*銅鑼灣港式車仔麵——榮記粉麵*作為車仔麵愛好者,最開心係嚐到味美的車仔麵😍😍。這次到銅鑼灣,當然要到我其中一間喜歡的車仔麵店舖—《榮記粉麵》。雖然有評論指味道不及當年,但我仍然很喜愛。😙我倆點了兩碗雙拼車仔麵(每碗$41)和一款小食😛首先是「豬腸魚肉春卷油面」,魚肉春卷🌯配搭車仔麵這個組合十分適合。只是豬腸這道配菜比較普通,但整體吃下來還是十分美味。🍜接著是「魚腐豬頸肉油麵」,🐷豬頸肉相當出色,不乾柴。魚腐吸收了湯底,亦很入味。😋這家的油麵比外面幼身,湯底沒什麼味精,吃畢整碗麵沒有口乾呢!🤤最後必點的「小食咖喱墨魚頭」($45)也沒有令我失望。墨魚頭彈牙,而且咖喱汁雖然不算特別辣,襯托出了墨魚頭的口感。🐙總的來說,如果希望嚐到港式小食,這家港式車仔麵店非常適合。🫡只是座位較狹窄,要將就下啊!環境:🏅🏅🏅味道:🏅🏅🏅🏅性價比:🏅🏅🏅🏅📢銅鑼灣渣甸坊43號地舖
*銅鑼灣港式車仔麵——榮記粉麵*

作為車仔麵愛好者,最開心係嚐到味美的車仔麵😍😍。

我倆點了兩碗雙拼車仔麵(每碗$41)和一款小食😛

2024-07-19
豬腸魚肉春卷油面
咖喱汁墨魚頭
2024-06-10 1111 浏览
獨自在銅鑼灣搵食,簡簡單單的來碗車仔麵也不錯,快捷方便!選了有點名氣的榮記粉麵,以往都是光顧糖街的店,這是第一次光顧渣甸街分店。店面不大,座位亦很狹迫,都是快快用餐完就快快離座的小店,沒舒適度可言。餐牌標明最低消費為$41,單拼/雙拼粉麵都是$41,我就點了碗豬紅豬大腸油麵。粉麵或淨餸都有腩汁,如要走汁,落單時要講啊!豬紅豬大腸油麵一上桌,就見到滿滿的配菜!湯底的腩汁味道濃郁,不會太鹹。雖然豬紅不是四四方方很工整的切粒,但是件件豬紅都好大件,有5~6件!豬紅吸盡湯汁,好入味!其他車仔麵店的豬大腸可能只是幼幼一圈的有幾件,榮記的豬大腸卻切得夠大件。豬大腸炆煮得好軟稔,不會羶,同樣夠入味。油麵不會煮得過稔,麵質剛好。在銅鑼灣,$40左右就能有個飽肚的午餐,都算是吃得過!惟不慣吃濃味食物的,記得要走腩汁才可啊~~

豬紅豬大腸油麵

2024-03-26
豬紅豬大腸油麵
2024-05-29 743 浏览
銅鑼灣渣甸街另一間榮記粉麪的車仔麵都很出名,每次經過門口都係大排長龍。由我中學時代已經已有幫襯,但係最近這一年嘅質素越來越差。可能比遊客吹捧,以前又只收現金,依家都接受收支付寶。這裡座位比較狹窄,坐得好迫同一定要搭枱,大家都係屈起摺埋自己食😂。如果沒有特別指明湯底的話,店舖就會比腩汁湯底,入店後一坐低你就要諗好食乜嘢,他們餸方面有很多選擇,如果你坐低左仲諗緊食乜嘢,職員就會催你落單加反你白鴿眼。今日竟然中午時段來,已經豬紅沽清,非常之失望。最後我叫了豬大腸同魚肉春卷河粉,個碗都好細,進食有少少困難,河粉一夾上黎準備食就斷開曬,個湯汁,非常濃,食完後會非常口渴。店舖有最低消費每人$41,大家要留意。職員態度非常差,付款時慢一點都會催。

2024-04-16 728 浏览
每次去銅鑼灣都會想去食榮記車仔麵但每次佢都令人失望職員態度差對客人服務差態度差😡😡😡😡😡😡😡除了一位戴眼鏡服務員態度好些其他職員都不知所謂以後都唔使旨意我再幫襯
每次去銅鑼灣都會想去食榮記車仔麵

其他職員都不知所謂
以後都唔使旨意我再幫襯
2024-04-16
2024-03-27 623 浏览
係呢間舖頭都食咗好多年覺得個湯底越做越鹹唔祈求咩服務 但係態度越嚟越差對講廣東話嘅本地客態度仲差過講國語的自從上咗小紅書之後就無心再做本地客可能因為生意多唔憂做我覺得作為老顧客已經唔想再幫襯這間小店亦都覺得佢唔再稀罕本地客As a customer here for many years, I think this shop has already given up local customer and only look for tourists.
係呢間舖頭都食咗好多年
可能因為生意多唔憂做

我覺得作為老顧客已經唔想再幫襯這間小店
亦都覺得佢唔再稀罕本地客

2024-03-24 572 浏览
呢間車仔麵真係非常出名,好多喺外國嘅朋友都同我講特登返嚟就係去試吓加排隊,今日我就同朋友嚟咗呢一間車仔麵度食,距離地鐵站大概都係3分鐘路程,非常方便,仲要喺旺區銅鑼灣,今日我就叫咗豬皮雲吞粗麵,佢嘅湯底味道非常濃郁,亦都唔會太鹹,粗麵嘅軟硬我覺得適中,雲吞嚟講都有少少驚喜,每一隻入邊至少有兩隻🦐,非常爽口彈牙,加埋豬肉嘅配搭,簡直就係正,豬皮亦都非常入味,總括嚟講我都覺得OK,有機會會再返嚟食。
2024-03-04 536 浏览
今晚來到吃車仔麵,未曾試過光顧食店要指定客人坐那坐位,点餐要講清楚,萬一說慢或錯了,你就會好像小學生被老師話。味道一般,不及當年。莫非小红書点評,多了國內人光顧,不憂做。對着港人及國內人的態度也極之惡劣。走的時候,我叫鄰坐港人坐過些,免坐位太迫,她又被侍應再鬧!不怪得港人現在不留港消费了,吃碗面,不止吃一碗氣!
2024-03-04
2024-02-21 480 浏览
同朋友行維園,搵到附近呢一間榮記粉麵,六點幾去到已經大排長龍。我叫咗碗車仔麵,得一種湯(佢會自己加腩汁俾你),湯底濃味得來唔會死咸。配料有豬頸肉、豬紅、蘿蔔、牛筋,蘿蔔超清甜冇渣,牛筋都炆到好淋同入味,豬頸肉普普通通,冇話好突出,豬紅麻麻哋,偏淋。最特別係佢嘅配菜係菠菜,唔係平時嘅生菜🥬,好吸湯好味! 如果經過可以去試吓食😋
汤的味道还可以,面很难吃。牛肚还可以,但是这家店的服务简直令人发指,老板娘对待客户的态度,会让人联想到她家里是不是出了什麽不幸。都讲店大欺客,没想到这种小店也能培养出老板娘这种不懂尊重的经营者,半强制让顾客点餐,把吃完的果核直接当客人的面扔到吃剩的面里,简直恶心至极。这些都不算什麽,关键是服务态度极其恶劣,不知道店里的人是哪所学校教育出来的失败产品。没见过这样做生意的,不尊重客户的烂店注定无法做得长久。
2023-10-20
2023-08-22 1056 浏览
車仔麵係一樣我永遠都唔會食厭嘅嘢,因為可以自己揀食咩餸,同埋食咩麵🍜今次就嚟咗銅鑼灣呢間榮記,去到嘅時候我嚇親,見到勁多人係門口排緊隊🚶🏻‍♀️🚶🏻不過既然一場嚟到,又點可以唔等呢💁🏻‍♀️入面嘅食客都好considerate,唔會坐好耐,所以等咗一陣就到我哋啦🥳🤩店員好貼心,喺我哋入去之前就已經幫我哋落定order,因為其實排隊嘅過程我哋已經諗好咗食咩啦,所以即刻可以叫🙋🏻‍♀️兩餸麵魚肉春卷➕墨丸 河粉一上枱第一件事就梗係飲下佢個湯底啦🤤佢個湯係用牛腩汁熬成,味道好濃郁,識揀一定係揀河粉,索哂啲腩汁,一啖河粉一啖湯,就咁食已經好正🥹魚肉春卷雖然望落去有啲似豬大腸,賣相唔係好靚,但味道唔錯,春卷嘅外皮包住手打魚肉,口感特別🐟墨丸就整得好彈牙,咬落去都唔會散哂,餐廳仲要免費送多我哋幾條通菜,正🤣.我哋仲叫咗一碗大蘿蔔share,然後我發現,蘿蔔先係最最最好食😍佢一碗大蘿蔔有勁多舊,每一舊都好甜,而且全部都浸住係啲腩汁度,完全冇渣,我覺得如果唔係要同朋友share,我應該可以一個人食哂成碗🤣🤣如果大家要嚟食車仔麵,一定要嗌佢個蘿蔔,包你哋有驚喜,我好快會再嚟食佢個蘿蔔㗎啦😛💛

魚肉春卷➕墨丸 河粉
2023-08-13
2023-07-31 1212 浏览
今次依間係位於銅鑼灣既懷舊車仔麵麵店🤤🤤又係一間D位比較少既食店🤣🥢三餸車仔麵 $46根據我個人口味揀左豬頸肉,雞翼尖,魚肉春卷同油麵🤣其實係上網睇邊種人氣高就叫邊種😆😆油麵煮嘅時間都把握得好好,軟硬適中,入口冇個種好難聞既鹼水味,加埋個濃濃既湯汁一齊食更加係🤤🤤豬頸肉同雞翼尖都好入味,豬頸肉爽口,而且出面食車仔麵好少會見到😍雞翼尖煮到好淋,好好食🤤魚肉春卷就差左D,個人覺得粉左少少🫣🥢咖喱辣醬墨魚頭不得不提依個墨魚頭,真係好好味😍😍咖喱辣醬好入味,一食落去就辣辣甜甜咁又爽口又有陣墨魚香味🤤🤤超推👍🏻👍🏻評分:味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️整體:⭐️⭐️⭐️

🥢三餸車仔麵 $46

環境:⭐️⭐️
整體:⭐️⭐️⭐️

三餸車仔麵
咖喱辣醬墨魚頭
銅鑼灣榮記粉麵,是懷舊車仔麵的表表者! 👍榮記以前在皇室堡後巷擺檔(巷仔麵),後來擺到入舖,糖街店門外人龍長年不絕🙄,後來在渣甸街開分店。👍 話說多年前在皇室堡工作時,經常幫襯,無他,皆因平靚正! 👍😋 最愛吃蘿蔔/豬紅/油麵! 服務就好一般,只因唔憂無客! 已多年無食啦! 😊話說幾天前想去糖街食,嘩! 條籠長到呢!🤷‍♀️ 轉去隔離另一店舖食! 😋 今天又想去食,又係大排長龍,便轉去渣甸坊食街! 咦,係喎! 有分店,但點解無長龍(雖然都係全場滿座)?🤔 就去試啦! 。。。中伏,味道差D,冇豬紅,隻碗舊到唔捨得換,食完才知! 🫣 這間分店可删除了!🙅‍♀️雖然如此,榮記是人氣店,今天同枱兩位十多歲操普通話少女唔夠現金(只收現金),問我有冇wechat同佢換現金,sorry我無! 她們便問隔離枱的客! 另隔離枱有客問有冇英文menu,原來是從澳洲來的! 。。。真扺你咁旺! 😂
2023-05-16 741 浏览
這家店位於銅鑼灣,公仔麵味道不錯。炸豆卜、豬大腸和冬菇是車仔麵中的經典,這些食材的選用均有獨特之處。豆卜可口,配合香蔥、辣椒油等調料,吃起來層次豐富,一點也不膩;豬大腸內裡嫩滑,口感層次分明;冬菇則是鮮美可口,吸收了湯汁後更是美味。在配料上,麵很有味道;而豬大腸則是先醃製,再用特製的醬汁煮熟,一股微醺的感覺湧上心頭,特別讓人滿足。值得一提的是,湯底中用到的腩肉湯低味道鮮美,既能品嚐到牛肉的鮮美,又不會過於油膩。總體而言,這家車仔麵店的食物質量不錯。炸豆卜、豬大腸和冬菇都是經典之作,口感層次分明,讓人回味。而湯底則是牛肉湯搭配豆卜和豬大腸,美味非常。儘管店鋪地處繁華地段,但價格卻十分親民,價效比非常高。因為食材都非常新鮮優質,同時搭配上更合適、調料更美味、配餐也更美味。一般飽肚性價比不錯。
這家店位於銅鑼灣,公仔麵味道不錯。

叫咗碗墨魚頭豬腸牛肚河,隔籬位個阿姐叫咗墨魚頭牛肚米粉,個中年男夥計上咗一碗墨魚頭牛肚河粉比阿姐,阿姐見到唔係米粉就話唔係佢的,咁我見到啲餸都一樣就以為係自己的。點知食兩啖先發覺原來都係冇豬腸,之後個阿叔發現上錯嘢就話我地唔睇清楚,態度非常惡劣,我即反駁話唔係我地錯,點會知底個浸都係無豬腸?叫佢就咁改張單少一個餸又唔肯,隨即就拎左碗麵去倒。佢又唔承認自己做錯,之後仲要話返我轉頭,樓上啲客個個睇住我被佢話。講真碗麵唔係有咩特別好食,得個一粒鐘食個lunch都要受一肚氣,真係唔會再有下次!(ps最後個阿姐連碗麵都等唔到就走左)
2023-05-09
2023-05-08 341 浏览
這家車仔面香港人都知道,它可能不是最好吃的那一家,但每過一段時間總會想念這一口湯底和幼麵銅鑼灣的這家榮記粉面可以說是我的食堂了哈哈哈,因為物美價廉,還是陳奕迅也打卡過的!榮記的湯底鮮甜,醬汁濃郁,配上超多分量的魷魚腳,牛腩牛筋,吃下去真的很爽很好吃!牛腩牛筋也被煮的很軟爛,湯汁的味道也很好的溶了進去。此外我還很喜歡吃這家店的卤汁雞翼尖,每個都小小的,但是煮的很入味,和朋友點一盤一起吃真的很贊!
這家車仔面香港人都知道,
它可能不是最好吃的那一家,
但每過一段時間總會想念這一口湯底和幼麵

2023-05-05