2025-07-13 233 浏览
老火菜乾煲豬肺湯老火菜乾煲豬肺湯則是一道充滿溫暖的滋補湯品,散發著淡淡的香氣。豬肺的鮮嫩與菜乾的清香在慢火熬煮中交融,湯汁醇厚,滋味悠長。每一口都能感受到食材的精華,這道湯品不僅是對身體的滋養,更是一種心靈的慰藉,### 頭抽豉油王銀芽炒麵。這道菜的魅力在於其簡單卻不失精緻的做法,選用的頭抽豉油王使得麵條色澤誘人,散發著濃郁的醬香。每一根麵條都被醬汁均勻包裹,口感滑順,彈牙。銀芽的加入不僅增添了清脆的口感,還為整道菜帶來了新鮮的層次感。當我咬下去時,銀芽的清甜與炒麵的醬香交織在一起,讓人感受到一種和諧的美味。這道炒麵的調味恰到好處,既不過於油膩,也不會讓人感到單調,搭配一些香蔥和芝麻,讓整道菜的風味更加升華,成為了我心目中的炒麵首選。### 拔絲焦糖香脆燒腩仔拔絲焦糖香脆燒腩仔將燒腩的香脆與焦糖的甜蜜完美結合。當我第一次品嚐這道菜時,外層的焦糖包裹著燒腩,咬下去的瞬間,香脆的口感與甜蜜的焦糖在口中交融,讓人感受到一種無法抗拒的誘惑。燒腩的肉質鮮嫩,油脂適中,與焦糖的甜味形成了絕妙的對比。這道菜的魅力在於它的視覺效果,金黃的焦糖圍住燒腩上閃閃發光,讓人一見傾心。讓整體口感更加豐富。讓人回
老火菜乾煲豬肺湯

### 頭抽豉油王銀芽炒麵

### 拔絲焦糖香脆燒腩仔

這道菜的魅力在於它的視覺效果,金黃的焦糖圍住燒腩上閃閃發光,讓人一見傾心。讓整體口感更加豐富。讓人回味無窮。

### 醬爆鴛鴦雞煲(滑雞田雞)

醬爆鴛鴦雞煲則是一道充滿家常風味的料理,將滑雞和田雞的鮮美結合,讓人感受到濃濃的家庭溫暖。這道菜的醬汁濃郁,香氣四溢,雞肉在醬汁的浸泡下變得更加入味,肉質鮮嫩,口感滑順。田雞的肉質細膩,與雞肉相得益彰,讓整道菜的口感更加豐富。每一口都能品嚐到醬汁的香濃與雞肉的鮮美,讓人感受到一種幸福的滿足感。

2025-05-13
2025-07-12 305 浏览
最近我去咗荃灣楊屋道街市附近的一間大排檔,雖然叫大排檔,但其實係間樓上店,環境比我想像中乾淨企理✨,完全顛覆我對傳統大排檔的印象。每碟平均約$100,但份量真係超級大,真係好抵食!🍚楚撚豬油撈飯  白飯用砵裝住,豬油香濃,配上豉油、蔥花同芫荽一齊撈,真係邪惡又滿足。食到最邊邊仲有少許飯焦效果。🍍菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)  味道酸酸甜甜,非常開胃。用嘅係梅頭肉,肉質嫩滑,搭配拔絲同焦糖餅,食落去煙韌香脆。不過,拔絲要記住快啲食,因為好快就會融化成糖漿。🦑椒鹽鮮魷  即叫即炸,外皮香脆,魷魚新鮮彈牙,椒鹽味道好平衡,唔會過鹹或者過辣,配埋炸蒜味道更加香口。🧀芝士琵琶豆腐  原來呢個係用豆腐同鯪魚肉整成,外脆內滑,豆腐嫩滑,味道似食緊鯪魚球。再加上大碗嘅芝士醬,真係鹹香惹味,幾特別。每人仲免費送咗一碗糖水🍧,有綠豆清心丸同芋頭西米露。綠豆綿糯清心丸有似蒟蒻的口感,芋頭好綿,西米粒大,糖水甜度正好,完美結尾。P.S. 楚撚記仲提供海鮮加工服務🦐,啱晒喺附近街市買完海鮮之後上去加工,不過要留意呢個服務只適用星期一至四,而且要提前預約。

🍚楚撚豬油撈飯
楚撚豬油撈飯

🍍菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)

🦑椒鹽鮮魷

🧀芝士琵琶豆腐

2025-07-10
2025-06-30 685 浏览
最近造訪荃灣的楚撚記,這家餐廳以其懷舊的港式大排檔風味吸引了許多食客。我和朋友一同前往,期待能品味到他們的招牌菜。這裡的氛圍輕鬆愉快,讓人感受到濃厚的港式情懷。首先,我們點了黄金椒鹽粟米。這道小食色澤金黃,口感酥脆,撒上適量的椒鹽,讓粟米的甜味與鹹蛋黃香完美結合,真是開胃的開場。隨後,我們品嚐了懷舊豬油撈飯(復刻版)。這碗飯儀式感十足,令人回味無窮,豬油的香氣渗透進每一粒米飯,自行搭配上醬油和蔥,既有懷舊的味道,又能滿足現代人的口味,讓我不禁想要再來一碗。接下來,我們嘗試了飛天通菜煲。這道菜的通菜鮮嫩,煲中的汁惹味,讓人感受到食材的原汁原味。菜的口感與汁的搭配相得益彰,熱辣辣,令人感到十分滿足。然後是豉汁蒸魚雲,這道菜的魚雲鮮嫩,豉汁的香氣讓魚雲的味道更上一層樓,搭配白飯簡直是絕配。最後,我們點了猴頭菇蟲草花准山螺頭煲豬骨湯(1人份量)。這道湯的味道濃郁,豬骨熬煮得非常入味,湯底清澈可見,喝上一口令人感到心靈的慰藉。猴頭菇和蟲草花的搭配為湯品增添了獨特的風味,讓整體口感更加豐富。總結來說,荃灣楚撚記不僅讓我品嚐到地道的港式美味,更讓我感受到濃厚的懷舊情懷。每一道菜都展現了廚師的用心與巧

總結來說,荃灣楚撚記不僅讓我品嚐到地道的港式美味,更讓我感受到濃厚的懷舊情懷。每一道菜都展現了廚師的用心與巧思,無論是小食還是主菜,都能讓人驚喜。若你也想尋找一個能享受傳統港式美食的地方,楚撚記絕對值得一試。
2025-06-07 2664 浏览
今次再次黎到位於荃灣嘅楚撚記,感覺返哂黎!餐廳嘅裝修十分懷舊,有卡位亦有圓枱等!餐牌上有非常多款菜式可以選擇,樣樣都想試,最後揀左幾款今次試。猴頭菇蟲草花淮山螺頭煲豬骨湯,屋企人最中意飲湯,我地叫左個小煲,都夠2-3個人飲,每人大概都有2碗湯,湯非常清甜,而且冇味精,飲完都唔會口渴,而且湯料都好足,有粟米、蘿蔔、豬骨、螺頭肉、猴頭菇等,而且餐廳都好好,會提供點湯料嘅豉油同埋鹽,非常貼心!黃金椒鹽粟米,呢款菜式係最令我念念不忘得,今次黎到當然要再點啦!粟米用上咸蛋黃同埋椒鹽一齊炒,粟米都沾滿左咸蛋黃醬同埋椒鹽,食落咸香得黎又鮮甜,非常惹味!啫啫滑雞煲,佢地嘅滑雞煲上到黎嘅時候熱辣辣,煲內除左有雞件,亦有豬潤、冬菇,醬汁美味,用黎送飯一流!而雞件唔會有太多碎骨,雞肉嫩滑,唔錯!大澳蝦膏蒸豬面青,豬面青份量都好多,食落好鬆軟,蝦醬味道濃郁,用黎送飯最正!酥炸鯪魚球,鯪魚球炸得好香脆,份量都好多,附有蜆介醬,佢地嘅蜆介醬味道非常濃郁,除左有蜆介,亦有大量蔥絲,非常正!金銀蛋浸時蔬,佢地嘅時蔬可以自己揀要咩菜,我地就揀左菠菜,因為bb最愛食!菠菜面頭有大量咸蛋同皮蛋,食落味道唔會太咸剛剛好!懷舊
懷舊豬油撈飯,呢度嘅豬油撈飯嘅飯用上砵裝住,豬油、豉油同埋蔥花可以俾你自己撈,好有豬油香!
2025-05-24
2025-06-03 2631 浏览
今晚去左呢間懷舊大排檔食晚餐~餐廳座位好多,岩曬同家人或朋友聚會食晚餐。坐得舒服,而且餐廳環境佈置仲令人置身係大排檔之中,充滿情懷!仲有唔少遊客都來用餐及打卡!相當有港式風味!除左環境之外,餐廳仲有多款地道港式小炒,夠曬鑊氣~而且餸菜仲好夠份量!正!菠蘿拔絲咕嚕肉!酸酸甜甜的,超開胃!咕嚕肉用了梅頭豬肉,吃起來啖啖肉,肉質更好咬口!好正的!而且醬汁調配得超開胃惹味!仲有拔絲糖膠,夾埋一齊食,甜甜酸酸好特別的,好好味!仲有好多菠蘿、蜜桃、三色椒做配菜!金沙黃金白飯魚!咸蛋黃咸咸香香,超級香口惹味的!脆卜卜的口感!令本來平平無奇既香飯魚都變得超惹香超香!非常之創新同香口既一道餸!大人小朋友都必喜愛!飛天通菜煲,熱辣辣的!非常有特色同地道!通菜煲超香超惹味!通菜爽身,而且勁入味,仲有蝦乾蝦醬的!超濃郁既蝦味,同通菜好夾好好味!另外我們仲點了兩碗楚撚豬油撈飯,呢個豬油撈飯相當有特色!難得見到餐廳有得食豬油撈飯,當然不可以錯過了!飯粒好乾身,粒粒分明的,飯蒸得時間岩岩好,口感煙韌好味的。因應自己口感加入了豬油跟豉油~豬油洩和了白飯後超香濃超惹味,令飯粒都充滿了燒澤油份,超香!忍不住大啖大啖地吃!

楚撚豬油撈飯

飯粒好乾身,粒粒分明的,飯蒸得時間岩岩好,口感煙韌好味的。因應自己口感加入了豬油跟豉油~豬油洩和了白飯後超香濃超惹味,令飯粒都充滿了燒澤油份,超香!忍不住大啖大啖地吃!豉油咸咸甜甜,非常惹味!這客豬油撈飯超懷舊,超美味!又飽肚又美味!
是日糖水

食飽飽仲有糖水送~是日有兩款糖水揀!我揀了芋頭西米露,超足料!芋頭煲得又綿又美味!西米彈牙好好咬口!糖水甜度岩岩好!食埋糖水超滿足!
2025-06-02
是日糖水
4天前 0 浏览
有朋友喺外國返嚟,所以我哋一班人約咗食大排檔,就揀咗荃灣嘅楚撚記🙌🏻,不過佢真係好full一定要book枱🥶🥶叫咗招牌豬油撈飯,飯粒分明,豬油香同蔥花、芫荽配搭超邪惡,食一啖已經停唔到口。另外推介黃金豆腐,真係外脆內軟㗎,炒小菜同埋椒鹽九肚魚都非常惹味,送啤酒一流,我哋仲叫咗個白灼蝦同炒蜆都好新鮮🙌🏻每一道菜都鑊氣十足,好有大排檔風味。不過份量嚟講我覺得偏小,如果大份返啲就好啦,食完仲會送糖水添整體我會俾75分💙

整體我會俾75分💙
  • 楚撚豬油撈飯
  • 七味黃金炸一口金磚豆腐
楚撚記一直是我港式小菜名單上的頭幾名,今天跟男朋友兩個人來吃晚餐。近百款小菜選擇,菜單豐富必有合心水的。菠蘿拔絲咕嚕肉 $119豬肉選用梅頭肉,脂肪分布均勻,炸後外脆內嫩,多汁不柴;配上菠蘿和蜜桃,酸酸甜甜,十分開胃,停不了一口接一口!蜜椒薯仔牛柳粒 $118黑椒香味濃郁,薯仔金黃,牛柳粒嫩滑,爆炒鑊氣十足。看得出廚師的用心,牛肉、薯仔和配菜切的大小相約,口感、視覺、色香味俱全!鮮人蔘濃湯時蔬 $92濃湯加入鮮人參、紅棗、杞子健康養生的食材,味道更有層次;娃娃菜既吸滿湯汁,又能保持清脆口感。楚撚豬油撈飯 $25現在比較少見的傳統美食,豬油和豉油完美搭配,簡單的美味!楚撚冰凍大檸茶 $38大大杯,一個字:爽!整體食物份量大又高質,價格合理,性價比之選;環境舒適,經典復古港風打卡也一流!

菠蘿拔絲咕嚕肉 $119

蜜椒薯仔牛柳粒 $118

鮮人蔘濃湯時蔬 $92

楚撚豬油撈飯 $25
現在比較少見的傳統美食,豬油和豉油完美搭配,簡單的美味!

楚撚冰凍大檸茶 $38
大大杯,一個字:爽!
楚撚冰凍大檸茶

流!

2025-07-08
楚撚冰凍大檸茶
5天前 0 浏览
放假一家人出去食海鮮,試吓喺楊屋道街市買海鮮去荃灣楚撚記海鮮加工。真係估唔到⋯超有驚喜😍😍 真係要讚下師傅👍🏻👍🏻全部都整得好好好好食,尤其是蟹煲,好鮮甜,啖啖肉,食到我津津有味,我比一百分💯👍🏻👍🏻👍🏻 來都來了,再試吓該店的老火湯👉🏻蟲草花准山螺頭豬骨湯,好似住家湯嘅感覺,好味到一口氣飲左2碗。另外,滷味拼盆墨魚、生腸都好正👍🏻想食海鮮又唔想自己整,嚟左荃灣楚撚記買海鮮加工。真係估唔到,好有驚喜,全家人都食到津津有味,尤其是蟹,冇得輸,我比一百分💯

蟹煲😋
豉油王蝦
椒鹽斑馬瀨尿蝦
清蒸老虎斑
蟹煲😋
豉油王蝦
椒鹽斑馬瀨尿蝦
清蒸老虎斑
楚撚記大排檔的菠蘿拔絲咕嚕肉楚撚記大排檔的菠蘿拔絲咕嚕肉實在喜出望外。它是一道色香味俱全的廣東經典菜式。味道甜酸開胃,加上菠蘿的清香,非常受歡迎, 我也一試愛上。平時吃咕嚕肉吃得多, 但這並非一般的咕嚕肉, 最難的點在於”拔絲”。非一般家庭可以製作到的菜式, 因為煮得不好, 或技術不足的話, 失敗的機會是很大的, 所以餐廳是有風險在才可以推出這種菜式。菠蘿拔絲咕嚕肉盛盤上碟時仍很新鮮, 外皮仍是硬而脆的, 十分香口, 一點也沒有變軟迹象。真是一級享受。配上白飯吃,味道更加好, 我一共吃了兩碗飯, 就是因為點了這道菜, 實在太開胃, 又驚艷了。尤其喜歡菠蘿拔絲咕嚕肉的色彩繽紛,味道酸甜可口,真的很開胃。
楚撚記大排檔的菠蘿拔絲咕嚕肉
2025-06-11
餐廳主打港式大排檔小炒,環境懷舊親切,座位寬敞,燈光熱鬧,氣氛輕鬆,適合朋友或家人晚飯聚會。港式燈籠滷味拼盤(墨魚、火雞腎、生腸)開胃菜式拼盤配搭豐富,滷味滲透入味。墨魚彈牙,火雞腎爽口,生腸處理得乾淨,滷汁帶微微鹹香,可自由配搭黃芥末,甜豉油和甜醬。金沙黃金白飯魚白飯魚炸得金黃酥脆,外層沾滿金沙鹹蛋黃,鹹香突出但唔會太膩,每一口都好香口。難忘漁港蝦醬骨(海山骨)蝦醬香氣撲鼻,半肥瘦豬骨肉厚實啖啖肉,外層微脆,內裏軟腍,鹹鮮帶回甘,送飯或者當小食都一流。拔絲焦糖香燒脆腩仔腩仔皮脆肉嫩,外層裹上薄薄焦糖,令燒味多一重層次,入口帶微甜,油脂均勻不膩,食落特別香脆。

港式燈籠滷味拼盤(墨魚、火雞腎、生腸)

金沙黃金白飯魚

難忘漁港蝦醬骨(海山骨)

拔絲焦糖香燒脆腩仔
2025-07-12 0 浏览
每次來食都是滿滿的人,醒目的一定會預早訂位🤗 我也是醒目的👍🏻 今次揀了荃灣分店,坐的近門口,下次會揀入d,天氣太熱🥵唔夠涼快「竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水」先來一渣,解解天氣的悶熱,消消暑呀👍🏻 唔太甜,正呀「港式燈籠-滷味拼盆-墨魚,火雞腎,紅腸」這款是懷舊小食,做得有水準呀,墨魚同火雞賢都好爽脆,紅腸無坊間的雪味,配上啤酒🍻,一流呀「香爆黑椒牛仔骨煲」一上台已是香噴噴,仲有滿滿的粉絲,牛仔骨淋身,而我就喜歡它的配菜,紅椒,青椒同洋蔥,入哂味❤️「金銀蛋浸油麥菜」點少得要個菜,這款就像湯水,清甜,而且金銀蛋份量不少👍🏻最尾仲有甜品送呀「芋頭西米露」「黃豆清心丸」是完美的飯局,咁抵點得架😆

2025-07-06 0 浏览
因為朋友想食所以就預早book位而且都早左半個月book 未食過就試下啦 之前聽講過幾好味既 今次試左真係名不虛傳, 沒失望。睇完menu點左脆皮炸豬手,蝦多士,金銀蛋時蔬,椒鹽鮮魷,拼盤。脆皮炸豬手,皮真係算脆卜卜,食落去口感唔錯,豬手都唔肥,食落有肉感,份量唔少,出邊真係比較少食到呢個質素,自己比較喜歡食瘦啲所以呢碟豬手係岩口味,加埋啲醬配搭係ok啦。蝦多士,係出邊比較少食,今次食到又係幾好味既菜式之一,成個口感配搭ok。金銀蛋時蔬,份量算多味道正常。椒鹽鮮魷,鮮魷食落去唔會太粉而且食落都夠軟身,整體ok.最後食完都有糖水送。限時90分鐘,因為上菜都算快,90分鐘算係夠時間食既,可以接受。。。。總結。。。豬手同蝦多士都係比較吸引算唔錯。

金銀蛋時蔬,份量算多味道正常。

椒鹽鮮魷,鮮魷食落去唔會太粉而且食落都夠軟身,整體ok.

最後食完都有糖水送。

。。。總結。。。
豬手同蝦多士都係比較吸引算唔錯。

2025-06-22 417 浏览
鍾意食大排檔 又怕食到周身熱辣辣😅朋友帶我穿入荃灣街市附近 有間老字號大排檔 今晚來探個究竟😎✨菠蘿拔絲咕嚕肉咕嚕肉肥瘦均勻 夾埋拔絲一齊食 口感更佳 難怪成為店舖撚手小菜❤️✨香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅墨魚餅超足料 粒粒蓮藕蘊藏於墨魚餅𥚃 口感扎實豐富 每一口散發淡淡黑松露香 香氣撲鼻😛✨蒜茸炒時蔬🧄多款炒菜任你選 菠菜鐵質豐富 係時候要補一補🥰✨豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬豆味濃郁 心機之作😍芥蘭爽甜多汁 清清地大愛😘✨綠豆清心丸食飽飽送上免費糖水 消暑一流😊
✨菠蘿拔絲咕嚕肉

✨綠豆清心丸
食飽飽送上免費糖水 消暑一流😊
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉
2025-06-19 634 浏览
楚撚記大排檔以其地道的香港街頭美食而聞名,菜品選擇豐富。 豬油撈飯配上香滑的白飯,令人垂涎香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅菠蘿咕嚕肉 (梅頭)驚喜唔大濃湯海鮮粉絲什菜煲啫啫滑雞煲菜甫銀魚煎蛋角唔推薦口味偏咸老火菜乾煲豬肺湯(大)干煸四季豆楚撚記原隻脆皮炸豬手楚撚記大排檔不僅提供美味的食物,更是一個讓人感受到香港人情味的地方,環境雖然簡樸,氣氛熱鬧,讓人感受到濃厚的本地文化。服務態度友善,價格實惠,適合家庭聚餐或朋友聚會。是一個值得再訪的大排檔。
楚撚記大排檔以其地道的香港街頭美食而聞名,菜品選擇豐富。
豬油撈飯配上香滑的白飯,令人垂涎

香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅

菠蘿咕嚕肉 (梅頭)驚喜唔大
濃湯海鮮粉絲什菜煲
啫啫滑雞煲
菜甫銀魚煎蛋角唔推薦口味偏咸
老火菜乾煲豬肺湯(大)
干煸四季豆
楚撚記原隻脆皮炸豬手

服務態度友善,價格實惠,適合家庭聚餐或朋友聚會。
是一個值得再訪的大排檔。
2024-06-15
  • 楚撚豬油撈飯
2025-06-18 485 浏览
近楊屋道街市呢間大排檔成日打電話都full Booking,餐廳環境懷舊地道,有得嘆住冷氣舒舒服服咁食大排檔,份量都幾多,啱晒一班人嚟食😎🔸菠蘿拔絲糖醋咕嚕肉(HK$119)咕嚕肉用咗梅頭用,酸酸甜甜食落啖啖肉好開胃,可以連埋拔絲一齊食😉🔸沙爹粉絲金菇牛肉煲(HK$105)上枱時熱辣辣滾起晒好吸引,嗲味啱啱好唔會太鹹,加埋牛肉同粉絲送飯一流🙌🏻🔸 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅(HK$118)黑松露味好濃郁,仲有細細粒嘅蓮藕增加口感🤪🔸 小炒皇(HK$108)好大碟而且好足料,有腰果魷魚蝦仁☺️

🔸菠蘿拔絲糖醋咕嚕肉(HK$119)

🔸沙爹粉絲金菇牛肉煲(HK$105)

🔸 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅(HK$118)
黑松露味好濃郁,仲有細細粒嘅蓮藕增加口感🤪

🔸 小炒皇(HK$108)
好大碟而且好足料,有腰果魷魚蝦仁☺️
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉