2024-09-11 73 浏览
叫咗一個咖喱牛腩,出到嚟細碟到成家人都唔夠分叫咗個服務員過嚟問佢$168咁細碟咖喱牛腩,個服務員仲要勁差態度係咁嘅份量講嘢越嚟越大聲 下次都唔會再嚟試 服務態度差到不得了
叫咗一個咖喱牛腩,出到嚟細碟到成家人都唔夠分
下次都唔會再嚟試 服務態度差到不得了
2024-09-10 101 浏览
「泰」想一「聚」🏝 太子酒吧街附近嘅呢條街又多一間新餐廳進駐!Openrice 見到呢度啲飲品好吸睛,我哋叫咗原個西瓜沙冰及芒果沙冰,真係即叫即製,好鮮甜清新解喝! 魚類有兩款選擇,有泰式明爐及鹽燒揀做法,我哋試咗鹽燒烏頭🐟 熱辣辣上枱!切開魚皮,裏面肉質嫩滑,兩個人爭住食!馬拉盞炒通菜 及 泰式生蝦係泰菜must order items!通菜夠鍋氣,入口有香又爽脆,水準之作。生蝦夠新鮮,配埋蒜頭入口簡直無敵,但小心辣椒仔係真的辣。
「泰」想一「聚」🏝

2024-09-06 181 浏览
自旅行完回來就好想念泰國菜,因為旅行時吃得泰國菜實在不好吃,還是喜歡香港的泰國菜😚。🔅小食拼盤($8️⃣8️⃣)平時想找一個適合二人份量的小食拼盤也比較難🥹,好采他們有!可以一次過試5款小食,魚餅和春卷是我最愛,蝦餅味道也不錯,雞翼中規中矩。🔅泰式鹽燒魚(盲曹)($2️⃣0️⃣8️⃣)店家推薦盲曹,說魚肉比較滑嫩,果然事實和他們說的一樣,鹽燒後的魚嫩滑得多,記得一定要點醬汁、酸酸辣辣更開胃。🔅柚子大蝦沙律($1️⃣3️⃣8️⃣)比想像中辣,雖然份量真的很多,但愈吃愈辣🤣,如果不能吃太辣的朋友要當心了。最後點了個炒椰菜苗,即使沒有叫炒粉麵飯也夠飽。

🔅小食拼盤($8️⃣8️⃣)

🔅泰式鹽燒魚(盲曹)($2️⃣0️⃣8️⃣)

🔅柚子大蝦沙律($1️⃣3️⃣8️⃣)

最後點了個炒椰菜苗,即使沒有叫炒粉麵飯也夠飽。
2024-09-05 167 浏览
餐廳環境闊落, 感覺幾有空間感, 枱與枱之間有舒適距離。𓆹 原個菠蘿炒飯 $𝟷𝟹𝟾𓆹 泰式燒豬頸肉 $𝟷𝟷𝟾𓆹 串燒拼盤 $𝟷𝟸𝟾𓆹 酥炸軟殼蟹 $𝟼𝟾𓆹 原個蜜瓜沙冰 $𝟽𝟾菠蘿炒飯裡面有魷魚, 青口, 蝦等海鮮, 炒得粒粒分明, 配埋肉鬆同腰果一齊食, 惹味可口! 豬頸肉同串燒一樣都係燒得剛剛好, 肉質好軟腍。軟殼蟹炸得非常酥脆, 蟹肉軟綿綿。原個蜜瓜沙冰非常有誠意, 沙冰唔會太甜而且份量好多, 解渴解膩, 好消暑好好飲!
餐廳環境闊落, 感覺幾有空間感, 枱與枱之間有舒適距離。

𓆹 原個菠蘿炒飯 $𝟷𝟹𝟾
𓆹 泰式燒豬頸肉 $𝟷𝟷𝟾
𓆹 串燒拼盤 $𝟷𝟸𝟾
𓆹 酥炸軟殼蟹 $𝟼𝟾
𓆹 原個蜜瓜沙冰 $𝟽𝟾

2024-09-04 148 浏览
見到新開,環境都唔錯,二人餐只需$498,都幾抵食ᴗ̈ 冬陰功湯個湯好足料,啲蝦好大隻已開邊,食起嚟更方便,飲落酸甜微辣,好濃郁😋有個爐可以keep個溫度,好飲好多!ᴗ̈ 柚子沙律好大份,柚子爽甜多汁,配搭香脆腰果,超正ᴗ̈ 小食拼盤有蝦餅、魚餅、春卷及雞卷,每款有兩件,唔會太油,蝦餅彈牙,有蝦味,最好食👍🏻ᴗ̈ 咖喱雞 拼 薄餅味道唔錯,濃濃的咖喱及椰香味,配上薄餅,好好食😋雞肉幾滑,仲有薯仔及彩椒ᴗ̈ 馬拉盞炒通菜炒得好有鑊氣,味道唔錯,幾好食,又唔會太辣ᴗ̈ 泰式甜品三款泰式甜品,整體都唔會太甜,結束完美的一餐💜呢個二人餐,性價比真係好高,服務都唔錯,值得一試
見到新開,環境都唔錯,二人餐只需$498,都幾抵食

ᴗ̈ 冬陰功湯

ᴗ̈ 柚子沙律
好大份,柚子爽甜多汁,配搭香脆腰果,超正

ᴗ̈ 小食拼盤

ᴗ̈ 咖喱雞 拼 薄餅

ᴗ̈ 馬拉盞炒通菜
炒得好有鑊氣,味道唔錯,幾好食,又唔會太辣

ᴗ̈ 泰式甜品
三款泰式甜品,整體都唔會太甜,結束完美的一餐💜

呢個二人餐,性價比真係好高,服務都唔錯,值得一試
2024-09-03 173 浏览
有甚麼比一班朋友一起吃飯,開懷大嚼,開懷暢飲更加高興?不就是和一大班好友一起吃飯,開懷大嚼,開懷暢飲囉!就好像這一晚,我就和一班相熟好友來到這間泰國館子吃了一頓豐富的晚餐。餐廳位置雖然與太子地鐵站有一段距離,從太子地鐵站行過來無非十分鐘以內的路程,其實都不算遠。這餐廳的裝修雖然不算華麗,但天花上的燈飾、一面滿是綠意的裝飾牆和一些小擺設,都讓人感到閒適、舒服。這晚我們人多勢眾,吃的菜式甚多,需要提早預訂,先聲奪人的「生蝦塔」($468/32隻)吸睛度滿分,以三層架上桌的泰式醃生蝦,蝦夠新鮮,配以生蒜、伴以酸汁和辣汁,讓很久沒吃泰式醃生蝦的我不禁興起久別重逢之感。「小食拼盤」($168)陣容鼎盛,有蝦餅、魚餅、春卷、雞卷和單骨雞翼,我們一班朋友大可各適其式,揀自己喜歡的小食作為吃主菜前的先頭部隊。「招牌咖喱蟹」($438)用的是來自越南的大肉蟹,我吃的是蟹身部分,啖啖是肉的感覺甚好,不過這咖喱蟹的咖喱味不算很重,如果咖喱味濃些的話我會更加喜歡。跟咖喱蟹一同奉客的「蒜蓉包」($38/一客)香脆可口,蒜味濃郁,我就十分滿意。「香芒爆炸魚」($268)用的則是羅非魚,這道與中菜的「松鼠黃魚」有點

香芒爆炸魚」($268)用的則是羅非魚,這道與中菜的「松鼠黃魚」有點相似的炸魚,醬汁酸辣醒胃,魚也炸得香脆,我這隻饞咀貓都幾喜歡。

以魚形金屬盛器送上的「明爐魷魚筒」($238),初時我還以為是泰式明爐烏頭,原來竟是魷魚。這菜式同樣用上了開胃的泰國風酸辣汁調味,煙韌的魷魚,開胃的醬汁,與較常見的明爐鳥魚有異曲同工之妙,味道亦不遑多讓,正是合拍的另類組合。
這晚的肉類代表「原隻泰式紅燒豬手」($238)醬汁十分入味,豬手也皮滑肉軟,水準甚佳。食泰國菜怎能沒有「冬蔭功」,這裡的「冬蔭功」($268/大 )酸度足而辣味不夠,味道平衡得不算很好,不過就仍然很開胃,喝來感覺都不錯。
兩碟蔬菜,「馬拉盞飛天通菜」($78)鑊氣澎湃,未下筷即可先聞其香,味道也來得比口感偏硬的「泰式炒椰菜苗」($98)好。

最後上的甜品三色香芒糯米飯」($68)賣相美麗,價錢便宜,青色的斑蘭糯米飯、紫色的蝶豆花糯米飯和白色的原味糯米飯,配以黃色的芒果,澆以白色的椰漿,自然成為色彩悅目的美味甜品,可惜這晚的芒果不是很甜,如果甜些的話便更加好了。

至於飲品方面,我喝的是解渴怡神的「青檸梳打」($38),但幾位友人分別點選的「原個菠蘿沙冰」($78)、「原個西瓜沙冰」($78)、「原個蜜瓜沙冰」($78)和「香芒沙冰」($58)才是餐廳的重點推介,賣相漂亮極了,一看便知是消暑佳品,我雖沒有試喝,也感覺清新涼快。

偶爾和好友們吃頓飯,聊聊天,就是好!
  • 生蝦塔
  • 招牌咖喱蟹
  • 明爐魷魚筒
  • 原隻泰式紅燒豬手
  • 馬拉盞飛天通菜
[ #太子美食 #caloriefoodie_太子 ] • 泰 聚 •🐿-太子新開裝修乾淨企理嘅泰國菜🇹🇭𝙼𝙴𝙽𝚄選擇都幾多 基本泰國菜都包含在內📖基於太過花多眼亂 我哋直接揀咗二人套餐✨整體食物水準不過不失👀-👭🏻 二人餐 𝚂𝙴𝚃 𝙵𝙾𝚁 𝚃𝚆𝙾 💰$498湯、沙律、小食、主食、菜、甜品定價上話平唔平 話貴唔貴 唔想煩就揀二人餐一個價錢就有晒泰菜必食嘅菜色許個願🧞‍♂️如果包埋飲品會更加正🧉-🐥️ ​椰汁雞湯覺得成個餐最好食係呢款雞湯🥥香料味唔會蓋過咗椰汁同雞嘅鮮甜味而且預先煎香過嘅雞肉幾好食✨另外亦可以揀冬蔭公湯-🥗 柚子沙律柚子份量多到好似食緊一整個沙田柚😳而且柚子果肉都夠juicy 整體幾fresh-🧆 小食拼盤| 蝦餅 | 冬蔭公魚餅 | 雞卷 | 春卷 | 單骨雞翼 |一共有5款小食 配上泰式辣醬同酸梅醬幾款小食都炸得香脆 熱辣辣再加分!-🍕 咖哩雞拼薄餅咖哩嘅味道更貼近港人口味 亦都唔算辣薄餅本來幻想係酥皮口感 原來係脆餅🤣不過事後諗諗吓其實係自己誤會咗如果係酥皮薄餅一定會更好食🥳另外可以揀配豬/牛 亦可以揀配蒜蓉包-🥬 馬拉盞通菜即使係套餐 但係每款菜色都大大碟馬拉盞通菜又
[ #太子美食 #caloriefoodie_太子 ]
• 泰 聚 •
🐿
太子新開裝修乾淨企理嘅泰國菜🇹🇭
𝙼𝙴𝙽𝚄選擇都幾多 基本泰國菜都包含在內📖
基於太過花多眼亂 我哋直接揀咗二人套餐✨
整體食物水準不過不失👀

👭🏻 二人餐 𝚂𝙴𝚃 𝙵𝙾𝚁 𝚃𝚆𝙾 💰$498
湯、沙律、小食、主食、菜、甜品
定價上話平唔平 話貴唔貴 唔想煩就揀二人餐

柚子份量多到好似食緊一整個沙田柚😳
而且柚子果肉都夠juicy 整體幾fresh
🧆 小食拼盤

一共有5款小食 配上泰式辣醬同酸梅醬
幾款小食都炸得香脆 熱辣辣再加分!
🍕 咖哩雞拼薄餅

🥤 青檸梳打 💰$38

📍 太子花園街239號嘉慶苑地下B號舖
#caloriefoodie
2024-09-02 101 浏览
間泰國餐廳嘅樓底高,空間感十足,座位闊落,坐得舒適。我地點左幾道菜,主食同菜嘅份量十足,兩個人食真係超級飽😆🌟 泰式炒金邊粉 $108被外層嘅蛋絲包裹住嘅金邊粉金邊粉炒得有鑊氣,酸甜惹味,撈埋花生碎同辣椒粉食夠晒正宗惹味,蝦肉亦爽口彈牙🤤🌟飛天通菜 $78可以選擇馬拉盞口味或蝦醬口味。通菜口感爽脆,加入蝦米、豆瓣醬、薑、蒜和辣椒嘅通菜咸香味十足,非常惹味!🌟 串燒拼盤 $128叫了半打雞肉串燒,雞肉醃得入味,口感都幾滑,蘸上沙嗲醬,入口有濃郁嘅花生香。🌟炸魚餅 $78魚餅食落有冬蔭公嘅味道,好特別,好好食😍仲食到魚香,唔會加左太多粉,蘸埋泰式辣醬更夾。🌟龍眼冰 $38龍眼冰味道清甜,龍眼肉都幾多🌟三色冰 $38椰汁非常香濃,還加入了三色馬蹄,增添不少口感🌟 三色香芒糯米飯 $68呢款甜品賣相好吸引,色彩繽紛,三色糯米有白色、綠色同紫色,加埋香甜嘅芒果同椰汁食超正🥰🥰
間泰國餐廳嘅樓底高,空間感十足,座位闊落,坐得舒適。

我地點左幾道菜,主食同菜嘅份量十足,兩個人食真係超級飽😆

🌟 泰式炒金邊粉 $108

🌟飛天通菜 $78

🌟 串燒拼盤 $128

🌟炸魚餅 $78

🌟龍眼冰 $38
龍眼冰味道清甜,龍眼肉都幾多

🌟三色冰 $38
椰汁非常香濃,還加入了三色馬蹄,增添不少口感

🌟 三色香芒糯米飯 $68

2024-08-27 126 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯喺太子花園街最盡頭,開咗一間叫「泰聚」嘅泰國餐廳。主廚係正宗泰國人,仲曾經喺泰國五星酒店擔任主廚多年,所以對泰國菜嘅掌握做到爐火純青。泰式鹽燒魚 選用時令盲曹,再用鹽覆蓋住去燒,鹽分經由魚皮滲晒入魚肉入邊,同時亦都可以鎖住肉汁。可以見到魚肉內層仲係嫩滑多汁。泰式燒香雞食得泰國菜,當然唔少得燒雞。佢哋嘅燒雞燒到外層充滿光澤和焦香,同時火候控制相當好,充滿肉汁。三色香芒糯米飯同時有三款顏色嘅糯米飯,口感煙煙韌韌。配搭鮮甜嘅芒果,作為甜品就最適合。另外夏天不妨可以試吓西瓜冰沙和香芒冰沙,夏天降下溫度都唔錯如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯ 泰聚 (太子)太子花園街239號嘉慶苑地下B號舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

泰式鹽燒魚

泰式燒香雞

三色香芒糯米飯

另外夏天不妨可以試吓西瓜冰沙和香芒冰沙,夏天降下溫度都唔錯

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

泰聚 (太子)
太子花園街239號嘉慶苑地下B號舖

2024-08-25 235 浏览
價錢合理,有誠意嘅泰國菜小店🥳 餐廳環境闊落,泰國廚師主理,仲有我最鍾意嘅「泰式炸蛋」,甜品亦有多款選擇🫶🏻 滿足嘅一晚!✨香葉肉碎炸皮蛋 $118 😍其實就係炸蝦膠加皮蛋,口感層次豐富,係我最鍾意嘅泰式小食之一🤍 旁邊有炸過嘅香料,惹味既香葉肉碎,雖然有一定辣勁,但仍然想一口接一口。✨原味椰青焗飯 $168 😍賣相精緻,令人流口水🤤,味道出乎意料地唔錯。如果平時鍾意食甜味嘅飯,應該會好鍾意呢個菜式!椰青肉香軟,椰汁味唔會太濃太膩,整體帶點微甜。海鮮幾新鮮,尤其係魷魚相當出色!焗飯加咗提子乾增添口感,如果冇三色豆就perfect🤭✨蒜香軟殼蟹 $118表面乾爽不油膩,軟殼蟹肉質依然飽滿,蒜味不算突出,而係輕輕點綴。✨三色香芒糯米飯 $68 😍斑蘭糯米飯係MVP,上枱嘅時候依然熱辣辣。糯米飯本身夠香,未蘸椰汁已經好夠味,整體幾好食!

✨香葉肉碎炸皮蛋 $118 😍

✨原味椰青焗飯 $168 😍

✨蒜香軟殼蟹 $118

✨三色香芒糯米飯 $68 😍
👩🏻‍🤝‍👨🏼二人餐 $498🌶冬陰功湯好足料嘅冬陰功湯,仲以為跟餐會細細鍋,點知係個大嘅,3個人都夠晒,夠酸夠辣好開胃,除咗菇外連大頭蝦都有4隻開邊,怕辣嘅仲可以揀椰汁雞湯🥙柚子沙律份量多到好似剝咗半隻柚子咁,柚子鮮甜解渴,啲腰果勁好食,非常脆口新鮮🧆小食拼盤 有蝦餅,魚餅,春卷,雞卷同單骨雞翼各兩件,款式比出面嘅拼盤多,魚餅魚味濃,春卷入面嘅芋頭好香,蝦餅同雞翼外脆內juicy, 最好食係雞卷加酸梅醬🥘咖喱豬拼蒜蓉包揀咗豬肉另外有牛或雞肉,豬肉好淋,咖哩甜甜地唔會辣,小朋友都岩食,要同蒜蓉包一齊食脆脆地又濕濕地好夾,唔食蒜蓉包可以揀薄餅🥬馬拉盞通菜超大碟嘅通菜,夠4個人份量,蝦醬味濃好夠鑊氣🍮泰式甜品最後仲要有埋甜品,原本以為只係普通兩件斑斕糕或者椰汁糕,點知原來有四件唔同款嘅泰式甜品好有心思,芒果椰汁糕,椰汁西米糕,千層斑斕糕同椰汁大菜糕📍泰聚 太子花園街239號嘉慶苑地下
👩🏻‍🤝‍👨🏼二人餐 $498

🍮泰式甜品

📍泰聚
太子花園街239號嘉慶苑地下
2024-08-21 153 浏览
重新裝修泰國菜館,店舖空間全新闊落裝修,變得更有泰國聚餐輕鬆渡假Chill Eat 感覺。餐廳主廚由前曼谷酒店廚師主理,菜式選擇多,大檯座位適合一大班同事朋友聚餐。由太子站A 出口行4分鐘,交通方便。🥘冬陰功湯(小) $168泰式冬蔭功湯上檯香氣撲鼻,湯底濃郁,酸甜辣味道齊全,材料有一大隻開邊大頭蝦、魷魚、蕃茄及大旺香料菇類配料👍🏼豐富可口。🦀咖喱軟殼蟹 $188酥脆軟殼蟹拌勻濃郁咖喱,香口微辣,如果想要比較辣的咖哩建議選海鮮咖哩款。配埋香酥烤薄餅$38,沾上咖喱內外脆口滋味。🍍原個菠蘿炒飯$138份量適中,用半個原菠蘿裝盛兩個人食剛剛好。飯粒乾身香口粒粒分明,配料豐富有魷魚、蝦、青口、菠蘿肉、提子乾等。蝦肉及青口特別用左泰式醬料調味鮮甜美味,附上兩小碟香炒腰果及肉鬆配搭飯香可口。🥗三色香芒糯米飯 $68片片呂宋芒果新鮮香甜,糯米飯有三種口味,蝶豆花、斑斕、椰汁,入口煙靭吸引,口感軟糯香甜,沾上甜中帶咸椰漿,甜品時間十分美滿。飲品有各類泰式特飲,點左泰式檸檬茶及椰青。如果三心兩意唔知揀咩好,可以選擇高CP二人套餐$498 有六款菜式。

重新裝修泰國菜館,店舖空間全新闊落裝修,
變得更有泰國聚餐輕鬆渡假Chill Eat 感覺。

餐廳主廚由前曼谷酒店廚師主理,
菜式選擇多,大檯座位適合一大班同事朋友聚餐。
由太子站A 出口行4分鐘,交通方便。

🥘冬陰功湯(小) $168
泰式冬蔭功湯上檯香氣撲鼻,湯底濃郁,
酸甜辣味道齊全,材料有一大隻開邊大頭蝦、
魷魚、蕃茄及大旺香料菇類配料👍🏼豐富可口。

🦀咖喱軟殼蟹 $188
酥脆軟殼蟹拌勻濃郁咖喱,香口微辣,
如果想要比較辣的咖哩建議選海鮮咖哩款。
配埋香酥烤薄餅$38,沾上咖喱內外脆口滋味。

🍍原個菠蘿炒飯$138
份量適中,用半個原菠蘿裝盛兩個人食剛剛好。
飯粒乾身香口粒粒分明,
配料豐富有魷魚、蝦、青口、菠蘿肉、提子乾等。
蝦肉及青口特別用左泰式醬料調味鮮甜美味,
附上兩小碟香炒腰果及肉鬆配搭飯香可口。

🥗三色香芒糯米飯 $68
片片呂宋芒果新鮮香甜,
糯米飯有三種口味,蝶豆花、斑斕、椰汁,
入口煙靭吸引,口感軟糯香甜,
沾上甜中帶咸椰漿,甜品時間十分美滿。

飲品有各類泰式特飲,點左泰式檸檬茶及椰青。
如果三心兩意唔知揀咩好,
可以選擇高CP二人套餐$498 有六款菜式。
2024-08-20 129 浏览
♡♡♡📍 泰聚 (太子)太子花園街239號嘉慶苑地下B號舖二人餐Menu入邊有好多唔同嘅選擇,但係因為選擇困難症,所以就最後揀咗二人餐🥰,覺得呢個都幾抵食,食落先至知原來份量係超多🤣🤣!🍽️椰汁雞湯喺落單嘅時候店員已經提醒咗話呢個椰汁雞湯係會有小小嘅酸辣味😝,咁就係有別於平時一般食到嘅椰汁雞湯🤭,反而覺得有酸辣味嘅椰汁雞湯幾特別😎,飲落都幾開胃,而且湯入面嘅餸都幾多,真係真材實料㗎🤭 !🍽️咖喱雞配蒜蓉包其實除咗咖喱雞之外,係可以揀咖喱豬或者牛嘅😝;蒜蓉包2面都有蒜蓉就真係唔係成日都見到啦,咁大方既餐廳都好小見啦😂😂😂,仲要係好好食呢!除左就咁食之外,都可以將蒜蓉包點咖喱,個人覺得點埋咖喱係再好食D🤩,真係有種更上一層樓既感覺🥳。咖喱雞都幾滑,唔覺唔覺又食多幾舊🤭~🍽️泰式甜品泰式甜品都幾好味,好有泰國既風味,當中我覺得斑斕糕係最好味😙😙,甜度岩岩好又係煙煙韌韌好好味🤩🤩,大人小朋友都會中意😍~
♡♡♡
📍 泰聚 (太子)
太子花園街239號嘉慶苑地下B號舖

二人餐

🍽️椰汁雞湯

🍽️咖喱雞配蒜蓉包

🍽️泰式甜品
2024-08-18 95 浏览
餐廳位置方便,門面大好易找,室內空間大,裝潢乾淨舒服,偏向西式風格但食物主打泰式。餐牌有圖片,選餐好方便,小編揀咗一碟小食,兩碟主食,一個甜品同一個特色飲品,都係大眾款式但一樣有驚喜。◇ 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘍𝘪𝘴𝘩 𝘊𝘢𝘬𝘦𝘴 炸魚餅三件炸魚餅切開成六件,每件仍然不細,入口感受到在魚餅內仲有餡料,這比較少見,味道仍然係泰式風味,但更香濃,係食過最好味嘅炸魚餅,必食◇ 𝘛𝘪𝘨𝘦𝘳 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘉𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 牛油蒜蓉老虎蝦兩大隻老虎蝦中間切開,蝦肉可直接受烤,微濃有焦香味,雖然蒜蓉係配菜,但係小編食過最好味嘅蒜蓉之一,必食◇ 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘚𝘲𝘶𝘪𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 汁燒魷魚筒魷魚肉質爽口,雖然汁燒比起燒烤少點焦香味,但更能感受到魷魚嘅鮮味,加上泰式醬汁,更覺泰式風味◇ 𝘛𝘩𝘳𝘦𝘦 𝘊𝘰𝘭𝘰𝘳 𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘚𝘵𝘪𝘤𝘬𝘺 𝘙𝘪𝘤𝘦 三色香芒糯米飯泰式嘅三色糯米飯顏色好鮮艷,只係看已經覺得好吸引好想食,糯米飯味道清新,加上椰汁味道更香,配上芒果更係絕佳甜品,$68實在抵食◇ 𝘚𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩𝘪𝘦 原個蜜瓜沙冰成個蜜瓜上,份量足兩個人用,蜜瓜非常清甜,這

◇ 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘍𝘪𝘴𝘩 𝘊𝘢𝘬𝘦𝘴 炸魚餅

◇ 𝘚𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩𝘪𝘦 原個蜜瓜沙冰
成個蜜瓜上,份量足兩個人用,蜜瓜非常清甜,這個沙冰夏天最正了
2024-08-18 101 浏览
泰國菜是普遍港人最喜歡的菜式之一,九龍城更是表表者。每區都有不同特色的泰國餐廳,不分南北,必有一間適合你。朋友提到最近太子花園街有一間泰式餐廳開業,隨即在OpenRice搜尋,餐廳「泰聚」位於花園街239號,前身是徐記廚房點心,開業不足一年。OpenRice的食評全部都讚不絕口,抵食、鋪面設計寬敞、款式富有特色等。今晚與家人親自試試😄店舖面積不算特別大,老闆卻利用特高樓底、無柱位的先決條件,營造出極之寬敞的環境。兩張半圓直背梳化特別搶眼,最適合6人邊談邊享用美食。可惜已被其他食客搶先一步😂。先來一客柚子沙律和小食拼盤(小)熱一熱身,酸酸甜甜的柚子沙律是我最愛的泰式前菜。主食選了串燒拼盤(半打),豬牛羊各兩條,雖然口感各有不同,每串都肉香四溢,加少少沙嗲醬,帶出風味。泰式香燒雞(半隻)的肉質嫩滑,但雞皮有點過火,有少少燶味。酸辣青檸鮮魷魚的味道對我來說是辣一點,加上青檸的酸味,蓋過魷魚的味道,只能感受口感。泰式燒豬頸肉是必食,夾起每片都見到外表脆,鮮嫩的肉仍帶少少肉汁,好味😋再點選原個椰青焗飯,每啖飯都帶著少許椰子的甜味,比菠蘿炒飯多點變化。甜品有三色香芒糯米飯和椰汁千層糕(4件)。香芒

柚子沙律

串燒拼盤(半打)

泰式香燒雞(半隻)的肉質嫩滑,但雞皮有點過火,有少少燶味。

泰式香燒雞(半隻)

酸辣青檸鮮魷魚

泰式燒豬頸肉

原個椰青焗飯

甜品有三色香芒糯米飯和椰汁千層糕(4件)。香芒糯米飯包括有蝶豆花、原味和班蘭三種糯米飯。顏色非常搶眼,味道濃淡控制得好。

三色香芒糯米飯

大眾推介的原個菠蘿沙冰、清潤熱香葉龍眼冰和傳統飲品珍多冰亦是必選的。菠蘿沙冰採用新鮮菠蘿汁製造出來,菠蘿味停留持久一點

原個菠蘿沙冰

珍多冰

熱香葉龍眼冰

👍🏻整體來說,「泰聚」性價比很高,值得一試再試。
2024-08-11
柚子沙律