2024-01-25 235 浏览
食完米線,我飲曬d湯,湯底好正❤️❤️ 係香港少有的唔肥膩米線,菜都多!!我覺得好加分 會keep住去幫襯。 位置坐得都幾闊落,有卡位,埋面位隻仲可以望球場,⚽️⚽️⚽️⚽️總體抵食!
總體抵食!

• 螺螄粉  少酸
2023-11-16 336 浏览
之前同朋友返深圳玩,食咗人生第一碗螺絲粉。突然有日好想食,就搵到呢間商場入邊有間餐廳有得食。味道唔錯,不過始終係深圳嗰間好食啲。老闆推薦我食炸彈,都唔錯。份量對女生嚟講有啲大。

螺絲粉+炸蛋
2023-03-23 604 浏览
呢度桂林米粉,有棵菜送,味道清淡,淡啖地好健康,碗麵入邊有酸豆同埋花生配襯,牛腩都幾林,有牛肉味😋米粉都幾滑,煮得唔錯,另外叫咗杯豆漿,都有啲豆漿味,都唔錯幾好
牛腩桂林米粉
牛腩桂林米粉
2021-06-20 1451 浏览
特別好食!而且店主好好人好nice。最鐘意食入面螺螄粉同牛肚,每次食都唔厭。味道非常地道!!推薦!!!!!!!!!如果食到辣,麻辣牛肚都係好食!!一百分💯!!!

推薦!!!!!!!!!
如果食到辣,麻辣牛肚都係好食!!
一百分💯!!!
2021-02-25 1287 浏览
一直聽說螺獅粉,雖然臭但幾好食,就近過來試下,店面很簡單親民,店裡有個位置可以看到外面的運動場,景色不錯,端上來,還真的挺臭的😂,但沒有想像中那種臭,配料好多種,份量也大份,我吃不完,味道也還可以
2020-11-17 1021 浏览
叫左個螺絲粉,好香好好食,D米粉好滑,平時自己都會買D出名好食的黎煮,煮出黎香但好油,但呢間好不錯,少油得黎又香,係屋企叫完落到去都已經即刻有得攞,十分推薦,特登開open rice account,希望大家留意到,想食螺絲粉就可以幫襯下呢家
2020-11-17
外卖自取
經常叫酸筍粉,估唔到連好hit嘅螺絲粉都有得食,有酸荀、酸豆角、豆皮、木耳、花生、加生菜非常足料,唔算好辣,但又香又惹味。之前都會買螺絲粉返屋企自己煮,而家有得堂食,就唔使煮到成屋都酸荀味。暫時未搵到天水圍第二間有螺絲粉食的餐廳,都真係好食😋價錢都平食過返尋味,成日都會諗起想再食😂😂😂服務員叔叔每次都好有禮貌,好殷勤,好親切!真的為餐廳再加分!餐廳有位對住欖球場,有時可以睇埋比賽添!😆😆
食過返尋味,成日都會諗起想再食😂😂😂
餐廳有位對住欖球場,有時可以睇埋比賽添!😆😆
外卖自取
2020-03-24 966 浏览
見到呢間叫「桂林米粉」嘅舖,突然諗起細個嗰時媽咪帶我去過桂林食正宗米粉,簡單一碗米粉配炸菜,已經好好食,係米粉本身質地問題,好易入味!今晚決定尋找呢種味道,就入咗去,入去前我仲問老闆娘「係咪正宗桂林米粉?」佢就話放心「係!」我同我老公分別叫咗牛腩米粉及水餃米粉,牛腩嗰碗加咗豆卜,碗粉嚟到有陣酸味,原來係酸菜味,點解要加酸菜呢?唔明,又唔係食四川嘢!牛腩切得好細粒,完全唔似牛腩嗰種口感,不如叫呢啲做牛腩粒好啲。咬啲牛腩有酸味嘅?好怪呀!我以為變酸,好明顯係啲酸菜蓋過牛腩嘅本身味道!至於水餃呢?味道似灣仔碼頭水餃咁嘅?!唔好食!最嬲係個米粉呀!似米線多過米粉囉!嬲呀!咁都要呃嘅!呢間舖係有轉米線、河粉、麵!但我係叫米粉囉!最後俾錢時,我問老闆「真係桂林米粉?」佢話係!食完呢一次,我係唔會再食。如果要食酸辣米線,我不如去乜哥米線食,好食好多!味道起碼唔會奇奇怪怪先啦
2019-12-28 529 浏览
雖然門面唔太吸引,裝修簡單,但係以親民價錢$30就食到一碗桂林風味既米粉真係算超值,仲要講緊係商場生存的確唔容易。講番食物同環境:一坐底老闆就會比杯茶你飲住先,叫左牛腩粉,湯底都似桂林風味,酸酸甜甜,米粉多好夠飽,花生香脆,有幾塊生菜,牛腩切到細細舊易入口鋪頭細細,有卡位,整體乾淨企理。呢間小店只得老闆同老闆娘兩個人打理晒,一個負責門面,一個負責廚房,禮貌而且有heart。今時今日香港地有咁既服務態度實在難得,會繼續支持

講番食物同環境:
鋪頭細細,有卡位,整體乾淨企理。

。今時今日香港地有咁既服務態度實在難得,會繼續支持

2019-10-20 431 浏览
呢間桂林米粉都食咗幾次啦。老闆同老闆娘次次都好好態度,好有禮貌。餐廳亦都好乾淨。食碗粉都係$30,份量又夠。重點係好味!每次都食到好飽架每碗粉都有我最愛既酸菜。
重點係好味!
每次都食到好飽架
每碗粉都有我最愛既酸菜。
2019-10-20
  • 牛肚粉
2019-01-19 686 浏览
唔知點解,通常平嘢係無咩人食🤷‍♂️呢間係平時放飯時段嘅好去處,只會係午飯時段先至多啲人,因為價錢夠哂親民😚呢個係酸筍粉,只係26蚊咋,學生仲要便宜2蚊添😊餸:荀,分量好多,又酸又辣,好刺激4塊生菜,十多粒花生湯底:好清,無味精,酸味重,夠哂開胃粉:米線好多,好似食極都食唔完咁😂一開頭會贈送一杯茶,老闆好好人,滿臉笑容其實都係小店,得兩個人推介大家黎試吓,但千歧唔好食牛雜粉,除咗呢個,其他都可以嘅

呢個係酸筍粉,只係26蚊咋,學生仲要便宜2蚊添😊
餸:荀,分量好多,又酸又辣,好刺激
4塊生菜,十多粒花生
湯底:好清,無味精,酸味重,夠哂開胃
粉:米線好多,好似食極都食唔完咁😂

一開頭會贈送一杯茶,老闆好好人,滿臉笑容
其實都係小店,得兩個人

推介大家黎試吓,但千歧唔好食牛雜粉,除咗呢個,其他都可以嘅
2018-06-19 717 浏览
今日係天水圍做完嘢,同事帶左我去食晏,行左入去個商場,好似叫八號商場,但就冇咩人啦。今日都算晏食。係咁二行左去食桂林米粉。個景都算幾特別。冇咩胃口,就試下酸旬米線。其實成間鋪都有隻旬味,都幾臭,不過只係旬味姐。但唔係人人頂到。另外加餸要左肥牛同豬紅。旬係另上的,好辣,同好旬味?正正常常,冇話好特別。不過加左七蚊嘅肥牛係得一片。係一片,係一片,仲要冇牛味,又唔肥同鞋。算啦!豬紅都係後上,冇豬紅嘅味,但唔知點解有種香珠味,係真係香珠味,真係好奇怪!湯係淡淡牛肉湯味,不過當然唔似係煲岀黎。至於米粉,似係粗版譚仔米線。

另外加餸要左肥牛同豬紅。

旬係另上的,好辣,同好旬味?正正常常,冇話好特別。

湯係淡淡牛肉湯味,不過當然唔似係煲岀黎。

至於米粉,似係粗版譚仔米線。
2018-05-24 462 浏览
好久沒寫食評,今天只是路過想坐下吃碗粉,卻忍不住想為這間親切小店加油💪🏻鋪面不大,木質桌椅乾淨整潔。價錢不但親民,服務更是一流!一坐下前前後後已有三人招呼遞茶,太好服務了吧!牛腩軟淋,油菜$10好大一碟!差不多是一般麵鋪的一倍!只是他的薯粉不是一般幼身的,是像河粉那樣的粗薯粉。味道稱不上極級美味,但多了一股人情味。
鋪面不大,木質桌椅乾淨整潔。
價錢不但親民,服務更是一流!
一坐下前前後後已有三人招呼遞茶,太好服務了吧!
牛腩軟淋,油菜$10好大一碟!差不多是一般麵鋪的一倍!
只是他的薯粉不是一般幼身的,是像河粉那樣的粗薯粉。
味道稱不上極級美味,但多了一股人情味。
2018-05-17 381 浏览
嗌左一碗麻辣牛腩河,價錢非常合理,$28一大碗,河粉好彈牙,牛腩都新鮮嫩滑,生菜配菜都唔hea,份量多,味道唔錯,辣醬好開胃,湯底都夠香伯伯都好有禮貌,唔該前唔該後。奇怪反而少客幫襯,唔知係咪舖位太入?建議大家去試一試第一次寫open rice,想支持下小本經營良心餐廳,加油!

2018-05-17
2018-05-06 459 浏览
本身見到店面好簡單咁黏左幾張海報,店入面又只有幾個人喺入面,都有啲猶豫,真心驚中伏。上嚟望下啲食評睇落又ok喎,就入左去試。店入面嘅裝修都ok,其實幾好,座位都坐得幾舒服,都算闊落。一坐落去,老闆就拎左杯茶比我。我見啲食評話牛腩/牛肚粉好食,就叫左碗牛腩粉試下,真係幾大碗,有好多嚿牛腩同埋幾條生菜。我見出面好多食肆送得𠯫嗰一條菜,呢度好大方㗎喇,有幾條。牛腩食落有彈性,韌度啱啱好,湯都ok,只係薑味稍重左少少,不過都好好味,值得一試!

2018-05-05