2018-07-11 82 浏览
今晚同老公2個出左深水埗搵食,之前見到呢一間鋪頭開張都冇為意,原來呢一間就係江若琳果一間鋪頭,咁就入去試吓好唔好食啦,入到個環境唔錯,一入到去已經見到好大張相😂,服務員亦都幾好禮貌,1)麻辣口水雞伴面,只有辣味,一啲都唔香🤦🏻‍♀️,2)涼拌手拍青瓜,只係食到青瓜味😏都唔識點講,最好笑嘅係食到最後嗰幾夠先至有少少麻油味🤦🏻‍♀️,面頭嗰啲一啲味都冇,3)火焰芝士吉列豬扒,冇咩特別,只係塊吉列豬扒上面加咗芝士,4)招牌炸鍋貼,我覺得應該叫炸春卷會比較貼切,用筷子夾起嘅時候,啲油係咁的出嚟😱,雖然個外皮係炸到金黃色,但個皮係唔脆嘅,係硬既🤷🏻‍♀️,唔知點炸既呢?5)招牌五色水餃,呢一個係最好食㗎啦,五隻顏色每一個都唔同味道,我個人最喜歡食橙色既芝士蝦,咬落去嘅時候啲芝士係多到爆出嚟嘅,呢一個可以一試,6)蘆薈柚子茶,不過不失,7)百香果雪梨茶,好甜.......係非常甜,要自己加多一杯水落去先好啲🤦🏻‍♀️,冇諗過d水準真係差得咁緊要,如無意外都唔會再有下次
2018-07-10 37 浏览
當初生煎皇后一係facebook instagram宣傳要開店時已經好想快d可以試到,知道一開張既時候肯定排山倒海咁多人,今日終於黎試左,味道真係唔錯,麵唔會煮得太淋亦唔會煮得過硬,個湯底好濃味因為個腩肉已經醃到入哂味d味落哂個湯底到,另外男朋友點既手撕雞拌麵都唔錯,雞絲好滑唔會巢哂皮唔好食,而我覺得佢個五色餃子真係好出色,有黑松露味、芝士味、紅菜頭味、菠菜味同埋原味五種味道,價錢亦好平民,一個字「正」!值得推介
2018-06-24 138 浏览
難得過海 要試一試涼菜: 食親上海野都會試涼菜 一試就知間鋪既基本功好五好 陳醋木耳n拍青瓜 係無味道可言 淡到好似淨食木耳同青瓜 麵食: 手撕雞拌麵 都係味道偏淡 麵係幼麵 麵質一般偏軟 無口感 但見隔離枱湯麵用粗身上海麵 感覺好似好味d五色水餃: 平平無奇 橙色因爲有冬菇 陣陣臭味 個人覺得完全五好味飲品: 黑糖珍珠奶茶 唯一喜歡 不會太甜 幾好幾好等位都係等左一陣 五會太耐 但比既碗仔有污垢呢個係大大扣分總結: 可以一試 不會回頭 明星效應 不值再試
難得過海 要試一試

呢個係大大扣分

總結: 可以一試 不會回頭 明星效應 不值再試
2018-06-24
2018-06-24 133 浏览
這天在深水埗留意到這間以白色為主調的面館,裝潢予人溫馨舒服之感,入去才知是江若琳的餐廳。不過明星效應對我來說意義不大,味道最實際。一看menu已被五色水餃($48)所吸引,即叫即包,因此需等待約十分鐘左右,餃子五種顏色,色彩繽紛,但絕非用色素造成,而是食物本身的顏色,例如紅菜頭、墨魚汁及菠菜汁而成。橙色是蝦肉芝士味、黑色黑松露味、白色原味、綠色有素菜、小棠菜及冬菇粒,黃色有冬菇絲、木耳絲及筍絲,每款都餡料豐富,味道健康,不過餃子皮則略嫌太厚,感覺有點糊口。手撕雞拌面值得一試,手撕雞份量很足,加上麻油更為惹味, 與彈牙的麵條味道配合,如果多點醬汁就更加好了。

2018-06-20 90 浏览
明星江若琳和丈夫Oscar在深水埗新開了一間餐廳叫「正宗上海生煎皇后麵館」,一向愛想去上海菜的我就約了男友去試試。原先以為Oscar是生煎包王子,店內一定會有生煎包,想不到竟然沒有!鄰座的客人也問同一個問題,看來很多人也被餐廳名字所騙呢!雖然沒有生煎包,但是菜式還有不少。我點了店內招牌的皇后湯麵,配料有花膠、香橙豬軟骨、冬菇、蓮藕和秋葵,配搭很有創意,我最喜歡香橙豬軟骨, 十分入味,吃內酸酸甜甜,味道特別。花膠也養顏滋補,難怪被稱為皇后湯麵!至於湯底味道非常特別,清甜健康。加多一碟雞絲粉皮,麻醬香口惹味,實屬清涼開胃前菜之選。
至於湯底味道非常特別,清甜健康。

加多一碟雞絲粉皮,麻醬香口惹味,實屬清涼開胃前菜之選。
2018-06-20 75 浏览
深水埗食肆雲集,呢間近期新開張,所以就黎試試。舖頭門口用光管寫住大大隻字「麵館」,非常搶眼,唔會揾唔到,入面裝修骨子,以簡山為主,又夠光猛,食都食得精神啲招牌五色水餃: 絕對是賞心悅目呀分別有蝦肉芝士餡(這個超有驚喜^^), 有黑松露豬肉餡,  有素菜餡、 冬菇絲、木耳絲及筍絲每隻湯汁很滿,而且吃起來不太油膩, 味道真的很突出。招牌皇后湯面:  入面有蓮藕, 豬軟骨, 花膠, 冬菇, 秋葵, 食材都幾健康,而且味道好夾湯底夠味又不會有味精感覺, 幾新奇麻辣蟲草花:用黎做小食比較少見, 加入金菇, 口感很爽

招牌五色水餃: 絕對是賞心悅目呀
每隻湯汁很滿,而且吃起來不太油膩, 味道真的很突出。

湯底夠味又不會有味精感覺, 幾新奇

麻辣蟲草花:用黎做小食比較少見, 加入金菇, 口感很爽
2018-06-18 75 浏览
其實明星餐廳應該要更用心更小心去做,一不小心自己個名都做衰,仲拖累埋原本有名個間的名聲, 深水埗晚飯時間都可以只有一半入坐率(可能都未必有),其實都好明顯顯示出此餐廳的素質.我們2人叫了2個面2個小食,整體都係難食的,而且店來開著勁大冷氣,卻中門大開,極度唔環保,冷熱風交替,導致店內多部冷氣機有滴水情況出現。最慘不忍睹係用料,廚藝都勁差,有心做請用心做跑!!!薑又苦有渣,面係林林的,一點咬口都沒有,完全沒有招牌菜可言。點解Openrice 有負分呢!???
最慘不忍睹係用料,廚藝都勁差,有心做請用心做跑!!!
點解Openrice 有負分呢!???
2018-06-13
2018-06-18 57 浏览
可以更好得悉這間店是藝人所開,其招牌菜是我的最愛 — 面·餃子,於是特地過來大膽試試。位於深水埔B2 出口再步行2分鐘的 「麵館」地方光明。招牌五色水餃 HKD 48白色 餡 - 原味豬肉橙色 - 紅菜頭 餡 蝦肉芝士黑色 -墨魚汁 餡黑松露黃色 - 蛋 餡 冬菇絲、木耳絲、筍絲綠色 - 菠菜汁 餡 (素菜、小棠菜、冬菇粒)顏色精美但皮較為厚了一點點。豬肉餡的肉跟脂肪比例均勻;蝦肉混合了芝士很彈牙又香燶芝士味;黑松露味道不是太吃到;黃色餃子內的餡很健康又有冬菇帶出味道;綠色也同樣健康且全是素菜火焰吉列豬扒芝士 HKD 50豬扒上加上一塊似卡夫芝士再燒一燒,把味道提升,但做法似乎略嫌誠意。如改用軟身芝士,把芝士溶入豬扒內又做到拉絲效果更為吸引。
位於深水埔B2 出口再步行2分鐘的 「麵館」地方光明。

招牌五色水餃 HKD 48

白色 餡 - 原味豬肉

橙色 - 紅菜頭 餡 蝦肉芝士

黑色 -墨魚汁 餡黑松露

黃色 - 蛋 餡 冬菇絲、木耳絲、筍絲

火焰吉列豬扒芝士 HKD 50

如改用軟身芝士,把芝士溶入豬扒內又做到拉絲效果更為吸引。
2018-06-17
2018-06-15 99 浏览
嚟開呢頭,見呢度近排人氣高企,即管試吓,順便睇吓有冇機會見到江若琳招牌香橙豬軟骨湯麵 ($48)配搭非常新穎,用橙酒煮汁可以減低豬軟骨嘅油膩感,仲落咗好多橙皮,令口感更清新,每咬一啖豬軟骨,橙味都勁濃郁,而且有好多舊,超開心;湯湯底係用雞腳、豬骨、豬皮、黃豆等材料去熬足超過20個鐘,飲落真係好清甜又帶好濃嘅橙味,感覺健康冇味精,最後我飲晒所有湯!糯米釀雞翼 ($18)$18有2隻真係好抵,但原來係辣嘅,係我唔食得辣啫......招牌五色水餃 ($48)幾吸引所以叫咗,心諗點解差唔多食完其他野都未嚟嘅?原來係即叫即包再煮成8分鐘。橙色(紅菜頭)有蝦肉芝士餡、黑色(墨魚汁)有黑松露豬肉餡、白色原味有豬肉餡、綠色(菠菜汁)有素菜、小棠菜及冬菇粒、黃色(蛋汁)有冬菇絲、木耳絲及筍絲。蝦肉芝士餡好有驚喜;黑松露豬肉餡好香;果然睇得又食得食食吓見到江若琳,佢好nice仲同我影相添!平時嚟呢頭都唔知食咩好,呢度環境乾淨食物又健康冇味精,食完都唔鹹,值得一試!

招牌香橙豬軟骨湯麵 ($48)
招牌香橙豬軟骨湯麵

糯米釀雞翼 ($18)

招牌五色水餃 ($48)

2018-06-15 75 浏览
是日去深水埗會合好友晚餐,見到我偶像周慧敏支持的食店,好奇心催使下想去食吓~~~小店裝潢感覺清新親切~~~睇到餐牌的價錢還算可以~~~飲品跟麵或飯只扣6蚊就未免減得太少~~~我點了玫瑰花茶呢個茶清得來好好飲,好友點了桂圓紅棗茶,我試了一口,感覺得個甜字,冇乜紅棗味~~~另外我點了招牌皇后湯面,個麵食落冇乜未,但我食的全程舌上感覺只係得個辣字(好似食胡椒豬肚果種辣),對於辣非常敏感的我忍不住問店員,原來個豬骨湯有落胡椒,對我來講呢個麵的餸入口感覺不錯,但我真的不能感覺到呢個麵的味道>.<好友點了西檸雞飯,感覺中規中舉,不過份量唔太,如果男士去食一定唔夠飽~~~人均70蚊都算OK,如果女士去食係OK,但男士去就最好加小食

小店裝潢感覺清新親切~~~

睇到餐牌的價錢還算可以~~~

飲品跟麵或飯只扣6蚊就未免減得太少~~~

2018-06-14
2018-06-15 31 浏览
由生煎包皇后加持的呢間明星平價車仔麵,系社交平台上都有唔少評論,所以今次特等去試下。一出地鐵站直行一陣就見到,選址都唔錯。淺藍色門面有種小清新風格,地面的瓷磚樣貌鋪滿花花外形,少女心十足。鹵水紅腸雞翼撈麵 除左湯麵外,撈麵一樣出名。先講鹵水汁,吾會話好咸,比例適中,配上經典紅腸雞翼配搭,鹵水汁十分入味。人手製麵質,採用幼麵質感,撈麵食一流。低糖紅豆豆漿凡惠顧主食加飲品又有優惠,所以點左呢杯低糖紅豆豆漿,十分清甜,紅豆份量十足,大大粒,又有咬口,配合豆漿有另類紅豆冰的感覺,十分建議。下次多d人去,希望可以嘗試佢既招牌五色水餃,相信亦十分吸引。
低糖紅豆豆漿
2018-06-15 36 浏览
去開深水埗,今次去試新嘢,食上海麵,門口嘅裝修已經同同區嘅好唔同,入到去,以為去咗Café,裝修以白色為主,好光鮮,Lunch去到,有午餐套餐,可以以優惠價叫一個主餐加一款小食,夏天喜歡食拌麵,所以選擇了山東手撕雞同招牌炸鍋貼,再加咗杯凍檸(+$2)。山東手撕雞($48)下面係麵,上面雞,出面嘅手撕雞好多時都係白色的,個味全靠個汁,呢到嘅手撕雞係豉油雞來的,所以好入味,又唔辣,麵嘅份量都好足夠,配合埋個醬汁都不錯招牌炸鍋貼($15)長方型嘅鍋貼,炸至金黃色,好香脆,而且仲好有內涵,材料足,要提一提,上碟時好熱,要小心進食久不久都會去深水埗買手作材料,依家又多一間食店了﹗
(+$2)。

山東手撕雞($48)

招牌炸鍋貼($15)

久不久都會去深水埗買手作材料,依家又多一間食店了﹗
2018-06-13
2018-06-12 68 浏览
之前已經聽過生煎皇后係深水埗開左餐廳 心思思好想食 所以約埋朋友一齊去食喇😝😛招牌皇后湯麵 食材有香橙豬軟骨🍊🐷蓮藕 花膠 冬菇🍄同埋秋葵 食物好健康呢 絕對係健康寶寶的首選 豬軟骨好好食好入味 好有香橙的味道 👍🏽😋估唔到味道又幾夾喎 蓮藕同秋葵都好freshhh呀☺️☺️花膠同冬菇各有兩件 味道不過不失 還好丫😛五色涼拌芥末撈麵 麵質好好 好彈牙 真心好食 同埋麵質真係好清涼 消暑一流😊☺️五色就係有蛋絲 鮑魚絲 青瓜絲🥒蟹柳絲🦀同埋蕃茄仔🍅芥末汁其實得好少 都無咩點食到個Sauce 覺得真係好清淡😅😅如果多返少少醬汁撈埋嚟食 係會更出色嘅☺️招牌香橙豬軟骨湯麵 麵質無論係涼拌還是熱湯 質感都真係好好 煮得好適中👍🏽☺️重點 要再講多次 豬軟骨真係好淋好入香橙味 不錯吃😉涼菜類 有雞絲粉皮同埋涼拌手拍青瓜🥒味道正常 只是覺得手拍青瓜無咩味 加上只係得白芝麻 沒有其他調味料 所以真係一般🙈🙊招牌五色水餃 🥟有 黃色💛🥟(冬菇絲 木耳絲 筍絲) 綠色💚🥟(素菜 小棠菜 冬菇粒) 黑色🖤🥟(黑松露) 白色⚪️🥟(原味豬肉) 橙色🧡🥟(蝦肉芝士🦐🧀) 水餃要趁熱食喔 凍左個皮會硬的😅 是有點gimmi
招牌皇后湯麵

五色涼拌芥末撈麵
涼菜類
招牌五色水餃🥟

招牌五色水餃 🥟有 黃色💛🥟(冬菇絲 木耳絲 筍絲) 綠色💚🥟(素菜 小棠菜 冬菇粒) 黑色🖤🥟(黑松露) 白色⚪️🥟(原味豬肉) 橙色🧡🥟(蝦肉芝士🦐🧀) 水餃要趁熱食喔 凍左個皮會硬的😅 是有點gimmick的 最特別係橙色 真係勁多蝦肉 芝士都算多 又幾夾喎😋😛 其他普普通通啦 不過豬肉就真係比較偏咸左😅😅
黑糖珍珠奶茶
黑糖珍珠奶茶 有驚喜喔 味道唔太甜 飲落都幾好味 而且珍珠好多又夠煙韌 真係okay架喎 小妹推介☺️
2018-06-11
黑糖珍珠奶茶
2018-06-12 55 浏览
今日Lunch經過深水埗食街,見到新開咗間上海餐廳,見佢餐廳環境裝修吸引,於是入內一試全餐廳以白色裝修為主,黑白磚地,入內坐低感覺舒適又清新,而且佈置亦擺滿以其店鋪名的裝置,頗為用心設計👍👍Lunch有套餐選擇,包括一個主食,一個小食及一杯飲品,價錢相宜由於天氣熱熱地,主食叫了山東手撕雞拌麵,小食叫了雞絲粉皮,以及包埋一杯熱豆漿山東手撕雞配上不少絲絲青瓜及蒜蓉,拌麵配上好味嘅豉油汁,麵條軟硬適中,不錯😋👍小食雞絲粉皮配上濃濃嘅花生醬,開胃醒神😍😍入內見到餐廳上的相片,才發現原來餐廳是江若琳開鋪的😊
小食雞絲粉皮配上濃濃嘅花生醬,開胃醒神😍😍
入內見到餐廳上的相片,才發現原來餐廳是江若琳開鋪的😊
山東手撕雞拌麵
雞絲拌粉皮
山東手撕雞拌麵
雞絲拌粉皮
2018-06-12 31 浏览
喺深水埗呢間麵店裝修好特出,今日路過就決定一試。接近一點到,細細舖仔已經大半滿人,好彩唔洗等位。入到嚟見到江若琳張相先知道原來係佢開嘅,唔怪得知叫生煎包皇后😂😂餐廳全白裝修加上盆栽裝飾,感覺好清新,似cafe多啲,都幾舒服👍🏻👍🏻👍🏻餐廳有午市套餐,一款主食一款小食自由配搭,都有幾多選擇!價錢比散叫平啲,仲有埋飲品!我就叫咗招牌豬軟骨飯,配油菜,再加咗一個糯米釀雞翼,飲品就係熱豆漿。豬軟骨有柚皮,好夠焾,食落甜甜地,都幾開胃!油菜就夠晒大碟,食落都清爽同甜😋😋😋糯米釀雞翼,都夠晒入味!豆漿唔太甜,夠晒健康!

豬軟骨有柚皮,好夠焾,食落甜甜地,都幾開胃!
油菜就夠晒大碟,食落都清爽同甜😋😋😋
糯米釀雞翼,都夠晒入味!
豆漿唔太甜,夠晒健康!