2024-07-19 597 浏览
其實經常經過尖沙咀都見到這間燒味舖,因為他都有不少分店,所以今日想食燒鵝就來了一試。今次點了:原隻燒鵝髀米粉 $123餐廳好細心,已把燒鵝髀及米粉分開上,而燒鵝髀上碟時已斬開,鵝脾的肉質滑,而且鵝皮油香四溢,個人好喜歡它的燒鵝汁,配著米粉吃更惹味。燒鵝五寶飯 $83裏面有燒鵝、叉燒、豉油雞、紅腸、咸蛋,可以一次過食到不同的燒味,滿足眼闊肚窄的人,燒鵝方面我加了$10指定要鵝胸,等於走骨,每次食落啖啖肉;叉燒是半肥瘦,食落肉質軟熟,不柴不乾;另外豉油雞應該是雞髀肉的部份切出來,肉質嫩滑,雞皮都爽口彈牙,豉油雞皮好入味,而白飯配上鵝汁豉油都好好味,令人忍不住一口接一口。由於怕吃太多肉營養不夠均衡,所以加$20點了郊外油菜,今天的油菜是菜芯,份量不少,旁邊也配了蠔油,一口食菜一口食肉的感覺更舒服呢。最後不得不提,這裏點了的飯都會送餐飲,我就點了一杯熱檸水及一杯熱咖啡,用作餐後清除油脂。總括而言,這間餐廳的地點方便,而且食物份量大及足料,大食的人都適合。

今次點了:
原隻燒鵝髀米粉 $123

燒鵝五寶飯 $83

2024-07-19
  • 五寶飯
2024-05-09 794 浏览
Lunchtime 又到了,四周都吃到膩了,所以吃最原始的燒味飯,所以就選左這間了、專門買燒鵝的餐廳好大個招牌,一定會見到😆一入門就可以清晰見到有什麼優惠☝🏻門面有燒鵝、叉燒、雞、燒肉的製成品🤤望見就好有胃口!環境還可以,不會太擠迫、估不到入面仲有很多位置。可以容納很多人。以香港街道畫的壁報板、用不同的鴨子作為介紹員😂燒鵝▶️脆肉嫩,肥瘦適中,香氣撲鼻。肉質鮮美多汁,調味恰到好處,令人回味無窮,烤製得恰到好處,色澤金黃誘人。每一啖都脆香脆可口,啖啖豉油香味!最重要的是還是燒鵝髀😆豉油雞▶️這道菜外表色澤金黃,均勻佈滿豉油汁,香氣四溢,入口後帶有豉油的鹹香和雞肉的鮮甜,雞肉的啖啖鮮嫩的,配飯一流。蜜汁叉燒▶️是一道香甜多汁的經典菜式,這道菜色澤紅亮,香氣誘人肉質鮮嫩多汁,外皮焦香酥脆,半肥瘦的叉燒入口後帶有蜜汁的甜美和豬肉的鮮香,幼嫩口感入口即溶。在餐廳吃完才知道外賣自取會平很多,只需要$68,下次再想會自取了、價格差別都大😂,不過在尖沙咀差唔多都是這個價格🥲

好大個招牌,一定會見到😆一入門就可以清晰見到有什麼優惠☝🏻

門面有燒鵝、叉燒、雞、燒肉的製成品🤤望見就好有胃口!

以香港街道畫的壁報板、用不同的鴨子作為介紹員😂

2024-05-09
2024-10-06 0 浏览
超正燒鵝髀瀨😍😍成日經過都想入去食今晚放工一於入去食燒鵝髀瀨粉係最好味!!燒鵝皮夠脆,又唔會太肥肉質軟腍,夠哂入味份量都夠多,都夠足粒瀨粉都好滑下次再黎食!
超正燒鵝髀瀨😍😍
成日經過都想入去食
今晚放工一於入去食
燒鵝髀瀨粉係最好味!!
燒鵝皮夠脆,又唔會太肥
肉質軟腍,夠哂入味
份量都夠多,都夠足粒
瀨粉都好滑
下次再黎食!
2024-10-03
用餐时段
2024-09-23 96 浏览
夜晚放工突然好想食燒味,想起棋子燒鵝應該未關門,就即刻衝過去食,好彩佢哋收好夜👍🏻去到棋子燒鵝,點可以唔食燒鵝,佢哋啲燒鵝肉多過骨,可以大啖咁食到鵝肉。鵝肉肉質軟軟的帶有一點彈性,是新鮮的特徵,而且肉汁豐富,加上酸梅醬,真係好味到不得之了,果然無去錯地方😍燒鵝拼义燒飯 - 义燒都好好味,我比較鍾意食瘦义燒,啱晒我。一啖义燒,一啖燒鵝,加上白飯,好食到停唔到口。燒鵝拼燒肉米線 - 燒肉的脂肪比例知適,我朋友勁鍾意,佢話燒肉點可以無脂肪層😂 燒肉唔會太鹹,剛剛好,正適合餸飯👍🏻鹽焗手撕雞 - 啖啖肉,完全無骨,爽呀,佢帶有少少麻醬嘅味道,真係令人食上癮👍🏻飯品方面,我叫咗鹹檸七,對喉嚨非常之好,講咗一日嘢,飲返杯鹹檸七,正好舒緩喉嚨不適。

2024-09-08
用餐时段
2024-09-22 169 浏览
香港人識飲識食, 燒臘向來是深受數迎嘅美食, 又到午飯時間, 食吓燒味都係唔錯嘅選擇。這間燒味餐廳位於尖沙咀金馬倫道, 地方清潔, 座位闊落, 店舖陳設著各種燒味, 相當吸引, 睇見都想食。2人套餐有燒鵝和一款燒味, 加上油菜, 飯粉和飲品, 相當啱食。棋子燒鵝 例牌賣相精緻, 有成隻燒鵝脾, 燒鵝皮脆肉嫩, 新鮮即切, 肉質嫩滑, 鵝皮做到乾身光澤有脆度, 吃起來啖啖肉香和皮香, 沒有任何腥膻味, 鮮美多汁, 醬汁惹味香口, 確實是佐飯佳品。燒腩仔 例牌燒腩仔以一口件裝排列, 皮薄香脆鬆化, 腩肉肥瘦均匀, 鹹度適中, 配以芥醬更突顯肉滑油香, 不會有肥膩感, 令人回味。郊外油菜是菜心, 新鮮翠綠, 爽脆香甜, 配蠔油最合適。還有熱暖白飯和幼滑瀬粉, 配以燒味和惹味鵝汁就最合適。

棋子燒鵝 例牌

燒腩仔 例牌

郊外油菜是菜心, 新鮮翠綠, 爽脆香甜, 配蠔油最合適。
還有熱暖白飯和幼滑瀬粉, 配以燒味和惹味鵝汁就最合適。
2024-09-09 144 浏览
上次和外地来的朋友一起坐叮叮经过某甘被排队的长龙吓到虽然我自己也去吃过但是他家好吃归好吃实在是排队太久&不便宜其实想要吃到传统香港滋味真的不需要那么贵!!人均100就可以吃到超正宗烧鹅了就在尖沙咀的棋子烧鹅双人餐$248 包含烧鹅例牌+烧味例牌还有蔬菜、主食和饮品烧鹅皮脆油香 薄薄的油脂丝毫不影响它的风味鹅肉经过层层熏烤 鲜嫩多汁又极为入味烧味例牌可以选叉烧、烧腩、切鸡、豉油鸡、熏蹄我们选的豉油鸡 鸡皮如果冻一般晶莹弹嫩肉质被酱汁浸入味但不又厚重鸡骨微红,熟度非常合适
上次和外地来的朋友一起坐叮叮经过某甘
被排队的长龙吓到
虽然我自己也去吃过
但是他家好吃归好吃
实在是排队太久&不便宜

其实想要吃到传统香港滋味
真的不需要那么贵!!
人均100就可以吃到超正宗烧鹅了

就在尖沙咀的棋子烧鹅
双人餐$248 包含烧鹅例牌+烧味例牌
还有蔬菜、主食和饮品

烧鹅皮脆油香 薄薄的油脂丝毫不影响它的风味
鹅肉经过层层熏烤 鲜嫩多汁又极为入味
烧味例牌可以选叉烧、烧腩、切鸡、豉油鸡、熏蹄
我们选的豉油鸡 鸡皮如果冻一般晶莹弹嫩
肉质被酱汁浸入味但不又厚重
鸡骨微红,熟度非常合适
2024-08-18
  • 烧鹅
2024-08-31 159 浏览
經過【棋子燒鵝】 被吸引進去 ,我最想吃燒鵝瀨粉。😍 見佢有個 2 人套餐都幾抵食,揀咗棋子例牌燒鵝、燒腩仔、郊外油菜、白飯、瀨粉、老火靚湯同龍鳳檸樂。😋燒鵝皮脆肉嫩又香氣四溢,鵝肉紮實多汁,食起嚟一d都吾油膩,而且充滿濃郁鮮美鵝肉香。食燒鵝一定要配酸梅醬享用,呢度的特製燒鵝酸梅醬成枝放在每張枱,非常慷慨😍, 醬汁恰到好處,酸甜適中,完美襯托出鵝肉嘅風味。😋燒腩仔同樣可口,肉質扎實帶有恰當油脂,表皮焦脆香口。😋滑滑嘅瀨粉係我至愛,配合鮮甜嘅湯底,係我必食之選。😍套餐還配上油菜、老火靚湯/飲品,真係超級值!👍

燒腩仔同樣可口,肉質扎實帶有恰當油脂,表皮焦脆香口。😋

滑滑嘅瀨粉係我至愛,配合鮮甜嘅湯底,係我必食之選。😍

套餐還配上油菜、老火靚湯/飲品,真係超級值!👍
2024-08-30 190 浏览
沒想到現在吃正宗燒鵝已經不用坐車到深井那麼遠,在尖沙咀這些旺區也可以品嚐到☺️餐廳在尖沙咀大街,店面整潔衛生,座位寬敞舒適我們點了2人餐,套餐包括了燒鵝,自選燒味,油菜,飯或麵,飲品或自家制老火湯⭐️棋子燒鵝例牌餐廳自設燒味廚房,每日新鮮燒的燒鵝,燒鵝皮脆肉嫩,肥肉均勻而且入口即化,十分惹味,是頂級燒鵝的享受。我們2個人食到停不到口😂😂⭐️單拼燒味例牌 (燒肉)雖然說燒鵝是主要菜式,但是原來它們的燒肉也十分出色。我最喜歡港式的燒肉,因為可以肯定是新鮮製作,燒至脆皮的外皮口感酥脆🤩⭐️油菜菜心火喉剛剛好,有蠔油提鮮,中和口裡燒味的油膩感覺⭐️老火湯,凍咸檸檬七老火湯意外地足料,有瘦肉和完整雞腳,同時把湯的鮮味也帶出來了。咸檸七更是恰到好處,既甜且咸的飲料十分解渴

⭐️棋子燒鵝例牌

⭐️單拼燒味例牌 (燒肉)

⭐️油菜
菜心火喉剛剛好,有蠔油提鮮,中和口裡燒味的油膩感覺

⭐️老火湯,凍咸檸檬七

2024-08-25
  • 脆皮燒腩仔
2024-08-27 176 浏览
喺尖沙咀行街行到攰就搵咗間專食燒鵝嘅餐廳去坐下同食飯 叫咗一個二人餐 份量好足夠棋子燒鵝例牌 燒鵝肉嫩 味道剛好唔會過鹹 都食得出有種荔枝木嘅香 送到上嚟暖暖地 配白飯 瀨粉一流 不過其實二人餐煮食除咗可以揀白飯同瀨粉 仲有米粉同河粉可以選擇另一個單拼燒味例牌 我哋揀咗燒腩仔 燒腩仔上到嚟嘅時候見到一層層 食落去帶鹹香味肉質爽彈 配埋脆卜卜嘅燒肉皮 再點少少黃芥辣 冇得彈油菜就係蠔油菜心 如果佢可以淋少少燒鵝汁就好啦 哈哈之後飲品可以揀冷熱飲品或者老火靚湯 當日例湯係雞腳花生湯都唔錯

油菜就係蠔油菜心 如果佢可以淋少少燒鵝汁就好啦 哈哈

一直都好想試下呢間棋子燒鵝,咁啱嗰日同老公行過就入去食咗個二人餐,真係名不虛傳喎~~~ 好食而且價錢唔算貴👍🏻 套餐有兩款例牌燒味~我哋就點咗燒鵝同埋燒腩仔,另外跟兩碗粉麵、一碟油菜 & 兩杯凍飲👍🏻首先,燒鵝皮脆肉嫩,皮下脂肪豐厚,入口即溶,一啲都唔油膩。而鵝肉鮮美多汁,每一啖都充滿了鵝肉的香味。重點係真係食到好香嘅荔枝木燒嘅香味,仲有個燒鵝汁亦搭配得非常好,呢碟燒鵝真心好食👍🏻另外,燒腩仔皮脆肉香,肥瘦相間,腩仔皮脆到餅乾一樣,腩仔肉香而不膩,肥肉部分入口即化,瘦肉部分鮮嫩多汁,絕對係有質素嘅燒腩仔👍🏻套餐真心抵食,因為本身例牌燒鵝都要$168,燒腩仔就$108,套餐$250就晒咁多嘢食真係好正!

这家棋子烧鹅店看到很多人po,所以连我们长住香港的人也忍不住了,今天也决定来试一下啦。哇塞❗️果然名不虚传这个店好热闹,好多人拉着行李箱都来吃! 简单的点了个双人套餐,来这里肯定是要是它家的烧鹅啦,外配了叉烧例牌!加上一碗粉一碗饭,还有蔬菜,两杯饮品,两人套餐两个人吃,真的是完美搭配! 先说一下他家的烧鹅吧,我觉得真的很推荐哟,因为口味真的不错,很有水平,皮很酥脆,里面的肉很香,叉烧的话肥瘦相间,叉烧配河粉绝了‼️
2024-08-16 102 浏览
差⋯⋯  啲燒鵝無肉得啲骨😌今日中午同同事去食鈑,通常都係去附近茶餐廳,不過有同事提議食燒味,榕哥 同 棋子 二選一。後尾同事決定去棋子燒鵝食。原本想叫常餐,不過見到啲燒鵝好似唔錯,就叫:燒味雙拼飯叫咗個燒鵝拼燒腩飯,燒腩瘦啲。連凍檸茶一杯價值$73。滿心期待試吓啲燒鵝。點知嚟到排得好靚,不過一反轉見到啲燒鵝好失望,啲燒鵝有皮冇肉,得啲骨,都唔知點食😩😫🥺 最後全部燒鵝冇食到😞 同同事吹緊水都未走,職員又趕住執嘢,冇禮貌。下次咪攪😞😡🤬
差⋯⋯  啲燒鵝無肉得啲骨😌
後尾同事決定去棋子燒鵝食。
原本想叫常餐,不過見到啲燒鵝好似唔錯,就叫:燒味雙拼飯
叫咗個燒鵝拼燒腩飯,燒腩瘦啲。
連凍檸茶一杯價值$73。
冇禮貌。下次咪攪😞😡🤬
燒鵝雙拼
2024-08-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
朋友叫我推薦的港式燒味店,一定是棋子燒鵝,分店不但愈來愈多而且性價比高,出品有保證。今天又來吃2人套餐,$248有例牌燒鵝及燒味各一,油菜,主食及餐飲,很化算,份量又多!例牌燒鵝這次有燒鵝髀,超值😆外皮烤得很香脆,肉質新鮮,咬下去整個口腔都充滿鵝油,十分好味,配搭著我很喜歡吃的瀨粉,真的是吃幾多次都不會厭,很值薦這家的燒鵝,價格相宜但品質一直都很好👍🏻燒味可以選擇叉燒/ 燒腩仔/ 切雞/豉油雞/燻蹄/紅腸,這次的燒腩仔肥瘦均勻不會過份油膩或是太乾柴,外皮燒得像薯片一樣特別脆,雖然是例牌但是份量有十多塊,兩個人吃十分足夠!主食可以白飯/米粉/瀨粉/河粉,跟餐還有一碟新鮮油菜,餐飲可選老火湯或者飲品👍🏻

位於市中心的<棋子燒鵝>餐廳以其正宗的粵式燒味而聞名。上次同家人已經食過一次,回味無窮,宜家過左一個月又想再來食首先不得不介紹餐廳招牌菜-燒鵝,燒鵝肉質肥嫩多汁,皮層酥脆透亮。聽講餐廳的燒鵝腌製考究,所有燒鵝都經過慢火烤製而成,所以入口即化,口感鮮嫩可口。對比其他燒味店,呢度的鵝肉特別肥而不膩由於雙拼燒味,另一樣我就選擇了油雞。油雞的肉質鮮嫩多汁,經過餐廳精心烹調後散發出濃郁的雞油香氣,令人垂涎三尺。油雞再配上旁邊的葱油醬料,更加開胃惹味,我迅速就吃了大半碗飯。最後家人還叫了燒腩仔。燒腩仔的表皮燒得酥脆,肉質肥嫩適中。每一塊燒肉都帶有微微的焦香,令人胃口大開。與燒鵝和油雞一起享用,完美展現了粵式燒味的風采

2024-07-07
  • 油雞
  • 脆皮燒腩仔
2024-08-03 69 浏览
很多朋友問我香港那一間餐廳吃燒鵝好吃!我推薦棋子燒鵝!燒鵝外皮油潤酥脆,咬下第一口便可感受到皮脆肉嫩的完美口感。恰到好處的油脂為肉質增添了豐富的香味!肉質鮮美多汁,入口即化!調味也恰到好處 ,有煙燻香味,又不會過於鹹或甜,完美地突出了燒鵝本身鮮美的原味。除了燒鵝,棋子燒鵝的叉燒飯也值得一試。半肥瘦的叉燒肉質入口即溶,帶有蜜汁的甜美和豬肉的鮮香,每一口都讓人忍不住接連品嚐。對於喜愛香港特色燒味的朋友來說,這裡絕對是不二之選。強烈推薦大家前去一探究竟!
很多朋友問我香港那一間餐廳吃燒鵝好吃!

我推薦棋子燒鵝!