餐厅: 沙嗲軒 (香港黃金海岸酒店)
资讯:

2019-04-30 1130 浏览
今晚收工,老公阿仔黎接我。之後過左黃金海岸食飯。冇諗過入酒店食的,不過誤打誤撞就入左去。因為被個menu 誤導左。anyway就試下啦!因為今早行完山,下午又開完會,所以自己冇乜胃口,我地就揀左兩個簡單菜。餐前,老公叫左支啤酒。巴東牛肉配烤薄餅牛肉味道好濃,而且偏辣,配埋烤餅黎食會中和到肉的味道,效果會好一點。肉質都好腍,唔靭.烤餅其實空口食,都好香好好吃海南雞飯賣相很好,味道也很好!飯是油飯雞件幾乎全去骨,而且好嫩滑,份量都算好足。雞湯好清,好好飲。價錢又唔貴,食到呢個質素都算超值。

餐前,老公叫左支啤酒。

巴東牛肉配烤薄餅

烤餅其實空口食,都好香好好吃

海南雞飯
賣相很好,味道也很好!
飯是油飯
雞件幾乎全去骨,而且好嫩滑,份量都算好足。
雞湯好清,好好飲。
價錢又唔貴,食到呢個質素都算超值。
2019-03-22
  • 海南雞飯
2019-04-07 957 浏览
如果要我講呢度嘅賣點係咩,我一定會話係服務囉,嘢食唔係特別出色咖咋。因為男朋友生日所以參加左黃金海岸兩日一夜嘅一個生日package,咁佢就會包嚟呢間沙嗲軒度食lunch嘅,Menu已經pre set咗㗎啦,如果唔食齋嘅話,其實係得三樣主菜揀,再配埋個肉骨茶,同埋一個薏米水。肉骨茶嚟講就非常高質,因為佢個肉唔會太銀,唔會好硬好難咬開,而且唔會因為煲太耐而喪失咗肉味,另外個茶嘅藥材味唔會太重,呢個都係我鍾意嘅一點。至於嗰三種主菜分別有海鮮炒飯,咖喱雞同埋一個魚片頭湯河,我哋就叫咗一個海鮮炒飯同一個咖喱雞嘅,兩個都係有少少辣。海鮮炒飯我唔會話佢難食,不過佢又冇乜特別,好似同出面茶餐廳嘅質素差唔多咁,係唔會太油囉。至於個咖喱雞咖喱味係好足夠,薯仔蚊到好林,呢個係我鍾意嘅,但係佢個雞真係太老啦,一啲都唔滑,而且好大嚿,我覺得好難咬開,我比較prefer細細舊感上囉,我唔知係咪因為佢個Menu pre set咗p所以啲嘢食質素先會差啲,因為我見其他食評好似大部份都唔錯,可能食返佢個海南雞飯會好啲掛,因為招牌菜呀嘛,可惜佢個Menu已經pre set左所以我就無謂轉了。

2018-12-19 1362 浏览
係黃金海岸酒店book左一晚住宿,送雙人沙嗲軒午餐set lunch,我地1:00pm去到,叫左咖哩雞配油煎餅同炒飯,兩個套餐都送肉骨茶同薏米水先試肉骨茶,好重藥材味肉算淋其實幾好味但係我本人唔鍾意藥材味炒飯一粒粒,味道正常,材料有啲小咖哩雞好味 份量大 入面有4大件雞 配埋油煎餅幾好食薏米水偏淡 無咩甜味 麻麻地服務方面當日有幾位服務員,只有男待應較有禮其餘都係麻麻,凍飲無主動比飲管 飲管又係爛既餐廳食物同服務正常未見突出,如果用酒店價錢正價食就一定唔會

先試肉骨茶,好重藥材味肉算淋
其實幾好味但係我本人唔鍾意藥材味

炒飯一粒粒,味道正常,材料有啲小
咖哩雞好味 份量大 入面有4大件雞 配埋油煎餅幾好食

薏米水偏淡 無咩甜味 麻麻地

服務方面當日有幾位服務員,只有男待應較有禮
其餘都係麻麻,凍飲無主動比飲管
飲管又係爛既

餐廳食物同服務正常未見突出,如果用酒店價錢
正價食就一定唔會
2018-08-09 1577 浏览
為投奔涼浸浸的盛夏,來到椰林樹影,水清沙幼的黃金海岸。曬完太陽,躲入黃金海岸酒店避暑,兼到沙嗲軒用膳。鑊炒蘿蔔糕($118)是餐廳特別推介的菜式之一。由來自新加坡Fullerton Hotel 之客席廚師監製,口味更正宗。一般新加坡式炒蘿蔔糕,都是以黑豉油為主要調味,整碟都是偏深的豉油色。這個是沒有加添黑豉油的,感覺清爽得多。蘿蔔糕用鐵板炒,使之金黃香口,可以感受到其"鑊氣".蘿蔔糕真材實料,可以吃到一絲絲的蘿蔔,不會只是一團粉。另加入韭菜,雞蛋,蝦仁同炒,相當惹味。加多加多沙律($85)是一道印尼菜,主要用雞蛋,薯仔,沙葛,豆角,椰菜,蝦片,花生碎等調製而成的沙律。這裡特別用椰皇充當盛器,賣相精緻,有南國風情,影相打卡一流,但份量上相對就少了點。醬汁有花生香,伴其他配料同吃,相當惹味,亦好開胃。椰香咖哩牛腩($110)咖哩汁香大於辣,椰汁味濃郁。牛腩切得大大件,但也能炆得軟爛,煮得入味,好味道。薯仔經過油炸,更惹味,更吸汁。印度千層油酥餅($46)食咖哩當然要配油酥餅!這裡的油酥餅做得當當出色,可以見到酥餅的碎屑揚起來,質感非常香脆和蓬鬆,而且沒有油膩感,用來點咖哩吃,非常吸汁。

鑊炒蘿蔔糕($118)

加多加多沙律($85)

醬汁有花生香,伴其他配料同吃,相當惹味,亦好開胃。
椰香咖哩牛腩($110)
印度千層油酥餅($46)
食咖哩當然要配油酥餅!
2018-07-29
2018-06-30 1234 浏览
第二次品嚐、最愛海南雞、 油飯 、 福建炒油麵, 但肉骨茶略淡。 今次新推 黑豚肉骨茶亦非常淡。 其他炒菜都幾好味、服務員招呼得幾好。 如果份量可以多一點、 價錢就中㗎尚算合理、 環境清幽~
  • 海南雞飯
收費高,但味度一般,份量少。有這個高價錢,應比返值這個價錢的味度及份量!服務及環境算是理想,但最重要的部份做得不好的話,其餘梗好都是沒用的。還有不足之處是碗碟筷子匙清潔度不足。给客人觀感十分不好!
收費高,但味度一般,份量少。
有這個高價錢,應比返值這個價錢的味度及份量!
還有不足之處是碗碟筷子匙清潔度不足。给客人觀感十分不好!
2018-01-25 1826 浏览
Follow my culinary journey on insta @luna_vonaSatay Inn is a casual restaurant located at the Gold Coast Hotel, serving Singaporean cuisine. I ordered two dishes1) The Laksa has a flavourful, bold and creamy soup base. Upon ordering, I was given the choice between three levels of spiciness (mild, authentic and spicy). I chose authentic, which, for my tastebuds, was on the rather mild side. So if you’re a fan of hot food, I suggest you go with the spicy variation. My only dislike for this dish wa

I ordered two dishes:

(1) The Laksa has a flavourful, bold and creamy soup base. Upon ordering, I was given the choice between three levels of spiciness (mild, authentic and spicy). I chose authentic, which, for my tastebuds, was on the rather mild side. So if you’re a fan of hot food, I suggest you go with the spicy variation.

My only dislike for this dish was that there wasn’t enough of soup. I really enjoy slurping on each spoon of noodles with a good soup base, but was left with not enough soup towards the bottom of the bowl.

Laksa

(2) The Sambal Kang Kung was as expected - Yet again, rather on the mild side for me.

Sambal  Kang  Kung

Overall, I would recommend this restaurant for a casual meal. In terms of flavours, it certainly isn’t the best Singaporean/ Malay cuisine I’ve tasted in HK, but it offers a comfortable and clean setting with efficient and quick service.

Take a look at their full menu here:

2018-01-16 1424 浏览
我覺得黃金海岸既buffet真係好正,款式好多,唔係行高檔路線,但反而食物平民d先容易簡到野食,因為d食物太高檔精美往往都唔岩口味同埋選擇少😂。我覺得熱盤同魚生係麻麻地,唔太新鮮,但室外有幾檔即整燒烤檔,好有特色,又有即炸天婦羅。我認為全場亮點絕對係蟹腳、macaroon同埋haggan-dazs雪糕,次次去都瘋狂食蟹腳,有海水味嫁😍仲好大隻,另外仲有一杯好飲既菠蘿沙冰送🍍兩個人或以上去,生日果位免費😁🎂印象中星期六日假期會有外國人係度唱歌
2018-01-06
本來預約琴晚1800在沙嗲軒 dinner,但1645入到黃金海岸想係公眾停車場泊車後去海灘玩下,但停車場超 full,於是skip 咗海灘環節,直踩去酒店。只要消費滿 $600,就有2 hrs free parking (代客泊車),之後每小時收 $50。入到酒店,直往沙嗲軒,睇下1700有冇 early dinner 食。竟然有喎~~用餐空間幾鬆動,看著椰樹後的夕陽又真係幾正~~咁我地5大2小叫咗8款食物 :1) 1打串燒豬+雞 : 沾肉吃的花生醬料好味,肉就“鞋”咗d2) 加多加多沙律 : 同1款醬料,所以啱我,份量勁精緻,我地連椰青器皿內的椰肉也不放過3) 福建炒麵 : 哈。。。我覺得似1人份量。於是我地抱著少吃多滋味,嘗嘗吧~~味道普通,不過不失4) 菠蘿炒飯 : 我地好小心分飯,怕倒瀉就嘥晒,會5夠食。呢個炒飯d 料都ok,有蝦、魷魚、青口5) 半隻海南雞 : 果3款醬料都調得幾好,雞都滑 6) 薑麻飄香雞 : 茨汁幾香濃,但5識講係咩味,但雞就無海南雞咁滑7) 拼盤 : 有蝦丸、豬頸肉、鳳爪、軟殼蟹8) 牛油雞翼 : 竟然有8隻。。。。當初我地估呢度份量咁精緻,會否得4隻

用餐空間幾鬆動,看著椰樹後的夕陽又真係幾正~~

咁我地5大2小叫咗8款食物 :

5) 半隻海南雞 : 果3款醬料都調得幾好,雞都滑

7) 拼盤 : 有蝦丸、豬頸肉、鳳爪、軟殼蟹
8) 牛油雞翼 : 竟然有8隻。。。。當初我地估呢度份量咁精緻,會否得4隻。我覺得烹調過咗火,所以無牛油香及5夠 juicy

呢度服務真係5錯,員工幾醒目又勤快架~~

飽5飽。。。還可以。。。。不是飽滿的狀態,哈~~~當減肥~~

用中銀咭有8折,埋單 $1,090

福建炒麵
拼盤
海南雞
2017-10-06 1014 浏览
其實係香港比較少專門食新加坡野既餐廳.但我又鍾意飲肉骨茶WO..所以見到原來黃金海岸(酒店入面)你有一間專門食新加坡野既.甘就不如去試下啦....當然,入得黃金海岸,當然去行下海灘啦....好講返間餐廳先.服務都算OK. 食物味道都唔錯, 價錢如果用酒店黎講算平TIM..但服務同食物都係似酒餐廳多個似"酒店餐廳"D 伺應算幾好架啦.環境都算唔錯.但可能今日有一班家庭客,所以比較吵啦...不過講真..我對個肉骨茶有小小失望,,,唔係話好難飲.但係未去到酒店水平既感覺LO..不過其實我都未試過係酒店飲肉骨茶,可能就係甘架呢...睇黎.. 想飲肉骨菜最好都係去返新加坡
當然,入得黃金海岸,當然去行下海灘啦....

不過其實我都未試過係酒店飲肉骨茶,可能就係甘架呢...
睇黎.. 想飲肉骨菜最好都係去返新加坡

2017-09-24
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
試食活動
屯門黃金海岸商場每逢假日很多時也會舉辦特別活動,今次的主題是「小車手遊樂園」,特意和家中小鬼趁五一假期走一趟。 在玩樂之前,先到黃金海岸酒店的沙嗲軒享用一頓豐富星洲午餐。憑消費單據可到商場的客戶服務部免費換取 5 張遊戲卷。 作為酒店餐廳,沙嗲軒的用餐環境富保證,裝潢時尚光猛。 飯餐以三碟香口小吃作頭盤。酸甜香脆炸蝦餅賣相金黃,外脆內彈。蒜蓉多士同樣做得香脆,製作惹味。串燒沙嗲豬口感鬆軟,肉味濃,並帶微微焦香。沙嗲醬以花生味道最為出眾,十分可口,難怪能成為招牌菜之一。 肉骨茶是筆者喜愛的星洲美食之一,取其芳郁的藥材香氣及微微回甘韻味。這碗肉骨茶的味道正合筆者心意,唯一美中不足的地方是肉排炆煮得過久,有欠軟腍。 招牌海南雞是餐廳的另一名菜,碰巧昨日在西沙茶座享用了一樣的菜式,有了比較。論賣相,沙嗲軒的海南雞確實稍勝一籌;論味道,則以西沙茶座的海南雞較細滑及鮮香。 星洲蘿蔔糕的亮點落在醬料之上,味道甜香可口,酷愛大量蛋絲的投入。相比一般蘿蔔糕,這碟蘿蔔糕的質感較腍身,似蒸蘿蔔糕多一點。 福建蝦湯麵是餐廳的另一推介,橙色的蝦湯味道確實不俗,但礙於油麵一向不是筆者的心頭好,難取高分!原個菠
作為酒店餐廳,沙嗲軒的用餐環境富保證,裝潢時尚光猛。
酸甜香脆炸蝦餅
蒜蓉多士
串燒沙嗲豬
招牌海南雞
星洲蘿蔔糕
福建蝦湯麵
原個菠蘿海鮮飯以鮮蝦、青口、魷魚等海鮮入饌,飯品出品略淡及濕身,水準只屬普通。
原個菠蘿海鮮飯
首次到訪沙嗲軒,整體給予筆者不俗的印象。精緻的食物,光鮮的環境,切合星洲予人陽光的氣息。

[1/5/2017; Mon]

優惠情報:假日午市沒有任何信用卡優惠,但可儲 Asiamiles 飛行里數。
泊車情報:消費滿 $500 可享免費代客泊車兩小時,其後 $40/小時。
2017-05-01
酸甜香脆炸蝦餅
串燒沙嗲豬
2016-10-29 2193 浏览
今日天氣清朗,所以入左屯門黃金海岸嘆陽光海灘唔知食咩好所以去左酒店入面食呢間食店食新加坡菜。首先係肉骨茶,好勁中藥味,我比較鐘意新加波重胡椒粉味既肉骨茶,所以呢個湯冇咩好感又叫左個拼盆,有軟殻蟹,炸蝦球,炸魷魚,泰式鳳瓜,炸野個皮好硬仲叫左幾個菜,真係貴得黎唔好味⋯
今日天氣清朗,所以入左屯門黃金海岸嘆陽光海灘
唔知食咩好所以去左酒店入面食呢間食店食新加坡菜。

仲叫左幾個菜,真係貴得黎唔好味⋯

2016-10-20 2388 浏览
多年無踏足黃金海岸了,一心計劃吹風要在晚餐後,所以專程遠道而來。上網查找,喜見有肉骨茶供應,當然立即決定探訪沙嗲軒啦。估不到位置、裝潢比想像中平實、親民又樸素,唔會覺得正置身於酒店中用餐,沒有景觀的普通餐廳。肉骨茶,全因為您而來,終於搵到您了!會供應既餐廳真係少之又少,自從幾年前係澳門品嘗過後一直迚念念不忘。淺嚐幾口,微暖不太熱,味濃濃到不得了,略咸但總好過淡茂茂既!一字骨有咬口,未算乾硬,有點肉汁。湯汁泛著藥材味、肉味微弱、咸味突出,So so 啦。雞南雞飯,非常一般喎。雞味清淡,配三款助料撈住食都好味既。青色薑蓉、黑糖豉油、紅椒醋,要混在一起再搭上黃薑飯才算不錯。雞胸腍髀滑,肉彈嫩嫩,雞略肥、皮略厚、油略多。重口味黃薑飯,香噴噴飽滿嚥韌味道還不俗,單一濃濃黃薑味,雞油味未見顯注,十分微弱,必須配上醬料及雞同吃,否則就太寡太沉悶。送上的清湯淡如水,有點點蔥味同點點芫茜味既清清清雞湯。例牌海南雞飯 $158,淨一隻海南雞要四百幾蚊,太誇張喇麻。胡椒焗蟹,重頭戲主角上場,新加坡名菜梗係要試。都有成斤重喎,大大隻唔掛得收成四百幾五百蚊啦,堅要細心品嚐!層經係普通餐應食過,勁咸勁油淋淋又細隻

層經係普通餐應食過,勁咸勁油淋淋又細隻,相比之下當真天堂與地獄啦!香噴噴熱騰騰送上,蟹殼熱到拿不起來呢!都係忍耐片刻,降降溫再戰。

吉時到,即刻巨形蟹拑淺嚐附在上面的胡椒巴,溫和黑椒香辣可口,胡椒味突出,但不嗆不濁。蟹肉跟殼黏得牢牢,生劏即做,極新鮮的證明。

雖然無膏,但啖啖肉勁新鮮彈牙結實,肉汁處處,甜美無比。加上胡椒香口惹味,食得滋味又刺激!食到不停損手指呢,正呀!

喇沙,非常失望啊!完全唔啱我口味,整體味道單調,試左兩啖已經想掉低唔食,不過唔想浪費,格硬吞晒去。

湯底椰味跟奶味都強烈,喇沙醬不喜歡,用上檬粉我又麻麻地。就算配上蝦仔、魚蛋、魚片絲、熟蛋、豆卜、青瓜絲、芽菜,味道依舊勁淡,唔想食囉。紅磡蒙麵既喇沙香濃味美過佢百倍,算罷啦。

乾煸四季豆,非常重口味,肉鬆咸魚惹味,四季豆爽爽索索聲。調得幾辣,如果配白飯一定好鬼正﹗本想食辣炒通菜架,點知落 order 遲左步添,剛剛最後一客賣左,我仲大安至意等到上左湯先落單添,失策。

雞南雞飯
喇沙
喇沙
乾煸四季豆
2016-10-03
2016-08-26 2012 浏览
參加香港黃金海岸酒店的海盜夏日大冒險, 節目實在很豐富, 當然, 小晴晴玩得開心, 就好了. 到了晚上, 我們就來到沙嗲軒吃晚餐吧. 是相當熟悉的名字, 無論黃金海岸店或者城市花園店也是有水準的, 這次再來, 就簡單地點了幾款心水菜式分吃吧. 星州咖哩雞 $108: 8.5分, 文迪想吃咖哩, 那來客星州咖哩雞. 咖哩味道很香濃, 帶點微辣, 很好送飯, 而雞肉亦幾嫩滑, 我就專攻薯仔, 吸盡咖哩汁的味道, 更加惹味. 蒜蓉包 $58: 8分, 除了白飯之外, 也點選了一客蒜蓉包用來配襯咖哩. 熱度對辦, 也幾香脆, 只是稍嫌邊位硬身了點. 泰式炒大蝦金邊粉 $128: 8.5分, 吃泰菜, 澱粉質的選項還是Pad Thai吧. 炒得幾乾身, 入味, 大蝦爽口, 鮮嫩, 把花生撈勻同吃, 很討好. 本身已經預備了晚飯給小晴晴, 她也要一同參與, 吃了不少金邊粉呢. 來到黃金海岸酒店, 晚飯想吃得簡單一點, 不妨來沙嗲軒, 咖哩雞, Pad Thai, 再加蒜蓉包, 已經很足夠了.

2016-06-20 2484 浏览
Singapore n馬拉菜!沙爹串,好味又多肉👍🏻原隻菠蘿冰飲料無乜菠蘿味,唔甜👎🏻喇沙好味,湯我飲清矖👍🏻不吃spicy 勿叫Rojok沙律,小小甜甜地汁正👍🏻前排去完Singapore 回來,對比這𥚃的食物其實他們做得不錯
Singapore n馬拉菜!
沙爹串,好味又多肉👍🏻
原隻菠蘿冰飲料無乜菠蘿味,唔甜👎🏻
喇沙好味,湯我飲清矖👍🏻不吃spicy 勿叫
Rojok沙律,小小甜甜地汁正👍🏻