2008-09-29 21 浏览
08.09.27 栢檔去骨海南雞飯@九龍城上次吃過栢檔的半隻海南雞一直回味不巳今天特地走路過來這邊吃個heavy的中餐下午2點左右到栢檔客人不算多,大約只是半滿我最怕人擠,現在這樣滿舒適的一坐下來店員就給清茶一杯,還有菜單,急著問你要點些什麼其實來之前巳經想好要點去骨海南雞飯不過還是會被餐牌把注意力移開…聽說這裏的元蹄肥美軟稔又入味可是不能來個雙併就好點個去骨海南雞飯(大),午市送無味精例湯店員火速的送上海南雞用的沾醬以一大碟盛著三小碟有黑醬油、泰式酸辣醬及薑蓉黑醬油稠稠黏黏的,在坊間吃的海南雞飯巳經很少送上黑醬油只是味道偏甜,鹽一點的話配雞肉會更讚吧?不要小看那碟薑蓉,色澤翠綠,跟平常吃到的很不相同油用的是橄欖油,很是健康葱絲新鮮,平常不喜歡沾薑蓉的我,今天每件雞肉都沾上一點點今天的例湯是苦瓜紅蘿蔔煲豬肉淡淡的湯頭帶點苦瓜的甘苦果然是沒味精的住家湯!我把苦瓜跟湯都清的一乾二淨海南雞飯要雞腿的話要另外加錢這個普通的order給的是雞胸肉雖然是雞胸,肉卻不會老或死實雞皮跟肉之間還有一層透明的啫喱般的肥膏那是處理得宜才能有的成果用筷子就能輕易的把雞皮跟肉分開非常會我心意雞肉嫩滑有雞味,沾上
08.09.27 栢檔去骨海南雞飯@九龍城

上次吃過栢檔的半隻海南雞
一直回味不巳
今天特地走路過來這邊吃個heavy的中餐

下午2點左右到栢檔
客人不算多,大約只是半滿
我最怕人擠,現在這樣滿舒適的
一坐下來店員就給清茶一杯,還有菜單,急著問你要點些什麼
其實來之前巳經想好要點去骨海南雞飯
不過還是會被餐牌把注意力移開…
聽說這裏的元蹄肥美軟稔又入味
可是不能來個雙併
就好點個去骨海南雞飯(大),午市送無味精例湯

店員火速的送上海南雞用的沾醬
以一大碟盛著三小碟
有黑醬油、泰式酸辣醬及薑蓉
黑醬油稠稠黏黏的,在坊間吃的海南雞飯巳經很少送上黑醬油
只是味道偏甜,鹽一點的話配雞肉會更讚吧?
不要小看那碟薑蓉,色澤翠綠,跟平常吃到的很不相同
油用的是橄欖油,很是健康
葱絲新鮮,平常不喜歡沾薑蓉的我,今天每件雞肉都沾上一點點

今天的例湯是苦瓜紅蘿蔔煲豬肉
淡淡的湯頭帶點苦瓜的甘苦
果然是沒味精的住家湯!
我把苦瓜跟湯都清的一乾二淨

海南雞飯要雞腿的話要另外加錢
這個普通的order給的是雞胸肉
雖然是雞胸,肉卻不會老或死實
雞皮跟肉之間還有一層透明的啫喱般的肥膏
那是處理得宜才能有的成果
用筷子就能輕易的把雞皮跟肉分開
非常會我心意
雞肉嫩滑有雞味,沾上沾醬吃個不亦樂乎
難道店裏用的是新鮮雞?
看著貼在門口的訪問,得知店家用的是冰鮮雞
卻是花了很多時間跟試驗,去做出跟用新鮮雞一樣口感的海南雞
怪不得連一眾著名食家都推栢檔的海南雞!

油飯也不能錯過
這裏的油飯用上泰國香米,粒粒分明,帶著香芧的香味卻又不油膩
不太吃米飯的我,今天居然吃了一大半!

除了那個黑醬油
基乎沒什麼好批評的了
不枉我老遠用走的來
下次來買半隻海南雞回家加料才行

找機會再去旺角金寶再度品嚐它的海南雞飯
巳經太久沒吃過不曉得有沒有變質
再來比拼一下~~~

詳細食評及照片請看這:
  • 去骨海南雞
  • 例湯
2K
2008-09-16 20 浏览
一行 4 人落樓食 dinner, 去到新馬鞍門口先發覺佢已執, 變了就快開業的日本餐廳, 阿爸就提議0黎呢度... 雖然印象中油飯一般, 但去骨海南雞 ok, 咁就試試海南雞以外的食物啦. 叫了 4 人餐, 有湯有飯加三個(食送), 食得飽飽的:- 先0黎一人一碗紅蘿蔔冬瓜薏米豬骨湯: 標榜無味精, 飲落又真係喎, 味道幾住家, 不過鹹了少少.- 栢檔咖喱牛腩 (亦可選雞, 豬或豬頸肉): 咖喱係馬來西亞式, 唔辣, 咖喱香及椰味都一般, 麻麻0地鍾意; 牛腩好韌, 牛筋就較好食, 又腍又入味又夠「膠」; 最好食係 d 紅蘿蔔, 甜甜的又索汁, 送飯不錯.- 油飯: 偏乾身及硬身, 0岩我, 但味道依然唔掂, 唔油又唔夠色水, 食落淡淡的, 配咖喱或蔥油 / 黑醬油 / 辣汁較好.- 去骨海南雞 (半隻): 呢味最好食... 雞肉十分嫩, 皮同肉中間有骨膠原 jelly, 雞皮爽口, 不過太肥; 三款醬汁以蔥油最惹味, 香而不太鹹. 不錯的半隻海南雞!- 蒜蓉炒唐生菜: 蒜味夠, 油水夠, 夠熱辣, 好難會難食.- 海蜇雞絲: 粗身海蜇十分爽口, 雞絲就好0鞋, d

- 海蜇雞絲: 粗身海蜇十分爽口, 雞絲就好0鞋, d 汁酸酸辣辣, 好泰式 feel, 幾惹味.

環境好茶記 feel, 衛生就幾麻麻, 太多蒼蠅飛來飛去, 好困擾; 阿姐們有佢講無你講, 態度亦幾差, 招呼麻麻.

埋單每人約 $64, 幾平, 不過成餐飯, 似乎都係得海南雞叫做幾好食, 下次再幫襯的話, 應該只會買外賣海南雞了.
栢檔咖喱牛腩
海南雞不錯; 油飯唔掂
海蜇雞絲
醬汁及例湯
2008-09-01 9 浏览
可以選擇的食物一張卡仔寫晒, 點了一個2人餐($118), 有例牌雞, 咖哩牛腩, 油菜, 油飯&湯點解無驚:1. 正常份量2. 無味精靚湯3. 牛腩很軟, 有筋有腩點解無喜:1. 太逼了2. 沒有給我任何醬料(吃完看看鄰桌是有的)3. 雞太肥了4. 餐沒有飲品5. 個人不喜椰汁太多的咖哩全部都不是致命或留客的點子, 所以一個OK對我這一餐應是正確的形容

點解無驚:
1. 正常份量
2. 無味精靚湯
3. 牛腩很軟, 有筋有腩

點解無喜:
1. 太逼了
2. 沒有給我任何醬料(吃完看看鄰桌是有的)
3. 雞太肥了
4. 餐沒有飲品
5. 個人不喜椰汁太多的咖哩

• 咖哩牛腩(只限喜歡椰汁咖哩的人)
  • 海南雞(喜歡超肥雞的話)
2008-08-02 2 浏览
一間標榜係唔用味精既餐廳. 都真係食唔出有味精喎.雖然只得3張圓枱同7張二人枱, 但係幾乎有一半枱係有碟海南雞. 如果你第一次黎, 點都要試一試佢. 我依個星期已經食咗兩碟, 因為d油飯真係好好味. 而且趁仲有新鮮雞食就好食多d啦. 遲d得返冰鮮雞食架啦.如果兩個人去食, 又鍾意食海南雞同埋咖哩. 叫個二人餐就化算d. 因為雞多d, 碗湯又大碗d. 好過叫兩碟碟頭飯. 咖哩我淨係試過牛腩. 味道無得頂. 正 ! 碗湯亦好甜, 好足料.隔離枱飄黎元蹄既香味. 好似好好味咁. 睇落唔係好肥, 好吸引呀 ! 下次一定要試試.有一樣好驚人既係佢地出食物既時間好快 ! 差不多3~5 分鐘就已經齊哂喺枱面. 如果你叫咗十幾分鐘都未有得食, 記得開聲問下.
一間標榜係唔用味精既餐廳. 都真係食唔出有味精喎.

• 無骨海南雞
2008-07-06 11 浏览
我地一行五人,坐低諗都無諗就叫左五個無骨雞飯! 唔洗點等已經有得食!- d 雞幾滑, 不過有碟比較生! - 個例湯就好好飲,佢claim話係完全無味精架!- 海南雞飯既飯就太過硬- 三種醬油如果有一款係spicy就更好!最後,有件不幸既事件,就係我妹妹唔見左把"遮"! 工作人員亦好少理. 隨便話一把係我地既,叫我地攞走!!!!

- d 雞幾滑, 不過有碟比較生!
- 個例湯就好好飲,佢claim話係完全無味精架!
- 海南雞飯既飯就太過硬
- 三種醬油如果有一款係spicy就更好!

2008-06-21 1 浏览
海南雞飯taste very good,三種醬汁is even better,Dinner cost $38, 我覺得絕對抵食。Curry is good too. But the service is fair only, not enough space and seats.
Curry is good too.

2008-06-16 12 浏览
14/06/08返完教會.係九龍城搵野食見到栢檔平時去開佢的總店.鳳凰村個間男朋友想試所以一齊入去..佢食去骨海南雞飯($38)我食咖哩腩飯($32)d雞好香..不過一直最like的都係佢的醬特別係蔥油,用黎送油飯好出名的9999999999999999的確不錯..可惜是我男朋友的我的咖哩腩飯腩就一般喇..不過牛"根"好好食..咖哩都可以的仲有油菜..沒有特別
14/06/08
返完教會.
係九龍城搵野食
見到栢檔
平時去開佢的總店.
鳳凰村個間
男朋友想試
所以一齊入去..
佢食去骨海南雞飯($38)我食咖哩腩飯($32)
d雞好香..
不過一直最like的都係佢的醬
的確不錯..可惜是我男朋友的

我的咖哩腩飯
腩就一般喇..不過牛"根"好好食..
咖哩都可以的

仲有油菜..
沒有特別
2008-06-09
今日端午節+sunday, lunch 到九龍城栢檔, 店舖不算大, 食"去骨海南雞飯" , 雞好滑跟油飯一大碟,付有三色醬,我最愛綠的蔥油,價錢只係$28, 加$10有埋湯,抵食。而另一個叫了咖哩牛腩飯, 一般, 加$2要杯即磨咖啡。但問他們要碗仔時, d碗拿上手好油淋淋, 要注意清潔!
  • 去骨海南雞飯
2008-05-25
2008年5月14日(星期三),獨個兒到九龍城,價錢大眾化,無味精的栢檔碟頭飯專門店,吃午膳。吃已拎過獎的 "去骨海南雞飯",雞幾滑,並不是所有去骨,有一條大骨雞翼;油飯一大碗,油不多、粗了一點。但我最愛其三色醬(綠白紅),每種顏色各有千秋,好味。食完後真是無口渴。抵食,味道及招待好過許多茶餐廳。港幣$28,抵過搭飛機到星加坡吃啊!如果厭不夠飽,可加多$10。
  • 去骨海南飯
2008-04-13 7 浏览
10/4(四) 7pm跟家人前往此家得獎小店試其得獎無骨海南雞.平日的九龍城,不需與人爭位,逍遙多!一行三人坐於角落的小圓桌,小店環境裝潢簡單樸實,掛上數幅其食物海報作裝飾,總算四正.一頁簡潔的菜牌,食物選擇為數不多.家母發板點了海哲手撕雞$20,無骨海南雞半隻$65,咖哩牛腩$40,炒芥蘭$30,油飯$8碗x2.海哲手撕雞--海哲頭,蘿蔔絲及青瓜絲皆清新爽口;手撕雞肉嫩入味,混入帶酸的開胃醬汁,不俗的前菜.無骨海南雞--暗黃色的雞皮不算彈牙,油脂也非豐厚,雞肉倒有質感,入口幼嫩,唯鮮度等閒,雞鮮卻未能喫出來;蘸上醬料(蔥蓉,黑醬油及酸辣汁)或為其添加層次!油飯--飯粒油光亮澤,咬落煙煙韌韌,而且具相當飯香!咖哩牛腩--咖哩汁味香甜,紅蘿蔔鮮甜得很,薯仔索盡汁液精華,質地更粉而綿;而牛腩軟腍中不失嚼勁.個人認為此味比海南雞更有食用價值!炒芥蘭--幼身芥蘭炒得爽脆嫩甜,唯索價過高!($30)阿姐們禮貌周周,亦夠快手;若非為咖哩牛腩而來,可免則免!
10/4(四) 7pm

油飯--飯粒油光亮澤,咬落煙煙韌韌,而且具相當飯香!

炒芥蘭--幼身芥蘭炒得爽脆嫩甜,唯索價過高!($30)

阿姐們禮貌周周,亦夠快手;若非為咖哩牛腩而來,可免則免!
2008-03-30 7 浏览
那天经过此店,已经被门外的长龙所吸引,估计一定是受欢迎才有那样长的人龙在等位.我叫了一个大的海南鸡饭,我老公叫了半个元蹄饭.以为应该是很肥的,但吃后才知道是不太油,很好吃.海南鸡饭也很好吃,只是我觉得份量还是小了一点,加上座位不多,连外面也开多了枱,但为什么不像外国在路旁可以设些像露天茶座形式的枱就更家好了.我也推荐天使之翼(鸡翼尖)也是很好的选择.很难得送的汤中会有那样多的东西像鸡脚等等可以吃.两个人吃了76元已经足够饱了.我想我以后也会再去吃的.
很难得送的汤中会有那样多的东西像鸡脚等等可以吃.
两个人吃了76元已经足够饱了.我想我以后也会再去吃的.
平時成日都行過呢間食館, 見到佢主要係食無骨海南雞飯, 今晚同男朋友試下入去食, 可能係星期五, 都好多人下. 我地得兩個人, 坐o係張圓枱度, 都未曾叫野食, 已經比人當我地係人球一樣, 比個侍應叫我地轉左三次枱, 另一方面已經留意到, 佢地根本唔會清理張枱, 我地叫左好耐, 先有一個人過黎清理, 佢好粗魯, d碗碗碟碟亂咁疊埋一堆, d汁周圍彈, 仲彈到我地d衫, 最後仲要倒瀉水, 我同男朋友對鞋, 同條褲全部濕晒, 對唔住又唔講, 仲一路不停用鄉下話自言自語, 問佢攞d tissue, 佢講無, 仲同我地講, '如果嫌濕, 坐過隔離枱. 到我地食完, 埋單o既時候, 倒瀉水o個度, 都重未曾抹番乾.今晚食左:無骨海南雞飯(大) 兩碟$38 x 2餐加涷檸荼$ 4餐加油菜$6雞太少, 已經叫大份, 都只係得幾舊飯太生, 似係d飯未蔒林, 格硬將d油撈落去油菜, 太林, 完全一滴油都唔落, 鞋到不得了, 又少豪油!!!

今晚食左:

無骨海南雞飯(大) 兩碟$38 x 2
餐加涷檸荼$ 4
餐加油菜$6

雞太少, 已經叫大份, 都只係得幾舊
飯太生, 似係d飯未蔒林, 格硬將d油撈落去

2K
2008-03-03 1 浏览
因為schedule 問題, 好耐無試過weekday 0既九龍城食lunch, 難得呢個星期有機會, 今日就0黎試試呢間由黃大仙開到過0黎九龍城的海南雞飯店, 當然亦叫了海南雞飯($28), 加杯凍咖啡(凍飲加$4).海南雞飯係碟頭上, 原來係新加玻式的, 即時開心起來... 除0左雞翼「轉彎」之外, 雞胸件已去骨, 不過除0左去骨之外, 有好幾件連皮都去埋, 最無奈係見到坐隔0黎個女人一樣叫碟頭海南雞飯, 佢d 雞件件都有皮, 但個女人食0個時極度「暴殄天物」地將d 皮咬晒出0黎, 10000 個無癮!!! 寥寥無幾0既雞皮食落好滑, 0係「物以罕為貴」0既情況下, 真係覺得特別好食-_-" 雞肉雖然係雞胸, 但食落唔0鞋口的, 而且係新鮮雞0既味道, 唔錯. 油飯就唔係好得... 同意下面JJcaptain 所講, 油飯唔上色又唔夠油, 味道淡淡的, 好在佢有另上的薑茸, 黑醬油同酸甜辣椒醬, 結果我將薑茸全部落晒0黎撈飯, 薑茸夠味, 食得過癮=P 黑醬油夠杰又夠甜, 酸甜辣椒醬甜多過酸/ 辣, 對口味, 用0黎蘸雞唔錯.凍咖啡就非常難飲, 從來無飲過coffee ba

凍咖啡就非常難飲, 從來無飲過coffee base 酸成咁的咖啡, 結果飲剩了超過半杯. 早知慳返0個幾蚊!

新店環境乾淨企理, 算ok; 招呼麻麻, 阿姐態度俾人好「我0地出名呀, 你吹咩?」0既感覺, 不過食三十幾蚊0野, 都唔要求太多了.

埋單$32, 夠晒平, 不過係得d 雞叫做幾好食, 試過就算了.

唉, 幾時先輪到好時0係九龍城開分店呀?
2008-02-25 13 浏览
想為這店平反,我亦吃得一些名不附實的徥獎菜,但這店海南雞飯真算不俗,雞肉份量足亦夠香滑,只是略欠雞味,但其三種醬汁都做得出色,油飯雖有不足之處,但午市不用30蚊有此質素,我覺得絕對抵食。
2008-02-19 25 浏览
在鳳凰新村內賣海南雞飯的"柏檔",在九龍城開設分店.記得"柏檔"的海南雞飯水準也算不俗.今日在泰國菜地頭插旗,看看又如何?店內的牆身,貼上店內的招牌菜相片.有點點Hard sell.播著的音樂,正是廿九幾年前,陳慧嫻的變,變,變.相信大多年青人,聽都未聽過.繼續賣坡式雞飯,小弟一向不信什麼名人效應,得獎菜式之名氣.有以上兩樣條件,是否真的好吃?我不覺得.但這店的海南雞飯,就有齊以上兩種條件.午市雞飯$28,沒有湯同餐飲.跟飯上的三味醬料之中,黑醬油濃甜味適中,有些地方,一係過咸,一係甜過甜醬.柏檔的算夾正中間.雞肉很嫩滑,亦有點雞味.雞飯混合香茅來煮,充滿油香之餘,亦多一份香茅的香味.另一味鹵水元蹄飯,價錢就貴一點.元蹄份量亦不少,鹵水汁質感濃杰.元蹄亦做得入味,外皮雖然滑溜,但就未夠肥美.如果更肥一點,就更合我口味.皮下的瘦肉位,口感鬆化.餐牌上亦有一味小吃叫"天使之翼",莫非老闆亦是足球小將之球迷?
在鳳凰新村內賣海南雞飯的"柏檔",在九龍城開設分店.