2024-09-07 173 浏览
呢間小龍包專門店香港紮根多年 全港多間分店成日行街經過都見到想試 😆果然無令我失望隔離枱傳泥陣陣榴槤香☺️ 原來食緊榴槤小籠包 期期限定㊙️最回味猫山王榴槤小籠包(8月21日至9月13日)特價$48/6粒(原價$98/6粒)可惜朋友唔食榴槤 下次自己食🤤🥢8色皇朝小龍包 $148由原味到川味 淡到濃味 順序品嚐😊原味->糟滔絲瓜->鹅肝->黑松露->芝士->蟹粉->蒜香->川味感覺似食緊小龍包中既Fine Dining 好有儀式感☺️✨️估唔到每隻味放入小龍包中都咁夾👍🏻 全部皮薄餡靚 肉汁豐富 美味多汁💦最印象深刻 川味麻香強勁 味道鮮辣帶勁🌶🥢李白醉雞$92醉雞鮮嫩滑美 酒味拿捏得剛剛好 花雕酒香入味🏺🥢皇朝擔擔拉麵 $75麵條爽滑彈牙 濃厚花生香🥜 甜中带辣😋 🥢茶位小食$39香料栗子花生 鹵得入味 軟綿 甜甜咸咸 好開胃前菜 一口接一口😚茶水貼心用🫖 燭台暖住 keep 住水滾茶靚👍🏻「樂天皇朝(銅鑼灣)」📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓

呢間小龍包專門店香港紮根多年 全港多間分店

🥢茶位小食$39

香料栗子花生 鹵得入味 軟綿 甜甜咸咸
好開胃前菜 一口接一口😚
茶水貼心用🫖 燭台暖住 keep 住水滾茶靚👍🏻

「樂天皇朝(銅鑼灣)」
📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓
2024-09-07 161 浏览
早幾日咁啱喺銅鑼灣做完嘢,就約咗老婆去附近搵嘢食。跟住就搵咗呢間小籠包有名嘅舖頭,因為我哋全家都鍾意食小籠包。呢間分店好似開咗冇幾耐,裝修同各樣都好新淨。感覺好清潔整齊同乾淨。我哋一坐低就嗌咗一客招牌小籠包同鮮肉鍋貼,之後就叫埋其他嘢。首先嚟嘅就係頭盤酸醬海蜇頭,海蜇好爽口配上酸醬好開胃,唔錯。另外仲上咗肉碎南菜乾煸四季豆,呢個餸有少少辣,啱我呢啲想食辣,但係又唔係食得好辣嘅人。之後就上咗我哋最期待嘅小籠包同鮮肉鍋貼。小籠包保持一貫水準,啲湯汁好鮮味,皮薄餡靚。鍋貼就外脆內熱,同樣有少少肉汁喺裏面,香口好吃。之後就到雲吞雞,雖然係半隻,但我覺得好足料,另外配上雲吞,呢個真係幾抵食,因為佢仲配咗湯。感覺上呢個等於1湯+1餸。享用完以上菜式之後,我哋仲叫咗個桃膠紅棗桂圓湯,呢個湯好清潤,唔會太甜太膩,雖然之前食到好飽,加上呢個糖水唔會覺得好Heavy。好豐富的一餐,雖然唔係嗌咗好多個菜,但都食盡佢哋嘅招牌,覺得係好美滿嘅一餐。

地方簡潔,坐得舒服七彩小籠包 - 賣相可以(有啲顏色與餐牌的有點對不上),味道正常,但不覺得特別好吃。因為衝着這道菜上這間餐廳,所以有點失望 😞京醬肉絲 - 附的六片薄餅不是新鮮蒸的,上面幾塊硬轟轟😐(但肉絲味道好) [上菜時問經理有幾多片薄餅,他毫無表情地答:「呢個我答唔到你㗎啵。」我心諗今時今日仲係咁嘅服務態度,怪不得港客北上消費 🤬]話梅骨 - 酸酸甜甜,有話梅味,好吃 😋心太軟(紅棗糯米) - 甜甜的,好吃 😋蘿蔔絲酥餅 - 朋友覺得是全餐飯最好吃的 😋其他點的菜式(上海炒年糕、蝦仁海蜇、烤夫)味道正常,但沒有驚喜 但有啲菜式不達標,如上海炒拉麵、驢打滾餐廳最敗筆的是服務態度,明明吃午飯時分門口沒有客人等枱,我們埋單後再坐了差不多半個鐘吹水,但店員態度欠佳,全程眼啤啤,下次唔會再幫襯 🫥
地方簡潔,坐得舒服

話梅骨 - 酸酸甜甜,有話梅味,好吃 😋

心太軟(紅棗糯米) - 甜甜的,好吃 😋

蘿蔔絲酥餅 - 朋友覺得是全餐飯最好吃的 😋

但有啲菜式不達標,如上海炒拉麵、驢打滾

七彩小籠包
📍 樂天皇朝 Paradise Dynasty📍 銅鑼灣 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘄𝗮𝘆 𝗕𝗮𝘆 • 波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖 (Multiple locations)〔 Follow me! ♥︎ 〕-身為一位小籠包LOVER,我會說《樂天皇朝》的小籠包是「香港最好吃的之一」🥰他們獨創的【八色小籠包】更是又有創意、又好吃、又能打卡🥟最近他們的銅鑼灣分店搬了地址,同樣在利舞臺廣場,但搬了樓層;全新裝潢,更光猛-本來對他們的服務沒特別期望,可能因為這樣,所以特別有驚喜每位侍應都很友善,不時會為食客添茶(茶壺在食客桌上)、換碟子,就連傳菜的服務員都親切有加,很加分呢💯-// 手包點心類 //✿ 招牌原味小籠包 ($78/6pcs)✿ 無錫鮮肉鍋貼 ($45/3pcs)主角放前頭~兩個人就不吃八色了,點了一份經典的【原味小籠包】皮薄、餡靚、不油膩,如果湯汁再多一點點就完美了!另一道【鍋貼🥟】正常發揮,底部煎得焦脆,內餡肉味鮮美;同樣地,個人會更喜歡湯汁再多一點點~•// 前菜 //✿ 醋醬海蜇頭 ($90)海蜇頭酸爽、爽口,配上同樣爽脆的青瓜,十分開胃•// 湯類 //✿ 雲吞雞 ($168/半
📍 樂天皇朝 Paradise Dynasty
〔 Follow me! ♥︎ 〕
他們獨創的【八色小籠包】更是又有創意、又好吃、又能打卡🥟
本來對他們的服務沒特別期望,可能因為這樣,所以特別有驚喜
// 手包點心類 //
✿ 招牌原味小籠包 ($78/6pcs)
✿ 無錫鮮肉鍋貼 ($45/3pcs)
主角放前頭~
兩個人就不吃八色了,點了一份經典的【原味小籠包
皮薄、餡靚、不油膩,如果湯汁再多一點點就完美了!
無錫鮮肉鍋貼
無錫鮮肉鍋貼

// 前菜 //
✿ 醋醬海蜇頭 ($90)
海蜇頭酸爽、爽口,配上同樣爽脆的青瓜,十分開胃
醋醬海蜇頭
醋醬海蜇頭

// 湯類 //
✿ 雲吞雞 ($168/半隻)
半隻雲吞雞的份量蠻大,兩個人吃,足夠有餘
雖然熬成了湯,但雞肉還蠻嫩
配上皮滑的雲吞、小棠菜,清清的,喝多幾碗也不膩

// 蔬菜類 //
✿ 肉碎欖菜乾煸四季豆 ($88)
四季豆爽口好吃,配上肉碎、欖菜乾同炒,蠻惹味,略嫌偏鹹
肉碎欖菜乾煸四季豆

// 甜品 //
✿ 桃膠紅棗桂圓湯 ($45)
可選熱或冷,感覺溫熱的更滋補養生~
桃膠紅棗桂圓湯

// 額外收費 //
✿ 茶位 ($12/位)
✿ 小吃 ($15)
〔 Follow me! ♥︎ 〕
桃膠紅棗桂圓湯
2024-09-04 184 浏览
諗緊食乜既時候彈出「小籠包」,即刻諗到樂天皇朝既八式小籠包,8重顏色8種味道,可以話係小籠包界既明星,同事們一致贊成去銅鑼灣樂天皇朝新店拜會外尼位明星。🐉特色皇朝小龍包(八色)真係超靚!有紙字教路點食,由淡味食到濃味:原味、絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香&川味。不過因為幾個人share , 唔會順到次序食,都係每人揀返最想食既味。上枱熱辣辣,小籠包啲皮唔會一夾就散同埋黐住,肉餡多汁好味,唔同既特色味道都好出,值得食!🐓李白醉雞擺盤圓轆轆好得意,肉超嫩!醉雞汁唔會太鹹而且味道好好,我最怕太咸既碎雞汁。碟雞細細碟原來都有好多舊,舊舊都好多肉,唔會得啲骨。🐟酸菜魚人多嗌左盤酸菜魚,真係無揀錯,好大盤夠曬食,入面仲有水晶粉係底。尼盤酸菜魚啲魚薄得黎係有彈性架,唔係出面好多軟腍腍果種,係食得到既新鮮,而且佢啲酸菜唔會太鹹,可以食到好多。🥬芝麻醬油麥菜尼個真係係出面未食過,係凍食既。將一片青瓜捲着一堆油麥菜點芝麻醬,估唔到勁清新消暑,口感爽脆冰涼,夏天食真係好爽,大家一定要試。🫔蘿蔔絲酥餅尼個不得了!!超好食👍🏻我哋隔籬枱想嗌都已經賣晒。大家唔好以為係周圍有得食嘅普通料,係我食過最好食既蘿蔔

🐉特色皇朝小龍包(八色)

🐓李白醉雞

🐟酸菜魚

🥬芝麻醬油麥菜

🫔蘿蔔絲酥餅
尼個不得了!!超好食👍🏻
我哋隔籬枱想嗌都已經賣晒。大家唔好以為係周圍有得食嘅普通料,係我食過最好食既蘿蔔絲酥。入面係熱到出煙,蘿蔔絲調味好好,鹹度適中,而且食到好清甜既蘿蔔味架,無得輸。蘿蔔絲酥餅係必食。

🫘豆沙窩餅
皮薄脆身多豆沙,味道經典,食上海菜必點既經典甜品,可以話係完美作結。

📍 樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖
  • 蘿蔔絲酥餅
2024-09-04 166 浏览
今日放工忽然好想食上海嘢,就諗起好耐冇食既樂天皇朝,之前已經覺得佢哋既嘢食幾有水準。黎到利舞臺發現原來佢哋搬左新鋪,由於餐廳新裝修,一行入去就感覺好乾淨舒適典雅,燈光柔和,坐位夠多唔會怕好屈質。我地得兩個人,但被店員安排坐係梳化位置,夠晒闊落。😳 一坐低,店員仲有主動同我地介紹佢地有咩招牌菜好食,好有耐性,值得一讚。〈醋醬海蜇頭〉前菜方面我地叫左海蜇頭,咬落好爽口,下面仲有好多清甜既青瓜,撈埋醋醬一齊食味道酸酸甜甜,好開胃。〈原味小籠包〉樂天皇朝其中一樣名物就係佢既五顏六點既八色小籠包,因為之前黎已經試過,所以今次反而想試返最正宗既原味睇下味道如何。果然都同樣有水準,層皮做得夠薄身,夾起又唔會話好易穿,入面包滿熱辣辣嘅湯汁,肉餡亦好鮮味。〈無錫鮮肉鍋貼〉鍋貼外皮煎到金黃色,咬落表皮夠焦香,入面同小籠包一樣咁juicy充滿湯汁,肉餡亦都夠大舊。〈肉碎欖菜乾煸四季豆〉個四季豆炒得好夠鑊氣,四季豆爽口,同豬肉碎一齊得好香,我最鐘意鐘意食佢啲欖菜,好惹味。〈砂鍋雲吞雞〉呢個砂鍋雲吞雞一上枱我同朋友都嚇一嚇,估唔到咁大煲。入面好足料,有半隻雞,大大粒既雲吞,仲有小棠菜。雞肉嫩滑,雞湯味道鮮甜,雞

〈醋醬海蜇頭〉

〈原味小籠包〉

〈無錫鮮肉鍋貼〉

〈肉碎欖菜乾煸四季豆〉

〈砂鍋雲吞雞〉
呢個砂鍋雲吞雞一上枱我同朋友都嚇一嚇,估唔到咁大煲。入面好足料,有半隻雞,大大粒既雲吞,仲有小棠菜。雞肉嫩滑,雞湯味道鮮甜,雞味十足,另外啲雲吞都煲到索哂啲雞湯,好入味。

〈桃膠糖水
甜品方面我地叫左桃膠糖水,佢地既糖水都好足料,一啲都唔馬虎,有雪耳,杞子,紅棗同埋龍眼,絕對係養顏之選。
2024-09-04 189 浏览
招牌小籠包同埋七彩小籠包係樂天王朝的經典,知道銅鑼灣利舞臺新開咗分店之後,我哋呢日行完街就去試下!新店裝修精緻優雅,座位間隔大,寬敞舒適。宜家做緊下午茶時段,茶點5折優惠,非常抵食。🩵小食小食係炆栗子同花生,非常好食🩵招牌原味小籠包(6粒)非常好食,皮薄多汁,肉質鮮味,夾起都唔容昜穿。🩵無錫鮮肉鍋貼(3粒)都係非常好食,比較精緻的餃子型鍋貼,底部煎得香脆,咬開仲好好多肉汁。🩵醋醬海蜇頭 🩵肉碎欖菜乾煸四季豆(中辣) 上海小菜都做得好好,清爽海蜇頭當前菜,肉碎欖菜乾煸四季豆不算很辣,送飯啱啱好。🩵雲吞雞(半隻)職員非常貼心,砂鍋雲吞雞上枱之後會幫忙夾起半隻雞,再分湯。雞湯香甜,雞肉煮完仍然非常軟滑。🩵桃膠紅棗桂圓湯(溫)要有一個精美甜品畫上句號,我哋揀咗桃膠紅棗桂圓湯,清甜又滋潤。

🩵小食
小食係炆栗子同花生,非常好食

🩵招牌原味小籠包(6粒)
非常好食,皮薄多汁,肉質鮮味,夾起都唔容昜穿。

🩵無錫鮮肉鍋貼(3粒)

🩵醋醬海蜇頭
🩵肉碎欖菜乾煸四季豆(中辣)

🩵雲吞雞(半隻)

🩵桃膠紅棗桂圓湯(溫)

2024-08-29
2024-09-03 113 浏览
我媽咪昨日生日,帶她來到樂天皇朝銅鑼灣分店,原來轉左搬了在全新地址, 仲特別推出限時優惠主餐牌7折喔, 昨日趁仲有優惠待遇幫襯!樂天一向小籠包出名, 我們專登點了8小籠包,外皮將肉汁及餡料緊鎖其中 ,款款特色都吸引!​除左小籠包之外,仲點了香辣水煮魚,辣度可要求自己喜好,用秘製湯汁滾出香味,真心一試難忘,完全停唔到口呢!還有甜點流沙包熱辣辣,流沙蛋黃鹹香濃厚風味, 使人滿足!便以這款流沙包當作生日蛋糕送給媽咪過一個甜蜜幸福生日!​

還有甜點流沙包
2024-09-03 173 浏览
好鍾意小食~芝麻醬油麥菜😆廚師好有心思 中間2莖部外圍用葉身包,口感好豐富 好爽口 大推主菜香辣水煮魚份量好大 (有薯粉底)魚片好滑 ,湯底微辣足料 魚片數量也很多越食越入味 👍🏻當然要食特式小籠包(8種味道)每一種味都唔錯 夾到 同埋佢外皮又做左彩色 見到就好開心自己鵝肝同黑松露偏愛🤭竹炭流沙包熱辣辣~流心奶黃香。最想食蘿蔔絲酥個做到個外皮好鬆脆裏面個餡啲蘿蔔勁甜又入味蘿白切條有粗有幼 口感豐富👍🏻而家好難係酒樓食到Lu

好鍾意小食~
芝麻醬油麥菜😆廚師好有心思
中間2莖部外圍用葉身包,口感好豐富 好爽口 大推

主菜
香辣水煮魚
越食越入味 👍🏻

當然要食特式小籠包(8種味道)
每一種味都唔錯 夾到 同埋佢外皮又做左彩色
見到就好開心
自己鵝肝同黑松露偏愛🤭

竹炭流沙包
熱辣辣~流心奶黃香。

最想食蘿蔔絲酥
個做到個外皮好鬆脆
裏面個餡啲蘿蔔勁甜又入味
蘿白切條有粗有幼 口感豐富👍🏻
而家好難係酒樓食到Lu

2024-09-03 138 浏览
呢間新開🎊嘅樂天皇朝分店裝修時尚感十足☺️,環境典雅帶點輕奢風😝,係唔錯嘅上海菜館🥢。無錫鮮肉鍋貼🔥煎得十分之香脆,🥟餡料鮮味又多汁,😝所以食嘅時候一定要小心💥爆汁。醋醬海蜇頭🪼入口好爽口,十分清新啱曬☀️夏天食,而且酸酸地鹹鹹地好🤤開胃。招牌🏅原味小籠包絕對係呢度👍必食嘅菜式之一,皮薄餡靚😋湯汁飽滿十分之高質!肉碎欖菜乾煸🫛四季豆炒得火喉十足好甘香🥰,入口有少少辣好惹味🌶️,而且佢哋用咗橄欖油🫒去炒感覺份外健康。砂鍋雲吞雞🐓我哋叫咗半隻雞依然係勁大鍋🤩,雲吞大大粒餡料鮮味🤤,雞肉超級嫩滑,個🥣湯充滿雞味,入口鮮甜仲有少少黏口又唔油膩,😋好啱我口味!桃膠紅棗桂圓湯🥄用料十足,可以揀凍❄️又可以揀暖♨️,清甜滋補又美味😍。

2024-09-01 133 浏览
樂天皇朝利舞臺最近搬咗新舖,除咗裝修典雅之外,食物水平依然保持高質。見今次唔係太肚餓,點咗幾樣小菜包括「芝麻醬油麥菜」廚師細心地一卷卷咁將佢哋捲起非常精緻,味道方面意外地清新爽口,別有一番滋味。跟住點咗「李白醉雞」花雕酒的香醇氣息與鮮嫩多汁的雞肉交織,令人一試難忘。另外「蘿蔔絲酥餅」嘅外層酥脆鬆軟,入口即融😆最後令人期待嘅當然係「特色皇朝小籠包」。喺八種不同口味中,我最欣賞黑松露和蟹粉的組合,餡料飽滿多汁,可以話真正嘅皮薄餡靚。

另外「蘿蔔絲酥餅」嘅外層酥脆鬆軟,入口即融😆

2024-08-22
2024-08-31 147 浏览
今日放工突然想食小籠包 就決定食樂天皇朝天氣咁熱 酸酸地又爽口的醋醬海蟄就最適合做前菜🪼友人想食餃子 我地就揀左一款煎餃🥟煎餃超級juicy 一咬就爆汁 都幾驚喜🤣無湯不歡的我揀左砂鍋餛飩雞🐥入面有半隻雞 小棠菜 同埋大量餛飩餛飩皮薄 雞肉好嫩滑湯汁好清 飲完唔會口渴 我自己好鍾意❤️然後當然唔少得今晚的主角小籠包❤️皮的厚薄適中 唔會太容易穿 入面好多湯汁 配少少醋已經好好味☺️最後叫左燉桃膠做甜品入面有雪耳 紅棗 桃膠 絕對係養顏之選❤️
今日放工突然想食小籠包

入面好多湯汁 配少少醋已經好好味☺️

最後叫左燉桃膠做甜品
入面有雪耳 紅棗 桃膠 絕對係養顏之選❤️
2024-08-29 181 浏览
一直都記得這食店在利舞臺,五顏六色的小籠包在廣告內常常出現,今次才發覺同是在利舞,但原來搬了到樓層,新的裝修,進食的環境自然靚。芝麻醬油麥菜是一道清新的小菜,整理得齊整的菜,按自己的喜好而加入芝麻醬進食,明明是這麼簡單的手法,卻又很令人回味。蘿蔔絲酥餅熱外皮酥脆,餡料熱辣辣,也屬必食。然後是必食的特色皇朝小籠包,顏色繽紛,絕對是相機食先。每粒小籠包都充滿肉汁,原味最正宗,但其他的新派味道也很有特色:鵝肝、松露口味印象最深。魚湯酸菜魚也屬大熱之選,份量大,抵食。滑滑的魚肉顧然好味,其他配料也精彩!最後,是由細食到大的上海甜點:豆沙鍋餅,完美的一餐!

蘿蔔絲酥餅熱外皮酥脆,餡料熱辣辣,也屬必食。

魚湯酸菜魚也屬大熱之選,份量大,抵食。

滑滑的魚肉顧然好味,其他配料也精彩!

最後,是由細食到大的上海甜點:豆沙鍋餅,完美的一餐!
2024-08-21
  • 魚湯酸菜魚
  • 香煎豆沙鍋餅
2024-08-28 194 浏览
今日係星期六,同屋企人上咗16樓睇吓點知見到樂天搬咗上嚟🤪所以就決定食呢間☺️等咗一陣,好快就有位👍🏻嘢食上得超級快😂服務員態度非常好👍🏻坐得幾舒服👍🏻而家都用QR CODE 落單,非常方便今晚我哋所叫嘅嘢食都為我哋帶來唔少嘅驚喜,我哋都十分滿意呢一餐👏🏻嘢食除咗上得快之外,整體嘅嘢食都唔會太咸太甜或over 份量對女士嚟講都係適中🤝🏻除咗呢幾樣嘢食我影漏咗炸饅頭,炸得啱啱好,唔會過火🫶🏻煉奶都夠多👍🏻(我本身非常鍾意煉奶😂)
今日係星期六,同屋企人上咗16樓睇吓
點知見到樂天搬咗上嚟🤪所以就決定食呢間☺️
等咗一陣,好快就有位👍🏻
嘢食上得超級快😂服務員態度非常好👍🏻
坐得幾舒服👍🏻而家都用QR CODE 落單,非常方便
嘢食除咗上得快之外,整體嘅嘢食都唔會太咸太甜或over
份量對女士嚟講都係適中🤝🏻
原招牌原味小籠包
賽螃蟹
肉絲年糕豬骨湯
2024-08-28 152 浏览
好耐冇食上海菜,於是上網搵吓銅鑼灣有咩好食,好容易就搵到樂天王朝.一去到先發現,原來佢已經搬咗上16樓啦天氣咁熱就叫左個芝麻醬油麥菜,味道好清新再嚟一個李白醉雞,花雕味好香濃經典上海點心蘿蔔絲酥餅,冇可能唔叫啦 !當然要叫下樂天王朝嘅名物-皇朝特色小籠包,一籠有8種口味,除左原味之外,仲有糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香及川味。店員亦都好細心,提示我哋由原味開始,順序食到川味 。之後再叫左個皇朝魚湯酸菜魚,份量好夠,而且亦都有薯粉皇朝魚湯酸菜魚份量好夠,而且亦有薯粉,加分👍👍最後叫埋豆沙窩餅,超級滿足
一去到先發現,原來佢已經搬咗上16樓啦
天氣咁熱就叫左個芝麻醬油麥菜,味道好清新
再嚟一個李白醉雞,花雕味好香濃
經典上海點心蘿蔔絲酥餅,冇可能唔叫啦 !
店員亦都好細心,提示我哋由原味開始,順序食到川味 。
最後叫埋豆沙窩餅,超級滿足
2024-08-21