2018-07-05 278 浏览
沒有叫雞扒就係中伏嗎?首次光顧,點了花膠准山麵,買相不錯錯在花膠,第一片完全咬不開,第二片一樣咬不開,跟店員反映就開始變面,花膠取走直至成碗麵食完再給與上枱,一樣咬不開,再次跟員工説未準備好的食材就請唔好上枱給人吃,完全扮聽唔到,以為拎入廚房煮多10分鐘就會淋嗎?
2018-06-15 463 浏览
係佐敦呢個咁多野食既地方番intern,作為foodie梗係要趁lunch去覓食啦!有日食晏同事提議去食榮記燒雞扒,先知道原來公司附近有!之前間唔中都有聽人講起呢間餐廳,想試好耐架喇!我地差唔多兩點先到,所以唔洗等位就入左去。Menu有各式各樣煮法既--扒!選擇困難左一陣,最後都係揀咗看似最經典既「榮式雞扒飯」!兩塊雞扒大到將下面既飯同菜遮蓋住,完全反映左香港人多肉少菜既飲食習慣,exactly啖啖肉雞扒好嫰滑,皮煎到帶點香脆。醃過既雞扒配埋黑椒汁一 簡直就係重口味之選肚餓之下一個唔覺意就清晒D飯~不過咁heavy既午餐都係間唔中食下好喇

有日食晏同事提議去食榮記燒雞扒,先知道原來公司附近有!
之前間唔中都有聽人講起呢間餐廳,想試好耐架喇!

我地差唔多兩點先到,所以唔洗等位就入左去。

Menu有各式各樣煮法既--
選擇困難左一陣,最後都係揀咗看似最經典既「榮式雞扒飯」

榮式雞扒飯

雞扒好嫰滑,皮煎到帶點香脆。
醃過既雞扒配埋黑椒汁一 簡直就係重口味之選

肚餓之下一個唔覺意就清晒D飯~
不過咁heavy既午餐都係間唔中食下好喇
榮式雞扒飯
2018-06-15 223 浏览
點左「雞扒親子飯+凍奶茶 = $53」!由於小妹男朋友好鍾意食雞扒,所以食晏成日都會嚟呢度食!晏晝時間都比較多人,但係大約等五至10分鐘就有位👍🏽有圖片可見圖片的雞扒非常大塊,充滿着好多雞扒汁,非常好味,果然係雞扒之王!個飯另外有啲配菜同雞蛋,令過返更加豐富,唔會剩係得肉類!配上佢特製嘅姜蓉,令白飯更有味!如果喺佐敦返工嘅朋友仔,食晏可以嚟呢度一試,個人都幾推薦!

如果喺佐敦返工嘅朋友仔,食晏可以嚟呢度一試,個人都幾推薦!
2018-06-15
以前番工係銅鑼灣成日都會食,不過要排隊排好耐先有得食,今次咁啱經過佐敦見唔駛排隊就入去回味下鱆魚蓮藕餅飯 $44 蓮藕餅都幾厚,有三塊,炸得夠透身,不過就咁食都幾乾,加埋蔥油鼓油撈飯就好啲,份量比以前少左好多,男性朋友食都唔夠飽榮式雞扒飯(2塊) $50 招牌之作,明明我叫雞扒飯係$47,但比錢個陣先知佢加多左塊雞扒收多左$3,但餐廳應該係落單時問清楚客人。雞扒香脆得嚟又夠嫩,睇落以為好大塊,但比較薄身,個飯份量比較少,女士食就夠飽跟餐加配油菜一碟 $12菜心老到不得了,有渣,比較硬身跟餐飲品半價 $10咸檸七喜幾好飲,唔算太咸,不錯

鱆魚蓮藕餅飯 $44

榮式雞扒飯(2塊) $50

跟餐加配油菜一碟 $12
菜心老到不得了,有渣,比較硬身

跟餐飲品半價 $10
咸檸七喜幾好飲,唔算太咸,不錯
2018-04-23
2018-04-19 456 浏览
愛吃雞扒的朋友,大概都知道榮式雞扒的大名。今日去的是佐敦吳松街分店,地點雖然不是太便利,但午膳時間的食客人數都不少,要等幾張枱,十分八分鐘才能安排入座。去榮式雞扒當然是吃雞扒,雞扒的製法和配搭倒不少,如雞扒雞奕飯、雞扒章魚餅飯、雞扒肉燥飯、雞扒鹵水豆腐飯、雞扒豬頸肉飯等。。。。。。今日點選的是鴛鴦雞扒飯和雞扒撈丁。餐牌-選擇多,價錢大概五十多元鴛鴦雞扒飯-所謂鴛鴦雞扒飯,即一煎一炸,煎雞扒雞皮煎得香口入味,肉質鮮嫩不乾,炸雞扒以鹽酥方式製作,鹹鹹的外皮令人食慾大增。雞扒撈丁-雞扒是一貫煎雞扒,公仔麵軟硬煮得剛剛好,還附上一包一丁麻油。

餐牌-選擇多,價錢大概五十多元

2018-04-19 262 浏览
之前黎食過一次, 感覺味道唔錯, 今日經過見唔洗等位, 所以又入左去幫襯。 雖然知道佢出名食雞扒, 但今次想試下雞扒以外嘅食物。 晚餐時段可用優惠價加特色小食 & 飲品半價優惠。鱆魚蓮藕餅湯檬直覺 + 睇圖話我知, 鱆魚蓮藕餅應該唔係炸, 頂多只係上少少粉煎, 但黎到之後, 我見到塊鱆魚蓮藕餅好似塊豬扒咁炸過, 同牆上貼嘅圖真係差好遠, 而且只係得一小塊, 非常薄身, 食落去口感過淋。 湯檬就正常, 不過份量都係偏少。 睇黎下次都係 Order 番雞扒會好 D

鱆魚蓮藕餅湯檬

2018-03-31
2018-04-17 239 浏览
今晚一行四人去佐敦呢間榮式食晚飯,唔係第一次幫襯,但以後唔會再去!食食下飯,我地幾對眼睇住個冇著「榮式」制服、一時做樓面、一時坐收銀嘅女人跌咗塊紅色抹布落地,佢踩左兩腳、再拖住塊布喺地下掃左兩下,然後竟然執返起塊布用黎抹枱!咁唔衛生都得?埋單走嗰時個女人坐收銀,俾完錢我朋友都始終忍唔住,走去同個女人講,話佢咁好唔衛生,但個女人竟然仲話:「塊布啱啱攞出黎架咋喎!」,即係啱啱攞出黎,跌左落地踩完踩擺都唔駛洗?

2018-04-17
2018-04-12 295 浏览
員工態度唔好,自己落錯單要屈個客冇講(隔籬檯)到我落單,我要雞扒撈檬($42)當時剛過8:00 ,佢地話冇晒檬粉,問我轉烏冬得唔得⋯⋯我話如果別無選擇,惟有係咁。 上菜慢,水都冇杯。到上菜時,我打咗個突,份量少,個碗好大,最hea係塊雞扒,薄到似煙肉。 埋單收銀話要$48,我問點解唔係$42? 佢表示烏冬貴啲,我就話:「點解你地同事唔事先講聲? 」 佢後尾一句冷淡嘅「唔好意思」就打發我走。 咁嘅食物同服務質素,唔好意思,無回頭。今次當買個教訓佐敦劣店當之無愧
佐敦劣店當之無愧
雞扒撈烏冬
2018-03-27 268 浏览
唔洗排就食以前返工係灣仔附近,成日想食榮式雞扒飯,但一直都排得太多人,根本就食唔到,所以諗係咪咁好味呀?今日行過佐敦鋪見唔多人終於食到啦⋯⋯當然要試過最出名既雞扒飯啦啦隊!一黎到,雞扒味幾香喎,煎得岩岩好唔太乾又脆脆地。雞扒少少甜,又juicy,配飯一流。而啲葱同菜甫都幾好味,都係送飯啦!不過餐廳地下好油,又坐得唔舒服。但賣成50蚊個飯,但食既係茶餐廳質素,又份量細,好似唔太值喎!明白既,灣仔店果頭呢個價唔係食到好多野,但佐敦其實都唔洗食佢丫。所以,都係果句啦,唔洗排都可以再食既,要排的話,就不了!
唔洗排就食

2018-03-25 257 浏览
一心諗住食好嘢,對剛剛ot完疲憊嘅自己好啲,專登去度佐敦諗住好多好嘢食,點知真係入錯店,我真係應該要用幾分鐘先開openrice睇啲食評!我地到訪時間好似係十點,行入去佢話仲收單,ok,咁坐啦。職員要清潔,其實真係明白,都ok。我地連餐牌睇多陣都無時間,叫我地快啲落單。後來我想留份餐牌影相,好似得罪佢咁,個樣勁黑面。唔叫嘢飲大概4x元,有撈麵飯類揀。我嗰個係榮式雞扒撈丁,無味,雞扒油到喊,成碗麵我食緊唔知幾多油落肚,雞味欠缺,呢碗要42元。我無心機到連相都唔想掉番啱位,我試左小小豬頸肉,勁難咬開。。。上碟hea放,完全黑面,如果唔想接單,大概可以講聲收左鋪就得,唔駛咁囉。o完t都係想安安落落開開心心食餐飯啫。。。

唔叫嘢飲大概4x元,有撈麵飯類揀。

2018-02-03 704 浏览
黎榮式我地兩公婆都指定動作點同樣的碟頭飯,我會點雞扒拼滷水豆腐,而老公就會點雞扒拼蓮藕餅。喜歡他們的炸菜配菜,蔥油,甜豉油當然亦喜歡主角—雞扒,雞皮煎得脆,雞扒肉亦算滑,40幾蚊大大碟又抵食,諗唔到食乜,間唔中去食一餐都不錯
喜歡他們的炸菜配菜,蔥油,甜豉油

2018-01-30
2018-01-24 586 浏览
榮式燒雞扒在佐敦的分店都開了一段日子,最近,餐廳重新裝修,令品牌更活力、年輕。不變的是,食飯等位的情況,午飯時間可能要等上十多分鐘。雞扒飯-榮式的招牌菜式,雞扒底面煎金黃香口,而肉質依然保持嫩滑,鎖住肉汁。另外,雞扒的脂肪被煎煮的時候迫出來,所以膩感不強。雞扒撈丁-麵煮得軟硬適中,出前一丁附上的麻油另上,可自行決定落與不落。雞扒滷水豆腐飯-如果嫌兩塊雞扒太多肉,可以選擇雞扒滷水豆腐。豆腐的鹵得入味,內層能保持滑溜,而且滲透出少少的鹵水汁。

2017-12-19 674 浏览
今日去完醫療探病,諗起好耐冇食榮式雞扒,所以過黎食。入到去滿大半,有張吉既4人台,我一個人就費事佔人地大台啦,坐左係旁邊單人吧台位。叫完野等食,拿手機出來看,隻手放在台上,台面實在太小,怎知道今次好快有得食,個侍應拿住碟飯行過黎,一埋黎見到我兩手放台上玩電話就大叫“喂!”然後放低碟飯係我隔離台面走左去,離晒大譜冇禮貌到咁!跟住我見佢行返入去水吧位繼續做野,就算忙都唔係咁下麻?再到食物,雞扒依然好食,但個蓮藕餅已經變晒,一眼睇落去已經同以前果的唔同樣,食落更加係,得肉餅,冇DD蓮藕碎細細粒係入面,肉勁多,已經係唔好食。的菜甫碎又得雞碎咁多,唔係講笑,得一個五毫子面積大咁多咋。以往就算飽都會食晒件雞扒2件蓮藕餅,今次個蓮藕餅我只係咬左幾啖,剩返一件半。食物水準下降,服務更差!我諗榮式雞扒可以唔使再黎。
今日去完醫療探病,諗起好耐冇食榮式雞扒,所以過黎食。
食物水準下降,服務更差!我諗榮式雞扒可以唔使再黎。
佐敦呢間第一次食 灣仔 北角都食過 但都好耐前以為分店味道應該吾差得遠點知係完全吾同 食吾番榮式應該有既獨特味道超失望 一路都想食番因為掛住個味道甘岩今日心情想食 終於食到但失望到極點 叫左個雞扒藕餅飯雞扒己經吾係以前食既味道藕餅更加吾使講 係完全無味加左蔥撈飯應該好好味至係點知佢d蔥完全無味無爆香果d味食到無晒心情 至於服務更加不用說D人個個都呼呼喝喝甘好粗魯 成個食野氣氛都吾好 其實既然keep吾到個質數做咩要開分店
佐敦呢間第一次食

D人個個都呼呼喝喝甘
好粗魯 成個食野氣氛都吾好
其實既然keep吾到個質數做咩要開分店
2017-10-24 881 浏览
因為都鐘意食雞扒, 恰好見到榮式雞扒, 自然要食下, 其實這篇食評已經食左2次, 索性一併寫.第一次食係鹽酥雞扒烏冬鹽酥雞扒外面酥脆內裡鮮嫰多汁, 超好味,唯獨敗筆在烏冬太咸, 同埋湯底好似出前一丁麻油味...因為鹽酥雞扒食過番尋味第2次唔食麵就點左鴛鴦雞扒飯(1燒1炸)然後最大感想係炸好食過燒, 所以如果有機會再黎食都係繼續炸雞扒(推介)

第一次食係鹽酥雞扒烏冬
鹽酥雞扒外面酥脆內裡鮮嫰多汁, 超好味,
唯獨敗筆在烏冬太咸, 同埋湯底好似出前一丁麻油味...
鹽酥雞扒烏冬

因為鹽酥雞扒食過番尋味
第2次唔食麵就點左鴛鴦雞扒飯(1燒1炸)
鴛鴦雞扒飯
鹽酥雞扒烏冬