2025-01-12
走入去樂師傅嘅餐廳,佢第一句就話,呢度有三樣嘢好特別,第一樣好多海膽, 第二係好飽, 第三者個師傅系痴線嘅! 頭兩樣系真嘅,第三,有咩證實,不過笑住入嚟飽住走, 其中一樣最深體會就係每一樣都好有愛。師傅都話嘅呢個世界冇愛,就好多嘢都成就唔到。全晚菜式冇冷場,油個碟擺盤到食物,都真係哇哇聲,出社交平台出到無停過,師傅都叫我哋唔好咁浮誇。唔講其他,講吓隻賴尿蝦,食嘅時候中間嘅膏系流心嘅,連個殼都燒成脆皮全隻食埋,試問又喺邊間餐廳可以咁樣食過呢?18層海膽杯喺呢度嘅Signature,師傅話要用一隻大匙羹一羹一羹咁樣食先合乎正道,食完仲驚我哋唔夠海膽,得成個拳頭咁大嘅海膽喺我哋嘅手度,叫我哋食咗佢。中間佢仲用咗好多份子料理,將蜜糖同埋藍莓製作成爆珠,趁住海膽鵝肝,和牛叉燒一齊食真係另有一番風味。講埋個湯,點解張玻璃紙可以喺個火度燒嘅,當張紙受熱帳大波波嘅時候,就係代表食得,佢話用咗12條魚嚟煲十包湯,魚湯嘅濃郁同埋張口,可見魚油10分充足,我估我發夢都記得嗰陣味。唔係講得誇,有時人夾人嘅嘢就係咁,師父每晚做一台客,成晚都專注喺我哋度,好feel到日本嘢嘅尊重。謝謝曬樂師傅今晚嘅表演偶然遇上的
謝謝曬樂師傅今晚嘅表演
偶然遇上的驚喜