2024-08-11 509 浏览
Phad Pak Kanang with garlic 蒜蓉椰菜苗 $88相當健康嘅蒜蓉椰菜苗 🥬係款素食者啱食小菜,椰菜苗夠晒鮮嫩,帶有本身嘅清甜味,加埋紅蘿蔔粒🥕,連埋蒜蓉一齊簡簡單單已經幾好食😋Phad Thai Goong Sod Thai-In 虎蝦炒金邊粉 🦐🍝 $128金邊粉係泰國菜嘅招牌食物,呢度嘅Phad Thai 都好受歡迎✨,面頭有三大隻外皮炸過嘅爽口大蝦🍤同埋少少雞蛋絲🍳,甜甜地有辣辣地嘅金邊粉入面有豆腐乾、酸酸甜甜嘅檸檬汁🍋、芽菜、辣椒🌶️等,金邊粉質感滑口又浸滿醬汁,而且夠晒大兜,飽肚又夠正宗!Pre-order Small Mango Sticky Rice Cake (1-2ppl)預訂芒果糯米飯型蛋糕 (1-2人) 🎂 $188要預訂嘅芒果糯米飯蛋糕真係好創新又夠噱頭🌟,適合同朋友慶祝生日或者情侶慶祝紀念日,卷成玫瑰花形狀嘅芒果夠晒吸睛🌹,相當精緻,底層嘅糯米飯煙靭黏口,旁邊仲有大量超級甜嘅芒果肉🥭,係傳統海綿蛋糕以外嘅慶祝新選擇👍🏻Kanom Pang Ka Tiem 惹味蒜蓉包 🧄🥖 $38即叫即烤嘅蒜蓉包性價比勁高,一碟有四件嘅蒜蓉包適合同朋友s

Phad Thai Goong Sod
Thai-In 虎蝦炒金邊粉 🦐🍝 $128

預訂芒果糯米飯型蛋糕 (1-2人) 🎂 $188

即叫即烤嘅蒜蓉包性價比勁高,一碟有四件嘅蒜蓉包適合同朋友share食,蒜蓉包面頭加上炸蒜蓉粒,而且有淡淡牛油香🧈同埋芫荽味🌿,係一款幾正嘅小食

Pandan thousand layers cake 泰式千層糕 $38
呢一個泰式千層糕好值得推介,一碟四件嘅千層糕每一粒嘅形狀都唔同,好有心思💚,千層糕充滿椰子同埋斑斕香🌿,食落去口感煙靭🍡,食完之後好滿足

Young coconut 椰青🥥 (R) $48
Thai-style milk tea 泰式奶茶 (L) $32
左邊嘅泰式奶茶充滿正宗泰式風味,奶味令飲落去口感幼滑🥛,茶味濃郁得來唔太苦澀☕️,而右手邊嘅椰青夠晒清新🌴,刮埋椰子肉食夠晒滋潤,同泰國菜一齊食真係好夾
2024-08-06 592 浏览
家住九龍城,經常吃泰國菜,今晚想衝出九龍城,便來到佐敦覓食。泰式生蝦刺身六隻$108,用鮮艷顏色的器皿承載着的生蝦肉質爽口彈牙,好看又好吃,加上自製的生蝦辣汁,酸酸辣辣,非常開胃,是這裏招牌之一。😋😋😋😋😋平民鹽焗魚$198 ,當日是鯽魚,廚師用粗鹽包裹着鯽魚,保持魚肉的鮮味,又可以增加魚肉的味道,加上魚肚內的泰式香料十足,這個燒魚是必點的招牌之一。如果想味道層次多一點,可以加些帶點話梅味的海鮮辣汁,增加層次感。由於即點即制,需時大約30分鐘,不過都係值得的。😋😋😋😋😋泰式生菜包豬肉$98,豬肉帶着濃郁的魚露和香辣味道,層次感豐富,份量亦很充足,加上桑生菜一起吃,非常有泰國特色。😋😋😋😋😋芒果沙冰$48,芒果沙冰用新鮮芒果打成,芒果味道香濃,是夏天的恩物,如置身於泰國之中。😋😋😋😋😋這裏的女侍應全是泰國籍的,不過他們對廣東話都非常熟悉,態度親切。👍👍👍👍現在每日都有推廣,如果下次再來必定一試。

現在每日都有推廣,如果下次再來必定一試。
位於佐敦嘅泰灜,係一間開業多年嘅泰國菜小店。呢度雖然唔算豪華,但充滿溫馨同親切嘅感覺。店內裝潢簡潔,擺設幾張木桌,牆上掛住幾幅泰國風情畫,令人一踏入就感受到濃厚嘅泰國風味。小食拼盤(各兩件:蝦餅、春卷、雞翼)$108小食拼盤係一個好好嘅開胃選擇。有蝦餅、春卷同雞翼,每樣各兩件。蝦餅外層炸得金黃酥脆,內裡係彈牙多汁嘅蝦肉,配埋泰式甜酸醬,味道更加豐富。春卷皮脆餡香,內裡包住鮮嫩嘅蔬菜同豬肉,咬落去滿口香氣。雞翼則係用泰式香料醃製,皮脆肉嫩,充滿香料嘅獨特風味。泰式濕炒河(雞)$88泰式濕炒河係我每次黎都必點嘅一款。炒河粉煮得啱啱好,唔會太乾亦唔會太濕,雞肉嫩滑,配埋各種蔬菜,仲有濃郁嘅泰式醬汁,香辣可口。每一口都充滿層次感,令人食完一碟都想再點多一碟。馬拉盞通菜$78呢道馬拉盞通菜炒得好香,保持住爽脆嘅口感,馬拉盞嘅味道濃郁,鹹香適中。每一口都可以感受到馬拉盞嘅獨特風味,簡直係下飯神器。芒果沙冰$48芒果沙冰係炎炎夏日嘅最佳解暑選擇。芒果香甜多汁,沙冰嘅口感滑溜溜,冰涼透心。飲落去既有芒果嘅香甜,又有冰涼嘅爽快,真係好消暑。青檸梳打$28青檸梳打清爽解渴,酸酸甜甜嘅青檸味,加上汽水嘅氣泡

小食拼盤(各兩件:蝦餅、春卷、雞翼)$108

泰式濕炒河(雞)$88

馬拉盞通菜$78

芒果沙冰$48

青檸梳打$28
青檸梳打清爽解渴,酸酸甜甜嘅青檸味,加上汽水嘅氣泡,飲落去好清新。呢杯青檸梳打唔單止可以解渴,仲可以中和其他菜式嘅辣味,係一個好好嘅配搭。

蒜蓉包$38
蒜蓉包雖然唔係泰國菜,但係配搭其他菜式一齊食都幾好。蒜蓉味濃郁,麵包外脆內軟,非常惹味。食完辣辣嘅泰國菜,再咬一口蒜蓉包,真係一個好好嘅調劑。

加埋咖喱就更加豐富

芒果糯米飯生日蛋糕
呢個芒果糯米飯生日蛋糕真係好特別,啱晒打卡。一片片芒果砌成花嘅形狀,好靚,令人睇到都唔捨得食。糯米飯軟糯香甜,配埋椰汁,更加濃郁。當店員播放泰文生日歌同燃點蠟燭時,氣氛真係好開心,好適合同朋友一齊慶祝生日。

泰灜環境舒適,裝潢簡單而富有泰國特色。店員態度親切,服務周到,對每一道菜都好熟悉,仲會介紹食法。呢度嘅氣氛好溫馨,令人感覺好似係自己家一樣。充滿泰國風味嘅小店,無論係食物質素定係環境氣氛都令人滿意。每一道菜都充滿泰國特色,價錢亦都合理,絕對值得一試。
1天前 0 浏览
在繁忙的佐敦區,隱藏著一家讓人驚艷的泰國菜餐廳,這裡不僅環境幽雅,更讓我在家人生日這天,享受到了一場味蕾的盛宴。一踏入餐廳,那熟悉的東南亞風情便撲面而來,仿佛瞬間穿越到了異國他鄉。我們點的幾道招牌菜,無一不讓人印象深刻。泰式生蝦,新鮮爽滑,搭配特製酸辣醬汁,每一口都是對味覺的極致挑逗;炸蝦餅則外酥裡嫩,金黃色的外皮包裹著鮮美的蝦肉,讓人忍不住一口接一口。泰式炒通菜,簡簡單單的食材卻能炒出不一樣的滋味,清香爽脆,十分開胃;而菠蘿海鮮炒飯,更是讓人眼前一亮,飯粒粒分明,與菠蘿的酸甜、海鮮的鮮美完美融合,每一勺都是滿滿的幸福感。當然,壓軸的還是那道海南雞,雞肉嫩滑無比,醬汁鮮美醇厚,搭配特製的辣椒醬和姜蔥,簡直是味覺上的享受。我們一家人都對這道菜讚不絕口,直呼過癮。總的來說,這家餐廳的泰國菜無論是從食材的選擇、烹飪的技巧還是味道的調配,都達到了相當高的水準。如果你也是泰國菜的愛好者,那麼這家餐廳絕對值得你來一探究竟。相信在這裡,你也能找到屬於自己的那份味蕾上的驚喜。

泰灜👻呢排成日去九龍城經過好多唔同嘅泰國菜店冇時間入去食估唔到嚟到佐敦就走咗入黎咁樣都搵到好野食🥰.🔅泰式明爐烏頭HKD 198食泰國嘢最signature當然係明爐烏頭原個爐咁樣上用火興住條魚加埋啲泰式配料青檸味同烏頭好夾次次食泰國野都必嗌😆🔅泰式燒羊架HKD 168好少食泰式嘅羊架燒得幾香之餘佢個秘製醬都好有特色個醬香濃之餘又有少少奶香🔅黃咖喱雞HKD 108泰國菜點少得咖哩揀咗唔辣既黃咖哩雞肉都幾多餸飯一流😛🔅肉碎生菜包HKD 98又係最愛既生菜包港式最愛生菜包反而去泰國無得食🤣🔅串燒沙嗲HKD 98沙嗲串燒有雞豬各三串最靈魂係個沙嗲醬真係點咩都咁好食🔅泰式通菜HKD 78泰式既炒菜特別有穫氣少少辣椒絲吊下味又惹味又香口🤭.整體黎講:抵食泰菜 滿足好味😚.🎈 泰灜 (佐敦)佐敦吳松街141號地舖
泰灜👻

少少辣椒絲吊下味
又惹味又香口🤭
整體黎講:
抵食泰菜 滿足好味😚
🎈 泰灜 (佐敦)
佐敦吳松街141號地舖
《佐敦泰菜🇹🇭 泰𤅀 Thai In》另一次嘅生日聚會🥳都係食泰菜😇芒果糯米飯蛋糕🥭生日切蛋糕唔少得🤣我又超鍾意食芒果糯米飯,所以呢個蛋糕真係超級有驚喜👏🏻這道甜點不僅美味,還很有視覺衝擊力。芒果糯米飯的味道甜而不膩,椰漿的香氣與芒果的果香交織在一起,讓人感到清新而滿足,我幾乎食完一個一磅嘅芒果糯米飯蛋糕🤣生蝦刺身🦐比較特別嘅地方係蝦𧯯係炸過嘅,外觀金黃酥脆,特別適合作為開胃小食或下酒菜👍🏻酸辣椰汁雞湯🥣酸辣椰汁雞湯的酸味來自檸檬汁或青檸,辣味則源於新鮮的辣椒,這兩者相互交融,形成一種平衡而又令人愉悅的味覺體驗。椰奶的甜味和滑順感緩和了酸辣的刺激,讓湯品即使有著強烈的風味,卻不會覺得過於刺鼻。泰式鮮蝦金柚沙律🥗金柚的果肉清脆多汁,鮮蝦則是彈牙而鮮嫩。搭配的香菜和薄荷葉增添了清新的香氣,讓每一口都充滿了活力。口感上,金柚的酸甜和蝦肉的鮮美相互交融。火焰燒春雞🐣來到另一主角,真的十分推薦👍🏻👍🏻火焰燒春雞的口感層次分明,外皮酥脆,內部則保持了雞肉的鮮嫩多汁。火焰燒烤的過程使得雞肉表面形成一層香脆的焦糖化外殼,與嫩滑的雞肉形成鮮明對比。每一口都能感受到外酥內嫩的完美口感。📍泰灜 Thai-I
《佐敦泰菜🇹🇭 泰𤅀 Thai In》

火焰燒春雞🐣

📍泰灜 Thai-In
2024-08-20
2024-09-19 0 浏览
七點去到,估唔到坐咗冇耐全場爆滿,老闆娘非常之親民,招呼非常熱情。菠蘿海鮮炒飯 $128完個菠蘿海鮮炒飯,入面超多蝦仁果仁提子乾。食落去好香口。 飯有用雞蛋炒過,好香蛋味。海鮮冬陰功湯 $128冬陰功湯飲落去唔會太辣,酸酸甜甜,夏天非常開胃。 裏面好多海鮮,虎蝦超大隻,仲有蘑菇、香葉、蕃茄粒,非常鮮味。芒果沙冰 $48芒果沙冰必點,超重芒果味。完全沒有落芒果醬,真係100%完個芒果鮮榨整成嘅芒果沙冰,天然之選。喜歡芒果嘅朋友必試。龍眼冰 $28該店嘅龍眼特飲,亦非常之足料。滿晒龍眼喺龍眼冰上面。飲落去淡淡清甜,龍眼肉非常爽口。夏天必點,非常開胃解渴。飛天炒通菜 $78通菜非常之爽口,食落通菜好清甜。再加埋泰式嘅炒通菜方法,非常香同惹味。唔鐘意食菜嘅我、都多完再食。紅咖喱雞 $118食落唔會太過辣裏面好多蔬菜配料茄子好多條。雞肉及收晒咖喱粉嘅味道非常惹味。

菠蘿海鮮炒飯 $128

紅咖喱雞 $118
2024-08-19
  • 龍眼冰
2024-09-19 0 浏览
我真係好鐘意食泰國菜,朋友為我慶生都特登揀咗間超好味泰國菜,當中主打芒果糯米飯生日 “蛋糕”,非常特別! 最有Heart係個 “蛋糕” 上枱時店家仲會為你唱生日歌,真係好鬼窩心! 除咗個芒果糯米飯高質外,其他美食都相當唔錯架! 鮮蝦柚子沙津: 好清新,柚子肉都多,好開胃啊~麵包咖哩軟殼蟹: 咖喱汁配麵包真係好好味,軟殼蟹好脆,食落好有咬口,唔怪得係店家推介之一! 酸辣椰汁雞湯: 呢個必試,好好飲,酸酸辣辣的好開胃,而且佢係好足料,椰香味重,好好味! 食泰菜必須要以馬拉盞炒菜,今次就揀咗炒椰菜苗,炒得乾乾好,唔會話好油仲要好爽好味~另外生菜包也是必須的,辣度剛好,完美。再食埋個海鮮炒粉絲,3個人慢慢嘆,再叫多幾支泰啤,過了一個幸福的晚上! 推介比同樣喜愛食泰菜的你!

除咗個芒果糯米飯高質外,其他美食都相當唔錯架!

鮮蝦柚子沙津: 好清新,柚子肉都多,好開胃啊~

另外生菜包也是必須的,辣度剛好,完美。

推介比同樣喜愛食泰菜的你!
2024-09-04
庆祝纪念
生日
  • 馬拉盞椰菜苗
  • 泰式鮮蝦金柚沙律
  • 椰汁芒果糯米飯
  • 泰式生菜包
2024-09-17 0 浏览
佐敦出色泰國菜今日試咗問有驚喜的小店 裝修都好有泰國特色 坐得舒服 泰菜好正宗 好好味😋 ✨沙嗲串燒 豬+雞(各三串)$98賣相吸引 唔會太乾 肉質鮮嫩 豬雞各有千秋😋 ✨燒羊架$168好厚身 好入味 好細心用錫紙包住 可以用手揸住食 超爽阿👍 ✨泰式明爐烏頭$198呢個明爐烏頭魚好地道 好多配料 火爐保持溫度 魚肉嫩滑 汁料微酸 好開胃 食到停唔到口😄 ✨肉碎生菜包$98有肉碎 乾蔥 辣椒 包住啲生菜食 呢個辣到我OK 超級惹味😎😎 ✨黃咖喱雞$108白飯$20食泰國菜點可以唔食咖喱雞 呢個咖喱汁撈飯食一流 😋 ✨泰式通菜$78辣辣地 好開胃😉 ✨泰國椰青$48好大個好清甜 食泰菜啲飲嘅選擇😉 ✨椰汁芒果糯米飯78糯米飯軟腍 好多椰汁 芒果超甜😋 整體嚟講 食物有水準 地點方便 價錢親民 可以encore😍 🎈泰灜 (佐敦)佐敦吳松街141號地舖

佐敦出色泰國菜

✨泰國椰青$48
好大個好清甜 食泰菜啲飲嘅選擇😉

✨椰汁芒果糯米飯78
糯米飯軟腍 好多椰汁 芒果超甜😋

🎈泰灜 (佐敦)
  • 生菜包
  • 椰汁芒果糯米飯
2024-09-15 0 浏览
4人飯聚, 有人建議去食泰國菜, 於是搵左喺佐敦吳松街嘅泰灜食飯. 本人就非常喜愛幫襯小店, 貪佢夠哂人情味. 7點入座, 7點半都坐到滿座了. 泰式酸辣無骨鳳爪 – 感覺清新, 辛辣度十足, 無骨鳳爪嘅肉質滑嫩, 做前菜一流. 小食拼盤 – 有春卷, 雞翼, 蝦餅, 春卷熱辣辣, 外脆內軟, 配上獨特酸甜醬汁, 將春卷同蝦餅嘅味道提昇一個層次麵包咖哩軟殼蟹 – 有濃郁嘅咖哩味, 外皮酥脆,軟殼蟹就保持嫩滑, 油炸嘅軟殼蟹外酥內嫩. 鐵板蠔餅 – 香濃蛋味, 配上大量肥美肉厚嘅蠔仔, 蠔仔帶有濃郁海鮮味.黑胡椒虎蝦粉絲煲 - 虎蝦嘅肉質鮮嫩, 粉絲吸收哂湯汁和調味料嘅精華,口感滑順, 有大量粉絲.泰式通菜 - 通菜口感清脆,非常爽口.

泰式通菜 - 通菜口感清脆,非常爽口.

2024-09-15 0 浏览
就黎中秋節啦,幾個好耐冇見既朋友都話想出黎聚聚慶祝下中秋節, 因為大家都係九龍返工既而大家都想食泰國菜, 所以就決定相約係熱鬧既佐敦食一間叫”泰灜”既泰國餐廳, 我地4個人叫左6道菜-麵包咖哩軟殼蟹 個咖哩汁係道菜既精粹有少少辣又帶少少椰香, 麵包吸曬D咖哩汁里面仲有好多舊軟殼蟹, 麵包加軟殼蟹咖哩汁真係完美既配答-小食拼盤 (細份 雞翼 蝦餅 春卷) 里面有我最愛食既雞翼煎得幾香口, 估唔到個蝦餅仲好食炸得勁酥脆重蝦味, 至於個春卷朋友話太好食 食曬啦-酸辣無骨鳳爪 酸酸同夠辣好開胃 而且鳳爪份量都幾多-鐵板蠔餅 蛋又夠香D蠔又夠大隻 而且仲有芽菜墊底 食起黎唔會油膩-通菜少少辣辣地夠惹味-黑胡椒虎蝦粉絲煲 蝦夠大隻同埋D粉絲又吸曬D蝦既味道 好正另外, 我飲左杯珍多冰 真係無得輸椰汁再加埋D班蘭味既粉條真係為尼餐劃上完美既句號#香港探店 #香港泰國菜探店#香港美食 #香港泰國菜 #泰國餐廳 #佐敦美食 #香港探店 #佐敦探店 #香港必食餐廳 #泰國菜
-酸辣無骨鳳爪 酸酸同夠辣好開胃 而且鳳爪份量都幾多
-通菜少少辣辣地夠惹味
2024-09-13 0 浏览
約埋朋友一齊去佐敦鬧市既泰菜,雖然係平日晚上,但都已座無虛席,表示食物有一定水準,餐廳最特別既係有個蛋糕造型既杧果糯米飯的甜品,亦都係我選擇這間餐廳為朋友慶祝生日的原因,店員送上蛋糕時仲會播生日歌,生日的朋友非常開心。其他菜式就叫左鮮蝦柚子沙律、麵包咖哩軟殼蟹、生菜包、酸辣椰汁雞湯、馬拉盞炒椰菜苗及海鮮炒粉絲。其中推介麵包咖哩軟殼蟹,咖哩汁配麵包一流;另外酸辣椰汁雞湯都好特別,像泰式酸辣湯,但又充滿椰香,很好味。再叫幾支啤酒同朋友邊飲邊食,過了一個愉快晚上。
蛋糕杧果糯米飯蛋糕
生菜包
酸辣椰汁雞湯
馬拉盞炒椰菜苗
海鮮炒粉絲
超炫目的打卡蛋糕,芒果糯米飯生日蛋糕🎂我們就是為此而來!🦐黑胡椒虎蝦焗粉絲煲$288.0先來個熱辣辣的粉絲煲!超惹味的黑胡椒醬跟堅實的開邊蝦,不俗!🥬芥蘭-泰式 $78.0泰辣的炒芥蘭正合我意!🐥惹味青咖喱雞$108.0濃濃的青咖喱醬汁偏甜,跟精瘦的雞肉相配非常合家歡!🧉椰青$48.0一整個的鮮甜凍椰青,就是消暑解渴!🍹青檸梳打$28.0喜歡他走冰也夠凍夠酸!🍡沙爹串燒(雞 豬)$98.0泰串燒最重要的是醬汁,有傳統的花生醬跟惹味的酸辣汁,好補充蛋白質!🎂迷你蛋糕(芒果糯米飯)$208.0太炫目的生日蛋糕🎂!芒果多得可以,而且鮮甜最厲害的是,可以配合播放生日歌🎼(泰文 中文 英文),也太有氣氛了吧!泰灜 (佐敦)佐敦吳松街141號地舖#泰灜 #佐敦#泰國菜#芒果糯米飯#生日蛋糕

超炫目的打卡蛋糕,芒果糯米飯生日蛋糕🎂我們就是為此而來!

🦐黑胡椒虎蝦焗粉絲煲
$288.0

🥬芥蘭-泰式
$78.0

泰辣的炒芥蘭正合我意!

🐥惹味青咖喱雞
$108.0

濃濃的青咖喱醬汁偏甜,跟精瘦的雞肉相配非常合家歡!

🧉椰青
$48.0

一整個的鮮甜凍椰青,就是消暑解渴!

🍹青檸梳打
$28.0

喜歡他走冰也夠凍夠酸!

🍡沙爹串燒(雞 豬)
$98.0

🎂迷你蛋糕(芒果糯米飯)
$208.0

太炫目的生日蛋糕🎂!芒果多得可以,而且鮮甜

泰灜 (佐敦)

#泰灜 #佐敦#泰國菜#芒果糯米飯#生日蛋糕
2024-09-06 116 浏览
最近同朋友約埋去佐敦泰灜,聽聞佢哋好多招牌菜,真係好值得試。今次令我印象深刻,特別係咖哩包同芒果糯米飯,真係唔可以錯過!今晚最矚目嘅係芒果糯米飯蛋糕,由店長霞姐親自送上,氣氛輕鬆得嚟又好開心。嗰碗糯米飯真係好煙韌,加上超甜嘅芒果,絕對係必點甜品!接住試咗菠蘿炒飯,入面嘅鮮甜菠蘿同提子乾搭得幾好。再嚟就係通菜馬拉盞,味道幾有野味,馬拉盞配通菜。仲有個大大小食拼盤,包羅萬有,真係一次過可以食晒唔同小食,特別係炸蝦棗,外脆內嫩,十足有特色!而麵包咖喱軟殼蟹就係招牌之中的招牌,農夫包配咖喱醬香濃可口,鍋氣十足,味道真係好唔錯。泰北冬陰功湯酸辣香甜,蝦味濃厚,飲完都令人滿足。最後,泰式奶茶嘅奶香濃郁,滑滑地好飲;龍眼冰就係超濃郁嘅味道,清新青檸梳打更加添一絲清爽。佐敦泰灜嘅菜式多樣,真係值得再幫襯!

泰北冬陰功湯酸辣香甜,蝦味濃厚,飲完都令人滿足。

佐敦泰灜嘅菜式多樣,真係值得再幫襯!
有朋友生日,佢又好鍾意食泰國菜,想俾個驚喜佢,就揀咗呢間好出名有芒果糯米飯蛋糕嘅舖頭,同佢慶祝生日。芒果糯米飯蛋糕比起傳統嘅生日蛋糕,都係以生果為主,又健康啲,食起嚟冇咁濟。舖頭雖然係細細,小店一間,但係食物種類非常齊全,而且非常美味!🍹飲品大家分別叫咗泰式奶茶、龍眼冰、青檸梳打。正常嘅質素,飲奶茶嗰位朋友話好有泰國奶茶嘅風味。🍍 菠蘿炒飯呢啲係基本泰國菜菜式,冇諗過都炒得唔錯,幾有鑊氣。🥗 通菜馬拉盞同樣都係有鑊氣嘅馬拉盞炒菜,蝦醬非常出色,帶出菜嘅鮮味。🧆 大大小食拼盤本來諗住叫好多唔同種類,但係見到呢個拼盤,我呢啲懶人就唔使諗就叫啦!有豬肉包生菜,有春卷,蝦餅,肉丸,雞翼。每一樣都有特色。尤其係生菜包豬肉,豬肉炒得好友泰國香料嘅味道。🦀 麵包咖喱軟殼蟹聽老闆娘講呢個菜式係餐廳主打。軟殼蟹蛋漿非常Juicy,而且鑊氣什勁,麵包外皮又脆,點麵包食一流。🍲 泰北冬陰功湯冬陰功湯,係正常嘅泰國餐廳水平嘅發揮。要讚嘅係, 裏面嘅海鮮非常新鮮。🥭 芒果糯米飯蛋糕🎂開頭以為芒果糯米飯蛋糕得個樣,點知個糯米飯非常煙韌,芒果又好甜,非常優質。因為事前同老闆娘講有所準備,老闆娘特地播上泰文版生日歌,

🍹飲品

🍍 菠蘿炒飯
呢啲係基本泰國菜菜式,冇諗過都炒得唔錯,幾有鑊氣。

🥗 通菜馬拉盞
同樣都係有鑊氣嘅馬拉盞炒菜,蝦醬非常出色,帶出菜嘅鮮味。

🧆 大大小食拼盤

🦀 麵包咖喱軟殼蟹

🍲 泰北冬陰功湯

🥭 芒果糯米飯蛋糕🎂
因為事前同老闆娘講有所準備,老闆娘特地播上泰文版生日歌,氣氛非常好。當日響舖頭,夾埋我哋,有三台人都叫呢個蛋糕響呢度慶祝生日!竟然有三個壽星仔,同時響同一間舖頭,感覺好有趣!大家互相慶祝生日快樂,好開心😆😆

總括嚟講,今日呢一場非常之好食,而且氣氛好好,最緊要係朋友仔過生日過得好開心,大家朋友仔出嚟gathering,最緊要就係開開心心呀嘛。如果係想試吓唔同嘅生日蛋糕嘅滋味,泰灜呢一間餐廳真係好值得推薦大家去。