// 𝙄𝙣𝙙𝙪𝙡𝙜𝙚 𝙄𝙣 𝘼𝙪𝙩𝙝𝙚𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙅𝙞𝙖𝙣𝙜𝙨𝙪 𝙁𝙡𝙖𝙫𝙤𝙧𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙃𝙖𝙣𝙙𝙘𝙧𝙖𝙛𝙩𝙚𝙙 𝘿𝙞𝙢 𝙎𝙪𝙢 - 𝙅𝙞𝙖𝙣𝙜𝙨𝙪 𝘾𝙡𝙪𝙗 🥢 //-Helmed by Master Chef Simon Ng Wang-chau alongside Executive Chef Hong Chi-kin, 𝐉𝐢𝐚𝐧𝐠𝐬𝐮 𝐂𝐥𝐮𝐛 is a sophisticated Chinese culinary gem located at the bustling heart of Sheung Wan, presenting authentic yet finest Jiangsu cuisines and dim sum dishes to impress all diners.-☞ 𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐃𝐢𝐦 𝐒𝐮𝐦 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐌𝐞𝐧𝐮 - 𝐇𝐊$𝟐𝟖𝟖 𝐩𝐞𝐫 𝐩𝐚𝐱 (𝐭𝐰𝐨 𝐩𝐚𝐱 𝐦𝐢𝐧.)This exclusive and time-limited set menu offers choices of appetizers, soup, main dish
This exclusive and time-limited set menu offers choices of appetizers, soup, main dish, and the finest dim-sum creations; with dim sums highlighting Steamed Xiao Long Bao; Organic Mushroom and Vegetable Dumpling; Wonton in Red Chilli Oil Sauce; Pan-fried Turnip Cake; and gooey Steamed Custard Bun to be chosen (1 order per guest) from the lunch menu.
The appetizer trio embraces the likes of Sliced Pork Terrine with Zhenjiang Black Vinegar that refreshing and appetizing; Shredded Chicken with Bean Sheets; and Chilled Chicken in Chilli Peppercorn Sauce for its tangy and delicately spicy flavors.
The set includes a soup from the fragrant and hearty options of Hot and Sour Soup, Braised Shredded Fish Soup, or Braised Conch and Chicken Soup; and a small main dish per guest from choices including Sichuan-style Spicy Fish Pieces, Braised Iberico Pork Belly, Stir-fried Beef with Scallions, and Fried River Shrimps with Prickly Water Lily.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ʀᴘ-ᴏʟ-sᴄɴ
2024-07-13 4551 浏览
中菜中除咗粵菜外、個人甚為欣賞江浙菜,合乎自己口味之餘菜式亦精緻,食材和賣相講究並非粗枝大葉之輩上環呢間江浙菜館有著私房菜般風格環境優雅,職員也有禮待客。適逢餐廳有個“週末點心套餐”,正好在此茗茶食點心、悠閒地嘆一個豐盛午餐♤香煎脆皮素鵝~腐皮煎得層次分明、酥香不過油膩。餡料較為簡單就是冬菇絲♤雙色鎮江餚肉~平時食上海菜都一定點呢款。餐廳做得頗為晶瑩高貴,黑醋啫喱配剔透肴肉,入口酸甜有致亦Q亦彈,唔駛另外再點醋亦已入味♤嵩山香乾馬蘭頭~馬蘭頭的味道別具強烈風格、喜歡的就很愛吃。慢慢細嚼會滲出點點甘澀清香味,配豆乾把所有材料切得細碎,簡單以鹽、麻油調味成為這個適合夏天進食的涼拌小菜♤宋嫂鮮魚羹~一切有魚入饌的菜都會得我歡心。呢個魚羹用嘅魚肉夠白、做成魚蓉效果又滑又Q味道都幾鮮美,混合薑絲、葱絲、火腿絲等熬成羹,個人覺得好飲♤鮮螺頭燉老雞湯~另加$50飲到呢個幾滋潤嘅靚湯,食材足料味道清潤唔過鹹♤江蘇雞頭米河蝦仁~雞頭米係芡實的一種我好鍾意食,佢有咬口帶少少彈性好啱我呢類咀嚼控!河蝦仁色澤白似玉味道淡而脆,亦係一道適合夏天食佳餚♤水煮牛肉薯粉條~嗌時都猶疑片刻因為唔嗜辣,經職員極推就大膽一
江蘇銘悅
江蘇銘悅

♤香煎脆皮素鵝
香煎脆皮素鵝
~腐皮煎得層次分明、酥香不過油膩。餡料較為簡單就是冬菇絲

♤雙色鎮江餚肉

♤江蘇雞頭米河蝦仁
江蘇雞頭米河蝦仁

♤水煮牛肉薯粉條
水煮牛肉薯粉條
~嗌時都猶疑片刻因為唔嗜辣,經職員極推就大膽一試。牛肉比我想像中嫩和濃,湯汁入口重麻輕辣燙,個人而言可以接受,薯粉吸收了醬汁非常惹味Q彈滑捋捋,撈飯食可以扒兩碗

♤招牌小籠包
招牌小籠包
~小蒸籠內一個包上,這個體積較平時的大一啲,餡/汁/皮各方表現平均可以一試

♤黑金奶黃包
黑金奶黃包
~黑金色澤搶眼,奶黃不甚流心份量適中,打卡成分居多
雙色鎮江餚肉
嵩山香乾馬蘭頭
鮮螺頭燉老雞湯
江蘇雞頭米河蝦仁
水煮牛肉薯粉條
2024-07-11 4416 浏览
𓋉 𓋉 𓋉突然想吃江浙菜,才發現香港正宗江浙菜不多。位於上環的「江蘇銘悅」口碑不錯,鄰近上環地鐵站非常方便,於是前往試試。原來餐廳有週末點心套餐 ($288/pp) ,套餐包括3款涼菜、1款湯羹、1款迷你手工小炒和1款點心,算是非常豐富呢。涼菜:𓂁雙色鎮江肴肉𓂁雞絲粉皮𓂁蒿山香乾馬蘭頭雙色鎮江肴肉是必點推介。鎮江肴肉以上湯豬皮膠作出晶瑩剔透的一層,這裏以浙醋多作一層,口感更顯酸甜清爽,層次豐富!馬蘭頭在香港不常見,細碎的馬蘭頭拌以香油五香豆乾,是清新開胃的江蘇家常菜,好吃。湯羹:𓂁咸肉豆腐湯𓂁宋嫂鮮魚羹鹹肉豆腐湯非常順口,宋嫂鮮魚羹用料豐富,鮮味十足,個人私心推薦。迷你手工小炒:𓂁上海咸肉菜飯𓂁上海外灘回鍋肉很久沒有吃過正宗回鍋肉,薄薄的五花肉帶點甜辣,佐飯一流!所以配上鹹肉菜飯剛好。點心:𓂁招牌小籠包𓂁蘋果叉燒酥招牌小籠包以迷你蒸籠盛載,皮薄但內裏上湯滿溢。蘋果叉燒酥非常鬆化,味道鹹香不油膩,令整頓午飯十分滿足。江浙菜本就是菜式小巧精緻,烹調講究,連餐具都有文人的雅致氣質。這𥚃充份體現了江浙菜的精髓。

𓋉 𓋉 𓋉

2024-07-07
午餐
  • 招牌灌湯小籠包
2024-06-18 3934 浏览
週未好多時都會想慢活一下 西式就有all day breakfast,而中式就一定係點心上個週末突然點心癮起 見到上環嘅江蘇銘悦有週末點心套餐就去左試試週末點心套餐好多選擇嘅點心每人可以自選三款涼菜 l 一款湯羹 l 一款迷你手工小炒 l 一款點心 涼菜雙色鎮江肴肉 l 雞絲粉皮 l 江南麻辣口水雞雙色鎮江肴肉分上下層上層用上浙醋下層就係水晶肴肉入口充滿醋嘅酸香同時亦帶一陣甘香肴肉光滑晶瑩 質感彈牙 味道鮮嫩雞絲粉皮充滿陣陣芝麻香口內雞嘅麻辣調味好惹味 麻香好突出湯羹江南酸辣湯 l 油豆腐粉絲湯酸辣湯中 酸同辣味嘅平衡感好好唔會互相搶去各自嘅風味油豆腐粉絲湯好足料湯底好清香唔油膩配料亦好豐富 每一啖都好滿足手工小炒江蘇雞頭米河蝦仁 l 水煮牛肉薯粉條河蝦仁質感好香滑而且入口爽脆彈牙清炒已經突顯出蝦仁嘅鮮嫩感配搭帶點粉糯感嘅雞頭米 入口更有層次感水煮牛肉嘅水煮湯好香 味濃得黎又唔會過鹹膩水煮湯充滿麻。香。辣 越食越惹味牛肉嫩滑而且帶嚼勁 薯粉煙韌彈牙 索晒水煮湯內香料及辣椒嘅精華點心招牌小籠包 l 黑金奶黃包水籠包皮唔會過厚 簿得黎又唔會好易穿內裏充滿鮮甜又富肉香嘅湯汁配上鮮肉餡咬入口爆
週未好多時都會想慢活一下

河蝦仁質感好香滑而且入口爽脆彈牙
清炒已經突顯出蝦仁嘅鮮嫩感
配搭帶點粉糯感嘅雞頭米 入口更有層次感
水煮牛肉嘅水煮湯好香 味濃得黎又唔會過鹹膩
水煮湯充滿麻。香。辣 越食越惹味
牛肉嫩滑而且帶嚼勁
黑金奶黃包鬆軟而且內裏奶黃餡濃香
帶住淡淡鹹蛋黃及奶香
油豆腐粉絲湯
黑金奶黃包
上環江蘇銘悅-週末點心套餐🥟🫖餐廳用上寶藍色做主調🩵設計靈感來自中式傳統建築四合院的骨幹架構,感覺時尚帶有貴氣,主要提供江蘇菜,十分適合宴客、與親朋聚會。週末提供點心套餐,分別有涼菜、湯羹、迷你手工小炒、點心,性價比高!🔸涼菜(選3款)雙色鎮江肴肉,最鍾意呢一款,鹹甜微酸的感覺好開胃。江南麻辣口水雞🐥雞肉鮮嫩,唔算太辣,好惹味!煎脆皮素鵝🦆外皮煎得酥脆,食落一層一層,係素食者嘅好選擇!🔸湯羮(每位選1款)江南酸辣湯🌶️超級足料,有冬菇絲、雲耳、筍絲等等,味道酸甜微辣,係最近飲過最好飲嘅酸辣湯!宋嫂鮮魚羹,味道清甜的鮮魚羹,魚肉入口即化🐟🔸迷你手工小炒(每位選1款)京蔥爆牛肉,牛肉肉質嫩滑🐮炒得好香,蔥香滿溢。京城炒拉麵,看似普通嘅炒拉麵🍜都炒得好好味,麵條有嚼勁,醬汁都唔會好重手,鹹度適中,加咗餐廳自家製嘅辣椒油,味道更上一層😍🌶️🔸點心(每位選1款)招牌小籠包,可以話係皮薄餡靚,充滿肉汁,味道鮮甜。紅油抄手🌶️十分飽滿,味道香辣可口😋每位$288📍#江蘇銘悅 (#上環美食)#上環 干諾道中130-136號誠信大廈2樓
上環江蘇銘悅-週末點心套餐🥟🫖

🔸涼菜(選3款)
雙色鎮江肴肉,最鍾意呢一款,鹹甜微酸的感覺好開胃。

江南麻辣口水雞🐥雞肉鮮嫩,唔算太辣,好惹味!

煎脆皮素鵝🦆外皮煎得酥脆,食落一層一層,係素食者嘅好選擇!

🔸湯羮(每位選1款)

宋嫂鮮魚羹,味道清甜的鮮魚羹,魚肉入口即化🐟

🔸迷你手工小炒(每位選1款)
京蔥爆牛肉,牛肉肉質嫩滑🐮炒得好香,蔥香滿溢。

🔸點心(每位選1款)

每位$288

📍#江蘇銘悅 (#上環美食)
#上環 干諾道中130-136號誠信大廈2樓
踏入食大閘蟹嘅季節🦀 大家都食蟹食唔停口😹喺上環嘅呢間江浙菜絕對有保證餐廳裝潢似高級私人會所✨ 價錢合理爆膏嘅清蒸大閘蟹相信都唔使我介紹😬軟嫩多汁一咬即化嘅清燉蟹粉獅子頭令人好滿足🤗除咗大閘蟹菜式之外 其他食物都好高質涼拌杭椒鮮鮑角同藤椒乳鴿惹味又過癮特別喺藤椒乳鴿嘅陣陣麻香🥰😆個人頗欣賞江蘇一品八寶鴨🤤外皮金黃酥脆嘅油香鴨皮包住香口嘅糯米飯 超多心機嘅手工菜 令人食完一嚿又一嚿😚整體嚟講都十分推介 可以嚟試吓!!!
踏入食大閘蟹嘅季節🦀 大家都食蟹食唔停口😹

特別喺藤椒乳鴿嘅陣陣麻香🥰😆

個人頗欣賞江蘇一品八寶鴨🤤

外皮金黃酥脆嘅油香鴨皮包住香口嘅糯米飯
超多心機嘅手工菜 令人食完一嚿又一嚿😚

整體嚟講都十分推介 可以嚟試吓!!!
2024-10-24 306 浏览
餐廳在平台提供優惠券,也就是每五百元用一張便宜了十多元,埋單前跟待應確認可以用券才買(餐廳待應服務其實很不錯),埋單時貌似管理層或收銀員就開始說訊號不好不能掃描優惠券的碼,我們說我們手機訊號沒問題可以分享流量也被拒絕,然後用信用卡付款訊號居然就沒問題了😂其實全單也就一千五、六百,服務也可以,優惠券也只是便宜五、六十元,不給優惠也沒什麼,其實就等同其他餐廳送份甜品,管理層沒必要搞什麼訊號不好不給用優惠券吧。我買了券還要花時間去辦退款呢😅
2024-10-10 617 浏览
蘇州的浙江菜讓人印象深刻,菜品精緻,味道鮮美。特別是那道清蒸白魚,肉質鮮嫩,搭配特製醬汁,讓人回味無窮。雖然整體味道不錯,但價格偏高,對於預算有限的食客來說,可能需謹慎考量。服務方面也相當周到,環境雅緻,適合聚餐或約會。總體而言,若追求高品質的用餐體驗,這裡值得一試,但要做好心理準備,價格可能略貴😝
江蘇菜是中菜的八大菜系之一 在香港較少有主打江蘇菜的中菜館 餐廳裝潢以貴族寶藍色為主色調 時尚有格調 近來這裡推出了點心套餐 供應多款涼菜 湯羹 迷你手工小炒及點心 假日想去飲茶吃點心的話 不妨到此一試.【涼菜】涼菜可選三款 雙色鎮江肴肉頗有驚喜 上層用了浙醋因此光滑晶瑩 下層是水晶肴肉 入口充滿醋香與酸香 另外的雞絲粉皮入口爽彈 口水雞則麻香突出.【迷你手工小炒】小炒很推介京蔥爆牛肉 牛肉經過快速翻炒保持了嫩滑的口感 同時吸收了京葱的香氣 牛肉嫩滑多汁 細嚼時散發出豐富的肉汁 河蝦仁鮮嫩且入口爽彈 配搭帶點粉糯感的雞頭米 大大增添層次感.【湯羹】宋嫂鮮魚羹和江南酸辣湯也是這裡的人氣之選 魚羹的質地滑嫩細膩 味道清甜 以新鮮的魚肉作為主要成分 搭配豐富的配料如蔬菜和香菇等 味道更加豐富多樣 喜愛酸辣的話可選擇江南酸辣湯 融合了酸味和微辣 配料包括冬菇絲 雲耳 筍絲等 味道酸中帶微辣十分開胃.【點心】點心則選了招牌小籠包和黑金奶黃包招牌 小籠包皮薄且內裏充滿鮮甜的湯汁 黑金奶黃包鬆軟 雖然咬開未至於很流心 勝在奶黃餡濃郁 散發陣陣鹹蛋黃和奶香.江蘇銘悦以江蘇菜美饌為主 菜式小巧精緻 店內
【涼菜】

【迷你手工小炒】

【湯羹】

【點心】

江蘇銘悦以江蘇菜美饌為主 菜式小巧精緻 店內寬敞舒適 並設有多間特色的貴賓房 具私隱度 不失為商務宴會或家庭聚會的首選之地🫖

🔹週末點心套餐 (只限午市|兩位起) | $288
▪️涼菜 (限選三款)
▪️湯羹 | 迷你手工小炒 | 點心 (每位選一款)
2024-06-22 2312 浏览
週末點心套餐 $288/位 (只限午市|兩位起)有多款涼菜、湯羮、迷你手工小炒及點心選擇! 好啱多人分享👏🏼 涼菜(限選3款)雙色鎮江肴肉 雞絲粉皮香煎脆皮素鵝
湯羮(每位選1款)宋嫂鮮魚羹 : 鮮魚好嫩滑 巧師傅刀工🤌🏼
迷你手工小炒(每位選1款)雪里紅上海年糕麻辣宮保雞丁
點心(每位選1款)招牌小籠包 : 皮透薄 肉汁澎拜🫶🏼香煎豚肉窩貼: 豚肉窩貼 肉好嫩 煎得好脆!!
週末點心套餐 $288/位 (只限午市|兩位起)

涼菜(限選3款)
雞絲粉皮
香煎脆皮素鵝

湯羮(每位選1款)
: 鮮魚好嫩滑 巧師傅刀工🤌🏼

迷你手工小炒(每位選1款)
雪里紅上海年糕

麻辣宮保雞丁

點心(每位選1款)
: 皮透薄 肉汁澎拜🫶🏼

香煎豚肉窩貼
: 豚肉窩貼 肉好嫩 煎得好脆!!
2024-06-15 2641 浏览
舌尖上的中國,想嚐盡中國美味這次有福了!! 【江蘇銘悅】最近邀請來自杭州的客席廚藝大師施俊先生與他的團隊來到香港,以江浙「魚米之鄉」的海鮮之味為設計菜色主題,編製作了多款單點菜式。當日的菜色現在都還回味無窮🤤尤其『糟骨頭肉粒蒸頂級膏蟹』與『東坡和牛肉』最為記憶深刻✨『東坡和牛肉』以澳洲和牛重新演繹傳統東坡肉,呈方塊的牛肉燜煮至入味軟綿,脂肪和肉層層相隔,入口即化『糟骨頭肉粒蒸頂級膏蟹』以拆件的蟹肉和滿滿的蟹膏連蟹蓋放上肉餅上蒸,鮮甜蟹汁及豐腴蟹膏在烹煮過程中滲入肉餅,海鮮的香甜與肉汁的海陸融合,絕對是完美的組合。🔸山核桃九年百合石榴包 🔸蝦子茭白竹蟶 🔸柚香燻鱈魚 🔸藤椒乳鴿 🔸沉魚落燕 🔸糟骨頭肉粒蒸頂級膏蟹 🔸東坡和牛肉 🔸特色香酥鴨 🔸葛仙米桃膠燉香梨
舌尖上的中國,想嚐盡中國美味這次有福了!!
【江蘇銘悅】最近邀請來自杭州的客席廚藝大師

🔸葛仙米桃膠燉香梨

• 東坡和牛肉
  • 糟骨頭肉粒蒸頂級膏蟹
  • 藤椒乳鴿
今次嘅套餐我地要咗一啲偏川菜,辣少少嘅菜式。整體都有啲fusion嘅感覺。同埋唔會話有種好麻好辣嘅feel。會偏甜少少。唔食得麻辣嘅人依啲就岩 👍🏻 每碟都非常精緻💗𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥週末點心套餐只限午市 | 兩位起每位 $288涼菜✨ 雞絲粉皮、醉香雞翼、江南麻辣口水雞湯羹✨ 江南酸辣湯、鮮螺頭燉老雞湯 +$50迷你手工小炒✨ 麻辣水煮鮮魚片、乾煸開洋四季豆點心✨ 招牌小籠包 、紅油抄手ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Jiangsu Club 江蘇銘悦📍2/F, Alliance Building, 130-136 Connaught Road, Sheung Wan, Hong Kong◇◇◇◇◇◇◇◇◇

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

週末點心套餐
只限午市 | 兩位起

每位 $288

涼菜

✨ 雞絲粉皮、醉香雞翼、江南麻辣口水雞

湯羹

✨ 江南酸辣湯、鮮螺頭燉老雞湯 +$50

迷你手工小炒

✨ 麻辣水煮鮮魚片、乾煸開洋四季豆

點心

✨ 招牌小籠包 、紅油抄手

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Jiangsu Club 江蘇銘悦

◇◇◇◇◇◇◇◇◇

2024-03-31 3534 浏览
餐廳開張一年多,如果不是在上環工作的朋友介紹,都不知道有這間餐廳,試過之後覺得可以再encore餐廳裝修雅致,有數個廂房,可能樓底不高,加上食客講嘢都幾大聲,環境少許嘈雜⭐️⭐️⭐️野椒渨湯酸菜鱈魚(六件)$328雖說鱈魚只有六件,但份量足夠4人食用。湯底香濃,酸辣味突出;鱈魚、酸菜好吃;最重要是湯可直接喝,因為辣椒呀、麻椒等等已隔起,亦沒有油浮面,絕對做得比專門食酸菜魚的餐廳更出色。⭐️⭐️⭐️兩頭烏雲腿扒時蔬 $208標榜是「兩頭烏」豬,火腿咸香,上湯鮮味,令娃娃菜鮮甜好食⭐️⭐️⭐️招牌灌湯小籠包(四件)$88皮薄煙韌不粉,夾起、點完醋都不穿。湯汁和餡的比例剛好,可以優雅地一啖放入口黑椒牛肉餃 $98/3件魚子醬海鹽糖心燻蛋 $48/隻食上海菜必點的糖心燻蛋,就一般般。雖然有魚子醬點綴,但沒有煙燻味及比較淡。茅台白酒釀湯圓 $108很讚的甜品,雖然只有小小一碗,但充滿茅台香味

⭐️⭐️⭐️野椒渨湯酸菜鱈魚(六件)$328
酸菜鱈魚

⭐️⭐️⭐️兩頭烏雲腿扒時蔬 $208

標榜是「兩頭烏」豬,火腿咸香,上湯鮮味,令娃娃菜鮮甜好食

兩頭烏雲腿娃娃菜

⭐️⭐️⭐️招牌灌湯小籠包(四件)$88

黑椒牛肉餃 $98/3件
牛肉煎餃

魚子醬海鹽糖心燻蛋 $48/隻
糖心燻蛋

茅台白酒釀湯圓 $108

很讚的甜品,雖然只有小小一碗,但充滿茅台香味

茅台酒釀湯圓
2024-02-28
酸菜鱈魚
兩頭烏雲腿娃娃菜
茅台酒釀湯圓
2024-03-17 3563 浏览
同事早於一年多已跟我推介位於上環的江蘇銘悦,可惜一直太忙太多地方要去沒有機會嘗試😝多得L公子相約,並放手交給我選擇地點、寫菜單,我沒多思索就選擇這裡了!格局相當精緻。有多間貴賓房連卡拉OK器材供選擇,適合各類飯局私人飯局用。師傅們都擁有逾20年的知名食府中菜料理經驗,如米芝蓮滬菜食府夜上海,功夫相當紥實。當晚點了招牌菜涼拌杭椒鮮鮑角、玫瑰花龍井茶煙燻鴿皇、金陵生炒糯米蟹、皇湯帶子軟魚麵、灌湯小籠包等等。除了乳鴿醃製時間可以稍長及多加玫瑰露外,其他菜式都相當滿意。涼伴鮑角精挑新鮮六頭南非鮑魚,配上杭州盛產的新鮮杭椒調味,帶絲絲辣勁,相當醒胃!金陵生炒糯米蟹鮮甜,糯米粒粒分明口感軟糯,還帶微咸蛋黃香味。主食最後上皇湯帶子軟魚麵,皇湯用龍蝦煲,上桌前灼帶子上,非常鮮甜。最後的甜品妃子笑炸湯圓創作靈感來自荔枝妃子。先把火龍果汁去籽加入湯圓皮,把奶黃及咸蛋黃成流沙內餡,湯圓香炸猶如顆顆妃子笑般,甘香蛋黃如流沙般湧出,每口都帶蛋香及奶香。侍應介紹菜式時說第一口可先試原味,第二口放隨碟的薄荷葉。薄荷葉跟火龍果汁的湯圓皮出奇地搭配,齒頰留留香🥰

玫瑰花龍井茶煙燻鴿皇
金陵生炒糯米蟹
招牌灌湯小籠包
妃子笑炸湯圓
酒釀丸子
我哋兩個女仔喺 hong Kong restaurant week訂購咗這間餐廳的晚餐套餐 都成1200幾……首先 頭盤有三款嚟到嘅時候 我同我朋友食 幾啖就發覺唔對路佢上錯咗頭盤, 跟住問佢攞餐牌 再確實佢哋落錯單畀錯頭盤。 我朋友基本上 只係食咗其中兩款嘅一部分另外一款完全冇食過, 而我本人就三款都食咗一半. 之後佢立刻攞走咗我哋嘅頭盤然後十分鐘後 再上原本嘅頭盤畀我哋但係我哋發覺中間其中一格變咗係一朵菊花. 其實咪就係小家嘅行為囉, 見到我哋食咗一部分所以佢連其中一款都唔畀返我哋. 你收得咁嘅錢有咁嘅格局仲要係你哋上錯 頭盤, 大方啲嘅做法基本上好多高級餐廳都會送埋畀你哋試. 同埋唔會咁斤斤計較囉. 之後 佢哋好似想一個鐘頭內上曬所有嘅食物畀我哋趕我哋走咁樣。其實一次過上曬所有嘅食物對於食物質素嚟講真係好差, 因為成枱都係嘢我都唔知應該食邊一款好,而大部分嘅餸都應該要趁熱食例如燉湯, 小籠包 同埋魚. 其實我哋真係想一路食每一道菜慢慢傾計可以品嘗但係佢選擇一路吹我哋然之後竟然話使唔使幫我哋分小籠包我想請問小籠包可以點樣分?如果你夾起嘅時候穿咗係唔係佢負責? 所有嘢都已經凍曬其實一
之後 佢哋好似想一個鐘頭內上曬所有嘅食物畀我哋趕我哋走咁樣。其實一次過上曬所有嘅食物對於食物質素嚟講真係好差, 因為成枱都係嘢我都唔知應該食邊一款好,而大部分嘅餸都應該要趁熱食例如燉湯, 小籠包 同埋魚. 其實我哋真係想一路食每一道菜慢慢傾計可以品嘗但係佢選擇一路吹我哋然之後竟然話使唔使幫我哋分小籠包我想請問小籠包可以點樣分?如果你夾起嘅時候穿咗係唔係佢負責? 所有嘢都已經凍曬其實一啲都唔好食. 唔知係唔係趕住收工但係我見我哋食完之後都仲有好多台喺度當然可能其他台有開酒同埋十個八個人,張單大過我哋,所以招呼都會唔一樣。 我想講你喺咁樣嘅地方夜晚黑人影都唔多个, 你唔係靠口碑或者熟客介紹基本上好少會人專登過去食你哋,仲要做到冷高級但係有咁樣嘅服務態度咁樣嘅質素同management真係好失望仲要都唔係平。
一定唔recommend.
大把地方好過佢。
2024-03-06