2023-06-03 369 浏览
知道呢間好耐,以為系網紅餐廳,點知食落又吾錯燒牛肉,70% 熟,果然系出色,有炭燒香味,唔會過韌,加埋秘製醬汁,非常惹味。泰式金邊粉,有鑊氣,唯一佢既蝦無咩蝦味,但lunch set呢個價錢無投訴啦😂仲叫左冬陰公湯河,味道好特別,惹味,適合夏天食😂最特別系椰汁冰,好正,怕肥既可以揀少甜會再Encore 泰金國👍🏻👍🏻👍🏻
知道呢間好耐,以為系網紅餐廳,點知食落又吾錯

仲叫左冬陰公湯河,味道好特別,惹味,適合夏天食😂

最特別系椰汁冰,好正,怕肥既可以揀少甜

會再Encore 泰金國👍🏻👍🏻👍🏻
  • 泰式炒金邊粉
  • 燒牛肉🐮
  • 椰汁沙冰
2023-05-23 502 浏览
泰金國蒜蓉包 ($28)好多牛油 蒜蓉味都OK 用嚟點咖哩一流咖喱炒雞肉啲雞係炸過的 配菜有啲洋蔥紅椒芹菜 係唔係好辣嘅咖喱 大大碟好抵食泰式拼盤(L) ($148)有炸蝦餅炸魚餅皮蛋蝦餅同中間一粒粒嘅不知名野XD炸蝦餅勁足料 成舊都係蝦膠mix蝦肉 魚餅辣辣地好食 醉貓海鮮炒河 ($78)炒得好有鑊氣 勁惹味 但叫左小辣都好辣 唔食辣要小心泰式鮮蝦醬炒飯 ($78)呢樣係最一般的 冇乜蝦醬味 反而似西炒飯多啲泰式燒豬頸肉 ($78)件量好多 好有油香燒牛肉 ($88)可以揀幾多成熟 好有牛味 點完辣汁更加惹味椰汁沙冰 $35唔似仿間其他椰汁冰 佢係融曬都勁重椰味 超好飲!
泰金國

蒜蓉包 ($28)
好多牛油 蒜蓉味都OK 用嚟點咖哩一流

咖喱炒雞肉

泰式拼盤(L) ($148)
有炸蝦餅炸魚餅皮蛋蝦餅同中間一粒粒嘅不知名野XD
炸蝦餅勁足料 成舊都係蝦膠mix蝦肉 魚餅辣辣地好食

醉貓海鮮炒河 ($78)
炒得好有鑊氣 勁惹味 但叫左小辣都好辣 唔食辣要小心

泰式鮮蝦醬炒飯 ($78)
呢樣係最一般的 冇乜蝦醬味 反而似西炒飯多啲

泰式燒豬頸肉 ($78)
件量好多 好有油香

燒牛肉 ($88)
可以揀幾多成熟 好有牛味 點完辣汁更加惹味

椰汁沙冰 $35
唔似仿間其他椰汁冰 佢係融曬都勁重椰味 超好飲!
2023-05-12
泰式拼盤⭐️⭐️⭐️⭐️個拼盤份量都好大份下~好推薦入面嗰個雞卷同埋皮蛋炸蝦餅💗好好食啊!外面炸到好酥脆,但係層粉又唔會太厚,蝦餅就可以食到入面真係有一粒粒啊蝦🦐泰式炒金邊粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️成個粉係有少少甜甜地嘅味~堅好食😚啲金邊粉係有嚼勁個種,唔會話淋曬架,食到有少少過癮,直程可以自己一個K.O.一碟🤣燒牛肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必食燒牛肉!今次叫咗五成熟,食落去覺得啱啱好😍而且仲有炭燒味道,食緊嗰陣仲見到隔籬枱encore又encore🤣泰式肉碎生菜包⭐️⭐️⭐️⭐️成個餸都係屬於比較清爽~食落去覺得啲香料好豐富😋而且啲肉碎真係好多haha,到最後食都食唔晒🤣蝦醬超通菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️啲菜炒完仲有少少脆口,碟菜上面見到用左好多蝦仔🦐而且成碟菜係炒得好入味!椰青⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️見到張張枱都叫沙冰,我就叫左椰青啦,成日出街叫椰青都會食到啲好老嘅椰肉,不過尼個係好嫩口🥰飲完解渴又好甜嘅椰水之後,輕輕一刮就可以食到入面嘅椰肉,啲椰肉仲好靚添!
泰式拼盤⭐️⭐️⭐️⭐️

椰青
  • 燒牛肉
  • 泰式皮蛋炸蝦餅
2023-05-07 396 浏览
我覺得我係食緊湯渣雞多過海南雞每舊肉都係柴,甩皮甩骨,想搵塊好肉都無,皮同肉完全唔關事,到底係咪煲完湯是但砌返幾舊肉同皮比客就算重夠膽死收$71蚊😦另外我嗌多左個炒金邊粉只可以話見識少,同平時食開嘅味道唔同只得濃濃蝦米味,剩惠$80元真係相都廢事影,唯有大家唔介意經過食開影返幾張相上黎share下一個字: 伏!兩個字: 好伏完全想知有幾多好評係打手寫出黎?.?呢個價錢絕對唔係貴,但都唔係平難食到咁係想點?
我覺得我係食緊湯渣雞多過海南雞
重夠膽死收$71蚊😦

另外我嗌多左個炒金邊粉
只可以話見識少,同平時食開嘅味道唔同
只得濃濃蝦米味,剩惠$80元

一個字: 伏!兩個字: 好伏
完全想知有幾多好評係打手寫出黎?.?
呢個價錢絕對唔係貴,但都唔係平
難食到咁係想點?
海南湯渣飯
2023-05-04
外卖自取
2023-05-01 6041 浏览
泰金國 @lam_tgc 📍:九龍城侯王道9號地下A號舖🚗:宋皇臺地鐵B2出口 步行7分鐘📞:+852 5920-2799💲:~HKD240/head for lunchFood quality✔️:燒牛肉、泰式椰汁沙冰、泰式燒豬頸肉沙律👌🏼:皮蛋炸蝦餅、青咖喱雞、泰式芒果沙冰、蒜蓉包❌:泰式菠蘿沙冰總結:😋九龍城區性價比較高嘅泰國餐廳🍴絕對值得一試 區內排隊名店 繁忙時段排隊是常識吧😋佢最驚豔就肯定係燒牛肉 好食🤤肉質未到嫩滑但半嫩半韌間 仲要唔係全熟 可以自己揀幾分熟 個人認為五分最佳 配埋惹味嘅泰式醬非常夾 絕對推薦 但如果唔喜歡有韌勁嘅朋友就唔建議了🥺😋其次係推薦泰式燒豬頸肉沙律 $88但very大碟 雖然話係沙律但唔太冷盤 生菜包豬肉呢個配搭就永遠唔會死 調味重 同韓式生菜包唔同 係另一個風味☝🏼😋三杯飲品中椰汁沙冰最出眾 椰汁🥥味十足 地道泰式風情😋價錢合理 又唔收加一 環境就比較地道啲 食物水平高 冇伏 值得一試 當日同個大食怪食所以先人均200以上 但正常200樓下都夠飽🤔️皮蛋炸蝦餅雖然係招牌但有點小失望 蝦🦐味濃嘅不過炸得再脆口啲會更好 另外略嫌皮蛋同蝦份量不均 蝦餅再
泰金國 @lam_tgc
📍:九龍城侯王道9號地下A號舖
🚗:宋皇臺地鐵B2出口 步行7分鐘
📞:+852 5920-2799
💲:~HKD240/head for lunch

Food quality
✔️:燒牛肉、泰式椰汁沙冰、泰式燒豬頸肉沙律
👌🏼:皮蛋炸蝦餅、青咖喱雞、泰式芒果沙冰、蒜蓉包
❌:泰式菠蘿沙冰

總結:

😋三杯飲品中椰汁沙冰最出眾 椰汁🥥味十足 地道泰式風情

🤔️皮蛋炸蝦餅雖然係招牌但有點小失望 蝦🦐味濃嘅不過炸得再脆口啲會更好 另外略嫌皮蛋同蝦份量不均 蝦餅再重啲啲會更佳

🤔️青咖哩雞同蒜蓉包就泰國菜必備啦 中規中矩 好食但同時冇咩特別值得推崇🥹

🤔️芒果沙冰其實都好飲 但椰子沙冰更出眾

🤔️幾乎冇服務可言 因為全手機落單 但佢唔收加一所以成件事好合理 但員工一直在忙冇停手 都唔好預有咩服務好了

😱成餐食物方面得菠蘿沙冰比較麻麻哋 好淡味 唔推薦😞

😱比較注重環境衛生嘅朋友可能要考慮下了 佢價錢咁抵你都唔會預佢太乾淨 但當日去食至少冇見到昆蟲嘅 環境都比較擠迫 同埋要預同其他人搭枱🥲
😱呢個繁忙時段或週六日就一定要排隊嘅 當日我排咗30分鐘 夏日就會排到身水身汗咁入去飲杯沙冰就perfect池了👍🏼
  • 泰式肉碎生菜包
  • 燒牛肉
  • 椰汁沙冰
2023-04-21 557 浏览
🇹🇭🇹🇭🇹🇭九龍城實在太多泰國菜,如果無做功課search下既話真係好難去選擇,大家可能會考慮其中排隊排得最長龍既試,今日就為大家介紹其中一間蒜蓉包($28)👍🏻👍🏻👍🏻超熱超脆超香,牛油唔算多,咬落去唔會有油,單單食蒜蓉包都已經好滿足,鍾意點埋咖哩就一定仲正燒牛肉($88)👍🏻👍🏻👍🏻每次去都會Order,製用需時要耐心等待,份量適中,比舊鋪時好似細左少少,牛肉燒得好嫩唔會乾,加埋醬汁辣辣地的確好惹味,不過要趁熱食、每次都好快凍,凍左就爭好遠明爐烏頭($188)配菜多到驚佢跌,望落似好多泡菜,食落口唔辣,魚好滑,之前食開既烏頭都係清湯,佢依種係加強左冬陰功既味,湯都係橙紅色、酸味較辣味多,味道岩岩好
🇹🇭🇹🇭🇹🇭

蒜蓉包($28)👍🏻👍🏻👍🏻

燒牛肉($88)👍🏻👍🏻👍🏻

明爐烏頭($188)
燒牛肉推到口臭,今次推真點食到口臭嘅蒜蓉包同生菜包啦🤭!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍞 蒜蓉包 6件 HK$28 👍・味道:重蒜味但個包又唔會油,愛口臭嘅肚波大喜。・口感:睇住佢係爐上面燒,外皮微脆但麵包軟熟!🍜 泰式乾炒海鮮河 HK$88・味道:真係乾炒,食哂碟底冇乜油!蝦同鮮魷都新鮮係少咗啲。・口感:河粉令身。海鮮新鮮彈口,菜心鮮甜。🥬 馬拉盞炒通菜 HK$78 👍・味道:食得出鑊氣!醬汁亦足,比起出面嘅醬冇咁重味,通菜冇苦澀或泥味~・口感:鑊氣十足,通菜莖爽脆。🇹🇭 泰式酸辣鳳爪 HK$88・味道:酸辣度調得好好,開胃。・口感:好爽好脆XD本波唔食鳳爪,輕嚐一下only~🥦 泰式肉碎生菜包 HK$88 👍・味道:偏辣少咸非常好,因為市面有啲好咸好油~個辣係食完先有個後勁攻返上嚟!・口感:肥瘦均稱,生菜爽甜,肉碎有脆口微生但唔澀嘅洋蔥吊味,好食。🍲 泰式冬蔭功 (細) HK$98・味道:唔係扮哂嘢蕃茄湯,係真點冬蔭功XD聽到隔離枱望咗好耐又話好足料,內有兩大邊開邊虎蝦同秀珍菇。・口感:酸辣度夠~🥩 燒牛肉 5成熟 HK$88 👍・味道:今次真係5成熟喇,不過外皮冇上次燒
燒牛肉推到口臭,今次推真點食到口臭嘅蒜蓉包同生菜包啦🤭!

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🍞 蒜蓉包 6件 HK$28 👍
・味道:重蒜味但個包又唔會油,愛口臭嘅肚波大喜。
・口感:睇住佢係爐上面燒,外皮微脆但麵包軟熟!
蒜蓉包

🍜 泰式乾炒海鮮河 HK$88
・味道:真係乾炒,食哂碟底冇乜油!蝦同鮮魷都新鮮係少咗啲。
・口感:河粉令身。海鮮新鮮彈口,菜心鮮甜。
泰式乾炒海鮮河

🥬 馬拉盞炒通菜 HK$78 👍
・口感:鑊氣十足,通菜莖爽脆。

🇹🇭 泰式酸辣鳳爪 HK$88
・味道:酸辣度調得好好,開胃。
・口感:好爽好脆XD本波唔食鳳爪,輕嚐一下only~
泰式酸辣鳳爪

🥦 泰式肉碎生菜包 HK$88 👍

🍲 泰式冬蔭功 (細) HK$98
・口感:酸辣度夠~
泰式冬蔭功

🥩 燒牛肉 5成熟 HK$88 👍
・味道:今次真係5成熟喇,不過外皮冇上次燒得咁香口,但同樣咬一啖成個口充滿牛脂香,大滿足!
・口感:冇筋喎今次,叻!

🥥 椰青 HK$42
・味道:正常椰青,甜!

🧋泰式奶茶 少甜 HK$25
・味道:少甜都仲係好甜XD

🥭泰式芒果沙冰 HK$38 👍
・味道:今次喺呂宋芒啊!唔係水仙芒了!芒果季要來了(尖叫!)!

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:唔敢講全九龍城最好食泰菜(因為未試哂),但個燒牛肉就一定係必食㗎喇!

2023-04-02
蒜蓉包
泰式乾炒海鮮河
泰式冬蔭功
2023-03-19 579 浏览
幾年無去過九龍城,2點去到,本來想試泰仔美食,但已經已經收鋪,就去左openrice風評唔錯既金泰國。2點去到等左20分鐘到,環境正常都算坐得舒服,姐姐都有禮貌。但,食物出事,味道唔正宗 (可能兩星期前去完清邁,我對泰國菜既local味道仲記憶猶新),就算你用港式泰國菜既心態去諗,er....我相信九龍城有好多更出色既選擇 (時光倒流我諗我會去小曼谷)Order左蝦醬炒飯、泰式炒河、燒牛肉。蝦醬炒飯 $78: 見唔少人係openrice既comment係好食,點知,係港式既炒飯,大概係用豆角紅蘿蔔碎炒飯,再用肉鬆同臘腸伴碟,食唔出同蝦醬有咩關係,亦唔係好夠味,我最後要用燒牛肉既sauce撈飯食泰式炒河 (豬) $78: 同個炒飯一樣,港式河粉港式味道,講真,我前兩日係上環熟食中心既其中一間泰國餐館,同樣叫泰式炒河,都係港式味道,但起碼有d獲氣同平$20燒牛肉 $88kay呢個總算有d水準,叫左5成熟,雖然電爐始於都無咁香,但有某幾舊都幾香幾嫩,食落都無渣,但個醬汁,味道okay,但都係唔夠泰國結論:如果有一日有人逼我去食,我只會叫燒牛肉,如果唔係,我諗唔到專登去九龍城會去呢個餐廳既原因

Order左蝦醬炒飯、泰式炒河、燒牛肉。

蝦醬炒飯 $78:

泰式炒河 (豬) $78:

燒牛肉 $88:
Okay呢個總算有d水準,叫左5成熟,雖然電爐始於都無咁香,但有某幾舊都幾香幾嫩,食落都無渣,但個醬汁,味道okay,但都係唔夠泰國

2023-03-19 261 浏览
We had ordered take away which didn’t incur additional cost, but it might have effected the taste of the food. The chicken pad thai could’ve had more flavor/ seasoning and toppings. However, texture of the noodles were bouncy and still pretty good the next day.By far the best dish we had out of the many items we picked up for our picnic. The beef was done perfectly medium rare with some crunch veggies and a light chili vinaigrette dipping sauce to compliment it. 🌶The beef was cooked at varying l
Chicken Padd Thai  Noodle

Barbecue  Thai  Beef

The beef was cooked at varying levels of medium rare to have softer and chewier pieces.

We would definitely go back for the beef dish, and would suggest take out to avoid the long lines.
2023-03-12
外卖自取
Barbecue  Thai  Beef
九龍城係眾人所知嘅泰菜勝地,今次拜訪人潮不絕 "金泰國" 覓食 😋星期日下午茶時段去到都要等位,好彩都係等左大約15-20分鐘就有枱。叫左必食 "燒牛肉"、泰式炒金邊粉同埋泰式提子沙冰。燒牛肉可以嗌幾成熟,今次叫左5成,熱辣辣,點埋佢嘅辣汁,YUMMY,但筋多左D,較難咬到。泰式炒金邊粉好大碗,味道酸酸甜甜,正 👍🏻另外仲叫左燒雞翼,睇落平平無奇,但食一啖就有意外驚喜,肉嫩香脆,正泰式提子沙冰用原材料生果打成沙冰,所以每飲一啖都好夠味,夏天飲一流。整體食物、服務都尚可,可以再 encore

叫左必食 "燒牛肉"、泰式炒金邊粉同埋泰式提子沙冰。

泰式炒金邊粉好大碗,味道酸酸甜甜,正 👍🏻

整體食物、服務都尚可,可以再 encore
2023-02-26
2023-02-22 848 浏览
已經去過好幾次,明知要排隊,甚至在門口排上30~60分鐘都要去,因為好懷念該店的燒烤食物,好好味如果唔想排咁耐,就要6點前到門口排隊。每次燒牛肉是必叫,又香又淋又有汁,仲可以揀5成熟或7成熟。餐廳環境較舊,坐位較擠迫,而且衛生也有改善空間。但食物性價比高,都是吸引食客來光顧的地方。

如果唔想排咁耐,就要6點前到門口排隊。
每次燒牛肉是必叫,又香又淋又有汁,仲可以揀5成熟或7成熟。

燒牛肉
蒜蓉包(6件)
泰式燒烏頭
蝦醬炒飯(豬肉)
泰式椰汁沙冰
蝦刺身
2023-02-19
燒牛肉
蒜蓉包(6件)
泰式燒烏頭
蝦醬炒飯(豬肉)
泰式椰汁沙冰
  • 芒果沙冰
2023-02-20 401 浏览
人氣長龍泰菜🧐🧐九龍城一向多泰國野食就相信大家都知,近日留意到有間餐廳特別多人介紹,專程入去試下,究竟係咪真係咁好食呢🤨我地叫左👇🏻💛燒牛肉 $88 ​呢個幾乎每檯必叫,menu寫住等15分鐘,實際等左30-45分鐘🥺不過唔緊要,最緊要好食😏牛肉好厚身,根本就係牛扒唔係牛肉😝😝叫左五成熟,但生熟度有d唔平均🥲同一塊一邊幾乎全熟另一邊仲比較生🤨牛肉唔算話好靚,都有少少筋,不過$88黎講無咩好挑剔🤣燒牛肉另外有個辣汁另上,個人覺得都幾辣,但辣得黎唔算太香,反而唔點汁就咁食都唔錯😗💛 泰式炒金邊粉 $78呢個金邊粉份量超大,平時出街食飯d碗仔可以裝到4-5碗,一個人一定食唔曬😂😂海鮮份量都合理,唯一係金邊粉炒得太碎太淋,可能有少少過左火🥹💛泰式冬陰功海鮮湯河 $78落單既時候可以揀少辣 咁弱弱的我就緊係揀少辣啦😂但點知都係覺得好辣 粗略估計應該辣過譚仔三小辣少少 而且呢間既冬陰功無咩椰香,令到辣味好出,好有後勁,越食越辣😇個人都係鐘意食椰香味重d既冬陰功😅但呢度特別既地方係可以揀轉粉絲或者金邊粉,湯粉絲係坊間比較少機會食到,應該都幾索湯😝💛 青檸梳打 $28因為冬陰功實在太辣,即刻叫返杯野飲
人氣長龍泰菜🧐🧐

我地叫左👇🏻
💛燒牛肉 $88
不過唔緊要,最緊要好食😏
牛肉好厚身,根本就係牛扒唔係牛肉😝😝
叫左五成熟,但生熟度有d唔平均🥲
同一塊一邊幾乎全熟另一邊仲比較生🤨
牛肉唔算話好靚,都有少少筋,不過$88黎講無咩好挑剔🤣

💛 泰式炒金邊粉 $78

💛泰式冬陰功海鮮湯河 $78
個人都係鐘意食椰香味重d既冬陰功😅

💛 青檸梳打 $28
因為冬陰功實在太辣,即刻叫返杯野飲,但都等到差唔多食曬全部野杯野先黎到🥲
叫左少冰但有半杯都係冰,青檸得兩小片,切得非常薄無咩青檸味,只可以話廚師好刀工😅

overall黎講味道係唔錯既,但如果話要排隊就覺得好似唔太值,味道服務好過佢既都有唔少,不過未試過試下都ok既~
另外提提大家 餐廳要人齊先入得,夠300蚊先可以簽卡,記得帶cash🫠

味道:8/10
服務:6/10
環境:5/10
性價比:7.5/10

📍 泰金國
九龍城侯王道9號地下A號舖

📌人均消費: $101-200
2023-02-18 371 浏览
呢間係九龍城經常性排長龍既泰國餐廳之一,但佢條龍係會由街中排到街尾,而且係6點前去到都已經有成9個人排緊(唔排除有部分人係同枱既人)!尼得泰國餐廳,第一件事梗係叫左個魚爐先!!我地一行6人叫左以下既野食:➡️明爐鰂魚:好好食!不過大家去食既時候要留意,條魚上枱既時候係生生地架,個爐要真係滾先煮得熟條魚架。➡️燒豬頸肉:第二次尼叫仍然係燒得咁靚咁好食。➡️燒雞翼:喺門口望到燒緊雞翼,忍唔住叫左尼食,好食🤭🤭➡️炒金邊粉:OK➡️炸蝦餅皮蛋:呢個係最好食!因為個皮蛋係流心既!➡️馬拉盞炒芥蘭:OK!!!

我地一行6人叫左以下既野食:
➡️燒豬頸肉:第二次尼叫仍然係燒得咁靚咁好食。
➡️燒雞翼:喺門口望到燒緊雞翼,忍唔住叫左尼食,好食🤭🤭
➡️炒金邊粉:OK
➡️炸蝦餅皮蛋:呢個係最好食!因為個皮蛋係流心既!
➡️馬拉盞炒芥蘭:OK!!!
2023-02-07 493 浏览
今次呢間餐廳相信唔洗多講,每次去九龍城都會見到餐廳門口至少有20個人排緊隊⋯ 所以通常唔想排隊都會食佢隔離左右嘅泰國餐。今次終於終於有機會堂食🥺每道菜都好鬼死大碟,但係價錢都好平,性價比超級高!唔介意排隊嘅朋友一定要試!-泰式生蝦 💰108 🌟4.5/5-馬拉盞炒椰菜苗 💰88 🌟4/5-泰式燒牛肉 💰88 🌟4/5-泰式燒豬頸肉 💰78 🌟4/5-青咖喱雞💰88 🌟4/5-明爐鰂魚 💰188+ 🌟3.5/5-食物:8/10環境:6/10服務:6/10
泰式生蝦 💰108 🌟4.5/5
食物:8/10
環境:6/10
服務:6/10
2023-02-02 5769 浏览
食呢間真係預左要排隊,即使8點幾都見到門口長長人龍,同埋佢九點半就會截單,人龍都會一定時間就截,有啲比較出名既野食都好快賣哂,當日就食唔到生蝦同埋芒果糯米飯。但真係排隊都覺得值得,真心好食,絕對會再返黎食! 泰式燒牛肉沙律 $98★★★★☆燒牛肉建議大家叫五成熟,黎到剛剛好。同埋記得趁熱食,仲加滋味!食落個牛好香口帶有燒嘅風味,食落帶有硬勁,越咬個牛肉就越多汁越香,佢牛肉跟一個辣醬汁,超級惹味同辣口,比起平時泰式醬再多啲野同埋個味道豐富好多,但只可以每次點少少,唔會蓋過味道之餘又香,但唔好太多因為真係幾辣。呢個菜式其他地方冇呢個水準,必試!馬拉盞炒通菜 $78★★★★☆呢一碟份量滿滿,通菜同馬拉盞真係無敵呢個組合。馬拉盞有XO醬嘅或香、風味,但再比起本身更多左鮮味,搭埋爽脆嘅通菜同小小蝦米,口感、味道一流。絕對餸飯!真係食極都仲有,抵食。泰式冬蔭公 (細)$88★★★★☆冬蔭公超級香濃,飲落似汁多個湯,料又足,差唔多料仲多過湯。味道好濃郁,個酸辣味好突出,香料味重。有1隻半海蝦,中間開邊,蝦頭身身有膏好肥美,肉質結實唔會霉。又有一啲秀珍菇,滑溜又索湯。叫細份都夠三個人分,大概每人分到1
泰式燒牛肉沙律
泰式燒牛肉沙律 $98
馬拉盞炒通菜 $78
泰式冬陰功
泰式冬蔭公 (細)$88
★★★★☆
冬蔭公超級香濃,飲落似汁多個湯,料又足,差唔多料仲多過湯。味道好濃郁,個酸辣味好突出,香料味重。有1隻半海蝦,中間開邊,蝦頭身身有膏好肥美,肉質結實唔會霉。又有一啲秀珍菇,滑溜又索湯。叫細份都夠三個人分,大概每人分到1碗半多啲。飲完特別開胃!
泰式拼盤
泰式拼盤(細) $108
★★★★☆
泰式拼盤分別有炸蝦餅、炸魚餅、炸雞肉卷三款小食。炸魚餅煎炸得好香口,味道唔會辣,魚肉帶小小檸檬葉香氣,但又唔會太勁,令到人卻步,同埋食落口唔會太油膩同有好益味。炸蝦餅好酥脆外皮,入面啲蝦肉好彈牙,唔會全部都係粉。加埋酸酸甜甜嘅泰式醬,真係勁快KO。炸雞肉卷細細舊,一啖一件岩岩好,食落本身以為魚蛋之類,因為唔太似雞肉口感,呢個就正常發揮,冇炸蝦餅同炸魚餅咁出色。
泰式肉碎生菜包 $88
★★★★☆
雖然叫左小辣,但都好辣下,即使我平時食得辣嘅都覺得辣,辣個後勁都會停留一陣,大約1分鐘到就會開始冇咁辣,或者飲番淡飲品都可以中和到,但佢辣得黎開胃惹味,肉碎唔會好乾身,仲有啲乾葱蒜蓉檸檬配料,食落個味道同口感豐富,雖然辣但都忍唔住再包黎食。同埋呢到個菜同肉碎比例係岩岩好,因為好多時會剩番哂啲肉碎冇哂D菜。
泰式炒金邊粉 $78
★★★☆☆
呢個泰式炒金邊粉就正常啦,勝在炒得乾身得黎帶少少濕,唔會一PATPAT,同埋都幾足料有蝦、蛋絲、芽菜、豆腐乾等等,同埋炒得幾均勻。但個味道我覺得可以再出啲濃啲,而佢唔係帶酸甜個款金邊粉。
泰式芒果沙冰 $38
★★★★☆
沙冰我諗係呢到嘅必點之一,佢飲落係天然芒果味道,應該落左芒果肉落去加冰打,所以唔會好快就溶哂。又唔會特別甜,解渴又解辣,大大杯都只係$38蚊,絕對必點。

泰式百香果沙冰 $35
★★★☆☆
飲落有百香果味,但就偏向百香果糖漿味啲,但都係好味,只不過冇芒果咁天然個味。同埋呢個口味會甜啲,少左百香果個微酸味

🌟總括:打入我心目頭泰國菜頭三名,整體味道、質素、價錢各方面都好好,係要排隊時間長。基本上餐牌上嘅野都唔會有伏,可以放心盲點,但燒牛肉、沙冰必點!
泰式燒牛肉沙律
泰式冬陰功