2019-09-16 605 浏览
#榮式燒雞扒🔴🔴⚪️⚪️⚪️(2/5)中秋節來到佐敦,卻好多想吃的店沒開,眼看著快下雨,就進了這間評價不錯的雞扒飯。如果是喜歡吃藕餅的可以來吃吃看,雞扒跟台灣便當店普遍能吃到的差不多囉,如果是為了填飽肚子是不錯的平價選擇!1、雞扒肉燥飯🐔這裡的肉燥不是台灣肉燥啦~~是港式肉燥的,老實說吃不太習慣,形容起來大概像醬油肉碎燴飯,有點像飛機餐的感覺🤫雞扒一樣多汁,只是不知是不是來客太多,擺飯菜真的有點隨意~~2、鱆魚藕餅雞扒飯👍( #雞藕天成 )雞扒口感鮮嫩,若表面有燒出脆皮可能會更好一些,但意外的是藕餅大勝雞扒!餅內部非常多汁鮮嫩,吃得出新鮮手作,算是目前吃過最好吃的藕餅,值得一試!*附飲選凍檸茶,就跟一般香港茶餐廳喝到的差不多,正常水準!————想看更多我的食記快來instagram找我💡INS ID:honestlytaste
#榮式燒雞扒
🔴🔴⚪️⚪️⚪️(2/5)

1、雞扒肉燥飯🐔
雞扒肉燥飯

2、鱆魚藕餅雞扒飯👍( #雞藕天成 )
雞藕天成

凍檸茶

*附飲選凍檸茶,就跟一般香港茶餐廳喝到的差不多,正常水準!

————

想看更多我的食記快來instagram找我💡
INS ID:honestlytaste
2019-09-14
  • 雞藕天成
2019-09-03 320 浏览
喺佐敦做完yoga 諗住係studio附近食個快飯番屋企休息原來樓下就有榮式 對上一次食應該係嗌外賣 好難食 所以之後一年都無再食過今次叫咗1️⃣雞扒撈丁2️⃣雞藕天成湯烏冬因為太肚餓的關係 碗烏冬喺我記得影相之前已經食晒🤪朋友話間間榮式水準唔同 蓮藕餅要好食 真係要靠運數 我決定試一試 ‼️個雞藕天成轉湯烏冬要加$10雞扒好好食👍🏻👍🏻 唔太乾or太肥 係半肥瘦雞扒 仲要煎焗得啱啱好墨魚蓮藕餅 唔難食 亦唔係特別出色 可能我expectation太高🤣 其實佢唔差的📜Overall:好有街坊味道的榮式 我咁講係因為個waiter好親切咁提議今日咩會好食啲 點樣分開叫會抵啲 呢樣未試過唔敢講好唔好食 😎👏🏻 雞扒真係好出色 會再番黎食🤩
今次叫咗1️⃣雞扒撈丁2️⃣雞藕天成湯烏冬
因為太肚餓的關係 碗烏冬喺我記得影相之前已經食晒🤪
2019-08-21 362 浏览
雞扒親子飯,啲雞扒真係不得了,唔怪得知可以連鎖咁開咁多間。佢係好多汁,好 juicy,好彈牙但又不硬,味道超好,黑椒味超重,我有諗過係咪好多味精,但食完之後又冇覺得特別好頸渴,應該不多吧。五十幾蚊咁嘅份量,好好,啱晒鍾意食肉嘅朋友。對我來講美中不足就當然係太少菜啦,唔健康,啲滑板好普通,下次我會試第二隻。側邊啲蔥同埋酸菜好特別,我自己覺得就唔係太襯雞扒,但係用黎撈飯都幾好食。熱檸蜜唔需要加錢,咁我咪嗌一杯黎飲吓囉,一飲,唔怪得知唔使加錢啦,稀到爆,唔講我以為我自己飲緊熱檸水。佢嘅肉燥亦都係麻麻地,可能因為我哋expect 佢係台灣嗰隻肉燥,呢隻味得個咸字,食完都唔知食做乜個種,我又唔可以話係難食,只係真係形容唔到係咩味。總括黎講,食完之後真係唔想再煮飯,50幾蚊碟頭,味道又好,份量又足,好過自己煮啦。

2019-07-26 384 浏览
We went to Jordan to have lunch today and found this restaurant. This is famous for its chicken rice which is very good indeedThe chicken is roasted and very juicy inside, and whole lunch set with a cold drink only cost around 50 dollars This price is very cheap compared to its quality. However I think the employees here are not that polite

2019-07-26
  • 鴛鴦雞扒飯
去開佐敦整d野~~又熱又餓~~😑😑😑醒起佐敦有間榮式雞扒一於去食雞扒飯~~~🐥🍚我大約一點左右到好好彩~~~竟然無人排隊~~🤗上果幾次都要排一陣~~今次即時入座~~~Yeah~~~~🎉🎉🎉這家榮式店鋪有卡位、中間圓枱,仲有bar枱都算闊落坐得都幾舒服~~~😎不過點解果日竟然會有咁多吉位既~~~🤔🤔🤔牆身貼有好多榮式的裝飾仲有超多餐牌~~~真係唔睇枱面d餐牌~~~都一樣睇到有咩好食~~🤣🤣🤣🤣佢有好選擇~~除左雞,有魚、豬、鴨、鱆魚蓮藕餅等~仲可以配飯、撈檬、撈丁、准山麵、烏冬果d~咁多選擇總會配到你喜歡的組合吧~~🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️唔想食正餐的話,仲有單叫的小食添~~😌最終叫左鴛鴦雞扒飯 + 魷魚蝦棒春卷 + 熱檸水~~~🙋‍♀️魷魚蝦棒春卷 ($20) 🦑🦐一上枱~~~超熱辣辣~~🔥一咬外層春卷皮極香脆~~裡面係充滿蝦肉的~~餡料好足~~~🦐🦐🦐我就吃不出有太多魷魚🦑~~可能是砌碎了吧~~配上泰式雞醬~~好香口,不錯~~😌😌😌但泰式雞醬量不夠沾曬6小條春卷😖可以放多一點醬就更好啦~~~鴛鴦雞扒飯 (一燒一炸) <連飲品>($59) 🐥炸雞扒炸粉好薄~~炸得剛剛好,皮脆肉嫩~~皮有少許
去開佐敦整d野~~
又熱又餓~~😑😑😑
醒起佐敦有間榮式雞扒
一於去食雞扒飯~~~🐥🍚

我大約一點左右到
好好彩~~~竟然無人排隊~~🤗
上果幾次都要排一陣~~
今次即時入座~~~Yeah~~~~🎉🎉🎉

這家榮式店鋪有卡位、中間圓枱,仲有bar枱
都算闊落
坐得都幾舒服~~~😎
不過
點解果日竟然會有咁多吉位既~~~🤔🤔🤔

牆身貼有好多榮式的裝飾
仲有超多餐牌~~~真係唔睇枱面d餐牌~~~
都一樣睇到有咩好食~~🤣🤣🤣🤣

佢有好選擇~~
除左雞,有魚、豬、鴨、鱆魚蓮藕餅等~
仲可以配飯、撈檬、撈丁、准山麵、烏冬果d~
咁多選擇
總會配到你喜歡的組合吧~~🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️

唔想食正餐的話,仲有單叫的小食添~~😌

最終叫左
鴛鴦雞扒飯 + 魷魚蝦棒春卷 + 熱檸水~~~🙋‍♀️

魷魚蝦棒春卷 ($20) 🦑🦐

一上枱~~~超熱辣辣~~🔥
一咬外層春卷皮極香脆~~
裡面係充滿蝦肉的~~餡料好足~~~🦐🦐🦐
我就吃不出有太多魷魚🦑~~可能是砌碎了吧~~
配上泰式雞醬~~好香口,不錯~~😌😌😌

泰式雞醬量不夠沾曬6小條春卷😖
可以放多一點醬就更好啦~~~

鴛鴦雞扒飯 (一燒一炸) <連飲品>($59) 🐥

炸雞扒炸粉好薄~~炸得剛剛好,皮脆肉嫩~~
皮有少許黑椒調味~~
雞扒也腌過~~~好香口~~~🤗🤗🤗

我更欣賞佢的燒雞扒
燒到表面微焦微脆~~🔥
而雞肉仲保持到多汁嫩滑~~~💦
個調味都好出色好香口~~
燒雞扒做到咁既效果好好好不錯~~~👍
怪不得佢做到連鎖雞扒專門店~~😎😎😎

佢的飯也不可不提~~🍚
配上蔥油、炸菜、豉油~~
真係好香口、好易送飯~~食多碗飯到得~~
好開胃~~😍😍😍😍

當你食曬碟飯~~
就會又見到“榮式”兩個字架啦~~~
榮式字眼係店鋪內
真係無處不在~~~
哈哈哈哈哈~~🤣🤣🤣🤣

P.S.
其實
佢的鱆魚蓮藕飯都好好味的
軟軟的鱆魚餅內有爽脆馬蹄和蓮藕~~
好香口的~~🤗🤗🤗

不過
今次我太飽~~吃不下~~
下次先吃佢~~~😬😬😬
  • 鴛鴦雞扒飯
幾年前,在屯門市中心吃過一次,很值得一個好評,雞扒燒得皮脆內嫩,蓮藕餅更是一個出彩的閃光點。只是今天再去吃的時後,發現雞扒的品質下滑了不少,但是蓮藕餅依然很好。雞藕天成 $51 一塊雞扒+兩個蓮藕餅份量依然很多,一塊大雞扒加兩塊拳頭大小的蓮藕餅,性價比依然很高餐廳名叫榮式雞扒,雞扒理所當然是餐廳的王牌既然是主推的食物,店家一定會保持好品質,維持好他們的招牌吧?記得當時吃的時後,是驚為天人的感覺,因為當時的雞扒是剛煎好,一咬下去肉汁豐富,外脆內嫩。這一次吃的雞扒,只能說溫熱,很明顯是一早煎好,放左旁一陣子了,所以皮不脆,肉汁也沒有品質雖然下滑了,但是根據這個價錢也尚可接受。蔥油榨菜豉油依然很好,很好送飯又增加了一點惹味兩塊拳頭大的蓮藕餅,依然好厚身好足料!溫度很好,熱騰騰的!而且很明顯的是,剛剛煎好,外脆內有一陣陣鱆魚味再加咬下去有粒粒爽脆馬蹄蓮藕,這個配搭很好,超好吃!我覺得榮式雞扒最好的不是雞扒,而是這個蓮藕餅。總結來說,雖然雞扒的品質下滑了不少,但是這個價錢來說,依然尚可接受。最後,絕對會因為蓮藕餅再去吃!

雞藕天成 $51 一塊雞扒+兩個蓮藕餅

餐廳名叫榮式雞扒,雞扒理所當然是餐廳的王牌
品質雖然下滑了,但是根據這個價錢也尚可接受。

蔥油榨菜豉油依然很好,很好送飯又增加了一點惹味

兩塊拳頭大的蓮藕餅,依然好厚身好足料!

2019-06-17
  • 鱆魚蓮藕餅
2019-06-11 329 浏览
好耐之前食過一次榮式雞扒麵,覺得麻麻地,冇乜特別。但近排見到同事lunch食飯時send個餐牌出group,見到佢個煎鱆魚蓮藕餅張相,三舊好厚stacked up左嘅鱆魚蓮藕餅,因為我好鍾意食煎藕餅,所以搞到我幾日都心思思好想去食。終於俾我召喚到幾隻腳一齊放lunch去食。星期一下午一點幾去到佐敦分店,見到外面都有啲人等位,心諗gg即係食唔到啦又,入去同佢講七位,就話要等下,去左隔黎牛屋都係要等位,返返去阿姐出黎問人齊未,未人齊就落定單,我地當時得三個到左,又未問到其他人食乜,於是硬著頭皮叫住先,好彩叫完三個之後其他人就啱啱好行到,perfect timing. 佢有18款飯同10款檬/麵/烏冬嘅lunch set,選擇都幾多。不過我目標清晰,當然係叫鱆魚蓮藕餅飯。午餐包嘅飲品值得一提,除左奶茶/咖啡/檸茶/檸水仲有朱古力/檸蜜/青檸水/咸檸蜜/咸檸水,凍飲加兩蚊。另外加$4-$8有其他特飲,對於一啲對奶茶咖啡檸茶檸水揀唔落手嘅朋友就係恩典。碟飯除左主角三件厚厚嘅藕餅之外,當然有佢招牌嘅蔥油榨菜豉油喺飯上面。藕餅好厚好足料,外脆內有粒粒爽脆馬蹄蓮藕,唔好以為三件好少,如果你係飯筒,唔嗌

碟飯除左主角三件厚厚嘅藕餅之外,當然有佢招牌嘅蔥油榨菜豉油喺飯上面。藕餅好厚好足料,外脆內有粒粒爽脆馬蹄蓮藕,唔好以為三件好少,如果你係飯筒,唔嗌多飯係唔夠飯送啲餸架!女仔唔大食的話係會好飽嘅,但保證好食到點都食得哂!

鱆魚蓮藕餅飯(3件)
鱆魚蓮藕餅飯(3件)
2019-05-19 448 浏览
三五知己去開佐敦一齊食個便飯,其中一個朋友推介榮式燒雞扒就去左。門口睇落就同一般既冰室無乜分別,入到去地方比較細,坐落唔算特別舒服。打開餐牌睇左一陣都覺得無邊一個餐或者飯特別吸引,最後就大家叫左個親子雞扒飯。個飯黎到就係一般既雞扒飯多左蛋同有少少菜,量唔算多,本身對味道方面無乜特別期望,不過食落雞扒味同醫汁味濃郁,亦唔會太咸,配合得比預期中好。個人覺得普通一個雞扒飯$50蚊左右唔包野飲等等係有啲貴,不過味道方面確實有返咁上下。有機會會再試下佢唔同款色既雞扒飯。
2019-05-18
2019-04-02 756 浏览
會認識呢間雞扒店,緣於YouTube 的一條影片,片裡有個任務是要送外賣給一個人XD 忍不住好奇上網search 這間店鋪,見很多人稱讚於是便想來試一試。我和朋友來的時候是大約四點左右,但店裡也坐滿了一半。因為不想吃太飽怕晚點吃不下晚飯,我們就叫了粉麵套餐。我點了榮式雞扒配稻亭烏冬,而朋友則點了鹽酥雞扒配湯濛粉。套餐有配餐飲,我們點了熱檸蜜和凍檸茶。沒有等很久,我們的雞扒來了😋先吃我的榮式雞扒,雖然只有一塊,但其實挺有份量,雞肉很嫩滑,配上雞塊上的醬汁很惹味😍接著跟朋友互相交換了一點,也試了一小塊鹽酥雞扒。印象中的鹽酥雞應該是台式的那一種,上來的顏色也很像,但吃下去原來跟台式有所分別。雞肉同樣的嫩滑不會很乾,皮帶點脆脆的。不過如果二選一的話,我跟朋友都比較喜歡榮式雞扒的味道多一點。店內還有很多款式可以嘗試,連漢堡包也有。但已經有點飽了,唯有下次再來時再嘗吧~

沒有等很久,我們的雞扒來了😋

2019年5月17日(星期日)平日非常多人,喺榮式食飯,職員態度差,已經係定律,所以趁星期日沒有那麼多人,今天便打電話去落單外賣自取,接聽電話女職員的態度,已經跟平日一樣,不是太好,但算數啦!吞聲忍氣,忍咗去,其後,跟指定時間提取食物時,我朋友只有一千元紙幣,年輕女職員說不收,我朋友再問是否有其他付款辦法,例如:EPS、信用卡等...... 職員完全沒有回覆,便走開,完全唔答客人,連眼尾都唔望下人,雖然啲嘢食好味啫,但啲服務員態度咁差,真心講的,就算食物幾好味都好,門面啲職員態度咁差,一定流失不少客人!
2019年5月17日(星期日)
2019-03-17
20 分钟 (外卖自取)
2019-03-06 601 浏览
之前多數都係去CWB/香港仔既分店,今日係佐敦唔知食咩好之際,比我見到榮式燒雞扒,唔洗諗啦入去食。$48鱆魚蓮藕餅飯+$7 凍奶茶+跟餐+20板燒茄子。我的最愛,鱆魚蓮藕餅超足料, 有馬蹄﹑冬菇﹑鱆魚﹑蓮藕…係我喜歡既味道~一個飯有三塊,分享左一塊比友人。跟餐板燒茄子出奇地好好食,夠甜夠調味,唔知佢點燒,D肉好容易就起到黎食,絕對可以再點! $51雞扒親子飯+ $7可樂。飯既配菜會有些許炸菜﹑伴菜,親子飯有會有大大塊滑蛋,雞扒既大細維持到第一次食佢既時候咁大,塊雞皮夠香脆,而肉質唔乾有汁而嫩滑榮式燒雞扒地址 :佐敦吳松街139號電話號碼:28128223營業時間:星期一至日11:00 - 22:30

榮式燒雞扒
地址 :佐敦吳松街139號
電話號碼:28128223
營業時間:星期一至日11:00 - 22:30
2019-03-01
2019-01-26 906 浏览
今日中午12:30左右嚟咗依間榮式燒雞扒飯。因為轉咗裝修所以都搵咗一陣間。😲.店門口係藍色嘅,而且寫住咗榮式燒雞扒專門店,入面嘅光線都幾充足,✨而且都係藍色為主調,而店舖嘅位置都比較少,所以都有點兒迫。😦.點咗個🍚雞扒親子飯$51,配咗杯熱嘅青檸水。而另外一個係🍚雞扒滷水豆腐飯$51,配咗杯熱嘅咸檸蜜。.首先係上咗杯野飲先,咸檸蜜真係幾咸,感覺唔太好飲,而青檸水就無咩味,不過跟餐嘅野飲要求唔洗咁高。.而雞扒飯方面,醬汁同蔥油比較少,不過蔥油可以自行添加。而飯到有炸菜同少許椰菜絲,塊燒雞好大塊,佢嘅肉質都幾嫩滑,而且燒汁都好到味。試咗舊滷水豆腐,滷水滲入咗豆腐入面,所以令到本身得豆味嘅豆腐更香更入味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻。而塊滑蛋都幾滑,仲有蛋嘅香。不過滑蛋比較少同鬆散。😲
店門口係藍色嘅,而且寫住咗榮式燒雞扒專門店,

咸檸蜜加青檸水

雞扒親子飯
雞扒滷水豆腐飯
2019-01-26
雞扒親子飯
雞扒滷水豆腐飯
2019-01-24 341 浏览
今日晏就去左佐敦既榮式雞扒食晏,居然忘記拍抵個餐🙈,叫左個雞扒親子飯同熱檸蜜,飲品就算啦,非常一般。不過雞扒做得唔錯,大塊有肉汁,飯量比較少,對於大隻佬可能會略嫌不足
2019-01-24
  • 雞扒親子飯
2018-12-30 756 浏览
第一次食佢d雞扒係朋友介紹去銅鑼灣食,個陣都幾多人排隊。今次係佐敦食就冇咩人,可能係近下午茶時段。之前食開雞扒胡麻烏冬,所以就試下佢d飯,叫左個鴛鴦雞扒飯,係一燒一炸,燒既雞扒保持水準都係咁好食,炸既雞扒皮薄唔會食到成日粉,不過有小小um。朋友叫左個雞扒肉燥飯,以為佢係台式個隻,點知上黎先知係帶點薑味既肉燥,對於食慣台式肉燥既人可能會唔慣,不過都好食。 50幾蚊有個飯有杯野飲,閙市中算係好抵食既價位。整體黎講就算開多左分店都保持住水準係抵讚!
雞扒肉燥飯
2018-12-04 695 浏览
呢日同朋友去開佐敦行街,突然想食飯,諗起呢間出名嘅榮式燒雞,就決定入黎醫肚啦!當時已經係下午四點幾,以為有下午茶啦,入到去先知原來得午餐嘅餐牌。但都唔理啦,照叫啦!當時見到有漢堡包餐,都幾吸引!不過今日都係想食飯,所以下次先叫漢堡包啦!自己叫咗個雞扒肉操飯,加餐飲熱朱古力。肉燥原來係另上既~雞扒保持佢哋一貫嘅水準,煎得好香,表面有微焦juicy!拌菜冇咩味。佢哋嘅肉燥一啲都唔似台式嘅味道,胡椒味重,汁多肉少。用嚟撈飯同雞扒味道不錯。另外亦叫咗個雞扒香腸飯,配餐飲凍奶茶呢個飯反而有用嚟點切雞嘅蔥油,撈飯點雞都一流!環境亦都舒服好坐,整體來講性價比高!唯一一個缺點就係鋪頭係開係街邊既,食食吓飯聞到外面有人食煙!對非吸煙者來講就唔係咁好啦⋯⋯2個餐各$51,唔使加一

自己叫咗個雞扒肉操飯,加餐飲熱朱古力。
肉燥原來係另上既~
雞扒保持佢哋一貫嘅水準,煎得好香,表面有微焦
juicy!拌菜冇咩味。
雞扒肉操飯
肉燥
熱朱古力

另外亦叫咗個雞扒香腸飯,配餐飲凍奶茶
呢個飯反而有用嚟點切雞嘅蔥油,撈飯點雞都一流!
雞排香腸飯
凍奶茶

環境亦都舒服好坐,整體來講性價比高!
2個餐各$51,唔使加一
2018-12-02