2012-03-31 287 浏览
銅鑼灣好似好多野食,但係d食肆又好似無咩特別好難揀,今日就去左朋友介紹既一間日本餐廳食飯,環境都幾唔錯,格調幾好。坐低叫左樽梅酒飲,入口普通無咩特別五色刺身,個樣放得唔係好靚,咁大個碗放得果幾件仔,而且食落都唔算好好味,有點兒失望。串燒拼盆,個樣比較特別,一支支插住係度,燒得不錯,但其實都係正路野,無咩過人之處牛肉釜飯,上檯附上漏斗一個,好似係要焗一焗先熟既,又係特色野,但味道卻是一般,牛肉味未夠,飯也不是特別香燒肉拼盆 (牛肉及牛脷),最後一個餸,個特色係自己燒,牛肉都幾好味幾嫩口,牛脷尚算合格,都有牛味同口感,可能都係因為我手勢好XD整體黎講無咩特別之處,除左方便同有特色外,食物唔算好好食,環境格調就唔錯,要搵好野食就唔好黎啦

坐低叫左樽梅酒飲,入口普通無咩特別
2011-11-25
2011-10-08 79 浏览
在銅鑼灣其實有好多午飯的好選擇,上星期就選了這日本餐廳。我order了一個咖哩漢堡扒set,包括有個咖哩漢堡扒飯,刺身,miso soup,西瓜,另加了一個烏冬。上菜速度快,賣相亦不錯,但可惜味道就令人失望。烏冬太淋,湯亦比較淡。刺身不夠新鮮,乾身到可以一片片撕開,而且竟然無切好,兩片刺身未分開曬!咖哩漢堡扒飯令人失望,咖喱唔夠香,無咩餸,漢堡扒不論味道,口感都很普通。這個set要$108+10%,完全唔值!另外我朋友食左個daily set,是鰻魚飯,都是失望收場。
在銅鑼灣其實有好多午飯的好選擇,上星期就選了這日本餐廳。

這個set要$108+10%,完全唔值!

2011-09-28
這是我差不多每隔一星期便會來一次的餐廳。樓下好多人插佢「無日本風味」、「食鰻魚飯無饅魚汁」等,請各位先搞清楚自己幫襯這間餐廳是什麼。這是一間新式日本餐廳,如果你想食傳統日本菜恐怕來錯了地方。當然,他們的定位是晚餐每人平均消費 $150 (他們的官方網頁寫的),你自然不能要求用料非常上乘。但 Suntory 是日本龐大的食物批發商,他們的用料十分新鮮,這必定是不能以 $150 在其他地方吃到的。(午餐我沒有試過,可能他們因應成本用不同的食材也說不定。)昨晚我吃了旬魚刺身 (用分換的,免費),肉很嫩滑而有咬口。雖味較淡,但沾一小點豉油和 wasabi 便很好吃。豆腐薄餅是創新之作,但創新也有時會失敗。這道菜的豆腐「餅底」太厚太乾。不過這只是本月特別菜式。另點了火鍋烏冬、金菇牛肉卷等等,都平平實實,沒有什麼問題喎。侍應也很勤斟茶。最後埋單,晚餐兩人合共 $160。沒話說了吧?那些批評者,你去找一處在銅鑼灣區 $160 吃到這樣質素的餐廳來看看?

2011-08-10
2011-08-07 43 浏览
日本菜是大部份女孩子都愛吃的,有時吃得多了中菜或東南亞菜,就想吃較清淡的日本菜。我倆都喜歡早點晚飯,一來可讓胃部有多點時間消化,更重要的是可免去等位的煩惱。我倆大約六時半就來到,不消半分鐘就有位置坐下了,可惜被安排的是塌塌米的坐位,個人是不太喜歡的,因感覺是很不衛生,最怕就是眼看得見或看不見的污穢也有機會踩到呀!食物方面我們點了我倆都很喜歡的牛舌,而這次是要自己動手燒的,鐵板下的火力猛盛,香葱都給我們燒燶了,而牛舌可能是耐燒之物,不需任何技巧都能輕易燒出像廚子燒出來的樣子,沾上混有鹽的麻油同燒,就是簡單而又美味的鹽燒牛舌了!釜飯就選了牛肉的,釜飯連同漏斗呈上,但侍者無作任何解說放下食物就走了,我猜想是漏完一次沙(1分鐘)的時間就可打開木蓋吧?!一分鐘的時間轉眼就過,打開木蓋,蛋還是生的,立即把生蛋混入飯中再蓋好木蓋焗一焗。多待一會終於可以開飯了,飯是中國產的日本米,口感是嚡的也不是渾圓的,當然不能與日本產的珍珠米比較。味道方面更不比吉野家的好,沒有牛肉汁的味道。豆腐燒餅像極蛋糕,表面是燒燒的燒餅醬和蛋黃醬,燒餅似是用豆腐渣壓成的,毫無豆味之餘口感又粗糙,不見得好吃。食物選擇不多,再來的
一客6片牛舌
燒久了也沒問題
要乖乖的等
相當粗嚡

食物選擇不多,再來的話都不知可點什麼。
2011-08-06
一客6片牛舌
燒久了也沒問題
2011-06-11 18 浏览
農曆年期間因假期有多,於是會與家人四出搵食。行經銅鑼灣,姪女介紹到這日式食肆吃飯,因她有vip卡有優惠,所以便跟她到這裡試試,沒有訂位,約8點多到,幸好沒人,很快便有位,服務員的態度亦算殷勤,問他們問題亦很樂意解答。 這裹很特別地方亦很大,,分普通座位及設有"他他米"日式座位,我們選"他他米"座位,侍應對我們說坐這裡要除鞋,感覺很有趣,除了去日本,在香港吃日本菜都是第一次要除鞋吃。每張枱中間都有一個四方大洞,方便不想跪著吃飯的顧客,不過我覺得既然來了,就要試試這裡的特式吃法。vip 沒有什麼優惠, 只能夠以特價order套餐,套餐有前菜,主菜及甜品,尚算豐富,當晚的主題是以豆腐為主,我們7個人共order 了4個套餐及清酒,埋單才每人百多元,以地理環境(銅鑼灣區),食物質素、及農曆年期間吃這價錢已算很便宜了。 刺身很新鮮套餐包的,已是2人份量~,計有牛肉粒,支豆,雞肉串,豆腐,麵豉湯等]2款不同味的蒸籠飯,熱騰騰,味道剛剛好,很好吃。美人鍋~看餐牌時已被吸引著~細細的砂鍋內有豬琢肉,再加上一團白色透明的據說是骨膠原放上面,滚熱後那團白色物體便會溶化入湯料中,吃時再加油麵混和一
刺身很新鮮

]
2款不同味的蒸籠飯,熱騰騰,味道剛剛好,很好吃。
美人鍋~看餐牌時已被吸引著~細細的砂鍋內有豬琢肉,再加上一團白色透明的據說是骨膠原放上面,滚熱後那團白色物體便會溶化入湯料中,吃時再加油麵混和一起吃,味道不錯,好好吃,
飯後甜品,是豆腐布丁及生菓,生菓份量都算多及新鮮
場內及場外環境,~~除鞋後侍應會把鞋子收起,再放上木屐給客人離開座位用,例如去洗手間。
order 了一支清酒,但就給了很多杯子~~
2011-02-03
  • 美人鍋
2011-03-06 7 浏览
Bad service. The guy does not know anything about the menu. The bbq beef is in very bad quality. The burger beef has no taste, only can taste the source. Sashimi has been frozen too long and has no taste. All in all don't waste a dime here
2011-03-06
2011-01-24 9 浏览
環境:燈光稍微幽暗,頗有情調。食物:好味道,set luch的份量都幾多。服務:十分殷勤,唯他們經過時,唔知係唔係D地板太舊,地板會微微彈起,連帶張櫈都郁來郁去,所以坐得唔係太舒服。價錢:60多元至百多元一份套餐,豐儉由人。
環境:燈光稍微幽暗,頗有情調。

食物:好味道,set luch的份量都幾多。

價錢:60多元至百多元一份套餐,豐儉由人。
2011-01-13
2010-10-12 10 浏览
是日到Times square來一個weekend lunch,其實小妹很少涉吹time square的食通天,每次都怕多人,難得今天食客不多因為order得很趕(是因為我們太遲來)沒有記下自己order set lunch,見它是由七個小碟伴著刺身,就叫它"七星伴月"吧,雖則是七個小碟,但是看得出製作並不馬虎,特別喜愛金菇牛肉卷跟三文魚米紙卷,雖似是預先製作好的,但用料非常新鮮湯烏冬非常細滑,唯一不喜歡的是炸雞的製作太"hea",沒有隔油,炸粉又太厚我會再為它多寫一次詳細的食評,因為短時間之內會再光顧!
忘了名字,叫它七星伴月吧!

其實小妹很少涉吹time square的食通天,
每次都怕多人,難得今天食客不多

因為order得很趕(是因為我們太遲來)
湯烏冬非常細滑,唯一不喜歡的是炸雞的製作太"hea",
沒有隔油,炸粉又太厚

我會再為它多寫一次詳細的食評,因為短時間之內會再光顧!
忘了名字,叫它七星伴月吧!
2010-09-04 3 浏览
有次同個朋友去呢度食野,一心係諗住食返佢個釜飯。當晚衝衝忙忙點了黃尾魚、三文魚魚生拼盤,網燒牛肉,鰻魚釜飯、巨峰提子汁,諗住食完呢啲再叫過,卒之係嗱嗱臨買單收場。黃尾魚、三文魚魚生拼盤 - 有腥味,又薄,名乎其實齒夾留腥巨峰提子 - 甜到好似飲完立即會有糖尿網燒牛肉 - 不過不失,但不是好突出,偏鹹鰻魚釜飯 - 一打開蓋發現此飯沒有一片片肥美鰻魚,亦沒有鰻魚醬汁,有的只是腥氣撲鼻的卷筒形黃膳加綠豆,懷疑是否去錯咗台山黃膳飯餐廳?鰻魚釜飯所有野都同餐牌照片的不同,咁當然同個部長反映,佢好有禮貌地取消這柯打,但之後竟說近來有很多客人都投訴貨不對版。心諗這餐廳知這問題也不去改善?這廚房是否想玩野?阿部長為何不向老闆講反而向食客呻?但點都好都多謝這部長咁合作環境亦不好,要除鞋坐在榻榻米上,但榻榻米是不潔的,灰灰黑黑。其實榻榻米係為日、韓、古中國等不用櫈的文化而設。香港人不嬲用慣櫈,榻榻米真不適合香港國情,如果對方腳臭就更加影響食慾。這日本餐廳價錢一流但食物十分差,早知行遠小小去壹壽司好過,搞到食唔夠廿分鐘要轉去applegreen食。食飯食到好似去酒吧轉場咁樣真係第一次

黃尾魚、三文魚魚生拼盤 - 有腥味,又薄,名乎其實齒夾留腥

巨峰提子 - 甜到好似飲完立即會有糖尿

網燒牛肉 - 不過不失,但不是好突出,偏鹹

2010-07-31
2010-08-01 8 浏览
星期三又出去銅鑼灣時代廣場找老公食lunch,今次試下新食肆「東京和食」。 客人頗多,裝修幾有格調,型式上似「和民」既進代化版。 食物款式都多, 午餐以set為主,亦可散叫。 服務普通,座位與座位間都唔迫。我點了Sushi and Udon Set,大大份都是$98。 壽司魚生新鮮,味道好,烏冬亦好彈牙。 老公點既牛肉鍋,他說好夠味和足料。 其中牛肉鍋定食還有一客麻醬蕃茄,冷吃,鮮甜美味,值得一讚。 還有包餐茶,都唔算貴啊!
2010-07-28
2010-07-24 58 浏览
住左銅鑼灣咁耐,,,第一次黎呢到,,,叫左六樣野,,,,1) 雜錦壽司咁岩食到個舊吞拿魚,,,,全部都係筋......其他都可以喇,,,,都新鮮!2) 和風鮮茄芝士薄餅比相像中細好多,,,,都算脆 ,,,,,不過太多芝士喇......3)燒魚條魚好鬼細,,,, 冇乜肉,,,,不過都幾香!4)松葉蟹菠菜煲好少蟹肉呀.... 不過菠菜就好食!5)燒牛肉玉子釜飯最欣賞呢個飯!!!!!!!!好香!!!!!! 又好食!!!!! 蛋又唔會過熟!!!!! 撈下佢岩岩好, 好味!!!!6)盛岡冷麵好都鍾意呢個!涼涼地,, 酸酸地,,, 又有少少辣! 好開胃!!! 但係係最後上-v-" 已經好飽....... 個胃都開唔到喇.........希望媽咪鍾意呢餐飯喇!!
住左銅鑼灣咁耐,,,第一次黎呢到,,,

叫左六樣野,,,,

1) 雜錦壽司

2) 和風鮮茄芝士薄餅

3)燒魚
條魚好鬼細,,,, 冇乜肉,,,,不過都幾香!

4)松葉蟹菠菜煲
好少蟹肉呀.... 不過菠菜就好食!

5)燒牛肉玉子釜飯

6)盛岡冷麵

希望媽咪鍾意呢餐飯喇!!
雜錦壽司
燒魚
和風鮮茄芝士薄餅
松葉蟹菠菜煲
松葉蟹菠菜煲
庆祝纪念
生日
2010-07-16 11 浏览
看過時代廣場的toy story展品後, 到十三樓東京和食吃午餐, 似乎很多人訂位, 因為我們十二點到達, 只剩下榻榻米或吧枱的位置, 然後我們選擇了榻榻米. 我們要了鐵板牛仔排定食$98和天婦羅壽司定食$158. 牛仔排肥瘦剛好, 牛的味道很香. 天婦羅壽司定食的賣相很漂亮, 天婦羅炸得不夠香脆, 而且較油, 不夠乾身. 壽司不夠新鮮, 加上這裡的飯稍遜, 即使是日本米也是平價貨式, 價值$158一個定食實在不值! 附上的烏冬亦較林, 湯底稍淡. 最後有餐飲及雪糕, 紅豆雪糕好味. 離開時大約一點半, 整店差不多爆滿, 但枱與枱之間較近和迫, 亦非常嘈, 建議選擇榻榻米會靜些. 他們大多吃set lunch, 價錢由$68起相對較為經濟!
榻榻米
鐵板牛仔排
好味
紅豆雪糕
  • 鐵板牛仔排定食
見咁多名人成日去食通天搵食今次食飯都諗住去果度試下啦是晚想食日本野去到先知原來食通天個名咁勁, 都係得一間日本野睇落去好似幾high 卡, 以為會有好野食或者唔差得去邊坐低叫左五種sashimi(餐牌選擇極少, 唔叫咁多都冇乜岩食)上菜見到 d "甜蝦"完全唔新鮮......其他果d只不過叫做過得去到食海膽sashimi, 我個朋友想要d紫菜同埋青瓜黎送個waiter竟然戴住個對講機都大大聲咁嗌: "有個客食海膽話想要青瓜同紫菜呀!!"我聽到佢嗌左3次, 我個朋友聽到黑哂面....(我心諗: 使唔使咁大聲嗌)..... 我朋友係IT公司既老闆, 對食野有少少要求,不過佢可以有得比我地咪比...冇咪話冇low...最後好似好唔願意咁比左幾塊紫菜我地, 話冇青瓜 =.=唔緊要, 但佢咁樣比客聽到唔係咁好low呢間野, 除左坐得舒服可以慢慢傾計之外, 都冇咩好處....野食既話好多地方都好食過佢
見咁多名人成日去食通天搵食
今次食飯都諗住去果度試下啦
是晚想食日本野
去到先知原來食通天個名咁勁, 都係得一間日本野
睇落去好似幾high 卡, 以為會有好野食或者唔差得去邊
到食海膽sashimi, 我個朋友想要d紫菜同埋青瓜黎送
我朋友係IT公司既老闆, 對食野有少少要求,
不過佢可以有得比我地咪比...冇咪話冇low...
最後好似好唔願意咁比左幾塊紫菜我地, 話冇青瓜 =.=
唔緊要, 但佢咁樣比客聽到唔係咁好low

2010-07-13
2010-06-25 32 浏览
我之前介紹過唔少銅鑼灣嘅日本食肆,但通常都係居酒屋或者刺身壽司,如果唔中意食生野嘅朋友,可能就唔太適合。不過今次黎到時代廣場食通天嘅東京和食SUN,食嘅係賣相精緻嘅日本菜,而且款式好多元化,相信較少食日本菜嘅朋友會有另一番感覺~!松葉蟹菠菜煲($68) - 份量雖然唔算多,但勝在湯底甜菠菜嫩,蟹肉亦夠鮮味,掂!加埋有隻靚雞蛋比你混入去,單睇賣相都已經開始流口水...東京和食SUN名物絕對係呢度嘅釜飯,載飯嘅係一個充滿日本古代風情嘅盛器,仲有一個搞GIMMICK嘅沙漏,沙漏嘅沙流完就可以打開個蓋食得,呢個感覺真係唔錯...燒牛肉玉子釜飯($68) - 牛肉咬落較乾身,玉子亦有過熟感覺,味道不過不失,只係純為飽肚的話勉強算合格。特選海產釜飯($108) - 鮮蝦蟹肉蜆肉三文魚海膽蟹籽樣樣有,正如名字一樣用料極豐富,飯粒咬口唔錯亦好入味,幾正架~!廣島蠔芝士燒($56) - 一份四隻熱辣辣,蠔肉肉質肥美,芝士味相當濃郁,配合燒汁實在美味至極,推介!海膽燒賣($45/3隻) - 用上點心蒸籠賣相似模似樣,不過海膽味同豬肉燒賣本身味道格格不入,而且做得好鬆散,價錢亦略貴,實在有地雷嘅感覺,唔值得

海膽燒賣($45/3隻) - 用上點心蒸籠賣相似模似樣,不過海膽味同豬肉燒賣本身味道格格不入,而且做得好鬆散,價錢亦略貴,實在有地雷嘅感覺,唔值得試...

盬燒油甘魚魚鮫($53) - 呢度嘅盬燒魚鮫有油甘魚同三文魚任你選擇,咁當然唔駛諗一定唔會叫三文魚咁傻仔啦!魚鮫燒得相當好味,外皮燒得香脆,內裡肉質細嫩,而且魚脂豐厚又有層次,連唔太愛食魚嘅我都話好味,正!

海鮮蒸蛋($45) - 比起其他餐廳同類食品黎講,呢家用料實在豐富,但最精彩始終係蒸蛋部份,實在滑到不得了,加埋冬菇嘅香味,海鮮嘅鮮味,配合得實在幾完美,只係賣相上稍為差左少少,同埋唔明點解又有青豆出現?

吉列宮崎豬肉串($52) - 豬肉串炸得甘香鬆脆,外層炸粉亦唔太厚,水準中規中矩。不過可以用上黑豚肉嘅話,相信口感會更提升,而且肉味會更佳...
籠蒸海鰻壽司($38) - 鰻魚配糯米飯係一個極精彩嘅組合,鰻魚大大件,糯米飯粒極入味,而且個汁幾香濃好味。一籠一件賣相非常靚,唔錯~!

和風鮮茄芝士薄餅($48) - 薄餅份量好細,不過味道出奇精彩,芝士味極豐富,香味十足。完全估唔到一間日本餐廳可以燒出咁好味嘅薄餅,絕對係餐牌上嘅黑馬份子~!

芒果蟹肉卷($60) - 芒果同蟹肉都好新鮮,前者更加係又甜又多汁,加埋牛油果同脆卜卜嘅蟹籽,真係有少少意料之外咁好味,中意食卷物嘅朋友唔好錯過~!

盛岡冷麵($58) - 盛岡冷麵即係韓式冷麵,呢種來自北韓嘅冷麵特別係果種極富彈性麵條,加上酸酸甜甜嘅湯汁,泡菜同水果,非常醒胃好味!或者未食過呢類冷麵嘅朋友會好難想像泡菜西瓜冷麵三樣野一齊食係咩感覺,但試一次就真係包你愛上!

和風什錦煮($48) - 其實即係關東煮,材料雖然都係雞蛋,蘿蔔,蒟蒻,竹輪果類...但小火爐賣相真係令我非常欣賞,感覺極有風味...或者大家會問爐上果個細樽到底係乜?其實果樽係濃度較高嘅麵豉湯。而浸住食材嘅湯底本身係清淡嘅昆布湯,中意味道較濃嘅朋友可以加入麵豉湯作調味,味道唔錯架~

食到依家真係好滿足好飽,但甜品就幾飽都要食,唔係就唔完美。呢個自家製黑芝麻布甸($29)味道濃郁,口感幼滑,真係好食到不得了,分分鐘好多甜品屋都未必做出咁嘅水準!

芒果布甸($28)賣相真係靚到勻,布甸上面芒果有好多片,而且相當香甜好味,不過布甸部份味道較淡,感覺一般。如果可以改善一下,肯定會再加多啲分數!

今次黎東京日和SUN一行八人,埋單千三蚊左右,以銅鑼灣區來講價錢上絕對唔算貴。服務質素我覺得都唔錯,至於食物味道不過不失,整體上都算唔錯。加上款式眾多,而且部份都幾有特色,值得大家黎逐樣嘗試!

釜飯加個沙漏, 夠晒GIMMICK
芒果布甸賣相靚到勻
  • 盬燒油甘魚魚鮫
  • 盛岡冷麵
2010-06-24 7 浏览
係OPENRICE look up 係銅鑼灣的日本餐廳, 好多間都fully booked, 結果book 咗呢間試吓...一去到個reception安排的位置麻麻, 應該話間餐廳間格好奇怪, 想有relaxing feel 所以用黑紗布間開d 二人梳化位, 但一d都唔好feel, 又好嘈, 想傾計都好難 旁邊有枱女仔傾計, 雖然有個大屏風間格但係通花的, 但都係好嘈; 加上後面個枱係度鐵板燒牛肉, 好大陣油煙味, 好似一d抽風設備都無...結果要求轉枱...waiters 唔係好responsive, 唔係成日加茶...野食以價錢來計係ok, 同質素成比例...環境比較迫...唔會可以坐得太耐...

野食以價錢來計係ok, 同質素成比例...

環境比較迫...唔會可以坐得太耐...
牛油果軟殼蟹卷
芝士焗廣島蠔