2019-02-13 321 浏览
晚上,我地去咗食飯。我地覺得點都係食中式小菜先夠滿足,所以就去咗食江湖小棧。呢碟係避風塘雞翼尖,我地仲先後叫咗兩個煲仔飯、蒜蓉金菇,撈埋豬油係幾好食。埋單都係240,味道可以啦。
晚上,我地去咗食飯。

我地覺得點都係食中式小菜先夠滿足,所以就去咗食江湖小棧。

埋單都係240,味道可以啦。

2019-01-12
2019-01-29 649 浏览
我有個朋友係吃貨,佢成日周圍飲飲食食。今次佢介紹我食煲仔飯重話怕夜晚多人等,約我地6:30好彩真係早食咋。食完出黎門口已經好多人等緊位啦荃灣有間主打煲仔飯,以武俠為主題😆煲仔飯系列都賣$73💵價錢不算便宜但勝價比蠻高👍🏻如果用上炭爐就更好了要一煲靚既煲仔飯👶🏻米當然是煲仔飯的靈魂。點了之後大約15分鐘✨熱辣辣煲仔飯隆重登場✨登✨登✨登✨登店員奉上豉油及豬油,建議落豉油及豬油後用煲蓋焗一至兩分鐘,讓豉油和水氣可以落返飯面,咁就必定會起飯焦😍幾分鐘之後,店員幫忙打開蓋一剷到底,見到甘黃而香脆的飯焦。火候很佳。嗅到陣陣豬油香,但食落吾會過肥膩👻-🔆馬拉盞牛肉煲仔飯雖馬拉盞味道欠奉,牛肉超嫩滑,有牛味,抵讚🔆蝦醬豬肉煲仔飯豬肉醃得夠入味,食落唔會嚡口。🔆鹹蛋肉餅煲仔飯肉餅有光澤,食落吾會口感幾腍身,吾會係死實。
我有個朋友係吃貨,佢成日周圍飲飲食食。
今次佢介紹我食煲仔飯
重話怕夜晚多人等,約我地6:30
好彩真係早食咋。食完出黎門口已經好多人等緊位啦
荃灣有間主打煲仔飯,以武俠為主題😆
煲仔飯系列都賣$73💵價錢不算便宜
但勝價比蠻高👍🏻如果用上炭爐就更好了
要一煲靚既煲仔飯👶🏻米當然是煲仔飯的靈魂。
點了之後大約15分鐘
✨熱辣辣煲仔飯隆重登場✨登✨登✨登✨登
幾分鐘之後,店員幫忙打開蓋
一剷到底,見到甘黃而香脆的飯焦。火候很佳。
嗅到陣陣豬油香,但食落吾會過肥膩👻
🔆馬拉盞牛肉煲仔飯
雖馬拉盞味道欠奉,牛肉超嫩滑,有牛味,抵讚
🔆蝦醬豬肉煲仔飯
豬肉醃得夠入味,食落唔會嚡口。
🔆鹹蛋肉餅煲仔飯
肉餅有光澤,食落吾會口感幾腍身,吾會係死實。
2019-01-12 1304 浏览
很多時搭車經過這間江湖小棧,都係排晒人龍,今晚難得收早約埋同事一於早啲睇下有冇位,我哋大約六點鐘去到,好彩剛剛仲有一個小卡座,再過多半個鐘已經見到出面有人排隊了!我們點了一個潤腸、臘腸、排骨煲仔飯,這裏仲有豬油及豉油,店員建議每樣加些少可提升煲仔飯香味, 果然沒錯,煲仔飯加入豬油份外香口,煲仔飯亦很有水準有少少飯焦, 完全沒有黐底嘅感覺,很用心!炒韭菜,分量很大,面頭仲有些芝麻,唔錯!串燒牛舌及雞腎,熱辣辣,燒得很入味沒有燒燶!呢度仲有好多款菜式,下次可以再試下!

炒韭菜,分量很大,面頭仲有些芝麻,唔錯!

串燒牛舌及雞腎,熱辣辣,燒得很入味沒有燒燶!

呢度仲有好多款菜式,下次可以再試下

2019-01-03 1232 浏览
友人突然想食煲仔飯,想起荃灣呢間,今次係第二次食,去到問呀姐要幾耐,佢話等3,4張檯,半個鐘啦!我哋三個人,眼見前面D遲過我哋到嘅4人,7人都已經入去,佢完全係要等嗰個三個位有先俾我哋,卒之等左兩個鐘先有得入!遲過我哋嘅人已經走埋tim啦~ 煲仔飯都還可以,我哋叫咗臘味煲仔飯,飯裡面有臘味嘅味道,唔錯! 但係個馬拉盞通菜就非常鹹,個馬拉盞冇撈勻!仲叫咗個辣酒煮螺,螺肉有潺,友人話新鮮先會有,但係就好鹹!叫咗個jerjer粉腸,不過不失啦~ 總括嚟講,係唔值得排兩個鐘嘅!舖透人手不足,安排混亂,負責帶位呀姐求其~ 唔會有下次!

但係個馬拉盞通菜就非常鹹,個馬拉盞冇撈勻!

仲叫咗個辣酒煮螺,螺肉有潺,友人話新鮮先會有,但係就好鹹!

叫咗個jerjer粉腸,不過不失啦~

唔會有下次!
2019-01-01
2018-12-17 1371 浏览
天氣終於轉涼,凍冰冰就最岩去食香港特色煲仔飯啦!本來想去油麻地,但係一睇發現食開果間差左好多,惟有再search下邊度好啦!見到呢間江湖小棧有豬油煲仔飯,好吸引!星期六七點幾去到已經有一堆人係門口等緊,要等差唔多30分鐘先入得。仲差一個的時候會問定你食咩飯,煲定等你唔洗等咁耐!呢度的煲仔飯有好多選擇,有普通的又有自選三餸。我地揀左土魷煲仔飯同臘味滑雞,仲叫左一個馬拉棧燒通菜。可能我地一落完order就好快有位,所以坐左一陣先有得食!呢度地方都幾逼,我地係坐係走廊加的摺枱,坐得唔算舒服。煲仔飯會連埋豬油同豉油一齊上,落完豬油焗一陣,食的時候再落埋豉油!煲仔飯有豬油香,有甜甜的豉油,土魷的鮮味,臘味的咸香,仲有大大塊的飯焦呀!🤤🤤🤤呢度d煲仔飯係真係幾好食!可以encore! 不過提提大家,食臘味飯的朋友唔好落大多豬油,因為臘味本身都油,落得太多成個飯就會太油喇!仲有馬拉棧燒通菜,通菜新鮮有甜味,煮得岩岩好,不過係油左d!同埋煲仔飯好好食,變左我地成日掛住食飯,忘記左個通菜,下次可能淨食飯算喇!🙊🙊🙊

臘味滑雞煲仔飯

馬拉棧燒通菜
2018-12-15
臘味滑雞煲仔飯
2018-12-13 894 浏览
睇新聞得知呢間煲仔飯用豬油,正評如潮,所以今日黎一試!佢d煲仔飯有好多選擇,貪心既心對好多種都心思思想試~咁啱佢又可以揀1-3款食材都一樣價揀左鯰魚、肉餅、臘腸煲仔飯,朋友揀左田鷄、潤腸、臘肉飯!個飯一到,會附上一枝豬油同一枝醬油比你自己淋一打開個蓋,淋上豬油後,d飯焦係啱啱好吾痴煲,第一次食到咁完整又脆口既飯焦煲仔飯一到即刻食,食到尾先記得影相!個人覺得臘肉同潤腸好吾錯!另外,仲叫左避風塘鷄翼尖、燒牛舌同燒粟米,每一樣都用心去煮,好好味!今次食得好盡興,下次會再黎食!
睇新聞得知呢間煲仔飯用豬油,
正評如潮,所以今日黎一試!

揀左鯰魚、肉餅、臘腸煲仔飯,
朋友揀左田鷄、潤腸、臘肉飯!
個飯一到,會附上一枝豬油同一枝醬油比你自己淋
煲仔飯一到即刻食,食到尾先記得影相!
個人覺得臘肉同潤腸好吾錯!
今次食得好盡興,下次會再黎食!
  • 臘肉煲仔飯
  • 燒牛舌
2018-12-03 928 浏览
星期六晚上,係豪無主意下老婆話想食煲仔飯。咁經過尼間見未夠6點已經有人排隊。咁就去試下啦。江湖小棧位置唔多,小店形式(我至愛)。佢其實都多選擇揀(不過唔記得影)。尼到有串燒同埋有少少客家菜,因為得兩個人,淨係叫飯同串燒就夠。煲仔飯即整,等左15-20分鐘。上檯連埋一樽鼓油同豬油。第一次食有豬油,侍應叫先落豬油焗一陣 再落豉油,真係好唔同。我叫臘味排骨,飯有少少脆飯焦。口感好好!飯香同埋臘味既味入晒飯到!係好食既。價錢70令蚊其實都抵,因為份量都有3-4碗。另外串燒叫左牛舌,雞腎同雞翼及燒通菜。雞腎燒得好乾身,有D柴,雞翼就好好食,皮脆唔乾。牛牛舌就正正常常。燒通菜唔記得影、不過落左馬拉盞燒。係幾野味。以小店黎講有驚喜!其實尼間鋪好旺,6點已排隧及一直有人拎飛等位。如果試,可能要訂位。想食煲仔飯,可以一試!

燒通菜唔記得影、不過落左馬拉盞燒。係幾野味。

以小店黎講有驚喜!

想食煲仔飯,可以一試!
2018-12-02
2018-12-02 729 浏览
這間店非常不建議去食。首先排隊要等好耐,店員同你講等半個鐘,千奇唔好信。我地4個人足足等咗1個鐘。到差不多可以入去,店員會話叫你煲定飯先,因為煲飯要20分鐘。佢費事要你再等,本身覺得系好事,起碼縮短咗等的時間。點知我地發現遲入黎果d反而快過我地。本身系外面已經等得耐,已經唔耐煩。點知佢仲要漏單,sorry都冇句。又等多20分鐘。。。。。仲有間嘢仲要收加一,我真系想問下佢有咩服務可言。要個客等咁耐,地方又細,水又唔加,仲好意思收服務費。重點系,我食完唔覺得間嘢好食咯,有又唔係好特別。普通茶餐廳都好食過佢,真係唔值得等咁耐咯。。。。完
這間店非常不建議去食。
點知我地發現遲入黎果d反而快過我地。
2018-11-06 835 浏览
都系好似平日,几条友放工松一松,feel到近日有点秋意便想吃煲仔飯,在open rice share找到這間小棧,起初看到地点覺得好偏遠好静,但我們去到門口真的不是太多人,我一推門後一看,覺得店舖细细裝修及設計都有特色,真的眼前一亮,我們坐下便看餐牌,点了2个煲仔飯,一个辣酒煮花螺,燒韭菜,我們陣住等餸,便周圍拍照,這店牆畫,罷設都系圍繞華山倫劍,等了一陣辣酒煮花螺上台,我們一吃花螺沒味道,好像普通桌熟,但汁底及蘿蔔好入味,跟住2个煲仔飯上台,在盛戴住煲仔的木架及胶壓,都几專業,因為上台煲仔很……很熱,作用保護,連同煲仔上台有1支暖鼓油及醋,几特別跟住我們馬上打开煲蓋倒鼓油,吃落飯味一般,鳳瓜排骨还可以,但煱蛋牛,真麻麻,最後上台燒韭菜,這碟菜外表沒特別,當夾了一小束吃,味道有点似干炒牛河,再加上小量芝麻一起吃,味道,整體食物都可以,飲料等了一晚才倒第2柸……重要熱水,真的叫人如何飲,可能怕你叫其他飲品,吾多飲汔水的我,這点我党得不好,最後我們都清晒台上食物
,連同煲仔上台有1支暖鼓油及醋,几特別
,最後我們都清晒台上食物
2018-11-05
  • 燒韭菜
2018-10-09 848 浏览
食左兩三年,本身都幾好食同幾抵食,慢慢變成唔煮飯落街食飯嘅選擇,以前每次兩人食二百蚊左右。可惜近一年加價加得太誇張,現在兩個人好容易就食到四百蚊,咁嘅價錢就真係唔使喺度食咯。
2018-10-03 1030 浏览
上年冬天呢間野賣廣告賣得好行,屋企人又鐘意食煲仔飯於是慕名而來,食過好幾次,終於忍唔住要寫個食評讚下了。襯天氣涼涼地,又約屋企人去開餐喇。我地7點鐘到,要等一張檯。可能食飯時間,而且鋪頭唔算大,都差唔多等左15分鐘到...為左快啲有得食,我地係出面已經諗定食咩,一坐低就落單今次叫左個煲仔小菜紫菜粉絲蝦腐煲($88)係最先黎..諗住叫個清清地既送,但味道都幾重,平時食開淡味野應該會覺得好咸,值得一讚既係個蝦腐好食,好彈牙。平時食開魚腐覺得口感淋bat bat,呢個有驚喜,成個煲都有好多舊跟住就我們的最愛砵酒焗魚腸($78)呢間野最值得反桌其實係焗魚腸,啲腸真係好大條好肥好多,最緊要係唔會有臭味!再灑啲糊椒粉,撈埋啲蛋非常yummy,一定要試!咁餐廳招牌係煲仔飯,我地都叫左兩個,佢啲配搭都幾特別,而且可以百搭。今次就一個特別一個傳統...欖角排骨土尤肉餅($73@)佢出名就出名在除左豉油調味,仲有豬油俾你落!個汁好似有慶過黎,同煲仔飯拎過黎果時都仲係熱熱地,可能怕凝固....啲油鐘意落幾多就幾多,講健康既就落少啲,但一定要落下,個飯真係香好多!落完再焗多陣,飯焦都多幾舊講下個餸啦,其實都冇

今次叫左個煲仔小菜
紫菜粉絲蝦腐煲($88)

跟住就我們的最愛
砵酒焗魚腸($78)

欖角排骨
土尤肉餅($73@)
講下個餸啦,其實都冇咩好講,正常啦,份量都多既。都係衰在自己,欖角本身夠咸,仲起勢加豉油,晒左.....
唯一敗北係佢唔係用真正果啲瓦煲,食落始終都係差咁啲野....
同場加映個
燒羊架($62)
有兩隻,好淋,好入味,唔食羊既屋企人話一陣穌味,而食羊既我地當然就覺得冇野啦,唔穌邊係羊呀?

...PS...我都知出街食野唔好講衛生,但正所為眼不見為淨,食煙都唔好俾客人見到呢,咁大個廚房仲要打開門咁光猛.....唔係人人接受到..

紫菜粉絲蝦腐煲
砵酒焗魚腸
羊架
欖角排骨煲仔飯
砵酒焗魚腸
2018-08-05 755 浏览
第一次同家人嚟食,還記得有不錯印象,今次第二次,介紹朋友一齊來,點了6樣野食,仲影定相,諗住寫好食評。可惜,本來很愛吃飯蕉的的我,飯蕉太‘痴’牙,通菜太鹹,仲有啲黃,鹽水煮蜆,食到尾,好似有啲臭,其他矮瓜,羊架,雞軟骨都沒有什麼特別,都是一般般,不是太好吃,有點鹹。到最後,以為大約三百幾,覺得都可以,但原來這小店,要加一,本人覺得唔太值
2018-07-02 621 浏览
真係唔想多講,因失望到一個點除左煲仔飯,叫做合格,同加豬油香啲之外全部野都係咸咸咸⋯⋯特別係客家咸肉,無想到咸到⋯⋯可以咸足幾日,希望我個腎唔會有事啦!仲要俾我屋企人見到,廚師係食住煙,燒串燒⋯⋯唔咁想像啲煙灰係條串燒上,放埋入口,就真係
真係唔想多講,因失望到一個點

除左煲仔飯,叫做合格,同加豬油香啲之外
全部野都係咸咸咸⋯⋯

2018-06-07 439 浏览
住喺荃灣咁耐每次經過都好奇點解門口都會有人排隊,今日見冇人可以直接入去,就睇吓佢有乜嘢咁吸引入到去原來佢個Menu好得意㗎,九陰真經葵花寶典,地方雖然好細但係佢都有少少心思去佈置,就算牙簽盒都係一個寶箱,另外有有啲都每一個座位一卡都會寫住唔同嘅門派,我坐嗰個就係武當,一於睇吓有乜食原來專門食煲仔飯同串燒叫咗三個煲仔飯臘腸田雞煲田雞排骨煲冬菇滑雞煲都幾足料,佢另外會比一樽豬油同埋甜豉油你自己加,不過講真煲仔飯料係好粥但係冇乜嗰種煲仔飯香噴噴嘅味道丶飯焦嘅效果都營做唔到,只有好微弱嘅飯焦但係唔脆,感覺上唔太有煲仔飯嘅感覺,但係味道係OK嘅招牌通才呢個係燒出嚟嘅通才,有金銀蒜普普通通啦OK幾抵$40油鹽水花甲煲呢個湯幾好飲㗎,但係個份量係好少好少,所以就講真兩個人都夠嘅,四個人每人得一啖仔,兩三隻顯就冇咗香煎魚頭呢個一放上黎香噴噴超級多蔥,好鬼正,仲要無腥味,唔錯唔錯蒜蓉金菇味道普普通通正常啦冇乜特別OK嘅總括來講呢度都唔錯,下次有機會再試其他

叫咗三個煲仔飯
臘腸田雞煲
田雞排骨煲
冬菇滑雞煲

招牌通才
呢個係燒出嚟嘅通才,有金銀蒜普普通通啦OK幾抵$40

油鹽水花甲煲

香煎魚頭
呢個一放上黎香噴噴超級多蔥,好鬼正,仲要無腥味,唔錯唔錯

蒜蓉金菇
味道普普通通正常啦冇乜特別

OK嘅總括來講呢度都唔錯,下次有機會再試其他

• 香煎魚頭
2018-05-14 377 浏览
主打煲仔飯同串燒煲仔一律$78,不論是預設的還是自選一至三餸,劃一收費。個人比較喜歡自選,自由度大點。我入席前朋友叫了兩轉煲仔飯,根本一滴飯焦都沒有,有點失望。上枱附上一支豬油和豉油,朋友不知豬油是重中之中,覺得肥沒有落,更顯得平平無奇。到了我叫的自選欖角+田雞+肉餅煲仔飯,特別要求要多飯焦,終於似返個煲仔飯,而且加返豬油,就是大榮華豬油撈飯的滿足。鹹蛋翠玉瓜,鹹蛋味不會過濃,入口味雷先嚐到鹹蛋味,再來是清甜的翠玉瓜,用來配濃味的飯其實幾適合。金銀蒜就極多蒜
主打煲仔飯同串燒

金銀蒜就極多蒜