永利茶餐廳 看起來很舊式,午飯時間過來都沒有很多人。可能大家都集中在熟食市場那邊?之前來長洲有吃過,所以今次就吃吃其他吧! 沒有什麼特別的裝修,不過看起來還算乾淨,而且像是家庭式經營。套餐有跟飲品,朋友點了 益力多凍蜜 就要加錢。很有趣的配搭,朋友說覺得稍微甜了一些。我在舊式茶餐廳點的當然是 熱奶茶 吧!很香滑,茶味會比較濃,但不澀。吃的是全日特餐 - 乾炒沙嗲雞絲公仔麵 ($58)熱氣騰騰的炒得很香,沙嗲的花生味幾突出,亦夠乾身且麵條是爽口彈牙。說是雞絲,感覺更像是雞柳吧?份量頗多,配料還有洋蔥、青椒那些。朋友點的雞扒炒烏冬也是十分香!反而鮮油多士相對就不太吸引囉
永利茶餐廳 看起來很舊式,午飯時間過來都沒有很多人。
可能大家都集中在熟食市場那邊?
之前來長洲有吃過,所以今次就吃吃其他吧!

套餐有跟飲品,朋友點了 益力多凍蜜 就要加錢。
很有趣的配搭,朋友說覺得稍微甜了一些。
益力多凍蜜
熱奶茶

吃的是全日特餐 - 乾炒沙嗲雞絲公仔麵 ($58)
乾炒沙嗲雞絲公仔麵

朋友點的雞扒炒烏冬也是十分香!反而鮮油多士相對就不太吸引囉
雞扒炒烏冬
鮮油多士
2023-02-04
熱奶茶
乾炒沙嗲雞絲公仔麵
2019-09-30 954 浏览
話說我老婆自己去呢間鋪頭食飯,落左單叫左燒汁猪扒炒意粉,點知黎錯左茄汁猪扒意粉,即刻好有禮貌同個待應講黎錯左,希望可以換返,其實就好小事,都唔係咩大問題,如果佢有禮貌啲,落多個飯打包又有咩所謂,但點知個待應竟然目露兇光話係佢自己叫,因為我老婆有左BB,如果食太濃味既野會有機會唔舒服,所以絕對唔會主動落呢飯,但個待應堅持係我老婆既錯,而且態度好無禮貌,令到我太太感覺到好唔舒服,好委屈,大肚婆好易受到刺激,明明係個待應落錯單,又唔認,跟住個老闆見到就問個待應咩事,點知個待應好大聲咁係間餐廳度話我老婆錯,令到成間餐廳呢人都以為係我老婆唔岩,明明自已無錯比人屈到佢唔岩,最後搞到我老婆食左兩啖,比埋錢就差唔多空住肚情況下就走,長洲永利誰大誰惡誰正確,對住個普通客人都不至咁啦,何況對住個孕婦?認真野食又唔係特別好食,位又唔係坐得舒服,地方又唔係乾淨,只係個位置就腳啲,真係無下次!野食好唔好食都係其次,態度差就真係勢係假!強調不建議去呢間野食!正垃圾!
2019-09-30
2019-04-21 593 浏览
長洲做完嘢,順便食埋個lunch 先走!今次食永利茶餐廳!未到1點,唔係好多人,有Lunch set 揀!普遍50蚊度,有埋嘢飲,都算抵食!海鮮炒烏冬: 足料足量,有獅子狗,鳴門卷,蟹柳。。。原來諗住會同乾炒牛河差唔多,但原本唔係,甜甜的,又有豉油香味,係好食嘅,食到最尾有小小油!炒飯: 正正常常咁,飯炒得乾身,ok!雞肉炒烏冬:同海鮮烏冬一樣味,係海鮮轉咗做雞肉!總括黎講,係好食嘅,價錢適中,服務都幾好!

炒飯: 正正常常咁,飯炒得乾身,ok!

雞肉炒烏冬:同海鮮烏冬一樣味,係海鮮轉咗做雞肉!

總括黎講,係好食嘅,價錢適中,服務都幾好!

2018-06-25 561 浏览
星期日,長洲人山人海,大街上到處是人。行到肚餓,下午茶時間到,找到這間內巷餐廳,話有60年歴史,便坐下試吓。叫了豬扒撈麵,加熱檸茶,都係$38,價錢尚可接受。麵餅爽口,豬排普通,行到累了,坐下抖抖,嘆下冷氣,尚算可接受。
2017-06-27 727 浏览
環境: 。冷氣充足                               。坐位約60個                               。開揚 食物: 早餐款式都算多,今日試左個早餐C (另加$2轉左牛角包)                              漢堡扒夠juicy                              牛角包夠鬆化                               火腿同煎雙蛋就係一般嘅火腿煎雙蛋  推薦     :澳洲鮑魚火腿絲通粉                                  老板真係用澳洲罐頭鮑魚,而且仲可以成罐買返屋企!
: 。冷氣充足

火腿同煎雙蛋就係一般嘅火腿煎雙蛋
早餐C

推薦
:澳洲鮑魚火腿絲通粉

老板真係用澳洲罐頭鮑魚,而且仲可以成罐買返屋企!

2017-06-26
$35 (早餐)
早餐C
  • 澳洲鮑魚火腿絲通粉
2017-06-01 474 浏览
今天悠悠閒入長洲一日遊,到了長洲當然要醫醫肚搵野食啦,先歎個下午茶再繼續一日行程😎來到這間"永利茶餐廳"門面乾乾淨淨,坐位寬鬆冰氣又足,入去食咗先講啦😆香煎吉列豬扒沙律 - 大大塊吉列豬扒,不知何解他們外層的粉醬一粒粒有點硬,不過肉質嫩腍配上大大份的沙律,沙律有西芹,紅蘿蔔,青瓜,當然唔少得有薯仔咬落很爽脆清新跟餐飲品 柑桔梳打 - 夏天炎熱這杯柑桔梳打就非常解渴,梳打好夠汽👍🏻柑桔應該是果醬來的,甜絲絲很好味
香煎吉列豬扒沙律

跟餐飲品  -  柑桔梳打

跟餐飲品  -  柑桔梳打
  • 跟餐  -  柑桔梳打
2010-08-12 471 浏览
昨日入左長州,之前看過一些美食推介,專登去吃,可惜失望而回,今日臨走時,本來不打算吃東西,因對大部份食店怕怕,因出品差之餘,又冇特色.本身係u去長州戲院睇吓.經過永利.初時覺得平平無奇,算,因很熟就入去吃.一入去.冷氣很涼,感覺還可以.它有很多選擇,套餐之類,叫了日式炒烏冬,味菜鮮魷飯及吉列豬扒飯.我們還跟餐叫左凍奶茶同凍檸茶,不太差.但茶份量多左D,所以只能算合格o但吉列豬扒果舊豬扒頁係令我喜出望外(雖然冇期望),唯一要改善的是D汁略咸左o老闆娘.亦很好人.本來西芹鮮魷亦可以幫我地轉左做味菜,D鮮魷唔錯.份量約有十幾舊o最後個烏冬都唔差o
2010-08-11
  • 吉列豬扒
2008-05-11 298 浏览
上年度係長洲做左一個月手作仔,一日幾餐都係入面食,食左成個星期,走晒成個島,茶餐廳最好味都係佢,有咩最好食,就係食佢d炒粉麵,睇住老細係廚房炒炒下,夠晒火候,炒得乾身仲唔係太多油,點解會係咁....hehe...你地到時企係身望下個廚房就知午餐連飲野都係$30左右,有咁ga水準....出返香港九龍d出名老茶都未必搵到(個人心聲).所以現在每次到長洲一定會入去回味下.ps:佢地係一家庭式作業,老闆兩公婆好好人,同埋佢地多數星期一放假,
).所以現在每次到長洲一定會入去回味下.

• 炒粉麵
(非会员)
2007-10-27 232 浏览
上星期同一班朋友去長洲camp , 臨走果日經過一間茶餐廳,見門面都幾好,所以入去試下。特餐裡面有個叫''日式炒烏冬'', 味道都幾特別,有別一般既炒粉麵!!! 不錯!! $$26仲有飲品送!!! 低~~凍飲又唔駛加$2~~~哈哈哈!!!!!另外我朋友叫左個鼓椒牛肉炒麵!! 特別一讚佢d麵~麵底整得好''翠''~~~GOOD!!!! 仲有佢D凍檸茶好好飲!!!