2022-06-02 313 浏览
西洋菜街一隅的蛋包飯,適合一個人想不到吃甚麼或跟朋友share的餐廳份量很多,咖哩裡的薯仔合肉都很足,一個女生來說挺飽的跟朋友一起的話就可以再叫一個漢堡餐,滿足多種口味的要求
份量很多,咖哩裡的薯仔合肉都很足,一個女生來說挺飽的
跟朋友一起的話就可以再叫一個漢堡餐,滿足多種口味的要求
2021-11-19
2022-02-26 126 浏览
同太太兩個人出街,如沒有什麼 event,絕對不會大魚大肉。就像這一天,兩個人來到了旺角,我們選擇在女人街兩旁找食店。沒目標的我們,就在每家的門口看看餐牌,合胃口而且有素食供應的才會入 short list。當日,我們就看中了這一間名叫 《桃子》的日式西餐廳來食一個下午茶。太太就是被這一個和風野菌炒意粉吸引到了。其實,這可以說是一個香港式的炒意大利粉,只是給了一個日式的醬而已。但,這樣去製作,又沒有太大的違和感。原因是那香甜的日本醬油,用來做炒粉麵飯的佐料醬,唔會唔好食。當日,太太是一早出了來逛街的,而我就在家陪兩老吃了午飯才出來,所以不太肚餓。但,為了陪太太,也點一個小食來陪吃吧。而我既小食選擇就是唐揚炸雞。香口的炸雞件,外脆,內心的肉嫩滑而充滿肉汁。非常 juicy 的炸雞,感覺夠開心。太太選了香港式的檸檬茶。而我就因為店名是《桃子》,另一原因是天氣實在是太熱了,所以的點了一杯水蜜桃梳打來降降溫,解解暑。應該是用 Syrup 整的,因為味道實在是超甜。雖這樣,這飲品的確有消暑的作用,所以,我都可以叫好。又一次證明,有心在女人街旁的店舖逐間看的話,一定會找到經濟、簡單,而又好食的一餐
又一次證明,有心在女人街旁的店舖逐間看的話,一定會找到經濟、簡單,而又好食的一餐。這次小試,是滿意的。
早幾日,我明明計劃好行程,諗住俾個小驚喜佢。點知見到面時表示一陣約咗人俾啲嘢人哋,所以不能走太遠。佢話我可以話事食乜,但不要食太貴。我就係呢區找一間食評唔錯、平民價錢、又不用等位嘅餐廳。這間餐廳,應該符合晒以上要求吧?日式咖喱雞肉蛋包飯 (HK$70).香滑蛋包,淋上大量的咖喱汁,咖喱汁有香濃香料味,入口不辣微甜,不錯.配多件雞肉、薯仔、青蘿蔔和紅蘿蔔,煮得入味好食呀 (不過有人不喜歡食紅蘿蔔,因為佢俾咗我食😂).感覺呢個比上面嗰款少飯一點,男人食可能不夠飽和風海鮮芝士蛋包飯 (HK$72). 香滑的蛋包住了多隻蝦、蟹柳粒、拉絲的芝士,面頭淋上蛋黃沙律醬,做出甜甜味道.我叫少飯,但碟裡都幾多飯喎!*柚子蜜青檸水 (跟餐熱飲+HK$12).呢款飲品幾特別,第一次見.明明係我飲的,但佢自動地去篤青檸,攪勻底下啲柚子蜜😍,又幫我飲一啲去😂

日式咖喱雞肉蛋包飯 (HK$70)
.感覺呢個比上面嗰款少飯一點,男人食可能不夠飽

日式咖喱雞肉蛋包飯

和風海鮮芝士蛋包飯 (HK$72)
.我叫少飯,但碟裡都幾多飯喎!
柚子蜜青檸水 (跟餐熱飲+HK$12)
.呢款飲品幾特別,第一次見

2021-11-05
日式咖喱雞肉蛋包飯
和風海鮮芝士蛋包飯   &  柚子蜜青檸水
炒蛋好食!咖哩一般般(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)佢話佢係蛋包飯專門店 雖然入面都有其他options 不過要試試招牌😛 啱啱好1630前到仲有lunch 平$10 仲要無人可以慢慢坐日式咖哩雜菜蛋包飯 連熱飲/ 湯 (午餐$50)蛋炒得幾靚 滑得嚟唔會太水 咖哩汁同平時買咖哩磚嘅一樣味 無extra嘢喺入面(無肉碎is good) 咸咗啲~ 雜菜有翠玉瓜 紅蘿蔔 薯仔 每樣有2-3舊👍🏻 份量啱啱好 賣相幾靚好味程度😋: 5/10再試一次程度🥳: 6/10
炒蛋好食!咖哩一般般(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

日式咖哩雜菜蛋包飯 連熱飲/ 湯 (午餐$50)

好味程度😋: 5/10
再試一次程度🥳: 6/10
2021-09-18 189 浏览
💥令人流口水既蛋包飯📍MOMO CAFE|旺角📍埋單 $ 1 5 2#CL旺角 #CL四圍食 #CL日本野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️夜晚唔知食咩就入左女人街搵食,行行下就比呢間momo吸引左🤗💟日式咖喱雞肉蛋包飯 $ 7 0呢個完勝呀!配料同雞肉比例適當,用既係甜咖喱,配埋蛋包飯撈飯可以成碗食哂🤤🤤💟和風野菌芝士蛋包飯 $ 6 8相對地呢個就比較淡口,只係靠白汁同芝士✨最重要係芝士可以拉絲咖😍野菌份量都ok,素食人士岩哂😌🤟🏻不負責任點評✌🏻好味道🌕🌕🌕🌕🌑性價比🌕🌕🌕🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌖🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥令人流口水既蛋包飯

回頭率🌕🌕🌕🌖🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2021-07-13 385 浏览
唔知有無人都係蛋包飯愛好者,但蛋包飯出面食都有啲貴,但尼到就好平民價!仲有!原來係用日式咖喱汁底用好多蔬菜熬煮出黎,所以唔會話食得多好*樓*同埋都比較健康啲!-👅:日式咖哩吉列豬扒蛋包飯佢既吉豬炸得好脆,唔會話皮太厚,唔會話食到滿口都錶好油想飲好多水。豬都好嫩,不過蛋就無咩味,佢有加到忌廉落去溝淡左小小味。-👅:日式咖哩雞球飯佢既雞都好嫩滑,有其他配菜:紅蘿蔔🥕、薯仔🥔、青瓜,都不過不失。飯都適量。
👅:日式咖哩吉列豬扒蛋包飯
👅:日式咖哩雞球飯
2021-07-10 277 浏览
第一次寫食評,原因係唔想大家中伏。朋友話呢間餐廳蛋包飯評價唔錯 ,而且唔需要排隊(後來知道冇人排隊係有原因),所以決定試下。進食期間有好多蚊飛來飛去,有隻蚊飛落我碟蛋包飯上面,我向老闆反映之後佢竟然叫我唔好食嗰部分,叫我哋諒解店舖旁邊有後巷難免蚊蟲多。後來更有多一隻蚊喺漢堡扒上面行,我嗰刻已經冇哂食慾,內心只係想快啲離開。呢間餐廳不但食物衛生令人懷疑,老闆嘅態度亦令人不解。就算餐廳外面冇人等位都唔會想久留,寧願去附近商場同朋友行街傾計。一句講哂,絕對冇下次。
第一次寫食評,原因係唔想大家中伏。
2020-12-12 689 浏览
今日經過女人街同個fd 搵下有咩好野食,平時見呢間小店成日都坐滿人,難得呢個鐘數無乜人,入去試試佢先😎入到去店面整潔,好有日本小店feel,呢間小店主打蛋包飯,而我特別鐘意食蛋類既野,所以同個fd都點左2個蛋包飯既set先講下叫左咩日式咖喱蛋包飯-漢堡扒煎得好好,切開仍然肉汁滿滿,蛋又嫩滑,唔會熟過頭,重點咖喱汁照正,我未試過會飲得既咖喱,問左店員,佢地話個咖喱係主要用蔬菜汁打出黎,日式咖喱流心芝士蛋包飯-呢個我朋友點,同日式咖喱蛋包飯差唔多,係漢堡扒上面加上半溶既芝士,我試左一啖,漢堡扒配上芝士食係無得輸,但十分邪惡

先講下叫左咩

2020-11-26
  • 日式咖哩漢堡蛋包飯
2020-12-05 355 浏览
今晚早點收工相約同事到通菜街MoMo桃子Cafe試隱世日式蛋包飯。餐廳帶有家的感覺,簡約小店裝潢坐得自在,店面貼滿食物圖片,材料豐富,很快決定到心選的食物!☺️日式咖喱流心芝士漢堡蛋包飯下單時店員說漢堡是店家手打,每個客人都讚!先來是日餐湯 - 忌廉蘑菇湯,濃郁的忌廉及蘑菇味,熱辣辣的。😋蛋包飯咖喱不算辣,帶日式的甘甜,汁內有不少蔬菜,蛋很滑同時有蛋香,漢堡一大塊,外皮略煎後很有口感,配上芝士半溶化,多重享受!龍蝦汁燴大蝦意粉龍蝦汁香甜可口,有很多菇類配料,意粉口感適中,龍蝦汁鮮甜,有四隻大蝦,口感爽滑!🤤青檸梳打及日式卜卜奶凍青檸梳打清爽可口,奶凍有濃厚的牛奶味,外皮滑溜,喜歡牛奶的人首選甜品!是日晚餐滿足,價錢相宜,食物質素及份量不錯,推介。😍

龍蝦汁燴大蝦意粉

青檸梳打及日式卜卜奶凍
  • 日式咖喱流心芝士漢堡蛋包飯
  • 日式卜卜奶凍
2020-12-03 274 浏览
蛋包飯日本每一個屋企都會食既食物、算係普遍既食物 但整到好食絕對唔簡單!比我係旺角搵到呢間非常好食 而且用料豐富 CP值勁高既店鋪咖哩牛腩蛋包飯~牛腩其實係用左牛筋條 唔會太林配上日式咖哩 蛋包飯當然最重要係蛋!!超級滑!滑!滑!芝士蛋包飯 芝士滿滿 每一啖飯都可以食到芝士🤤 芝士控必叫!!!咖哩牛肉漢堡扒蛋包飯漢堡扒用左安安格斯牛打成 煎到剛剛好!切開仲有肉汁湧出黎!而且非常之厚 啖啖肉 超滿足!!!咖哩雞肉芝士焗飯經過烤焗後既咖哩比較濃郁 芝士也有拉絲效果 雞肉嫩滑🤤🤤 每個飯都可以加十蚊有芝士、沙律、餐湯!!老闆娘好好人 比左枝芝麻醬我地自己加🤣🤣 全部食材都好新鮮而且價錢$60-$118!超抵食 份量十足❤️
咖哩牛腩蛋包飯~
牛腩其實係用左牛筋條 唔會太林
配上日式咖哩 蛋包飯當然最重要係蛋!!超級滑!滑!滑!
芝士蛋包飯
芝士滿滿 每一啖飯都可以食到芝士🤤 芝士控必叫!!!
咖哩牛肉漢堡扒蛋包飯
咖哩雞肉芝士焗飯
而且價錢$60-$118!超抵食 份量十足❤️
2020-11-17 194 浏览
剛好去旺角買些日用品,見桃子cafe的蛋包飯很受好評,就決定要嚐嚐蛋包飯先來個餐湯,是質感creamy蘑菇忌廉湯,和風鰻魚芝士蛋包飯芝士和蛋混合起來,做到拉絲的效果,有一整條鰻魚,賣相也很吸引了,味道也很不錯,原來鰻魚汁配芝士蛋是如此配合~龍蝦汁燴大蝦意粉剛剛煮好上菜是熱騰騰的~上面有4隻大蝦,很爽口,材料還有菇類、洋蔥、紅蘿蔔絲,意粉的話加芝士粉是必需的~份量很大,我們都吃得很飽~薄荷朱古力,清涼又有朱古力香~不錯不錯
剛好去旺角買些日用品,
見桃子cafe的蛋包飯很受好評,
就決定要嚐嚐蛋包飯

先來個餐湯,
是質感creamy蘑菇忌廉湯,

和風鰻魚芝士蛋包飯
芝士和蛋混合起來,
做到拉絲的效果,
有一整條鰻魚,
賣相也很吸引了,
味道也很不錯,
原來鰻魚汁配芝士蛋是如此配合~

龍蝦汁燴大蝦意粉
剛剛煮好上菜是熱騰騰的~
上面有4隻大蝦,很爽口,
材料還有菇類、洋蔥、紅蘿蔔絲,
意粉的話加芝士粉是必需的~
份量很大,我們都吃得很飽~

薄荷朱古力,
清涼又有朱古力香~不錯不錯
2020-11-12
  • 和風鰻魚芝士蛋包飯
2020-11-10 667 浏览
終於俾我搵到一間隱世美食係旺角,仲係可以食到我最愛嘅蛋包飯,門面仲貼滿咗有蛋包飯嘅相片,已經覺得勁吸引,所以同朋友就入去食。 當然一定叫一碟蛋包飯,朋友就叫一碟意粉+ 2杯特飲 + 2個甜品,我仲叫一隻溫泉蛋🥰 日式明太子海鮮白汁意粉🍝碟意粉一上枱,就嘩咗一聲出嚟💥勁大碟呀,仲要勁多明太子呀;意粉口感夠彈牙;海鮮配料仲好多(蝦、魷魚、蜆、蟹柳);配白汁夠滑,又香又好味,真係勁抵食 日式咖哩流心芝士🧀漢堡蛋包飯安格斯手打漢堡,用人手打手肉,勁鬆軟又juicy,有成寸幾兩寸厚;面層鋪上流心芝士,可以拉絲拉到好長😍,芝士仲係煙煙韌韌,真係好有咬口;咖喱仲係用好多蔬菜製作而成,咖喱唔辣,仲好香,撈埋飯一齊食真係好好食;咖喱內放有蔬果;仲有蛋包飯最重要嘅蛋,勁香滑,啲飯係軟綿綿🍚😋 溫泉蛋🥚(追加)溫泉蛋大大隻又滑又彈牙(好彈呀🥰就咁倒入口,真係好正 柚子蜜青檸🍋梳打,清甜好飲,又唔會太甜,仲可以解渴 香滑薄荷🌱朱古力特飲,仲唔甜,仲有好like嘅薄荷味 日式卜卜奶凍 x2香滑奶凍,奶味夠香 桃子Cafe旺角通菜街22號地下

當然一定叫一碟蛋包飯,朋友就叫一碟意粉
+ 2杯特飲 + 2個甜品,我仲叫一隻溫泉蛋🥰

日式明太子海鮮白汁意粉🍝

日式咖哩流心芝士🧀漢堡蛋包飯

溫泉蛋🥚(追加)
溫泉蛋大大隻又滑又彈牙(好彈呀🥰就咁倒入口,真係好正

柚子蜜青檸🍋梳打,清甜好飲,又唔會太甜,仲可以解渴

香滑薄荷🌱朱古力特飲,仲唔甜,仲有好like嘅薄荷味

日式卜卜奶凍 x2

香滑薄荷朱古力特飲

柚子蜜青檸梳打

2020-11-09
等候时间
10 分钟 (堂食)
溫泉蛋
香滑薄荷朱古力特飲
柚子蜜青檸梳打
  • 日式咖喱流心芝士漢堡蛋包飯
2020-11-08 93 浏览
咖喱x蛋包飯=perfect match😆帶👱‍♂️黎食,大家肚仔都滿載而歸.店內環境小溫馨,其中一面牆有具店鋪特色嘅桃子塗鴉,好可愛😚近梳化都放咗唔少小擺設做點綴,有心思🙆‍♀️.晚市套餐係$98,包餐飲、蛋包飯同甜品,我地分別叫左:1.日式咖喱流心芝士漢堡蛋包飯流心嘅芝士漢堡超邪惡😈但咁好味應該無人可以抗拒到😌手打漢堡用咗安格斯牛肉肉味濃郁 切開漢堡有拉絲效果啖啖幸福感👍😆2.日式咖喱香草漢堡蛋包飯香草漢堡口味較清新更能品嘗得出漢堡嘅原本嘅香濃肉味漢堡下面嘅蛋滑溜香口撈埋香甜日式咖喱同飯粒分明嘅米飯一齊食 係三種滋味享受.跟餐甜品:日式卜卜奶涷奶涷外型幾趣緻,好似個盆栽仔咁中間綠色既葉係薄荷葉為甜品帶來清新氣息🙆‍♀️
咖喱x蛋包飯=perfect match😆
帶👱‍♂️黎食,
大家肚仔都滿載而歸
店內環境小溫馨,
其中一面牆有具店鋪特色嘅桃子塗鴉,好可愛😚
近梳化都放咗唔少小擺設做點綴,有心思🙆‍♀️

晚市套餐係$98,
包餐飲、蛋包飯同甜品
我地分別叫左:

好似個盆栽仔咁
中間綠色既葉係薄荷葉
甜品帶來清新氣息🙆‍♀️
2020-11-02 116 浏览
話說我真係好鍾意食日式既蛋包飯 貪佢飽肚得黎又不失精緻 近排朋友推介呢間專食日式蛋包飯既餐廳 我又點忍到唔去試試喎~跟餐可以揀是日餐湯或者飲品 天氣涼涼地揀左餐湯 係美味既忌廉磨菇湯呀 好香忌廉同磨菇味主食我就揀左「日式咖哩粟米漢堡蛋包飯」 個蛋包飯賣相好好 未開始食已經俾佢個賣相同埋咖哩香搞到爭d流口水喇!咖哩食落如一般日式咖哩咁帶有少少甜味 咖哩汁入面仲有滿滿既蔬菜 蛋皮好滑溜 生熟度岩岩好手工漢堡肉質彈牙且滑嫩juicy 漢堡扒裡面有滿滿既粟米 口感豐富得黎仲可以減低肉質帶黎既油膩感覺跟餐有埋日式卜卜奶凍 好香奶味 但又唔會太膩 味道恰到好處俾個menu大家參考下啦!佢地仲係有營食肆添呀!

蛋皮好滑溜 生熟度岩岩好
跟餐有埋日式卜卜奶凍 好香奶味 但又唔會太膩 味道恰到好處
俾個menu大家參考下啦!
佢地仲係有營食肆添呀!
2020-10-27 134 浏览
下班與友人去吃蛋包飯。看餐牌便知這裏以漢堡和鰻魚為主打,小小的店舖坐滿前來品嚐咖喱漢堡和鰻魚的人,晚上七時半,店內將近滿座。留意身旁的佈置,簡單的小手作和擺設,加上暖和的色調,整體給人温馨之感。晚市可點套餐,套餐包括主菜、飲品和甜品,比單點更划算。日式明太子海鮮白汁意粉($98),意粉汁以忌廉和牛奶煮成,所以比忌廉多了一分柔滑。彈牙的意粉掛汁,加上多款爽口的海鮮粒,滑中帶爽的口。日式咖喱流心芝士漢堡蛋包飯($98)。一般機器做的漢堡硬實,然而這裏漢堡採用安格斯牛肉,並以人手打碎牛肉,令肉質更鬆軟。流心芝士做到很長的拉絲,芝士量多,所以吃到我最喜歡的厚身芝士煙煙靭靭的口感。店員介紹咖喱混和了拌碟內所見的蔬菜煮過後的汁,所以有蔬菜的甜味。大件的紅蘿蔔、翠肉瓜和薯仔煮得軟稔。咖喱味道不會刺激味蕾,而是柔和、沒有分辣度的甜咖喱,很適合不嗜辣的人吃。賣相甚佳的嫩蛋包裹着香軟的飯,拌咖喱、菜粒和飯吃,香、軟、滑,味道甚佳。是日餐湯蘑菇忌廉湯,除了蘑菇,還加了秀珍菇等菇類,把菇類攪碎,部分菇類加入橄欖油炒,再加入牛奶和忌廉煮成,牛奶令湯更香滑而不油膩。凍柚子蜜(+$3),凍柚子蜜酸酸甜甜,不論配香甜

蘑菇忌廉湯

凍柚子蜜

凍柚子蜜(+$3),凍柚子蜜酸酸甜甜,不論配香甜的咖喱或柔滑的忌廉也很適合。
日式卜卜奶凍

飯後店員端上日式卜卜奶凍,奶凍偏向啫喱的口感,奶味和蛋白味重。

题外话/补充资料: 加一服務費
2020-10-27