面:
第一道菜(湯類,每位3選 1)
帶子海皇羹
:湯中帶子大大粒,甚有睇頭,海皇羹做得鮮甜,湯身厚而不餬。
蟹肉海皇燴花膠羹
:蟹肉唔多,反而花膠落得狠,真係羹羹湯啖啖花膠粒。蟹肉少唔知係咪拆晒俾隔離做炸蟹拑!
燕窩花膠海皇羹:我哋無人揀依個,無得評。
蟹肉海皇燴花膠羹
第二道菜(頭盤,指定)
冰鎮鮑魚
,每位一隻約7-8頭,鮮鮑魚唔知咩國藉,店子無標明,相信唔會係貴嘢。賣相0分,無他嘅,話冰鎮變成澤國嘅水浸,再求其墊炷菜晌底,舊鮑魚底下仲有少少冰碎,點知就晌隻碟上「sir嚟sir去」。件鮮鮑幾大件,已切件方便用刀叉食,有咬口,不過味淡,鮑味無乜,可能始終係鮮鮑,點芥辣提味,有啲無謂。
冰鎮鮑魚
第三道菜(主菜,每位5選 1)
堂前煎和牛(澳州)
:勁失望,似頭盤多過主菜,和牛薄且細,面積就如一集豉油碟大少少,感覺係好將貨就價,煎嘅火喉又唔得,我要五乘熟,食落近乎生嘅,只係熟咗肉面,唔好食到都無嘢再想講,睇相吧啦!
芝士波士頓龍蝦配伊麵(半隻)
:我哋所揀嘅三款主菜中,依個龍蝦最有睇頭,又最有主菜樣。開邊波士頓龍蝦以芝士焗,龍蝦肉焗後仍爽身,蝦味十足,蝦鉗大大隻,啖啖肉。伊麵略嫌煮過咗火,稍稍腍身,但仍可接受,味道亦唔錯。
金蒜粉絲蟶子皇或元貝(兩隻):無選
法式煎石斑扒
:初頭估佢何謂法式煎?睇樣塊石斑扒似係炸嘅,塊扒同樣好細塊,望張相同個蕃茄比一比你就幻想到有幾大,好彩嘅係整得幾脆嫩,伴碟嘅蕃茄亦鮮甜,重點係個醬汁,石斑扒同蕃茄都淋咗法式嘅文也汁嚟輕焗,依個汁係以牛油同埋檸檬汁煮成,所以香得嚟帶少少酸,配魚就好夾,令味道鮮味咗。
頭抽煎焗海中蝦:無選
同為主菜,但份量好唔平衡,下面嘅瑤池貴花雞都有相同情況,依方面當然同成本有關,但酒樓亦要作出取捨。例如,既然和牛成本貴,你只可以俾得嗰一丁小塊,出嚟個效果又唔好睇,倒不如用其他食材代替。
法式煎石斑扒
第四道菜(指定)
竹笙花野菌浸時蔬,本應係逐位上,但既然係指定菜式無得揀,所以酒樓都索性4人份成碟上,竹笙爽脆、野菌出奇地菇味濃郁、湯頭亦做得頗為鮮甜,既然幾方面都配合得咁好,點解仲用啲有苦澀味嘅白菜仔呢
竹笙花野菌浸時蔬
第五道菜(主菜,每位2選 1)
翠塘海鮮豆腐
:一流,我哋幾個都一致讚不絕口,因為底下係蒸蛋白作為「豆腐」,火喉拿捏好,超滑溜。翠塘海鮮,玻璃獻加海鮮粒淋晌「豆腐」之上,撈埋食,又滑又鮮活,高水準之作。
瑤池貴花雞:好「雞」,係講個份量,一隻碟仔放上3件細細已斬好嘅雞件,無伴碟無裝飾,似個佐酒小食囉。以一道菜而言,感覺難免有啲寒酸!若果講味道,雞件係嫩滑無肥膏,帶鹹香,仲見到黐住少少瑤柱絲,瑤池一詞應該係指瑤柱浸雞嚟整。
瑤池貴花雞
第六道菜(甜品,每位3選 1)
香芒凍布甸
:布甸味道無驚喜,兼質感較削,唔合格,而個名應該加番「迷你」二字貼切啲囉,雖然做成魚形幾別緻,但確實細得可憐,依度又係另一個寒酸位。
薑茶湯丸:正路好多,薑湯穩打穩紮,湯丸共4粒,全是芝麻餡,皮薄麻香。
蜂蜜脆麻花
:絕對稱得上好好食,脆麻花炸得鬆化香脆,醮少少蜂蜜,蜜香,輕盈,唔漏。真係唔明點解啲甜品質素有咁大落差,既然啲布甸咁唔得,就不如唔好賣,盞俾個客有唔好印象。假如咁啱啲客揀晒食布甸,仲以為佢哋啲甜品好差添呀!
總結係無論晌環境、招呼、食物安排、流程都未有酒店級食肆嘅水平,美味度就50/50,有彈有讚,但作為酒店內嘅食肆,消費也會偏高,顧客必定有所期望,故此,以今餐嘅食物計,個人覺得係唔合格,而且仲差一段頗大嘅距離。
2011-06-12
庆祝纪念