2024-10-01
【油尖旺區】【沾仔記麵食】同田慈仁喺佐敦,行行吓肚餓就搵吓嘢食,一時三刻都唔知食乜好。見到呢間沾仔記,知道佢哋都係老字號嘅麵檔,就入去試一試佢。行近先發覺原來都幾多人,張張枱都好似坐滿晒人咁,點都一定要搭枱。搵到兩個相連位置就坐低咗,就開始睇有乜嘢食。麵食嘅餸其實得三款,雲吞、牛肉、鯪魚球,田慈仁試 $41 嘅「牛肉雲吞河粉」,再飲 $8 嘅「津路烏龍茶」。佢都有夾啲料畀我一齊食,所以我都知道啲嘢唔錯。尤其係佢哋最出名嘅雲吞,真係皮薄餡靚,蝦味濃郁得嚟仲要勁大粒,一啖係食唔到一粒嘅。我就試 $41 嘅「鯪魚球撈粗麵」配 $8 嘅「低糖豆漿」,撈麵本身要加 $6 所以單餸都係呢個價。而佢哋嘅鯪魚球都好高質素,同埋都係好大粒,豆漿亦都好飲。我哋都試咗 $45 五粒嘅小食「甜酸炸雲吞」,係好足料嘅炸雲吞嚟。夾埋 $143,係可以嘅。。。(地址:佐敦廟街300號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty
(地址:佐敦廟街300號地舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #佐敦 #柯士甸 #沾仔記麵食 #牛肉雲吞河粉 #津路烏龍茶 #鯪魚球撈粗麵 #低糖豆漿 #甜酸炸雲吞 #1am1523 #1ambackup