2020-11-06 21 浏览
呢間串燒店係觀塘都幾出名,因為串燒多花款,而且係觀塘少有嘅串燒店。一邊飲酒一邊食串燒都幾正。環境開揚,係露天地方或者室內都有位。一口日本甜薯:好甜好香,一啖食落口岩岩好,唔覺唔覺就會食好多。柚子沙律:好多柚子肉,加埋菜,好juicy燒茄子:燒得好出色,配料好香,好有風味,啲肉可以一梳梳咁撕出來,好軟熟。燒帶子:好大粒的帶子,雖然價錢小貴,不過好多汁彈牙,加埋粉絲同蒜,索晒啲汁原汁原味咁食!燒蝦:隻隻都好大隻新鮮,一份有4隻都算可以,上面灑小小鹽已經好入味。

柚子沙律:好多柚子肉,加埋菜,好juicy

2020-11-04 50 浏览
呢年大家也努力抗疫,盡量少出門,父母也一樣,近日見數字下降,就在家附近帶他們出門抖抖氣吧。泰式都是他們喜愛的口味,找到就在apm旁的港貿中心有泰餐館就訂了枱簡單裝潢,另有大平台可選擇室外進餐,空氣流通也很不錯泰式木瓜沙律 68酸酸爽口的青木瓜是媽媽最愛,十分開胃,一家也食不停泰式炸蝦餅 48外層炸至脆口,配上甜酸醬,若蝦餅能做厚身會更好更彈牙泰式煎蠔蛋配泰式辣汁 98煎蠔餅的蠔仔也蠻多,平時不愛炸物的媽媽也吃,配上辣汁又另一風味泰式炒金邊粉 68泰式都是酸甜,而這個炒至乾身,入口不油膩,份量滿滿足夠四人分享海鮮古法燒鰂魚 128注意需時烹調,可先落單因為必食,肉質嫩滑,烤味香口
簡單裝潢,另有大平台可選擇室外進餐,空氣流通也很不錯
泰式木瓜沙律 68
酸酸爽口的青木瓜是媽媽最愛,十分開胃,一家也食不停
泰式炸蝦餅 48
外層炸至脆口,配上甜酸醬,若蝦餅能做厚身會更好更彈牙
泰式煎蠔蛋配泰式辣汁 98
泰式炒金邊粉 68
海鮮古法燒鰂魚 128
注意需時烹調,可先落單因為必食,肉質嫩滑,烤味香口
2020-11-02 239 浏览
疫情好似好轉返,不過其實大家都會擔心幾時又惡化返,既然係咁,都要接受呢個新常態。人係唔係都要生活,既然係咁,不如去食啲好野啦,今次就去左觀塘港貿中心既「榕易燒」度食晚飯啦。難得可以係鬧市搵到一間好食的串燒店真係唔易,不過呢間又真係唔錯。我地叫左「日式一口牛」、「燒黑毛豬肋條」、「鹽燒厚切牛舌」、「金菇肥牛卷」、「雞軟」骨串、「蒜蓉粉絲燒北海道扇貝」、「泰式煎蠔蛋餅配泰式辣汁」、「燒原條蒜蓉茄子」、「蒜蓉牛油焗雜菇」、「王牌燒菠蘿條」、「燒翠玉瓜」、「招牌海鮮冬蔭功」,當然唔少得兩條特飲「泰式咸檸七」、「泰式青檸梳打」。最好食,一定要講係個「泰式煎蠔蛋餅配泰式辣汁」同埋「燒原條蒜蓉茄子」,真係好有水準,煎蠔蛋餅煎得乾爽,食落口是脆的,加埋個泰式辣汁,你會食到一口脆,一口蠔,一口酸辣惹味感覺。另外,「燒原條蒜蓉茄子」都好得,上菜時個蒜蓉味香到撲埋來,食落去茄子啖啖爽口。當然,「日式一口牛」、「燒黑毛豬肋條」、「鹽燒厚切牛舌」、「金菇肥牛卷」、「雞軟」骨串,都係好食之選,食串燒無理由唔食呢幾款必點之選,要試一間串燒店得唔得,真係食呢啲就見真章。食到咁上下,都見口乾,叫了「泰式咸檸七」,「泰式

食到咁上下,都見口乾,叫了「泰式咸檸七」,「泰式青檸梳打」,當中「泰式咸檸七」將咸檸打溶於七喜度,口感更佳!
2020-10-28
2020-11-01 79 浏览
周末帶上朋友過來官塘吃燒烤。沒想到隱藏於工業大樓間,竟然有一片露天的小場地,秋風陣陣吹起,涼爽舒適的香港又一次回來啦!寬敞的露臺,特別適合朋友一起聚餐或者辦小組活動。聽說昨天萬聖節,就爆滿,生意好得不得了。椒鹽雞軟骨$42外皮被炸得酥脆,內心多汁,且脆脆的軟骨,讓口感格外香脆。.泰式炒通菜$58必點項目,蔬菜新鮮,在蝦皮和其他醬料的調味下,味道很下飯。健康菜式。.香葉辣肉碎炒飯 $68炒飯很香,且很大分,我們兩個人都沒吃完。原條司華力腸 $16燒翠玉瓜$16燒玉米$14王牌燒菠蘿 $24菠蘿一直是我的最愛,燒過之後,清甜多汁又有燒烤的獨特味道。.泰國椰青 $35王老吉 $12...榕易燒泰式串燒專門店觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖

椒鹽雞軟骨$42
外皮被炸得酥脆,內心多汁,且脆脆的軟骨,讓口感格外香脆。
泰式炒通菜$58
香葉辣肉碎炒飯 $68
炒飯很香,且很大分,我們兩個人都沒吃完。

原條司華力腸 $16
燒翠玉瓜$16
燒玉米$14
王牌燒菠蘿 $24
菠蘿一直是我的最愛,燒過之後,清甜多汁又有燒烤的獨特味道。
泰國椰青 $35
王老吉 $12

榕易燒泰式串燒專門店
觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖
2020-10-31 113 浏览
估唔到APM旁呢個大廈樓上原來開左間串燒店,而且餐廳有一半座位都係喺室外,枱與枱之間都隔得開,感覺都幾有feel。 🍴 泰式雜錦拼盤 ($118) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 好大碟,真係好大碟!有咖哩角、春卷、魚餅同蝦多士各六件。全部熱辣辣,炸得又唔油,幾好味。最深刻係個魚餅,食食下都幾辣,好彩有叫青檸七,如果唔係就辣死! 🍴 串燒拼盤 ($88) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 拼盤包左豬牛雞各兩串,係即叫即燒。肉味足夠,唔會太鹹,最推介係雞肉,肉質較嫩滑。 🍴 鹽燒厚切牛舌 ($28) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 好大條!肉質好稔好鬆軟,鹽嘅份量正常,整體燒得好香口。 🍴 日式燒鮮白鱔 ($48) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 本身好鐘意食魚,而呢個串燒又係厚切,食落彈牙入味,真係好想再食! .............................. 榕易燒 地址📍: 觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖 總評分: 8.2/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴 泰式雜錦拼盤 ($118) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
泰式雜錦拼盤

🍴 串燒拼盤 ($88) ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴 鹽燒厚切牛舌 ($28) ⭐️⭐️⭐️⭐️
好大條!肉質好稔好鬆軟,鹽嘅份量正常,整體燒得好香口。

🍴 日式燒鮮白鱔 ($48) ⭐️⭐️⭐️⭐️

2020-10-27
泰式雜錦拼盤
串燒拼盤
2020-10-26 53 浏览
觀塘區真係有好多好嘢食,除咗有好多文青Cafe打卡之外,泰國菜都係一個選擇😁。今日小編嚟到港貿中心2樓嘅一間泰菜串燒店,呢一間除咗有好食嘅泰國料理同串燒之外,仲有一個好正嘅戶外飲食區,環境絕對一流💕。一個好嘅食嘢環境,真係好加分😚。不過呢間店非常之旺,小編嚟到已經冇晒戶外座位,下次要嚟記得要預約丫🙈。。馬沙文咖哩炆牛腩 $98呢個咖喱真係好出色,咖喱味濃,唔會泰勒亦都唔會太鹹,調味啱啱好,而且牛腩炆得好入味好淋👍🏻。配上白飯,第一個咖喱撈飯,好食到停唔到口🤤,如果再配上薄餅,絕對一流。。泰式雜錦拼盤 $118拼盤份量非常大,有四款嘢食,分別係蝦多士、春卷、魚餅,同咖喱角,每款有7/8件,呢個價錢有咁多份量,認真抵食😆。而當中小編最愛蝦多士,多士非常之酥脆,而且隻蝦好入味,再加上特配嘅辣醬汁,非常之惹味😚。。燒澳洲羊架 $42好入味嘅一個羊架,唔會有好重蘇味,小小嘅蘇味加上調味料,食落好有風味😋。。日式燒鮮白鱔 $48白鱔燒得外脆內軟,外皮好脆,入味之餘,魚肉亦都好嫩滑😆。。榕易燒泰式串燒專門店 (觀塘)觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖。最高為(5/5)味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐價錢⭐️⭐️⭐️⭐

馬沙文咖哩炆牛腩 $98

泰式雜錦拼盤 $118

燒澳洲羊架 $42

日式燒鮮白鱔 $48
白鱔燒得外脆內軟,外皮好脆,入味之餘,魚肉亦都好嫩滑😆。

榕易燒泰式串燒專門店 (觀塘)
觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖

最高為(5/5)
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
價錢⭐️⭐️⭐️⭐⭐
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
推薦星數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
2020-10-21
2020-10-26 33 浏览
觀塘一向都出名多美食,無論係街邊小店、樓上Cafe,或者係泰國菜日本菜韓國菜,都一應俱全,而且質素都有返咁上下保證😝。今日小編就嚟到APM後面嘅廣袤中心食好西,上到嚟2樓就見到有一間泰國菜專門店,呢度除咗有地道泰國菜之外,仲有串燒食😆,最chill嘅係舖頭後面仲有一個戶外區,真係好正🤩,不過可惜當日外面已經full Booking,小編唯有坐喺室內嘆美食。。招牌海鮮冬陰功$108好香濃嘅冬陰功湯,好重蝦味,亦都好有椰漿味,辣度啱啱好,飲落海鮮好鮮味,同泰國當地嘅冬陰功湯絕對有得比😍。。泰式炒通菜 $58幾有泰國風味,少少鹹少少辣,而且通菜好爽口,咬落好有口感👍🏻。。香辣海鮮炒飯 $88炒飯炒得好乾身,每粒飯都粒粒分明,而且配上各款海鮮同菠蘿炒埋一齊,幾好食😁。。燒完條蒜蓉茄子 $34只要去到串燒店,基本上小編都一定會Order一份燒茄子,茄子都係小編其中一樣最愛嘅嘢食❤️。而呢間店嘅燒茄子亦都非常之出色,蒜蓉味好香濃,茄子亦都好大條。火候控制得好出色,燒得啱啱好,入味之餘,亦都唔會燒得好乾身。推薦😍。

招牌海鮮冬陰功$108

泰式炒通菜 $58

香辣海鮮炒飯 $88

燒完條蒜蓉茄子 $34
2020-10-22
2020-10-24 57 浏览
『泰式雜錦拼盤』内有蝦多士,春卷,魚餅,咖哩角。每樣都有6~8件,數量勁多,意想不到。蝦多士賣相唔錯,魚餅質地好腍,口感極佳,咖喱角咖喱濃香,最重要全部都原汁原味,不加味精。肉類串燒就嗌咗雞腎串,燒墨魚丸;海鮮類串燒就有蒜蓉粉絲燒蘇格蘭蟶子同埋日式燒鮮白鱔,蔬菜串燒就嗌咗日本一口紫薯作為我嘅飯後甜品。海鮮類不嬲係我嘅favor, 蟶子飽满彈牙清甜,白鱔燒得好香,香氣扑鼻,好满足,最重要呢度有好大,有舒適嘅室外空間,喺宜家秋高氣爽時,約埋朋友來不失為一個好嘅選擇。

2020-10-23 52 浏览
疫情悶得太耐,極少出街食飯,適逢屋企人生日,就食下邪惡串燒黃店💛入到去就安排我地坐係室外花園,而家天氣涼涼地,舒服唔好熱👍🏻野食都價錢合理哇, 呢個cocktail生蠔杯超正!個杯睇落好細,但食果陣...見粒生蠔勁大肥美,仲好新鮮,大滿足💛第二最愛係呢個 地上最強地瓜球!我一個人差唔多食晒,外脆內軟💛燒茄子就燒烤必食啦,意料之內啦燒雞皮,燒韮菜👍🏻 蜜糖雞亦好味😋 燒波蘿唔錯~泰式豬頸肉,ok ge,但都冇驚喜~燒蟶子!呢個係我最失望既~ 最貴係佢,但燒完好un,都冇想像中大隻😔Overall黎講,我覺得呢餐係滿足既!味道都岩岩好呀,有燒烤味,食完唔會好頸渴😋但呀男人就覺得唔夠味,覺得食串燒精髓要成串都係粉。咁係既,如果追求大陸串燒果種「惹味」你會覺得唔夠勁,睇你要咩啦~
疫情悶得太耐,極少出街食飯,
適逢屋企人生日,就食下邪惡串燒黃店💛

入到去就安排我地坐係室外花園,
而家天氣涼涼地,舒服唔好熱👍🏻
野食都價錢合理

哇, 呢個cocktail生蠔杯超正!
個杯睇落好細,但食果陣...
見粒生蠔勁大肥美,仲好新鮮,大滿足💛

第二最愛係呢個 地上最強地瓜球!
我一個人差唔多食晒,外脆內軟💛

燒茄子就燒烤必食啦,意料之內啦

燒雞皮,燒韮菜👍🏻

蜜糖雞亦好味😋 燒波蘿唔錯~

泰式豬頸肉,ok ge,但都冇驚喜~

燒蟶子!呢個係我最失望既~
最貴係佢,但燒完好un,都冇想像中大隻😔

Overall黎講,我覺得呢餐係滿足既!
味道都岩岩好呀,有燒烤味,
食完唔會好頸渴😋
但呀男人就覺得唔夠味,
覺得食串燒精髓要成串都係粉。
咁係既,如果追求大陸串燒果種「惹味」
你會覺得唔夠勁,睇你要咩啦~

• 生蠔杯、地瓜球
榕易燒原本在九龍城,但無法續租,於是把觀塘的榕記車仔麵轉了做榕易燒泰式串燒店。餐廳位於連接APM的商廈1樓,不用排長龍等𨋢,直接在旁邊的樓梯上一層便可,非常方便。之前做車仔麵不做晚市,一直没機會試。現在轉了方式,開埋晚市,終於有機會來支持。餐廳主打室外,室內比較小。但枱不多,没有迫夾感覺。室外非常開揚。甫坐下,,店員除了給了調味粉,還有香茅油驅蚊,很貼心。除了串燒,還有不少泰菜可選,一定食得飽。除了晚市,現在還有午市。價錢由$50-60左右,同區average,不算貴。Half half $58未食先來杯啤酒。Suntory黑啤較澀,加白啤後,中和其苦澀味,又不失厚身口感。推介~酸辣肉碎生菜包 $68生菜包份量不少,生菜夠爽脆。肉碎不算辣,不吃辣的朋友也可試試。泰式煎蠔蛋餅配泰式辣汁 $98蠔餅口感偏脆,有點似潮州蠔餅。魚露加了泰式酸辣醬料,比潮式的更惹味。左至右:燒白鱔 $48 、鹽燒厚切牛舌 $28燒黑毛豬肋條 $48 、雞皮串 $12燒白鱔非常肥美,入口juicy、帶點油脂,串燒中最喜愛。一上枱便聞到厚切牛舌的香氣,厚切口感令人滿足,味道香。推介給喜歡吃牛舌的朋友~燒黑毛豬肋條外

餐廳主打室外,室內比較小。但枱不多,没有迫夾感覺。

室外非常開揚。

甫坐下,,店員除了給了調味粉,還有香茅油驅蚊,很貼心。

除了串燒,還有不少泰菜可選,一定食得飽。

Half half $58

酸辣肉碎生菜包 $68

泰式煎蠔蛋餅配泰式辣汁 $98

左至右:燒白鱔 $48 、鹽燒厚切牛舌 $28
燒黑毛豬肋條 $48 、雞皮串 $12

燒白鱔非常肥美,入口juicy、帶點油脂,串燒中最喜愛。
燒黑毛豬肋條外層有點乾,但內裏肉質還算juicy。味道甜甜的,令我想起碳燒蜜汁豬肉乾。雞皮串蠻香口,但偏硬。

古法燒鰂魚 $128

古法燒鰂魚

古法鹽燒鰂魚蠻大條,夠3-4人食用。魚肉超級嫩滑!
魚肚塞滿香茅、檸檬葉等醃製再燒,不但去除泥腥味,每口都充滿泰式香料,非常入味。必點推介!!

由九龍城搬到觀塘、由車仔麵轉做泰菜,良心小店初心始終不變。

餐廳資料:

榕易燒泰式串燒專門店

地址: 觀塘巧明街117號港貿中心2樓201號舖
電話: 96272035
2020-10-21 259 浏览
我都話咗我係觀塘友嚟,又比我發現新嘢!今次新餐廳係食串燒㗎!地點超方便,係正APM隔離!入到黎環境超正,原來佢係有戶外坐位㗎!而家呢啲天氣涼涼地,建議大家坐出面,三五知己吹下水,飲杯啤,都幾爽!我地都叫咗幾多野食!先講下小食,一嚟就係地瓜球,金黃色,炸到外脆內軟,食落好重番薯味,唔會太甜,啱啱好!又係懷念台灣的味道!之後到炸蝦餅,呢個極力推薦!食落唔油膩,仲好爽口彈牙,再配埋泰式辣醬,呢個組合無得輸!話明食串燒,無理由唔叫返幾串試下!我地叫咗豬牛雞各2串,同埋鹽燒厚切牛舌,呢4款同一時間上枱,先講下豬牛雞,燒得唔錯,因為唔會燒到好乾,我幾鍾意!同埋食到孜然粉嘅味道,孜然粉同肉類嘅串燒又係絕配!之於牛舌,一個字「正」!又大塊又厚,一啲都唔韌,好易就咬得開!鍾意食牛舌嘅朋友要試下!跟住就到海鮮類啦!我地起初叫咗生蠔同埋蟶子,但因為唔夠喉,再叫埋扇貝!3款海鮮都主要係蒜茸燒,好惹味!蟶子又長大條,完全唔韌,燒嘅時間啱啱好!生蠔大隻夠厚肉,食落好鮮味,再加埋蒜茸,超正!而扇貝就好大粒,肉質爽口彈牙,基本上3款海鮮都好新鮮!極力推薦!最後呢碟炸蠔餅,一上枱果陣真係嘩嘩聲!勁大碟呀!

地上最強地瓜丸

泰式炸蝦餅

豬牛雞各2串,鹽燒厚切牛舌

蒜蓉粉絲燒蘇格蘭蟶子
蒜蓉燒美國生蠔
蒜蓉粉絲燒北海道扇貝

最後呢碟炸蠔餅,一上枱果陣真係嘩嘩聲!勁大碟呀!雖然係炸,但一啲都唔油膩,仲要炸到好酥脆,熱辣辣超級正!入面勁多蠔仔,好重料!平時食蠔餅係配魚露,但呢到係配泰式辣汁,食落又幾惹味喎!真係估佢唔到!
泰式煎蠔餅

呢間新餐廳整體唔錯,係encore之選!野食唔貴,環境又正!大家快啲去試下啦!

2020-10-20
蒜蓉燒美國生蠔
泰式煎蠔餅
  • 鹽燒厚切牛舌
2020-10-20 55 浏览
自從疫情開始都少左好多岀去食飯嘅機會 可以食串燒嘅機會更加係少之又少 而食到好食串燒店嘅機會更加係絕無僅有 今日咁岩比我遇到間新開質素又好嘅串燒一於分享比大家黎到咁好環境又有戶外餐枱嘅地方無理由唔叫杯啤酒配合一下因為佢地係即燒所以都要等一陣,不過嘩咁快就上菜啦,呢到分別有豬肉、牛肉、牛舌、雞肉、雞腎同雞軟骨一睇賣相都唔錯豬肉唔會話韌而且肥瘦均勻食落唔會話因為燒而太乾身牛肉嘅香茅味好勁 未食就已經香噴噴 咬落一啲都唔老雞肉一個字滑 食落仲滿滿嘅肉汁牛舌係我當中最推嘅因為佢真係可以代表外脆內軟令我食完即刻再加叫雞腎除左爽我都唔知點形容 都係我第二輪加點嘅目標茄子作為串燒店嘅靈魂點可以少左佢 佢地嘅蒜蓉一啲都唔同你慳 每啖都係滿滿嘅蒜香 配啤酒真係無得頂佢地嘅海鮮都有好多種類 不過已經食到開始飽飽地就淨係叫左條蟶子黎食 爽得黎之餘仲要夠哂大隻最後我地叫左個炒烏東黎食飽少少 點都要有啲飯麵落肚先得嘅佢地嘅辣度岩岩好 惹味之餘唔會太辣最後嘅最後我地仲叫左一碗雞軟骨黎配埋杯酒~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~佢地嘅串燒店真係可以作為市區消夜好去處 下次再去

黎到咁好環境又有戶外餐枱嘅地方無理由唔叫杯啤酒配合一下

一睇賣相都唔錯