2015-12-26 2304 浏览
中午十二点幾去到,仲話未包好,得冬菇餃,冇得擇。特登去買,開九点,到十二点幾仲未包,是否不太勤力皮厚,肉  ok,香冬菇味痴飯不好吃,但油條脆。包夠大,但冇 com蓋,好多 toys
中午十二点幾去到,仲話未包好,得冬菇餃,冇得擇。
特登去買,開九点,到十二点幾仲未包,是否不太勤力
皮厚,肉  ok,香冬菇味

痴飯不好吃,但油條脆。
包夠大,但冇 com蓋,好多 toys

8 分钟 (外卖自取)
2015-12-19 2466 浏览
昨日經荃灣,便到民豐行買我最愛的花生糯米糍。可惜如今的餡料已不如以往滿滿的。一拿上手已覺比以前的細,咬開一口都是厚厚的外皮,佔了一半,相比以前,餡料亦少了很多,但價錢仍為$4。花生味的內餡亦較甜,多粗的糖粒和花生粒。不知是否換了師傅?比之前吃的差太遠了。

2015-12-18
2015-12-12 2279 浏览
朋友在荃灣買來我最喜歡食的冬菇菜肉雲吞(大盒30隻$51),今天晚上一個人開餐,簡單煮雲吞食,味道依舊....正,多菜少肉,好香冬菇味,雲吞皮又薄又滑,百吃不厭。還有20隻放入冰箱,可隨時食。

2015-12-12
  • 冬菇菜肉雲吞
2015-12-12 2061 浏览
聽同事講荃灣街市街有檔賣水餃好出名既店舖,我本身中意食水餃,趁今日早放工就專登行過去買。嘩!夜晚6點幾都要排隊!一路排,一路睇openrice,我諗冬菇豬肉係出名d既,上網多d人講,我前面2個都係買冬菇豬肉,不過係雲吞,我就揀左水餃😁😁見好多人上網講芝麻和花生糯米糍,臨走前各買一隻,真係好香皮又軟滑,不過花生料就側左一邊,美中不足其實我仲想買韮菜餅和燒賣,但要返屋企食晚飯,下次先啦🤗
嘩!夜晚6點幾都要排隊!
其實我仲想買韮菜餅和燒賣,但要返屋企食晚飯,下次先啦🤗
2015-12-11
10 分钟 (外卖自取)
  • 花生糯米糍
  • 冬菇豬肉水餃
  • 芝麻糯米糍
2015-12-05 2031 浏览
八點幾去,得茶粿,似唔係新鮮整(因為佢話師傅未反,所以未有糯米糍),不過個皮都好"軟熟",煙韌(個人認為好過深記嗰間)!到九點幾有糯米糍賣,都係$4隻,個糯米皮真係無得輸!芝麻餡類似湯圓餡咁,唔算甜到漏,好味!入面係排隊買湯圓等等,可以在外面比錢買粉麵,小吃的。一試就決定翻頭。
  • 紅豆沙茶粿
  • 芝麻糯米糍
2015-11-25 2014 浏览
今日行荃灣,特別過來買餃子for今晚打邊爐每次去都好多人,今次都吾例外,排隊排至附近小食店,等左差不多30分鐘,才可以購買。特別提一提,如果你系買麵或其他小吃,不用排隊的,只系買湯圆水餃雲吞才需要排隊。我買了香菇菜肉水餃及九菜豬肉雲吞。香菇菜肉餃的表偏厚,內裡多汁,好香好滑,真系好食!另外九菜豬肉雲吞反而表又比一般的薄,用同一時間去煮2隻不同的食物,發覺九菜雲吞的皮似乎真的特別薄,它不太能抵受熱湯翻滚的壓力,煮了不太耐就皮躝 所以食落去可能味道走曬,真系好一般。反则香菇菜肉水餃表皮較厚身,建議大家分开去煮,如果用煮雲吞的慢火去煮(因為皮薄如用大火会易散开),好耐都未熟 總結來講,香菇菜肉我覺得几香几濃,真心不錯,但雲吞那邊就一般。但若果需要每次也排甘耐去買,就要視乎你想吃味道還是那份懷舊情懷。
今日行荃灣,特別過來買餃子for今晚打邊爐

所以食落去可能味道走曬,真系好一般。
香菇菜肉餃
九菜肉雲吞

题外话/补充资料: 只系買湯圆水餃雲吞才需要排隊
2015-11-15
30 分钟 (外卖自取)
香菇菜肉餃
  • 香菇菜肉水餃
2015-11-05 1989 浏览
衣間賣糯米糍好似好出名咁,有同事住附近,方便係番工前買番公司比我地食~~粒糯米糍好大個嫁,好似長洲大大粒芒果糯米糍咁.不過吾係粒粒都咁大,有D好似縮左水咁,我選左粒最大GE HAHA~~我拎左花生味,另外仲有紅豆同芝麻,都係傳統口味,懷舊!不過每人只可以食一個,所以我拎左我估最好味GE.花生味原來係花生碎,我開頭有擔心過係會有一粒粒花生,佢係D糖砂同花生碎,好碎,搞埋一埋堆咁.甜度岩岩好~我鐘意衣個!!不過佢地係放埋同一盒,其實睇樣都吾知究竟係咩味...姐姐就話衣舊黑D應該係花生...咁,好彩冇食錯.如果可以好似D蒸包咁會係上面點D色分辨口味會好D.食個時成口都係粉,成個嘴唇都白曬...同埋佢好大舊食好耐(我食得慢),KEEP住個口都係白色.真係好多粉,吾知係咪入盒之後再加粉...我發現我都係鐘意食冇咁多粉GE糯米糍多D,芒果糯米糍個D好D.塊皮好薄,吾會有怪怪GE面粉味,咬口很好,都幾正.
粒糯米糍好大個嫁,好似長洲大大粒芒果糯米糍咁.
我拎左花生味,另外仲有紅豆同芝麻,都係傳統口味,懷舊!
不過每人只可以食一個,所以我拎左我估最好味GE.

花生味原來係花生碎,我開頭有擔心過係會有一粒粒花生,
佢係D糖砂同花生碎,好碎,搞埋一埋堆咁.
甜度岩岩好~我鐘意衣個!!

不過佢地係放埋同一盒,其實睇樣都吾知究竟係咩味...
姐姐就話衣舊黑D應該係花生...咁,好彩冇食錯.
如果可以好似D蒸包咁會係上面點D色分辨口味會好D.

食個時成口都係粉,成個嘴唇都白曬...
同埋佢好大舊食好耐(我食得慢),KEEP住個口都係白色.
真係好多粉,吾知係咪入盒之後再加粉...

塊皮好薄,吾會有怪怪GE面粉味,咬口很好,都幾正.
2015-11-02
  • 花生糯米糍
2015-09-27 1882 浏览
今日諗住去民豐買糯米糍比同事食!原來唔記得,今日係中秋節勁多人,好彩我買糯米糍唔洗排隊,(之前試過中秋節買,菜肉雲吞排成粒鐘!),今次推介糯米糍!芝麻味勁香!皮薄,新鮮!正!餡多又大粒! 價錢平!$4一粒!六粒有盒!
(之前試過中秋節買,菜肉雲吞排成粒鐘!

芝麻糯米糍
2015-09-27
5 分钟 (外卖自取)
芝麻糯米糍
  • 菜肉雲吞
  • 廣東鮮蝦雲吞
荃灣民豐大家一d都唔陌生^_^平時經過會買黑芝麻糯米糍~今日買咗好幾年未買過嘅~眉豆鹹茶棵,皮依然軟糯,但點解而家係(甜味)嘅??係幾年無食唔同咗定我記錯了~~~~~~~~~~~~~~~~
荃灣民豐大家一d都唔陌生^_^
平時經過會買黑芝麻糯米糍~
係幾年無食唔同咗定我記錯了~~~~~~~~~~~~~~~~

外卖自取
荃灣民豐大家一d都唔陌生^_^平時經過拿會買黑芝麻糯米糍~今日買咗好幾年未買過嘅~眉豆鹹茶棵,皮依然軟糯,但點解而家係(甜味)嘅??係幾年無食過唔同咗,定我記錯了。我覺得甜係怪怪的,但係都幾好食既
荃灣民豐大家一d都唔陌生^_^
平時經過拿會買黑芝麻糯米糍~
係幾年無食過唔同咗,定我記錯了。

我覺得甜係怪怪的,但係都幾好食既

2015-08-20 2101 浏览
一直很喜歡民豐的包點糯米糍,因為在荃灣工作,有時放工都會去買點美味的回家跟家人分享~ 有次跟同事提起民豐,她說它的鹹湯丸十分出色,不能錯過,聽她這樣說,令小妹心癢癢的,很想試試呀!!!某天放工後,立刻飛奔到民豐買盒鹹湯丸呀~~ 可能鹹湯丸比較少人買,所以要稍等一會,等姐姐即席包鹹湯丸,這樣更好!!回家立刻叫一家之煮放湯煮煮看~一盒八顆的鹹湯丸,很大粒~~ 因為小妹稍一不慎把盒子反了,所以鹹湯丸才走位穿了~~有食過民豐的餃子、湯丸就知很出色,而這個鹹湯丸就集合了二者的優點!! 湯丸皮煙韌軟滑,豬肉白菜餡兒豐富,調味適中,真的非常美味呀!! 只要食過一次就會愛上它!! 難怪同事會熱烈推介啦~

回家立刻叫一家之煮放湯煮煮看~
2014-11-24
10 分钟 (外卖自取)
2015-05-23 2635 浏览
來到荃灣,不得不到民豐粉麵行。民豐這類店舖真的買少見少,所售食品林林總總,從各種乾麵、生餃子、生湯圓,到即食的韮菜餅、茶菓、包點,都一應俱全,貨真價實,難怪總客如輪轉。這裏最有名的是韮菜餅,可惜我不愛吃韮菜,就要了糯米糍和茶菓。糯米糍皮很薄,包裹着超多芝麻餡,並沒誇張, 一切開,烘香磨碎的芝麻就如火山爆發般傾湧而出。糯米糍皮十分軟滑,芝麻餡極香濃,混入砂糖,帶沙沙的質感,偏甜少許。豆沙茶菓 (被我吃掉半個) 外層沒糯米糍那麼軟,卻煙韌得多,欲斷難斷,裹着香滑而甜度適中的豆沙餡,是我的最愛。眉豆茶菓外層與豆沙茶菓一樣,只是包藏的是微鹹軟滑的眉豆蓉,都不錯。三樣傳統小食,各$4而已,值得一試。

豆沙茶菓 (被我吃掉半個
三樣傳統小食,各$4而已,值得一試。
2015-05-04 2356 浏览
食飽餡餅同燒賣不過豬仔始終要買埋出名嘅花生糯米先會滿足糯米糍|$4 又幾大粒添喎而且一拎上手已經感受到糯米糍外皮透薄軟綿綿嘅質感放入口糍糍口感果然十分柔軟輕盈❄彷彿入口即溶而且用料慷慨花生碎亦粒粒分明名符其實皮薄餡多連平時少選花生餡料嘅豬仔都火速愛上因為實在太好味,不顧一切堅持買多幾粒,俾個藉口自己試食埋其餘兩隻味Umum原來黑芝麻味都十分正嫁下次再嚟荃灣要再食過呀
食飽餡餅同燒賣

而且用料慷慨
花生碎亦粒粒分明
名符其實皮薄餡多
連平時少選花生餡料嘅豬仔都火速愛上

因為實在太好味,不顧一切堅持買多幾粒,
俾個藉口自己試食埋其餘兩隻味
Umum原來黑芝麻味都十分正嫁
下次再嚟荃灣要再食過呀
2015-05-04 2218 浏览
知道今日會入荃灣睇戲為食豬立即鎖定左要去試民豐嘅餡餅同糯米糍😋韭菜豬肉餡餅| $11果然好受歡迎,見前面啲人幾個幾個咁買走豬仔當然唔可以執輸啦餡餅熱辣辣,一啖咬落去,充滿着韭菜同豬肉嘅油香外皮略厚,但仍保持脆度餡餅幾大個,而且餡料好足,自隊一個會超飽肚 Btw 呢度啲#燒賣 好鬼好食
知道今日會入荃灣睇戲
為食豬立即鎖定左要去試民豐嘅餡餅同糯米糍😋
韭菜豬肉餡餅| $11
果然好受歡迎,見前面啲人幾個幾個咁買走
豬仔當然唔可以執輸啦
餡餅熱辣辣,一啖咬落去,
充滿着韭菜同豬肉嘅油香

外皮略厚,但仍保持脆度
餡餅幾大個,而且餡料好足,
自隊一個會超飽肚

Btw 呢度啲#燒賣 好鬼好食
5 分钟 (外卖自取)
2015-01-19 3832 浏览
上禮拜六去細舅父屋企食晚飯,就順便商量下禮拜日放假有冇咩地方想去想食啦,佢就突然提起話之前佢喺荃灣開工嘅時候有時候會黎哩間買野食的,我之前成日經過哩條街,都完全唔知哩間鋪,今日又放工經過,就加入人龍啦~ 條龍排咩嘅呢。。。到我喇,哦,原來係賣【韭菜豬肉餅】的,就要兩個吧,啊,可能我講得唔係咁清楚,阿姐聽錯咗,俾咗一個我,10蚊再見了 openrice嘅食友話哩個餅好好食的,仲有一個話係神級的。。。呵呵。。。就試下啦,咬啖先。。。再咬。。。嗯。。。其實好一般姐,以一個皮黎講算唔錯了,薄薄的,但塊皮同餡之間就緊咗啲喇,少少虛位都冇,口感就實咗啲囉,見到有人攞九龍城【清真牛肉館】嘅牛肉餅黎同哩間嘅比較真係有見地,【清真館】牛肉餅嘅口感就冇哩間咁實喇,唔駛好似佢咁多汁,但哩塊餅就真係乾咗啲囉,如果可以加少少汁,或者加少少雞蛋,又或者加啲軟硬度啱啱好嘅粉絲,口感就好得多了,以一塊餅黎講,宜家就差好多喇。。。 好彩買咗一個姐,俾少10蚊然後就再排另外一條隊,哩條應該係排茶果同糯米糍等等的,茶果留返下次,我今日唔想食咁多,就要花生糯米糍啦,4蚊再見喇~ 試試先,咬咬。。。哩啲先係糯米糍嘛,仲記得長洲

好彩買咗一個姐,俾少10蚊

花生糯米糍

然後就再排另外一條隊,哩條應該係排茶果同糯米糍等等的,茶果留返下次,我今日唔想食咁多,就要花生糯米糍啦,4蚊再見喇~ 試試先,咬咬。。。哩啲先係糯米糍嘛,仲記得長洲嗰邊嘅糯米糍,塊皮薄到好似冇咁,睇下我post嘅第二張相,塊皮幾有質感,咬落去,嗯。。。厚度啱啱好,好糯嘅感覺~ 中意佢嘅口感
試試啲餡。。。好多餡,好夠料,見到就開心,花生幾香的,甜味我就覺得啱啱好喇,甜得黎唔會膩,食得好滿意,不過近年啲人食野講健康,某程度對某啲人黎講件糯米糍就可能太甜喇,不過真係幾好食,想整得俾哩間好食啲都唔易,何況不過係賣4蚊一個~ 下次再返黎睇下仲有冇好野可以買啦~
2015-01-19
  • 花生糯米滋