2016-08-19 1695 浏览
午餐要取號排隊,朋友比我到的早了五分鐘左右,我到時已經排到了。這間池記很大,我們上了去第二層。午時有套餐,配小菜與飲品,我要了牛腩菜飯,配蘿蔔;但後來才知道牛腩菜販裡本來就是有很多蘿蔔的。很大一份,量足。牛腩牛筋比例很好,爽口入味,牛腩中的蘿蔔與單點的蘿蔔味道不太一樣,牛腩裡的更濃一些;單點的蘿蔔就比較清爽;菜飯比較糯軟,裡面應該有兩種青菜,青菜與米飯的比例也正好。很多,女生要午市套餐一般應該不會吃完,我甚至覺得飯量較小的女生兩個人點一個套餐就可以了。雖然人多,但等的不算久,十分鐘左右就吃到了。最後買單還送了六元現金卷。只是總體來講,這一餐花費98元,作為午餐確實算不便宜(苦笑)
吃了一些才想起來拍照
2016-08-18
吃了一些才想起來拍照
2016-06-27 2041 浏览
男友推薦的晚餐,說是比較好坐的粉麵餐廳,說真的,翠華/太興/池記這種感覺很豪華的港式餐廳我們很少去,因為覺得「高手在民間」😎好了但既然他推介就去一次🤗牛筋麵感覺不錯哦,湯頭很甜很濃,牛筋味道好但有點碎,蘿蔔有點渣,整體還可以,小吃我選了這個蝦餃拼松露野菌餃,蝦餃是滿意的酒樓貨式但松露野菌餃是必吃吧!😍超清新的松露香和粒粒野菌味道非常搭!兩顆是不夠!!然後餐飲是熱薏米水很意外的有下重薑味!可以平衡薏米的涼性,我覺得有細心加分!☺️男友點了牛腩讚岐烏冬,味道不錯但我是比較喜歡配麵/粉之類的主食啦🤔然後燒賣跟凍竹庶茅根水也達到期待的味道😂最後還有馬豆糕做甜品,然後價位蠻高,但整個用餐感覺不錯,可以為了野菌餃再來😂
男友推薦的晚餐,
說是比較好坐的粉麵餐廳,
因為覺得「高手在民間」😎

好了但既然他推介就去一次🤗

感覺不錯哦,
湯頭很甜很濃,
牛筋味道好但有點碎,
蘿蔔有點渣,
整體還可以,

小吃我選了這個蝦餃拼松露野菌餃,
蝦餃是滿意的酒樓貨式
但松露野菌餃是必吃吧!😍
超清新的松露香和粒粒野菌味道非常搭!
兩顆是不夠!!
蝦餃拼松露野菌果
然後餐飲是熱薏米水
很意外的有下重薑味!
可以平衡薏米的涼性,
我覺得有細心加分!☺️
熱薏米水
男友點了牛腩讚岐烏冬,
味道不錯但我是比較喜歡配麵/粉之類的主食啦🤔
牛腩讚岐烏冬
然後燒賣跟凍竹庶茅根水也達到期待的味道😂
燒賣
凍竹庶茅根
最後還有馬豆糕做甜品
然後價位蠻高,
但整個用餐感覺不錯,
可以為了野菌餃再來😂
2016-06-22
蝦餃拼松露野菌果
熱薏米水
  • 松露野菌餃
2016-06-19 1312 浏览
是日爆出驚人消息, 大銀行家好友二話不說出來陪伴, 很感動! 平日十二時半到達, 不用等候便可入座, 真好!場內頗大, 分兩層. 看看餐牌, 套餐頗貴, 但吃飽了才有力氣打仗吧? 點選了雲吞麵+炸鯪魚球+熱豆漿 (HK$70).雲吞麵, 細細碗的, 男士一定不夠. 看賣相已有點不悅, 不太喜歡麵條像是發脹似的覆蓋在碗內. 試一口雲吞, 蝦佔著九成, 雖然質感夠爽口,但欠缺豬肉香, 感覺真的太單調了. 碗小麵多, 在缺乏湯下, 麵條是有點發脹, 不大欣賞.炸鯪魚球, 外層炸得夠香脆扎實, 但鯪魚肉內調味明顯過鹹, 味道既不鮮也不香, 只好用八個字形容: 金玉其外, 敗絮其中.熱豆漿, 夠大杯, 帶點豆香, 味道不會過甜, 不錯.冷靜過後則回公司去.

熱豆漿, 夠大杯, 帶點豆香, 味道不會過甜, 不錯.

冷靜過後則回公司去.
2016-06-14
2016-06-15 901 浏览
出咗地鐵口就到喇,不過覺得有D貴咯,朝早係添好運飲個茶食咗唔少點心都卑呢度平吖,不過入咗來都試下喇,畢竟呢度都幾出名嘅!雲吞麵,好細吖,乜嘢都細,碗好細,麵好細,雲吞好細,雲吞都幾可以吖,出邊嘅皮好柔軟好滑嫩,裡邊嘅蝦好彈牙,調味啱啱好。麵無我想象中嘅咁好味,可能係我對佢期待都幾高喇,其實係仲過得去嘅。菠蘿叉燒包,其實我係想試下同添好運嘅酥皮叉燒包又乜唔同喇,皮都算酥脆,不過覺得呢度嘅叉燒比較甜,我唔係幾鐘意咯。薏米水姜味濃到乜咁,我係一d都唔鐘意喇,不過人地對胃好吖,我最近食得有d寒,所以係要飲下呢嘅養下胃個喇。
薏仁水
菠蘿叉燒包
雞翅
2016-05-24
  • 薏米水
2016-06-14 414 浏览
間店就係系地鐵香港站c出口嘅位置,好近。今朝去飲茶食咗唔少嘢,所以lunch食得比較遲,不過又好彩我唔係幾肚餓,如果唔係佢呢度嘅嘢都細細一碗根本唔夠我食,叫咗淨雲吞,因為我唔係幾鐘意佢地嘅麵,雲吞出咗名嘅細,皮好滑,雲吞裡邊嘅蝦好爽脆,啱啱好一啖一隻喇。蠔油冬菇強烈推薦去試下,好喇,其實係因為我自己好鐘意好鐘意食冬菇喇,無論係乾嘅新鮮嘅都鐘意食,呢度嘅冬菇悶得好霖好入味,冬菇味好濃,同蠔油悶好襯吖!!豆腐花好甜好滑,其實我係特別要求多放咗糖水嘅,因為我鐘意食甜d,呢度豆腐花係得嘅!奶茶麻麻地,唔可以話不好飲,又唔想講特別好飲,好喇,個人感覺喇!
淨雲吞
蠔油冬菇
奶茶
豆腐花
2016-05-22
蠔油冬菇
  • 淨雲吞
2016-04-27 1131 浏览
有時為左食一餐好野,等位系在所難免既,今天突然想食下池記,結果過黎發現滿曬位,兜左一圈返黎先勉強有個單人位比我坐下,想話要個排骨鳳爪,點幾耐都點唔到,唯有求其點住碟豬蹄同牛肉丸食住先喇。豬蹄都算夠火侯,肉質咬落幾軟糯下,就系油膩左少少,牛肉丸表面比較干身,食入口都幾爽口彈牙既。
2016-03-01
$65 (早餐)
因中午時間, 只有午市套餐可選擇。選了:雲吞水餃麵 -- 應該是招牌吧,不過雲吞水餃質素一般, 沒有太大感覺(又一證明米朱連是癈話)! 麵卻極差勁!又不彈牙亦沒味道, 不能想像池記是這般質素! 上湯芥蘭 -- 反而菜很嫰很新鮮,湯底沒有特別熱檸水 -- 我本來想要凍檸茶走甜,可是告知"沒有走甜,只有少甜" 我真的想了幾秒才懂反應: 為什麼有少甜卻不能走甜?只要不加糖水便行啦!後來想到餐廳因慳水吧的緣故,飲品已經調好,加水給你就是少甜,不過絕對沒辦法走甜! 好戲在後頭 -- 本來都知在中環午膳沒有好結果,選間叫做有名氣的吧,食物不好,服務卻更不濟! 去到門口俾錢時竟然叫我排在一條人龍後面,這人龍是什麼?是在買外賣的人呀!為什麼結賬不是分開的?要我排在一條已企到門口的隊,這要等幾耐?全部人要落order,找錢,而且它慳皮到只有現金交易! 我真的少見識了,我真。係未見/試過做顧客是這樣折墮吧!幸好我有散紙,掉低走 -- 一去冇回頭!
因中午時間, 只有午市套餐可選擇。選了:

上湯芥蘭 -- 反而菜很嫰很新鮮,湯底沒有特別

题外话/补充资料: 慳皮與顧客服務,那一樣重要d? 很明顯池記是前者! 我本想找它總部/客服/寫字樓電話提出我的投訴&建議,不過它不care顧客服務的地步到 ... 我找了很久也找不到; 致電餐廳亦說沒有。算了吧,我教精它也不會有好處!
2016-04-18
2016-01-02 1355 浏览
海蝦雲吞麵配薏米水$40 雖然細碗左d但味道搭夠 雲吞好足料原隻蝦而且仲好鮮好爽 但麵嘅鹼水味就重左少少 不過都好爽口 不過個湯就鹹左少少而且仲有d鹼水味!平時都有自己煲開薏米水 但呢度嘅都好特別佢加左薑汁同蜜枣調味 飲落有少少薑味 而且個甜度岩岩好而且好足料
海蝦雲吞麵配薏米水$40

而且好足料
2015-12-29
  • 薏米水
2015-12-10 885 浏览
同同事嚟我只是食了個牛坑腩麵佢食套餐有同一個桶子雞小食牛坑腩麵,牛腩肥瘦適中色澤光鮮又香又好味湯底好清甜,飲得出係經過多時去淆制麵都幾爽滑,好有口感白蘿蔔炆得入味清甜無渣桶子雞套餐不過同事佢話麻麻地第一次幫襯,講真都幾貴大家都飲茶算
同同事嚟我只是食了個牛坑腩麵
佢食套餐有同一個桶子雞小食
牛坑腩麵,牛腩肥瘦適中色澤光鮮又香又好味
湯底好清甜,飲得出係經過多時去淆制
麵都幾爽滑,好有口感
白蘿蔔炆得入味清甜無渣
桶子雞套餐不過同事佢話麻麻地
第一次幫襯,講真都幾貴大家都飲茶算
2015-11-13 955 浏览
有時候懶得連餐廳都不願找(雖然是個legit foodie haha)池記的下午茶卻是個不錯的選擇$38 一碗麵連熱飲是日吃了碗牛筋麵牛筋不會太腍,很香麵也挺爽口的很喜歡它的湯讓蘿蔔都吸收了那個濃味!
池記的下午茶卻是個不錯的選擇
$38 一碗麵連熱飲
是日吃了碗牛筋麵
牛筋不會太腍,很香
麵也挺爽口的
很喜歡它的湯讓蘿蔔都吸收了那個濃味!
2015-11-05
2015-04-22 2064 浏览
池記好處係夠近公司同埋易拎位.今日叫左個so炸豬排菜同埋海底椰雪耳糖水so炸豬排菜既豬排炸得太多粉, 食粉多過食肉, 加上落油太重手好漏.好在個海底椰雪耳糖水都幾唔錯, 好大份量, 食完潤晒
池記好處係夠近公司同埋易拎位.

今日叫左個so炸豬排菜
同埋海底椰雪耳糖水

so炸豬排菜
既豬排炸得太多粉, 食粉多過食肉, 加上落油太重手好漏.
好在個海底椰雪耳糖水都幾唔錯, 好大份量, 食完潤晒
海底椰雪耳糖水
2015-04-16
海底椰雪耳糖水
3K
2015-03-25 1783 浏览
有一段日子沒有帮襯, 今天剛好去大會堂聽管弘樂, 順道食番碗.  下午茶時段頗長, 由2:30至7:00, 價錢亦合理.我選了A餐, 水餃河+熱薏米水水餃大大粒, 餡料亦豐富, 有筍, 蝦, 豬肉.  這店的河粉是我最喜歡幼身那種, 好滑.  湯底清甜應該沒有加入味精, 食後完全沒有口渴感.薏米水加入薑和蜜棗, 材料足濃度夠, 飲後可暖胃, 讚!
我選了A餐, 水餃河+熱薏米水
薏米水加入薑和蜜棗, 材料足濃度夠, 飲後可暖胃, 讚!
题外话/补充资料: 順道一提辣醬是余均益產品, 夠香夠辣, 是喜歡食辣的人佳品!
2015-03-24
2015-03-01 1601 浏览
慕名而来,知道距贵都打算试下。同老公点左两个下午茶餐:馄饨面+鯪鱼球+豆浆;猪软骨菜饭+薏米水下午茶餐既馄饨面好细碗,面就觉得一般,的鲜虾馄饨真系好好食,馅里面好多虾子,虾肉爽口!面汤好鲜甜!鯪鱼球配埋传统蚬吤,弹牙爽口。豆浆味道都好浓,口感细滑。猪软骨焖萝卜,猪软骨好淋好好味,的肉汁好鲜甜,白萝卜都好鲜甜入味!个薏米水比较特别,系有埋姜,小麦,蜜枣一齐煲,味道唔错。不过个人觉得偏甜。
慕名而来,知道距贵都打算试下。

2015-03-01
2014-11-25 2119 浏览
放假時要去覆診 ,去到中環未食午餐!好在已過了午餐高峰期,搵位唔難,一向都喜歡池記個湯底!去到人潮散緊,店員指示我上一樓,坐一張二人枱!雖然唔使等位,上去見到都爆場,環境裝修幾有心思,中式但唔老土,深木傢俬配紅色牆,加啲中式擺設!中式得幾舒服!不過我個位好近洗碗位,全餐飯都聽住「兵玲嘭冷」由盤倒出碗碟嘅聲,好嘈吵! 枱墊就係午餐餐牌,我唔係太肚餓,叫個A餐「雲吞麵」,加油菜「蠔油冬菇」,店員問我要唔要加$5餐飲,可以豆漿或薏米水,我揀「熱薏米水」!然後一陣之後另一個店員就放低單據。食物好快上了! 蠔油冬菇:有5大隻,厚肉,忟得入味,啖啖肉,雖然話蠔油,但醬汁唔會一團啡色,係清澈嘅蠔油味,加上蔥花香味,好好食! 雲吞麵:麵响面,雲吞响底,話咁樣就唔會令啲麵咁快淋,飲一啖清澈嘅湯,好清甜大地魚味,有4粒雲吞,唔大隻,一啖一粒!皮好薄但唔會爛,中蝦爽口,咬開見到蝦之外,仲有大地魚碎,不過見唔到豬肉,無肉味,只有蝦嘅爽,比較寡!麵質爽口,可能爽口就唔索湯,所以淨食會無乜味,要連湯一齊食先好味! 薏米水:大杯夠熱!帶薑味,唔會好甜,飲完成身暖晒!秋冬暖啱!店員超級勤快,個個都上了摩打一
放假時要去覆診

店員超級勤快,個個都上了摩打一樣!
不過唔會無禮貌,食緊時店員要移動我旁邊張枱,都會同我講一聲,跌嘢又會講唔好意思,唔會趕就對客粗聲粗氣!
薏米水
蠔油忟冬菇
雲吞
2014-11-25
薏米水
蠔油忟冬菇
2014-08-25 2150 浏览
今日諗住試下《池記》嘅早餐,雖然見到餐牌後覺得價錢偏貴,但都試試睇下質素如何啦。店內裝修簡潔,我點咗份魚茸米粉併麥包厚多士配凍檸茶。麥包厚多士,選用嘅麥包好軟熟好多麥,可惜烘得唔夠香脆。魚茸米粉亦好普通,份量不大,而且所謂"魚茸"亦只不過係一般街市買到嘅鯪魚肉,湯底又不是魚湯。凍檸茶嘅茶味適中,不算香濃,但也不太甜。埋單$36蚊。
店內裝修簡潔,我點咗份魚茸米粉併麥包厚多士配凍檸茶。
麥包厚多士,選用嘅麥包好軟熟好多麥,可惜烘得唔夠香脆。
凍檸茶嘅茶味適中,不算香濃,但也不太甜。
埋單$36蚊。
2014-08-25
$36 (早餐)