2024-06-07 371 浏览
果然係名不虛傳 太麻麻雞飯我真係唔知食左啲乜本身為左食夠個泊車優惠諗住食番餐好啲既點知個價就到呀但啲野乸西都爆都未過同一價位咁難食既泰國菜你自己睇下都知架啦依碟就叫脆皮燒腩仔脆? 邊到脆呀?十足今朝拎左去拜神夜晚執番番黎比你咁叮都懶得叮番熱比你咁又凍又硬又咸個擺盤又唔知佢想點好誠實好立體咁展現左個味道出黎個通菜就正常既 唔講個薄餅就係惠康牌果啲 唔講個咖喱食得下人 但上面舊軟腳蟹又係廢既 唔熱唔脆個幾盤小食都係唔好食既都係擺左成日果啲feel啦你話依餐兩舊水都算啦你比啲咁既嘢我 你收我五舊幾水?真係不可一不可再
果然係名不虛傳 太麻麻雞飯
但啲野乸西都爆
都未過同一價位咁難食既泰國菜
你自己睇下都知架啦
依碟就叫脆皮燒腩仔
脆? 邊到脆呀?
十足今朝拎左去拜神
個咖喱食得下人 但上面舊軟腳蟹又係廢既 唔熱唔脆
個幾盤小食都係唔好食既
都係擺左成日果啲feel啦
你話依餐兩舊水都算啦
你比啲咁既嘢我 你收我五舊幾水?
真係不可一不可再
2023-11-07
呢間泰媽媽係apm開左好耐一直都未試呢排外賣平台做緊滿120蚊5折轉埋雞髀為返40幾蚊個就同同事一齊試咗我連續食咗2日 2日都感覺好好雞髀好滑又無肥膏 油飯夠味而且夠乾身粒粒分明 仲有少少芥蘭 芥蘭條條都食得嘅無碎無爛睇得出真係有揀過講真其實係幾有質素嘅 就算正價轉雞髀都係75蚊係對得住正價價錢 如果唔轉雞髀可能就會覺得唔抵嘅所以真係唔好差果幾蚊 一定要轉雞髀之後無咗呢個優惠正價我都會買係暫時係觀塘食過最好食嘅海南雞飯
呢間泰媽媽係apm開左好耐一直都未試

之後無咗呢個優惠正價我都會買
係暫時係觀塘食過最好食嘅海南雞飯
外卖自取
2024-05-20 268 浏览
今日網上外賣平台外賣自取有半價‼️所以就嗌咗個海南雞飯嚟食,拎到返去公司就開餐。值得驚喜嘅係,佢唔需要加任何錢有外賣餐具用,而且的餐具都係算幾高質👍🏿👍🏿。至於食物方面,海南雞雞佢係用咗清遠走地雞🐥,所以肉質比較堅挺,唔會話好容易淋,至於醬汁方面,佢就俾咗兩種:一種就係薑蓉一種就係酸辣汁,味道方面都算係正宗。而我覺得值得欣賞嘅就係佢嘅菜心,明顯係用咗新鮮嘅菜心同埋醬汁都有調校。唯一缺點就係佢成份套餐嘅份量太過細,如果個人大食嘅話就有機會好快肚餓😂😂 用咗半價折扣:77/2=$33.5
今日網上外賣平台外賣自取有半價‼️

所以就嗌咗個海南雞飯嚟食,拎到返去公司就開餐。

2024-04-01 396 浏览
伏、伏、伏一間專食泰式雞飯嘅店舖,啲雞竟然咁差難食🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️成間舖頭餐牌主菜得四五款,照計專注做依幾個菜式,無理由咁都搞唔掂。何況佢嘅招牌菜係「無骨海南雞飯」,心諗應該最安全啦!先唔好講啲雞好唔好味,淨係佢個餐牌都已經伏。佢個餐牌標明係「無骨海南雞飯」!當然我唔會傻到以為佢一嚿碎骨都冇,但都唔好離譜到件件鷄都有骨。問個侍應:又話係「無骨海南雞飯」嘅?點知個侍應話:雞翼係有骨架喎。當然雞翼有骨我知,但其餘嗰啲都有骨喎?然後佢唔係答我問題點解有骨,佢淨係同我講加$5雞髀肉咪冇骨囉。如果你就咁寫「海南雞飯」,有骨我接受到。但你大大隻字寫住「無骨海南雞飯」,然後嚿嚿都係骨,我真係接受唔到。跟住佢繼續好似錄音機咁講雞胸一定夾雞翼,雞翼一定有骨。我再解釋俾佢聽,首先你個餐牌寫住「無骨海南雞飯」,即係代表你哋嘅海南雞飯係唔應該有骨,而唔係叫客人加$5去換個雞髀先至可以成為一碟「無骨海南雞飯」。然後雞胸你話冇骨,但係我件件都有骨個喎,個侍應繼續講:加$5換雞髀就冇骨。最後,我放棄再同佢討論有骨同冇骨嘅問題,因為完全溝通唔到,咁簡單寫返海南雞飯,冇咗「無骨」兩個字,成件事已經解決,如果你做唔到無骨
伏、伏、伏

問個侍應:又話係「無骨海南雞飯」嘅?
點知個侍應話:雞翼係有骨架喎。

最後,我放棄再同佢討論有骨同冇骨嘅問題,因為完全溝通唔到,咁簡單寫返海南雞飯,冇咗「無骨」兩個字,成件事已經解決,如果你做唔到無骨嘅海南雞飯點解要寫無骨呢?之後我決定加$5換個雞髀,點知嚟到啲鷄好似一串炮仗咁黐住晒!一間賣雞嘅飯店,連切雞都可以切成咁,真心覺得好失敗。另外,餐廳講明係用清遠雞,大家一定覺得係肉質嫰滑,鷄味十足,咁就大錯特錯。佢啲鷄又諧又無味,簡直係浪費咗隻清遠雞。坦白講咁嘅質素收呢個價錢都好難有返頭客。
2024-03-23 274 浏览
依間野開正係另一間貴價泰菜隔離,心諗甘明目張膽搶生意得唔得架,坐入去發現原來係share 一部分廚房😂😂言歸正傳講野食先,今次點左豬手飯同埋牛尾飯。豬手飯正正常常,味道ok 而分量都好足,可以一試。而牛尾個汁好食,用黎撈飯真係一流,但就略嫌牛尾件數分量少左d。成餐飯既重點係包泰奶!茶味同奶味夾得岩岩好,飲落有少少甜,之後有少少回甘,係我最中意既味!成餐飯因為包泰奶而升級左!👍👍整體而言性價比超值,單係包泰奶應該都值30~40(好飲過某d 奶茶店)👍👍

2024-03-06
  • 泰式鹵水豬手配白飯
  • 泰式奶茶
午飯時間叫左個海南雞飯,無轉到雞髀,加泰式奶茶(加十幾蚊)。雞肉質地一般般,唔算滑,又無乜味道,反而食到個鉸位好鹹,懷疑係只醃個鉸位。兩個醬汁,紅色個醬冇乜味,要點好大pat先食到個味。蒜蓉個醬,唔知點解啲汁有啲鹹。飯ok嘅。湯覺得一般,可能因為我有飲奶茶,覺得唔似外邊果啲清清地嘅湯。奶茶ok,好飲,唔算超級甜果種。我平時都會飲泰式奶茶,呢間真心算係唔係好甜果果種,真係ok嘅。不過我未必會再試呢間嘅海南雞飯..

飯ok嘅。

不過我未必會再試呢間嘅海南雞飯..
2023-08-27 700 浏览
叫咗個泰媽媽雞飯 雞飯係雞油飯 雞仲可以加錢轉雞髀肉 轉左雞髀肉雞髀肉好滑 份量都還可以 醬汁有兩款 仲有啲菜 好一般泰式芒果糯米飯係普通糯米 糯米仲係暖暖地 都幾甜幾好食泰式奶茶就幾香濃幾好甜 建議少甜😂
泰式芒果糯米飯係普通糯米 糯米仲係暖暖地 都幾甜幾好食
泰式奶茶就幾香濃幾好甜 建議少甜😂
2023-08-23 500 浏览
Lunch 食飯無咩要求,今次食左海南雞飯,同飲左奶茶°海南雞飯d雞肉比較(孩),講真無雞味一般啦,反而個汁就唔錯既,不過應該都無下次反而袋裝奶茶,係啊,係袋裝啊,佢個奶茶就唔錯,不過份量就小dd,不過下次可以再飲
Lunch 食飯無咩要求,今次食左海南雞飯,同飲左奶茶°

海南雞飯d雞肉比較(孩),講真無雞味
一般啦,反而個汁就唔錯既,不過應該都無下次

不過下次可以再飲
海南雞飯
2023-08-23
等候时间
5 分钟 (堂食)
2023-08-13 337 浏览
食品質質十分普通、性價比低。其中叫了菠蘿炒飯,飯好硬且不均勻,個別飯粒也變硬,似是乾了,估計白飯放了一段時間。圖片上用半個菠蘿裝住炒飯,實際上碟時僅放在碟上,旁邊放了1/8個菠蘿,與圖片不符,大失所望。又點了個咖喱雞配面包,味道一般,178元顯得頗為不值。最值得扣分的是經理服務態度甚差,好串🥺 埋單時在收銀櫃排隊順便問下收吾收八達通,經理答吾收,我順便講笑地說:咦,人地都收八達通、點解你唔收呀?經理竟答:「我去親的餐廳從來未見過收八達通!」 好救命!
2023-08-13
等候时间
15 分钟 (堂食)
2023-06-03 647 浏览
環境服務,適合静静地品常美食,服務要收完錢才有食物给你,價錢也不是太貴静靜食下午茶地方,雖然地方不大,適合簡單食物,看一本書,但話如果店舖太忙,就不可以坐太久了
冬陰公米線
冬陰公米線
2023-05-01 568 浏览
👎🏻👎🏻👎🏻位於APM,行過見到整間餐廳都主張用清遠雞,睇睇餐牌佢似乎對自己既雞飯都好有信心,晚餐食海南雞飯都唔錯,決定去試下無骨海南雞飯配油飯($70)見到一個套餐有湯有菜,雞都大大份,好似唔錯一飲個湯係超級咸,而雞肉唔知點解好韌,連應該最無問題既雞翼都好鞋,諗住點下薑蓉,但係無薑味同得個油字,油飯暖暖地但正正常常,碟菜既蠔油只係視覺效果,完全無味,唔明白點解簡簡單單既菜都搞成甘,真係no next time👎🏻👎🏻👎🏻
👎🏻👎🏻👎🏻

無骨海南雞飯配油飯($70)
見到一個套餐有湯有菜,雞都大大份,好似唔錯
2023-03-12 594 浏览
想試試這裡的海南雞是否吸引無骨海南雞配油飯$70可加$5轉雞脾但海南雞真的沒甚麼味道而且肉質不太嫩醬汁不錯但雞肉本身沒有雞味也大打折扣附送的菜心也很硬唯一好處就是有碗例湯泰式滷水豬手配白飯$65滷水汁很濃味豬手肥瘦適中還有半隻蛋總算比海南雞飯好泰媽媽奶茶紅豆冰$30反而飲品味道不錯紅豆不會太甜免加一但整體感覺真的很普通
想試試這裡的海南雞是否吸引

反而飲品味道不錯
紅豆不會太甜

免加一但整體感覺真的很普通
2023-01-11 684 浏览
今日嚟到觀塘食泰媽媽鋪頭比較細,係開放式個種。我就叫左一份海南雞飯配青檸梳打。海南雞好滑,而且味道亦都好夠幾好食。👍🏻👍🏻不過略嫌份量就少左啲,多返啲就更好。😗而青檸梳打就係推介之一,淨係講包裝已經有feel,而鋪頭都放左粒青檸係袋入面,大家可以自己篤爛佢,重味/冇咁重味都可以自己揀😌😌
今日嚟到觀塘食泰媽媽

鋪頭比較細,係開放式個種。我就叫左一份海南雞飯配青檸梳打。

2022-10-17 1017 浏览
真系媽媽聲去觀塘趕時間食飯,就系APM 搵一間,本來想去御泰坊,但價錢貴D 又趕時間,就去隔離哩間泰媽媽,買飛時見到兩間廚房同餐廳都相通,可能系同一個老闆,系吾同檔次。哩間好似快餐店,細細間10張檯左右,簡單裝修,先買飛,後坐低,然後有waitress送過來,見佢雞肶只是加5蚊,以為好抵,所以叫了一個雞肶餐同普通雞餐比較下,食完真系“媽媽聲”,真系佢老闆好有自知之明?雞肶餐($75)- 雞肶第一眼睇落以為幾好,但實質皮都算滑但吾爽,肉以為好滑原來幾”鞋”同靱。- 只有兩種醬料,無大部分海南雞店提供的黑鼓油,奇怪。- 油飯系油膩個”油”,食完一段時間都吾肚餓,但無香味。- 芥蘭無菜味,醬料好似蠔油加水,淡茂茂普通雞餐($70)- 大部分系雞胸,無所謂,但睇相都感覺到好”鞋”,食落比去超市買更差。- 佢咁價錢,同裝修差不多的海南雞餐廳比較都貴好多,不要說10大的-栢檔($63)-勇記 ($66)離譜。- 品質更不用說,基本系吾可以同上面兩間比較,比茶餐廳更差。- 上面兩個十大都有跟湯同三種醬料。
真系媽媽聲

雞肶餐($75)
- 只有兩種醬料,無大部分海南雞店提供的黑鼓油,奇怪。
- 油飯系油膩個”油”,食完一段時間都吾肚餓,但無香味。
- 芥蘭無菜味,醬料好似蠔油加水,淡茂茂

普通雞餐($70)

-栢檔($63)
-勇記 ($66)
離譜。
- 上面兩個十大都有跟湯同三種醬料。

雞肶餐
海南雞飯
2022-10-17
看到那個小國旗🇹🇭大家有沒有猜到小編要介紹什麼了⁉️不用出國你也可以享受泰國美食🐘泰媽媽雞飯泰式餐飲-小琉球店好吃、好辣真的是泰爽了😆終於有菜單上的辣椒指數不是騙人的惹‼️有機會找上親朋好友一同品嚐吧👍-跟著帕丘一起 #異國美食趴趴走 💪🏻✈️ 下一站我們來到沙瓦滴咖也是帕丘很愛的~~~泰國🇹🇭有些菜色需事先預訂,詳情請洽FB官方粉絲團,不會太難訂位,訂位後會需要先匯款訂金,可能因為只有一位廚師,算是蠻有自己一套流程安排的餐廳~⚠️ 衷於料理原味,基本上辣度不予調整,想嚐鮮的朋友需自行斟酌囉!📍 生醃紅蟳🌕🌕🌕🌕🌘店家的招牌菜色🦀️,我真的沒吃過生的螃蟹,一開始有點怕怕的,但友人想嘗試所以就點了~上桌時店家就有先說覺得鹹跟辣都是正常的,辣是還好但確實非常鹹😆,吃兩口大概就可以配掉一整碗飯,濃郁的蟹膏搭配酸辣的調味風味十足!另外生的肉會黏在殼上面比較沒那麼容易食用~📍 香料炸雞翅🌕🌕🌕🌕🌗上桌的時候非常燙,但超級多汁我覺得比很多炸雞店的都好吃🤤,是有帶小棒腿的那種雞翅部位,有特殊的香料味應該是香茅?🤔,搭配甜雞醬~📍 青胡椒炒海鮮🌕🌕🌕🌕🌘今天吃下來最辣的,本來要預訂醉鬼炒海鮮,店家還專程打過來確
看到那個小國旗🇹🇭
大家有沒有猜到小編要介紹什麼了⁉️
不用出國你也可以享受泰國美食🐘
泰媽媽雞飯泰式餐飲-小琉球店
好吃、好辣真的是泰爽了😆
終於有菜單上的辣椒指數不是騙人的惹‼️

📍 香料炸雞
🌕🌕🌕🌕🌗

📍 青胡椒炒海鮮
🌕🌕🌕🌕🌘
今天吃下來最辣的,本來要預訂醉鬼炒海鮮,店家還專程打過來確認,據說更辣😂,海鮮有花枝、蝦子跟竹蟶?(應該是吧,量還不少而且都蠻新鮮的不會有粉粉爛爛的口感👍🏻

📍 蠔油豆瓣炒空心菜
🌕🌕🌕🌗🌑
調味偏甜,青菜可以做不辣,均衡飲食還是要來點蔬菜!

📍 火山排骨湯
🌕🌕🌕🌕🌑
很澎湃的一道料理,湯是屬於酸酸辣辣的,大骨熬的濃郁香醇~排骨食用的部分某些部位肉還算不少,其餘大多是骨頭。

📍 芒果糯米(季節限定)
🌕🌕🌕🌕🌑
芒果偏生,椰奶淋醬不會太甜,中規中矩,無意間聽到店家跟其他桌介紹,因為一份是半顆芒果,所以在場的所有客人要湊起來是整數,意思就是如果別桌已經湊到整數而你又想點就必須自己一次點兩份~

📍 香蕉煎餅
🌕🌕🌕🌕🌗
就是為了這道而來的🤣,超級愛香蕉煎餅,雖然這個價位在泰國可以吃六個,但畢竟餐廳的還是比較精緻!份量也蠻大的~煎餅的蛋香很明顯,上面撒的調味粉跟煉乳也都搭配合宜,蠻喜歡的❤️

📍 泰國香米
🌕🌕🌕🌕🌘
份量普通,如果要認真配飯的話應該可以吃個好幾碗😂,但煮得粒粒分明,香甜好吃!

————————————————————