2019-09-24
晚上7點半一個人嚟試泰國菜,叫咗香葉肉碎煎蛋飯($60),飛天通菜($50),泰式凍奶茶(曼谷奶茶)($15),一個人食咁多嘢😀。銅鑼灣呢個地段,佢定嘅價錢算係抵食本身係香葉肉碎飯的忠實擁躉,去親泰國菜舖都一定叫呢樣,所以要求好高。曼谷食堂嘅呢個飯第一就缺少咗d香葉味,佢有落香葉,但係香葉味唔出。第二佢d豬肉碎絞得太爛,呢個餸嘅肉碎應該係肉碎,唔係肉蓉。有一樣係正嘅,就係佢隻蛋好香,係即叫即煎出嚟,唔係煎定擺係度嘅。到個通菜,好味嘅,但碟菜裡面係熱嘅,外面就冇哂煙,唔似啱啱炒完拎出嚟,似係炒好咗擺咗一陣先拎出嚟,所以冇乜鑊氣最好嘅係杯奶茶,茶味好香,似足泰國飲嘅泰式奶茶,perfect池。侍應勤快,一叫就應你,成間舖都好乾淨,客人走咗執枱嗰時會抹枱抹得好乾淨,出菜都好快。我冇試到佢好多人叫嘅海南雞拼豬手飯,咁多人叫可能好好食,下次可以試吓。