2024-01-25 712 浏览
走進鐵板燒係咁滴油既海鮮和牛擺前面,感覺真係夠晒奢侈㗎啦😍!先講下個羽衣甘藍配無花果沙律,簡直清新得嚟,又夠哂香脆,入口即化嘅黑醋令人眼前一亮。再嘗嗰份日本白粟米配玉子燒,原來粟米可以咁甜啊!佢配埋綿滑既玉子燒,成個平衡得好好,正喎!當中呢個18層海膽杯真係太搞作喇,海膽同好多不同既食材拼埋一齊,每啖都滋味爆棚,令人食指大動。而家講到多個火焰海膽甲羅燒,款款海鮮好似話你知海膽有幾鮮甜,陣陣醬香味,食落去肥美到喊👏。活龍蝦兩食邊個食都覺得龍蝦肉咬落超彈牙,尤其係份海膽牛油蝦膏煮,入口後香味四溢,真係得意極!至於A5石垣和牛就肉質高級得滑,唔油膩,個爆爆珠夠哂晒香!食完呢餐,真係覺得滿足到不得了,呢間鐵板燒勁推介,你地真係試吓就知,性價比高,食物非凡,仲等咩呀⁉️

想坦白講,我今次去呢家食肆,完全係一個意料之外嘅驚喜!🌟 食開街邊小食,今日趁手頭有閒,就嚟試下高級啲嘅。就算我唔係乜嘢專業饕餮,但呢啲食物,實在係好到夠哂晒口!一入口嘅日本白粟米,新鮮到唔係擺樣。超級香甜,個粒粒米跟本就係一粒粒小小嘅糖寶!玉子燒軟滑到令人心肝顫,那沙律入面嘅黑醋Sauce,又酸又爽,正喎!話說,十八層海膽杯影相萬人迷,實物更加過相!海膽、牡丹蝦、帆立,鮮到爆炸,松葉蟹肉更加係噴香!每筷一口,味蕾開party無誤啊!來到活龍蝦兩食,一邊話晒,龍蝦已經夠鮮,再加上拉絲芝士同海膽牛油,呢種奢華滋味,嘩,真係不得了!😍唔係荷包友嘅我仲試咗燒野菜拼盤,諗住清清地,點知個雞髀菇嗰陣爆香,車厘茄又靚又好味。最後,個焦糖吐司,簡直係甜品界-夠脆又夠香,冚家好吃!唔知咁樣講,大家明唔明白到底幾鬼好味?呢家唔使食指大動,淨係聞都幸福到不得了!下次一定會再黎,唔試真係對唔住自己嘅腸胃!🍴💯

已經是二刷的這家𝐓𝐞𝐩𝐩𝐚𝐧𝐲𝐚𝐤𝐢絕對是慶祝必來的好餐廳☺️每次來都一定不會失望👍🏻對於食物的𝐨𝐩𝐭𝐢𝐨𝐧以及𝐩𝐨𝐫𝐭𝐢𝐨𝐧保證有驚喜,絕對物超所值🤑(至今仍然是最愛的𝐭𝐞𝐩𝐩𝐚𝐧𝐲𝐚𝐤𝐢🥰)——— ✤ 𝟏𝟖層海膽杯𝐀𝟓和牛廚師發辦|$𝟏𝟔𝟖𝟎✤ 火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦廚師發辦|$𝟏𝟔𝟖𝟎兩個來的話絕對支持上面𝐬𝐞𝐭各叫一個😆✰ 日式便當盒前菜巨美的日式便當盒先有𝟒款前菜:入味軟稔的磯燒鮑魚、嫩滑的櫻花蝦玉子燒、綿密的日本薯仔明太子沙律還有柚子雪梨🍐✰ 青森縣王林蘋果沙律挖空了的王林蘋果果肉綿密爽硬、香甜多汁,加入沙律醬以及蟹籽攪拌而成,整體酸甜相當胃🍎✰ 活龍蝦兩食一款是芝士忌廉烤龍蝦,融化在龍蝦上的芝士忌廉讓味蕾感受到一種豐富而奶香的口感。芝士忌廉的質地滑順,綿密而濃郁,與龍蝦的鮮甜完美融合、相互輝映;另一款是海膽醬龍蝦,牛油蝦膏海膽醬豐富和奢華的口感在嘴裡散發出來,帶著微妙的鹹味和輕微的甜味,別忘了攪拌底部煙韌的竹炭烏冬🦞✰ 𝟏𝟖層海膽杯超級𝐈𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞記得一定要叫😆每層層次分明、食材新鮮足料:海量濃郁海膽𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲十分、一咬三文魚籽油脂爆發鮮味十足、牡丹蝦鮮甜無比
———
✤ 𝟏𝟖層海膽杯𝐀𝟓和牛廚師發辦|$𝟏𝟔𝟖𝟎
✤ 火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦廚師發辦|$𝟏𝟔𝟖𝟎
兩個來的話絕對支持上面𝐬𝐞𝐭各叫一個😆

✰ 日式便當盒前菜

✰ 青森縣王林蘋果沙律

✰ 活龍蝦兩食

✰ 𝟏𝟖層海膽杯
超級𝐈𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞記得一定要叫😆每層層次分明、食材新鮮足料:海量濃郁海膽𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲十分、一咬三文魚籽油脂爆發鮮味十足、牡丹蝦鮮甜無比、還有帆立貝、海葡萄、松葉蟹肉等!

✰ 北海道雪場蟹
用松露汁焗製的北海道雪場蟹,鮮美蟹肉搭配黑松露,豐富而奢華,口感濃郁,令人回味無窮🍄

✰ 活鮑魚
鮑魚的鮮甜與檸檬肝醬的濃郁酸香完美交融,口感豐富,帶來層次豐富的美味體驗,如鮑魚可以口感嫩點會更佳🐚

✰ 東星斑
酷似焦糖燉蛋的這款其實是焦糖西京醬東星斑。嫩滑的東星斑與甜蜜的焦糖西京醬相得益彰,口感豐富,香甜與鹹香交織🐟

✰ 荔枝豚肉卷
烤到焦香的豚肉包裹住爆汁荔枝!清新鮮甜的荔枝肉與帶點肥膩的肥肉豚肉互補,中和到當中油膩感!

✰ 火焰海膽甲羅燒
海膽的豐潤濃郁在火炙中得到完美展現,口感鮮嫩滑膩,香氣四溢。每一口都充滿了海洋(蟹膏、蟹肉、墨魚籽、海膽)的鮮味,帶來極致的享受,絕對是海鮮愛好者的美味之選。(題外話,師傅還問我們是否海膽𝐥𝐨𝐯𝐞𝐫,回答正確後更得到手背海膽𝐨𝐟𝐟𝐞𝐫🤭)

✰ 獅頭鵝鵝肝
這道料理展現了廚師的高超技藝和創意,結合了星鰻、海膽和鵝肝的豪華組合,每一口都是口感的享受。展現了廚師的高超技藝和創意,用上獅頭鵝的特大鵝肝,以慢煮手法烹調,順滑綿密口感中包裹知鮮美的星鰻和海膽。

✰ 𝐀𝟓和牛叉燒
擁有頂級的𝐀𝟓和牛肉質,肉質細嫩多汁,脂肪分佈均勻。入口即化的口感帶來豐富的肉香和濃郁的油脂香氣,令人陶醉。廚師以香甜鹹味的燒烤醬醃製,並以火槍高溫烹調🔥

✰ 燒野菜拼盤
雞髀菇用上芝士同木魚碎做調味,日式風味十足;車厘茄宛如車厘子玩味十足🍒;小紫薯配合棉花糖,口感十足,另外有粟米芯🌽瓜類以及蘆筍。

✰ 特色花膠花菇大蜆湯
特色花膠、花菇和大蜆的組合搭配恰到好處,湯汁鮮美濃郁,充滿海鮮的風味。花膠的彈牙口感和花菇的香氣相互襯托,大蜆帶來鮮甜的海味。

✰ 蘭王蛋椰菜花炒飯
蘭王蛋的香氣和椰菜花飯的清爽口感完美結合,蘭黃蛋蛋黃呈現超級鮮豔嘅橙色,一戳開就見到超級流心,將蛋漿混入乾身炒飯更添風味🌞

✰ 海膽雪糕
奢華海膽雪糕融合了海膽的濃郁與雪糕的滑順,帶來令人驚艷的味覺體驗。濃郁的海膽風味與柔滑的雪糕相互融合,獨特而美味的甜點,絕對值得品嚐。
  • 海膽雪糕
  • 時令海鮮
  • 活龍蝦
2023-09-03 987 浏览
我超鐘意食海膽,正好有人介紹樂師傅的海膽盛宴,上星期終於約到好朋友去佐敦一嘗廚師發板❣鐵板燒,超有創意的鐵板燒料理,且用心製作。而且仲係好飽好飽,超捧。開始時服介紹了🏵️人參茶加青檸🍵真真青檸及人參味,越飲越多青檸味,超開胃💕🏵️季節前菜有磯煮鮑魚、日本沙葛及明太子薯仔沙律🌸玉子燒我係第一次食咁清甜嘅日本沙葛,口感非常獨特🏵️季節沙律🥗日本青森縣王林蘋果沙律,清甜爽脆,超開胃🏵️十八層海膽杯賣相好靚,海膽杯裝滿了18款不同食材😍燒白飯魚脆片、黑魚籽、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、三文魚籽、磯煮鮑魚、牡丹蝦、帆立貝、花膠粒、海藻等,用匙品嚐啖啖都係刺身同海膽😍🏵️龍蝦2食🦞來自南澳的龍蝦🦞海膽醬芝士焗龍蝦,芝士在面層超香濃,包住整件龍蝦,大啖吃了。🦞海膽龍蝦膏炒龍蝦球,絕不浪費食材,用上原隻龍蝦頭的膏,做得出色。配上龍蝦汁的竹炭麵,好鮮味。🏵️活鮑魚有掌心搬大的活鮑魚,鮮味十足💕🏵️燒鰻魚🐟鐵板脆鰻魚皮有吃過嗎?鰻魚啖啖肉好厚身✨🏵️五色燒野菜有露荀、南瓜、茄子、日本蕃薯仔夾棉花糖同車厘茄🏵叉燒和牛叉燒醬烤A5和牛,肉質鮮嫩,真係好特別🏵️蘭王蛋炒椰菜花飯炒飯粒粒爽口,樂師傅獨家設計的椰菜花配飯,蘭王蛋蛋味超

開始時服介紹了
🏵️人參茶加青檸🍵
真真青檸及人參味,越飲越多青檸味,超開胃💕

🏵️季節前菜
有磯煮鮑魚、日本沙葛及明太子薯仔沙律🌸玉子燒
我係第一次食咁清甜嘅日本沙葛,口感非常獨特

🏵️季節沙律🥗
日本青森縣王林蘋果沙律,清甜爽脆,超開胃

🏵️十八層海膽杯

🏵️龍蝦2食🦞
來自南澳的龍蝦
配上龍蝦汁的竹炭麵,好鮮味。

🏵️活鮑魚
有掌心搬大的活鮑魚,鮮味十足💕

🏵️燒鰻魚🐟
鐵板脆鰻魚皮有吃過嗎?鰻魚啖啖肉好厚身✨

🏵️五色燒野菜
有露荀、南瓜、茄子、日本蕃薯仔夾棉花糖同車厘茄

🏵叉燒和牛
叉燒醬烤A5和牛,肉質鮮嫩,真係好特別

🏵️蘭王蛋炒椰菜花飯
炒飯粒粒爽口,樂師傅獨家設計的椰菜花配飯,蘭王蛋蛋味超香濃。

🏵️香煎鵝肝讓海膽
大大件的鵝肝,釀了星鰻及海膽,樂師傅巧手傑作。

🏵️火焰海膽甲羅燒
一道打卡菜式,樂師傅會叫客人準備好手機,準備好點起包住甲羅燒的紙,甲羅燒起多材料,有海膽、蟹肉、三文魚籽及蟹膏,還配上趣怪薯片,提醒我們一定要點上甲羅燒材料吃,薯片單獨吃會怪怪的。

🏵️手背海膽
每日重點環節,樂師傅跟客人互動把海膽放在客人手背上吃,大啖一口吃了!

🏵️紙包花膠蜆湯
想不出的鮮味,賣相十足

🏵️海膽雪糕
超驚喜,雪糕入口順滑,加入爆炸糖,口感十足

• 叉燒和牛
2023-08-29 575 浏览
鐵板燒的選擇越來越多,這次去佐敦的樂鐵板燒,感覺與別不同,因為它有不少自創菜式、創意料理等,看出每一道菜的心思,並不是流水作業形式經營,另外我也特別欣賞它採用的碟子,不同款式配襯不同食物,都很精美漂亮,令視覺享受增加不少。我們選擇了兩款omakase套餐再交換吃,感覺更豐富。我主要介紹火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦廚師發辦$1680。花旗參青檸茶店員首先送上花旗參青檸茶,很新穎的味道,吃鐵板燒怕上火,花旗參就可以降火了。季節前菜前菜包括磯煮鮑魚、日本沙葛、明太子薯仔沙律、大定櫻花蝦玉子燒,放在盒子裡,帶有神秘感,當中比最喜歡爽脆的沙葛,綿密香滑的薯仔沙律加上明太子也有新鮮感。季節沙律日本青森縣王林蘋果蟹籽沙律,將蘋果肉挖出來,卻保持蘋果的完整,混上沙律醬後放回蘋果內,這動作十分用心,而王林蘋果爽甜,感覺清新不會膩。火焰海膽甲羅燒上菜時表演了一個火燒小魔術,amazing! 蟹蓋裡放滿海膽、蟹膏及三文魚子,還加上一些魚子,多重鮮味拼湊出感動的滋味,放在自家製薯片上,薄脆的口感更有層次,令人回味的美食。師傅見到我們喜歡海膽,更送了我們每人一個手背的海膽,新鮮軟潤,要大口吃才滿足,真沒試過

花旗參青檸茶

火焰海膽甲羅燒
上菜時表演了一個火燒小魔術,amazing! 蟹蓋裡放滿海膽、蟹膏及三文魚子,還加上一些魚子,多重鮮味拼湊出感動的滋味,放在自家製薯片上,薄脆的口感更有層次,令人回味的美食。師傅見到我們喜歡海膽,更送了我們每人一個手背的海膽,新鮮軟潤,要大口吃才滿足,真沒試過。

活龍蝦兩食
活龍蝦以兩個煮法來製作,首先將龍蝦肉拆出來,一半放回龍蝦殼內加上海膽醬芝士焗,芝士有拉絲效果,龍蝦肉爽彈新鮮,口味濃郁。另一半則用海膽、牛油及蝦膏煮,加上海膽墨魚汁麵,麵條比較少因為今晚的美食太多,淺嚐,醬汁味道牛油突出,用上海膽做醬令龍蝦和海膽有雙重鮮味。兩款做法同樣喜歡,最重要是活龍蝦真的非常新鮮,即使用較濃味做法仍吃得出來。

香煎鵝肝配山芋餅 鰻魚
煎香了的鵝肝吃進口裡,感到它細緻緊密、豐腴多汁,入口即化,有其獨特的鵝肝香味,令人齒頰留香,師傅配製了藍莓的果醬和粒粒,平衡了鵝肝的膩,而山芋餅是看著它由漿狀煎成餅狀,十分特別,它的味道較清淡,和鵝肝一起吃就剛好。

鐵板肉類
荔枝豚肉卷是以薄薄的豚肉卷包著荔枝肉,火喉很夠,做到焦香效果,外層的豚肉帶點脆,內裡荔枝肉甜又多汁,口味平衡。

創作時令主食
蘭王椰菜花炒飯比一般米飯的炒飯來得輕盈,又可以補充纖維,再加一隻蘭王半熟蛋,蛋黃汁伴椰菜花同吃,更添香濃。

五色燒野菜
不同顏色的野菜包括露筍、車厘茄、甜薯、南瓜、茄子,可以吸收不同的營養,特別喜歡茄子,咬下去多汁,甜薯中間夾著燒棉花糖幾特別。

特色紙包花膠蜆湯
原袋放上鐵板上煮熱,湯頭鮮甜濃郁,蜆隻大大隻,花膠滋補又矜貴,想不到吃鐵板燒有花膠吃。

自家製甜品
即煎焦糖多士,不要看師傅加了多少牛油和糖,吃了再說吧,口感香脆甜美,很滿足。還有自家製海膽雪糕。

總結,非常豐富飽肚,菜式甚具心思和創意,看得出樂師傅是一個很有要求的人,在這裡吃到與別不同的高質鐵板燒。
  • 五色燒野菜
  • 荔枝豚肉卷
2023-08-22 545 浏览
有次睇節目見海膽達人design左啲創意料理 賣相好靚勁吸引 以花旗蔘茶加青檸招待 非常有誠意🤩❣️火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦廚師發辦 $1680🥢季節前菜便當盒勁精美嘅便當盒 放左磯煮鮑魚 日本柚子醬沙葛 明太子薯仔🥔沙律 大定櫻花蝦玉子🥚燒🥢季節沙律 - 日本青森縣王林蘋果蟹籽沙律🥢火焰海膽甲羅燒呢個真係勁浮誇 上面啲海膽成座山咁樂師傅仲一直堆 用火焰🔥形式登場非常吸睛 以薯片為器皿 蟹膏蟹籽海膽洋蔥粒加上脆卜卜薯片 口感食極唔厭🥢活龍蝦兩食(海膽醬芝士焗、海膽牛油蝦頭膏煮)一隻龍蝦分開兩種食法 加左海膽醬個邊濃郁入味 另一邊🦞龍蝦粒用左蝦頭膏牛油一齊煮 以墨魚汁意粉作麵底 拌麵形式更充分感受龍蝦香氣🥢香煎鵝肝配山芋餅慢煮鵝肝包裹住星鰻魚塊 多汁嘅外層軟綿綿嘅內心 面頭淋上黑醋 酸酸甜甜解濟 而中間放咗🫐連埋山芋餅夾住食 好似食緊夾心餅咁正🥢東星斑配焦糖西京醬嫩滑嘅魚肉撘上香甜嘅焦糖醬 呢個配搭好創新🤩脆片彷似魚皮 造型配搭非常吸引🥢五色燒野菜🥢特色紙包花膠蜆湯足料湯水 花膠腍身湯底清甜 唔會話油脂過重難入口🤓🥢蘭王椰菜花炒飯🥢

❣️火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦廚師發辦 $1680
季節前菜便當盒

🥢季節前菜便當盒

🥢季節沙律 - 日本青森縣王林蘋果蟹籽沙律

🥢火焰海膽甲羅燒
活龍蝦兩食(海膽醬芝士焗、海膽牛油蝦頭膏煮)

🥢活龍蝦兩食(海膽醬芝士焗、海膽牛油蝦頭膏煮)

🥢香煎鵝肝配山芋餅

🥢蘭王椰菜花炒飯
焦糖多士
🥢焦糖多士

🥢海膽雪糕
用心自家製海膽造型勁cute 鹹鹹地有啲似海鹽味 混合蛋糕粒面頭放咗爆炸糖😍包埋紫蘇葉更突出雪糕鹹香

❣️十八層海膽杯 A5和牛廚師發辦 $1680

🥢季節前菜便當盒

🥢季節沙律 - 日本青森縣王林蘋果蟹籽沙律
挖空🍎再將蘋果肉切粒撈埋蟹籽沙律 無平時啖啖沙律醬嗰種油膩感 爽口果肉令整體更清新

🥢十八層海膽杯
杯內塞滿吞拿魚蓉 蟹籽 海帶 鮑魚粒 蟹肉 海膽 topping都放左一堆海膽😌混合後放於白飯魚乾片上 超級滿足

🥢櫻花蝦北海道元貝
用左蝦米 牛油 檸檬汁 蟹籽煮嘅元貝肉 每一啖都沾滿櫻花蝦🦐鹹香加上檸檬汁嘅fresh都幾開胃

🥢鮑魚繪若西檸乾醬
充滿檸檬香但鹹鹹地嘅醬汁同鮑片一齊煮 酸味味食極唔夠🙀

🥢岩手縣威士忌A5和牛
軟腍和牛肉醃得好入味 旁邊放左紅酒醃製嘅蘋果粒🤤牛肉多汁同解油膩嘅果肉相當match

🥢荔枝豚肉卷
平時唔係好好荔枝嘅我 呢個竟然意外地覺得好食😋鐵板溫度將荔枝果汁迫晒出嚟 豬肉吸收變得十分juicy

🥢五色燒野菜
茄子 甜薯 南瓜 微辣嘅蘆筍 車厘茄做成車厘子做型好cute😙仲有一口棉花糖唔會太漏

🥢特色紙包花膠蜆湯

🥢蘭王椰菜花炒飯
蘭王雞蛋🥚炒椰菜花飯 啱晒而家要減醣嘅都市人 用上雞蛋豉油 提升蛋味香氣 令香濃更香濃

🥢焦糖多士

🥢海膽雪糕
北海道時令海鮮
2023-08-14
季節前菜便當盒
火焰海膽甲羅燒
活龍蝦兩食(海膽醬芝士焗、海膽牛油蝦頭膏煮)
蘭王椰菜花炒飯
焦糖多士
北海道時令海鮮
2023-08-20 294 浏览
很早年已經吃過這家鐵板燒,印象中只有海膽,事隔多年,海膽的程度好像再昇華只能預約!!才能吃到的鐵板燒,$1680的餐牌,Openrice訂有9折優惠,師傅更會預先溝通有沒有什麼不能吃的食材,非常細心當日到店後,店員先送上花旗蔘茶加青檸先來一份季節前菜4款及季節沙律- 磯燒鮑魚 ,煮得夠淋,入口軟,Juicy-大地櫻花蝦玉子燒,陣陣櫻花蝦香-日本沙角像梨子般夠爽甜,配上少許柚子碎香-明太子薯仔沙律,帶少許辣的明太子增加解味而季節沙律是青森縣的蘋果蟹子沙律,蘋果清爽加上蟹子脆口,口感十足當日預先選了18層海膽杯A5和牛廚師發辦多年不見,海膽杯層數層至18層,先拿起即製的白飯魚乾沾一點海膽吃高高的18層海膽內有北海道海膽、鮮海帶碎、松葉蟹肉、三文魚子、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、北歐花膠、沖繩海葡萄,食落充滿無限口感其後是三款時令海鮮- 北海道白松露雪場蟹腳,陣陣的白松露沒有蓋過蟹腳的鮮味,蟹腳先填啖啖肉-活鮑魚配西檸乾醬,非常欣賞這款自家製的檸醬,配上鮑魚膽一起煮,鮑魚非常軟淋帶鮮-東星班配焦糖西京醬,中式的東星班竟然在鐵板燒出現,上枱時菜式像焦糖燉蛋,兩塊東星班魚皮香脆可口,魚肉嫩滑 吃到中段部分

當日到店後,店員先送上花旗蔘茶加青檸

先來一份季節前菜4款及季節沙律
- 磯燒鮑魚 ,煮得夠淋,入口軟,Juicy
-大地櫻花蝦玉子燒,陣陣櫻花蝦香
-日本沙角像梨子般夠爽甜,配上少許柚子碎香
-明太子薯仔沙律,帶少許辣的明太子增加解味

當日預先選了
18層海膽杯A5和牛廚師發辦

其後是三款時令海鮮

-東星班配焦糖西京醬,中式的東星班竟然在鐵板燒出現
,上枱時菜式像焦糖燉蛋,兩塊東星班魚皮香脆可口,魚肉嫩滑

吃到中段部分,師傅突然問喜不喜歡吃海膽,叫我們把手提起

原來是海膽山,很驚喜,非常珍貴的海膽一層一層放在手背上,師傅說把整啖放入口,那種滋味難以形容,從未這麼享受過

滾動過後,送上五色燒野菜,蘆筍,南瓜蕃茄,番薯仔配棉花糖及茄子,單單是燒野菜,已經看到每一款配搭都別具身材

其後的荔枝豚肉卷,荔枝的香甜剛好中和豚肉的油膩感,絕對是絕配

主食是慢煮24小時的A5 和牛叉燒,一起和牛竟然可以做出和叉燒一樣的口感及味道,每一口都令人驚訝

最後鐵板炒飯是必有之菜式,該店是半飯半椰菜花飯
,配上蘭王煎蛋,剛好配上和牛叉燒,造出黯然銷魂飯

湯品是特色花膠蜆魚湯,淡淡都是精華,淡淡都是魚湯的香

最後是而家製海膽雪糕,表層灑上一點爆炸糖,又是別具特色,最後一啖連同旁邊的大葉一起吃,竟然是薄荷雪糕味

整頓朋友的生日飯,我們吃得很開心,該店必須提前預約不接受Walk in,鐵板燒價格屬中上,但絕對稱得上值回票價。

庆祝纪念
生日
  • 十八層海膽杯
佐敦超級有驚喜隱世鐵板燒小店✨由樂師傅👨🏻‍🍳打理一間鐵板燒小店食材新鮮又高質🌟回味無窮💕份量十足🏅餐廳🌟 最矚目的星級菜式「十八層海膽杯」及「火焰甲羅燒」🚨分別在2個餐牌內,價錢$1680/位如果2位一齊到訪,可次每人試一款套餐招待客人的人參茶加青檸🍵好味又解膩❥前菜 賣相好有心思,前菜四款包括磯煮鮑魚、大地櫻花蝦玉子燒、日本沙葛及明太子薯仔沙律最喜歡日本沙葛,陣陣的柚子香前菜也精心製作絕不馬虎✨✨✨👍🏻❥十八層海膽杯餐廳主打的海膽菜式✨面層燒白飯魚脆片及海膽✨有黑魚籽、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、三文魚籽、磯煮鮑魚、牡丹蝦、帆立貝、花膠粒、海藻等,倒出來用匙撈勻,細味品嚐✨非常之鮮味🥰❥火焰甲羅燒打卡菜式📷 樂師傅會叫客人準備手機拍攝火焰效果超美💕甲羅燒非常足料豐厚的海膽,下層是海量蟹肉✨配上三文魚籽及蟹膏,超級滿足😌🚨最期待的一刻,師傅叫我們遞隻手出來在手背上疊上勁多海膽😍😍😍要一啖食好滋味😌✨超滿足✨❥時令海鮮海鮮有北海道雪場蟹🦀、🌟南非活鮑魚、🌟東星班最喜歡活鮑魚,咬落去勁軟腍✨✨✨配搭西檸肝醬全部都好滋味!食材新鮮❥龍蝦二食🦞用上南澳的龍蝦,非常新鮮,師傅生拆肉有2款口味,海
佐敦超級有驚喜隱世鐵板燒小店✨

由樂師傅👨🏻‍🍳打理一間鐵板燒小店
食材新鮮又高質🌟回味無窮💕份量十足

🏅餐廳🌟 最矚目的星級菜式
「十八層海膽杯」及「火焰甲羅燒」
🚨分別在2個餐牌內,價錢$1680/位
如果2位一齊到訪,可次每人試一款套餐
招待客人的人參茶加青檸🍵好味又解膩

❥前菜
賣相好有心思,前菜四款
包括磯煮鮑魚、大地櫻花蝦玉子燒、
日本沙葛及明太子薯仔沙律
最喜歡日本沙葛,陣陣的柚子香
前菜也精心製作絕不馬虎✨✨✨👍🏻

❥十八層海膽杯
餐廳主打的海膽菜式✨

❥火焰甲羅燒
打卡菜式📷 樂師傅會叫客人準備手機拍攝
火焰效果超美💕甲羅燒非常足料
豐厚的海膽,下層是海量蟹肉✨
配上三文魚籽及蟹膏,超級滿足😌

🚨最期待的一刻,師傅叫我們遞隻手出來
在手背上疊上勁多海膽😍😍😍
要一啖食好滋味😌✨超滿足✨

❥時令海鮮
海鮮有北海道雪場蟹🦀、🌟南非活鮑魚、🌟東星班
最喜歡活鮑魚,咬落去勁軟腍✨✨✨
配搭西檸肝醬
全部都好滋味!食材新鮮

❥龍蝦二食
🦞用上南澳的龍蝦,非常新鮮,師傅生拆肉
有2款口味,海膽醬及芝士焗龍蝦,正到暈✨
✨✨✨✨✨

❥ A5威士忌和牛
用日本和牛煮成叉燒,超特別😆✨
和牛又勁軟腍,好得意✨✨

❥香煎鵝肝配日本山芋餅
鵝肝釀了星鰻同海膽,增加層次感✨
令鵝肝味道升華,日本山芋餅也好味✨
配搭自家製藍莓爆珠

❥五色燒野菜
擺盤好精緻❤️有露荀、南瓜、茄子、
日本蕃薯仔夾棉花糖同車厘茄,可解油膩感

❥鐵板肉類
豚肉荔枝勁好味

❥蘭王蛋炒飯
用上椰菜飯,健康又唔會太飽
炒飯粒粒分明,配上蛋味香濃流心蘭王蛋
勁正✨✨

❥特色紙包花膠蜆湯
新鮮熬製湯底足料,鮮味濃郁✨✨
勁好飲🥹✨

甜品海膽雪糕
師傅自家製海膽雪糕🍧,口感獨特
口感是雪芭咁,師傳提我地
最後一啖要食埋下面芝麻葉配雪糕
真係有意相不到既驚喜😋✨✨✨
庆祝纪念
纪念日
  • 海膽雪糕
  • 特色紙包花膠蜆湯
樂鐵板燒之前已經有食過、但見佢依排好評如潮😎又心思思想去試多次喇😆😆😆佢地主打兩個套餐、咁我同女神梗係各揀一個喇🤤季節前菜用和風盛盒盛載住嘅四款前菜、有明太子薯仔沙律、磯煮鮑魚、日本沙葛同櫻花蝦玉子燒👍🏻最推介日本沙葛👏🏻柚子汁醃製得剛剛好🤤口感爽甜👍🏻啱晒夏天食👏🏻日本王林蘋果蟹子沙律用上王林蘋果就知一定夠爽甜👍🏻加上沙律醬就更加開胃😌配搭見心思、但如果可以雪凍D再上枱、一定更加出色👍🏻十八層海膽杯依個海膽杯唔使多講、一直都係樂師傅嘅鎮店之作🤤冇見一排、材料比之前用得更見豐富☺️除左鋪滿杯面嘅海膽山🥰、仲用左海葡萄、吞拿魚、芒果、蟹肉、墨魚、海帶等等嘅材料一層層咁砌成👍🏻樂師傅今次仲親教路新食法😱首先用香煎白飯魚脆片配海膽食🤤直接品嚐海膽嘅濃厚鮮甜同白飯魚脆片嘅香脆感🤤再用碟將其餘食材撈勻嚟食😏經過各食材嚟豐富口感後、更易帶出海膽嘅厚實鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻絕對誠意推介😎👏🏻👏🏻澳洲活龍蝦兩食海膽芝士焗龍蝦🤤秘製嘅芝士海膽醬味道香濃👍🏻芝士仲多到可以拉絲、配埋肉厚結實嘅龍蝦肉🤤爽度爆燈👏🏻👏🏻海膽牛油蝦膏煮竹炭烏冬🤤個人更欣賞用龍蝦頭嘅膏即場製成嘅海膽醬😱令本身鮮甜嘅龍蝦肉、加上一層濃口嘅甘

佢地主打兩個套餐、咁我同女神梗係各揀一個喇🤤

澳洲活龍蝦兩食
海膽牛油蝦膏煮竹炭烏冬🤤個人更欣賞用龍蝦頭嘅膏即場製成嘅海膽醬😱令本身鮮甜嘅龍蝦肉、加上一層濃口嘅甘香🤤最後仲可配埋竹炭烏冬嚟食👍🏻烏冬掛汁、係非常細心嘅做法😊

火焰海膽甲羅燒
樂師父上菜時已經提醒影相時間到😎因為會用火槍將包圍住嘅紙燒走😱打卡一流👍🏻
松葉蟹肉肉質鮮甜、加上濃香嘅蟹膏、甘香鮮甜嘅海膽同粒粒飽滿嘅三文魚籽撈好後、可以配搭自家製嘅黑松露薯片嚟食🤤松露嘅獨特香氣可令到鮮味更加突出🤗
絕對又睇得又食得😎女神當晚最欣賞就係佢😏👍🏻

日本活鮑魚配西檸肝醬
鮑魚超級大隻😱但係肉質彈牙而不韌👍🏻樂師父仲即場處理鮑魚嘅肝臟製成西檸肝醬🥰甘甜中帶微酸、我個人十分欣賞👍🏻

東星斑焦糖西京
東星班配上焦糖西京汁、絕對創新嘅日式風味😌樂師傅更會將東星班起皮再煎成薄脆燒👍🏻每啖都充滿焦糖嘅甜蜜口感🤤

柚子香煎廣島蠔
廣島蠔夠肥美、柚子醬汁嘅清甜亦更容易帶出蠔嘅鮮香😊

A5和牛叉燒配紅酒蘋果
和牛油脂豐滿、加上樂師父用上叉燒嘅做法處理☺️令和牛外層焦脆、肉質依然油香滿滿🤤仲可按個人喜好配埋紅酒蘋果肉一齊食👍🏻係果肉襯托下更能突顯出A5級嘅和牛肉味👏🏻

慢煮羊架
先將羊架慢煮後、同樣在再用上叉燒醬汁烤製、外皮甜蜜脆口、肉質又非常嫩滑🤤仲帶有羊肉嘅香羶味、一個幾特別嘅羊架新做法👌🏻👍🏻

椰菜花蘭王蛋炒飯
飯炒得夠乾身👍🏻椰菜花粒又可增加爽口感😊最後撈埋蘭王蛋嚟食、蛋香更濃👍🏻👍🏻

海膽雪糕
海膽雪糕加上爆炸糖又好好食喎😱不過樂師父仲教路話雪糕係要連埋紫蘇葉一齊食😂個種特別嘅清新口感真係唔識形容👍🏻🤤

問心講、今次隔咗一段時間再嚟樂師傅、食材配搭同創意都有更大驚喜👍🏻雖然價錢較偏向高中檔🙉但以整體嘅食物質素同份量絕對物超所值👌🏻起碼我同女神真係飽到咩咁走😂
如果係海膽控🤤又或想一試創新風格嘅鐵板料理,樂鐵板燒係值得一試嘅好選擇👍🏻👍🏻👍🏻
2023-07-31 128 浏览
為老朋友慶祝生日,老友對吃過的海膽料理念念不忘,選擇舊地重游,在偉晴街的「樂鐵板燒」慶祝,緬懷舊事把酒言歡!樂鐵板燒的主打套餐有兩款,1️⃣十八層海膽杯A5和牛廚師發辦及 2️⃣火焰海膽甲羅燒原只鴛鴦海膽活龍蝦廚師發辦,每款都是$1680。我倆各點一個餐,每道菜式的份量足夠二人同時享用,可盡嚐餐牌上的全部菜式,無得輸!性價比極高!座位有限,預約比較穩妥!先來頭盆四小碟,機漬鮑魚,日本沙葛,大定櫻花蝦玉子燒及明太子薯仔沙律🥗。四款不同口味口感,雖是一口的開胃涼菜,都非常認真,抵贊!再來日本青森縣王林蘋果蟹子沙律,一匙匙的挖出蘋果肉做沙律,保留蘋果盅,有心思!蘋果清甜爽口,放少許沙律醬已非常出色!小食過後,正式進入主菜項目1️⃣十八層海膽杯,材料極盡豐富,海膽、蟹肉、三文魚籽等等,不能盡錄!先用白飯魚餅,盛滿馬屎海膽,極鮮味!然後再攪拌享用,啖啖都是鮮味的精華,100%的味覺享受!1️⃣東星斑焦糖西京醬,原件東星斑,用料闊綽,西京醬汁偏甜,好此道者不能錯過!1️⃣北海度雪場蟹腳,蟹腳已預先破開,可優雅地進食💃;蟹腳鮮甜,再加上蟹膏汁無比滋味!1️⃣活鮑魚西檸肝醬,鮑思夠大只,可切出十件八件,加上等制的西檸肝醬,鮮

性價比極高!座位有限,預約比較穩妥!
小食過後,正式進入主菜項目
先用白飯魚餅,盛滿馬屎海膽,極鮮味!
然後再攪拌享用,啖啖都是鮮味的精華,100%的味覺享受!

1️⃣活鮑魚西檸肝醬,鮑思夠大只,可切出十件八件,加上等制的西檸肝醬,鮮味盡在不言中!
2️⃣海膽醬,芝士焗龍蝦,原只龍蝦,新鮮肥美,濃味芝士醬

2️⃣龍蝦膏、海膽、龍蝦肉烏冬,龍蝦肉大大件,加上超惹味的蝦膏海膽濃汁,烏冬吸滿了濃汁,極美味!
2️⃣香煎鵝肝配山芋餅,鵝肝里釀有星鰻及海膽,單是份量,已經無得輸!
2️⃣火焰海膽甲羅燒,很驚艷的一道菜式,平日吃到的甲羅燒,通常都會在蟹膏內放入生蛋黃,這裡卻用上大量的海膽、鮑汁、蟹膏、三文魚籽等上價食材,將蟹蓋填得滿滿的,再加上火焰🔥這個開場把戲,完全是驚喜之作!

2️⃣荔枝豚肉卷,用豚肉包裹荔枝,有創意!
1️⃣ 和牛叉燒,和牛做的叉燒,還是頭一回品嘗到,好食!
蘭王蛋椰菜花炒飯,蘭王蛋是飛機空運抵港的,飯面還配只荷包蛋,連炒飯的選材也如此認真,抵贊!👍👍 跟和牛叉燒一起食,便是高貴版的銷銷魂飯!
五色野菜燒,車釐茄、南瓜、露荀、紫薯、茄子,紅橙綠紫白,堅是五色菜,健康素食的指標!
特式紙包花膠蜆湯,湯底清甜,花膠軟滑無腥味,蜆仔鮮甜 😋😋😋
甜品是海膽雪糕,樂師父的特式甜品,味道不太甜,連雪糕都用海膽造,認真超值!
2023-07-30 148 浏览
佐敦高質日式鐵板燒好耐無食鐵板燒啦,見之前食開佐敦呢間裝修完,即刻反黎食。小店地方不大,記得提早預約。服務態度好,餐具和碟都好靚,好有特色,尤如一福美麗的畫,提供青檸花旗參水,另收加一服務費~今日食海膽達人的海鮮鐵板燒創作料理:十八層海膽杯 A5和牛廚師發辦 $1680/位季節前菜用漂亮的便當盒裝住磯煮鮑魚、櫻花蝦玉子燒、日本沙角、明太子薯仔沙律季節沙律日本清心縣王林蘋果蟹籽沙律清甜爽口多汁,而且切好曬十八層海膽杯頂層有兩塊燒白飯魚干,連埋魚子海膽一齊食,之後把其餘的鮮甜海膽,撈埋吞拿魚茸、海葡萄、蟹籽、爽口明太子沙律等等,更加滋味燒北海道雪場蟹腳,海水味濃郁時令海鮮:活鮑魚配西檸肝醬,彈牙海鮮中帶點香香的西檸味A5和牛叉燒配紅酒蘋果和士多啤梨爆珠,肥美的和牛配上叉燒醬燒至香口,再加埋酸酸甜甜開胃嘅蘋果創作時令主食鐵板鰻魚:香脆魚皮配厚肉多汁鰻魚五色燒野菜2人份量燒野菜:有柴魚燒茄子🍆、甜甜的日本迷你番薯夾棉花糖、車厘茄、辣蘆筍、燒南瓜等特色紙包花膠蜆湯最後來一個熱騰騰的香醇花膠嫩滑彈牙海帶湯香甜蘭王蛋椰菜花炒飯,流心太陽蛋黯然銷魂飯自家製甜品海膽雪葩配爆炸糖,海膽味濃郁服務質素:8/
佐敦高質日式鐵板燒

季節前菜用漂亮的便當盒裝住
磯煮鮑魚、櫻花蝦玉子燒、日本沙角、明太子薯仔沙律

日本清心縣王林蘋果蟹籽沙律
清甜爽口多汁,而且切好曬

十八層海膽杯

燒北海道雪場蟹腳,海水味濃郁

時令海鮮:活鮑魚配西檸肝醬,彈牙海鮮中帶點香香的西檸味

創作時令主食
鐵板鰻魚:香脆魚皮配厚肉多汁鰻魚

最後來一個熱騰騰的香醇花膠嫩滑彈牙海帶湯

香甜蘭王蛋椰菜花炒飯,流心太陽蛋黯然銷魂飯

自家製甜品
海膽雪葩配爆炸糖,海膽味濃郁

服務質素:8/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

2023-07-27
$2000 (晚餐)
2023-07-30 51 浏览
一年一次海膽達人廚師發板又來了今次食左呢個火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦廚師發辦套餐每次嚟呢度都有驚喜,雖然餐牌好似一樣,但食嘅嘢同之前確有區別,每次都有驚喜,最緊要係師傅一啲都唔孤寒😜季節前菜,季節沙律,火焰海膽甲羅燒,活躍龍蝦兩食(海膽醬芝士焗、海膽牛油蝦膏煮),香煎鵝肝配山芋餅,鐵板肉類,創作時令主食,五式燒野菜,特色紙包花膠蜆湯,自家製甜品淨係見到個餐牌都覺得比平時嘅廚師發板多野食,所以價錢真係超合理,一定飽到盤滿缽滿咁走特色前菜賣相已經好吸引,仲要一份四款,係咪諗住食前菜就已經可以令我哋飽?😜磯煮鮑魚,大定櫻花蝦玉子燒 ,日本沙角,明太子薯仔沙律每樣前菜份量都唔算少,而且每樣都好精緻味道又好香,好入味鮑魚口感煙韌,味道香櫻花蝦玉子燒蛋味香帶一點蝦味沙角口感爽脆,明太子薯仔沙律係我大愛季節沙律係日本清心縣王林蘋果蟹籽沙律🍏淨係見到佢嘅賣相都值得加分,蘋果仲要唔係普通起角,而係好規律嘅圖案好得意,味道仲好清新好開胃火焰海膽甲羅燒🦀食呢個真係要準備好電話,一點火好墟冚,燒完火見到滿滿海膽嘅甲羅燒,師傅教落反轉撈勻加埋佢嘅怪味薯片(黑松露),食落去除咗好香嘅海膽同埋濃郁蟹膏味,估唔
一年一次海膽達人廚師發板又來了

今次食左呢個火焰海膽甲羅燒原隻鴛鴦海膽活龍蝦廚師發辦套餐

磯煮鮑魚,大定櫻花蝦玉子燒 ,日本沙角,明太子薯仔沙律
每樣前菜份量都唔算少,而且每樣都好精緻味道又好香,好入味
鮑魚口感煙韌,味道香
櫻花蝦玉子燒蛋味香帶一點蝦味
沙角口感爽脆,明太子薯仔沙律係我大愛

季節沙律係日本清心縣王林蘋果蟹籽沙律🍏

火焰海膽甲羅燒🦀
食呢個真係要準備好電話,一點火好墟冚,燒完火見到滿滿海膽嘅甲羅燒,師傅教落反轉撈勻加埋佢嘅怪味薯片(黑松露),食落去除咗好香嘅海膽同埋濃郁蟹膏味,估唔到完全冇蓋過黑松露薯片嘅味道,香脆又香濃嘅味道食完一片又一片

活龍蝦兩食(海膽醬芝士焗、海膽牛油蝦膏煮)🦞
一份有兩個食法,分量超多,佢隻龍蝦真係好大隻

海膽醬芝士焗同海膽牛油蝦膏煮,兩個都好濃味
自己比較鍾意食芝士焗多d,因為我係芝士控,而且龍蝦有胡椒味,幾特別幾好味

而海膽牛油蝦膏煮最特別嘅係有竹炭烏冬,佢個掛汁做得好好👍令到烏冬同埋龍蝦都好入味,勁香海膽牛油味

香煎鵝肝配山芋餅
我超級愛鵝肝,未食嘅時候已經好期待鵝肝,但係今次真係估佢唔到好特別,呢個鵝肝係加入左星鰻同埋海膽慢煮而成,食落去口感唔同平時嘅鵝肝,冇咁油膩,仲會見到入面真係有鰻魚同埋海膽嘅蹤跡
山芋餅都好特別,平視我講多數係配麵包,但係山芋餅口感有少少煙韌,而且令到鵝肝更加唔油膩,食落幾健康
旁邊仲伴左貌似好似珍珠奶茶嘅珍珠,但佢嘅口感同味道更特別,藍莓味珍珠,味道好香而且唔會好似珍珠咁硬,有啲似爆珠嘅感覺

竟然係我最鍾意嘅荔枝豚肉卷
每一串都帶爆珠 係上面,而呢個爆珠係蜜糖味
荔枝同埋蜜糖爆珠真係好夾

創作時令主菜
今次呢個炒飯夠晒特別,都係我最愛
佢係椰菜花飯,仲用咗蘭王整荷包蛋,一吉落去個蛋漿就流入椰菜花飯,真係好好食😋

五式燒野菜
野菜總係冇令我失望,有別於平時嘅芽菜
5款真係好睇又好食😋
車厘茄,蘆筍,番薯,茄子,甜薯加棉花糖

特色紙包花膠蜆湯
呢個湯係我好飽到堅持飲,入面有冬菇,蜆,花膠同海帶
飲落去好足料,好香,唔知點解飲完會覺得好滋潤☺️

今次終於試到海膽雪糕🍦
唔好睇佢貌似細細球,因為海膽味好濃郁夠晒㗎啦
真係第一次食,最緊要係雪糕上面有真海膽
仲配搭左爆炸糖,無論味道口感都好新奇😍

如果鍾意新式鐵板燒呢間真係啱晒,因為價錢同平日鐵板燒價錢差不多,但係分量絕對一定比平日多,而且真係好有特色,師傅又好人,包保有愉快嘅用餐體驗!❤️❤️❤️
樂師傅仲問我地中唔中意食海膽,每人比左好多既海膽我地,好滿足呀@@
2023-07-26 51 浏览
🦞火焰海膽甲羅燒 原隻鴛鴌海膽活龍蝦廚師發辦前菜季節前菜🥔🥚🍐明太子薯仔青瓜沙律玉子燒 磯煮鮑魚 柚子雪梨一款前菜有哂鹹同甜嘅組合 各有特色季節沙律🍏🥗 青蘋果沙律用咗原個青蘋果刨成沙律 好清甜主打菜式🌊火焰海膽甲羅燒用咗一消即溶嘅特製紙去海膽上面加入魚子醬打卡效果一流 海膽份量非常慷慨🦞活龍蝦兩食(🧀海膽醬芝士焗、🧈海膽牛油蝦膏煮)🦞非常新鮮 係啖啖肉嘅感覺冇因為芝士嘅關係而掩蓋咗鮮甜味蝦膏煮個款配咗墨汁意粉鍾意食重口味嘅人一定會愛上🥰🥰🥰⚪️香煎鵝肝配山芋餅山芋餅微微香煎 加埋藍莓爆珠一齊食整體好開胃 有助解鵝肝嘅油香鐵板肉類🐮創作時命主食和牛叉燒 用梅頭做嘅叉燒就成日都食但用和牛整嘅叉燒就真係第一次醬汁同港式叉燒醬一模一樣整體感覺非常奇妙 仲有焦香感❣️❣️食事吸物 (Sides )五色燒野菜🎃🍅🍠🍄燒南瓜 車厘茄 棉花糖紫薯仔 和風雞髀菇棉花糖紫薯仔呢個做法唔常見 就係將紫薯仔分一半 再中間夾入棉花糖整體感覺非常柔軟 雞髀菇用咗日式燒汁加木魚絲嘅做法一咬水份爆發 印象深刻 好多汁🥰🥰🥣🌊特色紙包花膠蜆湯足料花膠 大蜆 冬菇 昆布 豆腐有啲中式燉湯嘅感覺 不過用咗紙包嘅煮法有濃濃嘅鮮甜

🦞火焰海膽甲羅燒 原隻鴛鴌海膽活龍蝦

用咗一消即溶嘅特製紙
去海膽上面加入魚子醬
打卡效果一流 海膽份量非常慷慨

🦞活龍蝦兩食
(🧀海膽醬芝士焗、🧈海膽牛油蝦膏煮)

🦞非常新鮮 係啖啖肉嘅感覺

用梅頭做嘅叉燒就成日都食
但用和牛整嘅叉燒就真係第一次
醬汁同港式叉燒醬一模一樣
整體感覺非常奇妙 仲有焦香感❣️❣️

食事吸物 (Sides )
🎃🍅🍠🍄

🥣🌊特色紙包花膠蜆湯
足料花膠 大蜆 冬菇 昆布 豆腐
有啲中式燉湯嘅感覺 不過用咗紙包嘅煮法
有濃濃嘅鮮甜蜆味 其後係昆布同菇香 ❣️

甘味(Dessert)
🍨自家製甜品
自己第一次食海膽雪糕 味道鹹鹹地
佢加咗啲爆炸糖喺入邊 所以幾特別
係creamy 嘅鹹甜感覺

一人前 $1680 PER HEAD
2023-07-24 112 浏览
今天要給大家介紹位於佐敦餐廳,它以鐵板燒聞名於地。其實係疫情前我就去過,今次再回頭試係咪一樣回味,這家餐廳的特色在於用餐的舒適度和性價比極高。雖然餐廳細細的,但私密感好高,不會感到拘束,適合情侶、節日慶祝…餐廳主要提供鐵板燒,由樂師傅主理加一個待應,用料方面絕對不馬虎。新鮮高級的食材如海膽、龍蝦和鮑魚等…每一道菜的煮法上非常創新用心,口感都極為鮮美。聽樂師傅講每道菜都係自己諗出黎獨特的配搭,讓人驚訝和滿足😂😂其中最令人印象深刻的是火焰海膽甲羅燒,師傅先提醒可以拍攝🎬出場時會用上火燒開外層紙屋,令主角係火焰襯托底下華麗登場🤤非常驚艷,打卡一流👍🏻👏🏻日本松葉蟹肉肉質明細🤤鮮嫩甜美👍🏻配埋勁濃郁嘅蟹膏、鮮甜味厚嘅海膽、三文魚籽等一齊食,口感層次非常豐富,每食一啖鮮味都能瞬間在口中爆發,令人陶醉👍🤤👍🏻另外龍蝦兩食分別係而龍蝦頭膏加海膽煮龍蝦肉😱及芝士海膽醬焗龍蝦👍🏻推介海膽加龍蝦頭膏煮成嘅醬汁,蝦膏味極濃👏🏻拌龍蝦肉食非常原汁原味,更可以將龍蝦膏汁連同底層嘅竹炭烏冬一齊食,真係做到汁都撈埋😂非常細心👍🏻另一味芝士海膽焗龍蝦,海膽芝士鋪滿面👍🏻多到可以拉絲😂連埋龍蝦肉食,啖啖滿足,邪惡非常😩

另一味芝士海膽焗龍蝦,海膽芝士鋪滿面👍🏻多到可以拉絲😂連埋龍蝦肉食,啖啖滿足,邪惡非常😩👍🏻
兩款做法配搭看似不一樣,但樂師父卻能將不同的食材完美地結合在一起,抵讚👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻

香煎鵝肝配山芋餅,樂師傅自己創作出來,在其他廳餐吃不到的😌因為鵝肝入面混雜左星鰻來增加鮮味同軟滑口感,外皮亦煎得甘香濃郁而不帶肥膩感👍🏻

創作時令主食:羊架,肉質非常嫩滑,特別熱叉燒方法煮成的羊架,帶有燒烤味,加上蜜糖,而減小羊本身既臊味,不吃羊的都值得試試😊

蘭王蛋炒飯,1飯:1椰菜花飯,加上蘭王荷包蛋,樂師傅有提先試原味,感受左粒粒分明嘅飯香,先再配蛋黃漿再食😆一碗飯就可變出兩個味道👍🏼👍🏼👍🏼而且非常健康😎💪🏻

如果你是一位對美食有要求的人,那麼「樂。鐵板燒」是一個值得一試的地方。無論是味道還是用料,都為你帶來驚喜,試試不一樣的鐵板燒美食吧!
這個價格卻可以食到以上嘅食物質素😌絕對係值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
2023-07-24 78 浏览
直有聽人講過樂鐵板燒好高質、趁着放幾日大假又冇得去旅行😩唯有食好d😏一於去試下😌佢有兩個師傅發辦套餐、今次就揀咗A5和牛套餐☺️前菜好快送上、用和風盛盒盛載著四款前菜👍🏻分別係明太子薯仔沙律、日本沙葛、磯煮鮑魚同櫻花蝦玉子燒👍🏻特別推介日本沙葛👏🏻因為用左柚子汁嚟醃製、非常爽口清甜🤤磯煮鮑魚都好食、醬油味勁濃👍🏻👍🏻其實仲有個日本王林蘋果蟹子沙律、王林蘋果非常爽甜👍🏻拌上沙律醬嚟食🤤原全食唔停口😂食完先記得冇影相😩😩😩成個餐就係為左佢😎十八層海膽杯🙌🏻一上台就睇到嘩嘩聲☺️除咗鋪滿杯頂嘅海膽山外、仲有海葡萄、墨魚、吞拿魚、蟹子、芒果、蟹肉、海帶等等材料,逐層逐層砌成👍🏻師傅仲教路食法😆可以先用煎香左嘅白飯魚乾連埋海膽食左先🤤再用碟將底層食材撈埋嚟食😏因為口感層次會變得更豐富、真係每啖都食到三文魚籽嘅油香同海膽嘅鮮甜、但係又會有墨魚、吞拿魚等食材嘅口感👏🏻確一個好滿足嘅深海體驗😎下道菜係日本活鮑魚配西檸肝醬鮑魚超大隻😱肉質彈牙👌🏻西檸肝醬甜中帶酸、配鮑魚嚟食幾有驚喜👍🏻再嚟係東星斑焦糖西京東星班魚肉配上焦糖西京汁、好驚喜嘅日式風味😆師傅仲將魚皮燒至非常香脆👏🏻同充滿焦糖甜香嘅魚肉一齊、口感非

佢有兩個師傅發辦套餐、今次就揀咗A5和牛套餐☺️

特別推介日本沙葛👏🏻因為用左柚子汁嚟醃製、非常爽口清甜🤤
磯煮鮑魚都好食、醬油味勁濃👍🏻👍🏻

下道菜係日本活鮑魚配西檸肝醬

再嚟係東星斑焦糖西京
東星班魚肉配上焦糖西京汁、好驚喜嘅日式風味😆師傅仲將魚皮燒至非常香脆👏🏻同充滿焦糖甜香嘅魚肉一齊、口感非常特別😌👍🏻

最後一道時令海鮮係柚子香煎廣島蠔😌蠔身肉厚肥美、配埋清甜嘅柚子醬汁出奇咁夾👍🏻

之後就到主菜A5和牛出場、配上紅酒蘋果😊
和牛煎得剛好油脂豐滿、入口仲有種叉燒嘅焦香🤤我較鍾意配埋紅酒蘋果肉嚟食、中和油膩感外亦可突出肉香👏🏻👏🏻

和牛之後係慢煮鵝肝配糯米餅、師父話鵝肝入面釀左星鰻、可以帶出滑嘟嘟嘅口感 😏鵝肝油香十足👍🏻又可以隨個人口味配埋糯米餅同藍莓爆珠果一齊食🤤好有誠意👏🏻👏🏻👏🏻

仲有個五色燒野菜😊有茄子、南瓜、蘆筍、車厘茄同埋個人推介嘅紫薯棉花糖👍🏻紫薯嘅甜配上略帶溶化嘅棉花糖、口感一流👍🏻

食到依到已經超飽🙉但係師傅仲話有蘭王椰菜花炒飯同花膠蜆湯😱👍🏻蘭王蛋蛋香濃厚、用嚟配炒飯食一流👍🏻
花膠蜆湯好足料、有齊日本大花菇、花膠、海帶、大蜆,零調味料下依然鮮香味甜🤤

最後係海膽雪糕做結尾🙌🏻配埋爆炸糖有驚喜😆師父仲教連紫蘇葉一齊食😱令海膽雪糕嘅香濃甜味加上小清新😎依個配搭好出色👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

成餐飯真係食到超飽😂亦都感受到師傅嘅用心👍🏻同埋創新嘅料配搭👏🏻如果係鍾意食鐵板燒同海膽控嘅大家、絕對值得推介一試🤤👍🏻