2021-08-13 283 浏览
一直都覺得很好食,但最近兩次都很差,總覺得個男既抄既話就出事,份量少,口感差!食左幾十次。係最近差左。可能人多,質素下降。希望以後會好d,因為d野食送酒真係好正🍻
2021-06-27 147 浏览
泰谷💛泰式榴槤煎餅 配朱古力醬 $38阿華田脆脆鮮奶 $30-泰式榴槤煎餅餅皮厚度適中👻不過唔夠煎個種香脆因為啲榴槤所以就搞到成個煎餅好濕而且佢榴槤唔係用一嚿嚿榴槤佢可能係用一啲榴槤蓉/醬所以口感就變咗一pat pat要食得小心啲唔係嘅話 就會劈咗出嚟🥺熱辣辣 聞落去都有浸榴槤味👻但食落去會淡咗少少不過榴槤嗰陣咪唔會stay太耐同埋佢嗰個朱古力醬其實唔係好出!.阿華田脆脆鮮奶份量係有驚喜嘅好大杯🤤不過味道上爭d好似一杯普通嘅阿華田不過只係純粹好大杯如果我唔揭開個蓋我都唔知原來面頭有啲朱古力脆脆所以當我見到嘅時候 飲佢佢都唔脆啦🥺已經浸林左 變咗軟奶奶不過的確佢脆脆嘅份量都多嘅🤤-2/6 食同飲
泰谷💛
唔係嘅話 就會劈咗出嚟🥺
熱辣辣 聞落去都有浸榴槤味👻
但食落去會淡咗少少
不過榴槤嗰陣咪唔會stay太耐
同埋佢嗰個朱古力醬其實唔係好出!

阿華田脆脆鮮奶
2/6 食同飲
阿華田脆脆鮮奶
泰式榴槤煎餅 配朱古力醬
2021-06-09 132 浏览
嚟荃灣行過荃興徑見咁多地道食店,點忍得住唔掃下街。望望下見到呢間店賣泰國小食,佢哋個龍蝦鐵板炒麵令我流晒口水,即場點幾款美食外賣先鐵板龍蝦海鮮炒麵▪︎我揀咗金邊粉。新鮮熱辣、即叫即製份量大,半邊龍蝦超大隻,肉厚、爽口肉脆、用鐵板燒過好香,食得出有用孜然粉調味、惹味仲有蜆肉、椰菜等配料份量足,谷谷醬濃濃芝士味,好有喺泰國夜市掃街果種feel串燒雞肉/雞腎▪︎雞肉大大舊啱晒食肉獸;雞腎有啲硬、調味就okay泰式香蕉煎餅+榛子朱古力醬▪︎香蕉和朱古力醬味道夾嘅,喺泰國旅行時都成日食呢款甜品手標泰式奶茶(少甜)▪︎茶味夠濃、奶蓋亦鹹香,不期然又令我想念泰國

鐵板龍蝦海鮮炒麵

串燒雞肉/雞腎
▪︎雞肉大大舊啱晒食肉獸;雞腎有啲硬、調味就okay

泰式香蕉煎餅+榛子朱古力醬
▪︎香蕉和朱古力醬味道夾嘅,喺泰國旅行時都成日食呢款甜品

手標泰式奶茶(少甜)
▪︎茶味夠濃、奶蓋亦鹹香,不期然又令我想念泰國
鐵板龍蝦海鮮炒麵配谷谷龍蝦汁
鐵板龍蝦海鮮炒麵配谷谷龍蝦汁
2021-05-21 99 浏览
、泰谷專賣泰國小食,有串燒、蝦片、酸辣鳳爪、香茅雞翼、鐵板燒、香蕉煎餅同埋各式泰國特飲,每樣嘢即叫即燒,完全係泰國啲市場到掃街既味道啊🤤1⃣️泰式香蕉煎餅($28)望住佢落牛油、餅皮、香蕉、醬,煎到脆一脆再包埋佢,最後再淋上你自己揀既煉奶或者朱古力醬係面,一路等一路搵到啲香味🤤  醬汁我揀左一半煉奶一半朱古力醬,兩種都好好味,煎餅個皮煎得好脆,即時我買之後攞左一陣先食,都仲食到脆脆地👍香蕉既甜味加埋煉奶或者朱古力醬都好match,蛋味都食得出幾香。成個香蕉煎餅雖然唔算好驚喜,但係好食!😋同埋唔算貴。

1⃣️泰式香蕉煎餅($28)
2021-05-19 90 浏览
第一次食試下個泰式香蕉煎餅,外賣其實都預左會淋淋地。見到店員傾計所以一直都以為整緊又或者個餅團要攤一陣先煎得,點知隔左十五分鐘左右先見佢拎個餅團出來整,結果前前後後等左25分鐘有多。返到去打開一睇我以為係章魚燒嘅汁,食落口出事,苦嘅喂??燶到朱古力醬都冚唔住啲燶苦味☹️好失望P.S.其實中途仲見到兩個店員無戴口罩對住個串燒爐頭食野,因為無影相所以唔講,但呢度又唔批個食評話要避免重覆講一樣野,咁唯有講埋呢樣,信唔信就大家去買時有緣會見到。店員都係人都要食飯,但可唔可以唔好除口罩對住個爐食仲要俾人見到。。。
2021-05-17 45 浏览
這次去了一家位於荃灣路德圍的以泰式小食外賣店,主要售賣鐵板美食和各式手搖飲品,還有自家製蝦片🙈。每一款食物價錢不貴,一邊等待食物一邊聞著食物香味挻吸引的😍。-💥手標泰式奶茶 HKD$22,採用手標紅茶做茶底,所以茶味濃郁甘香。傳統的泰式奶茶是偏甜,但這個味道不算太甜,甜味與茶味是一半半,不會感到死甜的☺。-💥椰汁冰 HKD$20,椰汁冰味道甜甜的,在這個天氣飲既涼快又解渴🙈。這杯飲品也是不太甜,椰奶味香濃,配食物邊吃邊喝挻不錯的。-💥鐵板雞翼尖 / 鐵板羊肉 HKD$30,有三款醬汁可以選擇,這次選擇了黑椒汁。味道甜甜的帶點辛香味 是個挻惹味的醬汁🤤。食物炒得很香,而且很入口,醬汁濃郁不咸。食物口感不錯,不會感到韌🙈。-💥鐵板牛柳粒配烏冬 HKD$38,這個選擇了蒜蓉汁,味道香濃🤤。蒜香味較重,用來拌烏冬吃挻不錯😋。牛柳粒肉質煙韌,細細粒容易入口很方便吃。這個份量十足,既香口又惹味😛。-小店的食物質素不錯,用鐵板炒出來味道很香🙈。而大部分鐵板小食也有椰菜配著,所以口感更豐富。

2021-05-10
15 分钟 (外卖自取)
2021-05-10 73 浏览
連續兩晚到屋企樓下買來吃,第一晚買了兩串雞,牛各一,焗青口,多春魚,泰式串燒跟傳統串燒處理手法唔同,味道,香料夠重,多春魚有D咸,焗青口,芝士味重,好好吃,第二晚,龍蝦炒烏東,榴槤煎餅,奶茶,榴槤煎餅真係好正,奶茶好好飲,至於龍蝦,蝦肉就只有一小小,但味道確實好好味,蝦肉有口感
連續兩晚到屋企樓下買來吃,
第一晚買了兩串雞,牛各一,焗青口,多春魚,
泰式串燒跟傳統串燒處理手法唔同,味道,香料夠重,
多春魚有D咸,
焗青口,芝士味重,好好吃,
第二晚,龍蝦炒烏東,榴槤煎餅,奶茶,
榴槤煎餅真係好正,奶茶好好飲,
至於龍蝦,蝦肉就只有一小小,但味道確實好好味,蝦肉有口感
泰國美食絕對係小編其中一個最愛嘅菜式之一!原因係佢夠晒惹味,每次都會食到我舐舐脷😋所以今次好開心可以收到泰谷嘅邀請,去試食佢哋舖頭唔同嘅嘢食🤤♥️.#串燒 #Kebab 🍢小編今次分別叫咗 #豬肉串 🐷,#雞肉串 🐔同#牛肉串 🐮我想講呢度嘅串燒你哋一定一定要去食!🔥 $42有三串,平均一串只係$14‼️但係你見到嘅佢係一大串,對比平時喺餐廳食10幾蚊得個幾粒肉仔完全唔同🙅🏻‍♀️ 而且佢呢度嘅肉質一啲都唔會乾仲會帶d肉汁,食到好香嘅燒烤味之餘,佢嘅秘製醬汁亦都非常之好味!😋 係有少少辣,不過係提起整個味道,同埋食唔到辣嘅你哋都應該會接受到~絕對要試🙌🏻.#鐵板 #Teppanyaki 🥘鐵板黎講,你哋無論叫乜嘢配料都好,都一定要試吓佢個手工冬陰功醬!😉 因為小編拎到手嘅時候,係超級香~超惹味~令到小編當下不期然咁吞咗幾啖口水!超正😍👍🏻 不過呢款係真係辣嘅,所以想試但又唔係食得好辣嘅朋友仔就一定要準備嘢飲啦😂當日小編就叫咗豬頸肉鐵板➕雞軟骨➕金邊粉➕冬陰功醬,當你以為個盒嘅份量唔係好多,但係其實非常之「聚」手🤣 而且佢仲可以維持到金邊粉本身個濕潤度,可能因為醬汁嘅關係,令到食落口一啲都唔會

#串燒 #Kebab 🍢
小編今次分別叫咗 #豬肉串 🐷,#雞肉串 🐔同#牛肉串 🐮

#鐵板 #Teppanyaki 🥘
當日小編就叫咗豬頸肉鐵板➕雞軟骨➕金邊粉➕冬陰功醬,當你以為個盒嘅份量唔係好多,但係其實非常之「聚」手🤣 而且佢仲可以維持到金邊粉本身個濕潤度,可能因為醬汁嘅關係,令到食落口一啲都唔會乾~仲有佢啲豬頸肉都好爽口!雞軟骨就脆嘅!仲有大量嘅椰菜去令到口感更加豐富,一個字:正🔥

#泰式香蕉煎餅 🍌🥞
我相信呢一個係大家去到泰國旅行都一定會遲嘅其中一樣街邊小食!😎 泰谷呢一度都可以比大家試到!今次小編仲嗌左鴛鴦醬添啊~有煉奶同埋朱古力醬😝 煎餅嘅外層香脆,包住豐富嘅香蕉蓉內餡,食落口真係好滿足!小編就比較偏愛朱古力醬因為對比煉奶佢有一種更加香濃嘅味道🍫 幸福☺️

#谷谷龍眼冰 #藍蝶青檸梳打 🥤
小編跟住同朋友仲分別嗌咗各一杯 #泰式飲品,佢哋味道上唔會太甜,非常討好!而且正正可以幫我哋Refresh口腔入面嘅味道😜 藍蝶嗰杯仲好靚添呀!絕對適合大家打卡📸 佢呢度仲有好多其他唔同嘅泰式飲品,好似榴槤冰或者傳統嘅泰式奶茶,真係多到要慢慢試先飲得晒😆

🏆 「豬」味指數:9/10 真係好難得可以有一間咁高質嘅街邊小食💯 小編下次經過都一定會再幫襯😘
📌 溫馨提示:串燒又好鐵板又好,梗係熱辣辣食最好啦!但係因為係掃街嘅關係,大家真係要搵一個地方,安全咁除低口罩慢慢食啦🤓
2021-04-28 132 浏览
荃灣路德圍嘅泰式小食外賣店主打鐵板龍蝦海鮮炒麵 配谷谷龍蝦汁、香口泰式串燒同埋泰式香蕉煎餅😈飲品就有泰式奶茶、龍眼冰等等 選擇多得嚟 味道都幾有泰國當地風味😚👉🏻泰式香蕉煎餅($28)煎餅醬汁可以簡煉奶或者朱古力 我簡左朱古力 味道唔會太甜 幾好~外脆内軟 煎餅裏面有粒粒微温嘅香蕉我食左成盒 然後即刻想encore🥰.👉🏻鐵板牛柳粒魷魚鬚冬陰功金邊粉($50)一打開心諗得咁少 點知食極都未食完😂配料牛柳粒肉質軟腍 魷魚鬚爽口 仲有椰菜 冬陰功醬汁酸酸辣辣 炒得幾香口.👉🏻手標泰式奶茶($22)一杯容量都幾多 可以同朋友share飲😆奶味偏重 茶味重番少少會更好——————📍泰谷 Thaicook荃灣荃興徑31號安富大廈地下4A.

👉🏻泰式香蕉煎餅($28)
煎餅醬汁可以簡煉奶或者朱古力
我簡左朱古力 味道唔會太甜 幾好~
外脆内軟 煎餅裏面有粒粒微温嘅香蕉
我食左成盒 然後即刻想encore🥰

👉🏻鐵板牛柳粒魷魚鬚冬陰功金邊粉($50)
一打開心諗得咁少 點知食極都未食完😂
配料牛柳粒肉質軟腍 魷魚鬚爽口 仲有椰菜
冬陰功醬汁酸酸辣辣 炒得幾香口

👉🏻手標泰式奶茶($22)
一杯容量都幾多 可以同朋友share飲😆
奶味偏重 茶味重番少少會更好
——————
📍泰谷 Thaicook
荃灣荃興徑31號安富大廈地下4A
2021-04-26
15 分钟 (外卖自取)
2021-04-21 109 浏览
豬頸肉鐵板🐷$34金邊粉🍜另加$8全部嘢食都係即叫即做😝豬頸肉鐵板炒金邊粉配上黑椒汁☺️炒到熱辣辣,好有鑊氣🤩而且份量都唔少😎尤其係加咗黑椒汁,有少少辣🤏夠香,夠惹味,夠過癮😍串燒😎$42/3串叫咗雞肉串,牛肉串同豬肉串🤓串串都好大串,而且好多肉😝我特別鍾意個雞肉串😍肉質幼嫩,夠juicy😁加上我最喜愛嘅沙嗲醬汁☺️食落特別開胃😇泰式香蕉煎餅🥞$28呢個泰式香蕉煎餅確實有驚喜😆香蕉味道夠重,啖啖都食到香蕉肉🍌雖然加咗朱古力醬🍫但都難以遮掩香蕉嘅香甜味😋而且食落又唔會特別甜😊以甜品嚟講,係一個唔錯嘅選擇😆香茅雞翼🐔$22/3件雞翼就相對嚟講比較失色咗少少😂可能細隻咗啲,食起上嚟就冇咁過癮🤣不過味道都幾好,炸得都唔錯👌手標泰式奶茶🧋跟餐加$12用上ChaTraMue茶葉製作😃飲落都似響泰國飲到嘅味道☺️唔會太甜,啱我口味😉炸蝦片😉$12/包,$20/2包大大包,獨立包裝😁好大塊,好吸引😌注意:只設外賣,不設堂食😏泰谷 (荃灣)荃灣荃興徑31號安富大廈地下4A號舖
豬頸肉鐵板🐷$34
金邊粉🍜另加$8

全部嘢食都係即叫即做😝
豬頸肉鐵板炒金邊粉配上黑椒汁☺️
炒到熱辣辣,好有鑊氣🤩
而且份量都唔少😎

尤其係加咗黑椒汁,有少少辣🤏
夠香,夠惹味,夠過癮😍

串燒😎$42/3串
叫咗雞肉串,牛肉串同豬肉串🤓
串串都好大串,而且好多肉😝
我特別鍾意個雞肉串😍
肉質幼嫩,夠juicy😁
加上我最喜愛嘅沙嗲醬汁☺️
食落特別開胃😇

泰式香蕉煎餅🥞$28
呢個泰式香蕉煎餅確實有驚喜😆
香蕉味道夠重,啖啖都食到香蕉肉🍌
雖然加咗朱古力醬🍫

但都難以遮掩香蕉嘅香甜味😋
而且食落又唔會特別甜😊
甜品嚟講,係一個唔錯嘅選擇😆

香茅雞翼🐔$22/3件
雞翼就相對嚟講比較失色咗少少😂

可能細隻咗啲,食起上嚟就冇咁過癮🤣
不過味道都幾好,炸得都唔錯👌

手標泰式奶茶🧋跟餐加$12
用上ChaTraMue茶葉製作😃
飲落都似響泰國飲到嘅味道☺️
唔會太甜,啱我口味😉

炸蝦片😉$12/包,$20/2包
大大包,獨立包裝😁
好大塊,好吸引😌
注意:只設外賣,不設堂食😏

泰谷 (荃灣)
荃灣荃興徑31號安富大廈地下4A號舖
2021-04-15 92 浏览
行過聞到香噴噴,即刻睇下有咩食!🔖鐵板龍蝦海鮮炒麵 (配谷谷龍蝦汁)🌟💰98龍蝦烤香咗之後再鋪滿芝士,芝士呈半溶狀態🧀流絲效果😚吸引!呢個價錢食到半隻龍蝦超抵食😍龍蝦肉仲要好彈牙🦞炒麵夠爽彈,配料有洋蔥同椰菜之餘,仲有蜆肉添☺️好想即刻encore🤩💫推薦指數: 9/10🔖牛肉串、雞肉串及豬肉串💰42/3串串燒份量十足,大大舊肉粒,好滿足🥰即叫即燒,調味亦都做得唔錯,幾惹味~最推薦係雞肉串,肉質夠嫩滑🐥💫推薦指數: 8.5/10-🌟餐廳推介
行過聞到香噴噴,即刻睇下有咩食!

🔖鐵板龍蝦海鮮炒麵 (配谷谷龍蝦汁)🌟
💰98
💫推薦指數: 9/10

🔖牛肉串、雞肉串及豬肉串
💰42/3串
💫推薦指數: 8.5/10

🌟餐廳推介
2021-04-13 70 浏览
今次介紹嘅係位於荃灣 💫📜”泰谷 (荃灣)📌 地址:荃灣荃興徑31號安富大廈地下4A號舖🕐營業時間: 12:00-24:00🍽分店地區: 荃灣 🌟🌟評價🌟🌟雞軟骨魷魚鬚炒泰國公仔麵 $38超級大份😛抵食👍🏻唔知點解個公仔麵好似食極都仲有🤣🤣🤣最後要兩個人share先食得晒🤩🤩唔好見個盒好似好細但係其實好深😏😏食到好飽 而且配料嘅份量都好多👍🏻👍🏻串燒 3串 $42有幾款串燒可以選擇🙆🏻‍♀️今次我揀咗豬肉串雞肉串同埋雞腎😍 雞肉串同豬肉串有沙嗲汁配😍😍超香肉質好鮮嫩😇😇啖啖肉🤩香蕉阿華田沙冰 $38超級香濃香蕉嘅味道🤤🤤每一啖都飲過香蕉同阿華田🤤🤤🤤兩個配搭勁香😌😌唔會話太甜😛😛好大杯👍🏻食完串燒再飲呢個真係絕配😍好有泰國風味😛而家去唔到旅行唯有食住泰國嘢先啦👅👅不過只係做外賣🤪KS評分 5分最高🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩#美食推介 #foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfoodlover #食評 #foodieksk荃灣#foodiehk #fo
今次介紹嘅係位於荃灣 💫
📜”泰谷 (荃灣)

📌 地址:荃灣荃興徑31號安富大廈地下4A號舖

🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩

#美食推介 #foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfoodlover #食評 #foodieksk荃灣#foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #相機食先 #香港美食指南#hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #美食分享 #荃灣美食
1️⃣ ⭐️雞軟骨牛柳粒鐵板⭐️ $30 (7.5/10)配泰式公仔麵 (+$8),令成個鐵板set抵到爛😍 唔好睇佢細細盒,裏面有超滿,一個人食完全可以當一個晚餐🥳 雞軟骨同牛柳粒份量好多,兩樣都好食😋 今次揀咗冬陰功味小辣🥘 有少少酸但唔太夠辣🥺 一問老闆娘(?) 先知原來中辣先係基本😩 好可惜啊,下次再去食個中辣先🤪2️⃣ ⭐️串燒⭐️ $16/1 $42/3 $82/6 (7.5/10)越叫得多越抵食嘅串燒❤️ 今次揀咗雞腎同雞肉,配沙嗲汁一流👍🏻 要大推佢地嘅雞腎‼️就咁用鹽燒得啱啱好非常爽口,一啲都唔韌😍 雞肉都好大份好嫩滑👍🏻 沙嗲汁少少花生味好正🤤 3️⃣ 豬頸肉串燒 $22 (7/10)佢哋嘅豬頸肉唔係一大塊過,但依然爽口彈牙🥳 都揀咗配沙嗲汁,反而覺得豬頸肉應該配其他泰式醬更加正🤣4️⃣ 藍蝶青檸梳打 +$12 (7/10)食完咁濃味嘅野,飲返杯青檸梳打就酸酸地即刻開胃返😍 仲加咗藍碟花,好鬼靚😋 跟鐵板只係加$12,咁大杯抵到爛

1️⃣ ⭐️雞軟骨牛柳粒鐵板⭐️ $30 (7.5/10)

3️⃣ 豬頸肉串燒 $22 (7/10)

4️⃣ 藍蝶青檸梳打 +$12 (7/10)
2021-04-01 78 浏览
路德圍多野食就不嬲個個都知🤣最近原來仲開左間即叫即燒既泰式小店,由前菜、串燒到鐵板都有供應🤭買返去嘆返個泰式風味晚餐好👌🏿鐵板龍蝦海鮮炒麵 (配谷谷龍蝦汁) $98/半隻大推介佢地既招牌鐵板龍蝦炒麵!炒麵底可以揀泰國公仔麵/烏冬/金邊粉😆店員推介外帶可以揀烏冬,無咁易變濕😝事實證明揀烏冬好正🤣口感幾彈牙。佢地既醬汁好好味,加左沙律醬而且仲帶有少少辣度,勁惹味!上面果半隻龍蝦好大隻好多膏🙊,店家仲細心幫手起埋肉,啖啖肉咁,啲肉又彈牙喎😚串燒 每串$16/三串$42/六串$82串燒可以揀雞肉/雞腎/豬肉/牛肉,或者貴少少揀羊肉、豬頸肉等等。即叫即燒,配搭沙嗲醬😝佢地既沙嗲醬有好香既花生味道🤭都一樣好味泰式榴槤煎餅 $38甜品K揀左最愛既榴槤煎餅🤗其實佢地仲有香蕉煎餅可以揀🤣份榴槤煎餅一打開已經聞到濃濃既榴槤香味超正🥰煎餅裏面塞滿左榴槤蓉,上面吱埋甜甜地既煉奶,好難唔好味既🙊

鐵板龍蝦海鮮炒麵 (配谷谷龍蝦汁) $98/半隻

串燒 每串$16/三串$42/六串$82

泰式榴槤煎餅 $38

外卖自取
泰谷❤️🇹🇭卡娜仔又去左掃街lu~今次唔係去葵廣而有去左荃灣,食泰國野,抵食夾大份仲要有超多款式,我今次食左烏冬公仔麵同埋泰式奶茶,但佢地仲有香蕉煎餅都值得一試嫁~🔥鐵板:雞軟骨 牛柳粒 (烏冬) $30"好抵食足料 比超多雞軟骨 超好咬口 今次嗌左烏冬中辣 都辣得幾過癮"🔥鐵板龍蝦海鮮炒麵 (泰國公仔麵) $98"抵食之選 $98就有咁大隻既龍蝦配龍蝦谷谷汁 雖然得半隻 但啖啖肉嫁 除左龍蝦仲有青口""泰國公仔麵連埋菜同洋蔥一齊炒 香口之餘又好有咬口"🔥手標泰式奶茶 +$12"好大杯既泰式奶茶 但茶味略嫌唔夠濃"
泰谷❤️

🔥鐵板:雞軟骨 牛柳粒 (烏冬) $30

🔥鐵板龍蝦海鮮炒麵 (泰國公仔麵) $98
"泰國公仔麵連埋菜同洋蔥一齊炒 香口之餘又好有咬口"

🔥手標泰式奶茶 +$12
"好大杯既泰式奶茶 但茶味略嫌唔夠濃"