2022-07-01 19 浏览
嗯,親身體驗藍田真係個鳥不生蛋嘅不毛之地。當日行一轉,叫做有啲意慾去幫襯嘅餐廳真係外星人單手用三隻手指都數得晒。幾年前因工作關係,頻頻食過好幾次嘅椰小盅意料之外原來藍田有分店,當年記憶點頗深,用原個椰盅載住嘅熱湯,曾温暖我好幾個嚴寒嘅冬日。係,實情係嗰日大熱天時,坐喺斜陽直曬嘅玻璃窗前飲熱湯,用個「嘆」字係有啲勉強,但唔講環境齋講嗰盅湯確係清甜美味,#蟲草花干貝土雞燉鮮鮑,撈底一如記憶咁足料,細細盅更覺乜都有啲,另一款 #竹笙烏雞 就較清淡。值得一提有胃口可以加錢配埋個餐,重點係識叫一定係要食佢個紫薯飯,淡淡哋有陣紫薯香同埋個口感亦比較一般白飯軟糯👄。至於糖水部分係私心追加,食飽飽都想養吓顏。兩款個人本身其待個牛乳花膠多啲,但食過又反而鍾意百合燕燉桃膠,口感豐富比花脹優勝,加上係極度足料!

2022-06-30 21 浏览
今日諗住食得健康啲☘️黎咗呢間主打賣燉湯嘅餐廳,佢地嘅湯無鹽,無糖,無味精,無添加,飲嘅係湯本來嘅鮮味!🍴織金竹笙烏鷄椰小盅-益氣養血、美容養顏呢款係用椰子殼裝住,睇佢地電視介紹📺會連埋嘅椰子一齊煲🤣椰子甜味重🍴花膠土雞燉盅湯-滋陰套顏、女仔超鐘意呢款就用燉盅裝住,一飲就feel到呢個湯好有火候,煲咗4個鐘👍🏻啲雞煲得好淋身,亦保持本身香味可能我平時食得太重口味,飲個陣好想加啲鹽🧂🧂超值飯餐:配紫薯飯🍠+菜脯+雞翼 撈公仔麵餐:雞翼+公仔麵🍴手工芋圓配料十分豐富,材料有芋圓,仙草,紅豆,椰果,芋圓煙韌而且份量好多😯📍椰小盅燉湯專門店 (藍田)地址:藍田茶果嶺道95號麗港城三期麗港中心商場地下10A號舖
今日諗住食得健康啲☘️

🍴織金竹笙烏鷄椰小盅
-益氣養血、美容養顏

🍴花膠土雞燉盅湯
-滋陰套顏、女仔超鐘意
可能我平時食得太重口味,飲個陣好想加啲鹽🧂🧂
超值飯餐:配紫薯飯🍠+菜脯+雞翼
撈公仔麵餐:雞翼+公仔麵
🍴手工芋圓

📍椰小盅燉湯專門店 (藍田)
2022-06-27 16 浏览
話說衰鬼朋友見C9我最近無乜點煮飯,話Lunch time既時候帶我去飲湯湯潤一潤個人🤤🤤原來衰鬼朋友係帶我黎依間「🥥椰小盅」‼️之前睇過某YouTuber介紹,評價都吾錯,C9我一直都好想品嚐一下。估吾到而家藍田麗港城都開左間分店,就曬我返工路程呀!舖頭雖然面積吾大(得4張枱)但枱同枱之間都尚算鬆動。舖仔細細湯品種類都幾多選擇,不過有選擇困難症既我就吾諗咁多,C9我一於叫個有竹笙烏雞既椰盅燉湯🤤而衰鬼朋友就叫左個花膠排骨土雞燉盅。除左湯之外仲可以加錢轉套餐,有飯有肉肉有甜品,都幾豐富👍🏻👍🏻兩個人圍返開$90左右一個套餐,有熱辣辣既靚燉湯之餘仲有特色紫薯肉燥飯,主食肉肉仲有原隻雞髀同糖醋排骨。樣樣都落足心機比足料👍🏻能夠飲到足料靚燉湯,間吾中lunch或者晚餐豪一次都可以接受呀😆😆後尾上網睇返先知「椰小盅」原來有3間分店架!👍🏻西利呀

後尾上網睇返先知「椰小盅」原來有3間分店架!👍🏻西利呀
2022-06-25 30 浏览
今日來麗港城探朋友順便喺附近食飯,好耐冇飲燉湯啦。餐牌有好多款燉湯選擇,主打椰小盅燉湯,仲可以加錢轉套餐,有飯有餸有菜有甜品。蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑椰小盅好大盅,用鮮椰汁燉,🤩湯非常清甜,清澈少油,飲到最後都係熱辣辣;材料豐富,有蟲草花,干貝,土雞,😍大大隻鮮鮑魚,鮑魚厚身,爽口鮮味,雞肉多肉少脂肪所以先會咁清;整體除咗鮮味仲有保健作用,平肝固腎、提升免疫力👍🏻撈公仔麵,秘製雞翼 (+$12)雞翼夠晒大隻,非常入味;秘製醬汁撈公仔麵好惹味,面身爽口彈牙。自家豆漿豆味香濃,不過就係細杯左啲。🥒爆爆青瓜(中份)青瓜爽脆,酸酸辣辣非常開胃。椰香燒賣8粒燒賣飽滿,煙韌彈牙,加咗椰絲另有一番風味。桂花鮮奶燉蛋白好香奶味同桂花味,質感滑溜,入口Creamy😋蠔油菜心菜心爽脆翠綠,切開左一段段方便食用。
今日來麗港城探朋友順便喺附近食飯,好耐冇飲燉湯啦。

蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑椰小盅

撈公仔麵,秘製雞翼 (+$12)
撈公仔麵,秘製雞翼

自家豆漿
豆味香濃,不過就係細杯左啲。
自家豆漿

🥒爆爆青瓜(中份)
青瓜爽脆,酸酸辣辣非常開胃。
爆爆青瓜

椰香燒賣8粒
燒賣飽滿,煙韌彈牙,加咗椰絲另有一番風味。
椰香燒賣

桂花鮮奶燉蛋白
好香奶味同桂花味,質感滑溜,入口Creamy😋

蠔油菜心
菜心爽脆翠綠,切開左一段段方便食用。

2022-06-25
撈公仔麵,秘製雞翼
爆爆青瓜
椰香燒賣
2022-06-25 9 浏览
早前在太子店都有嘗過呢間專門燉湯的小店#椰小盅,原來係藍田都有間分店,今晚路過見到就一於進店,飲番個滋補養生嘅湯水先得。小店的湯主打無味精,無鹽,無糖,絕對係原汁原味👍。
我點了花膠排骨土雞燉盅湯,此湯的功效是滋陰養顏,愛美的女士首選🥳。材料有花膠、排骨同雞…,飲落清甜夠味。加$9配肉燥紫薯飯,飯用料是紫薯、糙米、小米、芝麻…,飯粒分明又健康而且有米香。自家醃制爽脆的菜脯,仲跟隻雞翼,非常之抵食。配餐的話會加送熱茶,同迷你花奶啫喱,夠晒親民。蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑椰小盅,此湯的功效是平肝固腎,提升免疫力。原隻椰子上,飲到好香椰子味,湯夠濃郁,仲有原隻鮑魚在內,都只係售$80,堅正。加$25配日式咖喱牛腩配紫薯飯,日式咖哩味道唔會好辣,小朋友都啱食啊!
得閒飲下滋潤湯水, 為自己加加油👍☺️。

小店的湯主打無味精,無鹽,無糖,絕對係原汁原味👍。

加$25配日式咖喱牛腩配紫薯飯,
日式咖哩味道唔會好辣,小朋友都啱食啊!

得閒飲下滋潤湯水, 為自己加加油👍☺️。
2022-06-24
2022-04-13 83 浏览
由太子幫襯到呢度,由初初開店,到依家個分別真係太大,啲野難食左,啲湯難飲左,由本來全部都係椰子燉,變左好多都係普通湯,冇左本來椰個意義。錯漏百出不在話下,湯可以出錯,唔緊要,一個湯有味另一個湯冇味既,都唔緊要,證明真係分開整既,但客人比錢買餐,餐點有問題,係咪應該要作出更換?貴店係冇做到亦選擇不作回覆。今次實在太失望,一次又一次既支持,換來一次又一次既失望,唔知道貴店是否放棄了生存之道,如果還想繼續經營,真係需要作出大大既改善,我今時今日先知道原來社交平台嘅負平都有好多,但都多謝貴店令我當初品嘗到好味既《椰子》湯。
由太子幫襯到呢度,由初初開店,到依家個分別真
外卖自取
2021-12-24 165 浏览
湯水就冇乜問題,但個盒最好用個密實少少,話晒你哋嘅賣點都係個湯,個湯仲要買成百零蚊,運到過嚟都倒瀉咗一半。晚餐想飲湯,始終都想配啲主食,但係糖醋排骨非常之「鞋」,食到好冇癮,滷水雞翼通常都「鞋」所以無計,個叉燒飯真係又「鞋」又乾,食到我哋好唔開心。燉蛋白就冇乜問題嘅。我都好想為左個湯而幫襯你哋,但係啲主食/肉類真係好唔得,希望你哋再研究吓新菜式。
外卖送餐