晚上九時半, 不太多人, 侍應小組在門外推銷, 海南雞飯餐, 沒有湯和菜, 只有一杯飲品, 收$40, 不算便宜. 油飯顏色黃黃, 可是不太夠油香,飯過硬和不夠粒粒感, 好像煮了後 攤很久又再煮的感覺,不太滿意. 雞肉吃不出甚麼鮮雞味, 皮太厚, 根本不可能連皮吃, 肉還不算嚡,也不算太滑,咬口滿意, 唯味道不合格, 醬汁兩款, 沒有薑溶, 只有泰式酸辣汁和豉油, 泰式酸辣汁比想像中要好, 夠酸夠辣夠惹味,送飯送雞一流, 可惜那所謂的甜豉油十分差, 稀稀的, 一試便知是生抽加些少糖攪一攪, 不夠味。
2010-02-11 10 浏览
個排睇雜誌見到呢間泰式小店, 連一向歎慣既蘇民峰師傅都大讚, 是日下午就黎試下招牌菜:海南雞飯 - 油飯淡淡的, 雞幾滑, 份量適中, 點泰式辣醬幾正, 豉油係普通貨式所以無點豬脾飯 - 幾腍, 幾入味, 有d甜甜地既炸菜, 不過汁同份量都少左d午餐有飯包埋杯熱飲都係 $30 左右, 其他菜式都好似幾吸引, 平民格局唔係好貴, 希望下次可以試下係度食晚飯啦

2009-06-05
  • 海南雞飯; 豬脾飯
2010-01-15 22 浏览
轉了工之後,很多時都不會過來吃了,因為有點遠。但這裡的海南雞的水準維持得不錯,所以每次來,我仍是會點海南雞飯的。雞很嫩滑,配上濃味的醬汁還真的是可以把所有飯吃光!友最喜歡它的醬汁,每次都要吃2碟才夠。我也喜歡濃味那邊,但吃完後一定要吃口香糖,要不然....。
轉了工之後,很多時都不會過來吃了,因為有點遠。
但這裡的海南雞的水準維持得不錯,
所以每次來,我仍是會點海南雞飯的。
雞很嫩滑,配上濃味的醬汁還真的是可以把所有飯吃光!
友最喜歡它的醬汁,每次都要吃2碟才夠。
我也喜歡濃味那邊,但吃完後一定要吃口香糖,
要不然....。
2009-12-17 20 浏览
行吓行吓,見到呢間門口貼咗蘇師傅張相,又望到入面幾多人食,於是走入試。叫咗以下兩款食物:海南雞飯 -- 雞都算多,骨亦不會太多,肉也算滑,飯都幾香口,不過稍為有點硬,整體上只能算一般,另外個湯好鹹。青咖哩海鮮飯 -- 算幾多料,有好幾粒蝦,蟹柳亦不少,不過最特別的是有茄子,碟飯也不太辣。不過個椰青就非常唔掂,無鮮味,最離普就是d椰肉很薄,亦是無鮮味,$22完全失望,飲水好過!
叫咗以下兩款食物:

2009-12-16
2009-08-05 5 浏览
今晚天文臺話就快打八号波, 所以提早開餐, 放工就同女皇去食雞飯哩間係蘇師父推介過嘅, 就試下啦1) 半隻海南雞 $70 都幾好肉, 好似我咁 重起哂骨. 聽聞老細係家禽業人仕, 來貨有保証(2) 咖哩煮大蝦 $88 D蝦都夠大隻, 有蝦味, 黃咖哩汁都幾噥味, 不過配菜唔算多(3) 泰式炒通菜 $36 哩種幼身通菜現時在街市較難找到, 哩度都有得食. D菜炒得夠爽口, 少油, 重放上碟都幾企理, 唔似一般小菜館咁炒完求其放落碟度就算. Summary: 食物出品有質素, 高過一般茶餐廳, 可惜環境就似足一間港式茶餐廳

哩間係蘇師父推介過嘅, 就試下啦:

(1) 半隻海南雞 $70 都幾好肉, 好似我咁
重起哂骨. 聽聞老細係家禽業人仕, 來貨有保証

2009-08-04
2009-07-17 3 浏览
原本打算去澳牛~後來因為太熱唔想行,是是但但就入左呢度食喇。海南雞飯:個樣就好靚喇,不過呢.........D雞好鞋................個飯好香口,應該落左雞油同黃薑粉?!個飯身好唔均勻,有大部分都偏硬,又有少部份軟淋淋.................醬汁有兩種,紅o個邊辣得黎帶咸,黑o個邊係老抽...........唔點都夠味,點左就反而覺得個味太過濃,no good~香茅豬扒金邊粉:等左都幾耐下,朋友個海南雞差d食完,先見到d香茅豬扒炸起拎過去門口o個邊比o個個泰國阿姐整。一拎過黎~wow~個豬扒剛剛炸起!勁熱~!炸得剛剛好,唔乾身唔韌,咬落去仲有汁流出黎,醃得好好味!有香茅味,仲有黑椒味~仲有少少甜味~好正!!個蘿蔔都好甜~大大舊,冇根~個湯底清甜,好香既冬菜味~仲有少少香芹粒,夠香口!我唔覺意都飲左半碗,好在冇口乾~好味道如果淨食個香茅豬扒金邊粉,我會比個笑面,之但係食埋個招牌海南雞飯之後,拉低左個分

香茅豬扒金邊粉
點海南雞飯的醬
香茅豬扒金邊粉
六月十五日.熱天口熱,想吃些惹味一點菜式,記得這裡海南雞不錯,是次路過改試小炒,泰式炒金邊粉。口痕想吃辛口醬汁,打算叫靚姐整小碗紅咖喱試試,卻不知原來要收五蚊的,如意算盤打不響,只好乖乖的掏出五個大洋來。泰菜館總會有一味炒金邊粉,泰國幼身爽韌,炒得不夠乾爽,夾有紅色的「酸瓜」,味道「酸咪咪」有點似福建炒米的味道,鑊氣麻麻伴的配料自然不夠香,比起泰爽甜的炒金邊粉技遜多籌。主菜一般,反而紅咖喱不錯,是偏辛口的泰式咖喱,濃稠辛香亦有椰醬的甜,用來撈麵一流,下回來定必試埋青、黃咖喱系列。
六月十五日.熱

炒金邊粉遍濕,不夠香。
美味抵吃的紅咖喱!
2009-06-15
美味抵吃的紅咖喱!
  • 紅咖喱
2009-06-26
下午茶餐有基本西式茶餐還有各式泰式粉麵當然有我想吃的海南雞!本來想點海南雞飯不過油飯很肥的…就來個海南雞湯米粉好了,而且還便宜很多耶茶餐奉送老火湯或餐飲早上巳經喝過冰咖啡,來個老火湯好了老火湯好像是節瓜煲豬肉味道淡淡的,總比加上味精來的好海南雞米粉很快送上米粉很細,像台灣新竹米粉那麼細!湯頭很鮮,米粉吸收好高湯的鮮甜害我把全部米粉吃光光!主角海南雞尚算滑嫩,但不算很有雞味雖然不像栢檔的去骨海南雞,但肉厚厚一片很容易拆出來雞肉沒什麼味道,沾醬就是靈魂泰式跟新加坡的海南雞主要差別在於沾醬新加坡的黑醬油是稠稠帶甜味的泰式的是普通水水的醬油醬油不算很有味道,主要是靠另一邊的酸辣醬提味酸酸辣辣的很快就把才五六件的雞肉清掉跟柏檔的海南雞比,還是栢檔的更滑嫩更香栢檔的三沾醬配雞肉吃真的很惹味!最近栢檔在佐敦白加士街開了新分店我就不用特地跑九龍城去囉~~~~詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=1505
下午茶餐有基本西式茶餐
還有各式泰式粉麵
當然有我想吃的海南雞!
本來想點海南雞飯
不過油飯很肥的…
就來個海南雞湯米粉好了,而且還便宜很多耶

茶餐奉送老火湯或餐飲
早上巳經喝過冰咖啡,來個老火湯好了

老火湯好像是節瓜煲豬肉
味道淡淡的,總比加上味精來的好

海南雞米粉很快送上
米粉很細,像台灣新竹米粉那麼細!
湯頭很鮮,米粉吸收好高湯的鮮甜
害我把全部米粉吃光光!

主角海南雞尚算滑嫩,但不算很有雞味
雖然不像栢檔的去骨海南雞,但肉厚厚一片很容易拆出來
雞肉沒什麼味道,沾醬就是靈魂
泰式跟新加坡的海南雞主要差別在於沾醬
新加坡的黑醬油是稠稠帶甜味的
泰式的是普通水水的醬油
醬油不算很有味道,主要是靠另一邊的酸辣醬提味
酸酸辣辣的很快就把才五六件的雞肉清掉

跟柏檔的海南雞比,還是栢檔的更滑嫩更香
栢檔的三沾醬配雞肉吃真的很惹味!
最近栢檔在佐敦白加士街開了新分店
我就不用特地跑九龍城去囉~~~~

• 海南雞
2009-05-16 14 浏览
我媽咪好鍾意黎呢度食話呢度下午茶又抵食 D野食又唔差今日去開尖沙咀 就同左佢黎呢度食啦我地兩個人叫左:海南雞飯"嗯...水準一般啦,唔算太差不過佢用冰鮮雞實係無咁好架啦D雞無咩味,而且好肥但我覺得好食過我之前係金寶食個醬汁都幾好豬頸肉金邊粉"D豬頸肉怪怪的,唔知點解好紅但都幾好味不過有D好UN...好難咬都算多料媽咪話最好食係佢個泰式豬脾喎...下次試下先不過價錢都幾抵食呀!! 都算唔差架啦.....
我媽咪好鍾意黎呢度食
話呢度下午茶又抵食 D野食又唔差
今日去開尖沙咀 就同左佢黎呢度食啦

我地兩個人叫左:
海南雞飯"
嗯...水準一般啦,唔算太差
不過佢用冰鮮雞實係無咁好架啦
D雞無咩味,而且好肥
但我覺得好食過我之前係金寶食
個醬汁都幾好

豬頸肉金邊粉"
D豬頸肉怪怪的,唔知點解好紅
但都幾好味
不過有D好UN...好難咬
都算多料

媽咪話最好食係佢個泰式豬脾喎...下次試下先
不過價錢都幾抵食呀!! 都算唔差架啦.....
豬頸肉金邊粉
2009-05-15 30 浏览
探完舊同學後, 約了老公放工後一起去尖沙咀剪髮, 原先想去另一間餐廳, 但因不知剪髮要等多久時間, 所以無法訂位而取消了。理髮後時間亦不早, 所以想隨便挑一間食店, 快快吃飽便回家休息。想起蘇師傅介紹過有間好味的海南雞飯食店就在附近, 所以前往一試。去到看見都幾多人, 幸好還是不用等位, 我和老公都很想吃海南雞飯, 所以點了兩份, 飲品同樣是凍檸茶。海南雞飯賣相頗吸引, 雞已全去骨, 吃得方便, 但雞皮頗多黃油肥糕, 這個我不太喜愛, 雞味亦欠奉, 油飯亦是一般, 並不特別突出, 椰香味頗重。 整體來說味道不俗, 可是與同類型的泰式海南雞飯相比, 我們還是覺得灣仔的泰好食更勝一籌。由於當晚太口渴, 所以覺得她們的凍檸茶好好喝啊! 此區實在有太多好味的食店, 應該有一段時間也不想再回頭幫襯了。
但因不知剪髮要等多久時間, 所以無法訂位而取消了。

所以點了兩份, 飲品同樣是凍檸茶。

整體來說味道不俗, 可是與同類型的泰式海南雞飯相比,
我們還是覺得灣仔的泰好食更勝一籌。

由於當晚太口渴, 所以覺得她們的凍檸茶好好喝啊!

凍檸茶
2009-05-08
  • 海南雞飯
偶然看到蘇民峰在雜誌提到這裡的海南雞飯,令小弟想起這兒一直是自己的其中欲試吃的餐廳之一。反正是日的午餐仍未有着落,來這裡吃碟雞飯也挺不錯呢本欲一次過吃海南雞加滷豬蹄的,但雙併就要賣差不多五十多大洋,感覺有點兒不化算反而單點雞飯連例湯的午市set就只是三十多塊。作為午餐來說,價錢就公道得多....是日的"例水"是青紅蘿蔔菜乾湯。嗅落有很香的南北杏味,湯本身應是沒下味精的,是出奇的夠老火。對於最近比較小喝湯水的小弟,實在要喝至清光才行....油飯看落色水頗見勻循,不過吃落就不太夠油香,而且飯是過硬了一些,令人不盡滿意反而那個泰式辣醬就真的夠酸辣及惹味,用來伴飯吃就確不俗;豉油是稀稀的也不太夠味。想起來還是新加坡式的甜甜杰杰一類的醬油較合心水;雞肉不算太嚡,挺滑,且還隱約吃出少許雞味來,很不錯。貪心一點地想,若能吃到皮與肉之間有一層膠質的貨色,也就樂極了一向很喜吃海南雞飯,無論泰式或新加坡的都"有殺錯冇放過"不過大多吃到的都不盡如人意這裡的也不例外....看來下次有機會,必要遠征至跑馬地,去吃吃傳聞中的大少爺了....

一向很喜吃海南雞飯,無論泰式或新加坡的都"有殺錯冇放過"
不過大多吃到的都不盡如人意
這裡的也不例外....

2009-05-06
今日去開尖沙咀見客,時間剛剛好食完午餐先再返工司,打算去白加士街醫肚,等過馬路時被呢間野掛起既海南雞吸引,入面仲人頭湧湧,心諗一定好食就入左去,午餐海南雞飯一個,去晒骨,味道同價錢好過中環食多多聲
2009-05-06
2009-05-05 5 浏览
和同事黎食晏, 叫咗海南雞飯($33)同泰式濕炒豬肉河($30), 午餐包飲品一杯. 環境尚算乾淨, 招呼亦ok. 海南雞飯的雞也很嫩滑, 只是略鹹. 但濕炒就勁難食, 個汁好似張糊咁, 而且亦好鹹. 我諗都唔會有第二次.
2009-05-04 1 浏览
今日去九龍公園經過柯士甸道,見到識飲識食蘇c傅推介呢間d海南雞就入去 try,d雞滑之餘仲冇雪味正,不過最正係d汁,臨走買左一樽返屋企慢慢歎
Photo
Menu1
2009-05-04
Photo
Menu1
  • 海南雞
2009-04-23 6 浏览
酸辣鳳爪超好吃~很辣很酸!十分醒胃爽口!十過我們的餐明明有熱飲/湯,可是完全沒人問我們要什麼,到我們自己追問是不是有飲品跟餐才問我們要什麼,有些想「質質膊」不上飲品的感覺~Overall,OK!會再去。
酸辣鳳爪超好吃~很辣很酸!十分醒胃爽口!

Overall,OK!會再去。