5天前
我同朋友相約咗去呢間泰國餐廳,我哋叫咗幾道經典又特別嘅泰式菜式,每一道都令人食指大動。首先食嘅係【青檸明爐鳥頭】,鳥頭魚經過精心烤製,外皮微微焦脆,肉質則鮮嫩多汁。淋上清新嘅青檸醬汁,酸香味十足,搭配香草與辣椒嘅點綴,每一啖都帶有泰式獨特嘅風味,鮮美又開胃。跟住係【醃酸辣鳳爪】,呢道菜包含咗 酸、辣、鮮、香。經過特製醃漬,入口彈牙帶勁,滿滿嘅酸勁襲嚟,跟住係辛辣嘅後勁,令人忍唔住一啖接一啖。跟住係【泰式炒粉絲】,粉絲吸飽咗醬汁,入口順滑又帶點彈性。蝦仁、豆芽、蛋絲同各種香料交織出豐富嘅風味,每一啖都充滿濃濃嘅香氣。跟住係【泰好味胡椒蝦】,蝦殼裹住厚厚嘅胡椒醬,帶有濃烈嘅辛香味,一剝開,入面嘅蝦肉鮮甜彈牙,令人越食越過癮。最後係【泰式秘炒紐西蘭青口】,青口吸收咗秘製醬汁嘅香氣,鹹香帶點微辣,味道濃郁但唔會膩口,每一啖都充滿鮮美嘅味道。