2014-06-06 3816 浏览
很多人問我今年世界盃睇好邊隊? 老實說, 還未有定案! 其中原因是巴西酷熱的天熱與比賽時間的未知因素, 另一個更重要的是今年和地聯賽鬥得激烈, 英超西甲鬥到最後直路還有兩至三隊有權爭標, 令球員疲憊傷痛不已。不過今年聯賽的確十分戲劇性, 連一向不熱衷睇波的友人們都講起利物浦來!這天與親愛的友人看完戲, 心中喃喃的唸: “利物浦對車路士大戰”, 要看車仔如何翻盤! 誰知友人一句: “倒不如找個地方打邊爐睇波吖!” 真是意料之外! 之前也與朋友來過打邊爐, 知道有賽事直播。到埗, 在廳找不到好位置, 於是試找找房間靜靜的看。店員通知我最低消費HK$800, 這下我心裡有數。兩人吃HK$800在刺身火鍋館一點都不難! 先來個象拔蚌刺身! 象拔蚌肉雪白, 邊旁略有啡黃, 膽位置色淡, 應該是屬於沙面象拔蚌。基本上的象拔分沙表或泥表, 沙面肉爽, 味道較淡。泥面質腍, 但甜香多一點。火鍋館用上兩種切法, 蚌肉起片, 不太薄, 令吃下更有彈性而且爽脆; 膽位切條, 保存鮮味, 口感飽滿而帶有鮮甜。吃時, 前吃肉片再而膽, 蘸上豉油Wasabi, 鮮味更見一班。點了個胡椒豬肚湯底, 但在等湯底滾透之
點了個胡椒豬肚湯底, 但在等湯底滾透之時, 除吃上象拔蚌刺身外, 還來一個普寧豆腐。普寧豆腐其實只是個炸豆腐, 旁附上個油鹽蔥水。吃時將熱烘烘豆腐角放於鹽水中, 有種涼身的效果, 豆腐入口不熨口, 加上鹽水而帶出豆味鮮香。可是豆腐角炸得有點過火, 而且有點“油益”味, 只是鹽水蔥好, 但也蓋不過油味。
打邊爐要吃牛, 來碟手切牛都要兩百多, 所以HK$800 Min.絕不是問題。問題在於牛的質素又如何呢? 牛片上桌, 看其雪花分佈不算均勻, 即代表入口能無痕跡地溶化的機會低, 甚至有大片白位可能有筋的出現。然而我並不介意多嚼幾口而啖出牛味的, 可是入口牛片脂香明顯有所流失, 牛味亦不太足。這個牛, 真的難令人滿足! 不過近年牛肉價錢上升得緊要, 這樣的價錢有這樣的水平, 不算離譜。
比起一般牛肉片, 近年我更愛吃護牛白肉。因為相對價錢商宜一點, 而且牛中脂香味道絕不遜一般的手切牛肉。只是兩者相比, 牛白肉不能做到入口溶化的效果而已!
兩個人的火鍋其實可以很簡單, 要些菜, 要碟肉就可以。要多了只是怕眼闊肚窄, 浪費食物, 所以一些清清口味的東西劬是個不錯的選擇。左邊是一碟黑木耳, 降血壓, 有益而味淡。爽口中可吃到湯底原味!

另一個則是碟黃喉, 可是比起上次英記吃到割成一差一差的如剪紙雕花般樣子的, 這個明顯不如英記的爽口。而且由於是密孔管狀, 所以黃喉受水溫煮熱程度不同。煮得耐, 外邊過老; 煮得不夠, 中間心會韌, 這菜餐廳是處理不佳。
再來多一個吸湯的能手 -- 冰豆腐。打邊爐喜歡吃冰豆腐, 上桌時冰冰硬硬, 但是越泡越有味, 而且不會因誤了時間而散開。口中飽滿而實在的豆腐口感, 加上湯汁暖胃, 咬下而會溢出口中, 感覺很不錯。
友人喜歡吃滑, 來了個蝦滑, 墨魚鴛鴦滑。可惜不論是哪個滑, 口感彈性都不足, 鮮味故然有, 特別是墨魚滑也算是濃口, 可是質感真的差了點。
最後來個拳頭般大的一品餃, 泡了兩隻, 勉強吃了而有很多蝦肉, 但是味道已忘了! 但可以肯家的是這餃真的很膩, 吃一飯如吃個饅頭般。最後還是吃包的拿回家給家人吃!!

兩個人火鍋, HK$800, 其實也不會太難。難就難在你是否想花費如此去看場球賽! 這次, 因為謝老四的一腳跣倒, 令車仔還保有興趣的爭標感覺, 令人回味。可是, 旁邊房間的極嘈吵叫聲, 原原本本的對我們倆做成極大滋憂。而且看畢這場大戰之後, 如我房內要轉台,在外大廳的電視也會跟著我們在轉, 失卻了獨立房間的私人獨立意味, 有點被"搵笨"了!
2014-04-27
2014-05-26 1901 浏览
今日超熱,去到佐敦做野,同事話極品火鍋有午餐,吾係呀,咁熱仲火鍋。佢話有set, 二話不說即上。冷氣真係偉大發明,我地坐係房內我咖喱牛腩飯+燉豬肺瘦肉湯$52咖喱味超香濃,小辣,油吾多+like, 牛腩好入味及好淋,撈白飯無得頂,D薯仔都入哂味。湯超甜,豬肺五大件,及多件瘦肉,不油成個餐份量足,不錯

冷氣真係偉大發明,我地坐係房內
我咖喱牛腩飯+燉豬肺瘦肉湯$52

湯超甜,豬肺五大件,及多件瘦肉,不油

成個餐份量足,不錯
2014-05-26
2014-03-10 1901 浏览
兩姐妹難得放低d屋企兩隻豬,就一齊去打邊爐杏汁豬肺湯底夠特別,好香杏汁味,豬肺煲得好林,仲要有好多其他湯料,低食小食- 嘩嘩生腸生腸好爽,口感好好撈咗少少日本“嘩沙B” 好好食自家椰菜餃必食,好好食餃入邊包咗少少蝦米乾,好香桶蠔鮮甜,size唔變細細隻
兩姐妹難得放低d屋企兩隻豬,就一齊去打邊爐

杏汁豬肺湯底
夠特別,好香杏汁味,豬肺煲得好林,仲要有好多其他湯料,低食

小食- 嘩嘩生腸
生腸好爽,口感好好
撈咗少少日本“嘩沙B” 好好食

自家椰菜餃
必食,好好食
餃入邊包咗少少蝦米乾,好香

桶蠔
鮮甜,size唔變細細隻
見到食評唔錯, 四個人又可以有間房, 就一於試下!一上樓梯, 見食客都不太多, 之後經理帶我們入"房". 房間係兩張梳房打對坐,一間長方枱, 旁邊有部入牆電視機, 勉強都可以坐到六個人, 但四個人就適合, 如果有需要可以按鐘叫侍應添!!!!左選右揀下, 又係要了一個麻辣湯底, 味道唔錯! 唔會太過辣而食得太辛苦. 入面D豬紅好好食.   手打墨魚滑, 粒粒墨魚肉, 食落好有口感, 但我個人唔太鐘意這玩意, 因為我只係覺得呢粒只不過係一粒巨型手打墨丸而已! 反而正常size 手打墨魚丸會更適合我!田雞好鮮甜, 如果呢段係一條片, 你會見到田雞肉不斷顫抖! 近期心水之選, 牛頸脊係牛頸至牛膊中間的一段肉, 這個部位由於郁動較多, 肉質因而細緻及結實, 還有肥瘦適中, 比食手打牛口感會更勝一籌!牛心椗係心臟血管頭, 切左片感覺唔錯, 很爽口, 但味道無咩特別!非常好食及新鮮的刺物船: 有三文魚, 鮑片, 希靈魚, 八爪魚, 甜蝦, 帆立貝, 吞拿! 食過最好的刺身之中!!!好唔抵食的火鍋配料, 就算多新鮮都只能淺嚐, 對於我這個大食王好不過隱!炸得不算太脆, 而且油份多了點, 很膩! 但反而
見到食評唔錯, 四個人又可以有間房, 就一於試下!

麻辣湯底
墨魚滑
田雞
田雞好鮮甜, 如果呢段係一條片, 你會見到田雞肉不斷顫抖!
牛心頂配牛脊
剌身船
食過最好的刺身之中!!!
蟶子
嚮鈴
炸得不算太脆, 而且油份多了點, 很膩! 但反而個醬汁調得幾出色!

另外還叫了栗米, 窩笋, 菜藍, 都係新鮮素材!

整體普普通通, 價錢都算中高, 但個刺身真係一試難忘, 但可惜這裡不是一個日本店呢!

麻辣湯底
田雞
牛心頂配牛脊
剌身船
話說尋日忽然又凍到 PK甘好自然係想去打邊爐暖下架啦,去到佐敦就搵openrice幫下手,就搵左呢間野。首先,一入到去坐都未坐低就問人飲乜,我話一陣先。大佬,我件褸都未除完,又問多次... 甘D料都上得幾快既,由於有細路仔既關系,所以點左個清D既湯底"瑤柱冬瓜湯",呢個湯底不過不失啦,但成個鍋就係得瑤柱碎, 冬瓜, 湯,就唔係甘好睇,其實加D瘦肉粒都已經好睇好多,甘我自己本身對湯底都冇乜要求既,我認為佢都算合格既。跟住就有下面既火鍋料啦:本地手切肥牛:佢個Menu有三種牛肥牛: 安格施肥牛,本地手切肥牛,本地手切肥牛皇。安格施肥牛同本地手切肥牛係同價$198(大),本地手切肥牛皇就$258(大),甘我就要左普通本地手切肥牛,就中招了... 我真係未試過甘x難食既肥牛,完全係牛肉味既瘦肉,不知所謂,真係同佢間野個名一樣 "極品" 呀...新鮮黑柏葉:絕對唔係新鮮黑柏葉,就係凍肉公司未原全漂白果種黑柏葉...特色四寶丸:口感彈牙,味道又係不知所謂,好意思收我 $98...九菜餃:超重味精....羊肉片:就係一般凍肉材料,不過不失。脆骨腩:全晚最似樣其餘仲有: 鳥冬,粟米,西洋菜,冬姑,兩杯
話說尋日忽然又凍到 PK

跟住就有下面既火鍋料啦:

本地手切肥牛:

新鮮黑柏葉:
絕對唔係新鮮黑柏葉,就係凍肉公司未原全漂白果種黑柏葉...

特色四寶丸:
口感彈牙,味道又係不知所謂,好意思收我 $98...

九菜餃:
超重味精....

羊肉片:
就係一般凍肉材料,不過不失。

脆骨腩:
全晚最似樣

其餘仲有: 鳥冬,粟米,西洋菜,冬姑,兩杯 Asahi

埋單 $930.................. ok 祝你好運

甘講到尾,service 其實算幾好,只係未坐低叫人飲野果下言語上可能有d唔會,我整體係覺得幾好服務的。
本地手切肥牛
新鮮黑柏葉
特色四寶丸
九菜餃
瑤柱冬瓜湯底
羊肉片
2012-12-23
2012-12-21 627 浏览
整體食物質素不錯,雖然價錢唔平,1300幾,四位女士,但仲食浄!坐位濶落,四人坐六人枱!仲多間房間可 選擇,最低消費1200蚊,三五之己夠坐!亦都達到最低消費!最值得欣賞是服務!而家間間食店也缺人,冇邊啲會貼身服務!呢間卻很殷勤,連湯底啲泡也自動幫我地飛走,又會幫我地倒庶水,整體態度很好!值得讚!會有再去的意欲!食物水準,湯底正常,唔算特別選擇!蕃茄湯底正常,有落茄膏,少少羅宋湯feel響鈴超脆,即叫即做,好脆,但如果少啲油會更完美!薯粉幾好味!和牛也幾好,夠牛味,同事話好過肥牛!蔗汁也不錯!重要,同事話手打四寶丸不好吃!大家叫前考慮下啦!

響鈴超脆,即叫即做,好脆,但如果少啲油會更完美!
薯粉幾好味!
和牛也幾好,夠牛味,同事話好過肥牛!
蔗汁也不錯!

重要,同事話手打四寶丸不好吃!大家叫前考慮下啦!
  • 響鈐,薯粉,和牛
2012-11-26 528 浏览
我愛吃火鍋, 因為它靈活, 選擇多, 生熟自選。大夥朋友的聚會的時候可慢吃詳談; 遇上揀擇的朋友又可各叫各的; 不過最大的問題是兩個人才不怎麼的, 不能叫多少東西, 而且人均消費貴。但有時我也會兩個人吃火鍋, 因為我喜歡火鍋。當然火鍋的湯底是基礎的表現, 有些餐廳的湯底是越食越有味, 有些則越來越不像樣, 有的連一開始已經不行。我試過吃火鍋來的時候是一碗清水白湯, 只加了幾片涼瓜蘿蔔, 但吃到最後是一碗人人愛不釋手的熱湯, 喝三巡也不膩。這個是鮮蕃茄牛坑腩湯底, 味道不過不失, 湯底表現持續, 沒有褪色。牛肉是近年標榜得厲害的本地手切牛頸脊, 牛頸脊肉淋滑而帶肥, 鬆化而有油脂香, 牛肉味不算太重, 是香港人喜歡的入口即溶格式。(不知為什麼香港人特別喜愛入口即溶, 朱古力, 牛肉, 吞拿魚腩如是, 連腐皮, 豆腐, 鵝腸等都要入口即溶, 而亦因為這樣卻衍生了一系列的產品出來) 炸嚮鈴也是一樣, 也是近年火鍋的最佳拍檔。其實是炸鬆了的腐皮, 原本是杭州名菜, 並於1956年被浙江省定為杭州36款名菜之一, 前叫"幹炸嚮鈴", 因為吃下令人噹噹作響。現在揉合了廣東火鍋來一場南北和, 於湯中
炸嚮鈴也是一樣, 也是近年火鍋的最佳拍檔。其實是炸鬆了的腐皮, 原本是杭州名菜, 並於1956年被浙江省定為杭州36款名菜之一, 前叫"幹炸嚮鈴", 因為吃下令人噹噹作響。現在揉合了廣東火鍋來一場南北和, 於湯中停留兩三秒便即吃。外皮是吸滿湯的腐皮而內裡脆口。不過有趣的是要吃火鍋中美味的嚮鈴是要不太高水平的那種, 因為如果高水平的嚮鈴它們本身己經又薄又鬆又脆, 入口溶化, 不著絲毫痕跡。而一般是水平雖然都乾脆, 但則比較厚一點, 耐燙度也高一點, 適合火鍋之用。
午餐肉是同行友人的最愛, 他喜歡厚切放湯, 喜歡他放入口的飽滿與覆蓋, 有安全感。而且厚切的午餐肉肉香脂肪亦甘, 輕燙而食, 感覺又是溶化。
這個是不錯的極名, 桂花墨魚丸。墨魚丸可有很多配搭, 因為味道清淡, 但煮後彈牙。有時因為怕口感不夠爽而加入蟹籽, 令口感加了卜卜的複雜感; 但有時又會加入墨魚粒增加嚼勁。而這樣的選擇是桂花, 提高整體墨魚丸的香味。算是不錯的點子, 但要留意丸子的成熟程度, 如果過老過熟, 桂花會變苦。

整體來說, 這家火鍋的用料與服務都算不錯, 而兩個人亦有一張貼貼四人枱大的貴賓房, 入面有獨立電視, 感覺特別而且私隱。不過兩個人去食火鍋, 價錢始終會略貴, 不過十時半後樓下附近泊車多有位置, 不錯。
2012-05-23
2012-07-06 355 浏览
同姐姐姨丈約埋傾吓計,姨丈話想打邊爐,我地見到好大個極品火鍋牌,決定試下佢。咦,打開個menu,而經有驚喜。menu 上午有好多野,平時去火鍋店好小見到。我地要左個白肺湯底,好味:)火鍋唔小得肥牛,甘要番碟本地牛肩,好新鮮,好有牛肉味,口感一流。最正係極品有VIP房,三五自己傾計打邊爐,無得頂!Since my Chinese typing is slow. Food were super fresh, delicious and prices are very fair. I definitely recommend this place. Deco is elegant, both hall or VIP room.
最正係極品有VIP房,三五自己傾計打邊爐,無得頂!

VIP room with choice of TV
泰式生蝦
VIP room
VIP room with choice of TV
2012-05-06 239 浏览
是晚英足總杯決賽-車仔對利記, 查詢後此店有直播, 便訂檯9:00食飯兼睇波.訂檯時及入座時服務員都重申他們是凌晨02:00收工, 因場波00:15才開始, 心裡只希望場波不要加時, 否則人家打烊便不能看下去了...入座時發現只有幾檯, 心想星期六晚加上有波直播, 為何生意這麼慘淡? 起初不明所以, 但走時便知道箇中原委.點菜時HARD SELL海鮮是可以理解的, 但總算不太死纏爛打, 不太反感.論食物質素不算差, 但價錢就偏貴. 尤其是本地手切牛, 無論普通或特級, 均偏"鞋", 反而中價的安格斯牛軟滑很多.席間發現頭頂的冷氣機有倒汗水(可能是食得太耐的關係), 便叫一個哥哥仔幫忙清理一下.雖然哥哥仔全程有點黑面, 但心想始終要人家"琴高琴低", 也不能太坷求對方笑晒口咁對你吧.全晚戲玉在於場波的最後10分鐘. 當時時間約是01:55, 有一阿姐來跟我們說是否再繼續進食, 我說是的.但阿姐指住碟牛肉說: 我見你碟牛肉放左個多小時了, 如不食我督收走了. 我再說: 是的, 我會食的 (因只餘5、6片, 我們一行6人每人一片也可清掉, 不要浪費).但阿姐"竭而不捨"再說: 真的會食?!

但阿姐"竭而不捨"再說: 真的會食?! 放了個多小時了! 不食我收走了!
我便不耐煩的說: 放了個多小時有關係嗎? 我說食便是食!
說罷阿姐走開了.

雖則阿姐態度有問題, 但人家可能趕收工, 所以我隨即把剩餘的牛肉下鍋, 快快把它食完.
說時前那時快, 有一經理過來說: 不好意思, 阿姐趕住收工, 你們慢慢食吧, 我不崔你.
但待我吃了2片牛肉後 (由下鍋到吃相隔約2分鐘), 那位阿姐又走過來說: 你們食完了吧! 我先收走碗筷吧!
我們來不及反應, 阿姐已把坐在我旁邊的友人的餐具收走.
我說: 喂! 阿姐! 我們還要食的! 她答: 你的我不會收, 但我見他十幾廿分鐘都沒再食了, 收走也無防吧!
我說: 你這態度, 我食下去也會背脊骨落! 她答: 那好! 那我把鍋也收走吧!
隨即她馬上"坐言起行", 以神速把鍋收走.

你想收工, 我理解. 但以此態度對客, 確是惡劣..
晚飯高峰時段"拍烏蠅", 是有原因的.
2012-05-05
2012-02-08 174 浏览
上次試完之後,心思思再去試下,天氣凍,開年飯決定打邊爐。今次表現比上一次有進步,人手比上一次足好多,有伙計主動幫我地<畢>泡,又有人換碟,今次服務值得一讚食物方面今次食左象拔蚌,味道鮮好鮮 牛肉今次食左安格C,因為牛皇賣晒不過安格C一定有保證 手打丸同響令同上一次一樣咁好食。再試個炸魚皮同個響令一樣咁好食 不過想食脆朊又係沽清,唯一有小小失望 不過 我地仲試左佢地個廚師推介小食極品嘩嘩生腸,呢個真係超推介好爽脆,我地弄共ENCONE兩次 不過這間鋪頭真係幾令人費解,食物同環境都幾好,唔知點解總是冇咩人,就連我約0的朋友,佢地都唔知呢個位有間火鍋店真係奇怪 希望佢地繼續努力啦!!!!KEEP住質素啦!!!!一定會再幫襯的....
上次試完之後,心思思再去試下,天氣凍,開年飯決定打邊爐。

食物方面今次食左象拔蚌,味道鮮好鮮
牛肉今次食左安格C,因為牛皇賣晒
不過安格C一定有保證
手打丸同響令同上一次一樣咁好食。
再試個炸魚皮同個響令一樣咁好食
不過想食脆朊又係沽清,唯一有小小失望
好爽脆,我地弄共ENCONE兩次

真係奇怪
2012-01-30
庆祝纪念
团年饭
  • 手打丸
2012-01-08 57 浏览
很久沒有和舊同事吃飯,今次早兩天book枱,想吃好一點,這店是錯選擇。擺設枱與枱太密,光猛整潔,太多人...可能人多已book VIP房,7點半到時只有3-4成滿,到走時10點左右,最多人時也只有八成。3個人便點了刺身拼盤(細)- 三文魚 - 一般貨色,太肥,太鮮甜- 吞那魚 - 是暗紅,是淡粉紅,算鮮甜- 八爪魚 - 沒味道及超級靱- 青螺 - 爽脆、有鮮味- 鯖魚 - 極腥,吃也吧- 帶子 - 一般size,鮮甜- 甜蝦 - 太新鮮,但算可以入口蕃茄著仔湯 - 沒味精,清甜,打邊爐前應先喝一碗- 聖子皇 (68元隻) - 侍應極力推介,鮮甜、爽脆,但size值68元,只值38-48元- 牛皇(大) - 又是侍應極力推介,可能吃好的牛肉太多了,這須是上等貨色,但能吸引我。肥瘦比例適中,重肉味和有咬口- 西洋菜 - 新鮮,用嚟火鍋也錯- 唐篙 - 新鮮,洗得太乾淨,有沙更有發泡膠粒,店員要多加留意- 魚片頭 - 太厚,味道一流,有魚鮮味及彈牙- 鮮腐竹 - 可能真係竹,烚咗15-20分鐘都唔淋,沒有豆味...- 籮白片 - 原片、大件牛篣茶 - 應加糖,加咗

3個人便點了刺身拼盤(細)
- 三文魚 - 一般貨色,太肥,太鮮甜

- 吞那魚 - 是暗紅,是淡粉紅,算鮮甜

- 八爪魚 - 沒味道及超級靱

- 青螺 - 爽脆、有鮮味

- 鯖魚 - 極腥,吃也吧

- 帶子 - 一般size,鮮甜

- 甜蝦 - 太新鮮,但算可以入口

蕃茄著仔湯 - 沒味精,清甜,打邊爐前應先喝一碗
- 聖子皇 (68元隻) - 侍應極力推介,鮮甜、爽脆
,但size值68元,只值38-48元

,但能吸引我。肥瘦比例適中,重肉味和有咬口

- 西洋菜 - 新鮮,用嚟火鍋也錯

- 魚片頭 - 太厚,味道一流,有魚鮮味及彈牙

- 籮白片 - 原片、大件

牛篣茶 - 應加糖,加咗糖就唔好飲

服務算是很錯,用提侍應也會不時加湯和"扚"走喲泡

共1090元3人
2011-12-28
  • 魚片頭
2011-11-06 38 浏览
第一次寫食評,有0的緊張天氣涼涼地朋友們都想搵地方打邊爐,上openrice搵,跟住比我搵到極品火鍋,見0的食評都唔錯,就打電話去book枱,第一個感覺好好,同之前有位仁兄感覺一樣,聽電話的女仔好有禮貌,真係起碼我聽到佢講咩,唔會係鄉音我原本想book房,不過已經full晒,所以就book左大堂,當晚我地準時到達,見到都已經坐左好多客,我地坐底就先叫左啤酒,佢地有特價啤,$38有三枝大金x,好底飲,等齊人我地就叫野食,叫左個萬壽果鍋底,跟住搵左個著西裝既男仔,問下佢牛皇同本地牛肉有咩分別,佢就好有耐性解釋比我地知,我地心大心細,因為牛皇同本地牛肉價錢都相差幾拾,所以叫左一碟細牛皇,一碟大本地牛肉試下,因為我地全部都係牛魔王,跟住我地叫左手打四寶丸,餃子拼盤,炸魚皮,響聆,鵝腸,食住先......我地最期待的牛肉到了,牛皇個look好ok,口感好好。跟住再來碟本地牛肉,我地見到就覺得麻麻地,因為全碟都冇咩雪花,好紅,不過都要照食啦....哼....一試之後,又覺得唔係好似佢個外型咁喎!!!!原來都好好食,仲好有牛味,冇牛皇咁肥。我地大家商量之下,各有各喜好,有0的鍾意食肥0的有0的鍾意食
第一次寫食評,有0的緊張
我地最期待的牛肉到了,牛皇個look好ok,口感好好
。跟住再來碟本地牛肉,我地見到就覺得麻麻地,因為全碟都冇咩雪花,好紅,不過都要照食啦....哼....一試之後,又覺得唔係好似佢個外型咁喎!!!!原來都好好食,仲好有牛味,冇牛皇咁肥。我地大家商量之下,各有各喜好,有0的鍾意食肥0的有0的鍾意食廋0的....所以就再order每樣一碟細,滿足各人喜好

至於其他的食物,手打丸好好食,超推介墨丸同睖魚丸,好彈,湯底都ok,不過濃左0的,如果當湯飲就好好,用來打邊爐就好似貴小小,仲有推介佢地個水餃同鵝腸,都好好味,另外炸魚皮同響聆都好新鮮,全部都熱騰騰的,不過就要等耐些.....
全晚最不太滿意就係佢地好似唔係好夠人手,要等一陣先有人,如果佢地可以改埋呢個問題,就更好了!!!!!
下次我地會再來的
希望佢地再有進步啦^^
2011-11-04
  • 響鈴
  • 手打丸
特意来试新火锅店。看到其他点评说肥牛不错,就点了。7点没到,只剩下本地肥牛和安格斯牛?是供應出現問題了嗎?叫了小的本地肥牛颈脊位(服务员说比较受欢迎,爽口),没想到吃了一个小时催了4次才来,而且超瘦,红色的一片-怎么可能是肥牛?非常失望!叫了圣子王,吃到快完的时候催了一次,才說没有?沒人跟進...吃完买单的时候,圣子王照樣出現, 改單; 改完後, 汇丰卡折扣又没算进去; 再改。中間跟部长说了句"肥牛好瘦喔", 得到的回应是"哦"...真的令人哭笑不得。其他地方嘛,汤底还可以,环境干净,坐得也舒服。可是重要的牛肉真的不行。外面的火鍋店選擇真的好多, 所以店家真的还得多加努力!
?是供應出現問題了嗎?

非常失望!

2011-10-30
  • 響鈴
  • 象拔蚌丸
星期六同D火鍋黨黨員去佐敦搵食,走到王X火鍋個頭,比一個地下大電視吸引左,原來果頭開左間新火鍋,聽D黨員講以前都係火鍋店,我以前都沒留意到!我們即刻上網睇下食評,覺得OK便跟個知客走上去了,上到去個場幾有型幾有新派 FEEL !但可惜的是 D 房坐爆左,還好座位夠多可以放到手袋,慢慢睇下個點單紙(無餐牌)配料和湯底選擇都好多。但其實 D料同附近好幾間有名的都差不多啦,但D湯底"皇牌鍋"同水餃就真係幾好。另外服務就真係麻麻地喇,可能星期六啦!不過都不過不失喇,起碼唔會扮見你唔到先啦!佢地的檯面都幾大可以放到很多料後亦有空間!最後這次最值得一贊既就係個女廁裝修好靚好乾淨。重有個樂聲電廁板! 事關廁所對我出外食飯時的選擇條件中來說,佔了很重要的部份,可能我有點怪啦!餐具方面亦看得出他們的心思!
但可惜的是 D 房坐爆左,還好座位夠多可以放到手袋,
贊!這個好!
慢慢睇下個點單紙(無餐牌)配料和湯底選擇都好多。

佢地的檯面都幾大可以放到很多料後亦有空間!

餐具方面亦看得出他們的心思!
2011-10-22
贊!這個好!
  • 皇牌鍋
  • 水餃
(非会员)
大哥生日將來臨,故邀請大哥、大嫂、爸爸和我的至愛來一個聚餐(共5人);因知大哥喜愛吃火鍋,就到"開飯啦"找間有水準的火鍋店試一試;看見"極品火鍋"的評語只有讚,無彈,看看食評是否有做馬,即管去試一試。我們柯打了海底棷鮮魚鍋和一般時常吃到的食物,例如炸魚皮、九吐魚(好滑、魚身晶瑩通透)、脆肉鯇魚片(好大片、又脆)、手打四寶丸、水餃(叫了兩次)、鯪魚球(叫了両次)因為是大哥favour,蟹子丸(我的favour)、炸魚片(多了點味精)、手切牛肉(頸部位)、香草牛柳粒、 田園雜菜(叫了兩次、洗得乾淨),酸梅湯(叫了兩次)。總括來說,所有食物都好吃的原因是新鮮,所以食得放心又開心!至於服務,我覺得只是一般,感受不到其它食家所講到的親切。我會再來幫襯和介紹給身邊的朋友。我的至愛多謝了我両次,我問點解,他說享受到好吃的食物,他感到滿足,我都是,並可享受family gathering。回家後,我問火鍋店的男厠整潔嗎?他回答Ok,只是食客用得不潔。最後,我希望"極品火鍋"能繼續保持食物的水準、好既服務態度、價錢公道,我相信"極品火鍋"必能成為一流的火鍋店,努力吧!
2011-10-23
庆祝纪念
生日
  • 我們點的食物。