2024-12-25
#20241223 📝📍 #泰金船 馬鞍山大水坑村93號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#沙嗲串燒 $22/串💭 個個都話馬鞍山係美食沙漠,但其實認真發掘下都係有好野食,今次尼到間泰國人開既泰國餐廳食,正宗到不得了🇹🇭首先叫左兩串豬同兩串雞食,大大串不過好易咬開,點埋個甜甜地又充滿花生粒既沙嗲食勁好味🥜.#招牌泰國船湯河 #豬 $55💭 話說去過咁多次泰國旅行其實都唔係好知正式船河應該要係點,但呢個湯底老闆娘話佢用左藥材同豬骨煲左好多個鐘,就咁飲濃味得尼又唔會肥膩,飲飲下老闆娘教左個新食法,佢落左啲醋同辣椒落去🌶️成兜野感覺唔同晒,酸酸辣辣更加好味,而且佢啲料都幾豐富,有豬肉片同埋豬肉丸,仲有啲、芽菜、通菜、蘿蔔、炸豬皮,連埋啲粉食增加左口感,食完飲埋啲湯好暖身🍜.#蝦醬炒飯 $88💭 想講個飯係碟頭飯既size,叫左佢真係唔使食其他野都夠飽🫣用蝦醬炒過既飯好重咸香味,食落非常惹味,個飯入面仲有啲豆角粒,感覺幾健康,撈埋啲蛋、肉鬆同蠟腸食,會越食越想食,一啖接一啖不知不覺就飽晒😮💨.#椰青 $55💭 即叫即開好新鮮,無添加既甜味好清甜,食完啲重口味既野飲返啖即刻舒服晒,店員姐姐開
📍 #泰金船
馬鞍山大水坑村93號地舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#沙嗲串燒 $22/串
#招牌泰國船湯河 #豬 $55
#蝦醬炒飯 $88
#椰青 $55
💭 即叫即開好新鮮,無添加既甜味好清甜,食完啲重口味既野飲返啖即刻舒服晒,店員姐姐開果陣仲幫手起埋蓋上面啲肉,勁貼心,當甜品食健康又解渴,超正😋
#馬鞍山美食 #🐷在馬鞍山 #🐷_食