餐厅: 木兆小品 (啟田商場)
资讯:

2024-09-07 15 浏览
又係啦,黎開依一區行吓,想搵個下午茶食吓經過見到佢$35有炸髀同埋西多士一兩個激邪惡嘅夢幻組合,冇辦法真係入咗去試吓。冇記錯呢,仲可以免費轉紅豆冰真係相當之抵食。不過呢佢份西多士呢只係半份,話雖如此食半份都好嘅冇咁肥,味道上我覺得佢都相當好食,所有西多士應有嘅元素基本上都做得到,而且厚身脹卜卜。而炸髀方面呢亦都做到脆皮啦,啲汁都爆汁嘅,以連鎖餐廳嚟講都相當之唔錯。不過我就冇叫紅豆冰啦,如果唔係撞落個西多士啦,可能太甜,試咗個凍奶茶味道都OK。
冇記錯呢,仲可以免費轉紅豆冰真係相當之抵食。
2023-10-08 358 浏览
備注寫咗啲咩根本唔睇,夠膽死酸辣米線幫我走晒啲辣變咗清湯米線🤷🏻‍♀️今次呢碗得啲色其餘乜味都冇,特登備注唔要芽菜,反而變咗多芽菜,連啲湯全部都係芽菜,想問吓咁我備住來做乜嘢?
外卖自取
2023-07-25 337 浏览
見到個酸菜魚幾吸引諗住試下我落單同佢講走葱佢同我講無葱架🌝黎到成個面都係葱我問反個阿姐您又話無葱既?佢話(我記得之前好似係無落葱架☺️)我叫個男仔幫我換過條新既佢地行左兩三轉都無拎走條魚個男仔行過黎又問我地使五使換條新既跟住幫我落單個阿姐話五使阿姐您憑咩幫我話五使?跟住就走左去無理過我我真係燥左最後我地自己撩反d 葱出黎食完走左我先發現我成條利都係黑色牙齒都黑黑地過左一晚都仲有小小黑色可五可以搵人出黎解釋下點解食完會我條利會變成咁?
見到個酸菜魚幾吸引
諗住試下
我落單同佢講走葱
佢同我講無葱架🌝
黎到成個面都係葱
我問反個阿姐您又話無葱既?
佢話
(我記得之前好似係無落葱架☺️)
我叫個男仔幫我換過條新既
佢地行左兩三轉都無拎走條魚
個男仔行過黎又問我地使五使換條新既
跟住幫我落單個阿姐話五使
阿姐您憑咩幫我話五使?
跟住就走左去無理過我
我真係燥左
最後我地自己撩反d 葱出黎
食完走左我先發現
我成條利都係黑色
牙齒都黑黑地
過左一晚都仲有小小黑色
可五可以搵人出黎解釋下點解食完會我條利會變成咁?
2023-04-14 438 浏览
做完野係附近覓食醫肚見款式選擇多 求求其就佢🤣✨下午茶Set / 奶茶唔好睇每樣少少地 下午茶黎講算豐富1. 豉油皇炒麵份量算多 味道唔錯唔太咸2. 經典碗仔翅味道ok喎~無乜味精 越食越覺正🫣3. 港式咖喱魚蛋彈牙爽口魚蛋 配埋辣辣地咖喱汁夠惹味😋✨黃金魚片角麻酸辣米線 /檸茶(少甜少冰)料多好大碗 食完勁飽米線煙韌 魚片角好~厚又彈牙爽口👍🏻可惜酸辣味唔夠 重啲就更滋味幾鍾意杯檸茶 味道剛好非原片檸檬 唔怕有檸檬苦澀味😋總結💁🏻‍♀️大大份下午茶,平民餐廳幾抵食,下午茶時間都有唔少人,環境都幾闊落舒服
做完野係附近覓食醫肚
見款式選擇多 求求其就佢🤣

✨下午茶Set / 奶茶
唔好睇每樣少少地 下午茶黎講算豐富
1. 豉油皇炒麵份量算多 味道唔錯唔太咸
2. 經典碗仔翅味道ok喎~無乜味精 越食越覺正🫣
3. 港式咖喱魚蛋彈牙爽口魚蛋 配埋辣辣地咖喱汁夠惹味😋

✨黃金魚片角麻酸辣米線 /檸茶(少甜少冰)
料多好大碗 食完勁飽
米線煙韌 魚片角好~厚又彈牙爽口👍🏻
可惜酸辣味唔夠 重啲就更滋味
幾鍾意杯檸茶 味道剛好
非原片檸檬 唔怕有檸檬苦澀味😋

2023-01-29 319 浏览
上次外賣豬扒炒麵已經覺得唔夠熱及咸。今日堂食諗住比多次機會佢。。。。點知一樣依然係唔夠熱,令我諗返起佢剛裝修完開業時我堂食叫咗個腸粉燒賣一樣凍的。點解咁既呢?間舖又唔係大,由廚房到個客到相信不會多過半分鐘腳程。真係要改善食物唔夠熱問題!另,個炒麵咸到唔想食,超多味精,食完飲成杯水都攪唔掂!及杯熱奶茶衹有茶味,完全冇奶香既茶。
上次外賣豬扒炒麵已經覺得唔夠熱及咸。
今日堂食諗住比多次機會佢。。。。點知一樣
2023-01-28
早餐
2022-11-29 394 浏览
其實呢個商場食肆都唔少,不過呢間木兆小品位置有利,好易見到佢。今日同朋友本來想食果間,原來裝修緊。所以黎呢度食。原本我見門面以為只有中式,但原來都有少少其他選擇,仲有粥添。先講呢個胡椒豬肚雞湯飯,份量好足夠呀👍🏻配一大碗飯,湯頭都幾好味架。另外呢個係焗牛肝菌汁魚柳飯,點講好呢🤔面頭真係剛焗好,因為熱辣辣,而且芝士仲係好軟,個汁都係好好味,仲要係炒飯底😅不過入面飯就唔係好熱。所以感覺怪怪地😅另外飲品我加錢叫了紅棗杞子茶,不過好淡😅可能真係原汁原味就係咁整體我覺得都ok嘅,當然都有更大嘅進步空間啦。

今日同朋友本來想食果間,原來裝修緊。所以黎呢度食。

另外呢個係焗牛肝菌汁魚柳飯,

整體我覺得都ok嘅,當然都有更大嘅進步空間啦。
2022-06-18 497 浏览
餐牌叫乜無乜,等左好耐先有人黎落單。麻辣米線一pat pat,從來無食過咁難食既米線🤮 d花生竟然係惗既🤮肉餅飯半個鐘先上,追單仲要比姐姐串返轉頭,問係咪唔要質素,但唔見得質素有幾高喎🥱呢間野以後都唔會再黎食worst food ever!! worst service ever!! i will never eat at this restaurant again!!!!the whole experience completely ruined my day
餐牌叫乜無乜,等左好耐先有人黎落單。

呢間野以後都唔會再黎食

2022-04-20 550 浏览
唔想等位食壽司見餐廳入邊都有唔少人食所以就入嚟試吓😃下午茶餐平過連鎖餐廳,選擇都唔少👍🏻-巨人雞扒•勁香蔥油飯 🐥🍚$53+$5煎雙蛋🍳🍳🐥雞扒都好大塊係半煎炸嘅,外皮香脆,雞肉係有醃過夠嫩👍🏻🥚煎雙蛋order咗太陽蛋,撈飯一流👍🏻好少見蔥係切”段”,唔係平時見到嘅切”粒”,啲蔥太大粒又生,就算鍾意食蔥都擺唔到落口🤢👎🏻-即炸脆雞髀配碗仔翅🍗$35🍗雞髀肉唔會鞋,外皮夠脆不過有啲炸過龍碗仔翅比較”結”身,調味唔會太咸,好多木耳👍🏻-香煎豬扒酸辣米線🐷🍜$34豬扒有啲乾,米線煮得太淋,配咗啲炸黃豆, 菜脯同芽菜,湯底唔酸又唔辣👎🏻好啖冇乜味跟餐+$3凍檸茶 似樽裝飲品,雖然唔同平時飲嘅檸茶,冇檸檬片,但都算好飲嘅

-巨人雞扒•勁香蔥油飯 🐥🍚$53+$5煎雙蛋🍳🍳
巨人雞扒•勁香蔥油飯

🐥雞扒都好大塊係半煎炸嘅,外皮香脆,雞肉係有醃過夠嫩👍🏻
🥚煎雙蛋order咗太陽蛋,撈飯一流👍🏻

巨人雞扒•勁香蔥油飯

-即炸脆雞髀配碗仔翅🍗$35
🍗雞髀肉唔會鞋,外皮夠脆不過有啲炸過龍
碗仔翅比較”結”身,調味唔會太咸,好多木耳👍🏻
即炸脆雞髀配碗仔翅

-香煎豬扒酸辣米線🐷🍜$34
香煎豬扒酸辣米線

2022-04-09 268 浏览
有日晏晝經過藍田嘅「木兆小品,被佢哋嘅「厚切🐷豬扒·勁香蔥飯🍚」吸收住就入去試食!😍厚切豬扒·勁香蔥飯$53+半焗流心煎雙蛋$5+凍檸茶另加$3,合共$61!🤓1️⃣🐷豬扒堅厚切,醃到好入味,煎到好香口👍🏻2️⃣蔥炒香過,好惹味,蔥配白飯係絕配,自問係一個香蔥迷,如果可以多蔥就好👍🏻3️⃣🍚白飯用咗珍珠米,口感軟綿👍🏻4️⃣🍳流水蛋煎得有點過熟,有啲可惜😔食完大滿足!😌

1️⃣🐷豬扒堅厚切,醃到好入味,煎到好香口👍🏻

3️⃣🍚白飯用咗珍珠米,口感軟綿👍🏻

4️⃣🍳流水蛋煎得有點過熟,有啲可惜😔

食完大滿足!😌
2022-04-08
  • 厚切豬扒勁香蔥油飯
2021-11-21 450 浏览
經過門口,見到有烤魚同羊腩煲,就俾佢吸引左入去。店內坐滿人,但都係等左約十分鐘,還好。酸菜烤魚的魚肉有啲乾 😣羊腩煲份量幾細,羊肉有點韌一字骨肉質頗淋,但不夠味

酸菜烤魚的魚肉有啲乾 😣

羊腩煲份量幾細,羊肉有點韌
羊腩煲

一字骨肉質頗淋,但不夠味
一字骨
2021-09-09 469 浏览
最近啟田商場新開了兩間餐廳,之前我便嚐試過其中一間餐廳~「韓樂」的下午茶,於是今天晚上我們順便嚐試另一間餐廳~「木兆小品」的晚餐了,不過進來之後才發現,原來這間餐廳和之前的「桃園製作」是屬於同一個集團的,而且旁邊的「韓樂」亦都是一樣的No.1【鐵鍋酸菜烤魚】$108我們都是被這間餐廳的鐵鍋酸菜烤魚吸引進來的,可惜這份酸菜烤魚和坊間的川菜餐廳相比,質素簡直是差天共地,完全沒有任何可比性,茶餐廳果然只有港式食品才做得出色烤魚明顯炸得太長時間了,導致肉質十分結實,而且即使湯底十分香辣濃郁,但是魚肉依然沒有任何味道,淡而無味的,我吃了一小口便已經想放棄了至於午餐肉則只是普通罐頭的貨色,並沒有什麼特別,而薯粉的質感雖然有些軟爛,但是吸湯能力卻相當出色,每一口都有滋有味,五味俱全,是這道菜色中最美味的食物No.2【薑蔥霸皇雞煲】$72雞肉和酸菜烤魚一樣明顯都是煮得太久了,令到肉質變得非常粗糙,每一口都相當堅韌無比,幸好雞的鮮味和調味料都算香濃,總算讓人能夠勉強下嚥No.3【燉湯】$15今天的燉湯是猴頭菇蟲草花湯,由於猴頭菇和蟲草花的精華完美滲透進湯水中,所以我們滿口都充斥著濃濃的猴頭菇香氣之餘,同

鐵鍋酸菜烤魚&薑蔥霸皇雞煲
No.1【鐵鍋酸菜烤魚】$108

No.2【薑蔥霸皇雞煲】$72
薑蔥霸皇雞煲

薑蔥霸皇雞煲
No.3【燉湯】$15
燉湯
今天的燉湯是猴頭菇蟲草花湯,由於猴頭菇和蟲草花的精華完美滲透進湯水中,所以我們滿口都充斥著濃濃的猴頭菇香氣之餘,同時亦嚐到一絲絲淡淡蟲草花的氣息,芳香四溢,香飄十里,餘韻更在口中久久不散,美味得讓人吮指回味,一試傾心!

No.4【凍檸檬茶】$3
凍檸檬茶
這間餐廳的凍檸茶和旁邊的「韓樂」一樣,都是採用一種新技術,將檸檬溶化在紅茶中,但是個人覺得這樣會導致味道十分苦澀,我還是比較喜歡傳統的凍檸茶

凍檸檬茶
價錢方面,鐵鍋酸菜烤魚 $108,薑蔥霸皇雞煲 $72,燉湯 $15,凍檸檬茶 $3,餐廳不用加一服務費,最後兩人總共 $198

總結來說,今次只有燉湯的味道最出色,其餘兩道菜色的味道簡直是不堪入目,至於旁邊的「韓樂」晚餐我之前亦在其他地方品嚐過,同樣都是十分難吃,我應該是不太喜歡「桃園製作」旗下餐廳出品的食物了
2021-09-05
2021-08-28 285 浏览
呢間嘢嘅前身係桃園,裝修咗之後將一間野分成兩間,一間就係木兆小品,另一間就係韓樂。以前我成日都會食兩樣嘢,就係通菜牛肉飯,同埋豬扒酸辣米線,個凍檸茶尤其出色,因為係鮮檸檬榨汁出黎。餐廳開返之後,已經試咗通菜牛肉飯,已經好難食!諗住今次俾多次機會食返佢個豬扒米線,已經等咗好耐先上,點不知放入口點解爽嘅,以為佢煮得唔夠淋啦,諗住放多陣會淋啲,心諗都算數下次唔食,食多啖就想走,但係心諗真係冇可能會咁奇怪就問個阿姐,叫阿姐煮過俾我。結果個阿姐走入廚房隔咗一陣走返出嚟,佢同我講話原來今日冇晒米線頭先煮俾你嗰個係意粉。我即刻勁嬲,佢走番出嚟係咪覺得我會欣然接受嗰個係酸辣意粉就ok?大佬我平時都唔食意粉,如果你冇米線得意粉係咪都至少要出聲,結果我勁嬲,佢先至話而家煮返個米線俾你!湯意粉都可能會食得落,但係酸辣意粉真係唔夾囉好冇!呢間野真係永不超生,我以後都唔會再食!
2021-06-18 1317 浏览
等咗2個月,終於等到佢開啦!之前仲話5月中會開番,結果等到最近先開,啓田商場雖然有好多間食店,但未必間間都咁好食,有些食物好服務差,有些有服務但食物差,而呢間我覺得有D水準,杯咖啡和凍檸茶真係好好飲😋眼見地方比之前無咁一半,裝修幾特別,坐位又幾舒服,最重要係服務親切,因為好多都係好似街坊街理,一開番就坐無虛席🤩今早湊完女女返學,我就去咗呢間新開的依家改名叫做『木兆小品』🥰一進內好快就安排好坐位,由於仲係疫情關係,坐位都用透明板間住,比起之前緊加好,因為容易見到客人舉手,環境比之前更加光亮,之前就比較暗D, 完全兩個對比,早餐餐牌同之前都係差唔多,我見大部份客人都會選擇食粥炒麵燒賣,但我就選擇了皮蛋瘦肉粥配白腸加杯熱咖啡味道好似比起裝修前更加好食,杯咖啡一樣咁好飲所以我都會keep住去食野👍🏻

味道好似比起裝修前更加好食,杯咖啡一樣咁好飲
所以我都會keep住去食野👍🏻
皮蛋瘦肉粥配香滑腸粉