2025-01-04 0 浏览
水門雞飯一直嘅味道都好出色,而且係尖沙咀就有兩間分店係附近,佢哋嘅嘢食會有少少唔同,例如今次嘅萬勤商業大廈分店就會有提供河粉。所以我叫咗生牛肉拼豬肉丸同清湯河粉,啲肉質鮮嫩,豬肉丸Q彈多汁,配搭清湯河粉,滑嫩爽口。然後就係水門雞飯,啲雞肉嫩滑多汁,煮得恰到好處,配上香氣撲鼻嘅油飯。再配上醬汁同湯,令雞嘅味道更加豐富,。再嚟就係燒原隻魷魚,魷魚燒得恰到好處,帶有微微辣味,魷魚煙韌。另外,晚市可以用個比較平嘅價錢加配一個泰式豬手小食,豬手燉得腍腍軟綿。而且佢新推出咗話梅茶,清涼解渴,酸酸甜甜。

而且佢新推出咗話梅茶,清涼解渴,酸酸甜甜。
2025-01-03 0 浏览

而且佢新推出咗話梅茶,清涼解渴,酸酸甜甜。
2024-12-25 72 浏览
平安夜尖沙嘴搵個可以食飯嘅餐廳,呢間大埔見過就未試過,元朗以前有一間,去尖咀分店試下,唔知係咪我電話問題,QR code 落單耐少少先點到餐,menu 又無飯,好彩都點到辣肉碎煎蛋飯好入味配煎蛋飯好夾,叫咗少飯雞肉串最好味,一碟就有三串點埋醬仲正班蘭椰汁糕都ok,只係有少少硬埋單走個時聽到講句聖誕快樂,態度好好
辣肉碎煎蛋飯好入味配煎蛋飯好夾,叫咗少飯
雞肉串最好味,一碟就有三串點埋醬仲正
班蘭椰汁糕都ok,只係有少少硬
埋單走個時聽到講句聖誕快樂,態度好好
辣肉碎煎蛋飯
辣肉碎煎蛋飯
2024-12-23 56 浏览
水門半只雞🐔買了半只,有送雞汁和湯,水門雞的肉質嫩滑,味道比較清淡,雞味也是淡淡的,但點了醬汁之後變得好好吃,醬汁有點點辣也有點酸,好特別。雞油蒸飯🍚聞著超級香的,米粒飽滿且富有彈性。淋上雞油,更是讓整碗米飯散髮出誘人的香味,本來以為會很油膩,結果並不會,不知不覺一整碗就吃完了~泰式炒通菜🥬通心菜新鮮脆嫩,炒得很有鍋氣。加了蒜泥、紅辣椒等多種調料翻炒至熟透,炒得綠油油的一點也不老,咸咸的配飯很香。青木瓜沙律🥗將青木瓜削皮後刨成絲狀,配上香甜可口的花生和一些些辣椒、豆角一同食用,既開胃又清爽~

因為天氣凍,想個人暖D,第一次食水門雞飯,無食雞飯改食船麵,估唔到都有驚喜,order 咗碗泰式船粉(牛)配牛肉湯底同蛋麵,蛋麵有D似港色粗麵,但煮法食落口,感淋身D,可能係同一種麵,但處理手法唔同啦。牛丸最好味,有勁濃牛味帶少少胡椒味,牛肉上枱時係算半熟,夠薄易熟唔太硬,咬落鬆軟可口,湯底有濃厚牛味,湯底較咸,咸味好似重手D,但算惹味,配泰式咖啡都係加8蚊,總數埋單58蚊,11:30pm last order,11:45pm 關門,支持夜繽紛既朋友要留意時間。
2024-12-19
$58 (宵夜)
  • 泰式船粉
2024-12-18 71 浏览
之前有同事推介我食水門雞飯,但係一直冇搵到機會,今日咁啱食lunch嗰陣經過見到,就入去試試佢水門雙拼雞飯先嗌咗個雙拼飯,試晒海南雞同埋炸雞,海南雞食嗰陣係凍嘅,肉質都算滑身而且唔嚡口,冇乜骨,對此我都表示滿意。而炸雞方面都炸得幾香脆,同埋加上有少少調味,食落特別香口,呢個飯仲配咗幾款汁可以自己根據口味點。喺飯嘅基礎上,再加配左兩串豬肉串燒,即刻升級晒成件事,個串燒食落都唔錯,惹味而不鹹,好友泰式風味。因為平時都鍾意食菜,特登嗌咗碟泰式炒通菜,因為見到有少油嘅選項,我就再揀咗少油,令到成件事更加輕盈,食落都幾夠鑊氣而且我覺得辣到啱啱好唔會話搶咗本身通菜嘅味道。

水門雙拼雞飯

I was craving Thai food, so we went to Water Gate Chicken Rice. The chicken was so smooth and tender and it came with a pepper chicken soup as well. It only cost around CAD$9. What a great value! 😋 We also got the Pad Thai which wasn’t too sweet. I liked mixing it with the chili pepper; it was so flavorful. 🥰Featured items:🍗 Poached Chicken w/ Chicken Rice 🦐 Pad Thai w/ Shrimps

Featured items:
🦐 Pad Thai w/ Shrimps
  • 水門雞飯
  • 鳳尾蝦泰式金邊粉
2024-12-04 210 浏览
今日嚟到尖沙咀食泰國嘢星期一至六嘅午市套餐都幾抵食我哋點咗兩個餐,追加咗一啲小吃,同埋甜品先嚟嘅係雞肉串燒,雞燒得香口,而肉質仲係保持水份,加上香濃嘅沙嗲醬汁味道非常配合。隨著串燒仲放上青瓜淹菜,更清新開胃芥蘭苗配合埋似xo醬嘅馬拉盞醬汁好好味,鮮味夠出炒金邊粉醬汁配搭不錯,每一啖都充滿住恰當份量的醬汁,同埋都炒得好足火喉;而且有三隻大蝦喺上邊,更錦上添花白雪雪嘅白雞肉好滑,肥瘦適中,配搭住微酸醬汁一齊食,更帶出泰式海南雞嘅風味。加埋飯有輕輕嘅雞汁味道,再加埋青瓜,配搭得唔錯炸雞都幾香口,連埋酸酸甜甜嘅泰式辣醬感覺不錯。但比較起上嚟,我哋都較喜歡白雞食完飯再飲埋個胡椒雞湯,感覺係一個完整嘅套餐😊而家凍凍地嘅天氣飲更加溫暖芒果糯米飯非常好味!雖然而家冬天,的確不及夏天芒果的濃甜,但也用了大大片嘅多汁芒果而糯米飯煙煙韌韌,充滿椰汁香味,再加上脆豆喺上邊同埋適當嘅鹹味,令到椰汁及糯米香更突出。泰式奶茶味道配合得好好,跟餐唔使加錢就有得飲😊😊😊好抵美祿得好濃郁好飲,我地點左走糖健康啲,但係本身都有美綠的微微甜味兩杯飲品嘅份量都幾大杯!就算多冰,但本身飲品味道就好夠濃郁😊整體嚟講,呢個價錢嘅午餐
今日嚟到尖沙咀食泰國嘢

星期一至六嘅午市套餐都幾抵食
我哋點咗兩個餐,追加咗一啲小吃,同埋甜品
串燒

芥蘭

芥蘭苗配合埋似xo醬嘅馬拉盞醬汁好好味,鮮味夠出
炒金邊粉

炸雞海南雞雙拼飯

芒果糯米飯

泰式奶茶

泰式奶茶味道配合得好好,跟餐唔使加錢就有得飲😊😊😊好抵
美祿

兩杯飲品嘅份量都幾大杯!就算多冰,但本身飲品味道就好夠濃郁
😊

整體嚟講,呢個價錢嘅午餐絕對抵食,感覺都有好多附近返工嘅職員過嚟食,證明是性價比高嘅餐廳
串燒
  芥蘭
炒金邊粉
炸雞海南雞雙拼飯
芒果糯米飯
美祿
2024-11-30 167 浏览
一間完全侮辱咗泰國水門雞飯嘅舖頭,店員態度超差,唔會問清楚客人係外賣定堂食,之後等咗勁耐起碼20分鐘,仲要係星期六下午茶時間,完全唔多人。到店員知道自己搞錯,客人係堂食之後仲要等勁耐先再上餐,又係等咗20分鐘。重點就係一上枱,個船面嘅麵餅係超硬,完全唔係即整,好難先可以整得返開啲麵,牛肉份量又少,湯底都唔夠濃味,完全唔好食,另外跟餐嘅雞翼好細隻。成個體驗都好差,絕對唔值得嚟食,尖沙咀嚟講要好食嘅泰菜好多其他間都有。

2024-11-30 15 浏览
門口見到掛住係玻璃的雞好黃油,以為係與正宗的泰國水門雞一樣,睇嚟掛住嘅係陳列品,實際與陳列不同。叫咗半隻雞,全部都係白色的,肉又白皮又白,全部雞胸,雞髀雞翼都冇?唔知點解啲人話好食,醬料只有一碟黑色的汁,沒有三種醬料,個人喜歡食泰國水門雞因為有三碟唔同嘅汁,特別喜歡酸汁!其他食物的質素也不太喜歡,泰國的豬手是冷盤,但這裡是淋淋的黑色豬手,完全沒有泰國風味!

2024-11-28
2024-11-27 173 浏览
聽講水門雞好出名,收工同朋友來試下。8點去到已經坐滿晒,等左一陣就有位。叫左半隻水門雞加雞雜,雞肉嫩滑,皮薄肉鮮,搭配上特製醬汁,味道香濃。雞雜處理得非常好,口感鮮嫩,配上香滑的雞油飯,真係絕配,飯粒吸收咗雞油嘅香味,令人食得津津有味。接住嚟,蝦膏炒雜菜色彩繽紛,蝦膏嘅鮮味令整道菜更加出色,雜菜炒得剛好,保持咗脆感,咬落去十分爽口,搭配雞油飯食都唔錯。香濃雞湯係必試嘅,湯底清甜,雞肉味道濃郁,喝一口就感覺到暖心,特別適合寒冷嘅日子。整碗湯唔油膩,飲落去十分舒服,絕對係開胃之選。而燒和牛串就更加令人驚艷,牛肉煮得剛好,外焦內嫩,肉質鮮美,搭配上特製醬汁,入口即化,真係好滿足。每一串都充滿肉香,食完真係想再來多幾串!最後,椰青水清新可口,具消暑效果,完美收尾。整體而言,呢間餐廳無論係食材質素、味道還是服務都非常出色,讓人感受到地道嘅美味。

2024-11-18 173 浏览
基本上我都未試過要專登上open rice俾負評,低今次真係忍唔住,難食到爆,首先色同平時辣肉碎炒飯已經好唔同,炒出黎汁都無,又乾又酸,唔會再幫襯囉!兜飯$60幾蚊加埋杯野飲$70都唔知食左咩,
香辣肉碎炒飯
2024-11-18
2024-11-16 181 浏览
今天晚上太忙了,買了外賣帶回家吃!水門雞飯在香港有多家分店,價格貼地!### 水門撈麵河粉彈性十足,表面光滑,淋上了濃厚的鹵汁,鹵水的香氣四溢,一聞就忍不住想要品嚐。鹵水肉和鳳爪被鹵汁充分浸透,吃進嘴裡時,湧現出濃厚的肉香和微微的甜味,鹹香味道在舌尖爆發!### 泰式船粉湯底由牛骨熬製而成,濃郁醇厚,牛肉丸彈牙,生牛肉保留了鮮嫩的口感。豆芽的清脆為湯品增添了一層爽口的口感,而河粉則吸收了湯的精華,讓每一口都充滿了滋味!### 香茅雞翼咬下去時,酥脆的外皮和嫩滑的雞肉在口中交融,還有香茅的獨特香氣!### 水門炸雞件 外皮炸至金黃酥脆,香氣四溢,外酥內嫩,令人垂涎!### 泰式腩仔香脆的外皮,肥瘦相間,肥而不膩!

### 水門撈麵

### 泰式船粉

### 香茅雞翼

### 水門炸雞
外皮炸至金黃酥脆,香氣四溢,外酥內嫩,令人垂涎!

### 泰式腩仔
香脆的外皮,肥瘦相間,肥而不膩!

2024-09-23 597 浏览
經過尖沙咀見到呢間水門雞飯,就心諗應該唔會伏得去邊。事實上,真係非常之難食。奉勸大家千祈唔好幫襯。叫咗一個水門雞飯(雞胸飯),個飯嚟到,其實賣相已經唔討好,點知一食落肚啲雞完全冇雞味超級淡,又淡又無味。就算加咗佢比嗰啲秘製豉油,都唔覺得味道好咗。啲飯又落得太多水,太軟。隨餐附送咗一個胡椒湯,勁重味精,好咸。總結,飯冇飯味,雞冇雞味,成餐飯嘅感覺就好似食緊醫院嘅病人餐咁樣,真係非常之失望,唔值得食,唔會有下一次。

啲飯又落得太多水,太軟。

隨餐附送咗一個胡椒湯,勁重味精,好咸。

水門雞飯
2024-09-06 739 浏览
今天在尖沙嘴嘗試了有人氣的水門雞飯,店內充滿著泰式大排檔的風格,燈光光線也很充足。餐牌食物選擇也很豐富,有各種小食和炒粉麵。點了串燒雞伕和豬肉串,醬料除了惹味的沙爹醬,還有紫洋蔥酸醋兩種不同口味雙輔雙成,洋蔥帶點辣味,加上香濃的串燒肉口感很豐富,非常滿足。菠蘿燒雞炒飯大排檔風味的食物都較為濃味,泰式醬都很香濃足料,和鮮甜清新的菠蘿及提子乾形成對比,味道混合令口味豐富。雞肉粒很豐富及足料,亦配有很香濃的泰式醬味道。水門雞飯大大件的無骨水門雞,口感滑身不嚡口,配有乾身的雞飯,非常地道且飽足。點上甜甜的醬料,更是另一風味。蝦頭膏炒什菜蝦頭膏醬的味道濃郁且蝦膏味道亦很突出,什菜的種類亦很豐富,不會炒得過硬或過熟。泰式奶茶奶茶的味道即正常發揮,是泰式奶茶的味道。

餐牌食物選擇也很豐富,有各種小食和炒粉麵。
點了串燒雞伕和豬肉串,醬料除了惹味的沙爹醬,還有紫洋蔥酸醋

菠蘿燒雞炒飯
雞肉粒很豐富及足料,亦配有很香濃的泰式醬味道。

水門雞飯

蝦頭膏炒什菜

泰式奶茶
奶茶的味道即正常發揮,是泰式奶茶的味道。