【油尖旺區】【沾仔記麵食】同田慈仁喺佐敦,行行吓肚餓就搵吓嘢食,一時三刻都唔知食乜好。見到呢間沾仔記,知道佢哋都係老字號嘅麵檔,就入去試一試佢。行近先發覺原來都幾多人,張張枱都好似坐滿晒人咁,點都一定要搭枱。搵到兩個相連位置就坐低咗,就開始睇有乜嘢食。麵食嘅餸其實得三款,雲吞、牛肉、鯪魚球,田慈仁試 $41 嘅「牛肉雲吞河粉」,再飲 $8 嘅「津路烏龍茶」。佢都有夾啲料畀我一齊食,所以我都知道啲嘢唔錯。尤其係佢哋最出名嘅雲吞,真係皮薄餡靚,蝦味濃郁得嚟仲要勁大粒,一啖係食唔到一粒嘅。我就試 $41 嘅「鯪魚球撈粗麵」配 $8 嘅「低糖豆漿」,撈麵本身要加 $6 所以單餸都係呢個價。而佢哋嘅鯪魚球都好高質素,同埋都係好大粒,豆漿亦都好飲。我哋都試咗 $45 五粒嘅小食「甜酸炸雲吞」,係好足料嘅炸雲吞嚟。夾埋 $143,係可以嘅。。。(地址:佐敦廟街300號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty

(地址:佐敦廟街300號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #佐敦 #柯士甸 #沾仔記麵食 #牛肉雲吞河粉 #津路烏龍茶 #鯪魚球撈粗麵 #低糖豆漿 #甜酸炸雲吞 #1am1523 #1ambackup
2024-09-28
2024-06-18 729 浏览
懷舊傳統細蓉麵🌸三拼湯麵+蝦籽🌟🌟🌟🌟🌟鮮牛肉嫩滑牛味重;鯪魚球大大粒,超彈牙重鯪魚味;雲吞大大粒,好Juice而且粒粒蝦肉。湯麵係傳統鹼水麵,麵質煙靭。由於蝦籽容易沈底關系,朋友連湯都飲清光。🌸三拼轉蝦籽撈粗麵🌟🌟🌟🌟🌟蝦籽份量十足,每一條粗麵都沾滿蝦籽,粗麵有種爽口既感覺,份量十足。三拼連湯另上…同樣份量十足呀!🌸韮菜花🌟🌟🌟🌟🌟好少鋪頭有韮菜花食,超嫩超新鮮呀!🌸酥炸雲吞(5粒)🌟🌟🌟🌟🌟酥炸雲吞即叫即炸,完全唔油膩,脆卜卜,同時要小心燙口呀!炸完既雲吞同樣超juice,謹記小心食用呀!再掂埋酸甜醬真係絕配。🌸低糖豆漿🌟🌟🌟🌟🌟🌸烏龍茶🌟🌟🌟🌟🌟最後溫馨提示:店家在晚上7時15分就會收爐,如果想去食記住要早點啦!======詳情======沾仔記麵食 (佐敦)佐敦廟街300號地舖================
懷舊傳統細蓉麵

🌸三拼湯麵+蝦籽🌟🌟🌟🌟🌟

🌸三拼轉蝦籽撈粗麵🌟🌟🌟🌟🌟

🌸韮菜花🌟🌟🌟🌟🌟
好少鋪頭有韮菜花食,超嫩超新鮮呀!

🌸酥炸雲吞(5粒)🌟🌟🌟🌟🌟

• 韮菜花
  • 蝦籽撈粗
  • 酥炸雲吞
2024-05-09 801 浏览
下午茶時間又到啦,最好就係嘆碗鮮蝦雲吞麵。去開佐敦就揀咗沾仔記,係門口見到有好多米芝蓮推介,即刻入去試一試先。餐牌內有湯麵、撈麵、油菜、小食、飲品、外賣生料等,款款吸引。三拼  (+$12 轉蝦籽撈麵 )   $59依碗係轉左蝦籽撈麵,蝦籽鮮味十足,鹹鹹香香,每條麵都沾滿蝦籽,麵條有韌性夠彈牙,完全無鹼水味,食起嚟好順滑,充滿麵香。大大粒鮮蝦雲吞,皮薄餡靚,裡面全部都係蝦,蝦肉好新鮮爽口。牛肉係選用優質,牛肉煮到啱啱熟,入口新鮮嫩滑,牛味香濃。鯪魚球都好大件,爽口鮮味,食落口感軟綿綿。另外三拼連埋高湯,湯底用咗豬骨、蝦籽、大地魚乾等材料熬煮嘅上湯,味道非常清甜。單拼 (+$12 轉蝦籽撈麵)   $47   另一碗都係轉蝦籽撈麵,麵條幼身,有蛋香味,口感煙韌彈牙,與蝦籽拌勻一齊食,口裏嘅鹹鮮味散發出來,主食點左牛肉,嫩滑有咬口,係新鮮牛肉,牛味香濃,撈麵嘅湯底係分開,湯用左多種材料熬製而成,飮落味道好鮮甜。淨鮮蝦雲呑    $35      剛剛食完粒雲吞覺得好味,立即加單點碗淨鮮蝦雲吞。鮮蝦雲吞皮薄餡多,入面起碼有3隻大蝦,份量十足,蝦肉彈牙,食起嚟好爽脆,湯底清甜順口。時令油菜

三拼  (+$12 轉蝦籽撈麵 )   $59

三拼

單拼 (+$12 轉蝦籽撈麵)   $47

單拼

淨鮮蝦雲呑    $35

淨鮮蝦雲吞

時令油菜    $18
時令油菜要生菜,翠綠鮮蔬,加埋腐乳醬汁,鹹香味與生菜很配,份量好多,足夠二人食有餘。

時令油菜

無糖可樂 及 低糖豆漿 各$8,豆味香濃,少少甜,兩款都凍凍地,清爽解渴。

下午茶
三拼
單拼
淨鮮蝦雲吞
時令油菜
  • 淨鮮蝦雲呑
5天前 0 浏览
有朋友係外國返黎嘅, 尊登帶佢去食d 地道野, 之前朋友介紹我食過d 間麵舖幾好食, 今日帶埋朋友黎試吓.鯪魚球, 牛肉, 雲吞麵( 三拼):上次食完覺得好好味, 今次再encore , 記住轉蝦籽撈麵, 蝦籽味好出,牛肉新鮮, 淋身, 鯪魚球大大粒, 啖啖肉, 雲吞入面隻蝦大仔彈牙,足料, 食完啲碗麵我朋友都讃😋蜆介鯪魚球: 有大同小之分, 小有3 粒, 大有5 粒, 二個人3 粒唔夠, 要叫大,即炸, 上碟熱辣辣, 粒粒都好大粒,炸得剛剛好, 外脆內軟, 推介😍😍油菜: 菜心,大碟同新鮮

油菜: 菜心,大碟同新鮮
2024-10-24
下午茶
今日路過佐敦,在廟街碰到朋友,他說剛從這裏吃過下午茶,他推薦這裏說價廉物美,便來到這裏。雲吞麵$35,雲吞內的蝦肉爽口彈牙,尺寸頗大,跟傳統廣東做法有點出入,不過喜歡吃蝦肉的,必定喜歡這款。湯底的味道跟傳統的雲吞麵有點不同,不過都非常清甜可口。雲吞牛肉河$41,牛肉鮮嫩可口,不會過肥,配合雲吞一起吃,是最佳拍檔。豆苗$26,這個時令,吃豆苗沒有渣滓。蜆芥鯪魚球,鯪魚球外表香脆,內裏爽口彈牙,加點惹味的蜆芥醬汁,更加美味可口。紅花花伝檸檬茶$8可口可樂$8

豆苗$26,這個時令,吃豆苗沒有渣滓。

紅花花伝檸檬茶$8
可口可樂$8

2024-10-29 163 浏览
呢間餐廳出名既食物有三樣,一係鯪魚球,二係雲吞,三係新鮮牛肉,如果你三樣都想食好似小編甘就一定要叫三拼滿足晒食到唔同食物同有齊三款美食既麵食,麵食三拼同淨食都係一樣價錢,如果唔想食晒三拼可以食單拼或者雙拼,呢度食物即叫即整,環境都整潔,我地叫左一碗三拼幼麵,麵身彈牙同大碗,鯪魚球好大粒食落好有魚肉味,勁抵食,我地仲叫左一碗雲吞牛肉河粉,河粉都好軟熟。炸物叫左一份炸雲吞涵料都ok多,咬落勁脆,如果大粒d就更正。

2024-10-26 0 浏览
原來廟街有一間隱世之名嘅餐廳,聽講食細蓉好出名,名叫沾仔記麵食。這裡的菜單僅有三款餸——鯪魚球、牛肉和雲吞,但卻讓人感受到濃厚的用心。三併粗麵粗麵彈牙,搭配牛肉鯪魚球和雲吞。鯪魚球好大粒,每一口都十分彈牙。雲吞係自家製,薄皮包裹著豐滿的餡料,有超大隻嘅鮮蝦。雙拼配蝦籽撈麵雙拼揀咗牛肉同雲吞,牛肉的口感柔嫩,雲吞入面啲蝦好新鮮。蝦籽撈麵味道鹹香,令人回味無窮。蜆蚧鯪魚球炸過嘅鯪魚球非常香口,肉質鮮味彈牙,再加上蜆蚧的獨特風味,好好食!值得一提的是,$8便可享用一支裝飲品,超級划算。

三併粗麵

雙拼配蝦籽撈麵

蜆蚧鯪魚球

值得一提的是,$8便可享用一支裝飲品,超級划算。
  • 蜆蚧鯪魚球
2024-10-24 0 浏览
沾仔記名物: 雲吞|鯪魚球|鮮牛肉雲吞皮薄餡靚,由鮮蝦同埋豬肉製成,再添加大地魚粉提鮮,味道出色之餘,口感夠晒彈牙~鯪魚球大大粒,新鮮鯪魚肉,再配上上陳皮,味道零舍濃郁~ 鮮牛肉好新鮮,肉質極度嫩滑,肉汁飽滿~烹至剛熟,口感軟糯/充滿肉汁並豐富味甜三拼轉米粉 大地魚乾熬煮而成,味道濃郁鮮甜雙拼轉蝦子撈麵竹昇麵爽口彈牙,蝦子好香!自家製辣椒油都好正~加咗蝦米特別香口,一試難忘!沾仔記麵食 (佐敦)佐敦廟街300號地舖
沾仔記名物: 雲吞|鯪魚球|鮮牛肉
鯪魚球大大粒,新鮮鯪魚肉,再配上上陳皮,味道零舍濃郁~
鮮牛肉好新鮮,肉質極度嫩滑,肉汁飽滿~
烹至剛熟,口感軟糯/充滿肉汁並豐富味甜

三拼轉米粉
大地魚乾熬煮而成,味道濃郁鮮甜

雙拼轉蝦子撈麵
竹昇麵爽口彈牙,蝦子好香!

自家製辣椒油都好正~加咗蝦米特別香口,一試難忘!

2024-10-22 0 浏览
呢間港式麵食專注做三款食材 鮮蝦雲吞新鮮牛肉同埋鯪魚球可以揀單拼雙拼或者三拼 豐儉由人㗎~~湯底係傳統店鋪嘅做法 用咗豬骨 大地魚同埋羅漢果熬製味道清得嚟鹹鹹甜甜 同三款食材同埋麵底都好夾👌🏻1️⃣單拼 $35呢款每次嚟都會嗌 絕對唔可以錯過😋淨鯪魚球一份四粒超大粒 軟熟微彈牙超級香魚味而且完全無骨 平時怕魚刺同埋魚腥味嘅朋友仔都可以試試!2️⃣雙拼 $41嘿嘿所以呢款又有鯪魚球 係鯪魚球拼新鮮牛肉新鮮牛肉同打邊爐嘅肥牛好唔同 比較有嚼口有韌性另外都嗌咗個雲吞麵 我哋都叫佢乒乓波雲吞 因為真係大粒到好似乒乓波咁🤣大大粒雲吞飽滿多汁 薄薄嘅雲吞皮包住彈牙嘅蝦球同埋豬肉餡 鹹甜適中又唔會太過油膩配搭第一次食嘅粗麵 口感煙韌彈牙鹼水味都好ok🥬腐乳通菜綠油油嘅通菜新鮮脆嫩 份量都幾多㗎 建議可以同朋友share~腐乳醬鹹香味十足 又有椒絲嘅微辣 鹹香惹味😈😈
呢間港式麵食專注做三款食材 鮮蝦雲吞新鮮牛肉同埋鯪魚球
可以揀單拼雙拼或者三拼 豐儉由人㗎~~
湯底係傳統店鋪嘅做法 用咗豬骨 大地魚同埋羅漢果熬製

早餐
鯪魚球
淨雲吞
2024-10-21 60 浏览
【佐敦•沾仔記麵食】@ππππππππππππππππππππππππππππππ激抵三拼蝦籽撈麵鮮蝦雲吞雲吞皮薄透,包裹著飽滿的鮮蝦餡料,鮮味十足,口感滑嫩。湯底清淡卻不失鮮香鮮鯪魚球魚球彈牙,鮮美的口感讓人一口接一口,與雲吞相輔相成新鮮牛肉牛肉切片厚度適中,肉質鮮嫩,與湯頭的搭配恰到好處米粉與時令菜心米粉滑順,吸附了湯汁的美味,讓人忍不住多喝幾口湯。時令菜心與油菜的清脆口感,讓整碗湯更顯清新。低糖豆漿最後搭配的低糖豆漿,既清爽又健康,完美作為餐後飲品餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 150✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#佐敦美食 #沾仔記麵食 #web3佐敦沾仔記麵食 (佐敦)佐敦廟街300號地舖
【佐敦•沾仔記麵食】@
激抵三拼蝦籽撈麵

鮮蝦雲吞

鮮鯪魚球
魚球彈牙,鮮美的口感讓人一口接一口,與雲吞相輔相成

新鮮牛肉
牛肉切片厚度適中,肉質鮮嫩,與湯頭的搭配恰到好處

米粉與時令菜心

低糖豆漿
最後搭配的低糖豆漿,既清爽又健康,完美作為餐後飲品

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 150
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#佐敦美食 #沾仔記麵食 #web3佐敦
2024-10-17 72 浏览
係佐敦收工搵食真的不難。難在想食咩。都唔諗到食什麼時候。就見到一間幾好幾舒服既麵檔仔。**蚝油豆苗**豆苗鮮嫩,經過快速翻炒後,保持了脆爽的口感,搭配上濃郁的蚝油,讓整道菜散發出誘人的香氣。十分開胃,**雲吞撈粗**,雲吞的餡料鮮美,讓人一口咬下去,肉汁瞬間在口中爆開。撈麵的醬汁調味恰到好處,讓整碗麵條更添風味。雲吞的皮薄餡多,肉質彈牙可口。**蜆介鯉魚球**,蜆的鮮甜與鯉魚球的彈性相得益彰。魚球的口感滑嫩,搭配蜆的鮮味,讓整道菜充滿了海洋的氣息。調味適中。
係佐敦收工搵食真的不難。難在想食咩。
都唔諗到食什麼時候。就見到一間幾好幾舒服既麵檔仔。

2024-10-17
2024-10-01 120 浏览
黎香港必食其中之一一定係雲呑麵,最出名正宗一定係沾仔記,價錢唔貴,而且用料新鮮今次同黎香港旅遊既國外朋友吃,別有一番風味,現場落住大雨但都一樣咁多遊客慕名而來呢度memu好簡單,就係單餸兩餸定三餸,第一次都建議直接三餸,完全係0後悔的選擇我就揀左三餸米粉,食落都幾特別,餸分別係雲呑、牛肉同埋鯪魚球,三樣都出色到爆雲呑皮薄而鮮蝦超級彈牙,不得了,口感同味道都非常出色鯪魚球勁香口,無骨,勁大的一球,共有2粒,份量完全夠食,不過最重要都係口感一絕,完全係可以為左呢個回頭再吃!!!

雲呑皮薄而鮮蝦超級彈牙,不得了,口感同味道都非常出色
2024-09-17
午餐
2024-09-28 62 浏览
我和好友去行寶靈街,順道去位於佐敦廟街300號地舖的沾仔記麵食開餐,環境舒適,坐得舒服。我點左個三拼(雲吞、牛肉及鯪魚球)湯麵 $47,好友話唔肚餓,淨係要小食,小食係蜆蚧鯪魚球(5個)$45,甜酸炸雲吞(5個)$45,郊外油菜(生菜)$18。三拼湯麵賣相不錯,雲吞好大粒,蝦肉彈牙,鯪魚球大大粒又好好食,鮮牛肉嫩滑又牛味濃郁,麵底煙韌爽口;蜆蚧鯪魚球炸得皮脆肉嫩,十分香口;炸雲吞亦係即叫即炸,脆卜卜又好好味;生菜青綠好鮮甜。

• 油菜
  • 甜酸炸雲吞
  • 三拼湯麵
  • 蜆蚧鯪魚球
2024-09-26 64 浏览
呢間位於佐敦既雲呑麵,都已經好耐歷史,而且都出名好味,作為香港人既我反而係第一次食雲呑鯪魚球牛肉撈麵,呢個仲附上個湯,據上網說法係可以濕一濕個乾撈,我就咁飲都幾鮮麵質中間硬度,怕硬既建議湯麵,會淋身啲雲呑超水準,大而好味,粒蝦都好大粒,而且好香口彈牙牛肉勁嫩,牛香味重,份量都唔少,而且個味道同湯底夾,不會太濃味,而鯪魚球都係高水平之作,第一次食嗌哂三樣冇得輸加錢可用有油菜食,仲可以揀唔同既菜飲品健康之選
呢間位於佐敦既雲呑麵,都已經好耐歷史,
而且都出名好味,作為香港人既我反而係第一次食

麵質中間硬度,怕硬既建議湯麵,會淋身啲

雲呑超水準,大而好味,粒蝦都好大粒,而且好香口彈牙

加錢可用有油菜食,仲可以揀唔同既菜

飲品健康之選
2024-09-21
午餐
#MC帶你去佐敦.雲吞麵檔喺香港大街小巷都見蹤影,但間間出品都可以不一樣,雲吞有大有小,湯底有濃有淡,麵質更可以天差地遠。➖✨ 沾仔記麵食.「沾仔記」由地攤起家,已有六十多年歷史,麵店於多區都有分店,其中位於中環威靈頓街嘅分店,更多年獲得米芝蓮必比登推薦;餐廳裝潢簡潔但好有香港情懷。➖🥢 三拼湯麵|$47.跟足傳統製法,湯底用上豬骨、大地魚、羅漢果等熬製,味道甘香鮮甜,加上韭黃嘅清香,入口順喉,清而不膩!鮮蝦雲吞飽滿鮮甜,蝦仁與肥豬肉比例剛剛好;鮮鯪魚球肉味鮮甜,口感彈牙爽口;鮮牛肉片粉嫩滑口,牛味濃郁。➖🥢 三拼轉蝦籽撈麵|$47+$12.竹昇麵質感柔軟而且彈牙爽口,有蛋香味,完全無鹼水味,加上沾滿了蝦籽,鹹鮮惹味!➖🥢 時令油菜(韮菜花/豆苗)|$26.簡單灼熟韮菜花,口感鮮嫩爽脆,完全無渣!➖🥢 玉泉忌廉|$8.經典嘅玻璃樽裝汽水買少見少,唔係太多食店有提供,仲要唔洗$10元就有得飲!好抵!➖🥢 低糖豆漿|$8.➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖⭐整體︰7.5/10⭐食物︰7.5/10⭐環境︰7.0/10⭐價錢︰8.0/10🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🌐 沾仔記麵食地址:佐敦廟街300

#MC帶你去佐敦

✨ 沾仔記麵食

🥢 三拼湯麵|$47

🥢 三拼轉蝦籽撈麵|$47+$12

韮菜花

🥢 時令油菜(韮菜花/豆苗)|$26
簡單灼熟韮菜花,口感鮮嫩爽脆,完全無渣!

🥢 玉泉忌廉|$8

🌐 沾仔記麵食
地址:佐敦廟街300號地舖
交通︰港鐵佐敦站 C2 出口
🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰
🌐 沾仔記 (威靈頓街)
地址:中環威靈頓街98號地舖
交通︰港鐵中環站 D2 出口