呢幾日去開深水埗,咁啱想食下啲甜品,所以就去左食泰國人海南雞深水埗店,不過體驗確實是獨特嘅。我叫左一份細份的芒果糯米飯,首先,冰凍的芒果與熱呼呼的糯米飯這種組合,確實會讓人產生一些疑惑。不過,嘗試後我發現這種搭配竟然意外地唔錯,冰涼的芒果為口感增添了一股清新感,而溫熱的斑蘭糯米飯則帶來了滿足感,兩者互相呼應,形成一種獨特的味道。我諗這或許就是店家想要呈現的「古怪」元素吧。雖然乍看之下這組合有些不尋常,但實際品嚐起來卻意外地協調且美味。

2024-06-05 88 浏览
今日去到黃金商場買下電腦嘢,一定要介紹下附近的福榮街。近黃金的一段是多食市的,因為多選擇,所以這連鎖店便給對手比下來。我覺得豬頸肉是ok的,燒的時間有先切開表面。而在切豬頸肉上菜的時間,頭尾都切來上菜,這個不能加分。我反而覺得清雞湯和泰式奶茶是不錯的。雞湯無味精,而且很清甜。不過,上面的雞油可以先過一過。而奶茶是很正宗的茶底(這個牌子)所以,總體來說,是我主題的一樣,不過不失。附近的因為有太多選擇了。

(這個牌子

2024-05-14 57 浏览
深水埗都有幾泰國餐廳,呢間幫襯完覺得一般般冇咩驚喜。午市一個餐連飲品都要60蚊,份量適中。 今次叫呢個喇沙豬扒金邊粉,豬扒唔算大塊,個粉就冇咩口感,湯底就正常但唔係好濃。 附近返工嘅這都可以試一試。
2024-05-01 86 浏览
這下午茶$43 ,包括一碗春卷雞絲撈檬和一杯飲品,我選擇了凍檸檬茶。春卷應該是現炸的,外皮脆,內餡味道也不錯。雞肉切成粗條,雖然雞味並不突出,質感也不算嫩滑,但份量頗多,沾上碗中的酸汁,尚算好吃。檬粉份量頗多,本身沒味道,酸汁令檬粉變得好吃。碗中還有青瓜絲,口感變得豐富。凍檸檬茶茶底不澀,好喝。$43就可以吃得飽飽的,這下午茶性價比算高。
$43就可以吃得飽飽的,這下午茶性價比算高。
2K
2024-03-27 116 浏览
人都無求,品自高 .... 呢句說話認真好 ~已經離開飲食圈的我已經不再有任何包袱,憑著良心,想講乜就講乜,唔需要再畀面任何人,都唔需要有任何顧忌 ~曾經「人在江湖,身不由己」有好多大集團邀請到,人情世故,有時揞住心口,幾難食都唔可以照直講 .... 家陣已經冇呢種捆綁,可以安心做人口水多個茶,都不如入正題, 這是一碟不好吃的海南雞飯 .... pathetic ~海南雞飯:海南雞的雞肉又嚡又老,吃落有渣,雞冇雞味,就連雞皮都唔夠香;就連油飯都不夠油香,仲要吃到有生米;這樣的質素就稱之為招牌貨,真是笑大人個口!又或者,應該咁講,我為他感到悲哀 .... pathetic ~本篇完 ~
人都無求,品自高 .... 呢句說話認真好 ~

本篇完 ~
2024-02-15 99 浏览
炸兩隻軟殼蟹 內裡濕濕的 都不像炸 又有一陣腥味 其他食品可以接受 都是普通味道唯獨軟殼蟹不能接受 當我問職員是否這樣時 ,他拿去廚房問問,回覆我:就是這樣 當場感到傷心 $68 兩隻一樣的軟殼蟹 不值得
炸兩隻軟殼蟹 內裡濕濕的 都不像炸 又有一陣腥味
其他食品可以接受 都是普通味道
當場感到傷心 $68 兩隻一樣的軟殼蟹 不值得
2024-02-15
2024-01-29 101 浏览
下午茶$38起包一杯泰式嘢飲,仲要唔使加一!試咗牛腩湯金邊河粉同埋香茅豬扒湯金邊粉,牛腩比想像中好食,夠腍!香茅豬扒又厚又嫩又入味,正😋😋😋!泰式奶茶都好出色,推薦飲綠奶茶,好香茉莉味!
下午茶$38起包一杯泰式嘢飲,仲要唔使加一!
  • 香茅豬扒湯金邊粉
2024-01-13 117 浏览
好耐之前係大圍幫襯過。已經覺得麻麻地。今晚係深水埗分店食晚餐。叫左海南雞飯,d雞凍,冇味道,好鞋,雞翼位仲有幾條雞毛,勁核突。個油飯,仲衰。凍,爛飯,一d都唔好食。炒通菜同杯凍檸水還可以。地下好污糟,筷子黐笠笠。冇第三次,極度失望。
好耐之前係大圍幫襯過。已經覺得麻麻地。
個油飯,仲衰。凍,爛飯,一d都唔好食。
炒通菜同杯凍檸水還可以。
地下好污糟,筷子黐笠笠。
冇第三次,極度失望。
2023-07-17 277 浏览
早幾日熱到爆,是但行入一間食飯,估佢唔到,一個飯餐都係50-60蚊,大大份,味道都唔錯,好抵食。泰式海南雞配雞油香飯及湯餐廳名叫得海南雞,啲雞一定有返咁上下保費證,雞好多舊,全部都好滑,皮都唔會油膩,而且好重雞味!飯就有啲唔夠香,湯都係普普通通啦。冬蔭公湯除咗個雞飯,我另外加咁個冬蔭公,一上己經覺得正,個湯入面超多香料好足料,一飲落去辣度剛剛好,每啖都食到唔同嘅配料,莞茜,菇同蕃茄仔。最後加埋個湯(跟餐加)同埋本身餐跟嘅湯,總共飲咗兩個湯,同埋飲品,都係70-80蚊,呢個價錢呢個質素同份量,我好滿足啦~

泰式海南雞配雞油香飯及湯

冬蔭公湯

2023-07-14
2023-03-27 268 浏览
到这店食饭,一般人都会点海南鸡饭。说实话,这店的海南鸡饭水準尚可以的,我也吃过一两次,不会太差。因昨晚已吃过海南鸡饭,所以这次选择吃泰国酱汁鱼柳套餐。套餐尚算丰富,但炸鱼柳只是一般的炸龙利柳,没有特别可言,炸浆更是软软的有点怪怪,腐乳通菜一般普通,冬瓜汤没有一片冬瓜,只有几粒芹菜粒,丝苗白饭就煮得比较硬,吃了一半牙铰已无力了,无奈放棄。整体上,这个套餐不会给你留下任何印象的,绝不推荐再吃,还是吃海南鸡饭吧。

2023-03-27
2023-03-07 168 浏览
🔅以下價錢係網上外賣平台外賣自取未7折前嘅價,折後加平台費$5,共$294.8泰式燒豬頸肉 💰59 ❤️‍🔥0/10分唔香,凍嘅,零豬味,量少🫥泰式豬肉碎生菜包 💰75 ❤️‍🔥5/10分生菜新鮮,但肉碎唔香,唔夠熱,豬肉味少,辣味為主🫡酸辣去骨鳳爪 💰39 ❤️‍🔥5/10分汁同鳳爪分開,唔入味,唔夠酸🫥冬蔭功湯 💰63 ❤️‍🔥5/10分夠酸,有5隻蝦,無蝦味嘅,有菇,有陣青草味🫣泰式豬手(例牌) 💰78 ❤️‍🔥5/10分又係唔夠熱,肉痴埋一舊,有啲唔夠冧,韌🫠泰式海南雞(例牌) 💰72 ❤️‍🔥5/10分有雞味但有陣雞腥味泰國絲苗白飯 💰14/碗⚜️整體性價比 4/10分唔平,啲嘢凍(已經係即時拎,5分鐘內食),唔建議😵

泰式燒豬頸肉 💰59 ❤️‍🔥0/10分
唔香,凍嘅,零豬味,量少🫥

泰式豬肉碎生菜包 💰75 ❤️‍🔥5/10分
生菜新鮮,但肉碎唔香,唔夠熱,豬肉味少,辣味為主🫡

酸辣去骨鳳爪 💰39 ❤️‍🔥5/10分
汁同鳳爪分開,唔入味,唔夠酸🫥

冬蔭功湯 💰63 ❤️‍🔥5/10分
夠酸,有5隻蝦,無蝦味嘅,有菇,有陣青草味🫣

泰式豬手(例牌) 💰78 ❤️‍🔥5/10分
又係唔夠熱,肉痴埋一舊,有啲唔夠冧,韌🫠

泰式海南雞(例牌) 💰72 ❤️‍🔥5/10分
有雞味但有陣雞腥味

泰國絲苗白飯 💰14/碗

⚜️整體性價比 4/10分
唔平,啲嘢凍(已經係即時拎,5分鐘內食),唔建議😵
外卖自取
2022-10-26 206 浏览
其實呢間野幾好食,今日見到佢堂食好少人,想寫返句支持一下。我分別食過海南雞,綠咖哩雞,豬扒撈檬。講真,雞就做得一般,唔夠滑,附近街坊食堂好食好多。但綠咖哩做得唔錯,味道唔算好辣,重椰汁味但又有泰國風味,係改良過就返香港人口味。豬扒撈檬就好正,豬扒勁新鮮,炸到入口即化野飲有個綠檸茶幾有趣,從來無響第二度飲過,可以試吓。其他凍飲唔洗加錢,抵讚但佢午餐嘅通病係分量少啲,男士就未必夠食啦!舖面算企理,可以支持下!
其實呢間野幾好食,今日見到佢堂食好少人,想寫返句支持一下。

我分別食過海南雞,綠咖哩雞,豬扒撈檬。
講真,雞就做得一般,唔夠滑,附近街坊食堂好食好多。
豬扒撈檬就好正,豬扒勁新鮮,炸到入口即化

但佢午餐嘅通病係分量少啲,男士就未必夠食啦!

舖面算企理,可以支持下!
  • 豬扒撈檬
2022-09-05 215 浏览
今日咁啱有嘢做,過咗深水埗,想要加餸又想食泰國菜,行過哩間泰國菜,咁就叫個豬頸肉喇,我哋叫咗個大size,等咗10分鐘到就有,一拎上手輕到以為無嘢喺裡面,翻到屋企一開點解可以得幾條
輕到以為無嘢喺裡面,翻到屋企一開
點解可以得幾條
2022-06-29 188 浏览
系文記條街搵野食 見文記多人排隊 又好耐無食海南雞 見個餐廳名好似吾錯 入黎試下我應該第一個客 叫左午市 海南雞飯黎到得一碟醬汁 雞肉質較實吾滑 飯又淋 色水都吾夠一個海南雞飯最呢三樣野都無樣合格 真系好失望。。。飲品泰式奶茶不過不失以呢個價錢既海南雞飯黎講 真系吾多合格最後 冬瓜湯味精感強烈 飲到有胡椒味 正常吾應該會有 冬瓜湯成本應該唔會好高其實系咪可以做好啲啲總括 餐廳用泰國人海南雞飯呢個名有錯覺 會食到幾正宗既海南雞希望改善下食物質量現時連一般水準都末到
我應該第一個客 叫左午市 海南雞飯
黎到得一碟醬汁 雞肉質較實吾滑 飯又淋 色水都吾夠
一個海南雞飯最呢三樣野都無樣合格 真系好失望。。。
飲品泰式奶茶不過不失

有錯覺 會食到幾正宗既海南雞

希望改善下食物質量
現時連一般水準都末到

2022-05-02 133 浏览
因為想食咖哩 所以就衝咗入去然後就後悔了朋友嗰碟一上檯就見到堆蔬菜有條頭髮🥴咖哩雞食食下會陣醉雞(?)味反正就奇奇怪怪咖哩普通正常叫咗杯熱飲一啲都唔熱 係暖🥴衛生差唔好食無下次
因為想食咖哩 所以就衝咗入去
然後就後悔了