近來喺網上見到唔少報導提到町田商店,因為佢喺日本有過500間分店,而依間係香港第一間分店,仲係pet-friendly~橫浜終極max拉麵、極品叉燒拉麵🍜依兩款基本嘅配料有菠菜、鵪鶉蛋、紫菜,分別在max有3塊紫菜同埋溏心蛋,極品就係有5塊叉燒,兩款都可以揀幼麵或者粗麵,麵條有彈性亦都掛湯,醬油豚骨湯底非常濃厚,叉燒煮得入味而肉質輕易化開🥢另一個特色係可以追加嘅項目成十幾款,溏心蛋、紫菜、筍依啲常見嘅配料固然有得追加,少見啲嘅有野菜、麻辣炸彈、黑蒜油、牛油,加完應該會變成另一口味嘅拉麵🧈唐揚炸雞🍗雞肉嫩滑有肉汁,新鮮炸起又唔會好厚粉👌甜汁燜南瓜烏龍茶係罐裝嘅

橫浜終極max拉麵、極品叉燒拉麵🍜

唐揚炸雞🍗雞肉嫩滑有肉汁,新鮮炸起又唔會好厚粉👌
甜汁燜南瓜
烏龍茶係罐裝嘅
2024-07-13 333 浏览
在日本的人氣拉麵店真的來到了!就在啟德Airside ,地鐵一出上一層就到😎。我們在平日午飯過後去的,因為人流較少可以慢慢用餐。黑紅色格調簡約裝修,有餐桌和吧枱可選擇。拉麵有小份和正常份量選擇,對女生是好事因為胃口不大會吃不到的,這樣不用怕浪費食物🙈。-▪︎餃子 HKD$58|章魚小丸子 HKD$40日式小吃選擇算是多的,點了兩款香口的來吃,也是金黃色的賣相欵。兩款小吃也是有6件,餃子外脆內軟的質感,外皮厚薄適中。小丸子熱辣辣送來,木魚絲在舞動的感覺,口感豐富味道惹味。-▪︎魚介豚骨沾麵 HKD$118平常喜歡吃沾麵,這裡有當然要試試看啦😎。這款是正常份量,裡有叉燒和溏心蛋等配料。熱辣辣的湯味道挺香的,質感濃稠微咸。湯汁沾在麵上感覺惹味,這款麵質較有嚼感。-▪︎橫浜終極MAX拉麵 HKD$118朋友推介要點這個,所以就試試看唄。這個也有叉燒和溏心蛋等配料,是多了鵪鶉蛋😏。可選擇粗或幼麵,點了粗麵來吃,因為挺喜歡這個質感。湯汁雖然清澈,但味道挺香的。-

▪︎餃子 HKD$58|章魚小丸子 HKD$40

餃子外脆內軟的質感,

外皮厚薄適中。

小丸子熱辣辣送來,木魚絲在舞動的感覺,口感豐富味道惹味。

▪︎魚介豚骨沾麵 HKD$118

湯汁沾在麵上感覺惹味,這款麵質較有嚼感。

▪︎橫浜終極MAX拉麵 HKD$118

2024-07-10
用餐时段
2024-07-12 303 浏览
呢間野既既店員服務態度好一般啲面質勁硬,你同店員講啲面想要林啲,佢會同你講唔好意思,整好哂湯底個味其實唔差,但好明顯廚房hea 做比你,啲湯係凍既,大佬你去食碗拉麵,唔會expect d 麵係凍既真係可一不可再
呢間野既既店員服務態度好一般

真係可一不可再

2024-07-12
等候时间
25 分钟 (堂食)
2024-07-12 278 浏览
今日放工,見去到無人排隊就試一下新開的這家拉麵店。入面裝修坐位寛落,感覺服務。窗邊有一些Bar位,望著公園和日落,心情愉快。這拉實在難食得很,很久沒有食過這樣難吃的拉麵。能比味千更差既拉麵,應該這個一定有份。未去食既,真係唔好去排隊,你硬要去排隊既,那麼就不要有什麼期望好了。

2024-07-11
用餐时段
2024-07-08 459 浏览
Airside新餐廳梗係要去試吓啦,見到呢間門面同裝修都好似好靚咁,同埋長期都好多食客,咁心諗一定冇伏…但我錯了🥲首先入到去坐低,淨係俾咗個QR code我哋,冇俾Menu,因為scan完QR code入去嗰條link淨係得食物名稱,完全唔知佢有啲咩食材,所以我覺得有埋Menu會揀得清楚啲!跟住發現枱面剩係得一壺水,但冇比水杯我哋!然後我由點餐成功到有得食等咗接近15分鐘,我朋友碗正常拉麵就比我早3至4分鐘到,我叫咗沾麵,我嗰一刻仲心諗可能比較少人叫呢款麵,所以要等耐啲~好啦,食完之後就同白色衫哥哥,應該係經理嘅人物講,想幫沾麵加湯,跟住佢話「唔可以加湯㗎喎!」,我話平時食完沾麵都一定會加湯,跟住佢話,但我哋啲湯冇味㗎喎,我問佢係滾水定點,佢話係豬骨湯,跟住佢就拎咗一碗白色豬骨湯俾我 (相中後面果碗)我當堂都仲係一頭霧水,我心諗,乜你哋唔係喺日本franchise過嚟㗎咩?乜原來你哋冇為食沾麵嘅客人準備任何嘢?仲要好似無人知道個正確食法咁樣😱喺門口見到有張應該係日本總公司寫俾佢哋香港公司嘅證書,我真係有啲想同佢日本總公司反映,原來你哋呢間分店係冇人知道點樣正確食沾麵🥺🥺總結,有基本服務

魚介豚骨沾麵

總結,有基本服務,零日本沾麵知識,個沾麵咸過其他品牌(我平時好鍾意食沾麵,知道佢係比一般拉麵係咸好多嘅,但今日呢個真係唔講得笑),然後嗰碗得啖笑嘅豬骨白湯,睇嚟我哋都緣盡了👋🏻👋🏻

魚介豚骨沾麵

2024-07-08
2024-07-07 413 浏览
今日放假同屋企人去附近商場行街,見到有間新開嘅拉麵店,諗住去試一試。。。點知變咗試伏專員🥲打開餐牌都覺得唔對路,講到日本人氣過江龍拉麵店;九唔搭八有章魚燒、天丼、鰻魚飯😅、又壽司呀咁…睇完一頭霧水都算喇,心諗正正經經點碗「人氣」拉麵,成$140一碗麵,點都無死啩。殊不知碗拉麵嚟到,啲叉燒係凍嘅,夾起啲麵,麵餅無撩散成餅嘢咁;最失望係成張枱得筷子同水,日本拉麵店最傳統嘅蒜粒或者蒜蓉、紅薑、芝麻,乜都無🥲。湯底無乜味,食完仲有啲口渴…
2024-07-07
2024-07-03 341 浏览
雖然沒有任何期望,但仍然失望。總括而言,拉麵的份量少,味道一般。章魚小丸子裏面的章魚大概比一粒米還要少,要啤酒沒有啤酒,要服務態度沒有服務態度,紙巾還要自己拿,味道比普通還要普通,最後還要收+1服務費,如果你喜歡失望的話,強烈推薦你去試一試。題外話:當時陽光極度殘眼,但沒有任何窗簾保護,好像要在日落的太陽裏吃拉麵,但店員彷彿關心的,只是有沒有其他客人坐滿所有客位。真的不明白為什麼會那麼多人排隊。可能我的智慧不足吧

真的不明白為什麼會那麼多人排隊。可能我的智慧不足吧
今日特別走嚟Airside 朝聖,睇吓依間橫濱過江龍有幾巴閉。新開嘅關係,門面好熱鬧,因為怕多人,5點就嚟過Early Dinner.曾經見有人話好細碗,咁咪諗住叫多兩個小食。點知中計啦,原來會拉麵大大碗,我一個女子真係食唔晒,要搵人幫拖橫濱終極Max拉麵 $118唐揚炸雞五件 $58餃子六件 $58碗拉麵好滿意,三塊叉燒又滑又嫩,肥瘦適中,糖心蛋超級入味,最重要係湯底一啲都唔肥膩,完全係日本橫濱食過嘅感覺。炸雞好鬆軟,炸衣好薄,一啲都唔覺得油膩,我覺得高水準。餃子就一般啦,可能因為我炸雞太出色因為我覺得啲小食實在太好食,下次想兩個人share一個拉麵,我想食多啲唔同款式嘅小食,因為真係好多款式選擇

橫濱終極Max拉麵 $118
唐揚炸雞五件 $58
餃子六件 $58

炸雞好鬆軟,炸衣好薄,一啲都唔覺得油膩,我覺得高水準。

餃子就一般啦,可能因為我炸雞太出色

2024-06-29
  • 唐揚炸雞
2024-06-27 328 浏览
今日下晝行過啟德見到有新拉麵店開張 原來係出名嘅橫濱家系町田商店 全球第2大的連鎖拉麵店 好多年前喺日本食過!入邊坐滿晒人 見到又唔使排太耐隊 決定試吓~ 店內氣氛幾好,坐得舒服Menu嘅選擇都唔少 主打傳統豬骨湯 為咗保持日本水準九成嘅食材都係日本空運到港等咗一陣就熱辣辣上枱了!未食已經聞到好香豬骨味~湯底係拉麵嘅靈魂 先試吓個湯底 有好濃好香嘅豬骨湯 好鮮甜係真材實料👍🏾 湯底一滴不剩曬 飲完唔會覺得太鹹太滯豚肉叉燒入口即溶 脂肪同肉嘅比例啱啱好 拉麵軟硬度剛好 質地彈牙 煮得啱啱好溏心蛋亦沒有失準👍🏾總括嚟講 $100左右嘅價位食到咁高質嘅拉麵性價比高 最讚嘅係湯底 下次嚟試埋豚骨沾麵同埋其他小食!
入邊坐滿晒人 見到又唔使排太耐隊 決定試吓~

店內氣氛幾好,坐得舒服

等咗一陣就熱辣辣上枱了!未食已經聞到好香豬骨味~

豚肉叉燒入口即溶 脂肪同肉嘅比例啱啱好
拉麵軟硬度剛好 質地彈牙 煮得啱啱好
溏心蛋亦沒有失準👍🏾

終極Max拉麵
終極Max拉麵
2024-06-26 300 浏览
睇完大家食評,今日決定係佢開舖前去排隊試一試。十二點營業,未到十二點已經幾十人排隊,到我食完離開都仲有廿幾人排緊隊。出餐速度正常,等咗幾分鐘先上小食,第一碗拉麵大約落單後14分鐘左右到,沾麵再多幾分鐘。香菜雞肉 - 從未食過咁嫩滑嘅雞胸肉,芫荽控要試試。拉麵好味,湯濃郁但唔係死咸,叉燒嫩滑,靚紫菜。要揀粗麵,原來粗麵係比較煙靭嘅幼麵🤣,口感同味道都比幼麵好。
睇完大家食評,今日決定係佢開舖前去排隊試一試。

香菜雞肉 - 從未食過咁嫩滑嘅雞胸肉,芫荽控要試試。

拉麵好味,湯濃郁但唔係死咸,叉燒嫩滑,靚紫菜。

香菜雞肉
拉麵
沾麵
追加粗麵
2024-06-20 479 浏览
嘢食好好食 期待下次再幫襯 不過真係好多人排隊同幾個朋友嚟食食咗三碗拉麵 湯底好出色 小丸子炸雞嗰啲全部都唔可以同街邊嗰啲比 每位店員都好有禮貌 唯獨真係要套裝嘅真係排隊要排好耐好多人食 建議大家提早少少時間排隊
嘢食好好食 期待下次再幫襯 不過真係好多人排隊
2024-06-20 513 浏览
所謂日本第二大嘅拉麵店? 今日行過見到新舖所以嚟試吓,點知中咗個大伏。如果係日本過江龍,只可以用失望嚟形容。首先去到嗰陣(18:00)人唔算太多但係好嘈,(後來發現原來係啲staff傾計所以好嘈)。餐牌選擇都唔多,叫咗一個湯麵,一個沾麵。由落單到第一個拉麵嚟到等咗20分鐘,坐多咗10分鐘之後追個沾麵就話沾麵係要等半個鐘嘅(不過除咗個湯之外,所有野都係凍的)。等緊之際又見到個waiter一路喺廚房行出嚟就一路食緊野,煮麵嗰兩位又有講有笑咁噴晒啲口水落啲麵嗰度 🥲睇到都冇晒胃口🤢。咁啱個老闆又喺度咪同佢反映下俾啲意見,點知佢個態度係:「哦,唔好意思喎」。所以如果大家有少少趕,都唔好諗因為你唔會等到,但係如果你好得閒,想望住對面嗰個食完但你碗麵都未到,對拉麵嘅要求普通得嚟又鍾意俾高啲嘅價錢,都可以試吓嘅。。。食評:個人嚟講湯底過鹹,麵質同個湯底唔太夾。(味道喜好因人而異)利申:本人對拉麵冇咩要求,只係覺得佢哋嘅做法同喺日本食有分別。🙂‍↕️建議可以帶返口罩咁傾計,可能唔洗等咁耐就唔會留意到 🫢
所謂日本第二大嘅拉麵店?

建議可以帶返口罩咁傾計,可能唔洗等咁耐就唔會留意到 🫢
2024-06-19
2024-06-19 287 浏览
晚市時間到7:30截單,拉麵種類選擇小,食物質素一般,而且餐牌上有很多食物都無法提供,大家認真考慮有需要支持此店。不知道是airside商場安排還是新店開張,有待改善

不知道是airside商場安排還是新店開張,有待改善

2024-06-19
10 分钟 (堂食)
食物:味道可以 蒜味剛好不會太咸。叉燒口感好, 滑同柔軟價錢:偏貴,單碗拉麵$98,凍綠茶都冇跟杯。環境:食完午餐後頭痛, 因環境太嘈, 播歌音量太大去左Disco咁。日本拉麵店又播放韓國Kpop歌,十分不配。建議播少少純音樂已可以。入座安排不好, 午餐時間4人枱坐2人, 外面排長隊。坐低後, 等超過10分鐘才有qr code下單, 12:19下單, 1點左右碗麵先到。人手安排有問, 樓面個男仔淨係做加水, 問佢拎menu唔知, 問佢qr code又唔關佢事, 好多方面安排都需要改進。
食物:味道可以 蒜味剛好不會太咸。叉燒口感好, 滑同柔軟
價錢:偏貴,單碗拉麵$98,凍綠茶都冇跟杯。

2024-06-17