2021-05-08
好難得有一間餐廳 由沙律、湯、主菜、甜品至咖啡,都以矜貴松露入饌!忍唔住生日嚟食個靚靚lunch set~餐廳坐擁維港景色,室內一律採用落地玻璃,更設有室外座位。唯獨二人枱真係比較細張,枱同枱之間既距離較近,唔太寛敞。𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙎𝙚𝙩🍴2 𝘤𝘰𝘶𝘳𝘴𝘦𝘴 $228 (𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳 + 𝘔𝘢𝘪𝘯 // 𝘔𝘢𝘪𝘯 + 𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵) 🍴3 𝘤𝘰𝘶𝘳𝘴𝘦𝘴 $268 (𝘚𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳𝘴 +𝘔𝘢𝘪𝘯 + 𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵)𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇▪️牛肝菌濃湯 • 松露Creamy濃郁,香氣十足,調味恰到好處。▪️蟹肉 • 紅菜頭 • 薯仔沙律 • 松露 +$48薯仔沙律質地偏爽口,就咁食已經食到淡淡鮮味。頂層舖有絲絲蟹肉,如果蟹肉份量可以多啲就好啦!配上旁邊嘅紅菜頭,味道清新,略嫌調味偏淡。ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒸𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒▪️澳洲M6和牛西冷 • 松露 +$98和牛西冷嗌左medium,呈粉嫩嘅紅色,完全無overcook。西冷外皮煎得香口,肉汁成功被鎖住。肉質軟腍,微微帶咬口,都算有牛味,略嫌有啲筋位。和牛西冷上灑有鮮刨松露片,但感覺上對調味無太大嘅作用。▪️寛條麵 • 白酒忌廉汁 • 巴馬臣芝士 • 松露寛條麵
𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙎𝙚𝙩
𝒮𝓉𝒶𝓇𝓉𝑒𝓇
▪️牛肝菌濃湯 • 松露
Creamy濃郁,香氣十足,調味恰到好處。
▪️蟹肉 • 紅菜頭 • 薯仔沙律 • 松露 +$48
ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒸𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒
▪️澳洲M6和牛西冷 • 松露 +$98
▪️寛條麵 • 白酒忌廉汁 • 巴馬臣芝士 • 松露
寛條麵上舖滿松露!入口鹹香芝士味相當突岀!每條麵條都裹滿creamy醬汁,寛條麵帶一定厚度挺有咬口,估唔到松露香氣唔會被霸道嘅芝士完全蓋過。一個人清哂都幾膩吓,建議同朋友開心share~
𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉
▪️Creme brûlée +$38
法式焦糖燉蛋 • 松露果仁糖
好推薦大家加錢食!燉蛋非常軟滑,不失蛋香!焦糖面厚薄適中,香脆帶焦香~ 底下更加有榛子朱古力粒粒,整個甜度恰到好處~ 旁邊嘅莓醬酸酸甜甜,可以一消甜膩感。
▪️Dessert of the Day: Apple crumble
賣相靚靚仔仔,但係食落就較為失望。Apple crumble口感軟腍唔脆,完全唔需要咀嚼。中間夾有層層軟腍蘋果粒,底下佈滿軟滑忌廉。整道偏甜,無我最鍾意香脆嘅口感,唔太啱我口味。
整體嚟講,每一道菜式都用上松露,賣相相當吸引!不過大多都只係以新鮮刨成嘅松露片係面層作點綴,食落松露香氣比想像中低調,無想像中咁有驚喜。