2019-05-02 393 浏览
這間小菜館座立於長沙灣同荔枝角之間的橫街之中。這個地理位置, 令到它只能做街坊生意, 或者是附近商店的生意。有朋友在這一帶的工廠區上班, 他的FAREWELL飯是在這間餐廳食的。見到賣相不錯, 味道又特別, 就介紹了我們來一起開飯。先看看餐牌吧, 其實菜式不少。先介紹第一道菜, 鵝肝拼盤。上面的鵝肝都是經酒釀過的, 味道非常特別。酒的苦味, 蓋過了鵝肝不好的味道, 又不會過苦。因為鵝肝始終是重味道的東西, 它的味道蓋過了一半來自酒的苦味。這個竹笙翅真的材料十足,  沒有用粉絲來填滿空位。是有10人或以上的份量。真的好適合用作FAREWELL/ GATHERING。這個炸豆腐, 雖然睇落好簡單, 但是它的炸粉是6面平均的。無論邊個角度咬落去, 都口感非常脆。這是鷹鯧魚, 中間最好吃的魚柳都被切了出來。食客只需輕鬆地夾起魚柳就可以食了。
見到賣相不錯, 味道又特別, 就介紹了我們來一起開飯。
先看看餐牌吧, 其實菜式不少。

先介紹第一道菜, 鵝肝拼盤。

鵝肝拼盤

上面的鵝肝都是經酒釀過的, 味道非常特別。
酒的苦味, 蓋過了鵝肝不好的味道, 又不會過苦。

竹笙翅 (例)

這個竹笙翅真的材料十足,  沒有用粉絲來填滿空位。
黃金豆腐
這個炸豆腐, 雖然睇落好簡單, 但是它的炸粉是6面平均的。
無論邊個角度咬落去, 都口感非常脆。

鷹鯧魚

這是鷹鯧魚, 中間最好吃的魚柳都被切了出來。
食客只需輕鬆地夾起魚柳就可以食了。
题外话/补充资料: 這間餐廳的金沙骨是有拿過金馬獎的, 證明味道不凡。
2019-04-30
竹笙翅 (例)
黃金豆腐
鷹鯧魚
2019-05-02 117 浏览
難得約好朋友出來聚舊,特意選擇高級潮州菜。早於今年三月知道謝四哥榮登中國金馬廚神,我們又怎能錯過品嚐廚神的美食呢?今晚一行十人訂了一份套餐,菜單包括鵝肝拼盤,竹笙蟹肉雪燕羹,黃金脆皮豆腐,骨香蒼魚片兩食,碧綠川椒雞,蜜餞梅花骨,黃金煎伊麵,反沙芋。最令我印象深刻的一定是鵝肝拼盤,拼盤包括有鵝肝鵝掌鵝翼豆腐腩肉,而酒釀鵝肝入口即溶,將絕少店舖提供的美食,絕對不容錯過。難得一見的竹笙蟹肉雪燕羹,名副其實的爽口竹笙,香甜的蟹肉,再鋪上厚厚的雪燕,調味得宜,簡直令人一試難忘。我最喜歡的一定是骨香蒼魚片兩食,先炸香一件件厚肉的蒼魚片,外脆內軟,簡單調味也滿是魚香,又不會有魚腥味,廚師再為客人用魚骨和魚皮炸香,脆皮伴酒一流!至於碧綠川椒雞,廚師簡單用雞脾肉切件炸香,簡單配合川椒粉調味,再輕炸珍珠菜作伴菜,簡直絕配,事隔一晚依然令我難忘其中的美味。梅花小館最出名的當然是蜜餞梅花骨,肉質新鮮的梅頭配合香甜的蜜糖作調味,再用鮮艷甜味的香桃作伴菜,吸睛指數極高。最後的黃金脆皮豆腐和黃金煎伊麵,簡單將新鮮食材炸香又有另一番風味,再用反沙芋甜品為整晚作完美的句號。

• 骨香蒼魚片兩食
  • 鵝肝拼盤
  • 竹笙蟹肉雪燕羹
  • 碧綠川椒雞
2019-05-01 662 浏览
問到有咩餸最好食,店員推介左幾款菜色,仲話今年啱啱拎左第十九屆中國金馬獎(飯店)殊榮!鵝肝拼盤據聞係最出名亦都係必食嘅一碟餸!個個都對鵝肝讚不絕口!鵝翼都好正正,滷水汁甜甜地,肉同皮都好滑 🤩🤩 食翼最緊要乾淨無毛,呢個滿分!黃金脆皮豆腐外層炸皮好似紙咁簿而且脆,裡面鮮滑到好似豆腐花咁,我爭的以為自己食緊大良炸鮮奶🥛竹笙蟹肉雪燕羹高級食材,賣相不錯👍🏻 看得到的足料,每一啖都好實在,比例剛剛好,絕不會水多過料! 呢點對羹黎講好重要!✍🏻 加分加分!骨香蒼魚片用既係冰倉魚,一上水就會死,所以要即炸。意味住好新鮮!食完魚肉,成塊大魚骨🦴仲可以做金香魚(隨即再炸,變成第二道菜!)神奇在,第二道菜後,魚🐟既面豬墩仲係滑一滑架!我俾💯💯💯分!碧綠川椒雞呢個嫩滑多汁好入味,伴碟既好似台灣既九層塔,但稍微軟身少少~ 蜜餞梅花骨甜甜的,無拍拖都感受到好sweet😆 (講笑~) 但啖啖肉、好滿足係真既! 仲好邪惡Tim😋😋黃金煎伊麵呢個得意!😃煎到甜糕/簿餅🥮🍘🍪咁,但係軟身,冧芝芝既。 應該係整熟左麵身再煎?反沙芋外邊個皮食落好似冰糖片,偏甜🍯🍯🍯🍯🍯入邊芋頭香酥鬆軟是必須的🍠呢個甜品好出名,而且5係

鵝肝拼盤
據聞係最出名亦都係必食嘅一碟餸!
個個都對鵝肝讚不絕口!

竹笙蟹肉雪燕羹

呢點對羹黎講好重要!✍🏻 加分加分!

骨香蒼魚片
用既係冰倉魚,一上水就會死,所以要即炸。意味住好新鮮!

骨香倉魚片

神奇在,第二道菜後,魚🐟既面豬墩仲係滑一滑架!

我俾💯💯💯分!

蜜餞梅花骨
甜甜的,無拍拖都感受到好sweet😆 (講笑~)
但啖啖肉、好滿足係真既! 仲好邪惡Tim😋😋

反沙芋
外邊個皮食落好似冰糖片,偏甜🍯🍯🍯🍯🍯
入邊芋頭香酥鬆軟是必須的🍠
呢個甜品好出名,而且5係度度有得食!

薑汁炒芥蘭
爽脆,有薑既香味而不辣口, 健康又好食!🥬🥬🥬

2019-05-01 137 浏览
尋日同朋友去咗梅花邨小館食野,首先係鵝肝拼盤,好入味,而且鵝肝好大塊,見到都嘩一聲,食落入口既溶,有滿滿的幸福感, 之後係黃金脆皮豆腐,一口的感覺,有脆有林,剛剛好,而且豆腐細滑,豆腐味濃,另外是竹笙蟹肉雪燕羨,雪燕好多, 岩唒愛美的女士,質感豐富,每一啖都好有口感,絕對係啖啖”肉”,之後係骨香蒼魚片,怕魚的我,平是都好怕魚腥味,但係呢個魚片一啲都唔腥,而且好入味,很香,大家都食到停唔到,另外是令人振奮的碧綠川椒雞,哈哈,一聽到個名已經知道好味,川椒,少少的辣,令人更回味,肉骨勻稱,一絕👍,另外是蜜餞梅花骨,蜜餞的酸甜酸合梅花骨, 創新的配搭,很少地方可以吃到最後是,黃金煎伊麵和反沙芋,亦不失光彩,味道也是令人回味,環境和服務也是周到,環境的坐位舒服, 有位置擺放自己的物品,服務也是細心了解顧客需要👍 不錯唷
最後是,黃金煎伊麵和反沙芋,亦不失光彩,味道也是令人回味,

2019-05-01 469 浏览
一行十幾個朋友唔知食咩,行到荔枝角街頭,因為荔枝角真的很多美食選擇。梅花邨哩間店門面都好示正,又聽好多朋友講都幾好食,所以入去試下。我地叫左鵝肝拼盤,黃金脆皮豆腐,竹笙䖥肉雪燕羨,骨香蒼魚片,碧綠川椒雞,蜜餞梅花骨,黃金煎伊麵,反沙芋。何師傅話北角都有分店,唔講唔知,佢地分店係同門師兄弟,所以質素都係一至,都一樣很高水準。同埋佢地攞過奬,就放左係門口,係一個金馬。真的是名付其實的金馬奬。講番食物,佢地好有心機整左伴菜;蜜餞梅花骨,佢地係用左金絲骨,同埋秘制汁,所以食落好特別。蒼魚片係真係用新鮮魚去整,好入味,好多魚肉。最後覺得食得太多肉,叫個菜中和下味覺,出奇地,炒菜都好好食。何師傅好熱情,他會親自出黎招呼客人。
何師傅好熱情,他會親自出黎招呼客人。
竹笙蟹肉雪燕羨
骨香蒼魚片
綠川椒雞
2019-04-30
庆祝纪念
生日
竹笙蟹肉雪燕羨
2019-02-08 868 浏览
衰腦細話要食團年飯,又唔book定枱Walk in,好彩又有位!唔想應酬都要俾面出席下四個人叫左4個餸,感覺都唔係太夠食!不過對梅花邨好有信心,味道有一貫水準!魚肚粟米羹($85) 呢個唔記得相機食先!四人食一人有一大碗,粟米同魚肚份量足,唔錯!滷水鵝片 ($125)呢個每次都會點,入味肉又厚,仲有滑滑嘅豆腐墊底,正!蜜餞梅花骨 ($88)呢個都唔錯,甜甜酸酸好開胃惹味,再配罐頭桃好清新,但略嫌罐頭桃得4小片,唔夠喉喔!沙嗲炒牛肉(芥蘭) ($78)呢個就有啲失望,肉係有好多,鍋氣夠,但好重口味,咸左啲喎!原來只係$376免加一,早知有人埋單就叫多啲啦!

魚肚粟米羹($85)
呢個唔記得相機食先!
四人食一人有一大碗,粟米同魚肚份量足,唔錯!

滷水鵝片 ($125)
呢個每次都會點,入味肉又厚,仲有滑滑嘅豆腐墊底,正!

蜜餞梅花骨 ($88)

沙嗲炒牛肉(芥蘭) ($78)
呢個就有啲失望,肉係有好多,鍋氣夠,但好重口味,咸左啲喎!

原來只係$376免加一,早知有人埋單就叫多啲啦!

2019-02-04
2019-01-19 826 浏览
星期六晚,經過青山道,發現到青山道出現了很多間新裝修的細餐廳,西式,日式,火鍋等,見到潮州小館,最近想食竽泥,就决定試呢間餐廳。入到去已經九成滿座。呢間食店,味道唔濃,唔油膩,食材算新鮮。坐低很肚餓,要左一份鵝片飯,一碗蠔仔粥。鵝片肉 肉質結實,味道唔錯蠔仔粥等左45分鐘先到。但蠔仔就少左啲,味道淡,應該沒有落味精,健康啲。四喜燉魚膠,原來魚膠似豬皮,並不是花膠,同我的期望有落差。味道淡口。終於等到我最中意既竽泥,味道約好,但竽泥一舊舊,未夠糊狀,冇加"鄧麵" 的結果

鵝片飯

四喜燉魚膠

白果竽泥

2019-01-19
鵝片飯
2018-12-26 802 浏览
椒鹽九肚魚 好正!炸粉很少,外脆內軟!仲要係無骨九肚魚紫菜肉碎豪仔粥 味道鮮甜,落咗胡椒粉更加好味甜酸魚柳 ,味道還可以!沒有什麼特別豉椒炒蜆 味道鮮甜可口鵝腸好爽口芽菜有西芹配搭得好紅燒豆腐 呢間野椒鹽魷魚好味
椒鹽九肚魚 好正!炸粉很少,外脆內軟!仲要係無骨九肚魚

紫菜肉碎豪仔粥 味道鮮甜,落咗胡椒粉更加好味
甜酸魚柳 ,味道還可以!沒有什麼特別
豉椒炒蜆 味道鮮甜可口
鵝腸好爽口
芽菜有西芹配搭得好
紅燒豆腐
呢間野椒鹽魷魚好味
2018-12-02 888 浏览
咁岩喺深水埗有嘢做就嚟呢間朋友介紹嘅小菜館,鋪面好大但係只有兩三台客人,我哋點左個四人餐。一盤蟹肉燕窩羹夠分五至六碗,有唔少蟹肉燕窩非常多,小菜可以選三款,我哋叫咗滷水拼盤、啫啫什菜煲同四喜魚膘,全部都幾好食,特別鍾意滷水拼盤入面嘅豬耳入味又夠“煙韌”,軟骨爽脆。仲有一個蠔仔粥,又係份量好大最少夠分六碗,材料仲有冬菇、豬肉碎同埋紫菜,足料好味。值得一讚嘅係所有嘢上菜嘅時候都好熱👍🏻上菜夠快而且所有服務員都有笑容同有禮貌。雖然係星期一,但一間餐廳咁大得咁少客人,真係好擔心佢做唔長😅

2018-03-16 2257 浏览
放lunch同同事黎左呢間餐廳食飯,我就叫左個滑蛋蝦仁飯,個賣相都幾吸引,但係個汁就淡而無味,就好似食緊濕左嘅飯咁,唔知係一時失手定本身都係咁,總之唔啱我口味。我同事叫左菜遠牛肉飯,佢就話好味唔難食!

我同事叫左菜遠牛肉飯,佢就話好味唔難食!

2018-02-10 2120 浏览
早陣子在北角的梅花村小館用餐,念念不忘,作為九龍人到北角實在太遠了,所以今次跟家人吃團年飯,便特意先致電長沙灣的梅花村小館訂枱。長沙灣的梅花村小館,裝修富有中國風格,空間寬敞,比北角店更適合一家大小晚餐用膳。粟米魚肚羹我們先叫了粟米魚肚羹,用料多,每一口都是滿滿的爽滑魚肚。臘味炒芥蘭芥蘭新鮮脆口,臘腸香甜。瑤柱蛋白炒飯真材實料,每一口都有瑤柱。西芹炒蝦球西芹爽脆,蝦球爽甜。蜜桃咕嚕魚塊大大塊蜜桃,酸酸甜甜的魚塊。糖醋麵大愛糖醋麵。麵餅烤至香脆,配以砂糖及醋,既酸且甜,是必點之選。瑤柱海鮮雜菜煲很欣賞這個海鮮煲,沒想到瑤柱和蝦乾可以這麼多,蔬菜種類多,爽口清甜。反沙芋勁愛這個反沙芋。端上枱時,熱辣辣,夾進口裡必須小心。砂糖炒至香脆,完全包圍著芋頭塊,熱氣逼出了陣陣的芋頭香,外脆内軟,難以想像如此簡單的材料可以如此美味,足見廚師的廚藝了得。八道菜,只是七百多元,認真抵食。

粟米魚肚羹
我們先叫了粟米魚肚羹,用料多,每一口都是滿滿的爽滑魚肚。

臘味炒芥蘭
芥蘭新鮮脆口,臘腸香甜。

瑤柱蛋白炒飯
真材實料,每一口都有瑤柱。

西芹炒蝦球
西芹爽脆,蝦球爽甜。

蜜桃咕嚕魚塊
大大塊蜜桃,酸酸甜甜的魚塊。

糖醋麵

瑤柱海鮮雜菜煲

反沙芋

八道菜,只是七百多元,認真抵食。
間餐廳近我返工地點,有時午餐都會去食,尤其啲鵝好好食。滿心歡喜下約埋家人推薦左呢間食晚飯。叫左鵝,小炒王,勝瓜鮮魷同蠔仔飯。服務好好,啲人成日黎倒茶倒水,話好熱都有即刻開冷氣。鵝真係好正,個汁夠酸點完食好開胃,又無話肉好肥,豆腐配碟都入味。到小炒王,細碟小小,亦都無係其他餐廳有既魷魚蒜心等等,一般般。勝瓜個碟就淡口小小,幾清淡我覺得可以接受。個蠔仔粥就真係失望,首先啲紫菜搶哂味,蠔又腥。個湯就真係好差,無味好似溝熱水咁,無咩料,好失望,可能期望越大失望越大。午市食鵝唔錯,但晚飯真係不推介。

2017-04-17 3107 浏览
今日約咗幾個舊同事食飯,去公司附近試吓間新嘅潮州嘢,可能今日假期要等位、等左10分鐘到就有位喇,不過要搭枱,由於太肚餓關係搭枱都照殺,環境唔係太靚但都叫舒服。睇下個餐牌$880一隻滷水鵝、其實都唔平、當然我地得四個人一定唔會叫一隻啦!再睇下原來有四人餐四百幾蚊有三餸一湯一個炒飯呢個都幾抵食、我哋要左一個胡椒豬肚鹹菜湯、梅都骨、鮮魷魚炒蜜豆、滷水拼盤、加個炒飯。胡椒豬肚鹹菜湯,好味,豬肚冇臭味淡淡胡椒香、又唔會太辣、未到啱啱好鮮魷魚炒蜜豆、冇咩特別梅都骨、依個比較失色、其實個汁係好味嘅,但係肉裏面就完全冇味比較淡炒飯好味👍🏻 有雞肉、瑤柱絲、蝦肉粒、松子做料、飯完全唔油、粒粒彈牙又香口!滷水拼盤、好味👍🏻👍🏻鵝肉香滑滷水入味唔會太鹹、雞蛋豬耳豆腐都好好味!必食推介!
鮮魷魚炒蜜豆、冇咩特別
2017-04-15
  • 滷水鵝
2017-03-13 2627 浏览
無諗過O係荔枝角區食中餐都會比我搵到驚喜; 本來一行4人想是但入一間企企理理既鋪頭醫肚.  行過梅花村比陣好索既鹵水香味引左入o黎.  4個人, 一人叫一碟, 好快就有野食.  第一味係鹵水鵝.  鵝肉甚厚而且唔肥膩, 有滑滑豆腐墊底, 鹵水汁真材實料, 五香味濃郁, 唔會得個鹹字.  好抵讚 其實佢地味味都唔鹹, 最怕出面食飯遇到D師傅好重口味.平時無乜幾可叫咁熱氣又高胆固淳既椒鹽鮮尤, 炸得鬆化但鮮尤又無渣好咬口, 今日放縱一下都值得.  另外, 麻醬山藥十分清新, 一般麻醬都係配青瓜, 配山藥夠新鮮感.  而且碟頭唔細, 街坊價, 街坊小菜口味.  5蚊位茶, 10蚊酸菜, 連加一4位先係400蚊.  已經諗定下次叫乜野.  但無得傾 -- 鹵水鵝就一定係胆.
無諗過O係荔枝角區食中餐都會比我搵到驚喜
其實佢地味味都唔鹹, 最怕出面食飯遇到D師傅好重口味.
2017-03-12
  • 鹵水鵝
2017-03-09 2014 浏览
以前係北角返工,中午時常會與同事去梅花邨食午餐。依家轉左工,想唔到新分店亦剛好係長沙灣開張。今次一早訂定位與同事們晚飯。新店相比起老店當然又大又多位置,佈置依舊為中國風。菜式方面,與老店大致相同。我們一行八人,點了一個四人套餐,再另點幾碟小菜。分量適中不會太少,味道亦與老店相似。特別推薦沙爹炒河,瑤柱金菇豆腐,梅花骨和反沙芋。特別是反沙芋,潮州甜品,因為係功夫菜唔係每間潮州菜館都會有,老店經常都限量發售,而且即叫即整,連我平時不吃芋頭的人都食了兩件。

蜜桃梅花骨
煎蚵餅