2024-08-05 355 浏览
前一個星期五晚,見到下鄉道新開咗間上海菜唔係上海菜,不論不類嘅餐廳,叫什麼雲海一線! 點知食到女友小熊跳哂制變T銀線! 命令我第二日要食翻餐好嘅上海菜!"第二日我要上堂喎.....""咁星期日啦! 延遲一日的話..... 你請!""好好好.... 奴才知道.... 太座息怒.... 太座息怒.... "星期日要去旺角,於是滬小館就成為不二之選,起碼食過幾次無伏味!由其係蟹粉小籠包,已成為必食,每次都無失望,今次亦唔例外,小籠包湯汁滿蟹味濃,見到小熊食小籠包臉上泛起一絲絲笑容,就知道佢怒火全消啦!寫到哩到皮肉上突然泛起不少雞皮!滬小館擔擔麵都出色,麵條彈牙湯底花生味香濃,但豬扒太乾身,所以今次要求豬扒唔好炸咁耐,即時鬆軟 Juicy 好味!小熊亦都食到泛起笑容,我又泛起不少雞皮!唔太喜歡食青瓜,但配上海蜇頭又出奇地好味,海蜇頭口感好正因為超爽!埋單都唔過二百蚊! 小熊又食得開心! 超爽!

"第二日我要上堂喎....."

"咁星期日啦! 延遲一日的話..... 你請!"

寫到哩到皮肉上突然泛起不少雞皮!

小熊亦都食到泛起笑容,我又泛起不少雞皮!

埋單都唔過二百蚊! 小熊又食得開心! 超爽!
2024-07-28 440 浏览
過來一圈, 望下依條街有乜嘢好食, 門口見到有午市套餐, 好似幾抵食🤭, 望下d紙仔, 有小食配一個餸加白飯, 亦有散叫, 亦有一個小食配一個🍜麵甚至炒飯🍚, 好多款都想試😅最後揀左糖醋🐽排骨配菜肉雲吞🐽🥬湯🍜麵, 另外加3元配豆漿, 等左一陣豆漿送來, 飲一啖夠凍又唔甜👍👍, 再送來糖醋🐽排骨, 雖然係叫小食, 但份量都唔少, 亦也送來菜肉🥬🐽雲吞湯🍜麵, 份量也不少, 飲啖湯先, 有輕微雪味但可接受, 食口麵, 正常味道唔係特別突出, 叫合格😜再食菜肉雲吞🐽🥬依個又ok, 味道唔差🤭再試糖醋🐽排骨, 依個有驚喜, 煮得味道好好食👍👍再飲埋豆漿好滿足😍🤩60多元一餐, 今時今日算好抵🥰
2024-07-28
用餐时段
2024-07-27 255 浏览
首先想講我對上海嘢其實冇咩好感,因為硬係覺得又濃味又炸又高脂;但耐唔耐當自己cheat day叫下黎食係開心嘅。呢度係食到8899先影,因為完全唔記得咗好嘢食要影相先嘅道理that’s why今次好似影到啲嘢好少咁,但係其實佢實際上份量很多我覺得佢個糖醋排骨係有驚喜嘅,因為通常我叫外賣都好少叫啲好油嘅嘢(就係怕凍左會又一層脂肪凝結,響食物上面賣相唔係太好睇)但呢度嘅嘢食我覺得係真心out of expectation. 炒年糕個實物其實好樣過我張相好多,軟硬適中,啲雪菜唔會死鹹爛鹹;花雕雞入邊啲雞係熟嘅,同埋個味道啱啱好唔會太咸,酒香味濃;之前叫過佢個紅油抄手,舊肉非常之大,真心食個抄手已經飽咗大半
外卖送餐
2024-07-11 288 浏览
去開太子,心血來潮想食碗擔擔麵(又唔想去黃大仙)。N年前食過呢間一兩次,嗰陣時雖然唔係好好味,不過都ok可以啦。點知今次:-- 個湯底基本上無味,得少少辣味 😩-- 豬扒又乾身又硬。-- 啲擔擔面係咪比以前份量少咗?🤔-- 生煎包唔夠肉汁。$80(豬排擔擔面 = $55生煎包 = $25),絕對冇,下次,唔推薦人幫襯,唔會再俾佢搵笨 😖PS. (舖面兩個阿姐) 隔離枱問阿姐攞杯水,好耐好耐好耐都冇。門口步兵哥哥等外賣,我食完佢都未攞到。
去開太子,心血來潮想食碗擔擔麵(又唔想去黃大仙)。
點知今次:
-- 個湯底基本上無味,得少少辣味 😩
-- 豬扒又乾身又硬。
-- 啲擔擔面係咪比以前份量少咗?🤔
-- 生煎包唔夠肉汁。
門口步兵哥哥等外賣,我食完佢都未攞到。
2024-07-10
2024-02-28 716 浏览
鄰近太子B2出口,旺角返工周不時都會黎西洋菜南街食lunch,呢間上海菜幫襯過幾次,抵食好味。套餐有小食主菜配搭,每次可以試多幾款野食。前菜成日會嗌雞絲粉皮,麻醬+粉皮好開胃。野食保持一貫水準,小籠包皮薄鮮甜、酸辣湯&水煮魚足料又香口(小辣唔太食得辣既都食到)、豬排擔擔麵都好入味值得一試,麻醬同豬排都好香好入味。遲下都想試下酸菜魚同水煮牛。午餐黎講算抵食,份量足夠。待應落單出菜都好快手,方便我地上班族,會經常黎幫襯。
2024-02-27
  • 鮮肉小籠包
  • 酸辣湯
  • 水煮魚
2024-02-25 453 浏览
經過諗住試下呢間上海嘢,叫左下午茶set,炒年糕、炒米粉、桂花糕點知超好食又抵,性價比極高👍👍👍,下次會試下堂食,同埋肴肉,其他招牌上海嘢,十分推薦!🥰🥰🥰
外卖自取
2024-02-22 396 浏览
上週末和朋友去花墟買花,路過見到呢間買緊上海野,門口啲poster都影的好靚,其實我平時超級鐘意食上海點心,特別係小籠包,生煎包,今次抱著試一試的心態品嘗,真係喜出望外我冇失望,小籠包真係好好好好食,熱辣辣,D皮又好薄,肉汁好多,仲好鮮甜,擔擔麵都好好食,好濃湯底,呢間鋪D點心水準OK架,最關鍵價錢又唔貴,我食得好飽100蚊有找,真係好抵食,如果下次有機會來旺角度我都會再黎幫襯!果日拎的野多,就冇影相!下次試下晚餐!
2024-02-18
用餐时段
下午茶
  • 鮮肉小籠包
  • 小籠包
  • 四川擔擔麵
2024-02-16 320 浏览
新年D餐廳水準變差係正常吧.... D員工放假返鄉下人手又少咗,好多餐廳唔開,結果營業果D必然忙咗,所以..... 都係去D平時水準唔錯嘅餐廳幫襯有D保障!滬小館幫襯過幾次,今次新年時段經過見佢地有開門營業,見堂食有位,於是推門入去幫襯.點咗蔥油雞,豬扒擔擔麵走辣,上海生煎包同蟹粉小籠包.首先見到佢地無返鄉下有開門已經開心,更加開心係水準無變,蟹粉小籠包仍然蟹味充足,生煎包餡料足,擔擔麵仍然有濃郁花生味,炸豬扒仍然較乾身唔夠 Juicy! 唯一變咗係蔥油雞,雞肉唔夠嫩滑,食落有渣.不過.... 以新年嚟講,表現已經叫好好.
新年D餐廳水準變差係正常吧....

點咗蔥油雞,豬扒擔擔麵走辣,上海生煎包同蟹粉小籠包.

唯一變咗係蔥油雞,雞肉唔夠嫩滑,食落有渣.

不過.... 以新年嚟講,表現已經叫好好.
服務態度極差,年三十因為有下午茶套餐,然後個中年女侍應在餐廳大聲呼喝說施捨旺角太子的窮人,因為新年還有下午茶,另外,下午茶餐牌上邊明明說有奶茶,而叫的時候,侍應不耐煩呼喝直接說沒有奶茶只有豆漿,要飲就飲唔飲就算,食餐飯買起手,另外香港人未窮到食餐飯都要人哋施捨囉,同埋如果講下午茶嘅話麻煩貴舖睇吓譚仔嘅下午茶先再講嘢啦
服務態度極差,年三十因為有下午茶套餐,然後
2024-02-09
2024-01-12 323 浏览
今日同朋友路過西洋菜南街,見到呢度有一間食上海菜哋poster好吸引人,所以好想食。張檯上邊有228蚊二人餐推薦,228有ABC揀,我想同朋友試一試,哇!水煮魚分量超大,仲有蜜桃咕咾肉揀,酸酸甜甜好好食,絲網鍋貼好特別,都好好食,2個人食得好飽,終結下今日用餐經歷好美,抵食,下次路過會再來
2024-01-05 224 浏览
下午茶 豬扒擔擔麵 豆漿 尖椒皮蛋 酒釀丸子不嬲都好鍾意食湘川滬的食物,今日來到這裏,一入到去見到四圍氣氛都怪怪的,然之後寫好點餐紙'之後叫店員過嚟收,我以為自己叫錯人,店員全程冇回應地用眼尾睄住咁行過嚟,用搶的方式一手搶走我張點餐紙。心諗我係唔係得罪咗佢,然之後一路食一路發覺有人入嚟全間餐廳都好安靜,而佢對其他食客態度亦都係非常惡劣,我就心裏放心,明白他應該不是針對我,放心晒,因為好驚佢會係我食物加料跟住啲食物嚟啦'發現賣相都非常普通擔擔麵好濃,應該係用咗好濃嘅味精湯炸豬扒應該係用已經熟咗嘅豬扒返炸,有點乾,皮蛋流心唔錯,正常水準,最後酒釀丸子,任何酒味都食不出來~
下午茶 豬扒擔擔麵 豆漿 尖椒皮蛋 酒釀丸子

不嬲都好鍾意食湘川滬的食物,

跟住啲食物嚟啦'發現賣相都非常普通

擔擔麵好濃,應該係用咗好濃嘅味精湯

炸豬扒應該係用已經熟咗嘅豬扒返炸,有點乾,

皮蛋流心唔錯,正常水準,

最後酒釀丸子,任何酒味都食不出來~
2023-12-26
2024-01-04 192 浏览
出菜慢,人手不足,每枱都有出唔齊嘅單未有餐具,提醒店員數次都沒有跟進,接著店員發脾氣指向廚房叫客人下次自己過去拎食物方面,主菜質素普通,不過不失點心方面資表尚可
出菜慢,人手不足,每枱都有出唔齊嘅單

食物方面,主菜質素普通,不過不失
點心方面資表尚可
2023-12-18 215 浏览
路經旺角是但入左間上海菜,點左一份入下份茶雞絲粉皮,酸辣湯 錕飩,豆漿。首先最差係服務,店員全程西面加態度差,好似爭佢錢咁,食個野啫唔係咁呀!第二 份量比較迷你,大家樂/大快活都多過佢。由其係個 酸辣湯雲吞,係正常湯碗既一半份量,仲要得3粒錕飩,實在太多了,份量係比輕食量者。第三 食物質素雞絲粉正常味度,皮係滑爽。酸辣湯偏稀,料夠,但都夠酸同辣既 ,普普通通。錕飩肉正常味,皮比較韌,正常水餃大小。總結:成為43元,食物普通冇突別,唔算難食但唔係好飽,要食多個M記包先,完!
路經旺角是但入左間上海菜,點左一份入下份茶
雞絲粉皮,酸辣湯 錕飩,豆漿。

第二 份量
比較迷你,大家樂/大快活都多過佢。

第三 食物質素
雞絲粉正常味度,皮係滑爽。
酸辣湯偏稀,料夠,但都夠酸同辣既 ,普普通通。
錕飩肉正常味,皮比較韌,正常水餃大小。

總結:成為43元,食物普通冇突別,唔算難食
但唔係好飽,要食多個M記包先,完!

2023-10-22 368 浏览
一人本想黎個快食酸辣湯麵,點知這店原來無,想有辣又唔想食太多,唯有叫個紅油抄手同試吓佢個牛𦟌湯。牛𦟌湯上枱原來係一盅,有點喜出望外,聞到濃濃嘅牛𦟌味,湯面雖然有啲油,但飲落唔覺肥膩,最令我驚喜欣賞係,牛𦟌好軟淋好味用匙羹一篤都可散。 其實,我唔多見到有人飲湯,但我真係覺得值得試紅油抄手,香油味道還可,肉多,但皮就略為不夠軟滑,食落口感係有少少實淨嘅過種,喜歡實淨多肉嘅人會喜歡。店內環境餐具都算乾淨

牛𦟌湯

紅油抄手

店內環境餐具都算乾淨
2023-10-05
牛𦟌湯
2023-09-21 394 浏览
【101】用家感受,不是打手!Walk In 不用等,8成滿。6️⃣0️⃣CP值,2023/6/10/六/13:31,午餐時段二人埋單免加一HK$176,平均每人HK$88。街舖唔難揾,空間不算大,坐得不算迫,樓底高,冷氣很不足,好熱,些低已想走,但朋友想試,頂硬上。招呼一般,落單上餐算快,食物中規中舉,可以一試。6️⃣5️⃣京葱爆牛肉$68,白飯1碗$8,賣相唔錯,偏咸。5️⃣0️⃣四川擔擔麵$45,冇花生味,似普通麵,算爽口。6️⃣5️⃣鮮肉小籠包(4件)$40,皮厚左小小,肉汁夠。凍檸樂$15
【101】用家感受,不是打手!
Walk In 不用等,8成滿。
。招呼一般,落單上餐算快,食物中規中舉,可以一試。
5️⃣0️⃣四川擔擔麵$45,冇花生味,似普通麵,算爽口。
6️⃣5️⃣鮮肉小籠包(4件)$40,皮厚左小小,肉汁夠。
凍檸樂$15