2023-01-04 268 浏览
和太太細女在屋企附近食午餐,隨意食。檳城都來過好幾次,對於美食沙漠🏜️的柴灣來講,無麼要求啦。我哋各自叫了一個餐,兩個有餐包、餐湯及飲品,另外一個京都豬扒飯是單點。先上了餐包餐湯🥣,餐包夠熱軟霖唔錯,而中湯淡而無味,羅宋湯還可以。咖喱雞扒飯:雞扒調味ok, 咖喱汁比較稀。京都豬扒飯:味道調較得比較酸牛扒沙律:牛扒超靭,切唔開又多筋,一向好鍾意食牛嘅細女都唔吼,食咗兩啖就停手。好差。食咗幾次,感覺越食越差,短期內不會來了。

餐包餐湯

咖喱雞扒飯:雞扒調味ok, 咖喱汁比較稀。
咖喱雞扒飯

京都豬扒飯:味道調較得比較酸
京都豬扒飯

牛扒配沙律

食咗幾次,感覺越食越差,短期內不會來了。

2022-12-27
餐包餐湯
2022-10-02 422 浏览
每日都有不同款式嘅午市套餐 都幾多選擇 有西式扒餐、中式碟頭飯、焗飯/意粉👍🏻每個套餐都包中/西湯、牛油餐包、飲品🥄我哋鍾意飲西湯 通常係羅宋湯 都幾多材料 唔算好濃味 不過都過得去🍞餐包微暖 甜甜地 仲有舊牛油搽✨蒜蓉汁雞扒拼蜜糖腸跟薯菜 $56🐓雞扒比較細塊 脆皮腸系比起廚師腸大條d🥕雜菜系翠玉瓜同紅蘿蔔🍟薯條份量都幾多 但都唔太脆 似系炸完放咗一排✨咖喱牛肉意粉 $58🥘咖喱唔辣 系港式咖喱😆都幾好送飯/意粉牛腩偏瘦會比較韌🥩仲有兩舊牛筋 只有一舊細薯仔🥔🍝意粉質地麻麻 太過淋煮得過耐👎🏻可能撈飯會好啲✨焗芝士菠蘿豬扒飯 $56係經典嘅好食😍下面飯底係蛋炒飯🍅蕃茄同🍍菠蘿酸酸甜甜好開胃👍🏻d汁夠撈晒成個飯不過豬扒太細塊 已經切開左都係得4塊左右👎🏻雖然味道屬正常水平 不過不失 服務亦非常一般但餐廳大部份都係卡位 坐得算舒服而且每個餐又有湯又有飲品 一定夠飽 價錢算好抵食啦!味道:🌕🌕🌕🌘🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌗回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑📍檳城餐廳 (柴灣)柴灣環翠道11號興華廣場1樓109B號舖
👍🏻每個套餐都包中/西湯、牛油餐包、飲品

羅宋湯

🍅蕃茄同🍍菠蘿酸酸甜甜好開胃👍🏻d汁夠撈晒成個飯
不過豬扒太細塊 已經切開左都係得4塊左右👎🏻

雖然味道屬正常水平 不過不失 服務亦非常一般
但餐廳大部份都係卡位 坐得算舒服
而且每個餐又有湯又有飲品 一定夠飽 價錢算好抵食啦!

味道:🌕🌕🌕🌘🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
服務:🌕🌕🌕🌑🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌗
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

📍檳城餐廳 (柴灣)
柴灣環翠道11號興華廣場1樓109B號舖
2022-10-02
羅宋湯
牛油餐包
2022-07-12 341 浏览
超伏!本身門口寫住話有學生優惠價$42 一個餐(寫明着校服就有呢個優惠,), 放學後連同幾個同學仔一齊去食lunch, 之後埋單嘅時候佢話個餐要比$62, 仲話我地因為係落單嘅時候冇同佢講話係學生, 明明着住校服點解話我地吾係學生呢? 再與員工理論, 啲員工態度超級差, 完全吾理, 一味只講話這個優惠要落單前講明先會有, 著住校服都吾會比到哩個優惠, 係要著住校服落單前講我係學生先有哩個優惠, 擺明玩野, 咁吾想比優惠就吾好寫出來啦, 擺明呃D學生入去食, 之後又要收人正價, 員工態度超超超差, 完全吾講理由, 擺明恰學生, 以後都不會幫襯
2022-07-12
午餐
2022-07-12 226 浏览
第一次去咗食呢間餐廳 見到門口有個牌寫住學生價全部$42 見到好似幾平幾抵就入咗去 點知道入咗去啲姐姐完全冇理過你 求其搵咗個人同佢搭枱 之後就開始落嘢食 叫咗個西冷牛扒 牛扒啲筋好多 又老又奀😅 嗌嘢食嘅時候 問佢有咩飲 佢好冇禮貌咁話:「咪平時飲開嗰啲囉 你平時冇飲嘅咩?」之後去到買單嘅時候 佢要我比$62 話因為我冇講話我係學生所以要比正常價錢 但係我着緊校服 相信正常人見到校服都肯定係學生啦 同時門口個牌亦都有寫住話只要着住校服就有呢個優惠🥵 真係唔好去呢間餐廳 想入去受氣就你鍾意啦😶‍🌫️

真係唔好去呢間餐廳 想入去受氣就你鍾意啦😶‍🌫️
2021-12-17 504 浏览
這一天,剛到那間要坐電梯、按15字才到的「屋邨地舖」,嚐過雖然加了葱油汁仍然爆脆的「葱油生炸雞髀」,大家都有點意猶未盡。下山來到屋邨商場,看到這 “Since 1969” 的餐廳招牌,就被吸引著了:吓?比我還老?我當然不知道屋邨的歷史,相信1969是指店子在這條邨的「成立年份」,而非這經過重建的商場。商場只有一層,「幅員」卻不小;到處一逛,裡面竟另外還有一間酒樓、兩家快餐店、兩家屬於同一集團的相鄰 (相信是共用廚房) 南亞食肆、兩家連鎖式經營的冰室⋯⋯另外下面還有一家粉麵店!如此擁擠的市場,怎麼求生呢?仍是下午茶時段,最好是再吃些輕食,賴以過渡斷食的晚上。這裡有咖央多士、流心西多可選,很配合純粹口痕未治的我倆。那就進去吧!坐到卡位後,抬頭除了看到出奇地有特色的「紅鳥籠」裝飾,還發現原來這招牌已被飲食集團收歸所有,英文簡稱是YLK⋯⋯想起了讀書時代,在新城市廣場一期也有一家YLK,當時該是其全盛時期吧。若您不知道那三個英文字即是指哪一間,那便好好享受您的年青吧!點餐後,同伴開始進行一般是進店前已完成的動作:開OR App (非植入式廣告!),看看評價。吓?2比8的一面倒負評?這餐豈非⋯⋯

點餐後,同伴開始進行一般是進店前已完成的動作:開OR App (非植入式廣告!),看看評價。吓?2比8的一面倒負評?這餐豈非⋯⋯不過既然來了,打翻牛奶哭也沒用,反正是淺嚐,就看看端來的是怎樣的風景。

不消一會,兩份茶餐都上桌了,倒是正正常常。
咖央多士(茶餐)
火腿芝士流心西多士熱鴛鴦(茶餐)
火腿芝士流心西多士(茶餐)
熱鴛鴦(茶餐)
若問味道如何,我會說「中規中矩,與其他茶記不相上下,流心西多甚至可說不俗」。2比8的懸殊比例,在此找不到根據。環顧四周在午茶與晚市交界、已漸多的客人,吃的由炒河、碟頭飯、湯麵甚至鐵板餐都有,賣相都十分proper;而客群看來都是街坊為主,若這兒有「伏」,能令附近坊眾來訪嗎?

那麼,那佔大多數的「喊臉」,有甚麼共通點?一個簡短而具刺激情緒作用的食評標題、沒有附照片、沒有高過第一級別的食家、其檔案沒有其他食肆的食評。不只這家店,其他食肆的負評都有這些特質,相信不少食友都有這些觀察。而以這商場的食肆密度、競爭激烈度去思想這件事,又會得出怎樣的推論?是否會包含一些不懷好意的行為?這純粹是鄙人的猜想而已。

今天,我慶幸我倆嚐了這表面上「喊臉」居多的食肆,用自己的五感 (和荷包!) 做了最忠實的fact check。如果您看完這篇分享,也願意用更開放的心胸,對待這些處於「評論窘境」的店子,慷慨多給一次機會,就是我2021年所做到最開心的事之一!
2021-11-30
火腿芝士流心西多士熱鴛鴦(茶餐)
火腿芝士流心西多士(茶餐)
  • 火腿芝士流心西多士
2021-09-12 411 浏览
員工冇禮貌,普通問佢一句野好似針對佢咁,無啦啦又駁幾句,啲野又油又難食,每款小菜一樣味,完全唔知啲餸菜有咩分別,本身話小菜套餐包飲品,最後埋單先講要加錢。其實唔係錢既問題,係原則問題。真係唔明點解可以做得差成咁都經營到落去。
2021-08-15 264 浏览
員工完全沒禮貌 沒投訴熱線 都唔知咩餐廳 咩服務 俾錢要受氣 越嚟越差 完全唔知咩集團做要妳買禮券 月餅 端午節卷就會識禮貌 大家唔好再去 呢啲餐廳 執咗好過啦 由椰林閣變檳城 一樣員工 都咁差 沒禮貌
2021-08-13 204 浏览
今日叫左碟冬陰功炒飯,飯未到,聽到旁邊另一位呀叔投訴佢個碟冬陰功炒飯有異物,但隔得遠我睇唔到。個侍應hea住道歉,又話唔小心姐,態度差,之後呀叔換左碟炒河。隔左5分鐘到我個碟炒飯上枱,我當然望真啲,表面睇無事,咁就開食。一啖邊食邊再check真啲碟飯,一撥之下,有隻曱甴係飯入面!即刻大叫侍應,飯入面有曱甴。侍應快快手拎走我碟飯,再俾餐牌我叫過其他。連續兩碟唔乾淨,擺明係衛生有問題。仲有,經理無出現過,又係大事化小再化無嘅手段。
即刻大叫侍應,飯入面有曱甴。
侍應快快手拎走我碟飯,再俾餐牌我叫過其他。
連續兩碟唔乾淨,擺明係衛生有問題。
仲有,經理無出現過,又係大事化小再化無嘅手段。
2021-05-09 454 浏览
我一個人入到餐廳,當時環境唔太忙,最小有6個侍應,我唔明點解人手咁充足下服務可以差過很多人手不足。咁個姨姨帶住我坐低,叫左野食之後比人叫左去第2個位,我都無所謂大家香港人互相幫助,但一陣之後又叫我提去第3張枱坐,我忍住,另一個侍應黎問我岩岩牛排幾成熟,一陣又有人問我要鐵板定碟上,然後問我要西定中湯,我第一次有餐廳係乜都未到之前轉左3個位落左4次單。食物方面?牛扒黎到9成熟咬唔開、薯條又凍又硬、汽水唔凍。我食左兩啖擺低$100志左。唔好去.......真係.....捐左佢好過......

唔好去.......真係.....捐左佢好過......
2021-05-09
2021-04-17 340 浏览
工作關係,要到柴灣食個午飯,其實很少會到柴灣,隨便想找個比較好坐的地方,醫一醫個肚,看到門口餐牌一般介乎於50-60多左右,於是便試試這間餐廳。嘟完安心出X,量完體溫,便坐下來看餐牌,馬來西亞餐的話當然試試海南雞。點了海南雞飯套餐,有中湯或紅湯揀,揀了中湯,不消一會就送上餐包,中湯,包是來貨的不評,中湯是紅蘿蔔花生煲豬骨,一般茶餐廳水準,實在沒什麼好評的。喝完湯食完包,海南雞飯就送上,油飯質感是偏硬的,有點味道但又不像是坊間的飯味,但是不算難吃的,查看一下雞件,竟然兩雞下髀,雖然是雞髀但也不算滑,如果是雞胸實在不堪設想,吃下去不難吃,但總是不像海南雞⋯配上兩個醬汁,一個是帶酸味的薑蓉,另一個是酸辣的汁,兩款都帶酸,好像分別只在於一個有少少辣,一個有薑味的酸汁,最後兩種汁都試配雞吃了一口,還是沒有再配汁吃了,餐飲是凍檸茶,味道也是一般。後感,食物環境水平一般,職員沒甚禮貌,填飽為主。

海南雞飯

查看一下雞件,竟然兩雞下髀

後感,食物環境水平一般,職員沒甚禮貌,填飽為主。
15-01-2021去食早餐舖店基本上冇乜人,問吃2次要水,果個大約廿幾歲帶有口音扎馬尾女侍應第一次望我一眼冇答我,以為咁就代表轉頭會攞俾我,隔咗大約10分鐘再問佢一次,面黑黑終於答我ok,但之後食完成個早餐都冇攞過嚟。埋單時見佢哋傾偶,買乜嘢謎,尋晚食セ之類食物唔算好味,但唔難食。但態度勁趕客,柴灣好多選擇,員工質素好緊要。老闆請人真係要認真啲,雖然個早餐唔係好貴,求財唔係求氣。咁嘅態度真係幫老闆倒米。
15-01-2021去食早餐

2021-01-12 305 浏览
我本應和家人一同來下午茶,我每次都會叫香矛雞翼喇沙配豬仔包,每一次都要求雞翼和豬仔包放在一起,因為不想雞翼被浸淋,但今天店內員工說不能做到,(員工態度不太有善 )之後我說我之前都可以,妳可否幫我問一問?她直接回覆我不可以,一係你叫其他野食,我之後咁麻煩你叫經理過嚟,之後經理嚟到,對我說雞翼不可和湯分開,真係做唔倒,我問他:其實只是好小事,我知係唔想雞翼浸淋,經理回覆:如果個個客人都要咁轉,我們會好唔掂,唔好意思! 我之後對他說咁唔緊要啦,不過我想同你講,其實咁小事就另你覺得唔掂?我覺得你真係好掂,就算唔幫我們轉,我都覺得你們態度可以好啲姐。 本應都無諗住打上嚟寫食評,見倒餐枱寫上有個客戶服務的email,咪send eamil去反映一下囉,點知是完全沒有任何回覆,如果是不作回應,為何要放出來呢?多舊魚,咁唔怪之得服務點解可以咁差!

2021-01-10
下午茶
2020-10-12 420 浏览
晚上放工,周圍睇下有咩食,周圍都滿左,入去呢間食😋 叫左個三文魚併燒春雞,要薯菜。等左一陣就上菜,都幾快,餐湯有得揀中湯定羅宋湯,跟個熱辣辣的餐包🤩 主菜黎啦,個鐵板黎果陣都好熱,真係「茲茲」聲,又彈油,熱力十足。個魚唔腥,好有魚油味,三文魚特有嘅味道都好足,係有點點韌,第一啖都韌....... 更何況放係鐵板上繼續「茲、茲、茲」嘅三文魚🙈個燒春雞呢....... 就一言難盡,冇咩味,有半隻雞係度,我淨係食左個雞髀同雞翼,之後就冇食。個雞髀都叫嫩滑,個雞主體部分就冇咩味,好鬼韌🙈。平時醫下肚都ok。
晚上放工,周圍睇下有咩食,周圍都滿左,入去呢間食😋

燒春雞併三文魚

平時醫下肚都ok。

2020-10-05
2020-07-27 424 浏览
大家來這餐廳食嘢真係要俾D心理準備!(1) 服務態度極劣(2) 食物質素異常差劣圖中的是馬來炒貴刁,真係見到都反胃,同佢哋既服務員講,仲要俾佢串返轉頭,話炒貴刁係咁架啦!得,冇下次,唔會再幫襯!
大家來這餐廳食嘢真係要俾D心理準備!
(1) 服務態度極劣
(2) 食物質素異常差劣

2020-07-19
2020-02-24 648 浏览
🇭🇰香港柴灣環翠道11號興華廣場1樓109B號舖🇭🇰Shop 109B, 1/F, Hing Wah Plaza, 11 Wan Tsui Road, Chai Wan, HK.人均消費: HKD62.味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境: 🌹🌹服務: 👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆.突然好想食個好港式嘅午餐😂檳城雖然係食馬拉菜(應該),不過想食港式口味絕對係其中一個選擇🤣.Ⓜ️#海南雞飯 套餐HKD59唔太正宗的海南雞飯,但隻雞幾好味,比較似鹽局雞多啲,夠入味,兩個醬汁同平時都唔同,有隻有啲薑蓉味幾特別,不過隻雞鞋左少少飯好重椰汁味,唔太岩我.Ⓜ️#鐵板黑椒牛柳絲炒意粉 HKD58超有鑊氣既炒意粉,牛柳絲亦都好入味,但個意粉唔夠味,不過我加咗啲美極又ok喎🤣.Ⓜ️#洋蔥雜菌汁燒西冷 套餐 HKD61港式牛扒嘅味道咁囉😂😂😂.只係無諗過係馬來餐廳食到港式風味😂不過員工態度真係不敢恭維! .
🇭🇰香港柴灣環翠道11號興華廣場1樓109B號舖
服務: 👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆
Ⓜ️#海南雞飯 套餐HKD59
飯好重椰汁味,唔太岩我
海南雞飯

Ⓜ️#鐵板黑椒牛柳絲炒意粉 HKD58
鐵板黑椒牛柳絲炒意粉

鐵板黑椒牛柳絲炒意粉

Ⓜ️#洋蔥雜菌汁燒西冷 套餐 HKD61
港式牛扒嘅味道咁囉😂😂😂
洋蔥雜菌汁燒西冷

只係無諗過係馬來餐廳食到港式風味😂

不過員工態度真係不敢恭維! .
2020-02-23