2015-01-12 3339 浏览
神級水餃雲吞即叫即包,皮薄餡靚,用料新鮮。 湯丸都好好味,韭菜豬肉餅必定要試。 絕對冇誇張吹水,雖然要排隊等好耐,但係都值得。 佢哋嘅水餃雲吞,更加是火鍋必備,包你食過翻尋味!😍😋👍
  • 各款水餃雲吞
  • 花生糯米滋
2015-01-12 4122 浏览
<等一生都等的民豐>要食好野總要付出代價,周日到荃灣食完刀削麵,想買水餃到老友家作客打邊爐,於是來民豐排隊。這兒逢星期六日皆出現長長的人龍,小店迫爆。個個也為餃子湯丸而來,除了餃子也有不同的麵食蒸包,更有即煎的外賣小吃,既然要排成半粒鐘,當然試試。「韭菜豬肉餅」是這兒的外賣小食名物,餡料滿滿的,那朕韭菜及肉甜香正宗繞樑三日,即煎脆卜卜無得彈,$10一大件﹐建議兩人分享一個免吃膩。(買小吃唔洗排隊架!) 外賣即包水餃$28有15隻,以此美味新鮮真抵絕全港,只見十來個阿姐不停包包包包包,咁多人買點會唔新鮮。這夜邊爐試了韭菜水餃及香菇鮮肉雲吞,餃皮煙韌肉鮮,朋友們吃過也覺得驚為天人,排上半小時也值得,買多幾盒放在家儲糧必備。要說這兒的服務員姐姐需忙到不可開交,但不失禮貌耐性,仲提我回家餃子要放冰箱保鮮,真值得一讚。湯丸作送禮,等老友試完同報告味道如何。FB: smallsmallsmalllin
<等一生都等的民豐>
排大隊
這兒逢星期六日皆出現長長的人龍,小店迫爆。
等半小時但值得
有小食
韭菜豬肉餡餅 正!
韭菜水餃
馳名湯丸
一盒廿幾粒
雲吞也極出色

湯丸作送禮,等老友試完同報告味道如何。

FB: smallsmallsmalllin
2015-01-11
雲吞也極出色
韭菜水餃
一盒廿幾粒
馳名湯丸
韭菜豬肉餡餅 正!
有小食
等半小時但值得
排大隊
2014-11-21 3489 浏览
今日本來諗住去民豐食韮菜餅,點知12點幾去到見到無。之前都試過嚟到無韮菜餅,呀姐話下晝先有,所以今次諗住嚟到都12點幾,有啦掛,結果都係無,失望咗。咁我就問個呀姐幾點有啦,佢竟然唔理我。我等佢serve完個客再問多一次「呀姐,請問幾點會有韮菜餅呀?」,佢竟然夠膽死重係唔望我唔應我。心諗,你死喇你,我絕對會打食評話比人知你既服務態度好到尼個程度😤。同時係度買嘢既兩位太太因為不滿佢催促決定要乜嘢所以直接鬧佢。心諗真係鬧得好。之後我諗住問第二個呀姐,但係佢好忙,我諗住等到佢搞掂幾單生意先出聲問,點知等既時候有另一個呀姐行出嚟,問我想要咩,我就問佢幾點會有韮菜餅。佢答我「點半」。我聽唔清楚,問「六點半?」佢就即刻扯火話「點半!」。X~心諗咩事個個都食咗炸藥咁架。咁算啦,我肚餓,唔想等一點半,亦都唔想比尼班呀嬸覺得我咁有誠意係度等佢地個餅,所以我退而求其次,記得其他食家話粢飯即叫既整又好食就要個粢飯。點知粢飯結果係預先整定既,成舊攞上手軟林林,好似無用過力包咁。再望,連條油炸鬼都包唔住。。咬咗好幾啖,都重未到餡,飯又無乜味,真係食到我成肚氣!油炸鬼就當然唔脆啦,早知佢地唔係即叫即包就去豆腐主義食
粢飯
咬咗好幾啖,都重未到餡,飯又無乜味,真係食到我成肚氣!
粢飯
油炸鬼就當然唔脆啦,早知佢地唔係即叫即包就去豆腐主義食佢地講到明話脆既粢飯啦!好失望!
我之前都有食過民豐既花生糯米糍,好中意,post過相但係無寫食評。今次本來係想試埋個韮菜餅之後嚟個大好評的,點知今次係個好唔偷快既經歷,唯有嚟個大劣評啦。
P.S. 舊粢飯食到尾我又面對住一大舊淨飯,當時真係火到扔咗佢,雖然我唔中意浪費食物,不過真係又嬲又唔想食。😡
2014-11-21
2014-05-29 6292 浏览
今日放工之後剛好要到荃灣做小小事一家之煮說,很想念民豐的包點知道,小的就去買!先買燒賣,只要買回家,放進電飯煲番熱一下就可以食~民豐的燒賣很好食,不會粉粉的,雖未至於有魚味,但非常彈牙,好味!也買了冬菇菜肉包,也是回家蒸蒸才食餡和包的比例剛好,最喜歡它的冬菇及菜很多,食起來不會很膩買包包的時候聞到很香的韮菜味,是即煎的韮菜餅及韮菜餃子所以又各買了一份,想回家跟一家之煮分享可惜,如意算盤打不響Lu... 突然收到電話要返公司加班...晩飯要遲食了...拿拿臨返公司,開工前先填飽肚子吧!韮菜餅很好味!菜比肉的份量多,外皮煎得香脆之餘很煙韌,但嫌皮太厚及太油膩~食一個已經很飽Lu~~煎餃子一早已分了給同事,他們都說好味呀!還好有這個救命韮菜餅,要不,真的會餓死啦^
今日放工之後剛好要到荃灣做小小事
一家之煮說,很想念民豐的包點
知道,小的就去買!

先買燒賣,只要買回家,放進電飯煲番熱一下就可以食~

也買了冬菇菜肉包,也是回家蒸蒸才食
餡和包的比例剛好,最喜歡它的冬菇及菜很多,食起來不會很膩

買包包的時候聞到很香的韮菜味,是即煎的韮菜餅及韮菜餃子
所以又各買了一份,想回家跟一家之煮分享

晩飯要遲食了...拿拿臨返公司,開工前先填飽肚子吧!

食一個已經很飽Lu~~

煎餃子一早已分了給同事,他們都說好味呀!

還好有這個救命韮菜餅,要不,真的會餓死啦^
韮菜餅
2014-03-13
5 分钟 (外卖自取)
韮菜餅
2014-03-30 6002 浏览
朋友力薦下,買了個即煎韮菜餅試下。熱辣辣,外層香酥煙韌,應是用了麵粉加澄粉,所以要趁熱食,一凍會變得硬、實。一口咬下,香酥的外層下包着滿滿的韮菜及一些豬肉碎,韮菜味濃,咬開時肉汁亦隨之流出,所以吃時請預備紙巾一張~據友人說,此餅極之受歡迎,黃昏時份已賣清。估唔到民豐除左糯米糍、湯圓出色外,韮菜餅都一流!
朋友力薦下,買了個即煎韮菜餅試下。

所以吃時請預備紙巾一張~

2014-03-26
2014-03-29 5700 浏览
兩老不知哪來的雅興,聽了飲食節目的介紹之後,竟然大老遠跑了半個香港,去民豐買了些茶粿回來當第二天的早餐。(他們既可以拍拖,的又有得食,一舉兩得不錯喔!)據知他們買了兩款茶粿.一款是鹹的眉豆。但似乎跟以前吃到的有點不同,豆蓉色澤帶紅,味道鹹鹹地又甜甜地,幾過癮。另一款是正常的豆沙。粿皮軟糯,豆沙香甜,大件又抵食。
據知他們買了兩款茶粿.一款是鹹的眉豆。
另一款是正常的豆沙。
粿皮軟糯,豆沙香甜,大件又抵食。
外卖自取
星期天到荃灣拜山, 回程之際經荃灣市中心午餐, 記起上星期聽收音機節目介紹過附近有間十分有名嘅街頭小食店, 但去到見到一間”粉麵行”! 門口的左邊一旁是即煎韮菜餅, 而中間則放住好多盒, 放滿不同品種的茶粿, 不斷的補貨, 而裡面似乎是賣粉麵, 我們只是買咗:花生糯米糍 & 眉荳茶粿 , 感覺是眉荳茶粿的皮似乎太黐手或者牙, 未能一咬就斷開, 內面嘅餡則比較奇怪,話就話係眉荳茶粿但有唔少紅荳混合在內! 按道理眉荳唔會貴過紅荳好多啫, 點解要混荳呢? 同時餡料無落芝麻, 原本唔落芝麻效果好唔同, 真的不能少看那小小嘅”芝麻”哬! 但如果單講這”眉荳茶粿”自己個人感覺這個還未能同大澳的”眉荳茶粿”一較高下, 因為大澳那間只做茶粿做得比較專是正常的, 花生糯米糍的而且確餡料超多, 第一感覺好多砂糖下喎! 花生的香則是跟住才出來, 由於外賣回家吃及早已聽聞過”皮簿餡多”早已放定隻碟在底,吃起來不致太狼狽, 總括上味道是正常的, 希望下次有緣能再次試其他出品吧!

花生糯米糍-皮簿餡多
& 眉荳茶粿
眉荳茶粿

眉荳餡?紅荳餡?
2014-03-23
花生糯米糍-皮簿餡多
2014-03-10 5006 浏览
    位於荃灣街市街附近民豐,開業多年,一提呢間舖,腦海除左人頭湧湧畫面外,就係門面擺滿美食!!!    呢個所謂"接近神級的韮菜豬肉餅"($10),可能有少少誇張,但我相信除左"唯一麵家"韮菜饀餅(同類對手)可以配敵,同埋九龍城清真牛肉館(類似對手)可以一較高下外,坊間幾乎無店能及!!(有的話,其他食家請指教!!!)由民豐姐姐手上接過來,幾乎熱到辣親(不是誇大!)一咬開真係要小心熨口!!外皮脆但又不失應有咬口同麵粉香,韮菜粒和豬肉粒比例大概7:3,熱度十足,外脆內軟,唯一雞蛋中挑骨頭既批評就係油左少少,但好食要有取捨吧!!
韮菜豬肉餅
题外话/补充资料: 其他美食有北京水餃,茶果,湯圓
2014-03-04
韮菜豬肉餅
2014-01-06 4466 浏览
民豐在荃灣非常出名,人龍經常久久不散。白菜豬肉水餃及韮菜豬肉餃以紅色盒子裝著,古早味濃。餃子隻隻飽滿,不過店家為免餃子黏在一起,下了很多麵粉,令在煮餃子的時候有多餘麵粉黏在餃子上,白色一點一點的。餃子皮的摺口較厚,不過充滿麵粉香。餡料純天然味道,菜餡很香,好吃得很。韮菜比白菜濃味,愛重口味的會喜歡。這種本土小店越來越可貴,有得吃的時候要把握。
民豐在荃灣非常出名,人龍經常久久不散。
白菜豬肉水餃及韮菜豬肉餃以紅色盒子裝著,古早味濃。

這種本土小店越來越可貴,有得吃的時候要把握。
2013-12-30 3776 浏览
今日4點幾諗住去豆子嘆3D咖啡,去到門口見到重要等位,所以最後都係放棄左~ 突然醒起民豐嘅韮菜餅,於是就轉戰民豐~ 韮菜餅人龍只需等兩個人就買到,香噴噴,比完錢立刻試食, 大大塊韮菜餅,外皮脆卜卜,內涵勁多韮菜少肉,咬下去足跡住韮菜香味,完全合晒我口味。雖然外皮有一點厚,但都無阻外皮嘅香脆口感,香氣呼呼,又脆卜卜,好快就消滅左一大個韮菜餅落肚~ 下次一定要試埋煎餃子先得~
下次一定要試埋煎餃子先得~
2013-12-30
2013-11-16 3345 浏览
繼續荃灣之行。吃過下午茶以後我其實還未飽,亂逛亂撞之下就來到了民豐。買東西的人還不少。本應買盒菜肉雲吞回家孝敬兩老的。可是之後還有地方去只好作罷。即煎的韮菜餅好像很好吃,但我最後決定吃茶粿。眉豆茶粿大家吃得多,蘿蔔茶粿就真是第一次見。買了個邊走邊吃,皮很軟,裡面的蘿蔔絲就像蘿蔔絲酥餅裡面那些,清清地又有少少鹹鹹地,更有一點蘿蔔的汁液,原來挺特別的。

繼續荃灣之行。

即煎的韮菜餅好像很好吃,但我最後決定吃茶粿。

眉豆茶粿大家吃得多,蘿蔔茶粿就真是第一次見。
2013-10-23 3358 浏览
今年的端午節在此間店舖買了綠豆蛋黃肉粽$24,五香肉粽$20各一隻,用棉繩包紮的粽,可能是正宗的上海粽子,但吃不出粽葉的香味,實實的糯米、蛋黃及豬肉,沒有肥肉的油脂如吃雞肋,始終都是廣東式用鹹水草(禾旱草)、竹葉紮成的咸肉粽至好吃!                                         數個月後的中午買了煎韭菜餅$9,回家拿上手亦非常的燙手,但咬下去是皮很厚,而韭菜肉碎也非常的多,濃烈的韭菜及肉碎非常的香,由於是用高熱油煎的,吃完可以是一碟燒味飯的份量,正!                                                                13年10月21日(一)在漁川米線吃完抵食又美味的西式飯後,到德華公園休息一下看鯉魚,心想買甚麼菜回家吃哩?一時左右行到民豐粉麵行,中午也有很多人來購買,排隊買了一盒菜肉水餃(細)$23/15隻,一盒冬菇菜肉雲吞(細)$26/15隻。   再問收銀的阿姐煮的時間,她說水滾後將急凍的水餃放入水內,不用下油,水餃約脹大後加些少凍水再煮5分鐘左右,孤星再問隔離陳記潮州粉麵的辣椒油是否很辣

再問收銀的阿姐煮的時間,她說水滾後將急凍的水餃放入水內,不用下油,水餃約脹大後加些少凍水再煮5分鐘左右,孤星再問隔離陳記潮州粉麵的辣椒油是否很辣,阿姐說不知道,因店舖已入了多款牌子的辣椒油(行貨),傾談了5分鐘,孤星才發現後面已沒有人排隊買水餃雲吞,哈!真的奇事!孤星但凡到街市、超市瀏覽購物時,總有人搶先推撞的!
                                                      在隔離陳記潮州粉麵買了一樽辣椒油$18,回家用牙籤沾上一滴嚐試,油香而味超辣,正!好過肥仔記的$40,要加兩、三匙哩,一滴辣而不是一滴精。

星期二今晚煮的水餃及雲吞,沒下油沒下雞精/粉/汁,只下少許鹽,醬汁:豉油、麻油、辣椒油。嚐試清吃的菜肉水餃,餡料不過不失,由於皮厚的問題,特別是摺角位,湯水滲不入餡料中。冬菇菜肉雲吞皮厚亦是,但可吃到冬菇碎的香味,也是貴在一分錢一分貨。其他的沾上辣椒豉油是孤星至喜愛的哩!

吃完的厚皮
在超市買的急凍點心都是行貨,甚麼燒賣(麵粉+色素),潮州粉果(皮厚餡料差),珍珠雞(料實只有荷葉味),鍋貼(皮厚淨肉碎),其他的多到數不完!
在民豐以此價錢吃到比超市的行貨來說,還有人說不值的話,就要問他的味覺是否有問題吧?!
2013-10-22
2 分钟 (外卖自取)
2013-10-10 2269 浏览
5-10-2013(Sat)朝早,去銀行整啲o野,順便買啲家品回程返屋企時,諗起不如o係o度買芝麻糯米糍畀爸爸食,於是行過o黎睇,見到只有花生味一款,而茶粿就只有眉豆饀,爸爸就兩樣都唔食得,不過,都買花生糯米糍畀佢食啦,我就買o左兩樣都係$4.00一個o既一樣一個.返到屋企打開,嗅到好香糯米味,但感覺好似細件o左.我叫爸爸食花生糯米糍,不過由於我o地都飽,唔食住.到夜晚,爸爸就食o左佢o個件,至於我o個個眉豆茶粿,因為我仍然係飽,所以都唔食住,就咁放過夜.到6-10-2013(Sun)朝起身後,決定食o左佢,o係秋涼o既天氣下,佢冇變壞到,只係凍冰冰啫.食落,糯米皮煙韌無比,內裡o既眉豆饀夠腍同香甜,食完後,糯米味仍留o係口腔內,的確唔錯. 不過如果服務再好返啲就perfect.
返到屋企打開,嗅到好香糯米味,但感覺好似細件o左.
我叫爸爸食花生糯米糍,不過由於我o地都飽,唔食住.
到夜晚,爸爸就食o左佢o個件,至於我o個個眉豆茶粿,
因為我仍然係飽,所以都唔食住,就咁放過夜.
不過如果服務再好返啲就perfect.
2013-10-06
1 分钟 (外卖自取)
$4 (其他)
  • 眉豆茶粿
2013-09-04 1998 浏览
仍記得小時候嚐過一次堂嫂親手泡製的鹹湯丸,當時對於放有蝦米、肉絲、紹菜的鹹湯丸,那份自出娘胎未有過的新鮮感,叫我印象深刻,但可惜後來卻彷彿跟鹹湯丸絕了緣一樣。一次在閱讀民豐的食評,恰巧給我看到了鹹湯丸,於是將民豐一直牢牢地掛於心上。趁著當晚到荃灣晚膳的機會,不忘將焦點對準民豐的鹹湯丸。像我那樣的女人仔,民豐定能滿足自家製產品的渴求與好奇。自家製的麵條、茶粿、粽子等,簡直愈看愈愛,甚而愛不釋手。一看牆上的價目表,原來還有我喜愛的各式雲吞、水餃,還有湯丸。看到熟客在櫃台前排隊購買自家製的雲吞和水餃,某些預製的已賣光,顧客得等候在櫃台後,一班姐姐的即時包製,其歡迎程度可見一斑。終於輪到我了,老公和我決定選購一盒冬菇菜肉水餃,和一盒包含芝麻與麻蓉混合的鴛鴦湯丸。當然不會遺忘我的焦點 — 鹹湯丸,不過漂亮的老闆娘稱要即時包製。坐在店舖內,以一張摺檯為工作台的姐姐,憑著一雙熟練的巧手,兩三下便將粉糰搓好,然後將搓成條狀的粉糰掐成小粒狀,跟著在中心預留一個小洞,再把餡料包上,從四周的粉糰填補缺口,這樣一粒鹹湯丸便誕生了。不用多久,八粒白白胖胖的鹹湯丸便告完成。承蒙老闆娘與姐姐的指導,水餃和鹹甜湯丸回

趁著當晚到荃灣晚膳的機會,不忘將焦點對準民豐的鹹湯丸。
水餃與甜湯丸
現做鹹湯丸
現做鹹湯丸

鹹湯丸
不用多久,八粒白白胖胖的鹹湯丸便告完成。

承蒙老闆娘與姐姐的指導,水餃和鹹甜湯丸回家後放在雪櫃冷藏格,烹調時直接放在滾湯中烹煮便可以了。為保持新鮮與味佳,最好盡快食用。
冷藏一夜的水餃、鹹湯丸
冷藏了一天後,食材變得僵硬,仿似從北極抵港。
冬菇菜肉餃子、鹹湯丸
我特意熬了雞湯,把水餃和鹹湯丸作為晚餐的主食。
冬菇菜肉水餃
香菇菜肉水餃真的很出色,光是厚薄適中且具韌勁的餃皮,已是難得一遇。再咬餃子,冬菇的香氣隨即溢出,餡料層次充沛,肉碎的份量也恰好,爽勁突出,實在令人喜悅!
鹹湯丸
鹹湯丸皮非常滑溜,充滿彈性,雖然較為厚身,但不覺飽滯。可是餡料實在太乾了,加上紹菜的香氣不足,比預期失色,未能把我兒時對鹹湯丸美好的印象再一次呈現出來,確是可惜!

當天晚上太飽了,甜湯丸要改天品嚐。
芝麻、麻蓉湯丸
相隔了兩晚,把甜的芝麻湯丸和麻蓉湯丸作甜品。湯丸皮依然很有水準,軟糯滑溜,令人喜愛。兩款湯丸中,芝麻餡有欠香氣,效果只屬一般;而麻蓉餡要比芝麻味道來得香濃,所以我較愛麻蓉湯丸。

水餃極為出眾,值得推介。下次大可一試民豐自家製的麵條與水餃,來碗水餃麵吧!

民豐儼如一家親民的自家製工場,令街坊及香港市民可嚐到不同的新鮮出品,香港若能多多保留像這樣有著本地特色的店子,增強香港都市的自我面貌,香港便不用空喊口號,自自然然也能吸引外國遊客多來香港感受香港的地道情懷。
2013-08-30
15 分钟 (外卖自取)
冬菇菜肉水餃
2013-08-26 1166 浏览
最鐘意食菜肉雲吞既我, 已幫襯了民豐6年, 最初是朋友介紹的, 千里迢迢由旺角入荃灣買來試過後就愛上了. 每逢去開荃灣, 都會順道買盒雲吞及湯丸回家.  最近一次再買, 時間是晚上7點半, 無人龍即刻走入去買, 因為試過買餸時間, 過時過節係排長龍.   因為開始寫食評, 所以有留意店鋪狀況, 原來是家族親戚同心經營的, 負責包雲吞的收銀的......雲呑依舊新鮮即叫即包, 今次買我致愛既冬菇菜肉雲吞(大盒30只 $51), 菜肉雲吞(細盒15只$23), 花生湯丸(約30粒 $25).   等待期間同收銀姐姐閒談, 原來一年只休息3天, 就是新年, 其餘都晚晚開店至晚上9點幾10點.講番雲呑, 出面多數只買到菜肉雲吞, 好少有加冬菇, 所以我喜歡, 雖然唔係我追求既菜多過肉比例, 這裏是菜同肉好平均比例, 但佢既味道夠又有東菇味, 而且係即包, 所以減少了冬菇變酸壞既機會(因為冬菇在熱天好易變酸叔), 重點係雲吞皮出自他們自家廠房, 好薄好滑, 每隻雲吞都大大隻. 而湯丸係上海寧波湯丸細細粒, 但好多餡, 又唔太甜, 湯丸皮好煙un.  GOOD!! GOOD!! 仲有其他餡料選擇,

而湯丸係上海寧波湯丸細細粒, 但好多餡, 又唔太甜, 湯丸皮好煙un.  GOOD!! GOOD!! 仲有其他餡料選擇, 有咸既菜肉湯丸....我未試過.
好大隻冬菇菜肉雲吞
紙盒包裝
题外话/补充资料: 收銀姐姐好細心提我未食既湯丸要用湯包好先雪入冰格以免變乾而且記緊要打平放. 其實店裏既糯米糍都好好味, 係傳統糯米粉面, 軟囉囉, 大大個, 好多餡. 仲有好多種麵, 雲吞水餃皮, 茶果, 燒賣, 煎韮菜餅.....
2013-08-18
10 分钟 (外卖自取)
好大隻冬菇菜肉雲吞
  • 花生湯丸