2024-10-03 618 浏览
2024年9月23日 星期一今晚放工之後係大圍附近行咗一陣,順便等老婆收工一齊食飯行經過積福街竟然見到有一間居酒屋應該係開張左冇幾耐,雖然位置唔算太顯眼,但裝修得幾有風格,感覺好似日本嘅傳統居酒屋咁,一於俾個機會佢試吓裏面既食物係點坐低咗再慢慢睇返餐牌,發現同一般嘅居酒屋冇太大分別,反而係價錢比較平,可能因為地區嘅關係,而且食物選擇都幾多,除咗壽司同卷物,仲有串燒同定食,由於花多眼亂唔知揀咩好,最後詢問咗店員嘅意見,揀咗幾個菜式等咗一陣食物就開始陸續送到,首先有秋刀魚刺身,切得好薄,睇得出師傅嘅刀工,食落去有咬口,夾埋蔥同薑蓉一齊食就完全食唔到腥味,反而有少少辣勁,食落幾開胃之後有海膽吞拿魚腩蓉卷,每件卷物上面放咗勁多吞拿魚腩蓉,一啖根本食唔晒,口感好豐富,除咗食到新鮮嘅吞拿魚腩之外,卷物裏面都有包住海膽,充滿海水味,再加上卷物嘅醋飯比較酸,所以食完都唔會覺得太膩,份量兩個人食就啱啱好跟住有小食炸雞,每嚿炸雞嘅份量都幾大,外皮炸得好香脆,裡面既雞肉仍然保持嫩滑,唔會覺得好韌,點埋醬汁一齊食會冇咁油膩最後仲有日式煲仔飯,裏面放成個魚頭同魚肉一齊煲,之前從來未試過呢一款煲仔飯,十分創新,啲
2024年9月23日 星期一
今晚放工之後係大圍附近行咗一陣,順便等老婆收工一齊食飯

最後仲有日式煲仔飯,裏面放成個魚頭同魚肉一齊煲,之前從來未試過呢一款煲仔飯,十分創新,啲飯吸收晒魚汁,唔需要加豉油都已經好夠味,而且魚肉好嫩滑,特別係面珠墩添
食完之後真係已經飽晒!!!
2024-09-23
2024-08-25 955 浏览
同大圍朋友聚聚,發現大圍竟然有高質居酒屋❕呢間新開嘅西日料理位於偏僻一角但平日夜晚都勁爆場❤️‍🔥 食物上得快,好滿足仲有唔少𝚘𝚏𝚏 𝚖𝚎𝚗𝚞靚清酒,嚟嘅朋友可以大膽問𓂅 月桂冠.一扑入魂嚟到真係唔可以唔叫酒啦!好豪氣咁開個月冠桂,享受一扑入魂嘅滋味🪃𓂅 八瓜足 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟾𝟾 ( 時價 )超新鮮嘅即日推介,下晝先剛剛飛機到貨 ✈︎八爪魚足嘅兩種處理,吸管十分爽脆另外八爪魚片就十分鮮甜、有帶子口感✨𓂅 吞拿魚蓉卷 ᴴᴷᴰ 𝟾𝟾吞拿魚份量也太多了吧!吞拿魚蓉帶少少吞拿魚粒粒,味道不錯𓂅 牛舌芯 ᴴᴷᴰ 𝟻𝟾超推薦😚 牛肉味好出,彈牙軟熟超𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢!𓂅 吞拿魚昆布煮 ᴴᴷᴰ 𝟺𝟾 ( 時價 )這個𝚘𝚏𝚏 𝚖𝚎𝚗𝚞的小食是用上佃煮方式煮吞拿魚粒鹹鹹甜甜的超適合配酒呢🥰𓂅 沖繩苦瓜炒黑豚肉 ᴴᴷᴰ 𝟽𝟾另一道推薦的菜式🌟 黑豚肉夠油香苦瓜一點都不苦,拌埋炒蛋好好食!𓂅 泓.炒飯 ᴴᴷᴰ 𝟿𝟾較正路的炒飯,都炒得幾香唔過油~
同大圍朋友聚聚,發現大圍竟然有高質居酒屋❕
呢間新開嘅西日料理位於偏僻一角
但平日夜晚都勁爆場❤️‍🔥 食物上得快,好滿足
仲有唔少𝚘𝚏𝚏 𝚖𝚎𝚗𝚞靚清酒,嚟嘅朋友可以大膽問

𓂅 月桂冠.一扑入魂
嚟到真係唔可以唔叫酒啦!
好豪氣咁開個月冠桂,享受一扑入魂嘅滋味🪃

𓂅 八瓜足 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟾𝟾 ( 時價 )
超新鮮嘅即日推介,下晝先剛剛飛機到貨 ✈︎
八爪魚足嘅兩種處理,吸管十分爽脆
另外八爪魚片就十分鮮甜、有帶子口感✨

𓂅 吞拿魚蓉卷 ᴴᴷᴰ 𝟾𝟾
吞拿魚份量也太多了吧!
吞拿魚蓉帶少少吞拿魚粒粒,味道不錯

𓂅 牛舌芯 ᴴᴷᴰ 𝟻𝟾
超推薦😚 牛肉味好出,彈牙軟熟超𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢!

𓂅 吞拿魚昆布煮 ᴴᴷᴰ 𝟺𝟾 ( 時價 )
這個𝚘𝚏𝚏 𝚖𝚎𝚗𝚞的小食是用上佃煮方式煮吞拿魚粒
鹹鹹甜甜的超適合配酒呢🥰

𓂅 沖繩苦瓜炒黑豚肉 ᴴᴷᴰ 𝟽𝟾
另一道推薦的菜式🌟 黑豚肉夠油香
苦瓜一點都不苦,拌埋炒蛋好好食!

𓂅 泓.炒飯 ᴴᴷᴰ 𝟿𝟾
較正路的炒飯,都炒得幾香唔過油~
5天前 0 浏览
同朋友去咗大圍試咗間新開嘅日本小店,叫咗幾款野食share~黑松露鯛魚刺身$188黑豚泡菜鍋$278鹽燒活白鱔$58自家製免治雞肉棒$38炸雞腿肉配自家製醬汁$78黑松露鯛魚刺身,一嚟就聞到陣陣松露香。啲魚片切得薄薄嘅又夠新鮮,配埋黑松露醬油,個鮮味同松露香完美融合。最搶眼一定係黑豚泡菜鍋,啲豚肉好肥美。泡菜湯底微辣夠滋味,配料都幾豐富,有金菇、冬菇、豆腐等。串燒鹽燒活白鱔肉質爽滑有韌性冇。自家製免治雞肉棒點生蛋食。炸雞腿肉炸到金黃香脆,配埋佢自家製嘅醬汁。

黑松露鯛魚刺身$188
黑豚泡菜鍋$278
鹽燒活白鱔$58
自家製免治雞肉棒$38
炸雞腿肉配自家製醬汁$78

🎬大圍睇戲前, 去咗近城門河的積福街覓食🍽️🚘喺車房一帶, 見到間🆕新開的居酒屋🏮🌟主打西日fusion料理, 不時有日本直送刺身🇯🇵仲有off menu清酒🍶, 適合sake愛好者😙🔸月見京蔥薄燒牛舌🥚 $88 6.5/10👅薄燒牛舌約8塊, 口感帶嚼勁🥚拌蛋黃醬食, 更添滑溜😋微辛辣的生京蔥中和牛舌的油膩感👍🏻🔸油甘魚BB🐟 $178 6/10💫餐廳特色刺身, 即日喺日本空運到港🇯🇵🛬味道淡淡甘甜, 沾上酸酸地的醋, 更清爽😌🔸波波壽司🍣 $158 5.5/10😻好可愛~波波形壽司⚪️🍣壽司飯加入赤醋, 呈淡黃色, 略酸🫣飯較為乾硬同鬆散, 要小心輕力夾🥢🧚🏻‍♀️魚生款式按當日食材而定🔸鹽燒雞翼 $28 6/10雞翼外皮燒到香脆, 肉質略乾🤏🏻🔸牛油雜菌帆立貝🍄‍🟫 $78 6/10薄切帆立貝x雜菌🍄‍🟫(金菇, 本菇, 杏鮑菇)🧈牛油味唔會好濃🔸半熟三文魚扒明太子意粉🍝 $128 6.5/10🐟炸三文魚外脆內軟, 中間微粉紅色☺️🍝意粉軟硬度剛好, 配咸香明太子🤤好惹味~ 不錯♪(´ε` )
🎬大圍睇戲前, 去咗近城門河的積福街覓食🍽️
🚘喺車房一帶, 見到間🆕新開的居酒屋🏮
🌟主打西日fusion料理,
不時有日本直送刺身🇯🇵
仲有off menu清酒🍶, 適合sake愛好者😙

🔸月見京蔥薄燒牛舌🥚 $88 6.5/10
👅薄燒牛舌約8塊, 口感帶嚼勁
🥚拌蛋黃醬食, 更添滑溜😋
微辛辣的生京蔥中和牛舌的油膩感👍🏻

🔸油甘魚BB🐟 $178 6/10
💫餐廳特色刺身, 即日喺日本空運到港🇯🇵🛬
味道淡淡甘甜, 沾上酸酸地的醋, 更清爽😌

🔸波波壽司🍣 $158 5.5/10
😻好可愛~波波形壽司⚪️
🍣壽司飯加入赤醋, 呈淡黃色, 略酸
🫣飯較為乾硬同鬆散, 要小心輕力夾🥢
🧚🏻‍♀️魚生款式按當日食材而定

🔸鹽燒雞翼 $28 6/10
雞翼外皮燒到香脆, 肉質略乾🤏🏻

🔸牛油雜菌帆立貝🍄‍🟫 $78 6/10
薄切帆立貝x雜菌🍄‍🟫(金菇, 本菇, 杏鮑菇)
🧈牛油味唔會好濃

🔸半熟三文魚扒明太子意粉🍝 $128 6.5/10
🐟炸三文魚外脆內軟, 中間微粉紅色☺️
🍝意粉軟硬度剛好, 配咸香明太子🤤
好惹味~ 不錯♪(´ε` )
2024-10-12 245 浏览
大圍新開業的 @wang.wjc.tw 泓・西日料理不僅提供高質料理 還能以合理價格滿足味蕾入黑便滿座了 細膩的日式設計與柔和的燈光營造出溫暖的氛圍🏮很適合朋友或家庭聚餐⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🐙八爪足時令特色刺身二食 切片口感彈牙 晶凝通透更提供香港少見的吸盤部分 蘸特製芥末醬油·🍣海膽吞拿魚腩蓉卷將海膽的濃郁與吞拿魚腩的鮮美完美地融合視覺效果澎湃 海苔更為飯卷添增了層次感·🦀甲羅燒蟹肉的鮮甜在炭火的烘烤下得到完美的釋放還有那帶有咸香的蟹膏 拌以蛋黃 蟹籽 葱花迷你吐司烘到金黃色🍞口感酥脆 中和解膩·🍢燒雞皮個人非常喜歡的串燒!雞皮燒至金黃酥脆且充滿油脂香 惹味涮嘴 再唧點清新的檸檬汁·👅牛舌芯質地柔嫩 呈粉紅色 燒烤火候掌握得恰到好處厚切彈牙 每口都散發著濃郁的肉汁 非常滿足·🥓黑豚腩豚肉慢火燒製後 入口即化 厚切大塊夠邪惡絕對是難以忘懷的美食 店內串燒水準都很高·🍜牛肉稻庭烏冬最後的食事更驚艷 Q彈的烏冬配上鮮嫩牛肉灑上葱花 湯底清澈好好喝 畫上完美的句號
大圍新開業的 @wang.wjc.tw 泓・西日料理
🍜牛肉稻庭烏冬
最後的食事更驚艷 Q彈的烏冬配上鮮嫩牛肉
灑上葱花 湯底清澈好好喝 畫上完美的句號
2024-10-10 193 浏览
大圍最近開咗間新嘅西日料理 趁着新開 而家仲未有好多人認識🤫 就即管俾我身先士卒咁去試下啦~系撚鯛🥢聽個名就知道佢幾咁犀利 由日本直送嘅特選鯛魚刺身 搭配個酸甜醬汁 非常之夾月見京蔥薄燒牛舌🫰🏻薄燒牛舌搭住切得好幼細嘅京蔥 再混合埋蛋漿 入口層次豐富 爽口嘅京蔥帶出左牛舌嘅肉味 即燒🔥燒物 黑豚腩串燒 牛舌蕊串燒串燒份量啱啱好 牛舌蕊有厚度 食落有口感 又唔會燒過火 串燒時間控制岩岩好脆芝壽司🍣 表面係吞拿魚蓉 中間夾住紫蘇葉 下面係炸飯團 三樣好似大欖都扯唔埋嘅野 加埋一齊又幾得意喎 紫蘇葉係中間就好似做左個味道分隔咁 凍熱隔一隔咁😂牛油果軟殼蟹飯卷🥢軟殼蟹好脆身 特色係飯量唔算好多 所以食落後感覺食材豐富 唔會以飯量食飽你 咁先有位可以試埋其他嘢😋鰻魚炒飯🤰🏻你到最後梗係要叫返個鰻魚炒飯做收尾🤓 鰻魚炒飯入邊仲有三文魚 同樣地炒飯都幾多餸🤫 都幾真材實料

系撚鯛🥢

月見京蔥薄燒牛舌🫰🏻

即燒🔥燒物
黑豚腩串燒 牛舌蕊串燒

脆芝壽司🍣

牛油果軟殼蟹飯卷🥢

鰻魚炒飯🤰🏻
2024-10-02 245 浏览
🍊 餐廳名稱:泓・西日料理 (大圍)🐝 味道:7.5/10環境:8/10整體分數:8/10💰人均:$200+———————————————————伊佐木刺身💰188食刺身最能體察到食材本身嘅新鮮程度。肉質相對細嫩,口感豐富有彈性!而且入口無腥味,值得一試!吞拿魚醬油漬卷 💰158除咗吞拿魚嘅鮮味之外,仲有淡淡嘅醬油香。深海池魚壽司💰24/件肉質比較緊實!鹽燒牛舌心串燒💰58/串必食!鹹味剛剛好之餘,牛舌心嘅熟度控制得好好,大概5-7成熟。日式炒雜菜💰68有鑊氣之作,一啲都唔馬虎!鰻魚炒飯💰68粒粒鰻魚,香味幾好,偏濕嘅炒飯。一扑入魂 💰隱藏menu大家見到呢個post就有福,因為呢個唔係menu入面,但可以拎住呢個post去order架。好適合打卡嘅月桂冠清酒,整體香氣細緻隱約有啲果花香,溫順潤滑偏甜又唔辣喉,非常適合居酒屋!
🍊 餐廳名稱:泓・西日料理 (大圍)🐝

味道:7.5/10
環境:8/10
整體分數:8/10

💰人均:$200+
———————————————————
伊佐木刺身💰188

吞拿魚醬油漬卷 💰158
除咗吞拿魚嘅鮮味之外,仲有淡淡嘅醬油香。

深海池魚壽司💰24/件
肉質比較緊實!

鹽燒牛舌心串燒💰58/串

日式炒雜菜💰68
有鑊氣之作,一啲都唔馬虎!

鰻魚炒飯💰68
粒粒鰻魚,香味幾好,偏濕嘅炒飯。

一扑入魂 💰隱藏menu
2024-09-26 230 浏览
🥳大圍出名多好嘢食😋今次我哋就入嚟探索下美食嘅滋味😛👫我哋四周圍閒逛❤️最後就比呢間居酒屋吸引咗🏮一於入去試吓🥳小店裝修充滿着日本風情🇯🇵坐得舒服😌好適合三五知己聚會🎈🐟日本空運刺身:第一次食呢個目將魚🐠咬入口肉質結實又彈牙爽口👍點埋醬汁✅完全帶起到佢嘅鮮味呀❤️🐃牛舌串燒:個牛舌好厚💯入口超爽又惹味👍呢個一定要試呀🥳🐽黑豚腩串燒:燒完嘅黑豚腩一樣咁多汁🔥唔錯呀🥳🐬海膽拖羅卷:呢個卷物好新鮮✅入面卷住好多豐富嘅海膽💯上面就鋪滿拖羅❤️大滿足呀👍🐷自家製免治雞肉棒:好鍾意點住美味嘅生鷄蛋🥚食呢個雞肉棒呀👍好香口呢🥳🦀甲羅燒:呢個邪惡嘅甲羅燒真係正到不得了呀💯用個爐heat住煮🔥入面勁多蟹肉呢🥳🍜牛肉湯烏冬:彈牙嘅烏冬配埋濃濃嘅牛肉🐂正到暈🤩
🥳大圍出名多好嘢食😋今次我哋就入嚟探索下美食嘅滋味😛

🐃牛舌串燒:個牛舌好厚💯入口超爽又惹味👍呢個一定要試呀🥳

🐽黑豚腩串燒:燒完嘅黑豚腩一樣咁多汁🔥唔錯呀🥳

🍜牛肉湯烏冬:彈牙嘅烏冬配埋濃濃嘅牛肉🐂正到暈🤩
2024-09-21 204 浏览
估唔到大圍新開左間居酒屋見評價幾好,呢日就同朋友過黎試下店內座位唔算太多黑松露鯛魚刺身魚肉肉質爽口,甘甜鮮美!吞拿魚蓉卷 份量非常澎湃,魚蓉入口綿密帶點魚油香,配搭埋青蔥令口感更豐富!串燒叫左幾款有牛舌芯串燒 ,彈牙又juicy自家製免治雞肉棒,口感唔錯 ,再沾上蛋黃醬燒雞皮串燒,個人最愛呢款,燒得夠香口牛肉稻庭烏冬牛肉份量夠多,肉質軟嫩 湯底濃郁,好食金目鯛魚頭(汁煮)煮到好入味,魚肉夠嫩滑朋友好歡喜!
估唔到大圍新開左間居酒屋
見評價幾好,呢日就同朋友過黎試下
店內座位唔算太多

黑松露鯛魚刺身
魚肉肉質爽口,甘甜鮮美!

吞拿魚蓉卷
份量非常澎湃,魚蓉入口綿密
帶點魚油香,配搭埋青蔥令口感更豐富!

串燒叫左幾款
有牛舌芯串燒 ,彈牙又juicy

自家製免治雞肉棒,口感唔錯 ,再沾上蛋黃醬

燒雞皮串燒,個人最愛呢款,燒得夠香口

牛肉稻庭烏冬
牛肉份量夠多,肉質軟嫩
湯底濃郁,好食

金目鯛魚頭(汁煮)
煮到好入味,魚肉夠嫩滑
朋友好歡喜!
2024-09-21 189 浏览
今日係大圍見到呢間新開嘅泓・西日料理居酒屋, 餐廳裝修好有日式風情, 食物款式繁多, 除左刺身,仲有唔同款式嘅壽司鮟鱇魚乾刺身脂肪味比較香, 細滑豐腴, 入口即化, 超級鮮美油甘魚BB刺身食材由日本空運到港魚肉晶瑩剔透, 好厚切, 肉質口感幼滑細膩, 食落淡淡甘甜吞拿魚蓉卷吞拿魚蓉份量超多,仲食到吞拿魚肉粒粒, 魚肉鮮甜三文魚壽司三文魚肉質細嫩, 口感爽滑左口魚邊壽司口感豐富有嚼勁,咬落爽脆鮮甜沖繩苦瓜黑豚肉沖繩苦瓜唔會好苦,咬落爽口, 加埋黑豚肉好惹味雞翼串燒即叫即燒, 火候啱啱好, 外脆內嫩, 雞翼肉質嫩滑

鮟鱇魚乾刺身
脂肪味比較香, 細滑豐腴, 入口即化, 超級鮮美

油甘魚BB刺身
食材由日本空運到港
魚肉晶瑩剔透, 好厚切, 肉質口感幼滑細膩, 食落淡淡甘甜

吞拿魚蓉卷
吞拿魚蓉份量超多,仲食到吞拿魚肉粒粒, 魚肉鮮甜

三文魚壽司
三文魚肉質細嫩, 口感爽滑

左口魚邊壽司
口感豐富有嚼勁,咬落爽脆鮮甜

沖繩苦瓜黑豚肉
沖繩苦瓜唔會好苦,咬落爽口, 加埋黑豚肉好惹味

雞翼串燒
即叫即燒, 火候啱啱好, 外脆內嫩, 雞翼肉質嫩滑
2024-09-19 129 浏览
難得入黎大圍搵食,見到新開的居酒屋,鐘意食日本野的我又點可以錯過出面有個bar 台,如果飲左酒可以出去吹吹風抖下,又方便食客呼吸下2個人叫左7樣野食,有熟食,刺身,壽司,串燒。難得有油甘魚bb刺身,梗係試下先,入口比較清淡,少左份油脂味,但魚味好重,食多幾片都唔怕膩,師父的刀功幾好,切得夠薄豚肉有d夾左軟骨,有油脂感同時都好有口感,苦瓜都炒得幾香口吞拿魚蓉卷難得有咁大pat 吞魚蓉擠左係上面,好滿足雞翼串燒同壽司都正常水準

2個人叫左7樣野食,有熟食,刺身壽司,串燒。
沖繩苦瓜黑豚肉

豚肉有d夾左軟骨,有油脂感同時都好有口感,苦瓜都炒得幾香口

吞拿魚蓉卷

吞拿魚蓉卷難得有咁大pat 吞魚蓉擠左係上面,好滿足

雞翼串燒同壽司都正常水準

2024-09-16
吞拿魚蓉卷
𝔾𝕠𝕥 𝕤𝕦𝕣𝕡𝕣𝕚𝕤𝕖𝕕 𝕓𝕪 𝕥𝕙𝕖 月桂冠 𝕡𝕠𝕥 𝕘𝕒𝕞𝕖🏉作為新界區寶寶,發掘到大圍有新居酒屋🏮係多麼亢奮既事🤩。打開 sake menu,必須嗌返一壺配合氣氛🎐,我地揀左純米大吟釀,少少辛口🤏🏽,配串燒一流。🍶越後櫻 | $98店長介紹每日都有空運到港既精選食材⚡️,睇黑板一目了然👀。我地就揀左bb油甘魚🌊,果然超級新鮮,晶瑩剔透,一片一片好快就俾我地搶掠一番😆。🐠Baby Yellowtail | $168除左刺身,我地亦都嗌左海膽壽司同左口魚邊壽司🍣。海膽壽司不過不失,左口魚邊入口即溶☃️,建議唔落任何醬料🏵️。🔅Uni Sea Urchin | $96🐠Grilled Flounder | $56熱食方面,鹽燒白鱔串燒係徹徹底底既皮脆肉嫩🫨,肉質鮮味,外皮脆而不膩,好想 encore💦;而牛舌心串燒亦都香噴噴,韌度適中,都係必選串燒👅。🐟Fresh Eel | $58🐃Ox Tongue | $58甲羅燒絕對係聲色味十足既選擇💥,小火爐上燒熱,將蟹膏蟹肉蟹籽同鵪鶉蛋🥚輕輕攪拌,放上 mini toast🍞上食用,太可愛了吧😌。🦀Japanese Miso Crab Meat

🍶越後櫻 | $98

🐠Baby Yellowtail | $168

🔅Uni Sea Urchin | $96
🐠Grilled Flounder | $56

🐟Fresh Eel | $58
🐃Ox Tongue | $58

🦀Japanese Miso Crab Meat | $88

主菜系列來個牛肉烏冬🤓,牛肉靚靚又有咬口,稻庭烏冬唔洗多講夠彈性♨️,湯底清甜,無野需要挑剔🫰🏽。

🍜Beef Udon | $88

最後睇店長開酒「月桂冠」🪅,將木板敲開,倒出清酒🤺,上網見過日本有呢個扑扑玩法🇯🇵,係香港都係第一次見👻,非常新奇。

2024-09-13 272 浏览
颱風過後天氣開始隱定番點但仍然覺得好熱, 每次一覺得天氣熱就特別想食日本本料理😬是日也不例外。 所以跟友人找了一間較新的日式高質居酒屋。其位於大圍, 大圍站A出口步口六分鐘左右就到。一進店內已被天花的紙燈籠吸引著, 還有餐廳周圍也充滿著典型的日式裝潢, 思鄉的朋友可以在這進餐止下思鄉癮🤣。 🍶月冠桂 🔨一扑入魂跟朋友食飯點少得飲酒, 今次點了月桂冠清酒其開酒方式仲超特別, 店完會用鎚仔扑開然後再為大家斟酒。其味道相當適合配搭各種日式料理, 邊飲邊吹水感覺相當正。 🐟原條目張刺身餐廳刺身全部來自日本直送的所以相當新鮮。跟友人一於食豪點😏 叫原條目張魚刺身。目張作爲日本頂級魚種之一, 味道當然唔會輸啦!其脂肪含量適中, 完全唔腥肉質仲好紮實且嫩滑, 沾上醬汁後味道更上一層樓😋。 串燒 🐷黑豚腩 🐔雞翼飲清酒當然要配上燒物一齊食先過癮啦!黑豚腩味道雖然咸了一點但整體脆身好惹味。雞翼燒得剛剛好做到脆邊的效果, 味道唔太咸肉質都算嫩滑。 🍣火炙拖羅壽司壽司師傅將拖羅燒到恰到好處他只將面層微微燒了一點, 好香口味道鮮又甜, 壽司飯製作時已加上了豉油所以味道是足夠的。 🍣左口魚邊壽司左口魚油脂分佈相

🍶月冠桂 🔨一扑入魂

🐟原條目張刺身

串燒 🐷黑豚腩 🐔雞翼
飲清酒當然要配上燒物一齊食先過癮啦!
黑豚腩味道雖然咸了一點但整體脆身好惹味。
雞翼燒得剛剛好做到脆邊的效果, 味道唔太咸肉質都算嫩滑。

🍣火炙拖羅壽司

🍣左口魚邊壽司
左口魚油脂分佈相當多, 灑了蔥花在面層後跟壽司飯一齊食味道相當夾仲有入口即溶的口感。

🍗炸雞腿肉配自家製醬汁
剛炸起的雞腿肉皮脆肉嫩味道相當不錯, 其自家醬汁簡直是整道菜的靈魂, 醬汁製作得不錯唔會好杰身又唔會太稀其味道好香蔥味及蛋黃味炸雞配上它令人不其然一口接一口。

🐮牛肉稻庭烏冬
足料牛肉烏冬, 牛肉份量足其選用脂肪較少的部位所以食完唔會覺得膩, 加上牛味偏濃配上稻庭烏冬兩者配合得相當好!唔會過咸😃。稻庭烏冬麵質偏“林”身當烏冬吸入湯汁一齊食味道更正。

2024-09-11 181 浏览
餐廳的裝修佈置很有心思,讓人感覺置身於日本的居酒屋裡。月桂冠 酒桶充滿日本色彩 ,用木槌扑開酒桶蓋子,感覺好有特色,打卡一流。BB油甘魚 油甘魚入口嫩滑,肉質細緻甘甜。脆芝壽司 酥脆的米飯,加上入口即化的拖羅,口感豐富,確是非常有創意的壽司。沖繩苦瓜黑豚肉 我個人喜歡吃沖繩苦瓜,再配上黑豚肉和蛋,非常惹味。自家製免治雞肉棒 雞肉棒口感軟嫩,充滿肉汁,再沾上蛋漿,加倍滑溜可口。燒雞皮 酥脆的雞皮吃起來不覺油膩,味道非常吸引。牛肉稻庭烏冬 牛肉份量十足,稻庭烏冬口感軟滑。
餐廳的裝修佈置很有心思,讓人感覺置身於日本的居酒屋裡。
月桂冠
BB油甘魚
油甘魚入口嫩滑,肉質細緻甘甜。
脆芝壽司
沖繩苦瓜黑豚肉
我個人喜歡吃沖繩苦瓜,再配上黑豚肉和蛋,非常惹味。
自家製免治雞肉棒
雞肉棒口感軟嫩,充滿肉汁,再沾上蛋漿,加倍滑溜可口。
燒雞皮
酥脆的雞皮吃起來不覺油膩,味道非常吸引。
牛肉稻庭烏冬
牛肉份量十足,稻庭烏冬口感軟滑。
2024-09-10 224 浏览
門面充滿日式居酒屋嘅懷舊氣息,聽到店員同其他客人傾計先知,原來係最近新開嘅舖頭晚餐時段我哋先點咗一份✨魴鮄刺身魚肉晶瑩粉嫩,肉質鮮甜爽口配搭自家製醬油,更帶出一點檸檬柚子嘅清新香味✨吞拿魚蓉卷吞拿魚蓉嘅份量真係非常澎湃,鋪滿小卷上😍,魚蓉入口綿密,帶淡淡嘅油香,配搭魚籽青蔥令口感更豐富🥰✨甲羅燒 👍🏻👍🏻必點蟹殼入面裝滿😍滿滿嘅蟹肉、蟹膏,放上烤爐慢烤,香氣四溢配搭小吐司一齊食,非常鮮味✨鹽燒活白鱔白鱔肉質彈牙,而且無骨啖啖用肉👍🏻👍🏻✨雞翼串燒配搭黑椒,燒起嚟香口又惹味✨牛舌芯串燒肉質爽彈😋juicy✨鰻魚炒飯鰻魚肉厚肥美👍🏻炒飯粒粒分明,啖啖都被鰻魚醬汁包圍🥰 非常香口
門面充滿日式居酒屋嘅懷舊氣息,
聽到店員同其他客人傾計先知,
原來係最近新開嘅舖頭

晚餐時段我哋先點咗一份

✨魴鮄刺身
魚肉晶瑩粉嫩,肉質鮮甜爽口
配搭自家製醬油,更帶出一點檸檬柚子嘅清新香味

✨吞拿魚蓉卷

✨甲羅燒 👍🏻👍🏻必點
蟹殼入面裝滿😍滿滿嘅蟹肉、蟹膏,放上烤爐慢烤,香氣四溢
配搭小吐司一齊食,非常鮮味

✨鹽燒活白鱔
白鱔肉質彈牙,而且無骨啖啖用肉👍🏻👍🏻

✨雞翼串燒
配搭黑椒,燒起嚟香口又惹味

✨牛舌芯串燒
肉質爽彈😋juicy