令人感覺置身在令和時代的碼頭一首木船和小橋 把餐廳分界了不同區域環境優美 採光度足 食材也高質 前菜🦀松葉蟹茶碗蒸 蒸蛋質感幼滑 內有松葉蟹肉 魚子 百合等 食材豐富刺身🍣目仁奈魚 配合梅酒啫喱紫蘇花師傅說這種魚只適合冬天食用 因為目仁奈在夏天很臭的這道菜配搭很特別 魚肉新鮮 質感軟韌適中配上梅酒啫喱 酸酸甜甜好味開胃🍣本鰹魚 來自岩守縣 魚質爽滑 配洋蔥山葵醬 鹹鹹的有一點點辛口🍣深海池魚 來自豐後水道 鮮甜爽爽口 喂入口有Wasabi的辛辣味🍣甘蝦用咗花雕酒浸 花雕酒味在口腔中盤旋 很香 有點攻鼻質感漿口充滿骨膠原般🍣池魚 來自石川縣 魚刺身面上放上薑蓉 用來癖腥 有一點點辛口🍣北寄貝 來自北海道 味道鮮甜 口感彈牙爽口🍣鰆魚 來自京都 肉質肥美 有火炙過的燒焦香味🍣鮟鱇魚肝 來自北海道 師傅打成醬 配合紫菜脆餅口感層次豐富 細緻潤滑 魚肝味道鮮甜🍣拖羅 來自京都 非常鮮甜 帶點柚子酸甜味味道清新 十分好吃🍣馬份海膽 來自函館 超級新鮮的海膽
令人感覺置身在令和時代的碼頭

服務👨🏻‍🍳 店員態度殷勤 有禮回應快

衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟
Lunch Omakase $688
  • Omakase
最近到訪了日本米芝蓮星級餐廳「日山」姊妹店「月山」 Gassan,餐廳翻新後環境優雅舒適、帶私隱度,更能飽覽中環城市美景,認真寫意🏙️ .餐廳全新的Omakase菜單由經驗豐富的廚師團隊精心策劃,呈獻前菜、刺身、壽司八品、主食、甜品一系列精選料理,讓客人在味覺和視覺都能有極致享受🍣✨.🥢Lunch Omakase $688/pp.前菜先有松葉蟹茶碗蒸及鹿兒島墨魚,墨魚煙韌黏口,配上自家製海膽醬及清香紫蘇花,賣相和味道都是一流🤍刺身方面,岩手縣鰹魚和慢煮北海道鮟鱇魚肝同樣出色!肥美的鰹魚以櫻桃木煙燻,配上山葵醬油漬及芝麻脆脆兩種食法,充滿層次。而慢煮後的鮟鱇魚肝口感似芝士、濃郁creamy ~壽司共有八品:鹿兒島白星鯛、熟成深海池魚、鰆魚、北海道金海老、岩手縣秋刀魚、長崎中拖、馬糞海膽及葱呑拿魚腩脆脆燒賣🍣 當造的秋刀魚味道濃郁、肥美甘香;金海老以花雕酒醃製,配搭意外地有驚喜!當中最吸引眼球必定是葱呑拿魚腩脆脆燒賣,師傅於席前即燒整條魚腩,魚油滴入黃椒碎和葱花混合的呑拿魚腩蓉,最後再以春卷皮包裹,真的超級驚艷!😚主食福岡馬友一夜干亦非常惹味,魚皮以鐵板燒至香脆,配上青甘橘味噌醬,鹹香同時不
餐廳全新的Omakase菜單由經驗豐富的廚師團隊精心策劃,呈獻前菜、刺身壽司八品、主食、甜品一系列精選料理,讓客人在味覺和視覺都能有極致享受🍣✨
🥢Lunch Omakase $688/pp

主食福岡馬友一夜干亦非常惹味,魚皮以鐵板燒至香脆,配上青甘橘味噌醬,鹹香同時不會過膩🐟 最後以較清淡的九州走地雞清湯素麵及芝麻雪糕完美完結這一餐🍨✨
午餐
-月山 🍣位於中環既月山經過全面翻新後全新推出Omakase Menu料理依然精緻並以高性價比兼沉浸式體驗撼動感官今次真係近期食過最好味又飽肚既廚師發辦 身心大滿足!✨Dinner Omakase - 18品 ($1288/pp)包括前菜一品、刺身三品、壽司八品及熱食酒肴四品、汁物及甜品先付🦐 赤足海老 • 秋田 蓴菜一開始師傅用乾冰泡泡上菜 煙霧瀰漫 幾有睇頭前菜選用熊本赤足海老 - 肉質新鮮彈牙 配梅酒浸車厘茄同 秋田蓴菜加青檸 食落清甜淡香 由最淡既味道作為開胃菜刺身🐟 愛媛 真鯛 - 配梅酒啫喱同紫蘇花 清香既調味帶出真鯛既原汁原味🌟 香川 小豆島真蠔 - 簡單配搭柚子酸汁同柚子皮 就已經好好味 海水味極濃 食落creamy得黎肉質清爽🌟長崎 本鰹 - 厚切鰹魚用藁燒席前進行煙燻保留左魚肉鮮美與獨特煙燻香 配搭自製洋蔥芥末汁同預先炸到焦糖化既洋蔥絲一齊食 好味到完全唔捨得食晒佢!!小砵🌟北海道 鮟鱇魚肝 - 經過慢煮同汁煮至好似芝士咁軟綿食落非常香甜 雖然建議同芥末一齊食 但個人覺得單食就已經好夠味 可以講係近期食過最好味既鮟鱇魚肝❤️💯🌟熊本 白鰻 - 係咁多道入面等得最耐既一
月山 🍣

料理依然精緻並以高性價比兼沉浸式體驗撼動感官
今次真係近期食過最好味又飽肚既廚師發辦 身心大滿足!

包括前菜一品、刺身三品、壽司八品及熱食酒肴四品、汁物及甜品

先付

就已經好好味 海水味極濃 食落creamy得黎肉質清爽

🌟長崎 本鰹 - 厚切鰹魚用藁燒席前進行煙燻

小砵
🌟北海道 鮟鱇魚肝 - 經過慢煮同汁煮至好似芝士咁軟綿

🌟熊本 白鰻 - 係咁多道入面等得最耐既一道 因為需要時間燒到乾水 但真心有等待既價值 火侯亦都拿捏得好好🔥
想講鹽粒份量剛好好能夠帶出鮮味 而且紫菜經烘過後

🐟神奈川 黑鯥 - aka 白身魚界既拖羅 肉質好肥美
簡單將魚皮微炙 逼出魚油配岩鹽食 令口感更香滑 好味呢

🌟 岩手 秋刀魚 - 終於!終於! 黎到秋刀魚既季節
秋刀魚經燒過後 配搭薑汁豉油同蝦夷蔥 油香四溢
師傅表示而家岩岩開始當造 10月黎既話應該會更肥美~

🐟豐後水道 縞鰺 - 經過2日熟成

唔怕嚼到攰 配搭海藻鹽同西柚汁 食落好甘甜
🌟 北海道 海膽 - 用上紫海膽製作成手卷
個人覺得比起馬糞既更好味 好清甜💯

🔥 蔥吞拿魚腩脆脆燒賣配魚子醬
是日重點🌟🌟🌟🌟🌟 係今餐最期待已久既創新菜式 - 先以猛火於席前即燒原條魚腩 為求迫出腩肉中既魚油滴落混合左黃椒碎同蔥花既吞拿魚腩蓉 增加風味
再塞入預先炸好既春卷皮 整成港式燒賣賣相既

粉紅菠蘿係溝左西瓜既基因改造而成
食落神奇地好清甜得黎仲保留到菠蘿香
2024-09-22
2024-09-23 4560 浏览
原來我同老婆都幾鍾意嚟呢度,見到對上一個review都係我哋寫嘅😆餐廳最近完成翻新,保留咗最signature嘅船型吧枱,然後將餘下一半位置改成吧枱,可以同廚師更close,更多溝通。餐廳而家主打Omakase,lunch $688, dinner $1288 (member $588/$988)。成個dinner omakase都好好,有幾樣令食後重點推介嘅係:♦️藁燒煙燻鰹魚 - 即場喺你面前煙燻♦️蔥吞拿魚腩脆脆燒賣 - 特別加咗吞拿魚油及魚子醬,非常香♦️白燒鰻魚 - 超脆超彈牙♦️黑鯥魚壽司 - 充滿油香,師傅話係白魚界嘅toro♦️北寄貝壽司 - 我本人其實好唔鍾意北寄貝,師傅功力深厚,先用火槍燒,然後再調味,令到我好想食多件「Dinner Omakase $1288」先付♦️熊本赤足海老. 秋田蓴菜刺身♦️愛媛真鯛.梅酒啫喱.紫蘇花♦️香川小豆島真蠔.柚子.柚子酸汁.柚子皮♦️煙燻長崎鰹魚.Wasabi洋蔥汁小砵♦️慢煮北海道鮟康魚肝壽司♦️深海池魚♦️鹿兒島墨魚. 青檸汁.鹽♦️北海道北寄貝.柚子七味粉♦️長崎縣吞拿魚中腹♦️白燒熊本鰻魚♦️長崎縣吞拿魚大腹♦️岩手縣秋刀魚.薑汁豉油♦️神奈川黑鯥魚♦️長崎

♦️藁燒煙燻鰹魚 - 即場喺你面前煙燻
♦️白燒鰻魚 - 超脆超彈牙
♦️黑鯥魚壽司 - 充滿油香,師傅話係白魚界嘅toro

「Dinner Omakase $1288」
先付

♦️北海道海膽

酒肴
♦️清酒煮北海道鮑魚

甜品
♦️粉紅夢幻波蘿,夕張蜜瓜
2024-09-22
3天前 0 浏览
我哋係點omakase嘅,但係呢個比一般正常omakase更加有驚喜,一道精彩過一道,好似拆禮物咁。加上氣氛真係好好,成個體驗好enjoyable。highly recommended。
4天前 0 浏览
🥩🍚A5和牛海胆饭-A5和牛入口即化,带有浓郁的肉香和微妙的甘甜。搭配海胆时,海胆的鲜美和奶油般的口感与和牛的丰富口感相得益彰。🐟🦐🍚月山海鲜丼这款海鲜丼汇集了多种新鲜海鲜,如海胆、三文鱼籽、吞拿鱼、甜虾和扇贝。每种海鲜都带有独特的风味:海胆的鲜甜、三文鱼籽的微咸与爽脆、吞拿鱼的细腻、甜虾的鲜美以及扇贝的清甜,结合在一起,口感层次丰富。🐟北海道海胆金枪鱼腩杯金枪鱼腩肥美,肉质柔嫩,带有海洋的鲜味。🥩 吉烈A5和牛吉烈A5和牛肉质鲜嫩、油花分布均匀,烹饪后散发出浓郁的肉香。
🥩🍚A5和牛海胆饭
🐟🦐🍚月山海鲜丼
🐟北海道海胆金枪鱼腩杯
金枪鱼腩肥美,肉质柔嫩,带有海洋的鲜味。
🥩 吉烈A5和牛
6天前 0 浏览
食材新鮮,餐廳環境舒適優美。特別推薦omakase menu,性價比高,餐單亦會因應季節而定時更改,每次來都有驚喜,可以一試再試!廚師用心又友善,每一道菜都會細心介紹,每次來都是一種享受!
食材新鮮,餐廳環境舒適優美。
廚師用心又友善,每一道菜都會細心介紹,每次來都是一種享受!
6天前 0 浏览
生日來到食omakase☺️前菜已經好好食🥹蠔🦪更加係想encore😍成個set有24碟師傅好細心介紹每一碟食物🥘環境都好舒服😌好有禮貌❤️主菜都好好味!
2024-12-15
庆祝纪念
生日
2024-12-04 110 浏览
十分美味及新鲜的一餐,最難忘的海胆非常肥美,色澤光鲜,不會有腻的感覺,再加上炸了的紫菜,冷熱的溶和,十分掛念!另有壽司夾上新鲜的魚生,由淡味吃至濃味,味覺一流!
2024-12-01 331 浏览
趁好朋友生日,一齊去試中環月山日式料理餐廳的Omakase。餐廳環境舒服,室內設計很特別,廚師發辦都坐在木船設計的Bar枱前。而餐廳另一邊吃set lunch,有落地玻璃,可以看到中環街景。侍應生態度親切、細心,還細聲告訴我已預備好生日甜品給我的朋友。而廚師為我們詳細講解食材產地來源,亦分享了特別的烹調方式,令我們用餐特別愉快。其中海膽紫菜脆餅很特別,滿滿的海膽放在紫菜脆餅上,一口咬下去既有海膽的清甜,同時有紫菜的脆香,味蕾很滿足喔!另外,吞拿魚腩脆脆燒賣也很吸引。滿滿的吞拿魚腩蓉放入預先炸好的脆皮,外觀像港式燒賣,視覺與味覺都很有衝擊。我和朋友吃完之後整體都十分滿意,材料很新鮮,配搭很有驚喜,CP值超高,真是高質的Omakase,我一定會再同家人來吃啊! #香港日式美食餐廳 #中環美食 #香港生日餐廳 #中環城景 #CP值高 #香港美食 #氛圍感餐廳 #香港旅行 #香港美食打卡

2024-11-30 279 浏览
This Japanese omakase cuisine is a remarkable culinary experience that embodies artistry, precision, and seasonal freshness. Each meal is a carefully curated journey, where the chef selects the finest ingredients to create a harmonious balance of flavors and textures. The attention to detail and the skillful presentation elevate not just the food, but the entire dining experience. Diners are invited to trust the chef's expertise, often resulting in delightful surprises that reflect the essence of Japanese culture. The intimate setting and personalized service further enhance this exquisite gastronomic adventure, making omakase a true celebration of culinary craftsmanship.
在最後一天的Chill E.A.T,光顧了月山。第一次到訪,餐廳環境優雅,氣氛十足。師傅友善,樂於介紹食材。由熟悉每種食材的日文可見師傅對於日式料理有份熱愛,亦欣賞師傅的創意料理手法。
2024-11-30
水雲車海老梅酒漬蕃茄
黑松露海膽醬墨魚
煙燻鰹魚山葵
炸多春魚配青檸海鹽
2024-11-14 705 浏览
這家餐廳的食物新鮮可口,服務態度親切。特別推薦他們的Omakase,食材每天由日本新鮮運到,再由廚師在客人面前處理。環境舒適,是聚餐和約會的好地方,絕對值得一試!

• Omakase
哈囉大家好!我今日嚟咗中環H Queen's嘅「月山」試佢哋全新推出嘅午市omakase,環境舒服,食物質素又高,真係好值得推介!開胃前菜,鮮味揭序 🥚🦀首先上嘅係松葉蟹茶碗蒸,蒸蛋滑溜溜,面頭鋪滿蟹肉絲,鮮甜味十足,暖笠笠好舒服,作為頭盤真係一流!之後就係鹿兒島墨魚配海膽醬同紫蘇花,新鮮墨魚爽口彈牙,配埋濃郁嘅海膽醬同埋紫蘇花嘅清香,簡直係完美配搭!跟住就到岩手縣煙熏鰹魚,鰹魚油脂豐富,調味用咗炸乾蔥、芝麻醬同山葵,層次感十足,不過略嫌有啲膩。精緻料理,層次分明 🐟🤤嚟到我最期待嘅環節——北海道慢煮鮟鱇魚肝!魚肝入口即溶,creamy嘅口感加上濃郁嘅味道,一啲都唔腥,真係令人回味無窮!壽司盛宴,款款驚喜 🍣🥢第一件壽司係鹿兒島白星鯛魚,魚肉鮮甜爽口,非常新鮮!之後嘅熟成深海池魚,口感更加爽脆,食得出係高質貨色!接下來嘅北海道甘蝦用花雕酒同醬油醃過,蝦肉爽彈鮮甜,酒香四溢。時令嘅秋刀魚,魚油香濃,肉質鮮嫩,正值最佳狀態!灸燒鰆魚魚皮微微焦香,魚肉嫩滑,食落好滿足!長崎中拖入口即溶,完全冇筋,魚油味勁香,真係令人一試難忘!壓軸出場嘅係馬糞海膽,師傅毫不吝嗇咁將海膽鋪滿紫菜天婦羅上面,形成

開胃前菜,鮮味揭序 🥚🦀

精緻料理,層次分明 🐟🤤

壽司盛宴,款款驚喜 🍣🥢

接下來嘅北海道甘蝦用花雕酒同醬油醃過,蝦肉爽彈鮮甜,酒香四溢。時令嘅秋刀魚,魚油香濃,肉質鮮嫩,正值最佳狀態!灸燒鰆魚魚皮微微焦香,魚肉嫩滑,食落好滿足!長崎中拖入口即溶,完全冇筋,魚油味勁香,真係令人一試難忘!壓軸出場嘅係馬糞海膽,師傅毫不吝嗇咁將海膽鋪滿紫菜天婦羅上面,形成強烈嘅視覺衝擊!脆卜卜嘅天婦羅配上creamy嘅海膽,口感豐富,真係超級豪華嘅享受!

熱食驚喜,創意十足 🔥🥟

除咗壽司之外,仲有其他熱食!蔥吞拿魚腩脆脆燒賣係即場製作,師傅用火槍炙燒吞拿魚腩,逼出香噴噴嘅魚油,再混合拖羅蓉、黃椒碎、蘿蔔、蔥花,最後放入炸過嘅春捲皮,整成燒賣嘅形狀。食落魚油味香濃,口感豐富,打卡一流!另一道熱食係燒一夜干馬友魚*
,魚皮香脆,魚肉鹹香,配埋青甘橘味噌醬更加惹味!

完滿收尾,暖心滿足 🍜🍦

最後嘅主食係雞湯素麵,配上雜菌,味道清淡,為呢餐豐富嘅omakase畫上完美句號。甜品係芝麻雪糕,芝麻味香濃,雪糕上面仲插左塊脆片帶有芝麻糖嘅味道,為呢餐omakase增添咗一份甜蜜嘅回憶。

最近經一位很喜歡發掘寶藏日料的朋友推薦訂了這家米芝蓮一星日山的姊妹店Omakase·月山環境裝潢以日式舟屋及漁村為主題🎋店內有一艘超大型的木船圍繞着壽司吧檯還有庭園風的小木橋 環境幽美舒適!晚餐是十六品的Omakase 每一款顏值都很高🤍前菜印象特別深刻的是小豆島真蠔🦪搭配柚子酸汁 淡淡海水味 肉質嫩滑 很creamy🥹另外岩手縣鰹魚被槀草煙燻過後 香氣撲鼻再加入芥末及洋蔥搭配一起吃 味道非常濃郁!重點推薦的是北海道鮟鱇魚乾 像芝士般綿滑真的一點腥味都沒有!鮮味在口腔爆炸🔥壽司方面 長崎中拖羅魚油甘香而無筋 完全不膩整條魚最美味的部位Kama-Toro 吞拿魚頸腩搭配紫穌葉梅醬 入口即溶的美味實在不容置疑💯每年的秋天都是秋刀魚最肥美的季節!燒過的岩手縣秋刀魚 加入薑汁豉油 油脂豐厚肉質超級肥美鮮嫩 吃過後真的令人一再回味😍海膽紫菜脆餅 滿滿海膽鋪滿超酥脆的紫菜脆餅上海膽味道濃郁甘香 非常鮮甜 一口滿足感爆棚‼️ 北海道慢煮蝦夷鮑魚配上鮑魚乾醬 軟嫩入味外表像中式點心的蔥吞拿魚腩脆脆燒賣 創意十足師傅很用心的先用猛火燒過魚腩以逼出魚油再將吞拿魚腩蓉混合魚油/黃椒碎/蔥花/蘿蔔蓉放入炸過後的
最近經一位很喜歡發掘寶藏日料的朋友推薦
訂了這家米芝蓮一星日山的姊妹店Omakase·月山

環境裝潢以日式舟屋及漁村為主題🎋
店內有一艘超大型的木船圍繞着壽司吧檯
還有庭園風的小木橋 環境幽美舒適!

晚餐是十六品的Omakase 每一款顏值都很高🤍

前菜印象特別深刻的是小豆島真蠔🦪
搭配柚子酸汁 淡淡海水味 肉質嫩滑 很creamy🥹

另外岩手縣鰹魚被槀草煙燻過後 香氣撲鼻

再加入芥末及洋蔥搭配一起吃 味道非常濃郁!
重點推薦的是北海道鮟鱇魚乾 像芝士般綿滑
真的一點腥味都沒有!鮮味在口腔爆炸🔥

壽司方面 長崎中拖羅魚油甘香而無筋 完全不膩

整條魚最美味的部位Kama-Toro 吞拿魚頸腩
搭配紫穌葉梅醬 入口即溶的美味實在不容置疑💯

每年的秋天都是秋刀魚最肥美的季節!
燒過的岩手縣秋刀魚 加入薑汁豉油 油脂豐厚

師傅很用心的先用猛火燒過魚腩以逼出魚油

再將吞拿魚腩蓉混合魚油/黃椒碎/蔥花/蘿蔔蓉
放入炸過後的春卷皮內 形成燒賣形狀 口感很豐富

十六品吃到最後真的撐到不行🥹 甜點也必須要吃
北海道赤肉蜜瓜跟哥斯達黎加粉紅菠蘿 香甜多汁!
2024-10-05
  • 蔥吞拿魚腩脆脆燒賣