2022-12-18 536 浏览
嗰日去親戚屋企探佢, 點知摸門釘,咁我咪喺佢屋企附近間冰室食住嘢等佢lo, 以為喺冰室 ,點知入到去,先知道轉型咗做泰國菜! 嗰日去到五點幾仲可以食下午茶,咪試咗佢嗰個自選下午茶,真係幾抵食。 一碗泰式冬陰功金邊粉,仲可以配多個雞中翼同西多士,連埋凍飲都係58蚊。泰式嘢嚟講都算抵食㗎啦! 而且味道都唔錯,如果住喺附近,可以試下嘅

2022-12-09
2021-12-30 515 浏览
街坊生意,都可以做得咁差,真係好有問題!我次次都帶小朋友落街食早餐,但係嗰個員工阿伯次次都好鍾意將熱既食物,一定係我小朋友隔離個個位捧上枱面,不論係熱辣辣嘅湯麵,熱飲都係咁,仲夠膽同我小朋友講麻煩你借借比個位佢上菜🙈大佬我隔離都有位置比佢上菜,點解次次都一定要喺小朋友隔離呢,我相信佢除咗燙傷我小朋友之外,我真係諗唔到其他原因🥵點解呢個老闆仲請佢😡呢個員工阿伯,唔戴住口罩做嘢,已經係所有街坊都人神共憤🙈

2021-06-06 494 浏览
#bteakfastforlunch, #teafordinner, #cheapeat, #taihang, #茶餐廳hv an hour to spare, look around to find something to do to kill time... well.. there is nothing around here... so i walk into this restaurant and see if any interesting I'm very impressed with the options for tea. I'm sure I could find something to eat... at the end I indulgence myself with all evil food...hehe

tea 2-6

red bean special

fried chicken leg, French toast
2021-05-28
  • Frenchtoast
  • friedchickenleg
2021-06-05 73 浏览
#breakfastforlunch, #cheapeat, #taihung, #茶餐廳last time I had tea on my own, and still miss the breakfast here, so I Coe again within a week to indulge myself again.. not that I'm as pleased... but I definitely feel very welcomed and would come back again for the feeling of home
2021-06-04
$35 (早餐)
coffee milk tea with less milk
luncheon meat scramble eggs with toasted bun
minced pork with pickled cabbages rice noodles
2021-01-13 465 浏览
由中央圖書館後面嘅巴士總站上斜路,呢條山路係正,所以JoyJoy子就一於試吓。一直想睇吓有冇靚景同有咩好食嘅地方,行到上去原來係勵德邨,一個好有建築特色的屋邨。呢度餐廳唔多,見到柏林冰室就入咗去。一入去先量體温,位置間開得幾好,感覺整齊。午餐叫咗個雙拼餐($31),選了沙嗲牛肉、時菜通粉,配凍檸水(+3)。份量幾足,食吓食吓都幾飽,牛肉唔硬,沙嗲一般,價錢算合理,整體比預期好。
题外话/补充资料: 大坑勵德邨勵德坊地下28號舖
2020-12-04
2020-11-21 347 浏览
食物質素唔使點講啦!勵德邨得兩間,隔離係藍嘅唔想食,諗住就算唔太好味都唔緊要,咪走入柏林冰室食囉。落完單,樓面傳菜嗰個大叔咳咗聲,望一望,頂!個口罩唔遮住個嘴!真心祝嗰一位食客好運⋯⋯之後再望埋入邊個水吧出菜阿姐直情將個口罩拉落下巴乜料呀?!真係永不幫襯!我同老闆娘講咗㗎啦改唔改善,都唔關我事祝各位好運
食物質素唔使點講啦!
勵德邨得兩間,
隔離係藍嘅唔想食,
諗住就算唔太好味都唔緊要,咪走入柏林冰室食囉。
落完單,樓面傳菜嗰個大叔咳咗聲,望一望,
頂!個口罩唔遮住個嘴!
真心祝嗰一位食客好運⋯⋯

之後再望埋入邊個水吧出菜阿姐
直情將個口罩拉落下巴

乜料呀?!
真係永不幫襯!
我同老闆娘講咗㗎啦
改唔改善,都唔關我事
祝各位好運
2020-05-17 531 浏览
大家如果有留意開我嘅食評,都知道由於呢間野跟住我屋企附近,又開始佢哋係用難食來形容,到之後都可以我之後都好少幫佢寫食評,我知道呢啲小店,太好生意,對佢哋都唔好,夠食夠做,咁就開開心心又一日但今日又忍唔住都要寫,講真真係幾好食!叫個牛扒餐,佢呢間野好野,牛扒受熱最均勻就係炸一炸佢,好多廚師捉到鹿都唔識缺角,竟然佢哋真係識!今次寫食評重點係嗰個薯仔蕃茄湯非常好飲呀!有半島酒店吉地四,嗰種感動!唔識講真係幾好,將啲簡單嘅嘢融合就係最好😃😃努力呀小店!努力呀肥佬!

咁就開開心心又一日

但今日又忍唔住都要寫,講真真係幾好食!

努力呀小店!努力呀肥佬!
2020-03-27 309 浏览
前兩天去瑞士花園工作,中午走去勵德邨搵野食,見到這間精緻嘅茶餐廳就走入去,一望餐牌就揀咗個二哥焗豬扒飯,食落真係好有質素,豬扒炸得鬆化,蕃茄同芝士嘅比例恰到好處,佢個炒飯底又唔油膩,炒出嚟嘅飯好好食好有飯味,鬆軟有口感,呢個焗豬扒飯真係跑贏大家樂美心大快活,真係冇得頂
2020-03-24
2019-12-01 271 浏览
講真呢個劣評我一定會比呢間野,排唔知係咪我寫食評寫得好,日日都咁旺....其實佢哋可以再做多啲生意。一係就引入自動落單系統一係再請多啲人唔係話什麼問題,係嗰啲員工反應,已經開始下降,餐食水準保持到即係廚房係冇問題。但聽order係幾大問題,各有各嘅習性。大家其實都好盡力,但確實唔夠機械化。唔旺係冇問題,旺就將問題浮現到出嚟。簡單來講多請一個part-time啦。大家為佢好見佢有少少旺都唔好幫襯佢就可以。
講真呢個劣評我一定會比

一係就引入自動落單系統

一係再請多啲人

但聽order係幾大問題,各有各嘅習性。
大家其實都好盡力,但確實唔夠機械化。

唔旺係冇問題,旺就將問題浮現到出嚟。
簡單來講多請一個part-time啦。

大家為佢好見佢有少少旺都唔好幫襯佢就可以。

2019-09-02 276 浏览
近來我食咗幾次,我就一次過評論晒兩次食評啦。講真如果佢唔係幾旺,出品都幾好,如果佢旺,就會出現下圖後邊嗰張嘅效果。我真係唔係投訴,快餐店梗係咁㗎啦。重點在於,其實樣衰個碟都唔會太難食,我都開個快餐店,所以我會體諒佢,當然如果佢可以做更好當然就最好,但又要計人手問題。講真佢砂礓雞,都幾好食。因為咁講,唔會差囉,有時太旺就會走樣。呢個就我認為嘅,用多啲人手又賺唔到錢,呢啲係靜區食店,面對最頭痛難題。都係果句老闆加油💪🏻
近來我食咗幾次,我就一次過評論晒兩次食評啦。

講真如果佢唔係幾旺,出品都幾好
,如果佢旺,就會出現下圖後邊嗰張嘅效果。

我真係唔係投訴,快餐店梗係咁㗎啦。

都係果句老闆加油💪🏻
講真啦,我食過真正法國嘅黑松露,無論氣味和本身嘅味道仲有食後嘅餘香,都冇辦法相提並論。但一個重點,法國嘅黑松露果一餐食幾千蚊一位。而係柏林我只需要$50。就像我賣酒差不多,有時價錢,係反映咗好多嘢。我買的酒,幾十蚊支,優勝過幾百蚊一支的,但總不能跟拉菲相提並論。大概就是這種原則。事實,廚房師傅都諗到盡,用返多士炒蛋。講實際都有法國大餐廳四成,但價錢卻少了一百倍。從呢條算式計,性價比非常高。未食過松露嘅人,好應該食下,真係幾好食。重點係$50仲要有個豬扒麵,冇影到相呀,得閒自己試吓啦!

事實,廚房師傅都諗到盡,用返多士炒蛋。

講實際都有法國大餐廳四成,但價錢卻少了一百倍。

從呢條算式計,性價比非常高。

未食過松露嘅人,好應該食下,真係幾好食。

重點係$50仲要有個豬扒麵,冇影到相呀,得閒自己試吓啦!
2019-09-02 109 浏览
近排多幫襯呢間野,終於有啲清淡嘢食下。環境咁,都係留返屋企附近食。講真呢間野,如果入去見到唔係好旺,我都提議你食。旺到甩晒碌,就唔好勉強。我都知講廢話多,入返啲正題先。鹹蛋蒸肉餅,講真都算呢間野幾好食的出品。我試過都幾好食,佢將鹹蛋白打入肉餅,可以睇到廚房師傅都唔揸樓,講認真,佢哋嗰條方,未必係大師傅傳承出品。但總算用心做,呢樣野我幾喜歡。雖然佢冇人哋咁樣挑龍挑鳳,又雪山又乜乜。但用心做,把口係食到。
近排多幫襯呢間野,終於有啲清淡嘢食下。
環境咁,都係留返屋企附近食。

我都知講廢話多,入返啲正題先。

但總算用心做,呢樣野我幾喜歡。

雖然佢冇人哋咁樣挑龍挑鳳,又雪山又乜乜。

但用心做,把口係食到。
2019-08-31 92 浏览
跟我比較鍾意食呢間,其實冇辦法,附近只有兩間。因為落大坑食都要揸車。求其啦喺度食啦。我在食評嘅時候我諗你諗去都諗唔到菜色嘅名。XX雞翼飯,原本呢個菜式係唔係用雞翼,但佢用晒雞翼效果都幾好,仲有江湖規矩得四隻,佢比夠五隻,都是係貨真價實。我想講佢近排例湯改善咗,真係改善咗。日日出街食飯,其實希望都食清淡D。呢個老細幾好野,努力加油。我就寫食評中間留意到佢已經開新分店。有機會經過我都要試吓,睇吓有冇高低!

我想講佢近排例湯改善咗,真係改善咗。

日日出街食飯,其實希望都食清淡D。

呢個老細幾好野,努力加油。

我就寫食評中間留意到佢已經開新分店。

有機會經過我都要試吓,睇吓有冇高低!
2019-08-28 93 浏览
之前一段時候香港咁樣唔係好搵到食。咁唯有都係返屋企附近食。我今次寫食評最主要原因我要上升到第四級食評家,所以我要努力寫夠100遍。今日帶咗呢個洋蔥牛扒蛋飯。講真佢嗰啲牛扒係酒店早餐牛扒。絕對不能用期望形容,當然幾十蚊期望果個都痴線㗎啦。我想講最重點係佢個汁醬,由以前超級難食,到而家都真係有啲進步。雖然賣相麻麻,算啦。我知道我自己要求高,我係銅鑼灣食神梗係有咁上下要求啦。今日介紹就到呢度,大家見到唔好一窩蜂嚟。佢冧檔就大件事,幫下手順路八卦先來試吓我想讚下佢例湯,從前是淡如水,近來加咗啲師傅,好味好多。我冇問題㗎,最緊要好食!師傅都有好多種,有啲好Q貴呀!保持呢個水平唔該晒
之前一段時候香港咁樣唔係好搵到食。

咁唯有都係返屋企附近食。

今日帶咗呢個洋蔥牛扒蛋飯。

講真佢嗰啲牛扒係酒店早餐牛扒。

絕對不能用期望形容,當然幾十蚊期望果個都痴線㗎啦。

雖然賣相麻麻,算啦。

我知道我自己要求高,我係銅鑼灣食神梗係有咁上下要求啦。

成日寫佢食評,唔係因為佢啲嘢好好食。這因為我住附近,就腳冇辦法,講真佢嗰啲食物質素,已經有改善,一開店嘅時候,簡直嚇死人,今日就食咗豬頸肉肉操飯。師傅!都幾有心機,值得一讚!但由於我,喺銅鑼灣食神,有少少野、我都要挑,就係肉操裏面嘅肉醬,我覺得應該多撈肥豬肉,如果唔係好明白,可以試吓,台灣新竹嘅肉操飯,咁就會明白,因為佢嗰啲肉操有啲鞋口。整體都可以㗎啦努力啦。剛剛搜尋,時發現佢,已經有分店,努力呀!老闆。我會時常,來支持你,加油啊!
成日寫佢食評,唔係因為佢啲嘢好好食。

剛剛搜尋,時發現佢,已經有分店,努力呀!老闆。

我會時常,來支持你,加油啊!