2021-04-13
以港式茶餐廳同冰室來講,<樓下冰室>一向係我心目中排名比較高嘅一個選擇,佳因次次幫襯,食物質素同水準都係吾會令人失望,每一次都讓我再三回味。今夜碰巧來到荃灣,先發現原來荃薈都有佢哋嘅分店,便進店一試。<蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 配招牌瑞士雞髀 $50>蕃茄濃湯通粉嘅蕃茄湯底,鮮蕃茄味道非常濃郁,店家每天用大量新鮮蕃茄來淆製,所以新鮮蕃茄嘅味道非常出眾,配埋嫩嫩滑滑嘅牛乳炒滑蛋,感覺非常健康美味。呢度除咗番茄濃湯出名好食同足料之外,佢哋嘅招牌瑞士雞髀亦都非常之出名,佢哋自家製嘅瑞士汁鹹甜度適中,而且能夠令雞髀肉醃得非常之入味,肉質亦夠嫩滑,所以每次來到,都一定要試。佢哋嘅招牌瑞士汁雞翼,煮得同樣出色,瑞士汁味道又係非常之惹味,不得不吃。<吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及粟米雜果沙律 $53>吉列豬扒是厚切的,份量仲勁大塊,外面炸得金金黃黃,入口咬落去,肉質非常香脆,而且仲好鬆化,邪惡得嚟又非常好味。厚切牛乳炒蛋治水準極高,炒蛋勁多勁厚,十分足料,入口極大滿足感。<德國腸拼盤>德國腸拼盤用上不同味道的雞肉腸和豬肉腸,都幾香口惹味。咸檸
<蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 配招牌瑞士雞髀 $50>
<吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及粟米雜果沙律 $53>
<德國腸拼盤>
德國腸拼盤用上不同味道的雞肉腸和豬肉腸,都幾香口惹味。
咸檸七夠曬冰涼,仲非常解渴。
菠蘿冰用上新鮮菠蘿果肉,入口感覺清甜。
整體來講,餐廳食物質素水準高,用料好足,真材實料,尤其是蕃茄濃湯底,每日用上大量新鮮番茄嚟淆製,另外就係佢哋嘅招牌瑞士汁雞髀,完全係水準之作,係必食之選。其次之外,餐廳都坐得好舒服,有卡位同四人枱,餐廳的服務員效率亦高,上菜快,亦不會趕客,下次一定會再來呀!