2024-12-25 0 浏览
#20241223 📝📍 #泰金船 馬鞍山大水坑村93號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#沙嗲串燒 $22/串💭 個個都話馬鞍山係美食沙漠,但其實認真發掘下都係有好野食,今次尼到間泰國人開既泰國餐廳食,正宗到不得了🇹🇭首先叫左兩串豬同兩串雞食,大大串不過好易咬開,點埋個甜甜地又充滿花生粒既沙嗲食勁好味🥜.#招牌泰國船湯河 #豬 $55💭 話說去過咁多次泰國旅行其實都唔係好知正式船河應該要係點,但呢個湯底老闆娘話佢用左藥材同豬骨煲左好多個鐘,就咁飲濃味得尼又唔會肥膩,飲飲下老闆娘教左個新食法,佢落左啲醋同辣椒落去🌶️成兜野感覺唔同晒,酸酸辣辣更加好味,而且佢啲料都幾豐富,有豬肉片同埋豬肉丸,仲有啲、芽菜、通菜、蘿蔔、炸豬皮,連埋啲粉食增加左口感,食完飲埋啲湯好暖身🍜.#蝦醬炒飯 $88💭 想講個飯係碟頭飯既size,叫左佢真係唔使食其他野都夠飽🫣用蝦醬炒過既飯好重咸香味,食落非常惹味,個飯入面仲有啲豆角粒,感覺幾健康,撈埋啲蛋、肉鬆同蠟腸食,會越食越想食,一啖接一啖不知不覺就飽晒😮‍💨.#椰青 $55💭 即叫即開好新鮮,無添加既甜味好清甜,食完啲重口味既野飲返啖即刻舒服晒,店員姐姐開
#20241223 📝
📍 #泰金船
馬鞍山大水坑村93號地舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#沙嗲串燒 $22/串

#招牌泰國船湯河 #豬 $55

#蝦醬炒飯 $88

#椰青 $55
💭 即叫即開好新鮮,無添加既甜味好清甜,食完啲重口味既野飲返啖即刻舒服晒,店員姐姐開果陣仲幫手起埋蓋上面啲肉,勁貼心,當甜品食健康又解渴,超正😋

#馬鞍山美食 #🐷在馬鞍山 #🐷_食
2024-12-22 0 浏览
第一次朋友帶到這裏吃午餐,午餐款式很多價錢公道,是傳統泰國的味道,雖然裝修不是太過豪華,但地方舒適,服務員工態度很親切,我叫咗個泰國請假哩雞扒撈麵,請假呢味道好似喺泰國食的一樣,泰式奶茶味道很香。
第一次朋友帶到這裏吃午餐,午餐款式很多價錢公道
,是傳統泰國的味道
,泰式奶茶味道很香
2024-12-22
2024-12-22 0 浏览
位於馬鞍山大水坑村的泰金船🇹🇭由真泰國人主理的餐廳~最近吸引咗唔少人目光雖然才剛開四個月,但門面卻裝潢堂皇,充滿了各式美食的圖片讓人食欲大增😜🤤🤤🤤1. **馬拉盞椰菜苗** 平時我對炒通菜情有獨鍾但這次的椰菜苗炒得相當出色微辣的味道非常適合冬天讓人感覺舒適又暖心2. **海南雞半隻** 使用大隻的雞肉肉質滑嫩、份量十足讓人吃得非常滿足3. **班蘭葉飯** 這道飯的班蘭葉香氣濃郁搭配各種菜式都很合適特別是配上海南雞4. **烤魚** 用心烤的魚魚身肥圓,肉質鮮嫩~5. **鹹檸七** 6. **椰奶珍多冰** 7. 泰國蝦片因為老闆娘招呼實在太好,所以用$20買咗一包脆脆的蝦片係新鮮炸嘅 唔林 好食😋!
位於馬鞍山大水坑村的泰金船🇹🇭
由真泰國人主理的餐廳~
最近吸引咗唔少人目光
雖然才剛開四個月,但門面卻裝潢堂皇,
充滿了各式美食的圖片

搭配各種菜式都很合適
特別是配上海南雞

4. **烤魚**
用心烤的魚
魚身肥圓,肉質鮮嫩~

5. **鹹檸七**

6. **椰奶珍多冰**

7. 泰國蝦片
因為老闆娘招呼實在太好,
所以用$20買咗一包脆脆的蝦片
係新鮮炸嘅 唔林 好食😋!
📍泰金船 (馬鞍山)📍馬鞍山大水坑村93號地舖🟡泰式咖喱炒青口$175🟡泰式炒芥蘭$75🟡燒雞半隻$108🟡龍眼冰$35🟡熱泰國奶茶$35泰金船係一間由泰國人主理嘅正宗泰國菜館,開業雖然只有四個月,但已經展現咗超高嘅水準!住喺附近嘅我,居然之前冇留意到,真係走寶咗! 招牌燒雞真係超級驚喜!雞肉嫩滑到一個極致,連平時最怕乾柴嘅雞胸肉都焗得鮮嫩多汁,每一啖都充滿燒烤嘅香氣,$108 半隻雞,兩個人啱啱好,性價比一流。據餐廳職員透露,呢隻燒雞係用低溫慢燒烹調出嚟,每一隻雞都花咗唔少時間,絕對值得專程嚟試! 泰式咖喱炒青口都係另一個必點菜式。青口份量十足,每隻都大大隻又鮮甜,配埋濃郁嘅泰式咖喱,真係一口飯一隻青口都唔夠喉,有種去咗泰國海邊大排檔嘅感覺! 馬拉盞炒芥蘭就係嗰種充滿心思嘅小炒,醬汁特別用傳統方法慢慢調製,香味濃郁但唔會搶晒芥蘭嘅鮮味,簡單但好有層次感。 飲品方面,龍眼冰同 熱泰國奶茶都係好選擇,甜而不膩,清新解渴。 大水坑位置係比較偏,但對於住喺馬鞍山或烏溪沙嘅街坊,呢間餐廳真係一個大發現。無論係想食燒雞定係泰國地道小炒,都絕對值得一試!
📍泰金船 (馬鞍山)
📍馬鞍山大水坑村93號地舖

🟡泰式咖喱炒青口$175
🟡泰式炒芥蘭$75
🟡燒雞半隻$108
🟡龍眼冰$35
🟡熱泰國奶茶$35

2024-12-20
2024-12-06 127 浏览
今次黎到村屋覓食!行完成條村發現呢間最有人氣坐低諗坐倒杯水飲發覺入面有塊綠菜一飲發現係斑蘭味!居然會提供斑蘭水好貼心重點好好飲泰式生蝦6隻必點必點!真係極度推薦肉質彈牙有厚度唔係平時急凍到扁坦坦個種咬落爽脆係全晚最意想不到最驚喜嘅一道菜!招牌泰國船河(豬肉)湯底望落深啡色飲落好濃味但唔會有油膩感原來啲湯係佢地自己熬小店優勢就係可以食到同連鎖唔同嘅味道!明爐烏頭烏頭好大條厚身肉多但最特別係混和左香料嘅汁水食到最尾會發現有娃娃菜墊底啲菜吸晒啲精華超好食絕對會encore
今次黎到村屋覓食!
行完成條村發現呢間最有人氣

坐低諗坐倒杯水飲發覺入面有塊綠菜
一飲發現係斑蘭味!
居然會提供斑蘭水好貼心
重點好好飲

泰式生蝦6隻
必點必點!
真係極度推薦
肉質彈牙有厚度
唔係平時急凍到扁坦坦個種
咬落爽脆
係全晚最意想不到最驚喜嘅一道菜!

招牌泰國船河(豬肉)
湯底望落深啡色
飲落好濃味但唔會有油膩感
原來啲湯係佢地自己熬
小店優勢就係可以食到同連鎖唔同嘅味道!

明爐烏頭
啲菜吸晒啲精華超好食

絕對會encore
  • 泰式生蝦
2024-11-30 142 浏览
大水坑村雖然地方唔大,但係竟然藏咗三間各有特色嘅泰式餐廳‼️今次我嚟到其中一間 🧡,試吓佢哋嘅地道泰國菜🛕餐廳好多食材都由泰國入口,而且廚師同侍應都係泰國人,更加有保證‼️⭐大蝦柚子沙律⭐🍤柚子嘅酸甜味同大蝦嘅鮮味完美結合,蝦肉彈牙爽口,沙律醬汁清新唔會太濃稠,食落好舒服!⭐清炒雜菜⭐清炒雜菜🥬🥦🍄健康之選!蔬菜炒得翠綠,仲保留到蔬菜嘅鮮甜味,調味恰到好處,唔會太油膩呀~⭐香茅炸單骨雞翼⭐‼️必食推介‼️外皮炸得金黃香脆,雞肉嫩滑多汁,雞皮炸到又薄又脆,仲帶有陣陣香茅嘅香味,但味道恰好唔會太強烈!😋😋⭐芒果糯米飯⭐點少得泰國芒果呢🥭甜度適中,芒果新鮮多汁,糯米飯煙韌軟糯,正呀🍴🍴⭐熱龍眼水⭐甜度適中,超多龍眼肉🤩🤩⭐熱泰式奶茶⭐🥤🥤經典🥤🥤
今次我嚟到其中一間 🧡,試吓佢哋嘅地道泰國菜🛕
餐廳好多食材都由泰國入口,而且廚師侍應都係泰國人,更加有保證‼️

⭐大蝦柚子沙律⭐

⭐清炒雜菜⭐
清炒雜菜🥬🥦🍄健康之選!

⭐香茅炸單骨雞翼⭐
‼️必食推介‼️

⭐芒果糯米飯⭐
點少得泰國芒果呢🥭
甜度適中,芒果新鮮多汁,糯米飯煙韌軟糯,正呀🍴🍴

⭐熱龍眼水⭐
甜度適中,超多龍眼肉🤩🤩

⭐熱泰式奶茶⭐
🥤🥤經典🥤🥤
2024-11-27 97 浏览
搬左嚟大水坑2星期,最近有新發現原來大水坑村有幾間泰國餐廳,今日點指兵兵揀咗一間泰國人開嘅,真係好lucky🍜「泰國牛肉船河」呢個冷冷哋嘅天氣食碗船河就滿足哂❤️湯底真係好有泰國味道,湯底濃郁令人回味,特別要讚一讚肉丸,爽彈有口感,相信係手打‼️🦐「泰式咖喱炒蝦」泰式咖喱係比較稠身,用嚟配蒜蓉包最yummy蝦隻用咗大頭蝦,餐廳落足本蝦膏非常澎湃,甘甜鮮香,最終啲咖喱唔捨得浪費,拎返屋企撈飯食「馬拉盞炒椰菜苗」
搬左嚟大水坑2星期,最近有新發現

原來大水坑村有幾間泰國餐廳,
今日點指兵兵揀咗一間泰國人開嘅,真係好lucky

🍜「泰國牛肉船河」
呢個冷冷哋嘅天氣食碗船河就滿足哂❤️
湯底真係好有泰國味道,湯底濃郁令人回味,
特別要讚一讚肉丸,爽彈有口感,相信係手打‼️

🦐「泰式咖喱炒蝦」
泰式咖喱係比較稠身,用嚟配蒜蓉包最yummy

蝦隻用咗大頭蝦,餐廳落足本

蝦膏非常澎湃,甘甜鮮香,
最終啲咖喱唔捨得浪費,拎返屋企撈飯食
「馬拉盞炒椰菜苗」

2024-11-22
2024-11-25 71 浏览
住咗喺馬鞍山咁多年,其實真係未試過去一啲村屋內的食肆。難得約埋成班中學同學去食😄,當然就要懷舊一下啦⋯⋯(5⭐️最高)串燒沙嗲(雞、豬、牛)(5⭐️)三款肉質都各具特色, 我比較喜歡牛🐮及豬豬🐷。兩兩者肉質較為Juicy,亦都好有咬口,加埋秘製沙嗲醬、超滋味…🤤蒜蓉炒椰菜苗(5⭐️)椰菜苗真的比較少食, 利用蒜蓉炒原來都幾爽甜可口👏🏻泰式豬肉肉碎生菜包(5⭐️)以往食生菜包,肉碎部份都比較辣。今次揀選了走辣🥰效果一樣咁Juicy,多汁。菠蘿海鮮炒飯(5⭐️)比較欣賞這一款,當中含有腰果、肉鬆是傳統菠蘿海鮮炒飯嘅配料👍🏻。當中的海鮮包括咗有蝦、青口等。菠蘿味鮮甜可口,一啲都唔酸而炒飯亦都唔會太油,好滋味呀💕~泰式椰汁西米糕(5⭐️)好特別的一個甜品上邊面層的嘢汁糕,但有少少鹹味,而西米糕亦都加了有香芋粒💋,好有特色。泰式奶茶(5⭐️)香濃幼滑👍🏻龍眼冰(5⭐️)勁多龍眼肉、好抵飲呀⋯⋯😂

串燒沙嗲(雞、豬、牛)(5⭐️)
串燒沙嗲(雞、豬、牛)

蒜蓉炒椰菜苗(5⭐️)
蒜蓉炒椰菜苗

椰菜苗真的比較少食, 利用蒜蓉炒原來都幾爽甜可口👏🏻

泰式豬肉肉碎生菜包(5⭐️)
泰式豬肉肉碎生菜包

菠蘿海鮮炒飯(5⭐️)
菠蘿海鮮炒飯

泰式椰汁西米糕(5⭐️)
泰式椰汁西米糕

泰式奶茶(5⭐️)
泰式奶茶

香濃幼滑👍🏻

龍眼冰(5⭐️)
龍眼冰

勁多龍眼肉、好抵飲呀⋯⋯😂
串燒沙嗲(雞、豬、牛)
蒜蓉炒椰菜苗
菠蘿海鮮炒飯
泰式椰汁西米糕
泰式奶茶
龍眼冰
2024-11-25 144 浏览
今晚同老公近近地,去左馬鞍山果邊村屋食晚飯,呢間係新開泰國菜。餐廳係泰國人做主理,環境乾淨,整齊舒服,越夜越多人。餐牌都幾多嘢食,我哋叫左個沙律、湯、燒羊架同炒飯,另外仲叫左啤酒同沙冰。泰式鳳爪沙律:鳳爪無骨爽口,裡面有菜、洋蔥同蕃茄仔等配料,口感清新,辣味十足,越食越辣,幾惹味。冬陰功湯 (小):有兩隻大蝦,蝦肉新鮮結實,另外仲有好多菇,味道酸酸甜甜,唔會太辣,幾好飲。燒羊架:燒得幾靚,好有炭香味道。咬落juicy,好多肉汁,調味啱啱好,點埋旁邊泰式汁仲好食。蝦醬炒飯:豬肉鬆甜甜地,泰國臘腸鹹鹹香香,炒飯粒粒分明,唔會太油,蝦醬味香,裏面有豆同洋蔥等配料,整體味道甜甜地,幾好食。飲品:老公叫咗泰國象啤,呢款啤酒都幾清,唔會太濁,幾好。我就叫左芒果沙冰,用料足,芒果甜,味道濃,唔錯。
餐廳係泰國人做主理,環境乾淨,整齊舒服,越夜越多人。

2024-11-23
2024-11-24 55 浏览
前排喺馬鞍山嗰度踩單車,夜晚還原單車之後見到大水坑村附近都有幾間唔同嘅泰國菜,今次小編就揀咗間比較強巴士站嘅泰國菜,餐廳係泰國人料理嘅,夠晒傳統,今次我哋就叫咗個泰式炸魚柚子沙律,蝦仁炒金邊粉,馬拉盞炒椰菜苗,另外就叫咗杯珍多冰同埋芒果沙冰泰式炸魚柚子沙律:原來係原條魚起肉然後攞去炸,然後再撈新鮮柚子,花生洋蔥,再配上特製泰式嘅沙律醬,酸酸甜甜,甜甜好開胃,啲魚啖啖肉好大件啊,食材都非常新鮮泰式蝦仁炒金邊粉:食泰國菜一定要叫金邊粉,一間舖頭炒得好有鑊氣,裏面有金邊粉,蝦仁同埋豆腐乾,再配上辣醬一齊,正😍馬拉盞炒椰菜苗:小編平時叫馬拉盞炒通菜,不過今次食咗椰菜苗之後,小編就覺得原來馬拉盞配椰菜苗更加有口感更加好味珍多冰同埋芒果沙冰,食泰國菜又點少得叫呢,極力推介芒果沙冰,相當原汁原味,性價比超高,用新鮮芒果即刻炸出嚟,好smooth好Juicy😝

2024-11-02 159 浏览
冇諗過星期六都可以食到lunch set,今日專登嚟到新開嘅泰國餐廳,位於大水坑村裏面。叫咗一個招牌牛肉泰式船麵,個人認為船麵嘅湯底有啲濃郁,濃郁其實都唔錯,但只係當啲麵吸晒湯汁之後,就會變得太濃味了。另外叫咗一個雞肉金邊粉,味道都唔錯。啲麵偏濕,但係味道好好食。雞肉都好嫩滑。$62嚟講都真係好抵食但係太識奶茶就爭啲啦,需要自己落堂,搽底唔錯。但略嫌少咗啲奶,而且要自己調,好似好難調出泰式奶茶的味道。

另外叫咗一個雞肉金邊粉,味道都唔錯。

2024-09-02 327 浏览
大水坑村一條街有3間泰菜,今次試埋第三間先😋星期日三點,沒有下午茶餐,在午餐menu 選擇下食咩好呢..室內環境簡潔、乾淨企理青咖喱牛肉飯配汽水 $62咖喱微辣,加入青檸味道,與別的青咖喱不同,幾特別牛肉份量較少泰式乾炒牛河配凍泰式檸檬茶 $62牛肉份量多河粉炒得適中,不油膩,份量大河粉蓋著滿滿的脆芥蘭,好有驚喜👍🏻泰式檸檬茶好味餐廳職員友善,食客自己享受餐飲,職員自己有自己工作,食客食得自在👍🏻
大水坑村一條街有3間泰菜,今次試埋第三間先😋

室內環境簡潔、乾淨企理

青咖喱牛肉飯配汽水 $62
咖喱微辣,加入青檸味道,與別的青咖喱不同,幾特別
牛肉份量較少

泰式乾炒牛河配凍泰式檸檬茶 $62
牛肉份量多
河粉炒得適中,不油膩,份量大
河粉蓋著滿滿的脆芥蘭,好有驚喜👍🏻
泰式檸檬茶好味